Connect with us

EVENIMENT

Hamilton a câștigat a opta oară pe circuitul din Ungaria și scrie istorie în Formula 1

Publicat


Britanicul Lewis Hamilton a reușit să câștige pentru a opta oară cursa de pe circuitul Hungaroring din Ungaria ce a avut loc în cursul zilei de astăzi. Podiumul a fost completat de piloții Max Verstappen (Red Bull) și de Valtteri Bottas, colegul actualului campion mondial.

Alexander Albon a mărit visteria de puncte a echipei Red Bull, terminând cursa pe locul cinci. Practic, echipele Mercedes și Red Bull au fost marile câștigătoare ale celei de-a treia curse din epoca post-pandemie a Campionatului Mondial de Formula 1.

Racing Point a confirmat forma bună a piloților ei, din moment ce tânărul Lance Stroll a terminat pe locul 4, iar experimentatul Sergio Perez pe 7. Ferarri a  obținut puncte prin Sebastian Vettel care s-a clasat pe locul 6, în timp ce Charles Leclerc a terminat pe poziția a unsprezecea.

Hamilton a egalat recordul de opt victorii pe același circuit stabilit de legendarul Michael Schumacher. Germanul a reușit să obțină aceasta pe circuitul Magny Cours. De asemenea, el și-a păstrat prima poziție de la debutul cursei până la finalul său.

Clasamentul final al întrecerii

Poziție Nr. Pilot Echipă Tururi Timp/Retrageri Puncte
1 44 Lewis Hamilton Mercedes 70 1:36:12.473 26
2 33 Max Verstappen Red Bull Racing Honda 70 +8.702s 18
3 77 Valtteri Bottas Mercedes 70 +9.452s 15
4 18 Lance Stroll Racing Point BWT Mercedes 70 +57.579s 12
5 23 Alexander Albon Red Bull Racing Honda 70 +78.316s 10
6 5 Sebastian Vettel Ferrari 69 +1 lap 8
7 11 Sergio Perez Racing Point BWT Mercedes 69 +1 lap 6
8 3 Daniel Ricciardo Renault 69 +1 lap 4
9 20 Kevin Magnussen Haas Ferrari 69 +1 lap 2
10 55 Carlos Sainz McLaren Renault 69 +1 lap 1
11 16 Charles Leclerc Ferrari 69 +1 lap 0
12 26 Daniil Kvyat AlphaTauri Honda 69 +1 lap 0
13 4 Lando Norris McLaren Renault 69 +1 lap 0
14 31 Esteban Ocon Renault 69 +1 lap 0
15 8 Romain Grosjean Haas Ferrari 69 +1 lap 0
16 7 Kimi Räikkönen Alfa Romeo Racing Ferrari 69 +1 lap 0
17 99 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo Racing Ferrari 69 +1 lap 0
18 63 George Russell Williams Mercedes 69 +1 lap 0
19 6 Nicholas Latifi Williams Mercedes 65 +5 laps 0
NC 10 Pierre Gasly AlphaTauri Honda 15 Retragere 0

Sursă tabel: F1.com



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Buna Vestire, sărbătoare mare în Postul Paștelui, pe 25 martie. Obiceiuri și superstiții. 18 ani de Mitropolie la Cluj

Publicat

Buna Vestire

Buna Vestire, sărbătoare mare în Postul Paștelui: este marcată în Calendarul Creștin Ortodox 2024 pe 25 martie. Buna Vestire este una dintre cele mai importante sărbători din Postul Paștelui.

Buna Vestire sau popular Ziua Cucului sau Blagovestenia (termenul slav corespunzător celui de Bună Vestire), este praznicul în amintirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că va naște pe Fiul lui Dumnezeu.

Buna Vestire este prima sărbătoare confirmată în documente, dintre sărbătorile Maicii Domnului potrivit crestinortodox.ro.

Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an în perioada Postului Mare, fiind una dintre sărbătorile pentru care Biserica acordă dezlegare la pește, indiferent în ce zi ar cădea aceasta.

Sărbătoarea Bunei Vestiri întâmpină şi sosirea rândunelelor, dar și primul cântat al cucului, zi numită în calendar Ziua Cucului.

Buna Vestire în calendarul popular

Buna Vestire este cunoscută în calendarul popular sub denumirea de Ziua Cucului, pentru că în această zi are loc primul său cântec, prin care anunță vestirea primăverii.

De Buna Vestire, primul cântec al cucului trebuia să îi găsească pe toți oamenii îmbrăcați in haine curate, joviali, veseli, cu bani în buzunare și cu stomacul plin.

Dacă oamenii nu ar îndeplini cu strictețe aceste ritualuri se credea că respectivii nu se vor putea bucura de toate bogățiile pe care anul urma sa le aducă.

Cum va fi vremea de Buna Vestire așa va fi și de Paște

Fiind dezlegare la peşte, se spune că acela care gustă peşte de Buna Vestire se va simți tot anul ca peștele în apă.

În popor se mai spune că pescarii nu au voie să arunce mămăligă în apă, pentru că mor peștii.

Se spune că, dacă în ziua de Blagoveștenie timpul va fi frumos, tot anul are să fie bun.

Superstiții de Buna Vestire. Ce nu ai voie sa faci

Sunt păstrate și transmise de-a lungul vremii mai multe obiceiuri și superstiții de Buna Vestire.

De Buna Vestire, se poate ara, dar nu se poate semăna, ca să nu mănânce păsările boabele de sub brazdă.

Tradiţia populară spune că, dacă auzi cântecul cucului nemâncat şi fără niciun ban în buzunar, este un semn de rău augur.

În acelaşi timp, în unele zone rurale, bătrânii respectă tradiţia şi se adresează cucului, pentru a şti cât mai au de trăit: „Cucule, Puiucule! /Câţi ani îmi vei dărui /Până ce eu voi muri?”

Atunci când cântecul cucului răsună din partea stângă sau din spatele acelei persoane care i-a adresat cucului o întrebare, este un semn de rău augur :”Cucu-n spate mi-a cântat şi moartea m-a săgetat!”.

Tradiția mai spune că, în această zi, oamenii nu au voie să se certe, pentru că altfel vor avea necazuri tot anul.

În unele zone, pentru a avea roade bogate în livezi, pomii se „amenințau” cu toporul şi se stropeau cu țuică.

În Bucovina, nu se pun ouă la cloșcă de Buna Vestire, pentru că se consideră că ar putea ieși din ele pui cu două capete şi patru picioare.

Tot de Buna Vestire, gospodarii din Maramureș adună lucrurile de prisos de prin curți şi le dau foc.

Ritualul, cunoscut sub numele de Noaptea focurilor, este practicat la fiecare casă maramureșeană, el durând până după miezul nopții sau până în zori.

Ce sa nu dai de pomană în de Buna Vestire

Este de evitat să oferiți ouă, carne, lapte sau alte alimente care nu sunt de post.

În această zi, se păstrează tradiția de a evita spălatul, călcatul și curățenia în casă, fiind considerate activități care ar putea atrage ghinionul.

De asemenea, în folclorul tradițional, există credința că semnul întâlnirii cu cucul în ziua de Buna Vestire poate fi un indicator al sorții viitoare a omului.

Dacă prima cântare a cucului este auzită pe stomacul gol și este percepută ca venind din spatele persoanei, acesta ar fi un semn rău.

În tradiția populară, data de 25 martie este asociată cu numărătoarea cântecului cucului și interpretarea acestuia în legătură cu durata vieții.

Se spune că numărul de cântece ale cucului ascultate în această zi ar putea oferi indicii cu privire la câți ani mai avem de trăit

Ce este bine să faci de Buna Vestire pe 25 martie

În popor, departe de sensul ritualului creștin, există tradiția sărbătoririi cucului. În preajma echinocțiului de primăvară, moment de răscruce al naturii, când se întorc păsările călătoare, se pot face predicții cu privire la starea vremii.

În Apuseni, se stropește cu țuică la rădăcina pomilor și cu vin rădăcina viței-de-vie, pentru rod bogat, și se afumă cu cânepă și tămâie pomii fructiferi, pentru alungarea dăunătorilor.

De Buna Vestire, este bine să se pună pe pragul casei pâine şi sare, ca hrană pentru îngeri.

În anumite zone ale țării, este obligatoriu să ai bani în buzunar în această zi. Căci orice cântat al cucului trebuie plătit, ca să aducă noroc, sănătate și belșug. Prin urmare, dacă auzi cucul, aruncă un bănuț în direcția din care se aude. Dacă pasărea îți cântă drept în față, e semn bun.

Mesaje de Buna Vestire

Buna Vestire să vă aducă iubire în inimă, realizări şi multă fericire!

Sfânta zi a Bunei Vestiri să vă aducă în viață pace și liniște, iubire și sănătate, credință și speranță, înțelegere și armonie, iar Maica Domnului să vă apere de toate relele știute și neștiute!

Sfânta zi a Bunei vestiri să va aducă iubire şi sănătate, credinţă şi speranţă, înţelegere şi armonie.

Buna Vestire să vă aducă linişte în suflet, pace şi speranţă!

În ziua sfântă de Buna Vestire să aveți parte doar de bine! Din cer!

Maica Domnului să vă apere de toate relele știute și neștiute.

O zi de Buna Vestire binecuvântată, sub ocrotirea Maicii Domnului!

Sărbătoarea de astăzi să-ți indice drumul acolo unde nu există niciun cuvânt „tristețe” și unde domină dragostea!

Sfânta zi a Bunei Vestiri să vă aducă în viață, pace și liniște, iubire și sănătate, lumină și bucurii, credință și speranță, înțelegere și armonie, iar Maica Domnului să vă apere de toate relele știute și neștiute.

18 ani de Mitropolie la Cluj

La sărbătoarea Bunei Vestiri, luni, 25 martie 2024, ierarhii din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului vor sluji după următorul program:

Înaltpreasfințitul Părinte Andreei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, va sluji împreună cu Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, Preasfințitul Părinte PETRONIU, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereul-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, și Preasfinţitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereul-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, la Catedrala Mitropolitană „Adormirea Maicii Domnului” din Cluj-Napoca, cu prilejul hramului Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului și împlinirii a 18 ani de la reînființarea mitropoliei de obârșie ștefaniană.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Clujul, model în ţară. „Extinderea la nivelul întregii ţări a proiectului aflat în implementare în Cluj”

Publicat

De

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a subliniat, într-un mesaj transmis duminică, de Ziua Evidenţei Persoanelor, că în prezent documentul de identitate este un element cheie al modernităţii, iar ministerul său a angajat proiecte referitoare la digitalizare şi reducerea birocraţiei în acest serviciu public, transmite Agerpres.

103 ani de evidenţă a persoanelor

„Sărbătorim, astăzi, 103 ani de existenţă oficială a structurilor specializate de evidenţă a persoanelor în România, peste un secol de activitate a unui serviciu public esenţial pentru funcţionarea şi dezvoltarea administraţiei şi societăţii româneşti. Cu această ocazie, le transmit tuturor lucrătorilor Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor şi ai structurilor teritoriale de evidenţă a persoanelor mult succes în activitate şi întreaga mea apreciere pentru eforturile depuse pentru dezvoltarea şi modernizarea serviciilor oferite cetăţenilor, pentru permanenta preocupare de adaptare la cerinţele şi dinamica actuală ale societăţii.

Dacă în trecut actele de identitate şi întreaga activitate de evidenţă a persoanelor aveau scopul de a oferi o imagine cât mai reală a numărului de locuitori şi de a permite mobilitatea acestora în interiorul statului, astăzi, documentul de identitate este un element cheie al modernităţii, oferind posesorului facilităţi de relaţionare cu administraţia publică de stat şi cu entităţi private din ţară şi chiar din afara acesteia”, a spus duminică Predoiu în mesajul său.

Acesta a adăugat că pentru modernizarea documentelor de identitate România a făcut paşi importanţi atât de ordin legislativ, cât şi în ceea ce priveşte dotarea cu echipamente moderne şi performante, la standarde europene. Totodată, au fost angajate proiecte cu obiective îndrăzneţe care vizează întărirea procesului de digitalizare a administraţiei publice şi reducerea birocraţiei şi a consumului de resurse umane.

 

Clujul, model în ţară

„Cel mai cunoscut proiect din domeniu este, desigur, cel al Cărţii Electronice de Identitate care reprezintă un angajament în faţa românilor şi în faţa întregii Europe, un pas înainte în asigurarea unor documente de identitate moderne şi sigure, aliniate la standardele de securitate ale UE, care să permită cetăţenilor români o interacţiune mai uşoară în relaţia cu autorităţile române şi străine.

Extinderea la nivelul întregii ţări a proiectului aflat în implementare în jud. Cluj va constitui atingerea unui nou prag al modernităţii şi dovada în plus că România este capabilă de proiecte inovatoare, că modernizarea, digitalizarea şi debirocratizarea nu sunt doar vorbe, ci fapte! (…) Un alt proiect de anvergură care merită menţionat şi care cu siguranţă va îmbunătăţi interacţiunea cetăţenilor cu instituţiile publice este cel referitor la informatizarea procesului de obţinere a actelor de stare civilă”, a menţionat Cătălin Predoiu.

Ministrul Afacerilor Interne a subliniat că Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă  (SIIEASC) oferă o serie de facilităţi precum depunerea online a cererilor, diminuarea timpilor de soluţionare a cererilor, în condiţii avansate de performanţă şi securizare a datelor.

„Vorbim despre proiecte majore ce au ca scop digitalizarea, dezvoltarea fluxurilor de servicii publice electronice oferite cetăţenilor, contribuind, astfel, la alinierea României la elita mondială în materie de securitate şi simplificare a procedurilor administrative.

Personal, în calitate de ministru al Afacerilor Interne, voi susţine întotdeauna demersurile care se concentrează pe adaptarea la cerinţele actuale ale societăţii, prin facilitarea accesului cetăţenilor la servicii publice moderne şi de calitate. Le urez succes în activitate tuturor profesioniştilor care fac posibile aceste progrese, angajaţi ai ministerului nostru sau parteneri instituţionali. Vor avea mereu sprijinul meu pentru ducerea la bun sfârşit a cât mai multor proiecte în favoarea cetăţenilor”, a mai spus ministrul Cătălin Predoiu.

 

Citește mai departe

ECONOMIE

Aeroportul Cluj este model. 1,631 milioane pasageri îmbarcaţi şi 1,606 milioane debarcaţi

Publicat

De

Transportul aerian de pasageri a crescut cu 17% în 2023, iar Aeroportul Cluj este fruntaş în ţară în ceea ce priveşte creşterea.

Transportul aerian de pasageri a crescut, în 2023, cu 17% comparativ cu anul anterior, ajungând la aproape 24,536 milioane pasageri de la 20,972 milioane  pasageri, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică.

 

Aeroportul Cluj este model

Cele mai mari ponderi în ceea ce priveşte transportul de pasageri s-au înregistrat pe aeroporturile Henri Coandă-Bucureşti, cu 7,317 milioane pasageri îmbarcaţi şi 7,303 milioane pasageri debarcaţi, Avram Iancu-Cluj-Napoca, cu 1,631 milioane pasageri îmbarcaţi şi 1,606 milioane debarcaţi, şi Aeroportul Internaţional Iaşi, cu 1,162 milioane pasageri îmbarcaţi şi 1,174 milioane debarcaţi.

În transportul internaţional de pasageri, primele zece aeroporturi de origine (de unde au provenit pasagerii debarcaţi în România), stabilite după numărul pasagerilor în curse regulate, au fost Londra Luton- 1,035 milioane pasageri, Milano Bergamo- 586.641 pasageri, Istanbul Internaţional – 346.345 pasageri, Bruxelles Charleroi 341.275 pasageri, Munchen 326.607 pasageri, Viena 322.145 pasageri, Paris Beauvais 314.519 pasageri, Madrid Barajas 295.587 pasageri, Tel Aviv 287.371 pasageri, Roma Fiumicino 251.808 pasageri.

În ceea ce priveşte îmbarcările, cei mai mulţi pasageri în curse regulate s-au îmbarcat pentru Londra Luton peste 1,013 milioane pasageri, Milano Bergamo- 580.879 pasageri, Munchen 346.446 pasageri, Istanbul Internaţional – 344.732 pasageri, Bruxelles Charleroi 343.576 pasageri, Viena 333.061 pasageri, Paris Beauvais 316.055 pasageri, Madrid Barajas 293.719 pasageri, Tel Aviv 285.387 pasageri, Roma Fiumicino – 251589 pasageri.

Ţările de destinaţie preferate

Principalele ţări (după aeroportul de origine) de unde au sosit pasagerii curselor aeriene regulate debarcaţi în România au fost Italia- peste 2,101 milioane pasageri, Regatul Unit – 1,816 milioane pasageri, Germania – 1,339 milioane pasageri, Spania -1,004 milioane pasageri, Franţa – 756.839 pasageri, Turcia – 506.577 pasageri, Grecia -389.400 pasageri, Belgia – 388.863 pasageri.

După ţara de destinaţie, cei mai mulţi pasageri în curse regulate s-au îmbarcat pentru Italia – 2,092 milioane pasageri, Regatul Unit – peste 1,806 milioane pasageri, Germania – 1,388 milioane pasageri, Spania – peste 1,007 milioane pasageri, Franţa – 759.669 pasageri, Turcia – 499.881 pasageri, Belgia – 390.639 pasageri, Grecia – 389.597 pasageri.

Cele mai însemnate ponderi în transportul intern au fost înregistrate pentru aeroporturile Henri Coandă-Bucureşti, cu 49,5% din numărul total de pasageri îmbarcaţi, Avram Iancu Cluj-Napoca, cu 16,3% din numărul total de pasageri îmbarcaţi şi Traian Vuia Timişoara, cu 15,2%

 

Citește mai departe

CULTURA

UBB vă invită la sunet de coasă şi miros de fân

Publicat

De

boc coasa

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca vă invită să descopere o serie de mirosuri şi sunete ale unor meşteşuguri străvechi, cu ocazia inaugurării centrului cultural Punctul de Memorie Colectivă din comuna Vad (Cluj).

Promovarea educaţiei şi a patrimoniului rural, tema colaborării între UBB şi Centrul Cultural Clujean

„Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) şi Centrul Cultural Clujean (CCC) colaborează pentru inaugurarea centrului cultural Punctul de Memorie Colectivă din comuna Vad (Cluj). Evenimentul va avea loc sâmbătă, 30 martie 2024, începând cu ora 12:00.

Universitatea Babeş-Bolyai, prin Facultatea de Geografie, Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării şi Centrul de Cooperări Internaţionale, derulează un parteneriat strategic pentru implementarea proiectului, implicând activ studenţii, masteranzii şi profesorii la discuţiile şi consultările privind punerea în valoare a patrimoniului cultural, cu scopul dezvoltării locale durabile.

De asemenea, UBB sprijină logistic evenimentul de inaugurare, inclusiv transportul participanţilor, evidenţiind astfel angajamentul său ferm faţă de comunitatea locală şi capacitatea de colaborare interinstituţională în promovarea educaţiei, culturii şi patrimoniului material şi imaterial.

Punctul de Memorie Colectivă de la Vad este primul centru cultural în mediul rural dintr-o serie pe care Centrul Cultural Clujean îşi doreşte să o construiască în comunele din judeţul Cluj şi din regiune, în cadrul programului România Remarcabilă. Centrul include o expoziţie de patrimoniu şi memorie locală pregătită alături de comunitatea locală, precum şi spaţii educaţionale în care se vor derula activităţi culturale şi educaţionale pentru elevi, pentru reprezentanţi ai comunităţii şi pentru turişti.

UBB vă invită la sunet de coasă şi miros de fân

Vizitatorii vor putea descoperi la faţa locului o arhivă de mirosuri şi sunete care păstrează vii meşteşuguri, tradiţii şi elemente din peisajul rural (sunetul de coasă, mirosul de fân, de iarbă cosită), o expoziţie de ţesături şi obiecte folosite de oamenii locului din generaţie în generaţie şi lucrarea artistului Alex Mirutziu, dezvoltată anul trecut în comuna Vad, lucrare care vorbeşte despre viaţa comunităţii şi patrimoniul cultural specific locului. Expoziţia include elemente de scenografie, design de lumini şi design de sunet.

Cele 3 încăperi ale Punctului au fiecare o temă principală: RITMURI – reflectă ritmul în activităţi precum coasa, sunetele animalelor sau muzica folclorică; REGIMUL FIRESCULUI – găzduieşte instalaţia artistică a lui Alex Mirutziu; ÎNTRE DOUĂ LUMI – explorează aspecte legate de copilărie, din prezent şi trecut.

Evenimentul începe la ora 12:00 şi include cuvintele de deschidere ale oficialităţilor şi vizita oficială, urmate de mici festivităţi locale şi un prânz tradiţional la faţa locului. Evenimentul de inaugurare este deschis pentru public, iar Punctul de Memorie Colectivă va putea fi vizitat şi după inaugurare.

Acţiunea face parte din proiectul România Remarcabilă – Interpretarea patrimoniului cultural rural prin artă şi antreprenoriat, finanţat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA”, informează UBB Cluj.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax