Connect with us

EVENIMENT

Remus Lăpușan, candidat PSD la Camera Deputaților: Guvernarea PSD a promis și livrează! Drumul Tureni – A3 va fi gata în 4 luni

Publicat


Remus Lăpușan, candidat PSD la Camera Deputaților

Clujul e fieful PNL, dar PSD e „tatăl” marilor proiecte de infrastructură ale județului. Interviu cu Remus Lăpușan, candidatul PSD la Camera Deputaților.

Lucrările de modernizare a Clujului, derulate cu fonduri europene și naționale sunt masive. Se lucrează intens la drumul expres Tureni – Autostrada Transilvania, dar și la proiectul masiv de electrificare a liniei de cale ferată Cluj-Napoca – Episcopia Bihor.

Ambele proiecte sunt așteptate de toată lumea pentru că vor schimba masiv infrastructura și modul în care se circulă.

Remus Lăpușan, candidat PSD la Camera Deputaților: Guvernarea PSD a promis și livrează! Drumul Tureni – A3, gata în 4 luni

Candidatul PSD la Camera Deputaților, Remus Lăpușan, a răspuns unor întrebări punctuale despre aceste proiecte așteptate de toți clujenii.

Cât de important este acest drum expres de la Tureni (DN1) la Autostrada Transilvania?

Remus Lăpușan: Toți șoferii așteaptă acest drum. Pot spune că și eu mă număr printre ei și aștept să putem circula pe acest drum care va scoate traficul greu din Cluj-Napoca și Turda.
În primul rând va face un mare bine celor care vin dinspre Oradea, pentru că vor putea intra de la Gilău pe autostradă și pe la Tureni vor putea ajunge pe Centura Vâlcele – Apahida și de acolo spre Est.

Este un pariu al ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, care s-a achitat de el și a demonstrat că Guvernul PSD face ce zice. Cei de la PNL se laudă de pe vremea lui Marius Nicoară, deci de circa 10 ani, că vor face acest drum și nu au făcut nimic. Primarul Emil Boc și conducerea PNL spunea și acum 4 ani că acest drum va deveni realitate, dar acum avem certitudinea că va fi terminat.

Nu numai Cluj-Napoca va profita de această investiție, ci și Turda. PSD scoate traficul greu din Turda, pentru că acum șoferii care vin de pe Centura Vâlcele – Apahida vor putea vira pe la Tureni si apoi spre Autostrada Transilvania, fără a mai ajunge la Turda și a bloca tot orașul. Primarul Cristian Matei poate să mulțumească PSD pentru această investiție vitală pentru Turda.

„Clujul va deveni în următorii cinci ani un nod rutier esențial în România”

Care este stadiul lucrărilor la Drumul Expres Tureni – Autostrada Transilvania (A3)?

Remus Lăpușan: Stadiul lucrărilor la acest drum este de 58% și totul va fi terminat în februarie 2025. Acest lucru este o certitudine și va îmbunătății mobilitatea și siguranța rutieră.
Acum se fac pași importanți, iar Clujul va deveni în următorii cinci ani un nod rutier esențial în România, datorită acestor proiecte-cheie.

Acest drum va avea o lungime de 5 km, iar valoarea investiției este de 562,6 milioane de lei. Important este faptul că legătura A3 – DN1 (Tureni) va reduce semnificativ aglomerația de pe drumurile județene și va facilita accesul către Cluj-Napoca și principalele rute naționale.

Această legătură va aduce un beneficiu direct locuitorilor care fac naveta zilnic, reducând timpul de deplasare cu până la 30 de minute în orele de vârf. Totodată, va sprijini dezvoltarea economică a județului prin creșterea accesibilității pentru transportul de mărfuri. Această legătură nu este doar o investiție în infrastructură, ci o soluție practică care va aduce beneficii imediate comunității din Cluj. Putem spune că siguranța în trafic va crește mult, un lucru foarte important pentru noi.

“Este vital să avem autostradă până la granița cu Ungaria”

Pentru că vorbim despre investiții în drumuri și spuneți că Clujul va deveni un nod rutier important, care este situația cu Autostrada Transilvania și drumul expres Cluj – Dej?

Remus Lăpușan: Pentru a ajunge un nod rutier cu adevărat important, guvernul PSD s-a pus serios pe treabă. Este vital să avem autostradă până la granița cu Ungaria și apoi un drum expres de la Cluj la Dej, pentru a asigura un tranzit al județului ca în marile orașe europene.

Dacă vorbim despre Autostrada Brașov – Tg. Mureș – Cluj – Oradea, vă pot spune că lucrările pe tronsonul Nădășelu-Mihăiești au progresat în proporție de 76.80%, urmând a fi finalizate în 2026. Această autostradă va conecta mai eficient Clujul de restul țării și va contribui la fluidizarea traficului interurban​.

La Drumul Expres Cluj – Dej, studiul de fezabilitate este în derulare. Guvernările trecute au promis, dar nu au și livrat. Am discutat personal cu ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, despre acest proiect și vă pot spune că lucrurile sunt pe drumul cel bun. Acest drum necesar pentru județului Cluj va avea o lungime planificată de 75 km și va facilita traficul între Cluj-Napoca și nordul județului, reducând timpul de deplasare cu până la 40%.

Acum, drumul Cluj-Napoca – Dej este cel mai periculos din județ. Sunt accidente peste tot din cauza faptului că șoseaua trece prin localități și este dificil de gestionat. Drumul expres va aduce multă siguranță în trafic și va reduce semnificativ problemele de trafic în toate localitățile de pe acest traseu. Investiția pentru acest drum este de 28,34 milioane de lei (fără TVA), iar realizarea studiilor de fezabilitate va dura 18 de luni.

“Ardealul nu are nevoie numai de drumuri, ci și de un sistem de căi ferate performant și modern”

Care este stadiul lucrărilor la proiectul de modernizare a liniei de cale ferată Cluj – Oradea – Episcopia Bihor?

Remus Lăpușan: Ardealul nu are nevoie numai de drumuri, ci și de un sistem de căi ferate performant și modern. Modernizarea acestui tronson care ne leagă de Europa va ajuta mult economia și va asigura un tranzit mai facil pentru călători.

Pe acest tronson se va putea circula cu viteze de 160 km/h, iar cu investițiile care se fac în garnituri de tren moderne, putem spune că ardelenii vor avea o experiență mult îmbunătățită pe căile ferate.

Desigur că investiția este una enorma și lucrările sunt complexe. În județul Cluj avem lotul 1 al acestui proiect, de la Cluj-Napoca la Aghireșu, cu o lungime de 30,41 km. Gradul de execuție este de 14% și include electrificarea și modernizarea acestei linii strategice. Termenul de finalizare este 2026, iar odată implementat, va reduce timpul de călătorie și va oferi o alternativă ecologică pentru transportul de mărfuri și pasageri.

Modernizarea liniei de cale ferată din Cluj este importantă și pentru trenul metropolitan, un proiect realizat de Primăria Cluj-Napoca în colaborare cu Ministerul Transporturilor. Acesta va circula de la Gârbău, prin Cluj-Napoca, până la Bonțida, cu un parcurs de 48,8 km.

Pot să mai menționez aici că urmează să fie modernizată Gara din Dej, cu fonduri europene, investiția urmând să se ridice la 31 de milioane de euro. În plus, se va lucra și la modernizarea tronsonului de cale ferată de la Coșlariu (Alba) la Cluj. Lungimea tronsonului este de 105 km, cu o valoare de 801 milioane de euro, iar banii vin din Fondul de Coeziune prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei – CEF Sector Transport.

Din aceeași surse de finanțare urmează să se modernizeze și linia de cale ferată Apahida – Suceava (310 km). Aici avem studiul de fezabilitate și proiectul tehnic în derulare, urmând să fie finalizate în noiembrie 2024 și apoi se va putea face licitația.

Investiția va facilita trasportul între regiunea de Centru și Nord-Est a României, contribuind astfel la dezvoltarea socio-economică a zonelor traversate, îmbunătățirea competitivității economice a României și crearea condițiilor pentru creșterea volumului de mărfuri și a numărului de pasageri pe rețeaua TEN-T centrală.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Știrile fac legea? Rolul mass-media în politică. Dezbatere la Cluj-Napoca

Publicat

politică

Pe data de 3 aprilie 2025, Memento News organizează un eveniment dedicat tinerilor interesați de cum influențează social media și presa politică. Evenimentul „Rolul mass-media în politică” se va desfășura sub forma unei dezbateri libere între speakeri și public despre modul în care este manipulată informația, care sunt eticile și responsabilitățile în jurnalism și ce impact au acestea asupra politicii.

Despre Memento News

Memento News este un ONG fondat de elevi și studenți, dedicat promovării jurnalismului de calitate și educării media a tinerilor. Acesta organizează evenimente publice, dezbateri libere și oferă o platformă pentru publicarea articolelor, încurajând gândirea critică și oferind posibilitatea tinerilor care aspiră la o carieră în jurnalism să își facă vocea auzită.

Invitați speciali

Evenimentul îi aduce în prim-plan pe doi speakeri cu vastă experiență în jurnalism și media:

  • Florin Danciu – director și jurnalist la Cluj24
  • Viorel Nistor – lector universitar la FSPAC/UBB

Aceștia vor aborda subiecte esențiale despre impactul rețelelor sociale și al presei în cadrul politic actual. Participanții vor avea ocazia să descopere:” Cum ajută sau distorsionează mass-media informațiile consumate zilnic?”, “ Ce putere are jurnalismul în formarea opiniilor politice?”, “Care sunt metodele prin care mass-media poate manipula realitatea?”
Și multe alte subiecte intrigante!

De ce să participi?

Participanții vor înțelege mai bine mecanismele presei, atât clasice, cât și moderne. Oferindu-le oportunitatea să vorbească direct cu jurnaliști cu multă experiență. Mai mult decât atât, vor fi încurajați să-și exprime opiniile, să pună întrebări și să ia parte la o dezbatere interactivă despre un subiect fundamental: relația dintre jurnalism și politică.

Evenimentul va avea loc joi 3 aprilie între orele 16,30-19 la  Transylvania College – Flavours Hub.

Intrarea este liberă! 

Înscrieri aici: https://forms.gle/dHEZgNE9UW2KhevT9

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Lara Enache, asistenta medicală de la Spitalul Județean Cluj-Napoca, vindecă trupul prin profesie și sufletul prin poezie

Publicat

De aproape un deceniu, Lara Enache, asistentă medicală la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, își dedică zilele îngrijirii pacienților, iar serile, scrierii versurilor care ating sufletul cititorilor.

Lara Enache, asistentă medicală la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, își împarte viața între grijă pentru pacienți și pasiunea pentru poezie. După zile pline în Ambulatoriul de Chirurgie Generală, își găsește liniștea în versuri.

„Lara Enache este o figură distinctă în marea familie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj. De aproape 10 ani își dedică întreaga activitate ajutorării celor aflați în suferință, în calitatea ei de asistent medical în Ambulatoriul Chirurgie Generală I și II. După o activitate de zi cu zi destul de solicitantă, Lara își alocă timpul liber unei frumoasei pasiuni: aceea de a scrie versuri”, scrie Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj pe rețelele de socializare.

Și-a lansat cel de-al treilea volum

Pe 31 martie, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, Lara și-a lansat cel de-al treilea volum de poezii, Infinitu’. Data nu a fost aleasă întâmplător, ci ca un omagiu adus inspirației sale, marele poet Nichita Stănescu, chiar în ziua în care acesta ar fi împlinit 92 de ani.

„De fapt, pentru Lara, a scrie este mai mult decât o pasiune. Se află la cel de-al treilea volum de versuri, adată cu recenta lansare a volumului Infinitu’, eveniment care a avut loc pe 31 martie, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca. Momentul ales pentru lansare nu este unul întămplător, Lara dorește prin acest lucru să aducă un tribut modelului ei artistic, marele poet Nichita Stănescu, în ziua în care se împlinesc 92 de ani de la naștere”, mai arată SCJU Cluj.

Vindecă trupul prin profesie și sufletul prin poezie

Pentru Lara, scrisul nu este doar o pasiune, ci o formă de terapie sufletească, un mod de a se descoperi și de a oferi alinare dincolo de granițele medicinei. Dacă în spital tratează rănile trupului, prin poezie vindecă suflete.

„Pentru Lara, poezia reprezintă atât o modalitate de evadare din cotidian, cât și o cale de cunoaștere profundă a propriei persoane și de descoperire a unor lucruri noi legate de ea. Consideră că ceea ce face ea este întru-totul pus în slujba oamenilor, profesia medicală o ajută să trateze dimensiunea fizică, iar versurile se adresează părții imateriale a omului – sufletul.

O felicităm pentru această nouă realizare și îi dorim mult succes în dubla misiune pe care și-a asumat-o, aceea de a trata trupul și sufletul!”, a mai transmis instituția.

Citește mai departe

CULTURA

Credințe străvechi despre primăvară în satele transilvănene

Publicat

Primăvara, vechile credințe ale satelor transilvănene prind viață. Oamenii locului au păstrat, din generație în generație, învățături despre schimbarea anotimpurilor, menite să protejeze sănătatea și să aducă belșug.

În satul Boju, din județul Cluj, bătrânii spun că primele semne ale primăverii trebuie respectate cu grijă, altfel natura își poate cere tributul.

„În satul clujean Boju, bătrânii spun că «primăvara, până nu plouă bine, să se curețe pământul de rugina iernii și, până nu tună tare, nu-i iertat să te culci pe jos, că te trage pământul și rămâi beteag pe toată viața». Aceste credințe, transmise din generație în generație, sunt întâlnite în multe sate din Transilvania”, se arată pe pagina Tradiții clujene.

„O formă de protecție împotriva bolilor”

Astfel de învățături, transmise din generație în generație, sunt întâlnite în multe sate transilvănene.

„«Vântul al rău vine primăvara când îi vreme bună, da-i hicleană. De te prinde culcat p-afară, te schimonosește!» – mai avertizează oamenii satelor. În spatele acestor vorbe stă un întreg sistem de observații asupra naturii, dar și o formă de protecție împotriva bolilor”, se mai arată în postare.

În lumea satului, fiecare anotimp are rostul său, iar semnele naturii sunt atent urmărite.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Consiliul Județean Cluj dă startul înscrierilor pentru finanțări nerambursabile. Cea mai mare sumă merge către culte

Publicat

Consiliul Județean Cluj dă startul perioadei de depunere a cererilor pentru finanțări nerambursabile. Începând din acest an, cererile pot fi depuse exclusiv online, prin aplicația Ghișeul Unic.

Consiliul Județean Cluj a publicat pe site-ul propriu informațiile pentru obținerea fondurilor nerambursabile din bugetul forului administrativ județean pentru anul 2025. Organizațiile neguvernamentale și entitățile publice din județ care implementează programe și proiecte din sfera tineretului și activităților socio-educaționale, a sportului, culturii, precum și a cultelor religioase, sunt invitate să pregătească și să depună cererile de finanțare.

Cererile pot fi depuse exclusiv online

Pentru sesiunea de finanțare din acest an cei interesați vor derula întregul proces de depunere a cererilor exclusiv online, accesând aplicația Ghișeul Unic (https://public.cluj.archi).

Depunerea solicitărilor de către entitățile eligibile se poate face într-un interval de 30 de zile, începând cu ziua de marți, 1 aprilie 2025 și până în ziua de miercuri, 30 aprilie a.c., ora 24.00, în aplicația Ghișeul Unic.

„Pentru a face un nou pas înainte în direcția digitalizării tuturor serviciilor pe care le oferim clujenilor, ne-am propus ca în această sesiune întregul proces de alocare a finanțărilor nerambursabile să se deruleze exclusiv în format digital, în platforma Ghișeul Unic. Este un pas important pe care îl realizăm, având toată convingerea că avantajele acestuia vor fi resimțite de ambele părți. Îi încurajez pe cât mai mulți clujeni să acceseze platforma și să descopere numeroasele facilități oferite de aplicație”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Sumele alocate fiecărui domeniu, în 2025

În ceea ce privește sumele alocate pentru susținerea inițiativelor, acestea sunt

  • 4.100.000 lei – unități de cult aparținând cultelor religioase recunoscute legal în România
  • 1.600.000 lei – structuri sportive
  • 1.200.000 lei – programele și proiectele din sfera tineretului și socio-educaționale
  • 1.200.000 lei – proiectele și acțiunile organizate în domeniul cultural

Documentația necesară finanțării nerambursabile, respectiv formularele tip, documentele care trebuie anexate acestora, precum și regulamentele pe baza cărora se realizează evaluarea și selecția proiectelor poate fi consultată prin accesarea site-ului oficial al instituției www.cjcluj.ro.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate