ECONOMIE
Le încasăm una după alta: se MĂREȘTE impozitul pe dividende la 10%
Le încasăm una după alta: impozitul pe dividende se măreşte la 10%, anunță Ziarul Financiar. Ordonanţa de Urgenţă cu privire la măsurile fiscal-bugetare pentru 2025 prevede printre altele majorarea impozitului pe dividende de la 8% la 10%, potrivit OUG care poate fi analizată pe site-ul Ministerului de Finanţe.
„Veniturile sub formă de dividende, inclusiv câştigul obţinut ca urmare a deţinerii de titluri de participare definite de legislaţia în materie la organisme de plasament colectiv se impozitează cu cota de impozit de 10% din suma acestora, impozitul fiind final”.
Le încasăm una după alta: se MĂREȘTE impozitul pe dividende la 10%
De subliniat este faptul că în nicio variantă a OUG care a circulat zilele acestea pe surse în presă nu era menţionată această majorare.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Dosar penal pentru un șofer implicat într-un accident pe Calea Florești din Cluj. Ce au descoperit polițiștii
Un șofer de 62 de ani s-a ales cu dosar penal după ce a fost implicat într-un accident pe Calea Florești în prima zi din an.
Accidentul a avut loc în data de 1 ianuarie, în jurul orei 18.40.
Dosar penal pentru un șofer implicat într-un accident pe Calea Florești din Cluj. Ce au descoperit polițiștii
Potrivit polițiștiilor clujeni, bărbatul în vârstă de 62 de ani, din județul Suceava, conducea un autoturism pe Calea Florești, fiind implicat într-un eveniment rutier soldat cu pagube materiale.
În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că persoana în cauză avea dreptul de a conduce suspendat din cursul lunii noiembrie 2024.
Bărbatul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. În acest caz, a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere a unui vehicul pe drumurile publice având dreptul de a conduce suspendat.
Doliu în comunitatea academică din Cluj. Profesorul emerit Vasile Muscă a încetat din viață la 1 ianuarie 2025.
Profesorul clujean avea 80 de ani.
A murit Vasile Muscă, profesor emerit al Universității Babeș-Bolyai din Cluj
Vasile Muscă a predat aproape 50 de ani la Facultatea de Istorie și Filosofie a UBB.
Filosof, scriitor și profesor emerit al UBB, Vasile Muscă s-a născut la 1 iunie 1944 la
Dudeștii Vechi, în județul Timiș.
Vasile Muscă a studiat și a devenit doctor la Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj. A obținut licența la Facultatea de Istorie şi Filosofie, Secţia filosofie-pedagogie secundar istorie.
Tot la UBB a predat Istoria filosofiei, cu orientare specială către filosofia antică greacă, idealismul german și filosofia românească.
Vasile Muscă a fost profesor pentru generații de studenți și a publicat 450 articole, studii, eseuri, recenzii în reviste de cultură, dar și peste 20 de cărți și a tradus numeroase altele.
Vestea trisă a morții profesorului clujean a fost marcată și de Editura Școala Ardeleană care a publicat pe pagina de Facebook un text IN MEMORIAM.
Foto: Editura Școala Ardeleană
Distracția a continuat la Cluj și în prima zi a anului 2025. La Wonderland Cluj Resort, peste 2.000 de oameni au dansat și au cântat la cea mai mare petrecere în pijamale.
Geo Da Silva, unul dintre cei mai energici și inovatori DJ ai momentului, este inițiatorul “The Craziest Pyjama Retro Remix Party”, care a adus laolaltă oameni dornici să continue distracția de Revelion și vedete.
Pyjama Party cu super vedete la Cluj, în prima zi din an
După WonderRev, care a fost un party cu tematică, și anume The Greatest Gatsby Party, o petrecere plină de eleganță, la care s-a distrat și cuplul Emil și Oana Boc, buna dispoziție a costinuat și în 1 ianuarie la Wonderland Cluj Resort.
Decoruri tematice, lumini spectaculoase și o selecție de hituri retro i-au întâmpinat pe cei care au mai putut să continue distracția.
Atmosfera incendiară a fost întreținută și de Ștefan Bănică și Lavinia Pîrva.
“U” Cluj a ajuns la un acord cu Corvinul Hunedoara pentru transferul portarului Ștefan Lefter.
Tânărul de 20 de ani și 1,87 metri, a semnat cu Universitatea Cluj un contract valabil pe patru ani și jumătate, anunță reprezentanții clubului.
Primul transfer al anului la “U” Cluj. Clubul a adus un portar de 20 de ani
FC Universitatea Cluj bifează prima mutare pe piața transferurilor din această iarnă.
Clubul a ajuns la un acord cu Corvinul Hunedoara pentru transferul portarului Ștefan Lefter. Născut pe 18 noiembrie 2004 la Iași, Ștefan Lefter a început fotbalul la grupele de juniori ale celor de la Rapid București, arată reprezentanții “U” Cluj.
În vara lui 2020, acesta a fost împrumutat la Corvinul Hunedoara, pentru ca trei mai ani târziu, să fie transferat definitiv de către hunedoreni.
Lefter a evoluat în 13 partide din sezonul regular al ligii secunde, reușind să păstreze poarta intactă de patru ori. De asemenea, în play-off, în șase meciuri în care a fost folosit, a primit doar patru goluri.
Mai mult decât atât, Ștefan Lefter a fost om de bază în aventura Corvinului din Cupa României. Tânărul portar a fost integralist în șase dintre cele opt meciuri jucate de hunedoreni până la câștigarea trofeului, încasând doar două goluri până în finală, în meciurile câștigate categoric cu Jiul Petroșani (4-1, în turul al treilea) și Voluntari (3-1, în semifinale).
În finala Cupei României de la Sibiu, împotriva Oțelului Galați, a salvat două lovituri de la 11 metri, parând în fața lui Pablo Gaitan și Joao Lameira și facilitând drumul formației sale către trofeu și un loc în preliminariile europene.
Lefter a fost titular și în toate cele patru partide din preliminariile Europa League, ulterior Conference League, fără a primi gol în două dintre ele.
Patru meciuri în naționala U20 a României
Evoluțiile bune din poarta Corvinului ale lui Ștefan Lefter au atras atenția și selecționerului naționalei U20 a României, Costin Curelea. Lefter a jucat patru meciuri la naționala U20.
E student la Hunedoara
În ciuda programului aglomerat din cariera unui sportiv, Ștefan Lefter a decis să nu înrerupă studiile. La data de 1 octombrie 2024, el a început cursurile la Facultatea de Inginerie din Hunedoara, unul din visurile sale fiind acela de a ajunge inginer.