ACTUALITATE
VIDEO. Gara cu însemne masonice. Prima cursă de tren. Hoţie la drumul mare. Istoria plimbată a Clujului
Gările, în general, sunt printre cele mai importante puncte ale localităţilor de care sunt găzduite, deşi, cel mai adesea, sunt situate la periferia lor. Gările sunt şi principalele puncte de legătură ale unei localităţi cu celelalte şi reprezintă, de regulă, primul contact al celor care dau ochii cu localitatea respectivă. Gările adună în ele tragedii şi bucurii ale celor care le-au păşit. Ele sunt, de fapt, parte importantă din povestea locuitorilor unei localităţi. Poveştile fiecăruia dintre noi legate de gara din Cluj ni le vom reaminti fiecare sau ni le vom povesti altora, iar profesorul clujean Vladimir Alexandru Bogosovalievici ne povesteşte câte ceva despre Gara Cluj în sine.
Gara cu însemne masonice
„Acum 100 şi ceva de ani, aici era marginea Clujului. În această locaţie, între anii 1860-1870, s-a construit gara, nu această clădire de azi. Clujul avea nevoie imperioasă de o gară în raport cu dezvoltarea societăţii de atunci. Clădirea gării clujene, nu cea pe care o vedem acum, care este mai recentă, a fost realizată datorită activităţii unui personaj extrem de important pentru istoria Clujului, Miko Imre. Contele Miko Imre, care în 1866-1867, cu aproximaţie, a fost ministru în Guvernul de resort al Austro-Ungariei, care se ocupa cu căile ferate. Astfel, din 1867 până în 1870 au demarat lucrările pentru a se realiza o clădire proiectată de un arhitect, Karl von Ghega, un albanez năsut la Veneţia şi de o firmă englezească a trei fraţi, Warring. Aceşti fraţi, doi dintre ei erau francmasoni, şi pe unul dintre pereţii actualei clădiri a gării este un simbol care se poate atribui francmasonilor”, arată istoricul clujean.
Prima cursă de tren
Prima cursă de tren din Gara Cluj a avut loc în urmă cu peste 150 de ani, însă atunci erau alte clădiri, nu cele actuale. Ulterior, în 1874, se construiesc şi atelierele de cale ferată, astăzi Remarul 16 februarie.
„Gara este inaugurată în 1870. Prima călătorie, Cluj- Oradea a avut loc la 7 septembrie 1870, lucru amintit şi pe o plachetă situată pe clădirea de astăzi a gării, clădire realizată între 1902-1907 de către un arhitect al căilor ferate maghiare, Ferenc Pfaff.
După cum se poare vedea, clădirea este realizată într-un stil eclectic, un stil care reprezenta acea perioadă, pentru că trebuie să spunemcă gările, în secolul al XIX-lea şi începutul secolului XX, erau cărţile de vizită ale oraşelor respective. Cu cât era o gară mai frumoasă, cu atât brandul oraşului creştea.
Este o clădire constituită din trei corpuri mari, care sunt legate între ele cu coridoare”, explică Vladimir Alexandru Bogosavlievici.
Hoţie la drumul mare
Ca orice obiectiv mai important, pe lângă momentele frumoase, şi Gara Cluj a avut momente mai întunecate, mai puţin plăcute. Unul dintre acestea îl reprezintă furtul banilor care erau destinaţi chiar construcţiei sale.
„Un lucru care cade în domeniul picanteriei: la această construcţie a gării, la un moment dat, construcţia s-a sistat, pentru că prima firmă, care sponsoriza gara, avea un personal din rândul căruia un membru a fugit cu 38 de milioane de forinţi şi i-a lăsat cam baltă pe tovarăşii săi, dar a intervenit statul austro-ungar de atunci, de la Budapesta, şi au reuşită să realizeze până la urmă clădirea şi liniile ferate. Şi aici trebuie să spun că, înainte de a fi această călătorie, prima, până la Oradea, care a durat şase ore, 13 staţii, au mai fost încercări, destul de timide, unele chiar eşuate, iar prima călătorie, care a avut 60 de „eroi”, a avut loc între localităţile Cluj şi Baciu Triaj. Aceasta a avut loc în 1869.
Pentru realizarea probelor s-au adus o serie de locomotive şi vagoane şi este cunoscută în istoria gării o locomotivă numită Hector, o locomotivă celebră care a făcut tracţiunea vagoanelor în prima călătorie de la gara clujeană, gară care făcea parte dintr-un sistem de căi ferate ce lega Oradea, Cluj, Braşov, Blaj”, mai povesteşte Vladimir Alexandru Bogosavlievici.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Clujenii se pot aștepta la o vreme în general prietenoasă de 1 Mai, potrivit prognozei pe patru săptămâni emisă de Administrația Națională de Meteorologie.
Intervalul 28 aprilie – 5 mai, care cuprinde și minivacanța de Ziua Muncii, va aduce temperaturi medii apropiate de valorile normale pentru această perioadă în toate regiunile țării, inclusiv în zona Clujului.
Cum va fi vremea la Cluj de 1 Mai
În ceea ce privește precipitațiile, ANM estimează un ușor deficit în regiunile vestice și nord-vestice, ceea ce înseamnă că șansele de ploaie sunt scăzute în Transilvania, iar vremea se anunță potrivită pentru ieșiri în aer liber, picnicuri sau drumeții.
Cum arată evoluția vremii în perioada următoare:
- 21 – 28 aprilie 2025: Temperaturile vor fi peste normalul perioadei, în special în nordul țării. Precipitațiile se vor încadra în limitele normale, cu posibilitate de ușor excedent în zonele montane sudice și sud-vestice.
- 28 aprilie – 5 mai 2025: Temperaturile vor fi în limitele normale, iar precipitațiile vor fi ușor sub media obișnuită în vestul și nord-vestul țării – inclusiv Cluj
- 5 – 12 mai 2025: Valorile termice vor crește ușor peste normalul perioadei, iar precipitațiile vor rămâne în limitele obișnuite în vest, dar ușor deficitare în rest.
- 12 – 19 mai 2025: Se menține un regim termic ușor peste media specifică perioadei. În regiunile intracarpatice, precipitațiile vor fi ușor deficitare.
Foto: Arhivă
EVENIMENT
Papa Francisc a murit în urma unui accident vascular cerebral și a unei insuficiențe cardiace

Papa Francisc a murit în urma unui accident vascular cerebral și a unei insuficiențe cardiace ulterioare, a anunțat Vaticanul.
Atacul cerebral a dus la comă și la insuficiență cardiacă ireversibilă.
Papa Francisc a murit în urma unui accident vascular cerebral și a unei insuficiențe cardiace
Raportul privind cauza morții Papei Francisc vine la aproximativ 12 ore după decesul pontifului, conform Mediafax. Francisc suferea de o boală pulmonară cronică și, în tinerețe, i s-a extirpat o parte dintr-unul dintre plămâni.
Problemele de sănătate l-au chinuit în ultimii ani de viață și a fost internat la spitalul Gemelli pe 14 februarie pentru o criză respiratorie care s-a transformat în dublă pneumonie. Aceasta a dus la o ședere de 38 de zile în spital, cea mai lungă din papalitatea sa.
Cu toate acestea, a ieșit din spital în Duminica Paștelui, cu o zi înainte de moartea sa, pentru a binecuvânta mii de oameni în Piața Sfântul Petru.

Un clujean de 57 de ani a murit în Zaragoza, Spania, în noaptea de Înviere.
Alexandru Mihalca a fost ucis în urma unui scandal cu un bărbat din Republica Dominicană.
Un clujean a fost ucis în Spania cu lovituri de cuțit
Bărbatul, care este din Dej, a ieșit sâmbătă noaptea la un bar din Zaragoza pentru a se întâlni cu un prieten, scrie Dejeanul.ro.
Acolo, după o partidă de skandenberg cu dominicanul de 42 de ani, s-a iscat o certă între cei doi. Au ieșit afară din bar, iar bărbatul din Republica Dominicană l-a înjunghiat inimă pe clujean.
Criminalul a fost prins de polițiști, după ce a fost urmărit de mai mulți livratori de mâncare.
Trupul neînsuflețit al lui Alexandru Mihalca, care era stabilit în Spania de 26 de ani, va fi adus în țară.

Constructorul se pregătește de începerea lucrărilor la pasajul centurii metropolitane a Clujului.
Astfel, începând de marți, traficul în Florești va fi deviat în zona Spitalului Regional de Urgență.
Alternativă de circulație în Florești
Începând de marți, 22 aprilie, ora 11.00, traficul va fi deviat pe o bretea, anunță primarul comunei Florești, Bogdan Pivariu. Segmentul înlocuitor va avea tot două benzi de rulare nefiind astfel afectat traficul.
Odată cu deschiderea circulației în ambele sensuri pe strada Razoare, există posibilitatea de a evita acest tronson și de a ieși pe DN, fie lângă Metro, fie lângă Epinvest, a mai arătat primarul.
Centura metropolitană va decongestiona traficului pe cea mai aglomerată arteră din România.
Se lărgește drumul la 6 benzi
După construirea pasajului din zona viitorului Spital Regional de Urgență, se va trece la lărgirea drumului Cluj-Napoca – Florești de la 4 la 6 benzi, a anunțat recent și primarul Clujului, Emil Boc.
Lucrările la pasajul din Florești și la supralărgirea drumului spre Cluj-Napoca trebuie să fie gata la finalul anului 2025.
Foto: Primăria Florești