Connect with us

ACTUALITATE

Adela Haru. Dragoste, maternitate, religie și sexualitate. Experiențele coachului în feminitate din Cluj

Publicat


129660860 10224526250886085 1261615847012982257 n

Niciodată nu este prea târziu să renunți și să începi de la zero. O dovedește Adela Haru, mamă în vârstă de 36 de ani și, totodată, coach în feminitate din Cluj, care a renunțat la funcția de consilier juridic pentru a-și croi alt drum în viață. A călătorit în jurul lumii pentru a se cunoaște mai bine. Este Facilitatoare cursuri feminitate & sexualitate conștientă, fiind certificată în Coaching, în metoda terapeutică Respirație Alchimică, practici prin care ajută alți oameni, la rândul lor, să se dezvolte personal. A scris 3 cărți, iar experiența ei nu se oprește aici.

169076020 10225572480321167 6489994116570645957 n

Care este contextul în care ai primit numele spiritual Haru”?

A fost ca un botez, cu ritual. Am cunoscut un maestru de arte marțiale japoneze care e și maestru de Zen, o tradiție în Japonia, asemenea unei religii. M-am simțit foarte atrasă de liniștea pe care o accesam când practicam meditația Zazen. El m-a inițiat în ce înseamnă profunzimea meditației statice combinată cu artele marțiale. Mă ghida, îmi corecta posturile, era multă armonie. Filmul „The Buddha” explică foarte bine conceptul. Pentru mine, a fost ca o amintire dintr-o viață monastică.

Pe vremea aceea, făceam și Karate cu el, care e ca o practică spirituală la japonezi. Într-o zi, a venit la mine și mi-a spus „Ți-am găsit un nume frumos, <<Haru>>, că ești ca o primăvară”, și am simțit că mi se potrivește. E anotimpul meu preferat și sunt, de asemenea, născută primăvara. A rămas așa, îmi place cum sună.

Ai afirmat la un moment dat că te ghidezi după legea echilibrului sau calea de mijloc. Ce presupun aceste concepte și la ce te referi prin faptul că sunt repere în viața ta?

Am observat că oamenii întâmpină multe probleme pentru că se duc în extreme tot timpul. Am observat că acestea apar când ne ducem dintr-un pol în altul: ba foarte mult feminin, ba foarte mult masculin, ba așa-zisul rău, ba așa-zisul bine. Dacă trecem de la iarnă la vară, inevitabil ne îmbolnăvim.

E ideal să menținem o climă temperată, iar Zenul mi-a adus viziunea asta de echilibru. De aceea, atunci când simți bucurie, e bine să te entuziasmezi, dar să nu o duci la maxim, la fel și în cazul durerii, fiindcă dacă o forțezi, ajungi în depresie.

Pentru că în ultimii ani, lucrez foarte mult cu respirația și cu sexualitatea, caut echilibrul yin-yang, adică feminin-masculin, care există în energiile noastre și în tot ce manifestăm în fiecare zi. Asta înseamnă să-mi dau voie să simt yin, adică feminin, să receptez mesajul, dar să fiu și yang, adică să ofer. Nu vreau să mă axez doar pe una.

În România, există acest concept cum că ești bun dacă oferi, dar dacă primești, ești un profitor. Oamenii se stresează, „Cum să dau? Cum să dau?”, dar se jenează să primească, ori simt vinovăție. În momentul în care faci asta, se declanșează un dezechilibru în tine.

În 2012, din pasiune pentru „latura interioară umană” ai fondat proiectul Life in Balance, după cum ai precizat pe site-ul cu același nume. Să înțeleg că de aici vine conceptul?

Da, a rămas așa, mai ales după ce am aflat că am și ascendentul în Balanță. Cu toate acestea, echilibrul nu e niciodată fix. De aceea, cuvântul „armonie” ar fi mai potrivit, pentru că implică ideile de flow și flux.

239839574 1327405427662308 3664240869832039533 n

Ai menționat pe lifeinbalance.ro că relația cu divinitatea te susține în drumul tău. Cum ai descrie această relație?

La fel ca mulți alți oameni, am crezut și eu că divinitatea este o forță în afara mea, mai ales în adolescență, când eram foarte religioasă. Mergeam pe la mănăstiri, voiam să cunosc ortodoxia, am fost chiar practicantă.

A fost o experiență interesantă, dar după ce am trecut prin tot procesul acesta, în care viața m-a pus în niște situații care să mă zgâlțâie pentru a evolua, m-am deschis mai mult spre spiritualitate, adică dincolo de religie.

Am descoperit că divinitatea e și înăuntrul meu, e peste tot, mă conține. De atunci, această relație se bazează pe o încredere în viață și existență, încrederea că sunt mereu susținută. Lumea simte că e o inteligență cu mult peste noi, dar chiar dacă, momentan, nu o putem înțelege, putem să avem încredere în ea. Altfel, am sta cu teama că ne poate lovi un meteorit oricând, de exemplu. Frica e opusul iubirii.

Cum ți-ai defini credința, mai exact?

Am cercetat mai multe căi și mi-am luat din fiecare ce aveam nevoie. Dacă ar fi să aleg una din care să preiau mai mult, ar fi budismul. Are ceva care m-a fascinat dintotdeauna. În rest, nu sunt atașată de nicio religie în momentul de față, chiar dacă ortodoxia a fost prima studiată. Mi-ar plăcea să aprofundez și sufismul, pe care l-am descoperit datorită lui Eliade, în „Tratat de istorie a religiilor”, dar și practicând meditația „Whirling”.

Am înțeles că ești mamă și că fetița ta e o sursă de inspirație pentru tine. Cum vezi relația cu ea?

E berbec, e foarte plină de viață. Am născut natural, am căpătat încredere pentru că ea mi-a adus atât de tare conexiunea asta cu existența, încât am trecut testul. În ceea ce mă privește, am gândit că puterea femininului e la mine și că o pot manifesta singură.

whatsapp image 2022 01 23 at 7.58.18 pm

Sarcina a fost ca o călătorie pentru mine, care nu s-a terminat, deși am crezut că se va încheia odată cu nașterea. E ceva profund, la un alt nivel, care simt că ne hrănește și mă relaxează de fiecare dată când mă gândesc că nu sunt o mamă suficient de bună.

Într-o perioadă, am fost foarte stresată, citeam multe cărți de parenting, crezând că e ceva ce nu fac bine, dar nu mi-au priit sfaturile de genul „așa trebuie să îți crești copilul”, motiv pentru care m-am întors la instinctele mele. În momentul în care am făcut asta, ea nu s-a mai îmbolnăvit. Răcea des, dar s-a refăcut și, chiar dacă am fost nevoită să trec printr-un divorț anul trecut, ea a rămas un copil fericit, pentru că există conexiunea asta și știe că mama a făcut ceea ce i-a cerut sufletul.

Îmi poți spune mai multe despre ce a reprezentat divorțul pentru tine, ca femeie și mamă?

Divorțul a fost intens, dar mi-a adus foarte multă vindecare, a fost un mare salt în evoluția mea, pentru că nu mi-am imaginat că o să am vreodată parte de o astfel de experiență, mai ales după o relație de 12 ani.

Totuși, intuiția mi-a transmis că va veni momentul acesta, dar mintea ignora. Într-un final, s-a adeverit ce mi se transmitea la un alt nivel. Amuzant sau nu, povestea s-a încheiat după un ciclu de 12 ani, iar amândoi avem aceeași vârstă, 36 de ani.

Mulți înainte! Cum ai ajuns să predai Respirația Alchimică, fiind așa de tânără?

Când mi-am dat seama că relația e gata, mi-am adus aminte că trebuia să-mi închei certificarea și am început să practic zilnic, ceea ce m-a ajutat.

Atunci m-am gândit că îi poate ajuta și pe alții. Am conceput un curs online pentru femei, unde le dau câteva lucruri de făcut zilnic. Când am văzut ce efecte pozitive au și asupra lor, mi-am confirmat că e o metodă revoluționară de terapie. Sunt foarte recunoscătoare profesoarei mele și o să-i fiu toată viața pentru darul acesta, pentru că de la ea a pornit toată povestea.

whatsapp image 2022 01 23 at 8.00.11 pm

Ce anume o face atât de specială în viața ta?

E din Columbia, nu m-a satisfăcut ce am găsit în România. M-am dus intuitiv să îmi caut o profesoară din altă parte a lumii. Am vrut și o diversitate culturală, iar cu ea am rezonat foarte mult.

M-am dus, în 2014, la un atelier de-al său, în Barcelona, a fost extrem de vindecător tot procesul. Implica respirația ovariană, un fel de terapie pentru femei. Cred că și respirația de atunci m-a ajutat să am o sarcină ușoară, căci anul următor am rămas gravidă și am născut cu ușurință. Am simțit că s-a deblocat ceva pe lineajul feminin al familiei.

Am descoperit că era foarte multă durere. Toate femeile dinaintea mea au trăit niște dureri foarte mari legat de a fi femeie, dar nu le-au conștientizat și nu le-au vindecat, iar eu m-am trezit cu ele în ADN-ul meu.

Cum ți-ai dat seama că le ai?

De la prima menstruație am avut dureri îngrozitoare, au fost 10 ani de chin până când am avut inițiativa de a schimba asta. Așa m-au adus durerile menstruale spre povestea cu feminitatea și vindecarea femininului.

Ai scris 3 cărți până acum, „Spre feminitate”, „Relațiile conștiente”, respectiv „Magia ciclului feminin”. Să înțeleg că așa ai ajuns să o scrii pe cea despre menstruație?

Da, a venit ca o încununare a 10 ani de cercetare și experimentare, pentru că nu prea se găseau cărți despre subiect înainte, iar cele disponibile nu rezonau cu mine. Am gândit că sunt multe femei care se chinuie, la fel ca mine, și că ar fi util să cunoască informațiile astea, pentru că deschid o nouă perspectivă.

Au fost femei care mi-au spus că au citit cartea și au scăpat, pur și simplu, de dureri, fiindcă era nevoie doar de un click pentru a debloca ceva ce era la nivel mental. Dar acolo unde e vorba de o durere stocată în ADN-ul tău, e nevoie de mai mult lucru, iar pentru asta există respirația de care am zis. Femei din ce în ce mai tinere au afecțiuni feminine precum chisturi, fibroame sau endometrioză.

În carte, sunt precizate lucrurile pe care e indicat să le faci în fiecare fază a ciclului, și ce nu este indicat. Sunt niște repere ca să îți faci viața mai ușoară. Noi ne facem viața grea pentru că facem lucrurile împotriva menstruației, nu mergem împreună cu flow-ul.

Într-un alt interviu ai precizat că te pasionează literatura ezoterică încă din adolescență și că, la vârsta de 14 ani, Osho era autorul tău favorit. Ce preferințe ai acum în materie de scriitori și literatură?

În ultima perioadă m-a inspirat mult Sadhguru, care e tot o variantă a lui Osho, dar mai adaptată. Discursurile lui mă inspiră. A fost o etapă în viața mea în care m-am concentrat pe acumularea informațiilor, mereu aveam autori preferați, dar acum sunt în altă etapă.

Da, acum ești tu autoare.

Oarecum, adică nu mă mai marchează nimeni în mod special, acum sunt fascinată de procesul trăirii. Osho m-a inspirat mult în tinerețe și iată că, nici acum, după ce a murit, nu e lăsat în pace. E foarte controversat. E pe Netflix o poveste care îl pune într-o lumină proastă. Mă întrebam „Omul e mort, de ce nu-l lasă în pace?”.

Aceeași poveste e și cu Michael Jackson. La mult timp după moarte, a apărut un documentar care să-i distrugă imaginea, deși a decedat în urmă cu peste 10 ani.

Da, dar am aflat de ce se întâmplă astfel de lucruri. Există spirite care s-au încarnat pe Pământ ca să provoace oamenii să iasă din somnolență. Genul ăsta de spirite sau de oameni mai sunt numiți și rebeli, „the misfists”.

Trebuie să fii un spirit foarte puternic să faci asta, să îți pui o lume în cap. Ei provoacă haos și când trăiesc, și după ce mor. Asta înseamnă să fii un spirit puternic. Dacă și după ce ai murit, încă îi provoci pe oameni să facă astfel de lucruri, e mare lucru. Nu poți să-ți propui asta, nu sunt spirite care și-au propus să iasă în evidență, ci prin felul lor de a fi, au dus lucrurile în direcția respectivă.

Interesantă perspectivă. Revenind la pasiuni, ai desfășurat ateliere de dans sacru feminin și practici dans holistic, pe lângă belly dance. Cum a ajuns această activitate să fie atât de importantă?

Subiectele care s-au conturat, cumva, în propria mea experiență de viață, au fost menstruația, vindecarea lineajului feminin și partea de sexualitate, când am descoperit că energia sexuală nu este pentru sex, ci este energia noastră vitală, creatoare, de care trebuie să ne folosim pentru a crea și manifesta lucruri faine în viața asta.

Neîmplinirile mele m-au dus în toate aceste explorări. Odată ce am descoperit conexiunea cu feminitatea, mi-am dat seama că există un dans în interiorul meu care vrea să îl pun în mișcare. În adolescență nu am înțeles arta asta, dansul părea ceva ce trebuie să înveți. Dar când am observat că vine din interior, s-a simțit altfel.

Belly dance-ul l-am descoperit prin intermediul prietenei mele, Roxana, care e instructor. Împreună cu ea, am ajuns la contactul cu esența feminină. Am făcut niște cercetări și am aflat că are origini ancestrale și că, inițial, era o meditație pentru femei, făcându-se în solitudine. Abia mai târziu, când unii bărbați au fost fascinați de ce energie accesează femeia prin meditația respectivă, a devenit un fel de spectacol.

Acum mă ocup cu dance breathing, o metodă pe care eu am descoperit-o, cumva, fiind o combinație între dans și Respirația Alchimică, o pură meditație. Schimbă starea inevitabil, e o transformare, te trece printr-un proces. Am ținut-o până acum în online, dar aș vrea să o țin și fizic.

Am înțeles că ai activat în Cercul Roșu și în cel pentru gravide. Îmi poți spune mai multe despre experiența de acolo?

Cortul Roșu e o mișcare la nivel global de încurajare a femeilor să se întâlnească în triburi, ca pe vremuri. M-am gândit ce fain ar fi să existe Cortul Roșu și în Cluj, așa că am organizat astfel de seri aici. Apoi, toate prietenele mele rămăseseră gravide, am născut și eu, și așa am făcut și cercul pentru graviduțe, unde ele se întâlnesc și împărtășesc prin ce trec, fiind susținute.

E terapeutic să ai susținerea altor femei. Am ținut retreat-uri cu fetița mea în burtică, deci pot să zic că ea a primit deja toate informațiile despre feminitate, chiar mi-a spus că ține cursuri pentru fetițe, la rândul ei.

whatsapp image 2022 01 23 at 7.54.59 pm (1)

 

Referitor la susținerea reciprocă a femeilor, ai menționat pe site că ții sesiuni de masaj ayurvedic al sânilor. Cum se raportează femeile la acest serviciu și în ce constă el, mai exact?

Nu mai fac acel masaj, sunt certificată, dar mi-am dat seama că e destul de solicitant pentru mine atât fizic, cât și energetic, și am preferat să mă rezum la coaching și consiliere pentru femei. În schimb, îmi fac masajul acesta acasă. Pornind de la el și de la ce am mai studiat eu, am conceput o tehnică de automasaj al sânilor, pe care o dau în cursurile mele femeilor.

Masajul ayurvedic e complex, implică multe aspecte. În perioada în care practicam asta, am simțit că le masam inima. De aceea, de multe ori, curgeau lacrimi, ieșeau tot felul de lucruri la suprafață. E extrem de sensibil. Ca femeie, să te poți deschide, trebuie să ai încredere în cealaltă femeie care te masează. Îi sunt recunoscătoare profesoarei care m-a inițiat în asta. L-am învățat în perioada în care alăptam și m-a ajutat să recuperez sensibilitatea și conectarea cu corpul.

Ești coach în ceea ce privește relația cu feminitatea. Consideri că femeile care nu își doresc copii își reprimă această energie?

Nu neapărat, pentru că toate avem instinctul matern. Cred că facem un bine omenirii dacă ne gândim de mai multe ori înainte să concepem un copil. Motivul pentru care populația a atins un număr atât de mare e tocmai acesta. Cred că e o dovadă de înțelepciune să onorezi ceea ce simți.

Dacă simți să fii mamă biologică, minunat, dar nu cred că toate femeile trebuie să fie mame. E ok să nu ai copii. E minunat să onorăm diversitatea. Nu trebuie să bifăm toate chestiile astea date de societate. Nu toată lumea trebuie să fie într-o relație sau să se căsătorească, fiecare are drumul lui în viață.

Cred că e momentul să ne eliberăm de presiunile acestea. Însă, consider că e importantă schimbarea perspectivei, când vine vorba de refuzul de a avea copii. Dacă spui toată ziua că nu vrei ceva, de acel ceva vei avea parte, motiv pentru care eu aș înlocui afirmația de respingere cu una precum: „Rămân deschisă pe unde mă poartă viața. Eu știu ce vreau acum dar nu pot ști niciodată ce îmi rezervă viitorul”.

În plus, mamă oricum vei fi, indiferent că vorbim despre un copil, un proiect sau alte asemenea. Meseria ta poate fi copilul tău.

Ți-ai cultivat atât de mult sufletul de-a lungul vieții, încât nu pot să nu te întreb, de ce ai urmat Facultatea de Drept?

Am fost îndrumată pentru că era o meserie de viitor, intrasem și la buget, au fost motive financiare. În familie, mi s-a transmis foarte mult ideea de nesiguranță financiară, încât am simțit o presiune imensă. Eu voiam să fiu bibliotecară, inițial. M-am înscris la biblioteconomie, la jurnalism și la Drept. Pe atunci, eram fascinată de cărți și biblioteci.

M-am înscris și la Litere, ca să încununez pasiunea pentru lectură, cu atât mai mult cu cât, în liceu, am fost la profilul de filologie. Dar nu mi-a plăcut partea de teorie, adică doar despre cărți. Voiam practică, să simt că trăiesc, prin experiență. Cărțile m-au ajutat, în schimb, cu vorbitul în public.

În perioada în care erai consilier juridic, te gândeai să urmezi o carieră în avocatură, dar te-ai confruntat cu migrene inexplicabile și ai simțit că acest drum nu ți se potrivește, motiv pentru care ai demisionat. Care au fost trăirile înainte, respectiv după această întorsătură de situație?

Nu a fost ușor, că a trebuit să renunț la tot ce am construit, facultate, plus masterat. Am simțit multă nesiguranță, dar sufletul m-a forțat să fac asta, din cauza durerilor. Mi-am dat seama că, tot timpul, corpul meu avea un mesaj: „Dacă vrei să îți fie bine în viață, ascultă de mine. Dacă nu asculți de mine, o să te fac să suferi până te doare suficient de tare încât să începi să asculți de mine, indiferent de prețul pe care trebuie să-l plătești. Și uneori, prețul ăsta va fi în renunțare, iar lecția ta, în viața asta, este să renunți”.

Fiind Taur, am o tendință de a mă atașa de oameni și de lucrurile în care am investit, mi-e greu să renunț. A fost provocarea vieții mele, iar aici vorbim și de căsnicie. Dar am fost nevoită să o fac și am observat că, ori de câte ori mă îmbolnăvesc, mi se atrage atenția că e ceva de care mă agăț.

E interesant că atunci când renunțam la ceva, mă însănătoșeam. Mi se pare că aici se dă testul în viață. Uneori prețul poate fi în bani, alteori e vorba de efort, energie, ego. Trebuie să-ți dai voie să fii ridicol și să greșești.

Ai urmat școala internațională de coaching Noble Manhattan. În ce măsură te-a ajutat experiența de acolo să valorifici astfel de lecții de viață?

Acolo înveți cum să pui întrebările potrivite clientului tău, cum să îl ajuți să iasă din dificultăți și să își schimbe perspectiva. Coachingul merge mult pe lucrul cu mentalul, dar și pe emoțional, chiar dacă nu atât de puternic. De aceea, am simțit că nu e completă experiența mea de coaching. Voiam mai mult. Așa am descoperit respirațiile și toate celelalte practici care implică lucrul cu corpul, emoționalul și partea energetică.

Coachingul e diferit de terapie, pentru că nu te duce spre trecut, ci spre viitor. Am învățat să spun lucrurile potrivite dar și să tac, să nu îmi dau cu părerea dacă nu e cazul. Am învățat, de asemenea, să fiu optimistă și să ascult omul dincolo de ce spune prin cuvinte.

fotografie de Simona Păun

Ai călătorit în aproape toate colțurile lumii, petrecând foarte mult timp în Asia. Ce impact a avut șederea ta într-un spațiu cultural cu totul diferit de țara natală?

M-aș mai duce în Asia, dar nu doar ca să vizitez, că mă plictisesc. Pe mine mă interesează să pot rămâne cu o experiență spirituală în urma șederii în locul respectiv.

Am stat în Asia o lună, am intrat destul de adânc în lucrul cu femininul, am fost într-un centru spiritual, pe o insulă din Thailanda, unde atmosfera era foarte liniștită. De la asiatici am învățat să-mi dau voie să fiu relaxată fără vinovăție. Aveam senzația că, dacă mă relaxez, e rău. Mă simțeam judecată, dar ei se relaxau fără urme de vinovăție.

M-am dus și în China, că mă îmbolnăvisem. Corpul mi-a dat semne că nu sunt pe calea cea mai potrivită. Am fost undeva în munți, unde am cunoscut un maestru de medicină chineză tradițională. Lucra cu energiile. Cu el mi-am luat o inițiere serioasă în ceea ce privește sănătatea, chi-ul. Ei așa numesc energia vitală. M-a pasionat așa de mult, încât am început să studiez și eu medicina lor tradițională. Mi-a plăcut enorm ce am descoperit, mai ales că ei sunt foarte metaforici în explicații, ceea ce a fost întocmai pe gustul meu.

Am ajuns să mă înțeleg pe mine mai bine, să lucrez cu corpul și să înțeleg femeile cu care lucrez. Chinezii nu separă mentalul de emoțional, astfel că, dacă ai o afecțiune în corp, din start ai o afecțiune la nivel emoțional, iar ei le tratează integral. Și acupunctura m-a ajutat mult.

Simțindu-mi toate meridianele prin corp, am înțeles mai bine cum funcționează lucrurile. Îi mulțumesc doctorului Edi Ismail, care e din Cluj, pentru că mereu spunea câte ceva care să îmi complete puzzle-ul. Mi-a plăcut abordarea lui și îl recomand ca terapie alternativă cu acupunctură.

Am fost la retreat-uri și ateliere susținute de femei în India, dar și în Europa, America de Sud, Statele Unite, mai puțin în Africa. Am putut să văd diverse perspective asupra feminității. M-a ajutat diversitatea culturală.

893132 10200843228145318 1508570848 o

Având în vedere că ai ajuns să le conștientizezi atât de puternic în urma experiențelor din străinătate, ce blocaje ai întâmpinat în ceea ce privește sexualitatea și feminitatea proprii?

Inhibiții. Am fost foarte inhibată în tinerețe, corpul meu era rigid, nu se deschidea foarte bine, pentru că nu mă simțeam în siguranță în prezența bărbatului.

A contat bărbatul sau ceea ce ai simțit în interior, și de ce?

Amândouă contează la fel de mult. Când am zis că e important doar ce simt eu și m-am deschis, bărbatul nu a putut duce, iar asta m-a făcut să mă închid. Când eu eram deschisă și bărbatul de lângă era la fel, lucrurile erau lejere. Deci contează și să îți faci treaba cu tine dar și felul de a fi al celuilalt te poate susține și conține.

Ai spus, într-un alt interviu, că bărbatul oglindește munca ta cu tine, la asta te referi prin ce ai spus mai devreme?

Da, doar că între timp mi-am schimbat părerea, în sensul că atunci când tu te schimbi, și partenerul tău se schimbă. Are dublu sens: dacă nu se schimbă de la sine, va fi schimbat cu altcineva. Va pleca și va face loc altei persoane care să reflecte nivelul la care te afli.

Cum arată o zi din viața ta?

Iarna sau vara? Că diferă foarte mult.

Poți face o analogie, dacă vrei.

Iarna e mai cozy, lucrez mai mult de acasă. Uneori copilul e la mine, alteori la tatăl ei, iar ritualul meu diferă în funcție de asta.

De obicei, mă trezesc dimineața, beau apă caldă și îmi fac practica de meditație, de 20 de minute, care mă energizează. Dacă apuc, fac și stretching, Salutul Soarelui, puțină yoga.

Pregătesc micul dejun. Îmi place să am un ritual de dimineață, să beau ceai sau cacao. Iarna beau mai mult cacao. Îmi place, de asemenea, să scriu motivele de recunoștință și planurile pentru ziua sau săptămâna în cauză. Am observat că dacă nu notez, sunt șanse să uit sau să mă iau cu altceva.

Verific mailul și Instagramul, unde răspund la mesaje și fac postări, în funcție de ce simt că au nevoie oamenii. Instagramul e locul în care mă desfășor, mai nou. Intru într-o stare creativă, apoi mă ocup și de aspecte administrative, de lucruri pentru casă.

Am ședințe de coaching, poate nu zilnic, dar am. După-masă, îmi place să rezerv timp pentru mine, pentru respirație și dans. Când nu fac asta, mă plimb prin pădure, prin natură. Îmi place să mă conectez cu ea, am revelații, mă ajută. Vara stau foarte mult afară. Stau cu fetița după ce iese de la grădiniță, gătesc, alteori am zile de socializare.

whatsapp image 2022 01 23 at 7.59.51 pm

Activitatea Adelei poate fi urmărită și susținută pe Instagram, la @adelaharu, iar cursurile și consilierele se pot găsi pe site-ul său, lifeinbalance.ro.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

SONDAJ. Prime de Paște pentru angajați. 7 din 10 angajatori vor oferi beneficii

Publicat

bani pixabay

Un sondaj efectuat pe 120 de companii a scos în evidență faptul că 7 din 10 angajatori vor oferi beneficii de Paște angajaților. Primele în bani, voucherele cadou și coșurile cu produse de sezon se află în vârful listei. Pe lângă acestea, angajații și-ar dori o zi liberă suplimentară, pe 2 mai.

71,2% dintre angajatorii care au participat la cel mai recent sondaj derulat de eJobs spun că vor oferi anul acesta, cu ocazia sărbătorilor de Paște, beneficii extra angajaților din companie.

22% nu au alocat un buget în acest scop și nu vor oferi nimic, iar 6,8% încă nu au luat o decizie finală cu privire la acest subiect, scrie Alba24.ro.

SONDAJ. Prime de Paște pentru angajați. 7 din 10 angajatori vor oferi beneficii

Ca în fiecare an, primele în bani rămân stimulentul pe care îl vor primi cei mai mulți dintre angajați, fiind menționate în răspunsurile a 57,1% dintre angajatorii participanți la sondaj.

50% au inclus pe lista cu beneficii și vouchere / tichete cadou, 40,5% vor da coșuri cu produse specifice sărbătorilor, iar 16,7% oferă zile libere suplimentare. 2,4% vor organiza tombole cu premii.

„Angajații români sunt foarte familiarizați cu ideea de beneficii extrasalariale. Atât cu cele din pachetul standard, pe care îl primesc lună de lună, cât și cu cele oferite cu ocazia sărbătorilor.

De altfel, potrivit datelor sondajului, 91,5% dintre angajatori spun că au beneficii extrasalariale pentru angajați.

Deși este mai mare numărul angajatorilor care prioritizează beneficiile oferite de Crăciun, iată că nici numărul celor care alocă buget pentru Paște nu este mic deloc, iar bugetele depășesc, în 31% dintre cazuri, suma de 1.000 de lei pentru fiecare angajat”, spune Ana Călugăru, Head of Communications în cadrul eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare online din România.

Câți bani vor primi angajații

O treime dintre respondenți (33,3%) spun că stimulentele acordate anul acesta, de Paște, se vor încadra într-un buget cuprins între 201 și 400 de lei / angajat.

16,7% au alocat între 100 și 200 de lei în acest scop, 14,3% între 401 și 600 de lei, 2,4% între 601 și 800 de lei și tot la fel de mulți între 801 și 1.000 de lei.

Comparativ cu anul trecut, valoarea beneficiilor oferite angajaților este mai mare, după cum declară 40,5% dintre angajatori. 52,4% spun că au menținut aceleași plafoane de buget, 4,8% le-au scăzut, iar 2,4% nu știu.

„Există un nivel ridicat de corelație între ce își doresc angajații și ce le oferă angajatorii atunci când vine vorba despre beneficii, chiar și pentru situațiile punctuale, cum sunt sărbătorile de Paște sau de Crăciun.

Astfel, întrebați pentru ce tip de beneficiu ar opta, 69% dintre cei 2.700 de respondenți ai unui sondaj realizat în rândul candidaților au ales primele în bani.

25% ar vrea o zi liberă extra, pe 2 mai, iar 5% vouchere și tichete cadou”, mai spune Ana Călugăru.

Sondajul a fost realizat în luna aprilie, pe un eșantion de 120 de companii, reprezentate de specialiști în HR, manageri de HR, manageri de departament și antreprenori.

Domeniile cu cea mai ridicată reprezentativitate au fost vânzări, construcții / instalații, administrativ / logistică, IT / software, alimentație, HoReCa și auto.

Citește mai departe

EVENIMENT

Universitatea Craiova – CFR Cluj. Clujenii au nevoie de victorie ca de aer în lupta pentru poziția secundă a Superligii

Publicat

CFR Cluj, meci cu Parod București

CFR Cluj și Universitatea Craiova se vor întâlni joi, de la ora 21,45 pe Stadionul ”Ion Oblemenco” din Craiova unde vor disputa partida din etapa cu numărul șase a play-off-ului Superligii, deplasare în urma căreia CFR Cluj trebuie să obțină victoria pentru a conta în lupta pentru locul secund.

CFR Cluj traversează o perioadă de criză de la începerea play-off-ului, reușind să obțină doar 4 puncte în primele cinci etape din play-off, iar în ultima etapă disputată a fost învinsă usturător de Farul Constanța în deplasare cu scorul de 5-1. Aceasta după ce, în urmă cu o etapă, a pierdut orice șansă la titlu când a fost învinsă de FCSB pe teren propriu scor 1-0.

Universitatea Craiova vine după o victorie obținută în deplasare împotriva echipei Sepsi Sf. Gheorghe, scor 1-3, și se află pe poziția secundă după ce a câștigat 3 partide în play-off din cinci partide disputate.

Înaintea partidei de la Craiova, CFR Cluj se află pe poziția a patra în play-off cu 31 de puncte, în timp ce Universitatea Craiova ocupă poziția secundă cu 34 de puncte, aflându-se la 11 puncte de liderul FCSB.

CFR Cluj obligată să își ia revanșa în fața Universității Craiova

În sezonul regular Universitatea Craiova și CFR Cluj s-au înfruntat de două ori, în turul campionatului cele două echipe și-au împărțit punctele după ce au remizat 1-1 pe Stadionul ”Dr. Constantin Rădulescu”, golurile partidei fiind marcate de Yeboah pentru CFR și Alexandru Crețu pentru tabăra oaspeților.

În timp ce, în returul campionatului regular, Universitatea Craiova s-a impus pe teren propriu cu scorul de 1-0, singurul gol al partidei a fost marcat de Koljic în minutul 90 al partidei.

În turul play-off-ului cele două echipe s-au întâlnit pe stadionul din Gruia unde Universitatea Craiova s-a impus cu scorul de 1-2, golurile fiind marcate de Baiaram și Mitriță pentru oaspeți, în timp ce pentru gazde a marcat Ilie care a fost mai apoi eliminat pe finalul partidei. Astfel, CFR Cluj nu a câștigat nici un meci în acest sezon împotriva echipei Universitatea Craiova.

„Sunt convins că jucătorii CFR-ului au valoarea necesară să treacă peste șocul de la Constanța”

În conferința de presă premergătoare partidei dintre CFR Cluj și Universitatea Craiova, antrenorul CFR-ului, Francisc Dican, a declarat că speră ce echipa sa va face un meci bun împotriva Craiovei și să repete stilul de joc de la victoria împotriva Rapidului și să uite partida de la Ovidiu, ajutând echipa să treacă peste acest șoc.

„Este un joc decisiv cel cu Craiova, dacă vom pierde, ei se vor îndepărta la 5 puncte de noi și locul doi ar fi prea departe de noi pentru a mai putea fi obținut, trebuie să avem altă atitudine și altă stare de spirit, să fim un grup și sper să obținem un rezultat pozitiv”, a spus antrenorul CFR-ului.

Cosmin Olaru

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Cel mai mare concurs de JAZZ din Europa de Est revine la Cluj cu tinere talente

Publicat

jazz in the park

Parcul Central din Cluj-Napoca va prinde din nou viață, la cel mai mare concurs de jazz din Europa de Est ca premii și număr de participanți: Jazz in the Park Competition.

„13 tinere trupe din 10 țări sunt finalistele celei de-a VII-a ediții a concursului internațional care va avea loc în 5-7 iulie 2024. Ca de obicei, intrarea la eveniment va fi gratuită.

FOTO. Cel mai mare concurs de JAZZ din Europa de Est revine la Cluj cu tinere talente

Anul acesta, în cadrul competiției, s-a înregistrat un număr record de înscrieri: 246 de trupe din 39 de țări. Cele 13 trupe finaliste vor avea ocazia de a performa live în fața publicului și de a se bucura de atmosfera vibrantă a unui festivalul.

Klawo

Finaliștii Jazz in the Park Competition 2024 (în ordine alfabetică):

1. Abel Marton Nagy’s Cosmos Band (Austria)

Un colectiv vienez care își canalizează energia într-un jazz-fusion modern; comparați cu Blood Sweat & Tears și Frank Zappa.

2. Anna Hauss (Germania)

Cu un stil acustic indie soul, Anna Hauss din Berlin cucerește cu muzica ei orice meloman pasionat de piese cu mesaje profunde.

3. Chief’s Condition (Olanda)

Un colectiv din Amsterdam care caută inspirație în hip-hop, drum & bass, afrobeat și muzică electronică.

4. daoud (Franța)

Considerat ”copilul problemă al jazzului francez”, daoud vine cu o nouă energie și forță pe scena jazzului. Inspirați din hip-hop, house italian și jazz modern, membrii trupei au reușit să creeze o muzică plină de groove.

5. David Luca Quartet (România)

Cu un echilibru între experiența internațională și talentul local și cu o combinație de abilități instrumentale și creativitate, Quartetul David Luca promite să ofere o interpretare captivantă a jazzului contemporan.

6. Jazz Family Trio „ShekBand” (Ucraina)

Un trio de jazz format din adolescenți din Kiev care combină jazzul contemporan cu influențe folclorice ucrainene.

7. kitti (Scoția)

Recunoscută pentru muzica ei autentică, kitti, a câștigat deja două premii importante: “Best Female Breakthrough” la Scottish Music Awards și “Best Jazz Vocalist” la Scottish Jazz Award.

8. Lyder Røed Quintet (Norvegia)

O muzică onestă, inspirată mult din jazzul anilor ’60, amestecat cu influențe moderne precum Roy Hargrove.

9. MAGRO (Germania)

Producătorul și bateristul MAGRO creează o fuziune neobișnuită între jazzul acustic și Hip-Hop/RnB.

10. Nonconformist Anthology (România)

Un grup de muzicieni pasionați din Timișoara care așteaptă cu nerăbdare să își arate talentul pe scena jazzului contemporan.

11. Răzvan Cipcă Trio (România)

Trio-ul din București aduce un suflu nou în jazzul românesc cu influențe de rock, blues și muzică experimentală.

12. Subconscious Trio (Italia)

Formată din muzicieni din Italia, Bulgaria și Taiwan, trupa Subconscious Trio combină abilitățile tehnice avansate ale membrilor în interpretări de jazz modern.

13. Zouratie Kone Trio (Belgia)

Trupa centrată pe personalitatea lui Zouratié Koné, liderul grupului, maestru percuționist, cântăreț-compozitor și fabricant de instrumente muzicale. Zouratié și ansamblul său oferă o fuziune unică dintre groove-ul african și armonia jazzului.

klawo

„Trupele experimentează (…) cum este să cânți live pe scena unui festival outdoor în fața a mii de oameni”

Denisa Dan: “Jazz in the Park Competition crește de la an la an. Vedem asta nu doar din perspectiva numărului de trupe înscrise în competiție, cât și din calitatea lor muzicală. Suntem foarte plăcut impresionați de artiștii din lineup-ul competiție și suntem siguri că publicul o să aibă același sentiment.

Ne-am dorit să avem un festival dedicat trupelor tinere de jazz și exact asta am reușit să facem. Comunitatea noastră are oportunitatea să descopere artiști noi, iar trupele experimentează, unele pentru prima dată, cum este să cânți live pe scena unui festival outdoor în fața a mii de oameni.

Combinația este una cum nu se poate mai benefică pentru ambele părți și noi de-abia așteptăm să vedem rezultatul. ”

Cei 13 finaliști vor cânta în fața a mii de oameni și se vor bucura de o atmosferă de festival. Valoarea totală a premiilor pentru câștigători depășește 35.000 de euro. Jurizarea va fi realizată de către un juriu diferit față de cel din etapa de preselecție, urmând să fie anunțat în curând. Aceștia vor ține cont de calitatea interpretării, coeziunea grupului, originalitatea, respectarea specificațiilor organizatorice, dar și prezența scenică.

elena mandru

PREMIILE Jazz in the Park Competition 2024:

– Premiul 1: 5.000 euro și invitația de a susține un concert în cadrul festivalului Jazz in the Park în perioada 30 august -1 septembrie 2024

– Premiul 2: 3.000 euro;

– Premiul 3: 1.000 euro;

– Premiul pentru cea mai bună formație românească din competiție: 1.000 euro;

– Premiul pentru cea mai valoroasă compoziție: 500 euro;

– Trei (3) mențiuni pentru cei mai buni muzicieni: 500 euro;

– Premiul publicului: echipamente muzicale oferite de partenerii competiției.

 roberto fonseca

Jazz in the Park Competition, scena unde tinerele talentele iau avânt

Fiecare seară a Jazz in the Park Competition se va încheia cu concerte ale unor invitați speciali, oferind publicului o varietate de experiențe muzical, precum: legenda muzicii cubaneze, Roberto Fonseca, care își prezintă noul său album, Elena Mîndru, 7th SENSE, Răzvan Florescu Quartet. Printre aceștia se numără și trupa Klawo, marea câștigătoare a ediției din 2023, care revine pe scenă pentru a împărtăși din nou energia și pasiunea lor pentru jazz.

Artur Szalsza, Klawo: ”Cu siguranță, câștigarea concursului Jazz in the Park ne-a ajutat, deoarece suntem o trupă tânără și a fost prima dată când am fost recunoscuți și apreciați în străinătate, marcând un punct de cotitură în cariera noastră aflată la început de drum.

Ne-a oferit credibilitatea unei act artistic într-un cadru cu adevărat internațional și a construit în noi încrederea că ceea ce facem are capacitatea de a depăși cu mult nivelul local. Banii primiți ca premiu i-am investit în achiziționarea unei dubițe de turneu și în mai multe apariții, care altfel ar fi fost financiar imposibile.

7th sense

„Copiii vor avea și ei parte de experiențe speciale”

Am avut de asemenea ocazia să continuăm rapid cu o a doua prestație la festivalul Jazz in the Park, ceea ce ne-a consolidat și mai mult poziția în comunitatea jazzului românesc și a creat un teren confortabil pentru performanța noastră la Mastering the Music Business (MMB) din București. Ceea ce, la rândul ei, a dus la obținerea unui parteneriat cu Eurosonic, deoarece bookerul său a fost unul dintre delegații la MMB. Și astfel, bulgărele de zăpadă crește…”

Pe lângă concerte, Parcul Central din Cluj-Napoca va arăta ca odinioară, când festivalul câștiga premiul de Best Small Festival in Europe: cu multe activități cu și despre muzică, un ”line-up gastronomic” atent selecționat și o zonă dedicată vinurilor. Copiii vor avea și ei parte de experiențe speciale, în cadrul unei zone dedicate lor.

Jazz in the Park Competition a revenit în forță în 2023

Jazz in the Park Competition a revenit în 2023 după câțiva ani de pauză, ca un eveniment matur. Din totalul de 212 aplicanți, trupa Klawo din Polonia a fost marea câștigătoare a celei de-a șasea ediții, iar acum vor cânta din nou la eveniment, ca invitați speciali.

Jazz in the Park Competition își propune să descopere trupe talentate de jazz din toată lumea și să le facă cunoscute. Evenimentul ajunge anul acesta la cea de-a VII-a ediție.

Organizatorii reiau inițiativa biletului neobligatoriu: Fondul Jazz in the Park

În cadrul concursului, publicul participant va putea susține inițiativele culturale ale organizatorilor, cumpărând biletul neobligatoriu și contribuind la Fondul Jazz in the Park. Această campanie a debutat în 2015 și a fost activă până în 2020, timp în care s-au strâns și au fost donați peste 100.000 euro în comunitate.

Alin Vaida: “Am pornit fondul în 2015, având pe atunci un festival gratuit, unde publicul nu avea nicio obligație față de noi. Am zis atunci, că cei care cred în noi și vor să ne susțină, pot cumpăra un bilet neobligatoriu, iar comunitatea noastră a primit foarte bine această idee.

Acum, vrem să reluăm această inițiativă pentru că avem multe proiecte noi în care vrem să ne implicăm comunitatea, respectiv și pentru aceștia, biletul neobligatoriu reprezintă un exercițiu de spirit civic foarte bun.”

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Ce factori influențează sănătatea mintală a tinerilor în România – noul raport al Being Initiative lansat de la Cluj

Publicat

De

sănătatea mintală

Raportul Being, ce surprinde imaginea de ansamblu a sănătății mintale a tinerilor din 13 țări, dintre care și România, a fost făcut public. Cercetarea a identificat problemele de sănătate mintală a tinerilor cu vârste cuprinse între 10-24 ani și factorii care influențează sănătatea mintală a acestora.

În contextul îngrijorărilor globale tot mai mari legate de sănătatea mintală a tinerilor, noul raport al Being, intitulat „Mapping Youth Mental Landscapes: Local Insights from 13 Countries”, oferă o analiză a imaginii de ansamblu a sănătății mintale în rândul tinerilor la nivel mondial, dezvăluind principalele provocări și oportunități ce reies din consultările cu tinerii și experții în sănătatea mintală.

De la Columbia la Vietnam, și inclusiv România, raportul oferă o analiză aprofundată a celor mai urgente probleme de sănătate mintală din fiecare țară, factorii care le influențează și strategiile de colaborare și acțiune pentru a le soluționa. În acest context, Being a decis că va aloca peste 48 de milioane de dolari canadieni pentru inovație și sprijin al ecosistemului sănătății mintale în cele 12 țări prioritare.

Nouă factori

Raportul Being a identificat nouă factori principali care influențează sănătatea mentală a tinerilor în 13 țări, incluzând:

● Disfuncționalitatea familiei (prioritară în Columbia, Egipt, Ghana, India, Indonezia, Maroc, Pakistan și Vietnam)

● Alfabetizarea în sănătatea mintală și stigmatizarea (prioritară în Ghana, India, Indonezia, România, Senegal și Tanzania)

● Bullying (prioritar în Egipt, Ghana, România, Indonezia și Vietnam)

● Expunerea tinerilor la violență (prioritară în Columbia, Ecuador, Senegal și Indonezia)

● Presiunea academică (prioritară în Egipt, India, Pakistan și Vietnam)

● Stima de sine (Columbia, Ecuador și Maroc)

● Cyberbullying și utilizarea excesivă a rețelelor de socializare (Maroc, Pakistan și România)

● Abuzul de substanțe (Sierra Leone și Tanzania)

● Sărăcia și șomajul (Senegal și Sierra Leone)

Experți de renume

sănătatea mintală

Being Romania a fost o inițiativă care a reunit o serie de experți de renume, organizații și stakeholderi din domeniul sănătății mintale, cu scopul de a identifica nevoile și oportunitățile specifice tinerilor cu vârste cuprinse între 10 și 24 de ani.

Cercetarea a fost realizată sub egida Consorțiului Being Romania, condus de Fundația Transylvania College și InIm Institute, iar organizațiile membre sunt Universitatea Babeș-Bolyai, Departamentul de Sănătate Publică și Departamentul de Psihologie Clinică și Psihoterapie, Asociația de Psihoterapie Pozitivă, Evo Cariera, Federația Tinerilor Clujeni, Global Development și Data Lab.

Din Consorțiul Being Romania fac parte și experții Oana Moșoiu și Alina Cosma, a căror contribuție a fost esențială pentru realizarea cercetării.

Vocea tinerilor

„Being Romania a fost mai mult decât o cercetare.

În spatele datelor se află invitația noastră la o reflecție colectivă a ceea ce definește rolul și impactul sănătății mintale, în dezvoltarea viitorului unei națiuni.

Being Romania a fost și un proiect de advocacy care caută să atragă atenția asupra problemelor legate de sănătatea mintală și să încurajeze  implementarea politicilor și serviciilor care oferă sprijin adecvat tinerilor.

Being Romania este, de fapt, vocea tinerilor noștri care militează pentru susținerea sănătății mintale”, susține clujeanca Simona Baciu, manager al Being Romania.

Finanțare de la Guvernul Canadei

Being Romania este susținut de Being, o platformă internațională de sănătate mintală găzduită de Grand Challenges Canada (finanțată parțial de Guvernul Canadei).

Partenerii Being include Fondation Botnar, Departamentul de Sănătate și Asistență Socială din Regatul Unit (prin Institutul Național pentru Health and Care Research – NIHR), Science for Africa Foundation și United for Global Mental Health.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax