Connect with us

ACTUALITATE

Adela Haru. Dragoste, maternitate, religie și sexualitate. Experiențele coachului în feminitate din Cluj

Publicat


129660860 10224526250886085 1261615847012982257 n

Niciodată nu este prea târziu să renunți și să începi de la zero. O dovedește Adela Haru, mamă în vârstă de 36 de ani și, totodată, coach în feminitate din Cluj, care a renunțat la funcția de consilier juridic pentru a-și croi alt drum în viață. A călătorit în jurul lumii pentru a se cunoaște mai bine. Este Facilitatoare cursuri feminitate & sexualitate conștientă, fiind certificată în Coaching, în metoda terapeutică Respirație Alchimică, practici prin care ajută alți oameni, la rândul lor, să se dezvolte personal. A scris 3 cărți, iar experiența ei nu se oprește aici.

169076020 10225572480321167 6489994116570645957 n

Care este contextul în care ai primit numele spiritual Haru”?

A fost ca un botez, cu ritual. Am cunoscut un maestru de arte marțiale japoneze care e și maestru de Zen, o tradiție în Japonia, asemenea unei religii. M-am simțit foarte atrasă de liniștea pe care o accesam când practicam meditația Zazen. El m-a inițiat în ce înseamnă profunzimea meditației statice combinată cu artele marțiale. Mă ghida, îmi corecta posturile, era multă armonie. Filmul „The Buddha” explică foarte bine conceptul. Pentru mine, a fost ca o amintire dintr-o viață monastică.

Pe vremea aceea, făceam și Karate cu el, care e ca o practică spirituală la japonezi. Într-o zi, a venit la mine și mi-a spus „Ți-am găsit un nume frumos, <<Haru>>, că ești ca o primăvară”, și am simțit că mi se potrivește. E anotimpul meu preferat și sunt, de asemenea, născută primăvara. A rămas așa, îmi place cum sună.

Ai afirmat la un moment dat că te ghidezi după legea echilibrului sau calea de mijloc. Ce presupun aceste concepte și la ce te referi prin faptul că sunt repere în viața ta?

Am observat că oamenii întâmpină multe probleme pentru că se duc în extreme tot timpul. Am observat că acestea apar când ne ducem dintr-un pol în altul: ba foarte mult feminin, ba foarte mult masculin, ba așa-zisul rău, ba așa-zisul bine. Dacă trecem de la iarnă la vară, inevitabil ne îmbolnăvim.

E ideal să menținem o climă temperată, iar Zenul mi-a adus viziunea asta de echilibru. De aceea, atunci când simți bucurie, e bine să te entuziasmezi, dar să nu o duci la maxim, la fel și în cazul durerii, fiindcă dacă o forțezi, ajungi în depresie.

Pentru că în ultimii ani, lucrez foarte mult cu respirația și cu sexualitatea, caut echilibrul yin-yang, adică feminin-masculin, care există în energiile noastre și în tot ce manifestăm în fiecare zi. Asta înseamnă să-mi dau voie să simt yin, adică feminin, să receptez mesajul, dar să fiu și yang, adică să ofer. Nu vreau să mă axez doar pe una.

În România, există acest concept cum că ești bun dacă oferi, dar dacă primești, ești un profitor. Oamenii se stresează, „Cum să dau? Cum să dau?”, dar se jenează să primească, ori simt vinovăție. În momentul în care faci asta, se declanșează un dezechilibru în tine.

În 2012, din pasiune pentru „latura interioară umană” ai fondat proiectul Life in Balance, după cum ai precizat pe site-ul cu același nume. Să înțeleg că de aici vine conceptul?

Da, a rămas așa, mai ales după ce am aflat că am și ascendentul în Balanță. Cu toate acestea, echilibrul nu e niciodată fix. De aceea, cuvântul „armonie” ar fi mai potrivit, pentru că implică ideile de flow și flux.

239839574 1327405427662308 3664240869832039533 n

Ai menționat pe lifeinbalance.ro că relația cu divinitatea te susține în drumul tău. Cum ai descrie această relație?

La fel ca mulți alți oameni, am crezut și eu că divinitatea este o forță în afara mea, mai ales în adolescență, când eram foarte religioasă. Mergeam pe la mănăstiri, voiam să cunosc ortodoxia, am fost chiar practicantă.

A fost o experiență interesantă, dar după ce am trecut prin tot procesul acesta, în care viața m-a pus în niște situații care să mă zgâlțâie pentru a evolua, m-am deschis mai mult spre spiritualitate, adică dincolo de religie.

Am descoperit că divinitatea e și înăuntrul meu, e peste tot, mă conține. De atunci, această relație se bazează pe o încredere în viață și existență, încrederea că sunt mereu susținută. Lumea simte că e o inteligență cu mult peste noi, dar chiar dacă, momentan, nu o putem înțelege, putem să avem încredere în ea. Altfel, am sta cu teama că ne poate lovi un meteorit oricând, de exemplu. Frica e opusul iubirii.

Cum ți-ai defini credința, mai exact?

Am cercetat mai multe căi și mi-am luat din fiecare ce aveam nevoie. Dacă ar fi să aleg una din care să preiau mai mult, ar fi budismul. Are ceva care m-a fascinat dintotdeauna. În rest, nu sunt atașată de nicio religie în momentul de față, chiar dacă ortodoxia a fost prima studiată. Mi-ar plăcea să aprofundez și sufismul, pe care l-am descoperit datorită lui Eliade, în „Tratat de istorie a religiilor”, dar și practicând meditația „Whirling”.

Am înțeles că ești mamă și că fetița ta e o sursă de inspirație pentru tine. Cum vezi relația cu ea?

E berbec, e foarte plină de viață. Am născut natural, am căpătat încredere pentru că ea mi-a adus atât de tare conexiunea asta cu existența, încât am trecut testul. În ceea ce mă privește, am gândit că puterea femininului e la mine și că o pot manifesta singură.

whatsapp image 2022 01 23 at 7.58.18 pm

Sarcina a fost ca o călătorie pentru mine, care nu s-a terminat, deși am crezut că se va încheia odată cu nașterea. E ceva profund, la un alt nivel, care simt că ne hrănește și mă relaxează de fiecare dată când mă gândesc că nu sunt o mamă suficient de bună.

Într-o perioadă, am fost foarte stresată, citeam multe cărți de parenting, crezând că e ceva ce nu fac bine, dar nu mi-au priit sfaturile de genul „așa trebuie să îți crești copilul”, motiv pentru care m-am întors la instinctele mele. În momentul în care am făcut asta, ea nu s-a mai îmbolnăvit. Răcea des, dar s-a refăcut și, chiar dacă am fost nevoită să trec printr-un divorț anul trecut, ea a rămas un copil fericit, pentru că există conexiunea asta și știe că mama a făcut ceea ce i-a cerut sufletul.

Îmi poți spune mai multe despre ce a reprezentat divorțul pentru tine, ca femeie și mamă?

Divorțul a fost intens, dar mi-a adus foarte multă vindecare, a fost un mare salt în evoluția mea, pentru că nu mi-am imaginat că o să am vreodată parte de o astfel de experiență, mai ales după o relație de 12 ani.

Totuși, intuiția mi-a transmis că va veni momentul acesta, dar mintea ignora. Într-un final, s-a adeverit ce mi se transmitea la un alt nivel. Amuzant sau nu, povestea s-a încheiat după un ciclu de 12 ani, iar amândoi avem aceeași vârstă, 36 de ani.

Mulți înainte! Cum ai ajuns să predai Respirația Alchimică, fiind așa de tânără?

Când mi-am dat seama că relația e gata, mi-am adus aminte că trebuia să-mi închei certificarea și am început să practic zilnic, ceea ce m-a ajutat.

Atunci m-am gândit că îi poate ajuta și pe alții. Am conceput un curs online pentru femei, unde le dau câteva lucruri de făcut zilnic. Când am văzut ce efecte pozitive au și asupra lor, mi-am confirmat că e o metodă revoluționară de terapie. Sunt foarte recunoscătoare profesoarei mele și o să-i fiu toată viața pentru darul acesta, pentru că de la ea a pornit toată povestea.

whatsapp image 2022 01 23 at 8.00.11 pm

Ce anume o face atât de specială în viața ta?

E din Columbia, nu m-a satisfăcut ce am găsit în România. M-am dus intuitiv să îmi caut o profesoară din altă parte a lumii. Am vrut și o diversitate culturală, iar cu ea am rezonat foarte mult.

M-am dus, în 2014, la un atelier de-al său, în Barcelona, a fost extrem de vindecător tot procesul. Implica respirația ovariană, un fel de terapie pentru femei. Cred că și respirația de atunci m-a ajutat să am o sarcină ușoară, căci anul următor am rămas gravidă și am născut cu ușurință. Am simțit că s-a deblocat ceva pe lineajul feminin al familiei.

Am descoperit că era foarte multă durere. Toate femeile dinaintea mea au trăit niște dureri foarte mari legat de a fi femeie, dar nu le-au conștientizat și nu le-au vindecat, iar eu m-am trezit cu ele în ADN-ul meu.

Cum ți-ai dat seama că le ai?

De la prima menstruație am avut dureri îngrozitoare, au fost 10 ani de chin până când am avut inițiativa de a schimba asta. Așa m-au adus durerile menstruale spre povestea cu feminitatea și vindecarea femininului.

Ai scris 3 cărți până acum, „Spre feminitate”, „Relațiile conștiente”, respectiv „Magia ciclului feminin”. Să înțeleg că așa ai ajuns să o scrii pe cea despre menstruație?

Da, a venit ca o încununare a 10 ani de cercetare și experimentare, pentru că nu prea se găseau cărți despre subiect înainte, iar cele disponibile nu rezonau cu mine. Am gândit că sunt multe femei care se chinuie, la fel ca mine, și că ar fi util să cunoască informațiile astea, pentru că deschid o nouă perspectivă.

Au fost femei care mi-au spus că au citit cartea și au scăpat, pur și simplu, de dureri, fiindcă era nevoie doar de un click pentru a debloca ceva ce era la nivel mental. Dar acolo unde e vorba de o durere stocată în ADN-ul tău, e nevoie de mai mult lucru, iar pentru asta există respirația de care am zis. Femei din ce în ce mai tinere au afecțiuni feminine precum chisturi, fibroame sau endometrioză.

În carte, sunt precizate lucrurile pe care e indicat să le faci în fiecare fază a ciclului, și ce nu este indicat. Sunt niște repere ca să îți faci viața mai ușoară. Noi ne facem viața grea pentru că facem lucrurile împotriva menstruației, nu mergem împreună cu flow-ul.

Într-un alt interviu ai precizat că te pasionează literatura ezoterică încă din adolescență și că, la vârsta de 14 ani, Osho era autorul tău favorit. Ce preferințe ai acum în materie de scriitori și literatură?

În ultima perioadă m-a inspirat mult Sadhguru, care e tot o variantă a lui Osho, dar mai adaptată. Discursurile lui mă inspiră. A fost o etapă în viața mea în care m-am concentrat pe acumularea informațiilor, mereu aveam autori preferați, dar acum sunt în altă etapă.

Da, acum ești tu autoare.

Oarecum, adică nu mă mai marchează nimeni în mod special, acum sunt fascinată de procesul trăirii. Osho m-a inspirat mult în tinerețe și iată că, nici acum, după ce a murit, nu e lăsat în pace. E foarte controversat. E pe Netflix o poveste care îl pune într-o lumină proastă. Mă întrebam „Omul e mort, de ce nu-l lasă în pace?”.

Aceeași poveste e și cu Michael Jackson. La mult timp după moarte, a apărut un documentar care să-i distrugă imaginea, deși a decedat în urmă cu peste 10 ani.

Da, dar am aflat de ce se întâmplă astfel de lucruri. Există spirite care s-au încarnat pe Pământ ca să provoace oamenii să iasă din somnolență. Genul ăsta de spirite sau de oameni mai sunt numiți și rebeli, „the misfists”.

Trebuie să fii un spirit foarte puternic să faci asta, să îți pui o lume în cap. Ei provoacă haos și când trăiesc, și după ce mor. Asta înseamnă să fii un spirit puternic. Dacă și după ce ai murit, încă îi provoci pe oameni să facă astfel de lucruri, e mare lucru. Nu poți să-ți propui asta, nu sunt spirite care și-au propus să iasă în evidență, ci prin felul lor de a fi, au dus lucrurile în direcția respectivă.

Interesantă perspectivă. Revenind la pasiuni, ai desfășurat ateliere de dans sacru feminin și practici dans holistic, pe lângă belly dance. Cum a ajuns această activitate să fie atât de importantă?

Subiectele care s-au conturat, cumva, în propria mea experiență de viață, au fost menstruația, vindecarea lineajului feminin și partea de sexualitate, când am descoperit că energia sexuală nu este pentru sex, ci este energia noastră vitală, creatoare, de care trebuie să ne folosim pentru a crea și manifesta lucruri faine în viața asta.

Neîmplinirile mele m-au dus în toate aceste explorări. Odată ce am descoperit conexiunea cu feminitatea, mi-am dat seama că există un dans în interiorul meu care vrea să îl pun în mișcare. În adolescență nu am înțeles arta asta, dansul părea ceva ce trebuie să înveți. Dar când am observat că vine din interior, s-a simțit altfel.

Belly dance-ul l-am descoperit prin intermediul prietenei mele, Roxana, care e instructor. Împreună cu ea, am ajuns la contactul cu esența feminină. Am făcut niște cercetări și am aflat că are origini ancestrale și că, inițial, era o meditație pentru femei, făcându-se în solitudine. Abia mai târziu, când unii bărbați au fost fascinați de ce energie accesează femeia prin meditația respectivă, a devenit un fel de spectacol.

Acum mă ocup cu dance breathing, o metodă pe care eu am descoperit-o, cumva, fiind o combinație între dans și Respirația Alchimică, o pură meditație. Schimbă starea inevitabil, e o transformare, te trece printr-un proces. Am ținut-o până acum în online, dar aș vrea să o țin și fizic.

Am înțeles că ai activat în Cercul Roșu și în cel pentru gravide. Îmi poți spune mai multe despre experiența de acolo?

Cortul Roșu e o mișcare la nivel global de încurajare a femeilor să se întâlnească în triburi, ca pe vremuri. M-am gândit ce fain ar fi să existe Cortul Roșu și în Cluj, așa că am organizat astfel de seri aici. Apoi, toate prietenele mele rămăseseră gravide, am născut și eu, și așa am făcut și cercul pentru graviduțe, unde ele se întâlnesc și împărtășesc prin ce trec, fiind susținute.

E terapeutic să ai susținerea altor femei. Am ținut retreat-uri cu fetița mea în burtică, deci pot să zic că ea a primit deja toate informațiile despre feminitate, chiar mi-a spus că ține cursuri pentru fetițe, la rândul ei.

whatsapp image 2022 01 23 at 7.54.59 pm (1)

 

Referitor la susținerea reciprocă a femeilor, ai menționat pe site că ții sesiuni de masaj ayurvedic al sânilor. Cum se raportează femeile la acest serviciu și în ce constă el, mai exact?

Nu mai fac acel masaj, sunt certificată, dar mi-am dat seama că e destul de solicitant pentru mine atât fizic, cât și energetic, și am preferat să mă rezum la coaching și consiliere pentru femei. În schimb, îmi fac masajul acesta acasă. Pornind de la el și de la ce am mai studiat eu, am conceput o tehnică de automasaj al sânilor, pe care o dau în cursurile mele femeilor.

Masajul ayurvedic e complex, implică multe aspecte. În perioada în care practicam asta, am simțit că le masam inima. De aceea, de multe ori, curgeau lacrimi, ieșeau tot felul de lucruri la suprafață. E extrem de sensibil. Ca femeie, să te poți deschide, trebuie să ai încredere în cealaltă femeie care te masează. Îi sunt recunoscătoare profesoarei care m-a inițiat în asta. L-am învățat în perioada în care alăptam și m-a ajutat să recuperez sensibilitatea și conectarea cu corpul.

Ești coach în ceea ce privește relația cu feminitatea. Consideri că femeile care nu își doresc copii își reprimă această energie?

Nu neapărat, pentru că toate avem instinctul matern. Cred că facem un bine omenirii dacă ne gândim de mai multe ori înainte să concepem un copil. Motivul pentru care populația a atins un număr atât de mare e tocmai acesta. Cred că e o dovadă de înțelepciune să onorezi ceea ce simți.

Dacă simți să fii mamă biologică, minunat, dar nu cred că toate femeile trebuie să fie mame. E ok să nu ai copii. E minunat să onorăm diversitatea. Nu trebuie să bifăm toate chestiile astea date de societate. Nu toată lumea trebuie să fie într-o relație sau să se căsătorească, fiecare are drumul lui în viață.

Cred că e momentul să ne eliberăm de presiunile acestea. Însă, consider că e importantă schimbarea perspectivei, când vine vorba de refuzul de a avea copii. Dacă spui toată ziua că nu vrei ceva, de acel ceva vei avea parte, motiv pentru care eu aș înlocui afirmația de respingere cu una precum: „Rămân deschisă pe unde mă poartă viața. Eu știu ce vreau acum dar nu pot ști niciodată ce îmi rezervă viitorul”.

În plus, mamă oricum vei fi, indiferent că vorbim despre un copil, un proiect sau alte asemenea. Meseria ta poate fi copilul tău.

Ți-ai cultivat atât de mult sufletul de-a lungul vieții, încât nu pot să nu te întreb, de ce ai urmat Facultatea de Drept?

Am fost îndrumată pentru că era o meserie de viitor, intrasem și la buget, au fost motive financiare. În familie, mi s-a transmis foarte mult ideea de nesiguranță financiară, încât am simțit o presiune imensă. Eu voiam să fiu bibliotecară, inițial. M-am înscris la biblioteconomie, la jurnalism și la Drept. Pe atunci, eram fascinată de cărți și biblioteci.

M-am înscris și la Litere, ca să încununez pasiunea pentru lectură, cu atât mai mult cu cât, în liceu, am fost la profilul de filologie. Dar nu mi-a plăcut partea de teorie, adică doar despre cărți. Voiam practică, să simt că trăiesc, prin experiență. Cărțile m-au ajutat, în schimb, cu vorbitul în public.

În perioada în care erai consilier juridic, te gândeai să urmezi o carieră în avocatură, dar te-ai confruntat cu migrene inexplicabile și ai simțit că acest drum nu ți se potrivește, motiv pentru care ai demisionat. Care au fost trăirile înainte, respectiv după această întorsătură de situație?

Nu a fost ușor, că a trebuit să renunț la tot ce am construit, facultate, plus masterat. Am simțit multă nesiguranță, dar sufletul m-a forțat să fac asta, din cauza durerilor. Mi-am dat seama că, tot timpul, corpul meu avea un mesaj: „Dacă vrei să îți fie bine în viață, ascultă de mine. Dacă nu asculți de mine, o să te fac să suferi până te doare suficient de tare încât să începi să asculți de mine, indiferent de prețul pe care trebuie să-l plătești. Și uneori, prețul ăsta va fi în renunțare, iar lecția ta, în viața asta, este să renunți”.

Fiind Taur, am o tendință de a mă atașa de oameni și de lucrurile în care am investit, mi-e greu să renunț. A fost provocarea vieții mele, iar aici vorbim și de căsnicie. Dar am fost nevoită să o fac și am observat că, ori de câte ori mă îmbolnăvesc, mi se atrage atenția că e ceva de care mă agăț.

E interesant că atunci când renunțam la ceva, mă însănătoșeam. Mi se pare că aici se dă testul în viață. Uneori prețul poate fi în bani, alteori e vorba de efort, energie, ego. Trebuie să-ți dai voie să fii ridicol și să greșești.

Ai urmat școala internațională de coaching Noble Manhattan. În ce măsură te-a ajutat experiența de acolo să valorifici astfel de lecții de viață?

Acolo înveți cum să pui întrebările potrivite clientului tău, cum să îl ajuți să iasă din dificultăți și să își schimbe perspectiva. Coachingul merge mult pe lucrul cu mentalul, dar și pe emoțional, chiar dacă nu atât de puternic. De aceea, am simțit că nu e completă experiența mea de coaching. Voiam mai mult. Așa am descoperit respirațiile și toate celelalte practici care implică lucrul cu corpul, emoționalul și partea energetică.

Coachingul e diferit de terapie, pentru că nu te duce spre trecut, ci spre viitor. Am învățat să spun lucrurile potrivite dar și să tac, să nu îmi dau cu părerea dacă nu e cazul. Am învățat, de asemenea, să fiu optimistă și să ascult omul dincolo de ce spune prin cuvinte.

fotografie de Simona Păun

Ai călătorit în aproape toate colțurile lumii, petrecând foarte mult timp în Asia. Ce impact a avut șederea ta într-un spațiu cultural cu totul diferit de țara natală?

M-aș mai duce în Asia, dar nu doar ca să vizitez, că mă plictisesc. Pe mine mă interesează să pot rămâne cu o experiență spirituală în urma șederii în locul respectiv.

Am stat în Asia o lună, am intrat destul de adânc în lucrul cu femininul, am fost într-un centru spiritual, pe o insulă din Thailanda, unde atmosfera era foarte liniștită. De la asiatici am învățat să-mi dau voie să fiu relaxată fără vinovăție. Aveam senzația că, dacă mă relaxez, e rău. Mă simțeam judecată, dar ei se relaxau fără urme de vinovăție.

M-am dus și în China, că mă îmbolnăvisem. Corpul mi-a dat semne că nu sunt pe calea cea mai potrivită. Am fost undeva în munți, unde am cunoscut un maestru de medicină chineză tradițională. Lucra cu energiile. Cu el mi-am luat o inițiere serioasă în ceea ce privește sănătatea, chi-ul. Ei așa numesc energia vitală. M-a pasionat așa de mult, încât am început să studiez și eu medicina lor tradițională. Mi-a plăcut enorm ce am descoperit, mai ales că ei sunt foarte metaforici în explicații, ceea ce a fost întocmai pe gustul meu.

Am ajuns să mă înțeleg pe mine mai bine, să lucrez cu corpul și să înțeleg femeile cu care lucrez. Chinezii nu separă mentalul de emoțional, astfel că, dacă ai o afecțiune în corp, din start ai o afecțiune la nivel emoțional, iar ei le tratează integral. Și acupunctura m-a ajutat mult.

Simțindu-mi toate meridianele prin corp, am înțeles mai bine cum funcționează lucrurile. Îi mulțumesc doctorului Edi Ismail, care e din Cluj, pentru că mereu spunea câte ceva care să îmi complete puzzle-ul. Mi-a plăcut abordarea lui și îl recomand ca terapie alternativă cu acupunctură.

Am fost la retreat-uri și ateliere susținute de femei în India, dar și în Europa, America de Sud, Statele Unite, mai puțin în Africa. Am putut să văd diverse perspective asupra feminității. M-a ajutat diversitatea culturală.

893132 10200843228145318 1508570848 o

Având în vedere că ai ajuns să le conștientizezi atât de puternic în urma experiențelor din străinătate, ce blocaje ai întâmpinat în ceea ce privește sexualitatea și feminitatea proprii?

Inhibiții. Am fost foarte inhibată în tinerețe, corpul meu era rigid, nu se deschidea foarte bine, pentru că nu mă simțeam în siguranță în prezența bărbatului.

A contat bărbatul sau ceea ce ai simțit în interior, și de ce?

Amândouă contează la fel de mult. Când am zis că e important doar ce simt eu și m-am deschis, bărbatul nu a putut duce, iar asta m-a făcut să mă închid. Când eu eram deschisă și bărbatul de lângă era la fel, lucrurile erau lejere. Deci contează și să îți faci treaba cu tine dar și felul de a fi al celuilalt te poate susține și conține.

Ai spus, într-un alt interviu, că bărbatul oglindește munca ta cu tine, la asta te referi prin ce ai spus mai devreme?

Da, doar că între timp mi-am schimbat părerea, în sensul că atunci când tu te schimbi, și partenerul tău se schimbă. Are dublu sens: dacă nu se schimbă de la sine, va fi schimbat cu altcineva. Va pleca și va face loc altei persoane care să reflecte nivelul la care te afli.

Cum arată o zi din viața ta?

Iarna sau vara? Că diferă foarte mult.

Poți face o analogie, dacă vrei.

Iarna e mai cozy, lucrez mai mult de acasă. Uneori copilul e la mine, alteori la tatăl ei, iar ritualul meu diferă în funcție de asta.

De obicei, mă trezesc dimineața, beau apă caldă și îmi fac practica de meditație, de 20 de minute, care mă energizează. Dacă apuc, fac și stretching, Salutul Soarelui, puțină yoga.

Pregătesc micul dejun. Îmi place să am un ritual de dimineață, să beau ceai sau cacao. Iarna beau mai mult cacao. Îmi place, de asemenea, să scriu motivele de recunoștință și planurile pentru ziua sau săptămâna în cauză. Am observat că dacă nu notez, sunt șanse să uit sau să mă iau cu altceva.

Verific mailul și Instagramul, unde răspund la mesaje și fac postări, în funcție de ce simt că au nevoie oamenii. Instagramul e locul în care mă desfășor, mai nou. Intru într-o stare creativă, apoi mă ocup și de aspecte administrative, de lucruri pentru casă.

Am ședințe de coaching, poate nu zilnic, dar am. După-masă, îmi place să rezerv timp pentru mine, pentru respirație și dans. Când nu fac asta, mă plimb prin pădure, prin natură. Îmi place să mă conectez cu ea, am revelații, mă ajută. Vara stau foarte mult afară. Stau cu fetița după ce iese de la grădiniță, gătesc, alteori am zile de socializare.

whatsapp image 2022 01 23 at 7.59.51 pm

Activitatea Adelei poate fi urmărită și susținută pe Instagram, la @adelaharu, iar cursurile și consilierele se pot găsi pe site-ul său, lifeinbalance.ro.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Zilele Recoltei, piață în aer liber pentru clujeni, pe platoul Sălii Sporturilor

Publicat

De

legume usamv6

Consiliul Județean Cluj, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca organizează, între 22 și 24 septembrie 2023, Zilele Recoltei la Cluj- Napoca, ediția 2023.     

Aceasta este a XI-a ediție a Zilelor Recoltei organizată în comun de administrațiile județeană și municipală și este derulată prin intermediul  Asociației Produs de Cluj. Evenimentul se va desfășura pe platoul Sălii Sporturilor Horia Demian, cu un program cuprins între orele 9:00 și 21:00.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: „Zilele Recoltei este una dintre cele mai mari sărbători ale Clujului, un eveniment așteptat an de an cu nerăbdare atât de fermieri, cât și de locuitorii orașului.

Aici se reunesc zeci de fermieri clujeni, mai mari sau mai mici, care au ocazia să-și prezinte și să-și valorifice rodul muncii de peste an. În același timp, locuitorii municipiului Cluj-Napoca pot să achiziționeze legumele și fructele necesare pentru a-și asigura necesarul pentru sezonul rece, sau pot opta pentru produsele gata preparate.

Suntem convinși că și această ediție a sărbătorii dedicate pământului și roadelor sale va fi una de succes atât pentru producători cât și pentru cumpărători”.

120 de fermieri și mici întreprinzători

Zilele Recoltei la Cluj-Napoca adună aproximativ 120 de mici întreprinzători și fermieri clujeni care vor prezenta celor interesați fructe și legume de sezon provenite din fermele clujene, de la cartofii de Râșca, la ceapa de Mihai Viteazu și legumele de Jucu.

Gospodinele vor avea la dispoziție și varză, conopidă, ardei sau gogoșari, vinete și roșii, precum și pătrunjel, cimbru, mărar sau hrean. Fructele vremii, de la mere, la pere de toamnă și piersici de vie, până la struguri de masă sau de vin, ori must proaspăt stors, de toate sunt de găsit și degustat la Zilele Recoltei.

 

 

Citește mai departe

ECONOMIE

VIDEO FOTO. Mașina electrică ”Made in Cluj”, senzație pe străzile orașului. Întoarce toate privirile. Nu are cheie de contact

Publicat

masi 8

Mașina electrică ”Made in Cluj” este un proiect inițiat și lansat în urmă cu patru ani de startup-ul NewCar4Future, iar principalul investitor este Voicu Oprean, fondatorul companiei clujene AROBS Transilvania Software, care a cooptat, pentru partea de design pe Szabo Peter din Târgu Mureș, și alți parteneri. Prototipul a fost realizat la Cluj-Napoca și a primit numere de înmatriculare de teste, fiind omologat de RAR, astfel că circulă pe străzile orașului și întoarce toate privirile trecătorilor și celorlalți participanți la trafic.

„Este o mașină electrică gândită, concepută și dezvoltată la Cluj-Napoca. Proiectul a fost dezvoltat în parteneriat cu Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN), cu firme și persoane fizice  pasionate de construirea și testarea limitelor tehnologice într-un domeniu atât de frumos, dar și foarte concurențial. În acest proiect am reușit să îmbinăm talente și resurse de design, inginerie mecanică, electrică și electronică, dar și hardware și software.

Am transformat un vis nebunesc (ar zice unii) în realitate: mașina electrică made in Cluj. Marea provocare este acum atragerea de fonduri pentru prima serie de producție”, a declarat pentru Cluj24 Voicu Oprean, investitor principal NewCar4Future, fondator și CEO al AROBS.

În luna mai a anului trecut, mașina a fost prezentată în cadrul unui eveniment la care a participat și fostul premier Nicolae Ciucă, care a și urcat la volan și a promis sprijinul autorităților statului pentru dezvoltarea proiectului.

Citește și VIDEO FOTO. Premierul Ciucă despre prima MAȘINĂ electrică produsă la Cluj: E impresionantă

masi 5

Teste pe străzile Clujului

”În ultima perioadă, lucrurile au început să se simplifice din punct de vedere administrativ, în contextul în care am primit suportul tuturor autorităților, astfel că mașina a primit omologarea în vederea efectuării testelor de drum din partea Registrului Auto Român (RAR). Investiția de până acum în dezvoltarea prototipului a fost de aproximativ 500.000 de euro”, a spus pentru Cluj24 Adrian Donca, Business Development Manager al proiectului.

Potrivit acestuia, mașina a fost omologată în vederea efectuării testelor pe stradă, iar următorul pas presupune saltul de la prototip la o serie limitată, de aproximativ 5 bucăți.

”Pentru aceasta va trebui să identificăm componenta de finanțare, privată sau publică, de care avem nevoie  în dezvoltarea proiectului. Este un proces continuu de cercetare, dezvoltare, inovare și testare.

Când ieșim pe stradă cu acest prototip, trebuie să ne asigurăm că atât siguranța celor din mașină, cât și a celorlalți participanți la trafic este maximă.

Din momentul acordării finanțării, în doi ani ne propunem să producem o serie limitată de aproximativ 5 bucăți. Pentru ca acest lucru să se întâmple, ar fi necesară o sumă de aproximativ 20 de milioane de euro”, a precizat Donca.

Acesta a dat exemplul proiectului unui producător de autovehicule electrice din Croația, Rimac, care a realizat 17 prototipuri de mașini, beneficiind de un sprijin guvernamental masiv, de 400 de milioane de euro.

”În ultimul an s-au investit în Rimac cam un miliard de euro. Au început procesul de prototipare, respectiv producție de 10 ani”, a arătat Adrian Donca.

masi 4

Și în România se poate produce în domeniul noilor tehnologii

Managerul de proiect Mihai Matica susține, la rândul său, că proiectul clujean a fost dezvoltat în contextul în care UE, dar și SUA sau Asia mizează pe tehnologiile verzi, nepoluante.

„Având în vedere că viitorul industriei autovehiculelor este cel în care alimentarea acestora se va face cu energie electrică și/sau hidrogen si pentru că noi credem că viitorul este al mașinilor verzi, în contextul în care atât la nivelul UE cât și în SUA sau Asia se mizează masiv pe acest tip de tehnologii, am dezvoltat acest prototip pentru a arăta că si aici, în România, se poate face ceva în domeniul tehnologiilor foarte actuale si ale viitorului.

Atât din punct de vedere soft, cât și ca produs propriu zis”, a spus Matica.

masi 7

Caracteristicile inovative ale mașinii

Mașina electrică ”Made in Cluj” este realizată din fibră de carbon, cântărește 2 tone și poate prinde o viteză maximă testată de 120 de km pe oră.

Interiorul cu patru locuri este din piele ecologică, iar din punct de vedere al siguranței, mașina este ranforsată exact ca una de la cursele de raliuri.

Bateriile sunt românești și alimentează 2 motoare electrice amplasate în roțile din spate, autonomia asigurată fiind de 300 de km.

Prototipul dispune de frână regenerativă și nu are oglinzi laterale, ci un sistem de camere video cu 2 ecrane amplasate în bord, unde șoferul vede tot ce se întâmplă în cele două părți.

Farurile sunt pe bază de led-uri, fiind aplicată o inserție de led-uri în față și spate care dau o notă aparte mai ales pe timp de noapte.

masi 2

Una dintre cele mai importante componente este cea software, iar bordul electronic futurist include o consolă centrală cu touch screen de unde se schimbă electronic inclusiv viteza, neavând un schimbător de viteze clasic, și unde sunt afișate diverse date privind răcirea bateriei, a motoarelor și consumul de energie.

În plus, bijuteria pe patru roți produsă de clujeni nu are chei fizice nici pentru deschisul portierelor, nici de contact pentru pornirea motorului.

Portierele se deschid cu ajutorul unui senzor, doar trebuie să apropii mâna de o zonă prestabilită din exteriorul mașinii, iar în ceea ce privește pornirea și oprirea se fac cu o aplicație de telefon mobil.

Prezentare la CES Las Vegas

Dezvoltatorii proiectului intenționează să prezinte mașina în luna ianuarie a anului viitor la Consumer Electronics Show (CES) la Las Vegas și și caută soluții de finanțare pentru transportul prototipului cu vaporul până în SUA.

Mașina electrică ”Made in Cluj” nu are încă un nume și nicio siglă, acestea fiind aspecte la care, încă, se lucrează, ideea lansată de Voicu Oprean fiind un sondaj în urma căruia să se stabilească atât numele, care să fie unul românesc, cât și logo-ul.

masi 1

masi 6

masi 9

masi 3

masi 10

 

Citește mai departe

EDUCATIE

Condițiile de acordare a BURSELOR școlare, tipurile de burse și cuantum

Publicat

scoala 10

Metodologia de acordare a burselor în acest an școlar a fost publicată în Monitorul Oficial. Ministerul Educației a stabilit, prin ordin, condițiile în care elevii primesc burse, scrie Alba24.ro.

Elevii de la cursurile cu frecvență de zi din învățământul preuniversitar de stat obligatoriu, nivel gimnazial și liceal, beneficiază, după caz, de următoarele tipuri de burse:

– bursă de excelență olimpică I
– bursă de excelență olimpică II
– bursă de merit
– bursă socială
– bursă tehnologică.

Burse școlare 2023-2024 – date generale

Bursele se acordă în fiecare an școlar, pe perioada cursurilor școlare, inclusiv pe timpul pregătirii și susținerii evaluării naționale de către absolvenții clasei a VIII-a, a examenului național de bacalaureat, a examenului de certificare a calificării profesionale și pe perioada pregătirii practice.

Bursele nu se acordă pe perioada vacanțelor școlare. Excepție fac bursele de excelență olimpică (se acordă pe toată perioada anului școlar) și cele sociale, în anumite condiții.

Elevii cu cerințe educaționale speciale pot beneficia de bursă de excelență olimpică I sau II/de merit/tehnologică/ socială, indiferent dacă beneficiază și de una dintre măsurile de protecție specială.

Elevii pot beneficia și de alte tipuri de burse, pe bază de contract încheiat cu operatori economici ori cu alte persoane juridice sau fizice sau acordate de autoritățile administrației publice locale. Acestea pot fi cumulate cu bursele provenite de la bugetul de stat.

Elevii români pot beneficia de burse într-un an școlar doar dacă frecventează cursurile unei unități de învățământ preuniversitar din România. Bursele se suspendă pe perioada studiilor în străinătate, chiar dacă elevul rămâne înscris la unitatea de învățământ de pe teritoriul României.

Sumele alocate pentru bursele elevilor sunt neimpozabile și nu sunt luate în considerare la calculul venitului mediu net lunar pe membru de familie, necesar pentru obținerea venitului minim garantat, precum și pentru alte beneficii sociale.

Elevii străini din învăţământul preuniversitar pot beneficia de burse, potrivit prevederilor legale.

Cuantumul burselor

Bursele se asigură din bugetul Ministerului Educației. Cuantumul lunar al burselor pentru anul școlar 2023—2024 este stabilit de Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările ulterioare.

Începând cu anul școlar 2024—2025, cuantumul minim al burselor, cu excepția bursei de excelență olimpică I, va fi aprobat prin ordin al ministrului educației, la propunerea Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar.

Valoarea burselor poate fi suplimentată de către consiliile de administrație ale unităților de învățământ în funcție de:

– sumele alocate de autoritățile administrației publice locale
– alte venituri obținute potrivit legii

Potrivit Legii 198/2023, pentru anul şcolar 2023-2024, cuantumul minim al burselor este stabilit după cum urmează:

– bursă de merit – 450 lei/lună
– bursă socială – 300 lei/lună
– bursă tehnologică – 300 lei/lună
– bursa pentru mamele minore: 700 de lei, pe perioada desfăşurării activităţilor didactice, cu condiţia frecventării orelor de curs
– bursa de excelenţă olimpică I/internaţională şi II/naţională: în funcţie de nivelul distincţiei obţinute: pentru locul I, echivalentul salariului de bază minim brut pe ţară; pentru locul al II-lea, 75% din salariul de bază minim brut pe ţară; pentru locul al III-lea, 50% din salariul de bază minim brut pe ţară; pentru menţiune, 25% din salariul de bază minim brut pe ţară
– bursa de excelenţă olimpică II/naţională: 700 lei/lună

Burse pentru elevii din unitățile de învățământ particular și confesional

Elevii din unitățile de învățământ preuniversitar particular și confesional beneficiază, de la bugetul de stat, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, de:

– burse de excelență olimpică I și II pentru elevii de la cursurile cu frecvență de zi, nivel gimnazial și liceal
– burse sociale, dacă sunt școlarizați fără taxe, pentru elevii de la cursurile cu frecvență de zi, nivel primar, gimnazial și liceal
– burse tehnologice, dacă se încadrează în specializările și condițiile stabilite prin prezenta metodologie, pentru elevii de la cursurile cu frecvență de zi din învățământul tehnologic.

Bursele de excelență olimpică

Pentru stimularea excelenței, elevii beneficiază de burse de excelență olimpică I și II, acestea fiind alocate în funcție de distincțiile primite de către aceștia, după cum urmează:

– bursa de excelență olimpică I se acordă elevilor care obțin distincții, respectiv premiile I, II, III și mențiune, la olimpiadele școlare internaționale, respectiv campionatele sportive școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației și la Jocurile Olimpice în parteneriat cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român.
– bursa de excelență olimpică II se acordă elevilor care obțin distincții, respectiv premiile I, II și III la etapele naționale ale olimpiadelor școlare organizate și finanțate de Ministerul Educației.

Bursele de excelență olimpică I și II se plătesc lunar elevilor de gimnaziu și liceu, pe întreaga durată a anului școlar următor obținerii distincției. Prin excepție, elevii care obțin distincții și premii în ultimul an de studii liceale primesc un premiu în cuantum egal cu valoarea cumulată a bursei pentru un an școlar.

Pot primi bursă de excelență olimpică doar elevii promovați la toate disciplinele și care au obținut media 10 la purtare, la finalul cursurilor din anul școlar anterior, în condițiile Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările ulterioare.

Bursele se acordă pe baza rezultatelor atestate prin copii de pe diplomele obținute, certificate pentru conformitate cu originalul la nivelul unității de învățământ și pe baza unei cereri depuse de părinte/ reprezentantul legal/elevul major în primele 25 de zile calendaristice de la începerea cursurilor anului școlar sau în termen de 15 zile calendaristice de la data obținerii premiului pentru elevii din anii terminali.

Un elev poate beneficia de o singură bursă de excelență olimpică pe an, indiferent de rezultatele obținute în anul școlar anterior.

Bursa de excelență olimpică I sau II nu se cumulează cu bursa de merit.

Bursele de merit

Bursele de merit se acordă pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, după cum urmează:

– 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, mai puțin elevii din clasa a V-a și elevii din clasa a IX-a, în ordinea descrescătoare a mediilor generale anuale; în situația în care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinși toți elevii cu medii generale anuale mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsă pentru a-I cuprinde și pe aceștia;
– 30% din elevii fiecărei clase a V-a dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, în ordinea descrescătoare a mediilor calculate ca medie aritmetică, având două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute de elevi pe parcursul primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs; în situația în care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinși toți elevii cu medii mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsă pentru a-I cuprinde și pe aceștia;
– 30% din elevii fiecărei clase a IX-a dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere în învățământul liceal sau profesional; în situația în care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinși toți elevii cu medii de admitere mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde și pe aceștia;
– elevilor care au obținut premiile I, II sau III la etapele județene ale olimpiadelor școlare recunoscute de Ministerul Educației, precum și elevilor care fac parte din loturile restrânse de pregătire pentru participarea la olimpiadele internaționale;
– elevilor care au obținut premiul I la etapele naționale ale concursurilor școlare și extrașcolare recunoscute și finanțate de Ministerul Educației
– elevilor care au obținut premiul I la etapele naționale ale concursurilor școlare și extrașcolare recunoscute de Ministerul Educației, fără finanțare
– elevilor care au obținut medalii de aur la campionatele naționale organizate de federațiile sportive naționale în sporturi olimpice.

Listele cu elevii din clasa a V-a beneficiari ai bursei de merit se stabilesc în luna ianuarie a anului calendaristic următor anului în care se obțin rezultatele școlare și se plătesc începând cu luna februarie, pentru drepturile aferente lunii ianuarie, până la sfârșitul anului școlar.

Bursele de merit se acordă în perioada cursurilor școlare.

În cazul în care în clasă există unul sau mai mulți elevi cu media generală anuală/media notelor egală cu a celui de pe ultima poziție din lista beneficiarilor de burse de merit, lista de beneficiari va fi extinsă pentru a-i cuprinde pe toți cei cu medii egale.

În numărul beneficiarilor de bursă de merit nu vor fi cuprinși beneficiarii burselor de excelență olimpică I și II.

Alte condiții pentru acordarea burselor de merit

Bursele de merit pentru elevii din clasele terminale ale învățământului liceal și profesional se acordă începând cu luna următoare obținerii rezultatelor, până la finalul anului școlar, cu condiția ca elevul să nu beneficieze deja de bursă de merit/bursă de excelență olimpică.

Pot primi bursă de merit doar elevii promovați la toate disciplinele și care au obținut media 10 la purtare, la finalul cursurilor din anul școlar anterior.

Bursele de merit se acordă elevilor pe baza rezultatelor obținute, la propunerea dirigintelui, nefiind condiționate de depunerea unei cereri în acest sens. Profesorul diriginte va înainta la secretariatul unității de învățământ lista cu elevii propuși pentru bursa de merit pe baza mediei generale, în primele 25 de zile calendaristice de la începerea cursurilor anului școlar, iar pentru elevii de clasa a V-a, în primele 15 zile calendaristice ale lunii ianuarie.

Bursele de merit pentru olimpici (care au la bază rezultatele obținute, atestate prin documente școlare, respectiv prin copii de pe diplomele obținute la competiții, certificate pentru conformitate cu originalul la nivelul unității de învățământ) se acordă elevilor pe baza unei cereri depuse de părinte/reprezentantul legal/elevul major în primele 25 de zile calendaristice de la începerea cursurilor anului școlar sau în termen de 15 zile calendaristice de la data obținerii premiului pentru elevii din anii terminali

Profesorul diriginte sprijină elevii majori, părinții/ reprezentanții legali ai elevilor minori și coordonează procesul de depunere a documentelor necesare pentru acordarea burselor.

Un elev poate beneficia de o singură bursă de merit pe an, indiferent de rezultatele obținute în anul școlar anterior, ca medie generală sau rezultate la competiții.

Bursele sociale

Bursa socială reprezintă o formă de sprijin a elevilor din medii dezavantajate socioeconomic sau din grupuri vulnerabile sau cu situații medicale speciale, în vederea susținerii participării la activitățile didactice și a prevenirii abandonului școlar.

Bursa socială se acordă la cerere, în funcție de situația materială/ socială/ medicală a elevului, a familiei sau a susținătorilor legali.

Elevii care beneficiază de bursă socială au dreptul la păstrarea confidențialității asupra identității, datelor cu character personal și informațiilor referitoare la situația de dificultate în care se află.

Bursa socială se acordă elevilor din învățământul preuniversitar de stat, înscriși la cursurile cu frecvență, inclusiv celor școlarizați la domiciliu sau care urmează cursurile în școala de spital, care se încadrează în cel puțin una dintre următoarele situații:

– elevi proveniți din familii care realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie, supus impozitului pe venit, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mic de 50% din salariul minim net pe economie; se va lua în calcul salariul minim net pe economie în vigoare la data depunerii cererii
– elevi minori, respectiv elevi în risc de excluziune socială, neangajați pe piața muncii și înscriși în formele de învățământ cu frecvență redusă sau în programele educaționale de tip „A doua șansă”, a căror familie realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie, supus impozitului pe venit, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mic de 50% din salariul minim net pe economie; se va lua în calcul salariul minim net pe economie în vigoare la data depunerii cererii
– elevi cu unul sau ambii părinți decedați și elevi asupra cărora a fost instituită o măsură de protecție specială, respective plasamentul/ plasamentul de urgență, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie
– elevi care provin din familii monoparentale, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie
– elevi care au deficiențe/afectări funcționale produse de boli, tulburări sau afecțiuni ale structurilor și funcțiilor organismului, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie
– elevi proveniți din familii care beneficiază de venit minim de incluziune, în baza deciziei de stabilire a dreptului la ajutor de incluziune al familiei elevului.

Pentru obținerea bursei sociale, elevii majori sau părinții/ tutorii legal instituiți/ reprezentanții legali ai elevilor minori depun la Comisia de management al burselor din unitatea de învățământ o cerere însoțită de acte care dovedesc dreptul de acordare a bursei sociale, în primele 25 de zile calendaristice de la începerea cursurilor anului școlar.

Bursele sociale – când se depun documentele

Documentele care vor fi depuse, în termen de 25 de zile calendaristice de la începerea cursurilor anului școlar, de părinți/ reprezentanții legali/ elevii majori pentru acordarea burselor sociale:

– cererea părintelui/ reprezentantului legal/ elevului major
– declarație pe propria răspundere privind veniturile nete, cu caracter permanent, obținute pe ultimele 12 luni anterioare cererii, realizate de membrii familiei, supuse impozitului pe venit și acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal pentru verificarea respectării criteriilor de acordare a bursei
– documente doveditoare ale componenței familiei: certificatele de naștere ale copiilor sub 14 ani, actele de identitate ale persoanelor care au peste 14 ani, acte de stare civilă, sentință judecătorească din care să rezulte stabilirea domiciliului copilului/copiilor la unul dintre părinți
– certificat de deces, decizia instanței de menținere a stării de arest, raport de anchetă socială în cazul părinților dispăruți, după caz.

Burse sociale – alte condiții pentru acordare

Acordarea burselor sociale pentru motive medicale se face pe baza certificatului de încadrare în grad de handicap sau a certificatului eliberat de medicul specialist (tip A5), cu luarea în evidență de către medicul de la cabinetul școlar/medicul de familie — acolo unde nu există medic școlar.

Acordarea burselor sociale pentru elevii proveniți din familii care beneficiază de venit minim de incluziune se face în urma comunicării la inspectoratele școlare, de către agențiile pentru plăți și inspecție socială județene, respectiv a municipiului București, a listei elevilor care frecventează învățământul cu frecvență, proveniți din familii beneficiare de ajutor de incluziune, în luna anterioară celei de raportare a listei.

Lista elevilor care beneficiază de burse sociale poate fi revizuită lunar, la cererea beneficiarilor, după cum urmează: se adaugă listei beneficiarilor de burse sociale acei elevi care fac dovada încadrării în condițiile prevăzute.

Burse sociale – verificarea veniturilor

La stabilirea venitului mediu net lunar pe membru de familie se iau în calcul toate veniturile nete cu caracter permanent realizate de membrii familiei, supuse impozitului pe venit. Prin venituri nete se înțelege totalitatea sumelor primite/realizate de persoana singură, respectiv de fiecare membru al familiei, reprezentând valoarea obținută după aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil.

Verificarea veniturilor declarate de părinții/tutorii legal instituiți/reprezentanții legali ai elevilor minori se face de către secretarul unității de învățământ, cu ajutorul platformei PatrimVen sau prin solicitarea organului central fiscal în a cărui rază teritorială se află situat beneficiarul a unui document care să ateste situația veniturilor declarate de către părinte/reprezentantul legal/elevul major.

În situația în care personalul unității de învățământ are suspiciuni privind îndeplinirea condițiilor de acordare a bursei sociale, directorul sesizează situația autorităților publice locale, în vederea efectuării unei anchete sociale.

Personalul unităților de învățământ nu efectuează anchete sociale în vederea acordării burselor sociale.

După caz, bursa socială poate fi acordată sau retrasă, ca urmare a unei solicitări în acest sens din partea serviciilor publice de asistență socială și pe baza unui raport de anchetă socială.

Burse sociale în vacanță

Bursele sociale se acordă și în perioada vacanțelor școlare.

Nu primesc bursa socială în perioada vacanței de vară:

– elevii care nu au promovat anul școlar
– elevii care la sfârșitul anului școlar sunt corigenți la mai mult de o disciplină și au acumulat mai mult de 20 de absențe nemotivate/an
– absolvenții învățământului gimnazial care nu au fost admiși în liceu/învățământ profesional, cursuri cu frecvență, într-o unitate de învățământ preuniversitar de stat
– elevii care repetă anul școlar din alte motive decât medicale.

Burse sociale – retragere sau cumulare

Elevii care acumulează 10 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună nu primesc bursa socială pentru luna respectivă.

Decizia de retragere a bursei sociale se aplică de către director, la propunerea Comisiei de management al burselor.

Bursa socială se poate cumula cu bursa de excelență olimpică I sau II/bursa de merit și cu bursa tehnologică.

Un elev poate beneficia de o singură bursă socială, din bugetul Ministerului Educației, chiar dacă îndeplinește criteriile prevăzute în mai multe cazuri.

Elevii înscriși la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat, nivel primar, beneficiază de burse sociale.

Se acordă burse sociale și elevilor minori, respectiv elevilor în risc de excluziune socială, neangajați pe piața muncii și înscriși în formele de învățământ cu frecvență redusă sau în programele educaționale de tip „A doua șansă”.

Burse sociale – noțiunea de familie

Prin „familie” se înțelege soțul și soția cu copiii lor necăsătoriți, aflați în întreținere, cu vârsta de până la 18 ani sau de până la 26 de ani pentru cei care urmează o formă de învățământ — cursuri de zi, organizată potrivit legii, cu domiciliul ori reședința comună înscrisă în actele de identitate și care locuiesc împreună.

Se asimilează termenului „familie” bărbatul și femeia necăsătoriți, cu copiii lor necăsătoriți și/sau ai fiecăruia dintre ei, având vârsta de până la 18 ani sau de până la 26 de ani dacă urmează o formă de învățământ — cursuri de zi, organizată potrivit legii, care locuiesc împreună, dacă această situație se confirmă la verificarea în teren.

Sintagma „familie monoparentală” desemnează familia formată din persoana singură și copilul/copiii aflat/aflați în întreținere, în vârstă de până la 18 ani sau de până la 26 de ani pentru cei care urmează o formă de învățământ — cursuri de zi, organizată potrivit legii, și care locuiesc și gospodăresc împreună.

Prin „persoană singură din familia monoparentală” se înțelege persoana care se află în una dintre următoarele situații:

– este necăsătorită
– este văduvă
– este divorțată
– al/a cărei soț/soție este declarat/declarată dispărut/dispărută prin hotărâre judecătorească
– al/a cărei soț/soție se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 178 lit. c) sau d) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările și completările ulterioare
– al/a cărei soț/soție este arestat/arestată preventiv pe o perioadă mai mare de 30 de zile sau execută o pedeapsă privativă de libertate și nu participă la întreținerea copiilor
– a fost numită tutore sau i s-au încredințat ori dat în plasament unul sau mai mulți copii și se află în una dintre situațiile prevăzute la lit. a)—e).

Se asimilează termenului „familie” și persoana/ persoanele care se ocupă de întreținerea copilului pe perioada absenței părinților sau tutorelui și care locuiește/ locuiesc împreună cu copiii aflați în întreținerea sa/ lor.

Bursele tehnologice

Bursa tehnologică reprezintă o formă de stimulare a elevilor care urmează învățământul tehnologic.

În anii școlari 2023—2024 și 2024—2025, bursa tehnologică se acordă doar elevilor înmatriculați în cadrul specializărilor din învățământul profesional, inclusiv dual, nivel 3 EQF/CNC.

Elevii declarați repetenți la finalul unui an școlar nu beneficiază de bursa tehnologică pentru anul de studiu pe care îl repetă. Excepție sunt cazurile de repetare a anului școlar din motive medicale.

În anii școlari 2023—2024 și 2024—2025, elevii declarați repetenți în învățământul liceal, care optează pentru continuarea studiilor în învățământul profesional, inclusiv dual, beneficiază de bursă tehnologică.

Elevii care cumulează 10 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună nu primesc bursa tehnologică pentru luna respectivă.

În cazul în care atingerea sau depășirea pragului de 10 absențe este în legătură cu motive medicale, elevul sau părintele/ reprezentantul legal al acestuia va prezenta actele pe baza cărora se face motivarea absențelor, în termen de 7 zile de la reluarea activității elevului, în scopul restabilirii dreptului la bursă tehnologică.

În situația în care, în funcție de momentul efectuării plății bursei tehnologice, nu a fost posibilă acordarea bursei în urma motivării absențelor din luna respectivă, plata acesteia se poate efectua odată cu plata burselor pentru luna următoare.

Bursa tehnologică nu se acordă în primele 3 luni calendaristice din anul școlar următor, în cazul în care elevul a comis abateri disciplinare grave, care conduc la scăderea mediei generale la purtare sub nota 7 în anul școlar precedent.

Decizia de retragere a bursei tehnologice se aplică de către director, la propunerea Comisiei de management al burselor.

Bursa tehnologică se acordă elevilor la propunerea dirigintelui, nefiind condiționată de depunerea unei cereri în acest sens. Profesorul diriginte va înainta la secretariatul unității de învățământ lista cu elevii propuși pentru bursa tehnologică, în primele 25 de zile calendaristice de la începerea cursurilor anului școlar.

Bursa tehnologică se poate cumula cu bursa de excelență olimpică I sau II/bursa de merit și cu bursa socială.

Bursele pentru mamele minore

Bursa pentru mamele minore reprezintă o formă de sprijin a mamelor minore în vederea susținerii participării la educație, a prevenirii abandonului și a nereușitei școlare.

Cuantumul minim al bursei pentru mamele minore este 700 lei/lună.

Bursa se acordă elevelor din învățământul preuniversitar de stat, reintegrate într-o unitate de învățământ, care frecventează cursurile de zi și au copil/copii propriu/proprii în întreținere.

Termenul „reintegrare” se referă la reluarea cursurilor de către elevă după naștere, cu condiția menținerii statutului de minor.

În vederea acordării bursei pentru mamele minore, părinții/reprezentanții legali depun la unitatea de învățământ următoarele documente:

– cerere a părintelui/reprezentantului legal
– certificat de naștere pentru copilul/copiii aflat/aflați în întreținerea mamei minore.

Bursa pentru mame minore se acordă în perioada cursurilor școlare, inclusiv în timpul pregătirii și susținerii evaluării naționale, a examenului național de bacalaureat, a examenului de certificare a calificării profesionale și în perioada pregătirii practice.

Bursierele care acumulează 60 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună nu primesc bursa pentru luna respectivă.

Decizia de retragere a bursei pentru mamele minore se aplică de către director, la propunerea Comisiei de management al burselor.

Bursa pentru mamele minore se poate cumula cu toate tipurile de burse, în condițiile prezentei metodologii.

Cum se calculează bursa pentru perioadele de vacanță

Pentru lunile din anul școlar în care sunt vacanțe, modalitatea de calcul al burselor de merit și tehnologice este (CmB/NZL) x (NZL – NZV), unde:

CmB = cuantumul minim al bursei, stabilit prin lege/ordin de ministru
NZL = număr de zile lucrătoare în luna respectivă
NZV = număr de zile de vacanță în luna respectivă.

Sărbătorile legale și zilele declarate libere prin lege sunt considerate zile lucrătoare.

Burse pentru elevii transferați

Elevii care beneficiază de burse, transferați de la o unitate de învățământ la alta în timpul anului școlar, vor fi eliminați de pe lista beneficiarilor de burse din unitatea de învățământ de proveniență și vor fi adăugați pe lista beneficiarilor de burse din unitatea de învățământ unde s-au transferat, în maximum o lună de la transfer.

Elevii transferați de la o clasă la alta în cadrul aceleiași unități de învățământ vor primi bursa până la finalul cursurilor/anului școlar.

Acordarea burselor – obligații pentru școli

Profesorul pentru învățământ primar/profesorul diriginte informează toți părinții cu privire la criteriile, condițiile și metodologia de acordare a burselor, cu minimum 15 zile lucrătoare înainte de data-limită pentru depunerea cererilor și a documentelor justificative.

În unitățile de învățământ în care își desfășoară activitatea mediatori școlari, aceștia sunt implicați în informarea și susținerea familiilor pentru accesarea burselor și a altor forme de sprijin financiar de care pot beneficia elevii prin unitățile de învățământ.

Documentele necesare pentru acordarea burselor se pot depune online sau fizic la secretariatul unității de învățământ preuniversitar.

După expirarea termenului de depunere, părinții/ reprezentanții legali pot completa sau corecta dosarele incomplete sau incorecte, la solicitarea Comisiei de management al burselor, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la solicitare.

Burse 2023-2024: Comisii la nivelul școlilor

La nivelul unității de învățământ preuniversitar se constituie Comisia de management al burselor, care verifică și analizează documentele depuse și stabilește lista elevilor beneficiari.

Componența Comisiei de management al burselor este următoarea:

– președinte — director/director adjunct;
– membri — 3—9 profesori pentru învățământul primar/ profesori diriginți;
– secretar — secretar-șef/secretar/informatician.

Lista elevilor beneficiari se actualizează ori de câte ori este nevoie, se aprobă în consiliul de administrație al unității de învățământ, se semnează de către director și se transmite la inspectoratul școlar județean (ISJ)/al municipiului București (ISMB).

Burse 2023-2024: procedură internă în școli

În fiecare unitate de învățământ se elaborează o procedură internă de management al burselor școlare, în baza prezentei metodologii, aprobată de consiliul de administrație al unității de învățământ.

Prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse, este transmisă de unitatea de învățământ la ISJ/ISMB până la data de 20 octombrie a anului școlar în curs.

Inspectoratul școlar transmite numărul de beneficiari pe județ/municipiul București, pe tipuri de burse, la Ministerul Educației — Direcția generală învățământ preuniversitar, până la data de 25 octombrie a anului școlar în curs.

Unitatea de învățământ preuniversitar transmite lunar, până la data de 20 a lunii, la ISJ/ISMB sumele estimate pentru plata burselor aferente lunii respective, precum și numărul de beneficiari pe categorii de burse.

ISJ/ISMB transmite la Ministerul Educației — Direcția generală economică, până la data de 25 a lunii, sumele estimate pentru plata burselor, aferente lunii respective, precum și numărul de beneficiari pe categorii de burse, în vederea efectuării deschiderilor de credite bugetare.

Bursele se plătesc lunar, de către unitățile de învățământ, la data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, cu excepția situației prevăzute la alin. (3); dacă data de 15 cade într-o zi de repaus săptămânal, zi de sărbătoare legală sau zi liberă, plata burselor se efectuează în ziua lucrătoare anterioară acesteia.

Citește mai departe

ECONOMIE

Clujul are cele mai multe companii cu cifra de afaceri peste 10 milioane de euro din Nord-Vest. Veniturile le-au crescut în 2022

Publicat

De

afaceri cluj

Județul Cluj are cele mai multe companii cu cifra de afaceri de peste 10 milioane de euro din Regiunea Nord-Vest. Mai mult, cifra de afaceri a acestor companii a crescut cu 70% în anul 2022, potrivit unui studiu.

Nici nu e de mirare, având în vedere că cele mai mari și mai de succes companii din Cluj sunt din domeniul energiei, construcțiilor, dar și agrobusiness.

Clujul are cele mai multe companii cu cifra de afaceri peste 10 milioane de euro din Nord-Vest. Veniturile le-au crescut în 2022

Cele mai mari 60 de companii din Regiunea Nord-Vest, respectiv primele 10 companii din județele Cluj, Bihor, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu-Mare și Sălaj, au generat o cifră de afaceri de 22,564 de miliarde de lei în creștere cu 34,2% față de anul 2021, când au înregistrat 16,802 miliarde de lei, potrivit studiului ScaleOut 4×10, realizat de Fundația Romanian Business Leaders (RBL) și ING Bank România.

În total, 497 de companii antreprenoriale din regiunea Nord-Vest au activități de export, mai arată același studiu.

Județul Cluj se situează pe primul loc în ceea ce privește cifra de afaceri totală a celor mai mari 10 companii antreprenoriale. Este vorba de 6,27 miliarde de lei în anul 2022.

De asemenea, județul Cluj este și cel în care se regăsesc cele mai multe companii antreprenoriale cu cifra de afaceri peste 10 milioane de euro, mai exact 110, dar și cele mai multe firme care au activități de export, respectiv 145.

Totodată, județul Cluj a înregistrat cea mai mare creștere a cifrei de afaceri totale în anul 2022 comparativ cu anul 2021, de 70%.

Astfel, potrivit studiului, cifra de afaceri totală a celor mai mari 10 companii antreprenoriale din județul Cluj a crescut de la 3,69 miliarde de lei în 2021 la 6,27 miliarde de lei în 2022.

Energia, construcțiile, importul auto și agribusiness reprezintă domeniile din care provin cele mai mari companii antreprenoriale din județul Cluj.

Satu Mare vine din urmă. Care sunt domeniile cele mai profitabile în acest județ

Următorul în topul Regiunii Nord-Vest este județul Satu Mare. Aici, cifra de afaceri totală a celor mai mari 10 companii antreprenoriale a crescut cu 18,5%, de la 4,3 miliarde de lei în 2021 la 5,1 miliarde de lei în 2022.

Comerțul, industria alimentară și importul de piese auto domină ierarhia celor mai mari companii antreprenoriale din județul Satu Mare.

În total, 73 companii antreprenoriale din județul Satu Mare au venituri anuale de peste 10 milioane de euro.

Urmează județul Bihor, care are 90 de companii antreprenoriale cu cifre de afaceri de peste 10 milioane de euro în 2022, potrivit studiului ScaleOut.

Cifra de afaceri a acestor companii a crescut cu 31%, de la 3,07 miliarde de lei în 2021 la 4,03 miliarde de lei în anul 2022.

Aici, agricultura, transporturile și construcțiile sunt domeniile în care activează cele mai mari companii antreprenoriale.

Câte companii antreprenoriale din Regiunea Nord-Vest au activități de export

Potrivit studiului, în total, 497 de companii antreprenoriale din Regiunea Nord-Vest au activități de export.

Aici au fost luate în calcul firmele cu capital românesc cu o cifră de afaceri totală de cel puțin 2 milioane de euro. De asemenea, 387 companii antreprenoriale din Regiunea Nord-Vest au o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax