Connect with us

EVENIMENT

Izvorul Tămăduirii. Semnificația Vinerii Scumpe din Săptămâna Luminată. Ce obiceiuri și tradiții respectă creștinii?

Publicat


Vineri, în calendarul ortodox, este prăznuită sărbătoarea Izvorul Tămăduirii. Tradiția spune că bolnavii care se spală în cu apă sfințită în Vinerea Scumpă sunt vindecați de boală.

Anual, în prima vineri de după sărbătoarea Paștelui, credincioșii sărbătoresc Izvorul Tămăduirii, sărbătoare închinată Maicii Domnului.  În 2024, această sărbătoare se serbează vineri, 10 mai. În această zi, în toate bisericile se oficiază slujbe de sfinţire a apei, Aghiasma Mică, scrie Alba24.

Despre Izvorul Tămăduirii

Numele de Izvorul Tămăduirii vine de la mai multe minuni care s-ar fi întâmplat lângă un izvor din apropierea Constantinopolului.

Conform legendei, Maica Domnului i-a descoperit împăratului Leon cel Mare (457-474), înainte de urcarea sa pe tron, un izvor cu apă vindecătoare.

Împăratul Leon, mergând printr-o pădure, a întâlnit un orb rănit care îşi căuta drumul.

Leon l-a luat de mână ca să-l conducă, dar, la cererea orbului de a-i da apă, a plecat să caute.

Negăsind, a auzit glasul Maicii Domnului care i-a indicat locul unde va găsi apă pentru a potoli setea orbului şi pentru a-i unge ochii lipsiţi de vedere.

„Nu este nevoie să te ostenești, căci apa este aproape!

Pătrunde, Leone, mai adânc în această pădure și luând cu mâinile apa tulbure potolește setea orbului și apoi unge cu ea ochii lui cei întunecați.”

Urmând cele auzite, Leon a găsit izvorul, care s-a dovedit a fi tămăduitor.

Orbul şi-a astâmpărat nu numai setea, dar şi-a recăpătat şi vederea.

După ce a ajuns împărat, Leon a ridicat în acel loc o biserică, iar cu apa acelui izvor s-au vindecat mulţi bolnavi de-a lungul timpului.

Mai târziu, împăratul Justinian (527-565), care suferea de o boală grea, s-ar fi vindecat după ce ar fi băut apă din acest izvor.

Ca semn de mulţumire, el a construit o biserică şi mai mare.

Această biserică a fost distrusă de turci în 1453, la Căderea Constantinopului.

Sărbătoare închinată Maicii Domnului

De-a lungul timpului, apa acestui izvor ar fi vindecat multe boli şi ar fi tămăduit diferite răni şi suferinţe.

Această sărbătoare închinată Maicii Domnului aminteşte, totodată, şi de Vinerea Mare.

Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, care a vărsat atunci lacrimi lângă Crucea Mântuitorului, ni se arată acum ca izvor de nădejde şi de vindecare.

Izvorul Tămăduirii: ce se întâmplă în această zi

În această zi, în lăcașurile de cult după Liturghie, se face sfințirea aghesmei mici. În unele locuri există credința ca cei care beau aceasta sunt protejați de boli și duhuri rele pentru un an și se înzdrăvenesc.

Uneori se mai păstrează obiceiul preoților de a merge în aceasta zi la izvoarele de apă pentru a le sfinți și, a le proteja de secare sau de adăpostirea duhurilor rele în preajma lor.

De asemene în unele zone prelații merg și fac stropirea caselor enoriașilor cu agheasma mică.

În tradiția populară, Izvorului Tămăduirii este pentru săpătorii de fântâni cea mai spornică din an, deoarece apele sunt zbuciumate și zgomotoase, fiind mai ușor de găsit.

Aghiasma Mică poate fi băută tot timpul anului

Credincioşii vin în această zi la biserică pentru a lua parte la slujba de sfinţire a apei, cunoscută şi sub numele de Aghiasma Mică, ce poate fi băută tot timpul anului.

În această zi, după Sfânta Liturghie, în biserici, şi uneori la fântâni şi izvoare, se săvârşeşte slujba sfinţirii apei.

În unele părţi din ţară, preoţii merg şi stropesc casele credincioşilor cu această apă sfinţită.

După ce preotul a sfinţit apa, îi stropeşte pe credincioşi în timp ce se cântă troparul:

„Mântuieşte, Doamne, poporul Tău şi binecuvintează moştenirea Ta, biruinţă binecredincioşilor creştini asupra celui potrivnic dăruieşte şi cu crucea Ta păzeşte pe poporul Tău”.

Astfel, s-a reţinut în popor că scopul urmărit prin aiasmă este de a alunga „arătarea urâtă şi rea”, adică duhul cel rău.

Tradiții și obiceiuri

Adolescenţii din anumite zone ale ţării obişnuiau să facă legământul juvenil – în casă, în grădini sau în jurul unui copac înflorit.

Persoanele „legate”, verii, surorile, fraţii, fraţii de cruce, se întâlneau anual sau după căsătorie, la Rusalii.

După încheierea legământului, ei se comportau unii faţă de ceilalţi ca adevăraţi fraţi şi surori.

Bolnavii care beau apă sfinţită din ziua praznicului dimineaţa, înainte de micul dejun, se înzdrăvenesc.

Toate camerele din casă se stropesc cu Aghiasma Mică.

Zgomotul apei îi ajută pe fântânari să găsească mai uşor o sursă de apă, deoarece în această zi, apele sunt mai zgomotoase și mai zbuciumate.

Femeile nu trebuie să spele, să calce sau să croiască îmbrăcăminte.

Se spune că lucrul făcut în ziua sfântă nu va fi de folos şi nu va fi terminat niciodată.

Gospodarii aruncă apă sfinţită peste vitele de povară, pentru ca ele să fie sănătoase şi să lucreze cu spor la muncile agricole.

Se stropesc cu apă sfinţită în ziua praznicului şi grădinile şi livezile, pentru a fi un an rodnic.

Totodată, oamenii cred că acest ritual protejează recoltele de distrugerile provocate de grindină.

Slujbele din Săptămâna Luminată se țin cu ușile altarului larg deschise. Acest lucru simbolizează ușa deschisă de la mormântul Mântuitorului, dar și ruperea catapetesmei Templului din Ierusalim în momentul morții Mântuitorului.

Superstiții în Vinerea Scumpă: ce nu trebuie să faci

Femeile nu trebuie să facă nicio treabă casnică. În această zi nu se spală și nu se calcă.

Se spune că dacă respectăm aceste vineri scumpe, ne rugăm și avem grijă de rânduierile bisericești, vom avea un loc asigurat în Rai.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Clujenii, printre românii care comandă cea mai multă mâncare SĂNĂTOASĂ. Sunt pe locul 2 în țară. Ce preparate preferă

Publicat

De

Clujenii mănâncă sănătos

Clujenii se numără printre românii care comandă cea mai multă măncare sănătoasă.

Locuitorii din Cluj-Napoca vor preparate care nu le pun sănătatea în pericol, fie că sunt acasă, la serviciu sau chiar în deplasare.

Clujenii, printre românii care comandă cea mai multă mâncare SĂNĂTOASĂ. Sunt pe locul 2 în țară. Ce preparate preferă

Cluj-Napoca se află în top, pe locul 2 după București la comenzi de măncare sănătoasă, arată un studiu Glovo, platforma multi-categorie care oferă acces la o varietate mare de produse.
Cererea de preparate sănătoase a crescut cu 10% în 2024 față de anul anterior, iar Cluj-Napoca e în trend.

Prânzul, perioada preferată pentru mâncare sănătoasă

În 2024, cel mai mare consum de mâncare sănătoasă s-a înregistrat în al doilea trimestru al anului, mai exact în luna aprilie. Conform datelor Glovo, perioada în care românii aleg cel mai mult să comande preparate sănătoase este prânzul. Astfel, platforma a raportat că 22% din produsele sănătoase sunt comandate în jurul orei prânzului.

Ce preparate preferă clujenii

Pe primul loc în topul preferințe când vine vorba de mâncare sănătoasă se află una dintre cele mai celebre salate din lume, salata Caesar, inventată pentru prima dată de un bucătar italian într-un restaurant din Mexic.  Aceasta este urmată de bolul poke cu somon, un preparat cu specific Hawaiian, care a devenit extrem de popular și în România datorită combinației sale de arome proaspete și sănătoase. De asemenea, puiul cu orez se află în topul felurilor de mâncare sănătoasă comandate.

Topul orașelor unde se comandă cea mai multă mâncare sănătoasă

În ceea ce privește consumul la nivel de orașe, bucureștenii se situează pe primul loc la comenzile de mâncare sănătoasă, fiind urmați de locuitorii din Cluj-Napoca și cei Târgu Mureș, arată studiul. Topul orașelor în care se comandă cea mai multă mâncare sănătoasă este completat de Brașov, Constanța, Iași și Timișoara.

Cine deține record pentru comenzi de mâncare sănătoasă

Potrivit sondajului, un utilizator din București a comandat de pe platformă mâncare sănătoasă de 214 ori, atingând în acest sens recordul de comenzi de preparate sănătoase.

Citește mai departe

EVENIMENT

Sindicatul Europol: Polițiștii din Cluj s-au trezit cu „potera” la ușă. Oamenii legii, intimidați ca să nu participe la proteste

Publicat

De

Polițiști intimidați la Cluj

Membrii sindicatului Europol au declarat, joi, că polițiști din cadrul IPJ Cluj s-au trezit cu…poliția la ușă.

Reprezentanții polițiștilor spun că este vorba despre o metodă de intimidare pentru a-i împiedica pe oamenii legii să mai protesteze în stradă, împotriva Ordonanței trenuleț.

Sindicatul Europol: Polițiștii din Cluj s-au trezit cu „potera” la ușă. Oamenii legii, intimidați ca să nu participe la proteste

“Cei care erau liberi sau în concediu au fost căutați de patrule de polițiști scoase din teren pentru a plimba tabele cu semnături prin care să ia la cunoștință extrase din ‘Jurământul de credință’, ‘Statutul polițistului’ și alte prevederi. Textul se încheia sec: ‘Având în vedere cele de mai sus, pentru încălcarea normelor legale, veți răspunde administrativ, penal sau disciplinar, după caz’. Poate, poate mai intimidează niște polițiști să nu participe la protestul din 17 ianuarie 2025”, arată reprezentanții Europol.

Aceștia spun că șeful IPJ Cluj, care este un împuternicit, comisar-șef Moșuțan, “pentru a-i face pe plac lui Despescu (Bogdan Despescu, șeful Poliției Române, n. red.) a “recurs la toate mijloacele de intimidare, inclusiv utilizarea polițiștilor din stradă pentru a-i căuta acasă pe colegii lor aflați în timpul liber”.

Sindicaliștii susțin că, Radu Adrian Moșuțan are un “salariu de excelență de 50% din venitul lunar”, asta în timp ce polițiștii operativi pierd peste 1.000 de lei pe lună la salariu prin Ordonanța austerității.

Un nou protest de amploare al polițiștilor va avea loc vineri, 17 ianuarie. Salariați ai MAI din toată țara se vor aduna în Piața Constituției, după care vor măr;ălui prin capitală și vor protesta la sediile ministerelor de Finanțe, Justiției, Afacerilor Interne, dar și la Guvern. Oamenii legii din Cluj au organizat până acum alte două manifestări, în stradă, inclusiv în fața Prefecturii. Potrivit Ordonanței trenuleț, polițiștii nu vor mai primi bani, ci zile libere pentru weekendurile și sărbătorile legale în care lucrează.

Foto: Europol

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Un nou incendiu pe strada Cantonului din Cluj-Napoca. O locuință improvizată a luat foc

Publicat

De

Incendiu pe strada Cantonului

Un nou incendiu a avut loc joi seara pe strada Cantonului din Cluj-Napoca.

Din fericire nu au existat persoane rănite.

Un nou incendiu pe strada Cantonului din Cluj-Napoca. O locuință improvizată a luat foc

Două echipaje din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au acționat joi seara pe strada Cantonului, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o locuință improvizată.

Flăcările au fost stinse de pompieri în limitele găsite. Deocamdată, nu se cunoaște cauza incendiului.

Foto: ISU Cluj

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Lia Olguța Vasilescu preia funcția de președinte al Asociației Municipiilor de la Emil Boc. Acesta va fi președinte executiv

Publicat

De

Emil Boc, ales președinte executiv al AMR

Primărița din Craiova, Lia Olguța Vasilescu, a fost aleasă, joi, în funcția de președinte al Asociației Municipiilor din România (AMR).

Funcția de președinte i-a aparținut până acum lui Emil Boc, primarul Clujului, care va fi de acum președinte executiv.

Lia Olguța Vasilescu preia funcția de președinte al Asociației Municipiilor de la Emil Boc. Acesta va fi președinte executiv

Lia Olguța Vasilescu a fost aleasă joi, cu unanimitate de voturi în funcția de președinte al Asociației Municipiilor din România (AMR).

În urma alegerilor desfășurate la sediul AMR de la București, Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, a fost ales în funcția de președinte executiv, iar cele două funcții de prim-vice președinte au revenit lui Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6 București și lui Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați.

Prima femeie în această funcție

Potrivit unui comunicat al AMR, la alegerea Liei Olguța Vasilescu în funcția de președinte al AMR au contat experiența sa în administrația locală și centrală și realizările din municipiul Craiova avute, de-a lungul ultimilor 12 ani, sub conducerea sa.

Lia Olguța Vasilescu, este prima femeie din România care a ocupat funcţia de primar al unei reşedinţe de judeţ. Ea a ajuns la cel de al patrulea mandat. De astăzi, este și prima femeie care obține funcția de președinte al Asociației Municipiilor din România. Până anul acesta, Lia Olguța Vasilescu a fost vicepreședinte al AMR.

Din această nouă calitate, Lia Olguța Vasilescu va face parte din comisia pe care Marcel Ciolacu vrea să o constutuie în PSD și care se va ocupa de proiectul de lege privind regionalizarea României.

Foto: AMR

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate