Connect with us
"

ACTUALITATE

INTERVIU Daniel Metz (NTT DATA Romania): După această criză, mulți vor realiza care sunt lucrurile ce contează cu adevărat în viață

Publicat


Omul de afaceri clujean Daniel Metz, CEO al NTT DATA Romania, a acordat un interviu pentru Cluj24 în care analizează criza generată de pandemia de coronavirus, efectele economice și soluțiile pentru a depăși aceste momente.

1. Cum apreciați măsurile luate de Guvern privind mediul de afaceri în această criză a coronavirusului? Ce ați mai adăuga?

Măsurile luate de Guvern merg în direcția potrivită, mai ales după ajustările făcute în vederea simplificării procedurilor. Având în vedere faptul că această criză a afectat toate piețele relevante precum și realitatea încorporării economiei noastre în economia globalizată, intervenția Guvernului face sens îndeosebi atunci când este vorba despre protecția personalului firmelor afectate de criză.

Degrevarea firmelor de o parte din costurile de personal constituie un ajutor semnificativ pentru multe companii. La fel, amânarea la plată a unor credite este o măsură foarte bună. Se pare că și aici se va ajunge la o metodologie pragmatică. Injecția de resurse financiare nelimitate într-o economie blocată, nefuncțională nu aduce efectele scontate.

Demararea imediată de proiecte investiționale ale statului nu este o soluție viabilă momentan pentru că prea multe verigi ale lanțului de creare a valorii adăugate sunt blocate.

Dar aceasta este o măsură necesară, care ar trebui pregătită de pe acum, pentru a fi demarată în forță imediat ce vor apărea primele semne că economia globală începe să câștige viteză și producția, transporturile și fluxurile logistice pot asigura suportul necesar execuției unor astfel de proiecte de amploare.

Trebuie creat, de urgență, cadrul legislativ necesar digitalizării urgente a administrației și economiei. Trebuie să scăpăm de muntele de adeverințe și autorizații, de ștampile.

2. Ce măsuri ați luat sau ce aveți în vedere să faceți la propriile afaceri?

Am luat decizia de a îngheța imediat proiecte investiționale a căror finalizare este periclitată. De asemenea, am luat măsura protejării resurselor de lichiditate ale companiilor prin stoparea oricăror inițiative care nu au caracter critic. Am început să discutăm intens cu clienții noștri, pentru a anticipa eventualele riscuri ce pot să apară. Ne interesează ce planuri de acțiune au clienții noștri pentru situații de urgență. Încercăm să identificăm momentul critic în care evoluția operațiunilor la un client devine un risc major și pentru noi. Pregătim scenarii posibile de redesenare a relațiilor cu clienții noștri.

Ne-am asigurat că, pentru derularea, în continuare, a activității operaționale să dispunem de infrastructura, materiile prime și materialele necesare pentru o perspectivă de timp rezonabilă.

3. Cum veți proteja angajații și familiile acestora?

Majoritatea angajaților noștri lucrează de acasă. Acolo unde nu a fost posibil acest lucru, vorbim despre maximum 3-4% din personal, am luat toate măsurile necesare pentru protecția acestora la sediul companiei. Am luat măsura dezinfectării regulate a spațiilor de muncă. Deocamdată, am reușit să păstrăm veniturile bănești ale angajaților la nivelul anterior crizei. Rămân optimist că vom reuși acest lucru și în viitor. Desigur că depinde mult și de evoluția contextului actual.

Până acum nu găseam cinci minute libere pentru cei dragi

4. Ce credeți că se va schimba după această criză în comportamentul general uman?

Cred că mulți dintre noi vor realiza care sunt lucrurile care contează cu adevărat în viață. Dacă până acum nu găseam cinci minute libere pentru a vorbi cu cei din preajma noastră, acum cred că realizăm cât sunt de importanți aceștia și ce păcat a fost să-i neglijăm ani de zile.

Cred că mulți dintre noi vor înțelege cât de trecător poate fi succesul în zone superficiale. Acel succes cu care ne-am îmbătat ani de zile, bazat pe micile victorii repurtate pe teatre de luptă nerelevante.

Alții se bucură acum având confirmarea unor valori umane profunde, pe care și le-au asumat și trăit ani de zile. M-aș bucura ca după această criză să devenim mai profunzi, mai toleranți și mai iertători.

5. În cât timp, după încheierea crizei, credeți că vom reveni la situația dinainte?

Nu cred că vom reveni la viața anterioară, așa cum am trăit-o până în prezent. Cel puțin câteva aspecte ale vieții noastre se vor schimba. Economia își va reveni în 2-3 ani la nivelul actual. Poate va dura mai mult. Depinde, însă, de amploarea ce o va căpăta criza în care ne zbatem momentan.

Vom învăța să respectăm legile naturii

6. Ce ar trebui să învățăm din această criză? Ce ați dori să nu fie la fel?

Cred că vom învăța să respectăm legile naturii și faptul că omenirea nu are un viitor în care modelul de creștere economică este bazat pe consumul irațional de resurse naturale. Probabil că vom înțelege că anumite conflicte internaționale nu vor mai fi soluționate cu ajutorul armelor clasice și că înarmarea poate să însemne și crearea unui sistem medical performant.

Nu știu dacă va mai conta atât de mult numărul de rachete, tancuri sau avioane de luptă. Sper să înțelegem că atunci când apare necazul, este bine să te poți baza pe tine însuți și să nu speri că va veni cineva de undeva să te salveze.

La necaz fiecare are grija de ai lui și de ale lui. Probabil vom înțelege că sistemele și alianțele, care or fi ele, se pot comporta diferit când începe să tune și să fulgere la orizont. Definitiv, vom înțelege că noi, toți oamenii, în situații critice, existențiale, suntem egali. Asta ar trebui să ne dea de gândit.

7. În ce/cine vă puneți cele mai mari speranțe?

Cred că trebuie să ne bazăm pe noi înșine și pe capacitatea noastră de adaptare, pe dorința noastră de a face lucrurile mai bine, pe creativitatea și capacitatea noastră de a merge mai departe, indiferent de ce se întâmpla. Nu aștept soluții salvatoare din partea nimănui. Noi vom fi cei care vor trebui să urnească, din nou, căruța din loc.

Va apărea o nouă generație de antreprenori

8. Este capabilă economia României să facă față unei noi recesiuni?

Desigur. Probabil că această criză va conduce la creșterea semnificativă a gradului de îndatorare a țării noastre. În fapt, aveam o economie performantă înainte de această criză. Economia românească este cuplată semnificativ de economia Germaniei, care are forța de a reporni puternic, într-un termen scurt, fiind masiv sprijinită momentan de propriul guvern. La apariția acestei crize indicatorii noștri macro-economici erau sănătoși.

9. Unii spun că în momente de criză se deschid noi oportunități de afaceri. Dvs luați în calcul această posibilitate?

Cred în apariția unei generații noi de antreprenori care să profite de schimbările comportamentale ale populației (vezi creșterea semnificativă a comerțului online etc.). Vom înțelege cu toții cât este de importantă digitalizarea economiei. Trebuie să scăpăm rapid de birocrația excesivă și de administrația încă prea lentă pentru vremurile în care trăim. Antreprenorii actuali vor înțelege acum să-și adapteze afacerile la noile reguli ale piețelor viitorului. Piețe care vor fi mai agile și mai fluide în funcționarea și evoluția lor.

ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Cluj24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Bogdan Ionescu

    iunie 9, 2020 la 2:18 pm

    Cine stie cand ne vom intoarce la normal, daca se va mai intampla vreodata… in 2-3 ani sa ne revenim economic mi se pare un gand prea frumos, dar sa vedem cum evolueaza lucrurile. Daca ar realiza cat mai multi oameni ca e nevoie sa ne salvam singuri, poate nu ar trebui sa ne mai bazam atata pe niste autoritati sa ia masurile intr-o directie buna, lucru care oricum nu stiu cat s-a intamplat.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Țeapă a la grec! Românii care au mers în Grecia fără testul COVID-19 au fost opriți la graniță și nevoiți să se întoarcă acasă

Publicat

Autoritățile elene nu glumesc. Turiștii români care doresc să își petreacă vacanța în Grecia trebuie, începând de astăzi, să aibă o dovadă a testului COVID-19 negativ. În caz contrar, turiștii vor fi nevoiți să facă drum întors spre casă.

„Știam că măsura intră de la ora 6 dimineața”

Câțiva turiști români s-au ghidat după Ministerul de Externe care spunea că ,,începând de miercuri, 15 iulie, ora 6.00, pe lângă formularul electronic (codul QR), cetățenii români trebuie să prezinte la intrarea pe teritoriul Greciei și testul molecular negativ pentru infecția cu COVID-19, emis cu maximum 72 ore înainte de momentul intrării pe teritoriul  Greciei”, iar vacanța lor a fost stricată. Se pare că autoritățile elene au pus în aplicare aceste măsuri la miezul nopții, iar turiștii care nu aveau dovada testului COVID-19 nu au fost lăsați să intre în țară.

Sursă: Digi24

Citește mai departe

ACTUALITATE

Soare cu nori miercuri la Cluj. Temperaturi normale pentru luna iulie

Publicat

Azi, 15 iulie, maxima zilei va atinge 25 de grade Celsius. Cerul va fi parțial noros, iar vântul va sufla cu intensitate medie pe arii restrânse. Șansele de precipitații sunt de 40%, iar minima pe timp de noapte va fi de 15 grade. Nu vor exista instabilități atmosferice sau fenomene meteorologice notabile.

În cursul dimineții vremea este mai rece, urmând ca după prânz temperatura să depășească 20 de grade Celsius. Seara este senin, iar temperatura scade ușor, până noaptea când apari nori și vânt în anumite zone ale județului și temperaturi mici pentru această perioadă a anului pe timpul nopții.

Karla Fanea

Citește mai departe

ACTUALITATE

Specialiștii britanici avertizează: Al doilea val de coronavirus ar putea fi mai rău

Publicat

Majoritatea țărilor afectate de pandemia de coronavirus își iau măsuri de precauție pentru a fi pregătiți pe viitor. În acest sens, specialiștii britanici au făcut câteva studii și calcule, iar rezultatul este unul îngrijorător. Aceștia sunt de părere că populația trebuie să fie precaută pentru că ,,al doilea val de coronavirus ar putea fi mai rău”. 

Potrivit specialiștilor britanici, cel de-al doilea val de coronavirus ar putea atinge apogeul în ianarie și februarie și ar putea ucide încă 120.000 de persoane infectate cu noul coronavirus, între lunile septembrie și iunie. Această estimare se referă doar la posibilii pacienți cu COVID-19 din spitalele din Regatul Unit. În pus, la această estimare nu au fost luate în calcul eventuale noi măsuri precum instituirea de perioade de carantină ori distribuirea de tratamente ori vaccinuri împotriva noului coronavirus.

„Nu este o previziune, ci o posibilitate”, a subliniat într-un comunicat profesorul Stephen Holgate, care a coordonat realizarea acestui raport de către 37 de experţi, comandat de guvernul Boris Johnson.

Sursă: A1

Citește mai departe

ACTUALITATE

Sergiu Buș este istorie pentru CFR Cluj. Atacantul a semnat cu FCSB

Publicat

Aproape de a semna cu CFR Cluj săptămâna trecută, Sergiu Buș este noul jucător al celor de la FCSB. Conform unor surse apropiate clubului patronat de Gigi Becali, fostul jucător de la Sheffield Wednesday și Levski Sofia merge la gruparea roș-albastră la dorința lui Mihai Pintilii, cel care devine succesorul lui Bogdan Argeș Vintilă, scrie DigiSport.

Mihai Pintilii a apelat la prietenul său, Bogdan Apostu, pentru a-l direcționa pe Buș către FCSB. Apostu este atât impresarul lui Pintilii, cât și agentul și un om foarte apropiat de Sergiu Buș. De altfel, atacantul a urmat mereu sfaturile lui Bogdan Apostu, în toate deciziile importante pe care le-a luat de-a lungul carierei.

 Foto: Sport Pictures

Citește mai departe