Connect with us

ACTUALITATE

VIDEO. Gara cu însemne masonice. Prima cursă de tren. Hoţie la drumul mare. Istoria plimbată a Clujului

Publicat


Gările, în general, sunt printre cele mai importante puncte ale localităţilor de care sunt găzduite, deşi, cel mai adesea, sunt situate la periferia lor. Gările sunt şi principalele puncte de legătură ale unei localităţi cu celelalte şi reprezintă, de regulă, primul contact al celor care dau ochii cu localitatea respectivă. Gările adună în ele tragedii şi bucurii ale celor care le-au păşit. Ele sunt, de fapt, parte importantă din povestea locuitorilor unei localităţi. Poveştile fiecăruia dintre noi legate de gara din Cluj ni le vom reaminti fiecare sau ni le vom povesti altora, iar profesorul clujean Vladimir Alexandru Bogosovalievici ne povesteşte câte ceva despre Gara Cluj în sine.

Gara cu însemne masonice

gara masoni

„Acum 100 şi ceva de ani, aici era marginea Clujului. În această locaţie, între anii 1860-1870, s-a construit gara, nu această clădire de azi. Clujul avea nevoie imperioasă de o gară în raport cu dezvoltarea societăţii de atunci. Clădirea gării clujene, nu cea pe care o vedem acum, care este mai recentă, a fost realizată datorită activităţii unui personaj extrem de important pentru istoria Clujului, Miko Imre. Contele Miko Imre, care în 1866-1867, cu aproximaţie, a fost ministru în Guvernul de resort al Austro-Ungariei, care se ocupa cu căile ferate. Astfel, din 1867 până în 1870 au demarat lucrările pentru a se realiza o clădire proiectată de un arhitect, Karl von Ghega, un albanez năsut la Veneţia şi de o firmă englezească a trei fraţi, Warring. Aceşti fraţi, doi dintre ei erau francmasoni, şi pe unul dintre pereţii actualei clădiri a gării este un simbol care se poate atribui francmasonilor”, arată istoricul clujean.

Prima cursă de tren

Prima cursă de tren din Gara Cluj a avut loc în urmă cu peste 150 de ani, însă atunci erau alte clădiri, nu cele actuale. Ulterior, în 1874, se construiesc şi atelierele de cale ferată, astăzi Remarul 16 februarie.
„Gara este inaugurată în 1870. Prima călătorie, Cluj- Oradea a avut loc la 7 septembrie 1870, lucru amintit şi pe o plachetă situată pe clădirea de astăzi a gării, clădire realizată între 1902-1907 de către un arhitect al căilor ferate maghiare, Ferenc Pfaff.


După cum se poare vedea, clădirea este realizată într-un stil eclectic, un stil care reprezenta acea perioadă, pentru că trebuie să spunemcă gările, în secolul al XIX-lea şi începutul secolului XX, erau cărţile de vizită ale oraşelor respective. Cu cât era o gară mai frumoasă, cu atât brandul oraşului creştea.
Este o clădire constituită din trei corpuri mari, care sunt legate între ele cu coridoare”, explică Vladimir Alexandru Bogosavlievici.

Hoţie la drumul mare

Ca orice obiectiv mai important, pe lângă momentele frumoase, şi Gara Cluj a avut momente mai întunecate, mai puţin plăcute. Unul dintre acestea îl reprezintă furtul banilor care erau destinaţi chiar construcţiei sale.

gara

„Un lucru care cade în domeniul picanteriei: la această construcţie a gării, la un moment dat, construcţia s-a sistat, pentru că prima firmă, care sponsoriza gara, avea un personal din rândul căruia un membru a fugit cu 38 de milioane de forinţi şi i-a lăsat cam baltă pe tovarăşii săi, dar a intervenit statul austro-ungar de atunci, de la Budapesta, şi au reuşită să realizeze până la urmă clădirea şi liniile ferate. Şi aici trebuie să spun că, înainte de a fi această călătorie, prima, până la Oradea, care a durat şase ore, 13 staţii, au mai fost încercări, destul de timide, unele chiar eşuate, iar prima călătorie, care a avut 60 de „eroi”, a avut loc între localităţile Cluj şi Baciu Triaj. Aceasta a avut loc în 1869.
Pentru realizarea probelor s-au adus o serie de locomotive şi vagoane şi este cunoscută în istoria gării o locomotivă numită Hector, o locomotivă celebră care a făcut tracţiunea vagoanelor în prima călătorie de la gara clujeană, gară care făcea parte dintr-un sistem de căi ferate ce lega Oradea, Cluj, Braşov, Blaj”, mai povesteşte Vladimir Alexandru Bogosavlievici.

 

banner darian cluj24



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Vremea la Cluj. Temperaturi de primăvară, 14 grade, pe final de ianuarie. Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni

Publicat

De

Vremea la Cluj

Administrația Națională de Meteorologie a prezentat estimarea evoluției valorilor termice și a precipitațiilor până în data de 9 februarie 2025.

La Cluj, temperaturile vor ajunge și până la 14 grade.

Vremea la Cluj. Temperaturi de primăvară pe final de ianuarie

Potrivit ANM, regimul termic se va situa mult peste normalul perioadei până la finalul lunii ianuarie, cu medii ale maximelor între 10 și 14 grade, iar ale minimelor între -4 și 0 grade. Până în data de 4 februarie se va răci treptat, astfel că maximele vor ajunge la 2 grade, iar minimele la -6 grade mediat regional.

Meteorologii au anunțat că apoi se va mai încălzi ușor, spre medii maxime de 6 grade. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi mai ridicată în perioada 31 ianuarie – 6 februarie.

Vremea în Banat, Crișana

BANAT – Vremea va fi deosebit de caldă în raport cu data calendaristică la care ne aflăm până în data de 30 ianuarie, cu medii ale maximelor de 16 grade. După acest interval se va răci treptat până în 4 februarie, când maximele vor ajunge la medii de 6 grade, apoi vor mai avea mici variații, cu tendință de creștere. Regimul termic nocturn, în valori mediate regional, va crește de la 2 spre 6 grade în primele nopți, apoi va scădea la -4 grade până în 5 februarie, iar la finalul intervalului va atinge -2 grade.

Precipitații se vor semnala izolat în aproape fiecare zi, însă probabilitatea ca acestea să fie mai extinse va fi mai mare în 30 ianuarie și din nou între 1 și 6 februarie.

CRIȘANA – Valorile termice vor crește ușor în primele zile, astfel că mediile vor urca la maxime de la 14 la 18 grade, iar la minime de la 2 spre 6 grade, însă din 30 ianuarie vor scădea treptat, dar semnificativ și vor ajunge la 6 grade ziua și -4 grade noaptea, mediat regional. Ulterior acestei date nu se vor mai înregistra variații majore.

Probabilitatea ca precipitațiile să se semnaleze pe areale mai mari va fi în intervalul 30 ianuarie – 3 februarie. În rest, acestea se vor semnala sporadic și slab cantitativ.

Vremea în Maramureș și Moldova

MARAMUREȘ – Regimul termic nu va avea variații semnificative în intervalul 27 – 31 ianuarie, astfel încât maximele vor fi în medie între 10 și 16 grade, iar minimele între 0 și 4 grade, valori cu mult peste normalul acestei perioade calendaristice. Până în data de 4 februarie se va răci treptat, astfel că temperaturile diurne vor scădea spre 4 grade, iar cele nocturne la -4 grade mediat regional și ulterior nu vor mai varia semnificativ.

Probabilitatea ca precipitațiile să fie mai extinse va fi ridicată între 31 ianuarie și 3 februarie, iar în rest acestea se pot semnala izolat.

MOLDOVA – În primele zile din interval se va încălzi treptat, astfel că vremea va deveni cu mult mai caldă decât în mod caracteristic acestei perioade în cea mai mare parte a regiunii, cu medii ale maximelor între 12 și 16 grade și ale minimelor în jurul a 2 grade. După data de 29 ianuarie și până în 4 februarie se va răci semnificativ, iar maximele vor coborî la 2 grade și minimele la -4 grade mediat regional, valori ce nu vor mai varia semnificativ până la finalul estimat.

Probabilitatea pentru precipitații va începe să crească din data de 1 februarie.

Vreme în Dobrogea, Muntenia și Oltenia

DOBROGEA – Media maximelor termice va crește de la 12 până la 16 grade în primele zile de prognoză, iar din data de 31 ianuarie va scădea semnificativ spre 4 grade și ulterior nu va mai varia semnificativ. Minimele vor avea în medie valori între 4 și 6 grade până în 31 ianuarie, apoi vor scădea spre -2 grade în data de 5 februarie și vor rămâne relativ staționare. Probabilitatea de precipitații va fi mai ridicată între 1 și 6 februarie.

MUNTENIA – Până la sfârșitul lunii ianuarie valorile termice vor mai crește ușor și se vor situa cu mult peste normele climatologice specifice acestei perioade, cu maxime mediate între 14 și 16 grade și minime între 0 și 4 grade. Luna februarie va debuta cu un proces de răcire treptată, dar semnificativă, ce va aduce maximele la 4 grade, iar minimele la -4 grade, mediat regional, apoi vor mai crește doar foarte puțin.

În zilele de 3 și 4 februarie va crește probabilitatea de extindere a precipitațiilor, iar în rest se vor semnala doar pe alocuri și trecător.

OLTENIA – Între 27 și 31 ianuarie valorile termice vor fi într-un proces de creștere, astfel încât vor deveni cu mult mai ridicate decât normalul perioadei în cea mai mare parte a regiunii. Mediile maximelor se vor situa între 12 și 16 grade, iar ale minimelor între -2 și 4 grade. Până în 4 februarie se va răci semnificativ, iar maximele vor ajunge la medii de 6 grade și minimele de -4 grade, apoi vor mai crește foarte puțin.

Probabilitatea de precipitații va fi ridicată după data de 3 februarie.

Cum va fi vremea la munte

LA MUNTE – Vremea va fi deosebit de caldă pentru finalul lunii ianuarie, cu medii ale maximelor între 6 și 10 grade și ale minimelor între 0 și 2 grade, dar se va răci treptat din 31 ianuarie până în 4 februarie, astfel că maximele vor ajunge la -4 grade, iar minimele la -10 grade, mediat regional, apoi regimul termic diurn va mai urca puțin, spre medii de 0 grade.

Probabilitatea de precipitații va fi ridicată pe aproape tot parcursul intervalului, dar între 1 și 6 februarie acestea vor fi pe arii mai extinse.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Șoareci la magazinul Lidl Florești. Un client a prezentat DOVADA

Publicat

șoareci

Un client și-a dat seama că în magazinul Lidl din Florești își fac veacul și șoarecii. Acesta a cumpăra o cutie cu băutură bio de migdale, iar când a ajuns acasă a găsit surpriza – excremente de șoareci.

”Oare pe unde mai umbla soarecii, Lidl Romania ? #LidlFlorești. Păcat ca n-am observat, decât cand am ajuns acasa”, a scris acesta pe o rețea de socializare.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Facturi de bloc URIAȘE la Cluj-Napoca. Peste 1.000 de lei/ apartament, mai mult de jumătate sunt pentru căldură

Publicat

căldură

Luna ianuarie a adus cheltuieli uriașe la Cluj-Napoca, unele facturi pe luna decembrie 2024 depășind 1.000 de lei pe apartamentele racordate la rețeaua centralizată de termoficare. Cea mai mare sumă din facturi revine componentei de căldură.

Astfel, la un apartament de 3 camere – 3 persoane din cartierul Grigorescu a venit o factură de 1.170 de lei, din care peste jumătate, 687 de lei, o reprezintă componenta de încălzire.

De asemenea, la un alt apartament cu 3 camere, dar unde locuiește o singură persoană, cheltuielile depășesc 900 de lei, din care căldura este 300 de lei.

În cel mai mare cartier al Clujului, Mănăștur, la un apartament cu 2 camere și o persoană, cheltuielile de bloc s-au ridicat la aproape 800 de lei, dion care 605 lei a fost căldura.

Și în cartierul Gheorgheni la un apartament cu 3 camere, cheltuielile de bloc au fost uriașe, de aproape 1900 de lei.

La Cluj-Napoca, Gigacaloria este subvenționată de Consiliul Local, iar cei branșați la serviciul centralizat de termoficare plătesc suma de 476 lei/ Gcal.

Citește mai departe

EVENIMENT

Simona Halep intră în joc la Transylvania Open Cluj-Napoca în 4 februarie. Prima șansă pentru fani să o vadă acasă

Publicat

De

Halep

Simona Halep, cea mai îndrăgită și mare jucătoare de tenis a României, va juca primul său meci din cadrul Transylvania Open WTA 250 marți, 4 februarie. Decizia privind ziua meciului a fost luată de organizatori pentru a oferi fanilor ocazia de a o urmări live pe una dintre cele mai importante figuri ale sportului românesc.

Adversara Simonei Halep va fi stabilită în urma tragerii la sorți care va avea loc pe 1 februarie, ora 14:00, alături de programul complet al meciurilor din primul tur.

Simona Halep a mai participat la Transylvania Open în 2021, în cadrul primei ediții a turneului, când a ajuns în finală. Atunci însă, din cauza restricțiilor impuse de pandemie, competiția s-a desfășurat fără spectatori. Astfel, ediția din acest an marchează prima ocazie pentru fani de a o urmări jucând acasă, la Cluj-Napoca, la cel mai mare turneu pe hard, WTA 250, din România.

Cea mai iubită jucătoare de tenis

Patrick Ciorcilă, directorul turneului Transylvania Open WTA 250: ”Simona Halep este, fără îndoială, cea mai iubită jucătoare de tenis din România, iar prezența ei pe teren la Transylvania Open este un moment așteptat cu nerăbdare de fani. Am decis să programăm primul său meci marți, 4 februarie, pentru a le oferi tuturor ocazia să se organizeze din timp și să nu rateze șansa de a o vedea jucând live, aici, la Cluj-Napoca.

Este pentru prima dată când Simona va putea evolua în fața publicului de acasă la Transylvania Open, după ediția inaugurală din 2021, care s-a desfășurat fără spectatori din cauza pandemiei. Ne dorim să creăm o atmosferă deosebită, iar această ediție se anunță deja memorabilă.”

Alte românce

De altfel, toate cele șase jucătoarele românce de pe tabloul principal vor juca în primele zile ale turneului când se vor desfășura meciurile din optimi. Pe lângă Simona Halep, fanii vor avea șansa să urmărească live, în primele trei zile ale turneului (3-5 februarie) pe toate cele șase jucătoare românce de pe tabloul principal. Alături de Simona, pe terenurile din BTarena vor evolua: Sorana Cîrstea, Irina-Camelia Begu, Ana Bogdan, Elena-Gabriela Ruse și Jaqueline Cristian.

Bilete de vânzare

Fanii tenisului pot să cumpere bilete la Transylvania Open online, de pe entertix.ro. De anul acesta, organizatorii au pus la dispoziția acestora și bilete Half-Day, valabile pentru sesiunile de seară, de luni până joi, începând cu ora 17:00. Pentru sferturi, semifinale și finale sunt disponibile doar bilete Full-Day, cu prețuri ce ajung la 145 de lei pentru finalele din 9 februarie.

Cea de-a cincea ediție a celui mai mare turneului de tenis din România va avea loc în sala polivalentă BTarena din Cluj-Napoca, între 1-9 februarie 2025. Meciurile se joacă indoor, pe hard, pe cele două terenuri de tenis amenajate. În total, 32 de jucătoare concurează la meciurile de simplu, și 16 echipe la dublu, pentru 250 de puncte WTA și premii în valoare de 275,094 $.

Despre Transylvania Open WTA 250

Transylvania Open este organizat de aceeași echipă care face evenimentele: Sports Festival, cel mai mare eveniment multi-sportiv din România, Urban Playfield și Biletul de Sănătate. Turneul care are loc în Cluj-Napoca este cea mai importantă competiție de tenis feminin din România și face parte din categoria WTA 250.

Evenimentul reunește jucătoare de top din întreaga lume pentru o săptămână de competiție intensă în BT Arena din Cluj-Napoca și a fost votat de către jucătoare, doi ani consecutivi (2022, 2023), drept cel mai bun turneu din lume la categoria WTA 250! Cu o creștere constantă în popularitate, Transylvania Open WTA 250 continuă să promoveze tenisul feminin în România și în lume.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate