ACTUALITATE
Boboteaza sau Botezului Domnului, sărbătorită pe 6 ianuarie. Tradiții și semnificații
Boboteaza, sărbătorită anual pe 6 ianuarie, marchează finalul sărbătorilor de iarnă și este una dintre cele mai importante sărbători creștine.
Cunoscuta și ca Botezul Domnului, această zi comemorează botezarea lui Iisus Hristos de către Ioan Botezătorul în apele Iordanului, un moment esențial în tradiția creștină, care simbolizează nașterea spirituală a Mântuitorului.
Semnificații religioase și sfințirea apei
Boboteaza simbolizează sfințirea creației, Iisus fiind botezat nu pentru iertarea păcatelor, ci pentru a sfinți apele și întreaga lume. În cadrul slujbei religioase de Bobotează, apa este binecuvântată și transformată în agheasmă, considerată miraculoasă. Creștinii iau această apă sfințită pentru a-și binecuvânta locuințele, animalele și pomii, având credința că aceasta aduce sănătate, belșug și protecție împotriva spiritelor rele.
La români, ziua de Bobotează cuprinde motive specifice sărbătorilor de Crăciun. Astfel, în unele zone se colindă, se fac şi se prind farmecele şi descântecele, se află ursitul, se fac prorociri despre noul an.
Tradiții populare și obiceiuri
În unele zone, preotul aruncă o cruce în apă, iar bărbații din comunitate se întrec să o recupereze. Se spune că cel care reușește să aducă crucea la mal va avea noroc tot anul. În vechime, cel care găsea primul crucea şi o aducea la mal primea şi daruri de la domnitorul ţării şi era ţinut la mare cinste de către ceilalţi.
Iordănitul femeilor este un alt obicei. În trecut, în satele din nordul ţării, femeile se adunau în grupuri mari acasă la cineva şi duceau alimente şi băutură. După ce serveau masa, ele cântau şi jucau toată noaptea. Dimineaţa ieşeau pe stradă şi luau pe sus bărbaţii care apăreau întâmplator pe drum, îi luau cu forţa la râu, ameninţându-i cu aruncatul în apă. În unele regiuni avea loc integrarea tinerelor neveste în comunitatea femeilor căsătorite prin udarea cu apă din fântână sau dintr-un râu.
Fetele nemăritate își pot afla ursitul în noaptea de Bobotează, punând sub pernă o crenguță de busuioc și legându-și un fir roșu de mătase pe deget. Totodată, se crede că fetele care cad pe gheață în această zi se vor mărita până la sfârșitul anului.
Superstiții și credințe
În ziua de Bobotează, nu se spală rufe, toate apele fiind sfințite. De asemenea, certurile și împrumuturile sunt interzise, iar tradiția populară spune că animalele din grajd vorbesc la miezul nopții despre comorile ascunse.
În unele regiuni, sărbătoarea este marcată de obiceiuri spectaculoase, cum ar fi „Iordănitul femeilor” sau „Udatul Ionilor”, dedicate Sfântului Ioan Botezătorul, prăznuit pe 7 ianuarie.
Boboteaza și Sfântul Ioan, finalul sărbătorilor de iarnă
Boboteaza și ziua Sfântului Ioan, care urmează pe 7 ianuarie, încheie perioada sărbătorilor de iarnă. Aceste zile sunt pline de rugăciuni și obiceiuri care îmbină sacralitatea creștină cu tradițiile populare, păstrate cu sfințenie de-a lungul generațiilor.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Un accident cu două mașini a avut loc marți după-amiază, în localitatea Bologa din județul Cluj. Un bărbat a fost rănit, fiind transportat la spital.
Pompierii din Huedin au intervenit la un accident rutier petrecut marți după-amiază, pe DN1 Cluj-Oradea, pe raza localității Bologa.
Accident cu două mașini, la Bologa. Un bărbat a fost transportat la spital
Din fericire, nu au fost persoane încarcerate, însă un bărbat de 35 de ani a fost transportat la spital.
„Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au intervenit în urmă cu puține momente la un accident rutier petrecut pe DN1 E60, pe raza localității Bologa. În accident au fost implicate două autoturisme, însă din fericire nu au existat victime încarcerate. Pentru investigații suplimentare, un bărbat de aproximativ 35 de ani a fost transportat la spital. La misiune au luat parte o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD”, a transmis ISU Cluj.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Circa 100 de susținători ai lui Călin Georgescu au protestat la Cluj-Napoca. Scandări anti-CCR și anti-Iohannis
Circa 100 de susținători ai lui Călin Georgescu, candidat la președinția României, au protestat marți în fața Prefecturii din Cluj-Napoca, unde au cerut alegeri libere și reluarea turului II.
Aproximativ 100 de persoane, susținători ai lui Georgescu s-au adunat marți, 7 ianuarie, în fața Instituției Prefectului Județului Cluj, unde au cerut demisia Curții Constituționale și a președintelui Klaus Iohannis și organizarea de „alegeri libere”.
„Vă mulțumim că ați dat curs pozitiv pentru acest protest. Scopul acestui protest este de a ne spune că avem dreptul la alegeri libere, să alegem pe cine dorim, indiferent de candidat. Avem dreptul să votăm exact cu cine dorim, iar reluarea turului II pentru România al alegerilor prezidențiale este o prioritate. Dragilor, vă înțeleg și vă simt toată tristețea și umilința pe care a făcut-o asupra poporului român celor care ne conduc. Să știți un singur lucru: împreună și mai mulți vom birui, iar România va fi creștină și mai democrată”, a declarat Robert Șerban, organizatorul protestului.
Marș prin centrul Clujului
Acesta a anunțat că protestatarii vor merge și într-un marș în mai multe zone ale Clujului: „Pe parcurs, ne vom deplasa, vom mărșui în mai multe zone ale Clujului, ca să se trezească și clujenii”.
Protestul a debutat cu rostirea rugăciunii „Tatăl Nostru” și a continuat cu scandări precum „Turul II, înapoi!”, „Georgescu președinte!”, „Jos dictatura!”, „Demisia CCR!”, „Alegeri libere!”, „Vrem libertate, vrem democrație!”, „Nu vă fie frică, și Iohannis pică!” și „Iohannis, nu uita, România nu-i a ta!”. Atmosfera a fost animată de cântece patriotice, fluturarea tricolorului și o horă organizată spontan.
Simpatizanți SOS, printre participanți
În mulțime s-au remarcat și figuri precum Călin Mărincuș, candidat la Camera Deputaților din partea partidului SOS, și interlopul Marius David, cunoscut ca Gore de la Cluj, de asemenea simpatizant al partidului Dianei Șoșoacă.
După manifestația din fața Prefecturii, care a durat circa 30 de minute, participanții au pornit într-un marș pe traseul Catedrala Mitropolitană – Bulevardul Eroilor – Primăria Cluj-Napoca – Consiliul Județean Cluj – Piața Mihai Viteazu, cu scopul de a atrage atenția comunității clujene asupra cerințelor lor.
Protestele continuă și zilele viitoare
Organizatorii au anunțat că protestele vor continua și în zilele următoare, de la ora 16, în fața Prefecturii din Cluj-Napoca: „Vă invit, dragi români, să veniți cât mai mulți, din toate județele, din județul Cluj, dacă doriți să aveți alegeri libere, reluarea turului II și mai ales pentru «ordonanța trenuleț», unde pe toți ne-a afecta într-o măsură oarecare, mai mult sau mai puțin. Discutăm despre alegeri libere, despre faptul că o grămadă de români au fost umiliți, iar pe toți românii pe care îi vedeți aici și care vor urma să mai vină, au venit pentru că s-au simțit umiliți, au fost umiliți de 35 de ani mai rău ca în vremea comunismului. De aceea am organizat acest protest, ca românii să se deștepte, iar autoritățile să își dea seama că trebuie să ne deservească, nu noi pe ele”, a mai arătat Robert Șerban.
EVENIMENT
Un bărbat de 62 de ani le dă bătăi de cap polițiștilor clujeni. A fost REȚINUT a doua oară. Conduce mașina fără permis
Polițiștii rutieri clujeni au prins, pentru a treia oară în doar câteva zile un bărbat de 62 de ani care conduce mașina deși nu are permis.
Este pentru a doua oară când bărbatul este reținut pentru 24 de ore, iar polițiștii cer acum și alte măsuri preventive.
Un bărbat de 62 de ani le dă bătăi de cap polițiștilor clujeni. A fost REȚINUT a doua oară. Conduce mașina fără permis
Polițiștii din Cluj-Napoca au dispus, în 6 ianuarie, măsura reținerii, pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat de 62 de ani, din județul Sucea.
Acesta este cercetat în cadrul unui dosar penal care are ca obiect infracțiunea de conducere a unui vehicul fără permis de conducere în formă continuată. Este pentru a treia oară în acest an când bărbatul este prins în trafic la volan.
Potrivit IPJ Cluj, la data de 1 ianuarie, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Cluj-Napoca au depistat un bărbat de 62 de ani, care conducea un autoturism pe Calea Florești, fiind implicat într-un eveniment cu pagube materiale, iar în urma verificărilor efectuate s-a constatat faptul că acesta avea dreptul de a conduce suspendat din cursul lunii noiembrie 2024.
Prins a doua oară pe aceeași stradă
Totodată, la data de 2 ianuarie, polițiștii Biroului Rutier Cluj-Napoca au interceptat în trafic bărbatul de 62 de ani, care circula cu autovehiculul pe aceeași arteră. În urma probatoriului administrat, s-a dispus măsura reținerii acestuia pentru 24 de ore.
În continuarea probatoriului administrat în cauză, polițiștii au stabilit faptul că, după expirarea măsurii de reținere, la data de 5 ianuarie, bărbatul ar fi condus din nou autoturismul prin Cluj-Napoca, cu toate că avea dreptul de a conduce autovehicule suspendat.
Ca urmare a săvârșirii acestor fapte, la data de 6 ianuarie s-a dispus reținerea acestuia, pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat în fața magistraților pentru dispunerea altor măsuri preventive.
De degringolada de la Oțelul Galați profită CFR Cluj. Ardelenii au ajuns la un acord pe un an jumătate cu Stipe Juric, 26 de ani, atacant bosniac rămas liber de contract după despărțirea de clubul gălățean.
Juric a plecat de la Oțelul Galați pe 4 ianuarie, atunci când a reziliat contractul din cauza problemelor financiare cu care confrunta echipa antrenată de Ovidiu Burcă, scrie GSP.
Atacant nou la CFR Cluj. E BOSNIAC și a jucat la Oțelul
Vârful bosniac a ajuns în România în vara lui 2024 și a marcat doar 3 goluri în 20 de meciuri din Superliga pentru Oțelul. El intrase în ultimele 6 luni de contract și a plecat imediat după demisia lui Dorinel Munteanu.
Este cotat de site-ul de specialitate Transfermarkt la 450.000 de euro și va lupta pentru un post de titular la CFR cu Louis Munteanu și Virgiliu Postolachi, după ce Peter Michael a fost cedat la Ironi Tiberias, prima ligă din Israel.
Siroki Brijeg, LKS Lodz și Oțelul Galați sunt echipele pentru care a mai evoluat Juric de-a lungul carierei.
Clujenii îl vor și pe Christopher Ibayi, atacant la Ajaccio
Nu este singurul transfer pe care îl mai pregătește CFR Cluj. Surse autorizate precizează faptul că Dan Petrescu și-l dorește și pe Christopher Ibayi (29 de ani), atacant congolez care evoluează pentru Ajaccio, formație de pe locul 17 din Ligue 2.
El a jucat ultimul meci oficial pentru actuala echipă pe 3 ianuarie. A reușit două goluri în 17 meciuri în acest sezon.
A mai evoluat de-a lungul carierei pentru echipe precum Bastia, Tours, FC Lucciana, US Granville, Trelissac, FC Versailles și Rouen, înainte de a ajunge la fosta echipă a lui Adrian Mutu.
Potrivit Transfermarkt, cota lui Christopher Ibayi este de 600.000 de euro.
CFR Cluj ar putea bifa și această mutare surprinzătoare în contextul în care Ajaccio se confruntă cu mari probleme financiare. Concret, clubul semnase un acord cu mai mulți cumpărători, însă aceștia au renunțat în ultimul moment.
Francezii au fost deja supuși unei retrogradări administrative la finalul sezonului, iar clubul a emis un comunicat zilele trecute în care a explicat situația prin care trece.
„Contractul de sponsorizare semnat în mod corespunzător cu un grup portughez nu a fost onorat! Au fost pierdute 5 milioane de euro prevăzute în buget”, scrie în comunicatul Ajaccio.
Foto: Facebook