Connect with us

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat


În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




5 Comentarii

5 Comments

  1. Marian Marcel

    februarie 12, 2023 la 8:08 am

    Minte de procuror:trimiți profesori în judecată fiindcă nu au achitat cursanții taxa de 100 lei înainte de curs….
    Odată cu împușcarea lui Ceașcă în 89 trebuiau înlocuite și cozile astea de topor din parchete…Nu poți face o nouă ordine cu aceeași procurori cu mintea cât un bob de grâu….

  2. Cornel Munte

    iulie 29, 2023 la 12:39 pm

    E vorba de participare, nu de absolvire.

  3. Potikaru

    decembrie 1, 2023 la 10:53 pm

    Practica”diplomelor”eliberate, fara participare se practica de ani buni.doar acum s a”spart buba”😅Iar pt câți farmacisti”practica”fara sa aibă habar de profesie,se vad rezultatele în primul rand în sănătatea copiilor și tinerilor de azi

  4. Vameșu

    decembrie 1, 2023 la 11:11 pm

    Vorba americanului:some one has to pay

    • Sterp

      ianuarie 2, 2024 la 9:28 pm

      Vameșii totdeauna „sunt plătiți”. Iar din echipa sus menționata este conexiune directa cu vameșul.gustu banului. Money talk

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

CULTURA

VIDEO FOTO. Balul Operei Cluj-Napoca: Muzică de calitate, invitați de marcă, ținute de gală, dans și decoruri impresionante

Publicat

Balul Operei

Ediția 2024 a evenimentului monden al anului, Balul Operei, a avut loc, sâmbătă seara, la Opera Națională Română din Cluj-Napoca, la eveniment fiind prezentă și Raluca Turcan, ministrul Culturii. 

Au urcat pe scenă invitați speciali, precum tenorul Stephen Costello, soprana Ekaterina Siurina, saxofonistul Federico Mondelci, alături de Orchestra și Ansamblul de Balet ale Operei Române clujene, sub bagheta sirijorului invitat Constantine Orbelian, director muzical și dirijor principal al New York City Opera.

Balul Operei

Nominalizat de patru ori la premiile Grammy, Orbelian este și fondatorul Festivalului Internațional de Muzică Palaces of St. Petersburg și este directorul artistic principal al Orchestrei Simfonice a orașului Kaunas din Lituania.

Parada debutanților

După cuvântul de deschidere al managerui general al Operei Naționale Române Cluj-Napoca, Florin Estefan, a avut loc parada debutanților, ce a cuprins 24 de perechi de tinere domnișoare și tineri domni – liceeni model ai școlilor clujene –  care au oferit un moment artistic deosebit.

Printre invitați s-au numărat, alături de ministrul Culturii, Raluca Turcan, senatorul PSD, Vasile Dîncu, mitropolitul Clujului, IPS Andrei, și episcopul greco – catolic de Cluj-Gherla, PS Claudiu.

Balul Operei 2024 a fost co-organizat alături de Fundația Transilvania Leaders.

Balul Operei

Balul Operei

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. CFR Cluj-CSU Craiova, 1-2. Clujenii încep play-off-ul cu STÂNGUL

Publicat

CFR Cluj a întâlnit, sâmbătă seara în Gruia, pe CSU Craiova, în primul meci din play-off-ul Superligii de fotbal. După o partidă în care au dominat dar steril iar adversarul a fost mai pragmatic și mai norocos, clujenii pierd cu 1-2, goluri marcate de Ilie (min.66), respectiv Baiaram (min.30) și Mitriță (min.51).

Echipe de start:

CFR CLUJ (4-3-3): Sava – Mogoș, Boben, M. Ilie, Abeid – Muhar, K. Keita, Tachtsidis – Deac (cpt.), Bîrligea, Otele
Rezerve: Hindrich – Camora, Kresic, Manea, Aussi, R. Filip, Fică, Avounou, El Kaddouri, Serebe, Michael
Absenți: –
Antrenor: Adrian Mutu

VIDEO. CFR Cluj-CSU Craiova, 1-2. Clujenii încep play-off-ul cu STÂNGUL

CSU CRAIOVA (4-3-3): L. Popescu – Căpățînă, Maldonado, Badelj, Bancu (cpt.) – Al. Crețu, Mateiu, Mekvabishvili – Baiaram, Ivan, Mitriță
Rezerve: Goga – Vlădoiu, Soiri, Zajkov, Raul Silva, Kozulj, Danciu, Bană, Houri, Cîmpanu, Blesa, Markovic
Absenți: Ndong (suspendat), Screciu (accidentat)
Antrenor: Ivaylo Petev

Stadion: „Dr. Constantin Rădulescu”
Arbitru: Chivulete Andrei Florin (Bucureşti). A1: Marica Mihai Marius (Bistriţa), A2: Constantinescu Andrei (Bucureşti). Arbitru VAR: Andrei Florin (Târgu Mureş). Arbitru AVAR: Vodă Alexandru (Alba Iulia)

CFR Cluj

Prima repriză i-a aparținut în totalitate CFR-ului. A avut 11 lovituri de colț față de numai una a oltenilor. A avut 4 mari ocazii de gol (Matei, min.8, Bîrligea, min.14 și 28) printre care și o bară în min.33, când Bancu era să-și dea autogol. Popescu scoate o minge care, în lipsa tehnologiei goal line, nu mai contează dacă a trecut sau nu linia porții, dacă VAR-ul a zis că nu.

Totuși, cei care dau lovitura sunt oltenii, care înscriu prin Baiaram în min.38, la o minge respinsă de Sava după un șut al lui Bancu. După gol, de bucurie, fanii oltenilor au început să se bată între ei. Jandarmii au intervenit, extrăgându-l pe unul dintre ei de acolo.

CFR Cluj

Golul victoriei

Repriza a doua începe abrupt, cu un gol al lui Mitriță în min.51, la o greșeală a lui Ilie. Clujenii parcă au ieșit cu altă echipă de la cabine. Nu le mai iese nimic. Oltenii se mulțumesc să se apere exact, în timp ce Otele, de la care se aștepta mai mult, dă centrări după centrări aiurea.

În min.66, Ilie își mai spală din păcate, înscriind cu o lovitură de cap pentru 1-2.

CFR a avut două penalty-uri, unul neacordat pe motiv de offside la Otele, cel de-al doilea, la Mogoș, pe motiv de Chivulete coroborat cu VAR.

Clujenii încep play-off-ul cu stângul, la fel ca Rapidul iar FCSB își freacă mâinile de bucurie. Oltenii, mai pragmatici și mult mai norocoși, urcă pe locul 2, contrar așteptărilor.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Tânăra electrocutată în Gara Cluj-Napoca, în stare GRAVĂ, cu arsuri. Dusă cu un avion SMURD la Timișoara

Publicat

avion smurd

Tânăra de 20 de ani, electrocutată sâmbătă dimineață după ce s-a urcat împreună cu prietenul ei pe un tren din Gara Cluj-Napoca, a suferit arsuri și a fost transportată cu un avion SMURD de la Cluj-Napoca la Timișoara, la Clinica de mari arși.

IGSU a anunțat că avionul SMURD Learjet 1123 a executat o misiune pentru salvarea vieții tinerei cu arsuri prin electrocuție, aflată în stare gravă.

Tânăra electrocutată în Gara Cluj-Napoca, în stare GRAVĂ, cu arsuri. Dusă cu un avion SMURD la Timișoara

”Tânăra a fost preluată de la Cluj-Napoca, transferată de urgență și predată în siguranță medicilor de la o unitate spitalicească din Timișoara, pentru continuarea investigațiilor medicale și acordarea tratamentului necesar.
Pe tot parcursul zborului, tânăra a fost asista de o echipă medicală asigurată de UPU-SMURD București”, a arătat IGSU.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Sport a la Cluj: Radu Dărăban (antrenor scrimă): Sunt antrenor, ARMURIER și femeie de serviciu dacă trebuie

Publicat

Academicianul francez Ernest Legouve spunea: ”Scrima este un exercițiu unde omul se cheltuiește furtunos și generos, simțind că trăiește cu intensitate. Sângele îi curge tumultos prin vine, capul e treaz, arterele vibrează, plămânii se umfla, porii se deschid”. Pe de altă parte, Moliere considera că ”scrima este arta de a lovi fără să fii lovit”. La Clubul Sportiv Municipal Cluj-Napoca, scrima este un sport în care se face performanță, pentru că persoane dedicate au grijă de asta.

Radu Dărăban este antrenor la CSM Cluj-Napoca din 2017. A început să practice scrima la acest club în 1991, sub îndrumarea cunoscutului antrenor Mugur Codreanu. În 2002 a ajuns în București, la Steaua unde a stat până în 2013, când, după Olimpiada de la Londra, la care a participat, a revenit la Cluj.

VIDEO FOTO. Sport a la Cluj: Radu Dărăban (antrenor scrimă): Sunt antrenor, ARMURIER și femeie de serviciu dacă trebuie

„Scrima are trei arme: floretă, sabie și spadă. Eu sunt antrenor de floretă. Floreta și sabia sunt arme convenționale, bazate pe reguli de prioritate. Spada nu are nicio regulă de prioritate. Care dă primul, acela primește punct. Armele diferă între ele ca greutate, formă și zonă de punctaj. La sabie se acceptă și lovitura prin tăiere, nu doar cu vârful, ca la celelalte două. Zona de punctaj la sabie și la floretă e inghinal, piept, umăr și spate, până la gât în timp ce la spadă e tot corpul”, spune Radu.

„De 4 ani, autoritățile nu prea ne mai ajută”

Secția de scrimă are aproximativ 50 de sportivi, cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani. Radu îl are alături pe vechiul său antrenor, Mugur Codreanu și împreună încearcă să facă rai din ce au. Echipamentul este foarte scump, costă cam 5.000 de lei. Este alcătuit din pantalon, subțirică și vesta metalică, plus mănuși, arma și masca.

„De 4 ani, autoritățile nu prea ne mai ajută. Mă străduiesc să obțin sponsorizări de unde pot. O planșă costă 3.000 de euro, lama unei florete, 700 de lei. Dacă deplasările în țară sunt acoperite de club, tot ceea ce înseamnă participare internațională se face pe banii părinților”, mai spune Radu.

Întreținerea echipamentului o face tot Radu. Este și antrenor și armurier și femeie de serviciu dacă trebuie. „La două săptămâni stau câte 5-6 ore ca să fac service-ul, și vreo 3 ore înainte de concursuri. Dar nu mă plâng, e pasiunea mea”.

„Cu toate lipsurile financiare, scrima a obținut rezultate peste așteptări”

Aptitudinile unui sportiv pentru a face scrimă sunt viteza de reacție, mobilitatea, rapiditate în luarea unor decizii, rezistență specifică și forță în regim de viteză. De multe ori, pe parcursul unui meci se parcurge planșa, care are 17m, de mai multe ori.

„La competițiile europene și mondiale, clasicul fir care transmite „touche-ul” este înlocuit de un sistem wireless, iar la etapele finale, există chiar și VAR”, spune Radu.

Cu toate lipsurile financiare, scrima a obținut rezultate peste așteptări. „Avem campion național la copii, vicecampion național, locul 3 la speranțe fete, locul 3 la echipe, locul 2 la Cupa României cadeți, locul 3 la campionatul național de cadeți”, spune Radu Dărăban.

Victor, D’Artagnan-ul de pe Someș

Victor Baciu are 16 ani. Este elev la Liceul „George Barițiu” din Cluj-Napoca și face scrimă de 7 ani.

„Când eram copil îmi plăcea să mă lupt cu săbiile. Apoi am făcut alte sporturi, fotbal, atletism, înot, baschet, dar marea mea iubire a rămas scrima. Pe la 9-10 ani am început să mă antrenez și m-a prins foarte tare acest sport”, spune Victor.

A participat la Campionatul European, Cupa României și Campionatul Național. A câștigat mai multe medalii de bronz la Cupa României și Campionatul Național și două medalii de argint, ambele la Cupa României.

Acum, Victor trage tare pentru Campionatul Mondial care va avea loc în aprilie în Arabia Saudită. „Vreau să continui spre performanță, mă văd cât mai sus în ranking-ul mondial”, încheie Victor.

Dacă în condițiile precare, uneori, sau cel puțin nu la nivelul la care ar trebui, sportivii obțin rezultate bune, stai și te-ntrebi la ce performanțe s-ar ajunge cu dotarea și finanțarea specifice marilor cluburi din străinătate. Și abia atunci ajungi să apreciezi munca antrenorilor…

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax