EVENIMENT
VIDEO FOTO. ACCIDENT la podul Calvaria, în Cluj-Napoca. O mașină s-a RĂSTURNAT
Un accident rutier a avut loc, duminică seara, la podul Calvaria din Cluj-Napoca. O mașină s-a răsturnat. Doi bărbați au primit îngrijiri medicale.
VIDEO FOTO. ACCIDENT la podul Calvaria, în Cluj-Napoca. O mașină s-a RĂSTURNAT
„Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe Calea Florești, în apropierea podului. Din primele date, în accident a fost implicat un autoturism, care este răsturnat. Nu au existat victime încarcerate, iar doi bărbați de aproximativ 25 de ani sunt evaluați de către echipajele medicale. Aceștia nu prezintă afecțiuni grave.
La misiune iau parte două autospeciale cu modul de descarcerare, o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean”, a transmis ISU Cluj.
Update
„La data de 29 decembrie, în jurul orei 22.10, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca au fost sesizați cu privire la producerea unui accident rutier pe Calea Florești, respectiv breteaua de coborâre spre strada Primăverii.
Din primele cercetări a reieșit că un tânăr de 24 de ani, aflat la volanul unei autoutilitare, nu ar fi adaptat viteza pe breteaua de coborâre spre strada Primăverii, pătrunzând pe spațiul verde amenajat de lângă pod, unde s-ar fi izbit de o structură din beton, răsturnându-se ulterior pe carosabil.
Evenimentul a avut ca rezultat avarierea unui autoturism parcat și a unui alt autovehicul aflat în mișcare.
Cei doi conducători auto implicați au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative în ambele cazuri.
Tânărul de 24 de ani a necesitat îngrijiri medicale, fiind transportat la o unitate spitalicească.
Polițiștii continuă cercetările în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor producerii evenimentului rutier”, a transmis IPJ Cluj.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Accidentul petrecut pe strada Ecaterina Teodoroiu din municipiul Dej s-a soldat cu cinci răniți, potrivit Inspectoratului de Poliție Județean Cluj. Un tânăr de 19 ani a lovit mașina condusă de un bărbat de 53 de ani, proiectând-o într-un autoturim parcat.
Miercuri, în jurul orei 14, un accident rutier a avut loc la intersecția străzilor Ecaterina Teodoroiu și Avram Iancu din municipiul Dej, fiind implicate trei autoturisme.
Cum s-a produs accidentul din Dej?
O mașină la volanul căreia se afla un bărbat de 53 de ani a fost lovită de un vehicul care circula pe sensul opus de mers, condus de un tânăr de 19 ani. În urma impactului, autoturismul condus de bărbatul de 53 de ani a fost proiecctat într-o mașină parcată.
„La data de 1 ianuarie, în jurul orei 14, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dej au fost sesizați cu privire la producerea unui accident rutier la intersecția străzilor Ecaterina Teodoroiu și Avram Iancu. Din primele verificări, s-a constatat că inițial s-a produs o coliziune între două autoturisme. Unul dintre acestea era condus de un bărbat de 53 de ani, care circula pe strada Ecaterina Teodoroiu în direcția centrului orașului, iar celălalt era condus de un tânăr de 19 ani, care circula din sens opus. În urma impactului, autoturismul condus de bărbatul de 53 de ani a fost proiectat într-un alt autoturism parcat”, a transmis IPJ Cluj.
Cinci persoane au ajuns la spital
Cinci persoane au fost transportate la spital, în urma accidentului. Niciunul dintre șoferi nu era băut la momentul producerii coliziunii.
„În urma evenimentului, cinci persoane au fost transportate la spital pentru evaluare medicală. Testările cu aparatul etilotest au indicat că rezultate negative.
Cercetările sunt în desfășurare pentru a stabili circumstanțele exacte ale producerii accidentului”, a mai arătat IPJ Cluj.
EVENIMENT
ICDE, tendințe și prognoze pentru anul 2025. Valentin Naumescu: „Puneți-vă centurile!… Asta n-a fost tot. Vine 2024+1”
Într-un context politic și social marcat de incertitudini, think tank-ul național cu sediul central la Cluj ICDE (Institutul pentru Cooperare și Dezvoltare Europeană), atrage atenția asupra intensificării crizelor globale și locale în 2025.
Profesorul de relații internaționale la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, Valentin Naumescu, președintele think tank-ului descrie viitorul apropiat ca fiind o continuare a unui „zbor neglijent”, solicitând un efort comun pentru a naviga printr-un peisaj complex și agitat.
„Suntem la finalul unei lungi perioade relativ predictibile și stabile a democrației românești”
„Îndemnul din titlu este, de fapt, o reluare a titlului unui articol pe care l-am publicat cu trei zile înainte de șocul alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie anul trecut, pe platforma Centrulpolitic.ro: „Puneți-vă centurile! Aterizăm, la finalul Erei Iohannis. Ce facem când ajungem la sol, în decembrie?” Desigur, nu pot să spun că intuiam ce se va întâmpla la alegeri, căci surpriza a fost imensă pentru toată lumea, dar aveam încă de atunci suficiente motive să cred că suntem la finalul unei lungi perioade relativ predictibile și stabile a democrației românești, că totul va semăna cu o aterizare forțată după un zbor neglijent, dincolo de care vom constata că președintele și partidele au eșuat în ochii oamenilor, că direcția fundamentală este pusă din nou în discuție și nu avem soluții credibile la nivelul formațiunilor politice existente”, a arătat Valentin Naumescu.
Anul 2025 va marca o prelungire a crizelor din anii pecedenți
Profesorul de relații internaționale sugerează însă că, printre crizele persistente, ar putea apărea și soluții favorabile, conturând astfel un an al paradoxurilor.
„… Dacă 2024 ni se pare că ne-a adus toate necazurile, tulburările și complicațiile politice posibile, ei bine, revin la îndemnul din noiembrie, de a ne lega centurile pentru 2024+1! Turbulențele vor continua puternic (inclusiv pe dimensiunea economică), unele chiar se vor accentua, dar, contrar așteptărilor celor mai pesimiști analiști din mediile internaționale, s-ar putea să avem și deznodăminte fericite în câteva situații importante. 2024+1 se profilează ca un an al paradoxurilor”, a mai afirmat Naumescu.
„2025 ar putea să ne aducă, dincolo de furtună, și câteva rezolvări bune”
Profesorul Naumescu arată că unele dintre problemele actuale ar putea fi depășite, însă multe se vor translata în 2026, marcând continuitatea unei perioade dificile.
„Așa cum arată lucrurile acum, 2025 se va contura ca o prelungire inevitabilă a pachetului de teme, crize, conflicte și tensiuni de care am vorbit în 2024. În esență, nu s-a rezolvat niciuna dintre ele, așa că toate turbulențele politice, militare, economice, ideologice, socio-culturale se vor regăsi din plin în anul care începe, din Ucraina până în Orientul Mijlociu și din Europa de Vest până în România și Republica Moldova, care vor avea din nou alegeri. Nu vor fi însă nicidecum numai necazuri, probleme și dificultăți în noul an, pentru că deja din 2024 au apărut indicii analitice că unele dintre crizele pe care le traversăm ar putea să-și găsească soluționări favorabile, pe fondul unui an în general agitat, încărcat cu tensiuni multiple. Dacă avem însă un ochi atent la unele evoluții care deja s-au declanșat, înțelegem că 2025 ar putea să ne aducă, dincolo de furtună, și câteva rezolvări bune pe plan global, european, regional sau național. Altfel spus, este posibil și ca unele schimbări de care ne temem acum să nu se producă în cele din urmă iar lumea să nu sufere o transformare radicală, așa cum indică unele voci care se așteaptă la „resetări totale”. În același timp, o serie de probleme, ca de fiecare dată, se vor translata nerezolvate spre viitorul an, 2026”, a declarat acesta.
Zece tendințe în anul 2025
Caracteristicile anului 2025 ar putea fi următoarele zece:
- Potențialul conflictual ridicat (risc de escaladare a războaielor existente dar și risc de izbucnire de noi conflicte, în regiunile de periferie geopolitică ale sistemului internațional);
- Instabilitatea sistemului relațiilor internaționale și a multor sisteme politice naționale (democratice și nedemocratice, atât din Occident cât și zona de tranziție Est-Vest, precum Georgia, Turcia, Belarus etc. sau din Sudul Global);
- Scăderea încrederii în sistemele politice, economice și instituționale actuale, ceea ce accentuează curentul revizionist;
- Volatilitatea contextelor interne și externe, care poate schimba peste noapte, radical, tabloul politic, economic și social într-o anumită parte a globului sau pe scară mare. Totuși, nu doar contextele pozitive sunt volatile, ci și cele negative, existând în mod cert o capacitate mai mare a sistemelor de a face față crizelor violente, de a stinge incendiile și de a reveni la parametrii inițiali sau asemănători (reziliență). Cu alte cuvinte, crizele de intensitate mare, deși mai frecvente ca în trecut, sunt de durată mai scurtă și de obicei pot fi limitate sau stopate cu instrumentele de autoritate de care se dispune în prezent;
- Perspective economice mai degrabă îngrijorătoare, cu multe deficite structurale acumulate în timp. Economiștii vorbesc insistent de o perspectivă economică globală mai degrabă mohorâtă pentru 2-3 ani de acum înainte, alimentată de încetinirea creșterii economice a Chinei, datoriile publice uriașe, revenirea inflației, îmbătrânirea populației în țările dezvoltate și iminența unui „război comercial și al tarifelor” vamale declanșat de administrația Trump II, pentru a reduce deficitul comercial astronomic al SUA în relațiile cu China și UE;
- Forța distructivă a rețelelor sociale, tot mai ușor de manipulat de către actori interesați de propagarea discursului urii, revizionismului și atitudinii contestatare;
- Impactul dual (pozitiv și negativ) al noilor tehnologii, în special al inteligenței artificiale, insuficient reglementată;
- Redefiniri impredictibile ale relațiilor între marile puteri (SUA, UE, China, Japonia, India, Rusia), determinate de schimbarea bruscă a condițiilor mediului internațional ce afectează direct interesele de stat și reconfigurează posturile;
- Încercarea UE de recâștigare a nivelului de competitivitate și relevanță globală, în continuarea Raportului Draghi din toamna lui 2024;
- Periferia devine noul centru al scenei. Creșterea presiunii politice, mizelor dar și oportunităților în zonele de periferie geopolitică din Europa (de Est), Asia-Pacific (Taiwan, Peninsula Coreeană, Asia Centrală, Asia de Sud-Est), Orientul Mijlociu (Siria, teritoriile palestiniene), America Centrală (vezi chestiunea Canalului Panama, impactul revenirii lui Donald Trump asupra Mexicului sau țărilor de migrație etc.), unde pot avea loc transformări mari și izbucniri violente.
Prognozele ICDE pentru anul 2024 s-au validat
Analiza ICDE pentru 2024 s-a dovedit extrem de precisă. Printre punctele validate se numără evoluțiile din războiul Ucraina-Rusia, victoria republicanilor în SUA, ascensiunea extremei drepte în Europa și consolidarea orientării pro-occidentale a României.
„Revenind la prognoza mea de politică internațională și internă, publicată pe 1 ianuarie 2024 în grupajul de prognoze al ICDE, aș începe prin a evalua că toate cele 15 puncte s-au validat în principiu, începând cu faptul că Ucraina și Rusia și-au „redefinit în 2024 obiectivele victoriei” în acest război, de la cele maximale la unele atenuate, mai apropiate de realități, continuând cu victoria lui Donald Trump și a republicanilor în SUA (Președinție și Congres) sau a laburiștilor britanici, până la ascensiunea dreptei naționaliste suveraniste în alegerile europene din iunie și victoria extremei drepte în Austria în septembrie, de la eliminarea de către trupele israeliene IDF a liderilor Hamas, oriunde s-ar fi aflat aceștia, și intervenția militară în sudul Libanului (împotriva Hezbollah) sau realegerea Maiei Sandu și reușita referendumului pro-european din Republica Moldova, până la a formula explicit, la punctul 15, că „opțiunea anti-occidentală din România nu va depăși 30-35% din totalul populației. Orientarea politică postelectorală de la București va rămâne pro-UE, pro-SUA și pro-NATO, asigurată printr-o coaliție chinuită și instabilă de 3 partide, formată cel mai probabil din PSD, PNL și UDMR”.”, a m
Puteți citi analiza pe larg pe site-ul think tank-ului ICDE.
EVENIMENT
UPDATE. Accident cu trei mașini, la Dej. Două persoane transportate la spital și o minoră consultată de medici
Un accident cu trei mașini a avut loc miercuri pe o stradă din municipiul Dej. Doi adulți sunt transportați la spital, iar o adolescentă care a suferit un atac de panică este consultată de medici.
Pompierii din Dej au intervenit, miercuri, la un accident petrecut pe strada Ecaterina Teodoroiu din municipiul Dej. Trei mașini au fost implicate o femeie rămânând încarcerată.
Două persoane, transportate la spital
Femeia, dar și un bărbat din alt autoturism sunt transportați la spital, iar o minoră care a suferit un atac de panică este evalută de medici.
„Pompierii din cadrul Detașamentului Dej intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe strada Ecaterina Teodoroiu din Dej. Din primele date, în accident au fost implicate trei autoturisme, iar într-unul dintre acestea s-a aflat o femeie încarcerată. Femeia a fost extrasă de către pompieri, este conștientă, cooperantă, urmând a fi transportată la spital. De asemenea, un bărbat nu a reușit să iasă singur afară din autoturism, fiind deblocat de către forțele noastre. De asemenea, acesta va fi transportat la spital. În paralel, este evaluată o minoră de 13 ani, care a suferit un atac de panică”, a transmis ISU Cluj.
Update
„Femeia și bărbatul aflați în autoturism, în vârstă de aproximativ 50 de ani, au fost transportați la spital. Va fi transportată la spital și minora de 13 ani. Între timp, o altă femeie acuză dureri toracice și va fi evaluată de către un echipaj SAJ. La misiune iau parte o autospecială cu modul de descarcerare, o ambulanță SMURD și două ambulanțe SAJ”, a adăugat ISU Cluj.
FOTO: Arhivă
CULTURA
Scrisoare Pastorală la începutul Anului „Cardinal Iuliu Hossu” a Episcopului greco-catolic de Cluj-Gherla, Claudiu
Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla a transmis o Scrisoare pastorală pentru începutul Anului „Cardinal Iuliu Hossu” la nivel național – Anul 2025, an instituit prin legea nr. 968 publicată în Monitorul Oficial în 25 octombrie 2023.
Preasfinția Sa Claudiu, în mesajul transmis, numește noul an, „un dar de mare preț” pentru fiii Bisericii Greco-Catolice și, totodată, „un dar pentru toți fiii acestei țări, chemați să redescopere, privind la figura blândă a lui Iuliu Hossu, valoarea unității, a comuniunii și a jertfei pentru credință și idealuri”:
Onoratului cler împreună slujitor, cuvioșilor călugări și călugărițe, iubiților credincioși greco-catolici și tuturor creștinilor iubitori de Dumnezeu, Iubiți frați și surori în Cristos, Un An de har, dedicat Fericitului Cardinal Iuliu Hossu, celebrat pe întreg teritoriul României, a început. Este un dar de mare preț pentru noi, fii ai Bisericii Greco-Catolice și sunt convins că doar lacrimile Maicii Sfinte și mâinile ei pururi împreunate în fața Tronului Ceresc au putut împlini o asemenea minune.
Este un dar pentru toți fiii acestei țări, chemați să redescopere, privind la figura blândă a lui Iuliu Hossu, valoarea unității, a comuniunii și a jertfei pentru credință și idealuri. Timpurile pe care le trăim au cu adevărat nevoie de un astfel de exemplu, fiindcă tocmai aceste valori, regăsite în viața Fericitului Ierarh, sunt puse astăzi la grea încercare.
Trei momente din viața Cardinalului ilustrează într-o maniera luminoasă valoarea unității, a comuniunii și a jertfei.
Primul dintre ele ne situează în perioada tristă a Holocaustului, atunci când frații noștri evrei erau urmăriți, arestați și deportați, pentru a fi omorâți. În acele vremuri atât de tulburi, când rațiunea multora era orbită de ideologii inumane iar curajul era asaltat de frică și de resemnare, episcopul Iuliu Hossu a dovedit că responsabilitatea morală merge dincolo de frontierele confesionale, etnice sau politice. El a ales să reacționeze public, încercând să stăvilească furtuna de nedreptate și să contribuie la salvarea evreilor.
O Scrisoare Pastorală a fost adresată tuturor preoților și credincioșilor greco-catolici, cu îndemnul de a face tot ceea ce le sta în putință pentru a-i ocroti pe cei persecutați. El însuși se implică la Cluj și în alte locuri pentru a-i ascunde și proteja, cu riscuri mari pentru propria persoană și pentru Biserica pe care o păstorea.
Dincolo de granițele religiei, Cardinalul simțea fraternitatea cu toți fiii lui Dumnezeu de pe acest pământ. El a trăit adevărul cuvintelor Mântuitorului nostru Isus Cristos – „întrucât aţi făcut unuia dintr-aceşti fraţi ai Mei, prea mici, Mie Mi-aţi făcut” (Mt. 25,40) – și, prin acțiuni curajoase în fața răului și pline de compasiune pentru cei oropsiți, a evidențiat faptul că iubirea față de aproapele este universală și necondiționată. Prin această nobilă atitudine, Cardinalul Iuliu Hossu transcende istoria și își păstrează actualitatea, fiind un model de solidaritate care poate călăuzi societatea de astăzi pe drumul binelui și al dreptății.
Al doilea moment este legat de aceeași perioadă dureroasă, când, în timpul ocupației Transilvaniei, episcopul greco-catolic Iuliu Hossu a rămas la Cluj. Auzind că există riscul ca autoritățile să decidă închiderea Catedralei ortodoxe, din cauza puținilor credincioși, Cardinalul Iuliu Hossu a decis să nu rămână un spectator al nedreptății și, la finalul Sfintei Liturghii, i-a invitat pe credincioșii săi să treacă și pe la Catedrala ortodoxă pentru ca să fie cât mai multe persoane prezente. Dincolo de granițele confesionale greco-catolice, Fericitul Ierarh simțea suferința confraților și își manifesta comuniunea cu ei, ajutându-i și fiindu-le alături în mod concret.
Al treilea moment este cel al jertfei. Persecutorii atei din perioada prigoanei comuniste, i-au cerut Cardinalului Iuliu Hossu să se lepede de credința lui. El le-a răspuns blând, dar ferm, că nici credința, nici principiile, nu se pot lepăda ca o haină, în funcție de interesul momentului. Folosind celebra expresie „credința noastră este viața noastră”, vrednicul ierarh ilustra faptul că credința, valorile și principiile morale nu pot fi disociate, nu pot fi dizolvate prin compromis, oportunism sau lașitate în viața creștinului autentic.
Dincolo de granițele umane și din abisul suferinței, fără să disprețuiască sau să urască pe cineva, iertând și binecuvântând, Fericitul Ierarh știa că darul credinței în Dumnezeu și comuniunea cu Biserica Romei sunt Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla Departamentul pentru imagine şi relaţii cu mass-media stelele care luminează și împlinesc viața. El devenea astfel martir pentru Cristos și astăzi imploră pentru fiecare dintre noi harul mântuirii.
Simțind probabil valoarea mărturiei excepționale a vieții Cardinalului și puterea sa inspiratoare, la finalul deliberării prin care Anul Iuliu Hossu era declarat An Național, toți membrii Camerei Deputaților, indiferent de culoarea politică sau de etnie, s-au ridicat în picioare, aplaudând. Avem convingerea că Iuliu Hossu, din mărirea cerească, a îndreptat cu smerenie aceste aplauze spre Dumnezeul cel Viu, pe care l-a slujit cu dedicare totală și pe care L-a urmat până la capăt pe drumul Crucii, dar, în egală măsură, știm că Fericitul Ierarh continuă să mijlocească darul reconcilierii și al comuniunii pentru fiecare dintre noi, pentru Biserica Greco-Catolică și pentru întreaga Românie.
Să ne rugăm cu toții, din toată inima, ca lumina și harul pe care Bunul Dumnezeu le-a revărsat în viața Fericitului Iuliu Hossu să fie flăcări care să reaprindă în viața noastră, a tuturor, darul speranței și al unității dintre noi!
Așa să ne ajute Bunul Dumnezeu!
Cu arhierească binecuvântare,
† Claudiu
Episcop de Cluj-Gherla