Connect with us

Clujeni de 5 stele

E ziua ta. Istoricul şi criticul literar Mircea Popa, 85 de ani

Publicat


Inaugurăm azi, în Cluj24, o nouă rubrică, în care marcăm ziua de naştere a unor personalităţi ale Clujului, cu precădere din mediul cultural. Primul sărbătorit al rubricii noastre este istoricul şi criticul literar Mircea Popa, care azi împlineşte 85 de ani. Avem şi regretul că rubrica noatră nu i-a „prins” şi pe Mircea Muthu (1 ianuarie 1944) şi pe Ion Mureşan (9 ianuarie 1955), cărora le urăm acum la mulţi ani cu bine!

Mircea Popa, 85

Istoricul şi criticul literar Mircea Popa s-a născut la 29 ianuarie 1939, în comuna Lazuri de Beiuş, judeţul Bihor. Licenţiat al Facultăţii de Filologie a Universităţii ‘Babeş-Bolyai’ din Cluj-Napoca, secţia română-istorie (1960), a devenit doctor în filologie (1970) cu o monografie despre Ilarie Chendi.


Profesor de liceu în Bihor, muzeograf la Muzeul Banatului din Timişoara (1960-1963), Mircea Popa a fost cercetător la Secţia de Istorie literară a Institutului de Lingvistică şi Istorie Literară „Sextil Puşcariu” din Cluj-Napoca (din 1969), profesor universitar (din 1995) şi profesor consultant (din 2009) la Universitatea „1 Decembrie 1918”.

A debutat în revista „Steaua”, în anul 1963, cu un articol de istorie literară, iar apoi a colaborat cu reviste precum „Ateneu”, „Familia”, „Limbă şi literatură”, „Literatorul”, „Synthetis”, „Tribuna” sau „Viaţa românească”.

Editorial, Mircea Popa a debutat cu volumul „Ilarie Chendi” (1973). Au urmat culegeri de istorie literară, monografii: „Spaţii literare” (1974), „Ioan Molnar Piuariu” (1976), „Tectonica genurilor literare” (1980), „Istoria presei literare româneşti din Transilvania de la începuturi până la 1918” (1980, în colaborare), „Introducere în opera lui Ion Agârbiceanu”(1982), „Convergenţe europene” (1996), „Reîntoarcerea la Ithaca” (1999), „M. Eminescu – contextul receptării” (1999), „M. Eminescu în Transilvania 1866-1918” (2000, în colaborare), „Homo militans” (2000), „Istoria presei româneşti din Transilvania de la începuturi până în 1918” (2003), conform „Dicţionarului general al literaturii române” (Ed. Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2006).

A redactat, printre altele, două studii fundamentale referitoare la relaţiile dintre români şi maghiari: „Apropieri literare şi culturale româno-maghiare” (1999), „Andrei Veress – un bibliograf maghiar, prieten al românilor” (2006). Şi-a adunat, într-un volum, articolele dedicate culturii franceze şi relaţiilor noastre cu Franţa – „Sub semnul Franţei” (Cluj-Napoca, 2006), care conţine articole ce pun în lumină atracţia românilor pentru frecventarea unei culturi ce a avut o influenţă benefică asupra spiritualităţii autohtone. De asemenea, este autorul volumelor: „Victor Papilian” (2008), „Dicţionarul biografic al literaturii române”, I-II (2007), „Incursiuni în presa românească” (2009), „Uleiul din candelă” (2009), „Cărţi, manuscrise, biblioteci” (2010), „Continuităţi” (2010), „De la Est la Vest. Privelişti literare europene” (2010), „Panoramic jurnalistic” (2011).

Este membru în Societatea de Ştiinţe Filologice, Societatea Internaţională de Literatură Comparată, Academia de Ştiinţe, Literatură şi Arte (Oradea), membru de onoare al Asociaţiei „Ex-libris”. A fost preşedinte al Alianţei Civice – Cluj-Napoca (1999-2001), vicepreşedinte pe ţară (1999-2000).

De-a lungul carierei a primit numeroase premii între care: Premiul „Nicolae Iorga” al Academiei Române (1978), Premiul Uniunii Scriitorilor, Premiul Special al Festivalului Naţional de Poezie „Orfeu” (1998), Premiul Societăţii culturale „Lucian ” pentru exegeza operei blagiene (Sebeş-Alba, 1993, 2000), Premiul Salonului de Carte de la Timişoara (1996), Medalia jubiliară ‘Eminescu’ (2000), Diploma de excelenţă a Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române (2014).

A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural în grad de cavaler (2003), Ordinul „Pentru învăţământ” în grad de comandor (2004), „Crucea transilvană a Arhiepiscopiei şi Mitropoliei Clujului” (2009), „Diploma de recunoştinţă a Congresului Spiritualităţii Româneşti” (2014).

În martie 2023, Mircea Popa a primit titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Beiuş.

Mircea Popa: „Sunt îndrăgostit de Avram Iancu”

„Trebuia să începeţi săptămâna trecută cu Mircea Muthu, că el chir la 1 ianuarie a împlinit 80 de ani. Şi a fost o lansare a lui la BCU. Bine faceţi, pentru că esta cazul să mai aduceţi în faţa publicului şi oameni care s-au dedicat culturii. Domnule, mediocritatea vine în faţă tot timpul, iar noi, ăştia, suntem lăsaţi, aşa, la margine, uitaţi.

Fiindcă Vasile George Dâncu mi-a scos o carte despre Avram Iancu, iar în acest an se împlinesc 200 de ani de la naşterea sa, vreau să vă spun cum m-am îndrăgostit de Iancu. Eu m-am născut lângă Beiuş, într-un sat numit Lazuri de Beiuş, unde tatăl meu a fost preot. După 23 august 1944, când, întorcând noi armele, ne-au devenit duşmani nemţii, ungurii. Ai mei, sub presunea sta enormă că vin peste noi ungurii, iar tatăl meu era cu temerea că popa, învăţătorul vor fi victime sigure, a făut o groapă în care au pus toate bunurile familiei, în grădină. Tata ne-a luat de ,mână, eu aveam 5 ani, şi pe jos am plecat prin pădure spre Vaşcău şi ne-am refugiat în munţi, într-o localitate numită Hălmăgel.

Acolo am găsit o casă unde am primit cazare, iar noi copiii ne întâlneam, că erau alţi refugiaţi acolo, şi jocul nostru era să urcăm pe un deal unde se afla o cruce a lui Iancu.

Totdeauna eu eram de partea lui Iancu şi ajungeam primul acolo sus, la cruce, şi acest simbol al eroismului lui Iancu şi al devotamentului lui pentru moţi, care este marcat prin acea cruce, pe mine m-a obsedat în timp şi iată că acum doi ani am scos această carte despre Avram Iancu. Una dintre iubirile mele este şi Eminescu şi cartea pe care o scote acum Dâncu este despre Eminescu”, a declarat, pentru Cluj24, Mircea Popa.

Mircea Popa: „Mă simt tânăr şi viguros”

Cu o vitalitate şi o memorie remarcabile, Mircea Popa ne-a povestit alert despre viaţa sa, dar mai ales despre viaţa autorilor români pe care îi iubeşte.

„Despre mine ce să spun?! Sunt singurul critic şi istoric literar din România, care am descoperit un scriitor necunoscut, pe care l-am introdus în circuitul larg al literaturii române, care a intrat în dicţionare şi în istoria literară. E vorba de un fabulist, a cărui operă era total necunoscută, un singur exemplar din carte se afla la BCU Cluj, iar eu, pe baza unor comparaţii, am scris un articol despre Nicolae Oţălea, primul autor de fabule româneşti.

Acum la 85 de ani, mă simt tânăr şi viguros. M-am ridicat de la laptop, fiindcă scriu această cuvântare, pe care trebuie s-o rostesc joi, la ora 12, la Uniunea Scriitorilor, când se lansează cartea mea despre Eminescu”, a mai spus Mircea Popa.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Echipa de majorete Eclipse Cluj, multiple titluri de campioană la Campionatului Național de Majorete

Publicat

Echipa de majorete

Echipa de majorete Eclipse din cadrul Clubului Sportiv Vointa, antrenată de Virgilia Cezara Maria Nona, a dominat scena Campionatului Național de Majorete care a avut loc duminică, la Cluj-Napoca.

”Într-o demonstrație strălucitoare de eleganță, sincronizare și pasiune pentru dans, echipa de majorete Eclipse a cucerit inimile și trofeele din cadrul campionatului, obținând multiple titluri de campioană în diverse categorii.

Echipa de majorete Eclipse Cluj, multiple titluri de campioană la Campionatului Național de Majorete

Cu o tehnică coregrafică deosebită și o dedicare neclintită, echipa de majorete Eclipse a demonstrat un nivel remarcabil de talent și muncă în echipă.

Fiecare mișcare a fost executată cu precizie și grandoare, captivând publicul și juriul deopotrivă.

echipa de majorete

Totodată, mulțumirile se îndreaptă către antrenoarea Virgilia Nona pentru pasiunea și dedicarea cu care antrenează echipa de majorete, părinților care se implica necontenit și care dau dovada de răbdare în ciuda orelor extenuante de antrenamente, dar și celor care au pus la dispoziție sălile de sport pentru ca fetele să aibă parte de cele mai bune condiții și spațiul necesar antrenamentelor”, arată părinții fetițelor.

Aceștia adresează mulțumiri și conducerii Liceului Teoretic ,,Onisifor Ghibu”, Liceului Teologic Ortodox ,,Mitropolit Nicolae Colan, Colegiului Tehnic de constructii ,,Anghel Saligny”.

Echipa de majorete Eclipse, rezultate in cadrul campionatului

echipa de majorete

Locul 1, Boariu Erika, Balazs Karina si Olah Beatrisz   – Open pom pom duo/trio cadete
Locul 1, Larisa Nyerges – Open pom pom solo junioare
Locul 1, Borz Sonia și Vajas Patrisia – Open pom pom duo/trio senioare
Locul 1, Balazs Karina  – pom pom solo cadete

Locul 1, Borz Sonia  – pom pom solo junioare

Locul 1, Pop Sandra, Melian Iris și Tescar Rania  –  pom pom duo/trio cadete
Locul 1, Borz Sonia și Vajas Jasmina –  pom pom duo/trio junioare
Locul 1, Balazs Karina – baton solo cadete
Locul 1, Pop Sandra  – Open baton solo cadete
Locul 1, Raluca Radanta  – baton solo junioare
Locul 1, Borz Sonia  – Open baton solo junioare
Locul 1, Borz Sonia și Vajas Jasmina – baton duo/trio junioare
Locul 1, pom pom precadete formație

Locul 1, mini formatie junioare – open pom pom
Locul 1, mini formatie cadete tradiționale
Locul 1, cadete level 0  – baton formație
Locul 1, junioare- open baton formație
Locul 1, cadete level 1-  open baton formație
Locul 1, cadete level 0 – pom pom formație
Locul 1, cadete level 1- pom pom formație
Locul 1  echipa de grandseniori- pom pom formație
Locul 2, Rus Alexandra și Nyerges Larisa – Open pom pom duo/trio junioare

Locul 2, Boariu Erika – Open pom pom solo cadete
Locul 2, junioare – pom pom formație

Locul 2, cadete tradiționale cu pom pom
Locul 2  senioare- open pom pom formație
Locul 3, junioare- tradiționale cu pom pom

echipa de majorete

echipa de majorete

echipa de majorete

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Deputatul Viorel Băltărețu, candidat OFICIAL al USR la Primăria Cluj-Napoca

Publicat

De

Viorel Băltărețu

Președintele USR Cluj-Napoca, deputatul Viorel Băltărețu, a fost ales candidat al partidului la Primăria Cluj-Napoca la alegerile locale din 9 iunie.

Rezultatul votului

Alegerea sa a avut loc, duminică, în cadrul adunării generale a USR Cluj-Napoca desfășurată după o campanie internă în cadrul căreia au rămas în finală Viorel Băltărețu, Mihaela Nia și George Trif.

Astfel, deputatul Viorel Băltărețu a obținut 126 de voturi, pe locul 2 s-a clasat George Trif, cu 61 de voturi, iar pe 3 Mihaela Nia, cu 48 de voturi.

Pregătiri pentru Conferința Județeană a USR Cluj

În cadrul ședinței s-a mai votat și lista USR pentru Consiliul Local Cluj-Napoca, precum și delegații la Conferința Județeană din 10 martie.

Duminica viitoare, în 10 martie, va avea loc Conferința Județeană a USR Cluj în cadrul căreia se va desemna candidatul la președinția Consiliului Județean Cluj și lista de consilieri județeni.

Vom reveni cu detalii.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Clujenii reclamă MIZERIA din stațiile de autobuz: Gheorgheni era un cartier curat. Acum e MIZERABIL

Publicat

Mulți locuitori din Cluj-Napoca își exprimă, din ce în ce mai des, nemulțumirile legate de modul în care unii concetățeni înțeleg să păstreze curat orașul în care trăiesc dar și de calitatea salubrizării prestate de firmele care ar trebui să se ocupe de acestă activitate. În special, clujenii reclamă mizeria din stațiile de autobuz. Ambalaje și mucuri de țigări „tapetează” acum ceea ce ar fi trebuit să fie un spațiu verde.

„Așa arată stația 33 de pe Liviu Rebreanu sens către centru. Acum câțiva ani Gheorgheniul era un cartier curat. Acum e mizerabil. Stația arata așa în fiecare zi. Deplorabil. Pe străzi în cartier la fel arata tot spațiul verde. Plin de gunoaie, de ani de zile. Sunt necesare controale, să facă ceva primăria asta”, ne scrie un clujean.

FOTO. Clujenii reclamă MIZERIA din stațiile de autobuz: Gheorgheni era un cartier curat. Acum e MIZERABIL

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Trei tineri din Gilău, Cluj, REȚINUȚI pentru FURT calificat. Au creat un prejudiciu de 27.000 de lei

Publicat

politie 1 e1667205038903

Trei tineri din Gilău, jud. Cluj, au fost reținuți de polițiști, vineri, pentru furt calificat. Au creat un prejudiciu de 27.000 de lei.

„La data de 1 martie a c., polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Florești au dispus reținerea a 3 persoane, cercetate sub aspectul comiterii infracțiunilor de furt calificat.

Trei tineri din Gilău, Cluj, REȚINUȚI pentru FURT calificat. Au creat un prejudiciu de 27.000 de lei

În fapt, din cercetările derulate de polițiști a reieșit că în perioada 8-24 februarie a.c., trei tineri cu vârste cuprinse între 17 și 30 de ani, din comuna Gilău ar fi comis mai multe fapte de furt calificat.

Aceștia sunt bănuiți că ar fi pătruns în 6 gospodării situate în localitatea Gilău, de unde ar fi sustras diverse bunuri, și anume aparatura electrocasnică, unelte electrice, covoare și biciclete, cauzând un prejudiciu total de aproximativ 27.000 de lei

În urma investigațiilor, cei trei au fost identificați de polițiști, iar prejudiciul a fost recuperat până în prezent în proporție de 50%.

Probatoriului administrat a condus la reținerea celor trei tineri, iar în cursul zilei de azi, 2 martie a.c. instanța a dispus arestarea preventivă a acestora pentru 30 de zile.

Cercetări sunt continuate sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Huedin”, a transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax