EVENIMENT
Remus Lăpușan, candidat PSD la Camera Deputaților: Fiecare cetățean merită să fie ascultat și să aibă parte de echitate (PE)

Remus Lăpușan, prim-vicepreședinte al PSD Cluj și candidatul de pe locul doi pentru Camera Deputaților, își dorește să contribuie la politica națională prin inițiative menite să sprijine dezvoltarea Clujului și să îmbunătățească viața locuitorilor.
Social-democratul Remus Lăpușan a răspuns unor întrebări punctuale despre obiectivele sale politice, planurile de susținere a producătorilor locali, prioritățile din sănătate și viziunea sa pentru un județ și o țară mai bine conectate la nevoile oamenilor.
Domnule Lăpușan, sunteți candidat pentru Camera Deputaților din partea PSD. În prezent, sunteți consilier județean, tot din partea PSD. Credeți că sunteți pregătit să treceți la politica mare, cum s-ar zice?
Remus Lăpușan: Nu cred că există politică mare și politică mică, există doar persoane care au primit din partea celorlalți un mandat de reprezentare. Asta înseamnă că membrii comunității au încredere în persoana respectivă că va lupta pentru interesele lor. Eu am primit deja un vot de încredere din partea clujenilor, pentru care le mulțumesc. Acum îmi doresc doar să le pot reprezenta interesele la nivel înalt; din Parlament putem obține mult mai multe finanțări pentru Cluj și putem susține cu precădere proiectele care răspund cel mai bine nevoilor și intereselor comunității noastre.
„Venim cu măsuri concrete pentru creșterea calității vieții fiecărui cetățean”
Și care ar fi aceste interese ale clujenilor pe care vă propuneți să le reprezentați, domnule Lăpușan?
Remus Lăpușan: În primul rând eu cred că este extrem de important să ne concentrăm asupra creșterii calității vieții fiecărui cetățean. Noi, cei de la PSD, prin programul nostru de guvernare, venim cu măsuri concrete prin care vom face acest lucru. Știm ce trebuie să facem, și avem și oamenii potriviți pentru a implementa aceste politici publice. Ca și principiu general, suntem singura forță politică ce a făcut un crez din a nu lăsa pe nimeni în urmă. Nu poți avea o țară bogată cu oameni săraci!
Concret, pornim de la ideea că esența creșterii sustenabile a nivelului de trai este dezvoltarea durabilă a comunităților locale, care pornește în primul rând de la susținerea producătorilor locali. Trebuie să îi ajutăm, de la nivel central, să aibă o piață de desfacere la nivel local, național și chiar internațional. De asemenea, trebuie să avem programe care pot fi accesate pentru a înființa unități regionale de procesare a materiei prime. Este o problemă reală în județul Cluj, știu asta pentru că am vorbit cu foarte mulți producători locali de la noi, și trebuie să facem mai mult în această direcție!
În multe comunități rurale clujene, asistența sanitară este deficitară
Apoi, noi, cei de la PSD, avem un plan coerent prin care ne vom preocupa mai intens de sănătatea publică. Am fost în foarte multe comunități rurale clujene și am văzut că asistența sanitară este deficitară. De la nivel central, vrem să înființăm centre medicale în mediul rural și în urbanul mic. Chiar dacă, să zicem, că există medici de familie în majoritatea comunelor, aceștia acoperă doar medicina primară. Nu avem medici specialiști, nu avem laboratoare de analize (sau măcar puncte de colectare a probelor), nu avem farmacii suficiente. Pentru comunitățile izolate, vrem să finanțăm înființarea unor farmacii mobile.
Acestea sunt doar câteva dintre planurile pe care dorim să le implementăm pentru a îmbunătăți calitatea vieții oamenilor și a crește nivelul de trai. Vă asigur că venim cu soluții concrete, aplicate, pentru că noi discutăm dintotdeauna cu oamenii și știm exact care sunt problemele cu care se confruntă.
„Înțeleg mecanismele după care funcționează atât sectorul public, cât și cel privat”
Ce credeți că vă deosebește de alți candidați de la alte partide care vor și ei să reprezinte județul Cluj în Parlamentul României?
Remus Lăpușan: Pe parcursul carierei mele profesionale, am acumulat experiențe relevante și am dobândit abilități pe care le consider esențiale pentru a aduce plus valoare echipei care va reprezenta județul Cluj în Parlamentul României, printre care amintesc ascultarea activă, arta consensului și a negocierii, atitudinea proactivă sau managementul conflictelor. Am fost manager al unor instituții publice, dar și al unor instituții private, drept urmare înțeleg mecanismele după care funcționează ambele sectoare.
Mai mult, am reprezentat cu succes compania pentru care lucrez de peste 20 de ani în relație cu parteneri din piața de profil sau instituții publice, ceea ce m-a ajutat să înțeleg mai ales că succesul nu este un rezultat individual, ci întotdeauna muncă de echipă.
Din activitatea politică, am învățat că fiecare cetățean merită să fie ascultat și să aibă parte de echitate, iar eu îmi voi dedica toată priceperea pentru a transforma această viziune în realitate. Voi investi toată experiența acumulată în a mă asigura că politicile publice sunt adoptate în deplină concordanță cu nevoile reale ale oamenilor, după consultări temeinice cu toți factorii interesați.
CMF :11240017
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Candidatul la președinție din partea Alianței ”România Înainte”, Crin Antonescu, consideră că susținerea sa de către conducerea centrală a PSD și a conducerilor locale a fost, până acum, impecabilă.
Crin Antonescu a declarat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, într-o conferință de presă, la finalul mitingului din Piața Unirii, că inclusiv președintele PSD, Marcel Ciolacu, l-a însoțit la mai multe evenimente electorale.
”Susținerea mea de către conducerea centrală a PSD și a conducerilor județene a fost, până în prezent, impecabilă.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a făcut declarații declarații nete, tranșante. A fost alături de mine la Târgoviște, la Suceava, în județul Prahova.
În plus, prezența dlui profesor Dîncu este emblematică pentru PSD și mă onorează, nu simțeam nevoia să existe și altcineva de la PSD alături de mine”, a spus Antonescu.
Pe de altă parte, candidatul la prezidențiale a precizat că are deplină încredere în liberalii de la PNL Cluj în campania electorală, mai ales că au făcut din Cluj un model de avangardă.
”Astfel de oameni nu trebuie să îmi promită mie că mă susțin. Ei interesul și experiența și raționalitatea politică să înțeleagă că tot ce a însemnat dezvoltarea României până acum nu poate fi riscată”, a precizat Crin Antonescu.
CLUJ24 TV
VIDEO. Muzicianul Răzvan Krivach, la Clujăreală: M-am născut în MUZICĂ. Scâncetele mele erau pe partitură

Răzvan Krivach, invitatul lui Marius Aciu la podcast-ul „Clujăreala”, este unul dintre cei mai versatili muzicieni și una dintre cele mai bune voci ale Clujului. Sătmărean de felul lui, Răzvan a parcat acum mulți ani la Cluj, unde a făcut Conservatorul și și-a văzut de proiectele lui muzicale, unul mai extravagant decât altul. Fostul câștigător al „Cerbului de Aur” din 2008 a ajuns să fie crucificat pentru rolul său din „Jesus Christ Superstar”. Prezență nelipsită de la evenimentele mondene, unde asigura background-ul muzical, Răzvan a continuat să studieze și să învețe și pe alții muzica. Mama muzicii experimentale și tatăl sunetelor care-ți ridică părul de pe brațe, Răzvan Krivach rămâne unul dintre cei mai sofisticați și apreciați muzicieni clujeni.
„N-am avut un background muzical în familie. Am început să cochetez cu muzica în momentul când am început să învăț să cânt. Dar după ce am trecut prin multe experiențe, să zic așa, și îmbrățișând muzica într-un anumit fel, de fapt, nu-i numai muzica, experiența sonoră, sunetele, în general, îmi dau seama că m-am născut în muzică. Scâncetele mele erau pe partitură. Și ceea ce vorbim acum poate fi pus pe partitură. În momentul când mi s-a transformat acest fel de a vedea, de a auzi, capacitatea mea de a observa și spiritul meu de observație și de fapt, senzația respectivă mă împlinea în momentul când exploram ceva, de mic. Aia era înainte de a fi muzica.
VIDEO. Muzicianul Răzvan Krivach, la Clujăreală: M-am născut în MUZICĂ. Scâncetele mele erau pe partitură
Pentru că e o zonă de explorare și e infinită. Nu e un canal restrâns. Deocamdată exploram partea finită. Aia care o știm noi și care era expusă printr-o hartă sau care e expusă prin anumiți parametri pe care îi putem traduce noi ca oameni. Dar, da, deocamdată exploram partea aia. Partea infinită a venit mai degrabă când m-am dus și am ascultat și m-am uitat în spațiu gol. Ceea ce exploram, adică partea finită pe care o exploram la momentul respectiv, mi-a dat un spațiu foarte larg de de jonglare și de a mă cunoaște pe mine în zona respectivă.
Astrologia, care a fost pasiunea mea de mic, a fost înlocuită de oceanografie. Cum s-ar zice, am revenit cu picioarele pe pământ… de fapt, în apă. Jacques Yves Cousteau a devenit eroul meu. Îi „sorbeam” documentarele… Mă uitam de parcă aș fi acolo. Și asta mi-a făcut conexiune cu marea. Am început să-mi doresc să fiu oceanolog. Adică, precum ziceam, din cer în groapa Marianelor. Mi-am dorit să explorez zona respectivă. Și asta mi-a trezit pasiunea pentru botanică, pentru biologie, pentru zona aceasta organică. Dacă pot să spun că înainte, toate stelele le percepeam, le înțelegeam, le vedeam cumva. Îmi plăcea să le simt prezența. Dar era ca și cum aș fi intrat pe un teritoriu abstract. Pentru că adevărul este că nu am fost niciodată acolo. Să pot să le ating. A trebuit să le ating prin abstract.
Nu am simțit nevoia, doar că m-a speriat distanța. Și am zis, eu ca un om nu voi ajunge acolo. La momentul respectiv eram un copil. Și atunci mi-am găsit ceva mai aproape. Pentru că am ajuns într-o zonă organică. Adică… tangibilă. Am trecut prin toate capitolele: astronomie, oceanografie, pictură, desen. Dar încă nu ajunsesem la muzică. Muzica în sine, ca și exprimare.
„M-a stârnit și m-a introdus puțin în zona experimentală”
Totul a început când tatăl meu a vrut să-mi facă un cadou. Să-mi facă un instrument. El fiind fizician, electronist, inventator, cu brevete de invenții, a zis, Răzvan, îți fac o orgă dacă înveți să cânti la pian. La noi în familie, treaba cu muzica nu prea era, să zicem așa. Nu-mi amintesc eu. Se mai asculta, dar cam atât. Tata repara casetofoane, magnetofoane, din astea… Adică tot timpul era muzică, dar era în sensul ăsta, free flow, nu era neapărat ceva… Asta poate m-a stârnit și m-a introdus puțin în zona experimentală.
M-am dus la pian și, la vremea respectivă, ceva nu a pușcat. Parcă nu-mi plăcea practica atâta de mult. Dar, în schimb, am văzut la profesorul meu o chitară în spate. Am zis, aș vrea să cânt la ea. Și profesorul a fost atât de deschis încât zice, da, ia-o! Am luat-o, mă dureau degetele, adică eram și speriat dar, cumva, eram atras de ea. Mergeam la pian și făceam ore de chitară.
Până la urmă, tata nu mi-a mai făcut orgă, în schimb mi-a luat chitară. Ce-mi plăcea mie să fac era să-mi iau chitara și să mă duc în natură, să mă duc pe malul Someșului, sub sălcii. Aia erau copacii mei preferați la momentul respectiv pentru că îmi dădeau o zonă foarte intimă. Și acolo stăteam și studiam la chitară și compuneam. Adică era zona mea safe. Acolo mergeam. Și faptul că puteam să-mi duc instrumentul cu mine… Că altfel trebuia să stau acasă, să studiez”, spune Răzvan Krivach.
Editorial Opinii
OPINIE. Dragoș Damian: Crin Antonescu, întreabă-i pe politicieni, astăzi la Cluj, câți au intrat ultima dată într-o FABRICĂ

Crin Antonescu, mai mult ca sigur că cercul interior de sfetnici de lângă tine au să-ți spună să nu mă iei in serios, că sunt un moș comunist care a luat-o razna și tot vorbește ca o flașnetă stricată despre fabrici, uzine și combinate.
Că totul este în regulă de fapt, economia merge bine din industria de importuri, din industria de imobiliare și din industria de divertisment.
Că vor veni inteligența artificială, digitalizarea și automatizarea și ne vor salva, nu vor mai trebui fabrici, uzine și combinate.
OPINIE. Dragoș Damian: Crin Antonescu, întreabă-i pe politicieni, astăzi la Cluj, câți au intrat ultima dată într-o FABRICĂ
Că atunci când, eventual, economia nu merge bine, asta se întâmplă datorită ”contextului global”, a Chinei și Indiei care sunt fabricile lumii și a lui Donald Trump & Vladimir Putin care vor să împartă mapamondul. Și, pentru ca suntem pro-europeni, să subliniem că sub nici o formă Uniunea Europeană nu are vreo legătura cu evoluția slabă a economiei.
Așa o fi, cine sunt eu să-ți dau sfaturi când ai un cerc interior de sfetnici lângă tine. Dar dacă tot ești la întâlniri prin teritoriu întreabă-i te rog pe politicienii pe care îi întâlnești care este ultima data când au intrat într-o fabrică, uzină sau combinat? Când au pus umărul la construcția unei fabrici, uzine sau unui combinat? Când s-au întâlnit ultima oară cu șefi de fabrici, uzine și combinate să-i întrebe ce probleme au?
Iți spun eu ce probleme sunt.
Aproape nici o șansă în fața importurilor, care beneficiază de subvenții ale costurilor de producție.
„Deficitul forței de muncă specializate și calificate este infernal”
Dificultăți în finanțarea operațiunilor și în recuperarea creanțelor, ceea ce înseamnă deseori umilință în fața creditorilor și debitorilor.
Deficitul forței de muncă specializate și calificate este infernal, prea puține companii lucrează cu licee și facultăți în învățământ dual, iar absolvenții specializați și calificați sunt furați de companiile care nu dau doi bani, la propriu, pe învățământul dual.
Amenințarea creșterii prețurilor la energie plutește în aer, în timp de Sebastian Burduja este înjurat de unii și alții, produsele importate au subvenții masive la energie.
Criminalitatea fiscala – oriunde te uiți mustește de evaziune fiscala și munca la negru – este cel mai groaznic competitor al fabricilor, uzinelor și combinatelor din România.
Și așa mai departe. Obținerea de autorizări și certificate este o aventura fără termene, aprovizionarea cu materii prime, materiale și echipamente industriale durează luni, daca nu chiar ani de zile, intrarea pe canalele comerciale este sport sângeros – ai întrebat, Crin Antonescu, un producător mic din România ce trebuie să îndure ca să intre pe canalele comerciale?
Când cercul interior de sfetnici de lângă tine va înțelege și îți va spune că trebuie să ne industrializam, că avem nevoie de fabrici, uzine si combinate de mâncare, chimie, energie și apărare, atunci am sa tac din gură.
Apropos, Crin Antonescu, fără nici o legătură cu cele de mai sus sau, cine știe, cu vreo legătură, ieri, la legume-fructe, erau la vânzare struguri din Peru…
EVENIMENT
LIVE VIDEO. Crin Antonescu la Cluj-Napoca, miting în Piața Unirii. Sunt așteptați 15.000 de membri ai PNL, PSD și UDMR

Candidatul Alianței Electorale ”România Înainte” la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, participă, sâmbătă, de la ora 13, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, la un miting regional cu reprezentanții celor trei partide care constituie Alianța, la care sunt așteptate peste 15.000 de persoane.
Alături de Crin Antonescu, pe scenă se află vicepremierul Cătălin Predoiu, președintele PNL, Kelemen Hunor, președintele UDMR, Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, precum și alți lideri importanți regionali și locali.
LIVE VIDEO. Crin Antonescu la Cluj-Napoca, miting în Piața Unirii. Sunt așteptați 15.000 de membri ai PNL, PSD și UDMR
Crin Antonescu a venit prin mulțime, alături de președintele PNL, Cătălin Predoiu, de președintele UDMR, Kelemen Hunor, de primarul Emil Boc, de președintele PNL Cluj, Daniel Buda, de europarlamentarul PSD Cluj, Vasile Dîncu, de președinții CJ Cluj, Alin Tișe și CJ Bistrița Năsăud, Radu Moldovan.
MC-ul adunării a fost primarul Emil Boc: „Pregătim viitorul României de aici, de la Cluj. Avem un candidat care nu numai că e patriot ci e și pro-european, un președinte care poate să aducă echilibru, maturitate și viitor. Să spunem cu toții, cei 20.000 prezenți aici azi, Crin Antonescu, președinte!”
„Modelul Clujului îl propunem la nivelul întregii țări”
Primul care a luat cuvântul a fost președintele CJ Cluj, Alin Tișe: „Suntem onorați să vă găzduim în capitala Ardealului, capitala dezvoltării economice a României. Dacă astăzi Clujul este ceea e este, se datorează și faptului că partidele politice, PNL, PSD, UDMR, cele care guvernează țara, au înțeles să oprească politica acolo unde interesele oamenilor o cer. Modelul Clujului îl propunem la nivelul întregii țări, dar pentru asta avem nevoie de un președinte care să creadă în aceste valori iar el este Crin Antonescu.”
A urmat vicepreședintele PSD, Vasile Dîncu: „Am spus despre Crin Antonescu că este ultimul romantic al politicii. Ultimii romantici ai politicii sunt cei care cred în ordine, în legalitate, respectă oamenii și cred în ceea ce spun. România nu are nevoie de salvatori, Crin Antonescu nu este un salvator. Ne trebuie un lider care să ia o făclie și să meargă înainte în întunericul geopolitic care se așterne deja.”
Președintele UDMR, Kelemen Hunor: „Ne-am unit forțele și am format o majoritate pentru a guverna țara. Ne-am unit în spatele lui Crin Antonescu pentru a câștiga alegerile prezidențiale. Noi, reprezentanții comunității maghiare din România, îl susținem pe Crin Antonescu fiindcă este un om deschis către toate comunitățile. Îl susținem, pentru că dorește, după o lungă perioadă de dezbinare, să unească societatea.”
„E nevoie de lideri ambițioși”
Ultimul care a luat cuvântul a fost Crin Antonescu: „Nu vreau să vorbesc despre dacă vom câștiga alegerile prezidențiale ci despre ceea ce vom face când voi fi președinte. Este important să vorbim despre lucruri în care eu cred, despre lucruri care mă fac să fiu, definitiv, un romantic în politică. Vreau să vorbesc doar despre două lucruri speciale. În primul rând despre modelul de președinte pe care eu ambiționez să-l împlinesc.
Știu că trăim vremuri grele, complicate, la care e nevoie de lideri ambițioși. Nu pot avea ambiții mici, dacă vreau să fiu liderul Dvs., vreau să fiu, pur și simplu, un președinte model pentru clasa politică din România. Politicienii care conduc România nu se pot mulțumi cu lucrurile bune pe care le-au făcut. Știm că putem face mult mai mult, că multe lucruri trebuie să se schimbe. Eu nu candidez pentru o coaliție, candidez pentru toți cetățenii României.
Președintele României nu poate dicta, nu trebuie să amenințe și să forțeze pe nimeni, el trebuie să inspire, să dea exemplu, să tragă după el ceilalți conducători ai țării, partidele politice, parlamentul, pentru că el are privilegiul, onoarea și obligația de a fi, nu doar primul politician al țării, ci și primul cetățean al țării. Cea mai mare calitate a mea nu e neapărat experiența politică ci faptul că nu am uitat niciodată cine am fost înainte de a fi demnitar, n-am uitat că demnitățile trec și omenia rămâne.”