ACTUALITATE
INTERVIU Daniel Metz (NTT DATA Romania): După această criză, mulți vor realiza care sunt lucrurile ce contează cu adevărat în viață
Omul de afaceri clujean Daniel Metz, CEO al NTT DATA Romania, a acordat un interviu pentru Cluj24 în care analizează criza generată de pandemia de coronavirus, efectele economice și soluțiile pentru a depăși aceste momente.
1. Cum apreciați măsurile luate de Guvern privind mediul de afaceri în această criză a coronavirusului? Ce ați mai adăuga?
Măsurile luate de Guvern merg în direcția potrivită, mai ales după ajustările făcute în vederea simplificării procedurilor. Având în vedere faptul că această criză a afectat toate piețele relevante precum și realitatea încorporării economiei noastre în economia globalizată, intervenția Guvernului face sens îndeosebi atunci când este vorba despre protecția personalului firmelor afectate de criză.
Degrevarea firmelor de o parte din costurile de personal constituie un ajutor semnificativ pentru multe companii. La fel, amânarea la plată a unor credite este o măsură foarte bună. Se pare că și aici se va ajunge la o metodologie pragmatică. Injecția de resurse financiare nelimitate într-o economie blocată, nefuncțională nu aduce efectele scontate.
Demararea imediată de proiecte investiționale ale statului nu este o soluție viabilă momentan pentru că prea multe verigi ale lanțului de creare a valorii adăugate sunt blocate.
Dar aceasta este o măsură necesară, care ar trebui pregătită de pe acum, pentru a fi demarată în forță imediat ce vor apărea primele semne că economia globală începe să câștige viteză și producția, transporturile și fluxurile logistice pot asigura suportul necesar execuției unor astfel de proiecte de amploare.
Trebuie creat, de urgență, cadrul legislativ necesar digitalizării urgente a administrației și economiei. Trebuie să scăpăm de muntele de adeverințe și autorizații, de ștampile.
2. Ce măsuri ați luat sau ce aveți în vedere să faceți la propriile afaceri?
Am luat decizia de a îngheța imediat proiecte investiționale a căror finalizare este periclitată. De asemenea, am luat măsura protejării resurselor de lichiditate ale companiilor prin stoparea oricăror inițiative care nu au caracter critic. Am început să discutăm intens cu clienții noștri, pentru a anticipa eventualele riscuri ce pot să apară. Ne interesează ce planuri de acțiune au clienții noștri pentru situații de urgență. Încercăm să identificăm momentul critic în care evoluția operațiunilor la un client devine un risc major și pentru noi. Pregătim scenarii posibile de redesenare a relațiilor cu clienții noștri.
Ne-am asigurat că, pentru derularea, în continuare, a activității operaționale să dispunem de infrastructura, materiile prime și materialele necesare pentru o perspectivă de timp rezonabilă.
3. Cum veți proteja angajații și familiile acestora?
Majoritatea angajaților noștri lucrează de acasă. Acolo unde nu a fost posibil acest lucru, vorbim despre maximum 3-4% din personal, am luat toate măsurile necesare pentru protecția acestora la sediul companiei. Am luat măsura dezinfectării regulate a spațiilor de muncă. Deocamdată, am reușit să păstrăm veniturile bănești ale angajaților la nivelul anterior crizei. Rămân optimist că vom reuși acest lucru și în viitor. Desigur că depinde mult și de evoluția contextului actual.
Până acum nu găseam cinci minute libere pentru cei dragi
4. Ce credeți că se va schimba după această criză în comportamentul general uman?
Cred că mulți dintre noi vor realiza care sunt lucrurile care contează cu adevărat în viață. Dacă până acum nu găseam cinci minute libere pentru a vorbi cu cei din preajma noastră, acum cred că realizăm cât sunt de importanți aceștia și ce păcat a fost să-i neglijăm ani de zile.
Cred că mulți dintre noi vor înțelege cât de trecător poate fi succesul în zone superficiale. Acel succes cu care ne-am îmbătat ani de zile, bazat pe micile victorii repurtate pe teatre de luptă nerelevante.
Alții se bucură acum având confirmarea unor valori umane profunde, pe care și le-au asumat și trăit ani de zile. M-aș bucura ca după această criză să devenim mai profunzi, mai toleranți și mai iertători.
5. În cât timp, după încheierea crizei, credeți că vom reveni la situația dinainte?
Nu cred că vom reveni la viața anterioară, așa cum am trăit-o până în prezent. Cel puțin câteva aspecte ale vieții noastre se vor schimba. Economia își va reveni în 2-3 ani la nivelul actual. Poate va dura mai mult. Depinde, însă, de amploarea ce o va căpăta criza în care ne zbatem momentan.
Vom învăța să respectăm legile naturii
6. Ce ar trebui să învățăm din această criză? Ce ați dori să nu fie la fel?
Cred că vom învăța să respectăm legile naturii și faptul că omenirea nu are un viitor în care modelul de creștere economică este bazat pe consumul irațional de resurse naturale. Probabil că vom înțelege că anumite conflicte internaționale nu vor mai fi soluționate cu ajutorul armelor clasice și că înarmarea poate să însemne și crearea unui sistem medical performant.
Nu știu dacă va mai conta atât de mult numărul de rachete, tancuri sau avioane de luptă. Sper să înțelegem că atunci când apare necazul, este bine să te poți baza pe tine însuți și să nu speri că va veni cineva de undeva să te salveze.
La necaz fiecare are grija de ai lui și de ale lui. Probabil vom înțelege că sistemele și alianțele, care or fi ele, se pot comporta diferit când începe să tune și să fulgere la orizont. Definitiv, vom înțelege că noi, toți oamenii, în situații critice, existențiale, suntem egali. Asta ar trebui să ne dea de gândit.
7. În ce/cine vă puneți cele mai mari speranțe?
Cred că trebuie să ne bazăm pe noi înșine și pe capacitatea noastră de adaptare, pe dorința noastră de a face lucrurile mai bine, pe creativitatea și capacitatea noastră de a merge mai departe, indiferent de ce se întâmpla. Nu aștept soluții salvatoare din partea nimănui. Noi vom fi cei care vor trebui să urnească, din nou, căruța din loc.
Va apărea o nouă generație de antreprenori
8. Este capabilă economia României să facă față unei noi recesiuni?
Desigur. Probabil că această criză va conduce la creșterea semnificativă a gradului de îndatorare a țării noastre. În fapt, aveam o economie performantă înainte de această criză. Economia românească este cuplată semnificativ de economia Germaniei, care are forța de a reporni puternic, într-un termen scurt, fiind masiv sprijinită momentan de propriul guvern. La apariția acestei crize indicatorii noștri macro-economici erau sănătoși.
9. Unii spun că în momente de criză se deschid noi oportunități de afaceri. Dvs luați în calcul această posibilitate?
Cred în apariția unei generații noi de antreprenori care să profite de schimbările comportamentale ale populației (vezi creșterea semnificativă a comerțului online etc.). Vom înțelege cu toții cât este de importantă digitalizarea economiei. Trebuie să scăpăm rapid de birocrația excesivă și de administrația încă prea lentă pentru vremurile în care trăim. Antreprenorii actuali vor înțelege acum să-și adapteze afacerile la noile reguli ale piețelor viitorului. Piețe care vor fi mai agile și mai fluide în funcționarea și evoluția lor.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Rezultate Cluj: PNL, câștigător al alegerilor parlamentare, urmat de USR, AUR și PSD. Sabin Sărmaș nu intră în Parlament
PNL și-a luat revanșa, duminică, la alegerile parlamentare și a câștigat cel mai mare număr de voturi în județul Cluj, fiind urmat de USR, AUR și PSD, atât la Senat, cât și la Camera Deputaților. La nivel național, PSD ocupă primul loc, cu 22,7%, urmat de AUR – 18,1 %, PNL – 14,4%, USR – 12%, SOS România – 7,5%, UDMR – 6,5% și POT – 6.24%.
Potrivit rezultatelor parțiale ale voturilor, la 99,60% din voturi după numărarea buletinelor de vot din toate cele 672 de secții de votare din cele 674, PNL a obținut 71.322 voturi (21,39%) la Senat și 65.959 voturi (19,78%) la Camera Deputaților.
Pe următoarele locuri s-au clasat:
Senat
USR -50.813 voturi (15.24%)
AUR – 47939 voturi (14,38%)
PSD – 44417 voturi (13,32%)
UDMR – 43604 voturi (13,08%)
POT –18.230 voturi (5,47%)
SOS –14987 voturi (4,50%)
SENS –13115 voturi (3,93%)
Restul partidelor au obținut sub 10.000 de voturi.
Camera Deputaților
USR – 49566 voturi (14,86%)
AUR –48104 voturi (14,43%)
PSD –45091 voturi (13,52%)
UDMR –42986 voturi (12,89%)
POT – 17099 voturi (5,13%)
SOS – 14069 voturi (4,22%)
SENS -12.788 voturi (3,82%)
Sabin Sărmaș (independent) – 10.503 de voturi (3,15%), insuficiente pentru obținerea unui mandat, astfel că voturile sale vor fi redistribuite.
Restul partidelor au obținut sub 10.000 de voturi.
Cum s-au împărțit voturile în localități
PNL a câștigat în 37 de localități: Cluj-Napoca, Chiuiești, Cătina, Mica, Sânmărtin, Țaga, Cămărașu, Mociu, Pălatca, Câțcău, Vad, Jichișu de Jos, Recea Cristur, Cornești, Iclod, Gherla, Panticeu, Dăbâca, Borșa, Așchileu, Chinteni, Sânpaul, Apahida, Aiton, Tureni, Săndulești, Mihai Viteazu, Ciurila, Gilău, Mărișel, Mărgău, Săcuieu, Mărgău, Săcuieu, Ciucea, Florești, Gherla.
AUR a obținut cele mai multe voturi în 16 localități: Turda, Câmpia Turzii, Dej, Luna, Tritenii de Jos, Ceanu Mare, Cojocna, Bonțida, Fizeșu Gherlii, Mintiu Gherlii, Aluniș, Cășeiu, Cuzdrioara, Petreștii de Jos, Iara, Băișoara,
UDMR a obținut cele mai multe voturi tot în 16 localități: Buza, Unguraș, Sic, Sâncraiu, Suatu, Căianu, Săvădisla, Baciu, Căpușu Mare, Izvorul Crișului, Huedin, Gârbău, Aghireșu. Moldovenești, Călărași, Viișoara
PSD a câștigat în 12 localități: Geaca, Jucu, Frata, Valea Ierii, Măguri Răcătău, Beliș, Călățele, Râșca, Mănăstireni, Poieni (cu un vot în plus față de AUR), Vultureni, Ploscoș.
În urma numărării și redistribuirii naționale a voturilor, vor fi stabiliți cei 14 parlamentari de Cluj – 4 senatori și 10 deputați.
Cum se împart mandatele parlamentare
Departajarea se face local, pe fiecare circumscripție electorală (județ, București și Diaspora), iar autoritățile electorale stabilesc pe fiecare circumscripție un coeficient electoral.
Acesta se calculează împărțind numărul total de voturi exprimate în circumscripția respectivă la numărul de deputați, respectiv de senatori care vor reprezenta în Parlament județul respectiv, Cluj, de exemplu, care are 4 senatori și 10 deputați.
Numărul de parlamentari pentru fiecare circumscripție este stabilit dinainte, pe criteriul reprezentativității: un deputat la 73.000 de locuitori și un senator la 168.000 de locuitori. Coeficientul electoral rezultat din această împărțire este unul întreg, fără rotunjirea zecimalelor în sus sau în jos.
Următorul pas este că fiecărui partid i se repartizează atâtea mandate de deputați și de senatori de câte ori coeficientul electoral al circumscripție se include la voturile exprimate pentru lista de deputați, respectiv de senatori.
În cazul candidaților independenți, pentru a prinde mandat în Parlament ei trebuie să obțină cel puțin atâtea voturi cât este coeficientul electoral din circumscripția unde au candidat.
Redistribuire națională
A doua etapă a repartizării mandatelor are loc la nivel national, iar reprezentarea finală a partidelor în Parlament trebuie să respecte scorurile procentuale obținute la nivel național, indiferent că într-un județ un partid a ieșit pe primul loc, iar în altul pe locul trei.
Procedura prevede că la Biroul Electoral Central (BEC) sunt adunate din circumscripții, pentru fiecare partid, numărul de voturi rămase neutilizate sau care au fost sub coeficientul electoral. Pentru că împărțirea matematică de la nivel județean nu produce numere rotunde, ci „dă cu rest”, „resturile” de mandate plus voturile partidelor care nu au trecut pragul electoral de 5% sunt adunate practic la nivel central și redistribuite partidelor, pe listele din județe.
La scară națională, se formează un „coș” în care vor merge toate voturile neutilizate, ale tuturor partidelor, iar procedura presupune obtinerea unui nou coeficient, cel național, care va fi aflat prin împărțirea numărului total de voturi neutilizate ale fiecărui partid în parte, succesiv, la 1, 2, 3, 4 până la o cifră finală egală cu cea a mandatelor nerepartizate.
Procedura matematică pentru stabilirea coeficientului electoral la nivel național este extrem de complicată așa că partidele din Cluj și candidații trebuie să aștepte datele finale de la BEC pentru a vedea cine sunt viitorii parlamentari.
Primii candidați
Pe primele locuri la Senat sunt Mircea Abrudean – PNL, Ciprian Rus – USR, Cristian Șipoș – AUR și Alexandru Cordoș – PSD, iar primele locuri la Camera Deputaților sunt ocupate de Radu Moisin – PNL, Oana Murariu – USR, Ioana Bruynseels – AUR, Răzvan Ciortea – PSD și Csoma Botond – UDMR.
Rezultatele din 2020
La alegerile locale din decembrie 2020, rezultatele finale arată că la Camera Deputaților au fost înregistrate 205.059 voturi valabil exprimate, iar clasamentul eraurmătorul:
PNL – 32,44% (66.515 voturi)
USRPLUS – 23,67% (48.542 voturi)
PSD – 13,50% (27.689 voturi)
UDMR – 11,98% (24.574 voturi)
AUR – 5,47 % (11.210 voturi)
Cine au fost cei 10 deputați și 4 senatori
În urma acestui rezultat, deputații de Cluj au fost:
PNL – Radu Moisin, Sabin Sărmaș, Sorin Moldovan, Cristina Burciu.
USRPLUS – Oana Murariu, Viorel Băltărețu, Radu Molnar
PSD – Patriciu Achimaș Cadariu
UDMR – Csoma Botond
AUR – Alin Coleșa
La Senat au fost înregistrate un număr de 205.147 voturi valabil exprimate, iar clasamentul a fost următorul:
PNL – 32,45% (66.567 voturi)
USRPLUS – 23,56% (48.339 voturi)
PSD – 13,65% (28.011 voturi)
UDMR – 11,95% (25.521 voturi)
AUR – 6,02% (12.348 voturi)
În urma acestui rezultat, au fost aleși senatori de Cluj:
PNL – Adrian Oros
USRPLUS- Cristian Bordei
PSD – Vasile Dîncu
UDMR – Laszlo Attila
Duminică seara, CFR Cluj a învins-o cu 2-0 în Bănie pe CSU Craiova. Veteranul Ciprian Deac a spus care a fost secretul din spatele formei bune a „feroviarilor”, care i-a adus pe aceștia pe primul loc în Superliga.
„Ne-am dorit foarte mult să ajungem pe primul loc am reușit astăzi. Am muncit foarte mult. Craiova este o echipă foarte bună. Ne-a presat, a venit peste noi, dar am rezistat. Fotbalul înseamnă și suferință, nu doar spectacol. Ne-am propus să câștigăm și să urcăm pe primul loc, este cel mai important pentru club.
Ciprian Deac (CFR Cluj), după victoria din Bănie: Am tăcut din gură și am MUNCIT mai mult
Nu cred că e un mare secret ce s-a schimbat. Am tăcut din gură și am muncit mai mult. La fotbal nu există bagheta magică, doar muncă și dărurie. Cred că am intrat pe un drum bun, pentru că aveam fluctuații. E bine că și apărarea a început să dea siguranță, apărarea îți câștigă campionate.
Meciul cu „U” Cluj va fi special, o atmosferă frumoasă. Toată suflarea Clujului așteaptă acest meci. Nu țin minte un meci între noi și ei în care amândouă echipele să fie atât de sus”, a spus Ciprian Deac.
Etapa următoare, CFR va juca derby-ul local, cu „U” Cluj, dar până atunci, clujenii mai au un meci, joi în cupă, cu Ceahlăul Piatra Neamț.
EVENIMENT
Rezultate parțiale ale alegerilor parlamentare. PSD conduce clasamentul electoral, urmat de AUR și PNL
După centralizarea a peste 87% din secțiile de votare, PSD își menține poziția de lider în preferințele alegătorilor, atât la Senat, cât și la Camera Deputaților. În urma sa, AUR își consolidează locul doi, urmată de PNL și USR.
Situația la Senat arată că PSD râmâne partidul cu cele mai multe voturi, urmat de AUR, PNL și USR. De asemenea, PSD este în continuare pe primul loc la Camera Deputaților, urmat de AUR, PNL și USR.
După centralizarea datelor din peste 87% dintre secții de votare, clasamentul arată în felul următor:
Rezultate parțiale la nivel național – Camera Deputaților
- Partidul Social Democrat – 23,47%
- Alianța pentru Unirea Românilor – 17,51%
- Partidul Național Liberal – 14,02%
- Uniunea Salvați România – 10,98%
- Uniunea Democrată Maghiară din România – 7,15%
- Partidul S.O.S. România – 6,79%
- Partidul Oamenilor Tineri – 5,88%
Rezultate parțiale la nivel național – Senat
- Partidul Social Democrat – 23,94%
- Alianța pentru Unirea Românilor – 17,89%
- Partidul Național Liberal – 14,59%
- Uniunea Salvați România – 11,01%
- Partidul S.O.S. România – 7,22%
- Uniunea Democrată Maghiară din România – 7,21 %
- Partidul Oamenilor Tineri – 5,78%
La nivelul județului Cluj, la alegerile parlamentare din 1 decembrie, cei mai mulți alegători au votat cu Partidul Național Liberal, urmat de Alianța pentru Unirea Românilor, după procesarea a peste 75% din procesele verbale.
După procesarea a 75,52% din procesele verbale pentru Senat și a 75,82% din cele pentru Senat, în județul Cluj rămâne fruntaș PNL, urmat de AUR și de PSD.
Rezultate parțiale județul Cluj – Senat
- Partidul Național Liberal – 20,49%
- Alianța Pentru Unirea Românilor – 16,22%
- Partidul Social Democrat – 14,30%
- Uniunea Democrată Maghiară din România – 13,65%
- Uniunea Salvați România – 12,92%
- Partidul Oamenilor Tineri – 5,86%
Rezultate parțiale județul Cluj – Camera Deputaților
- Partidul Național Liberal – 19,11%
- Alianța Pentru Unirea Românilor – 16,31%
- Partidul Social Democrat – 14,66%
- Uniunea Democrată Maghiară din România – 13,46%
- Uniunea Salvați România -12,75%
- Partidul Oamenilor Tineri – 5,46%
Candidatul independent Sabin Sărmaș are, până acum, 2,54% din voturile pentru Camera Deputaților.
Procesele verbale din localitățile din zona metropolitană a Cluj și din municipiul Cluj-Napoca rămân în continuare sub nivelul de procesare a celorlalte procese verbale, până la această oră, față de localitățile din mediul urban mic și din mediul rural.
Bogdan Ionescu
iunie 9, 2020 la 2:18 pm
Cine stie cand ne vom intoarce la normal, daca se va mai intampla vreodata… in 2-3 ani sa ne revenim economic mi se pare un gand prea frumos, dar sa vedem cum evolueaza lucrurile. Daca ar realiza cat mai multi oameni ca e nevoie sa ne salvam singuri, poate nu ar trebui sa ne mai bazam atata pe niste autoritati sa ia masurile intr-o directie buna, lucru care oricum nu stiu cat s-a intamplat.