ACTUALITATE
Boboteaza sau Botezului Domnului, sărbătorită pe 6 ianuarie. Tradiții și semnificații

Boboteaza, sărbătorită anual pe 6 ianuarie, marchează finalul sărbătorilor de iarnă și este una dintre cele mai importante sărbători creștine.
Cunoscuta și ca Botezul Domnului, această zi comemorează botezarea lui Iisus Hristos de către Ioan Botezătorul în apele Iordanului, un moment esențial în tradiția creștină, care simbolizează nașterea spirituală a Mântuitorului.
Semnificații religioase și sfințirea apei
Boboteaza simbolizează sfințirea creației, Iisus fiind botezat nu pentru iertarea păcatelor, ci pentru a sfinți apele și întreaga lume. În cadrul slujbei religioase de Bobotează, apa este binecuvântată și transformată în agheasmă, considerată miraculoasă. Creștinii iau această apă sfințită pentru a-și binecuvânta locuințele, animalele și pomii, având credința că aceasta aduce sănătate, belșug și protecție împotriva spiritelor rele.
La români, ziua de Bobotează cuprinde motive specifice sărbătorilor de Crăciun. Astfel, în unele zone se colindă, se fac şi se prind farmecele şi descântecele, se află ursitul, se fac prorociri despre noul an.
Tradiții populare și obiceiuri
În unele zone, preotul aruncă o cruce în apă, iar bărbații din comunitate se întrec să o recupereze. Se spune că cel care reușește să aducă crucea la mal va avea noroc tot anul. În vechime, cel care găsea primul crucea şi o aducea la mal primea şi daruri de la domnitorul ţării şi era ţinut la mare cinste de către ceilalţi.
Iordănitul femeilor este un alt obicei. În trecut, în satele din nordul ţării, femeile se adunau în grupuri mari acasă la cineva şi duceau alimente şi băutură. După ce serveau masa, ele cântau şi jucau toată noaptea. Dimineaţa ieşeau pe stradă şi luau pe sus bărbaţii care apăreau întâmplator pe drum, îi luau cu forţa la râu, ameninţându-i cu aruncatul în apă. În unele regiuni avea loc integrarea tinerelor neveste în comunitatea femeilor căsătorite prin udarea cu apă din fântână sau dintr-un râu.
Fetele nemăritate își pot afla ursitul în noaptea de Bobotează, punând sub pernă o crenguță de busuioc și legându-și un fir roșu de mătase pe deget. Totodată, se crede că fetele care cad pe gheață în această zi se vor mărita până la sfârșitul anului.
Superstiții și credințe
În ziua de Bobotează, nu se spală rufe, toate apele fiind sfințite. De asemenea, certurile și împrumuturile sunt interzise, iar tradiția populară spune că animalele din grajd vorbesc la miezul nopții despre comorile ascunse.
În unele regiuni, sărbătoarea este marcată de obiceiuri spectaculoase, cum ar fi „Iordănitul femeilor” sau „Udatul Ionilor”, dedicate Sfântului Ioan Botezătorul, prăznuit pe 7 ianuarie.
Boboteaza și Sfântul Ioan, finalul sărbătorilor de iarnă
Boboteaza și ziua Sfântului Ioan, care urmează pe 7 ianuarie, încheie perioada sărbătorilor de iarnă. Aceste zile sunt pline de rugăciuni și obiceiuri care îmbină sacralitatea creștină cu tradițiile populare, păstrate cu sfințenie de-a lungul generațiilor.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Claudiu Târziu, preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR, a anunțat miercuri că se desparte de partid. „Inevitabilul s-a produs, mă despart definitiv de AUR”, a fost mesajul transmis de Târziu. Claudiu Târziu și președintele AUR, George Simion, au de mult timp o relație tensionată.
Mesajul a fost transmis în mediul online.
„Inevitabilul s-a produs. Mă despart definitiv de AUR. Pentru că săptămâna trecută AUR a fost înlocuit cu Partidul George Simion. A fost alegerea participanților la ședința Consiliului Național de Conducere. Peste câteva săptămâni, unii vor spune că nu au fost de acord, dar n-au avut ce face…”, a transmis Claudiu Târziu, prin intermediul rostonline.ro.
Claudiu Târziu, preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR a PĂRĂSIT partidul
El a anunțat că va înființa o altă formațiune politică.
„Am sentimentul că sunt alungat din propria casă de către copiii mei, pentru că am încercat să-i opresc să-i dea foc. Dar măcar salvez moștenirea pe care mi-am propus dintru început să o pun în lucrare. Cu zestrea aceasta moral-spirituală și cultural-politică am putut construi vehiculul politic numit AUR și nu le-o las, mai ales că nici nu își dau seama că au nevoie de ea. Cu acest capital simbolic de luptă și de jertfă, voi putea clădi o altă formațiune politică, mai performantă și mai trainică”, a precizat Claudiu Târziu.
ADMINISTRAȚIE
VIDEO. Începe construcția PASAJULUI suprateran de pe Centura Metropolitană, pentru conectarea la Spitalul Regional

Lucrările la Tronsonul Cluj-Florești din Centura Metropolitană vor debuta săptămâna viitoare cu pasajul suprateran pentru conectarea la Spitalul Regional.
„Săptămâna viitoare vor începe lucrările pentru pasajul rutier suprateran, parte a tronsonului Cluj-Florești din proiectul Centurii metropolitane. Pasajul va avea 58 metri și va asigura accesul la Spitalul Regional de Urgență aflat în construcție.
VIDEO. Începe construcția PASAJULUI suprateran de pe Centura Metropolitană, pentru conectarea la Spitalul Regional
În acest scop, circulația va fi deviată temporar pe cele două bretele laterale care au fost construite. Lucrările la centura metropolitană continuă prin realizarea girației către Spitalul Regional și extinderea părții carosabile de la 4 la 6 benzi pe acest tronson. Proiectul prevede să avem pe fiecare sens bandă dedicată pentru transport în comun și servicii de urgență (ambulanță, pompieri), precum și piste de biciclete.
Vă cerem scuze pentru disconfortul creat pe perioada lucrărilor. Sunt convins că, odată finalizate lucrările, vom avea o mobilitate mai bună pe acest traseu atât de important în Cluj”, a transmis primarul Emil Boc.

Polițiștii clujeni au efectuat mai multe percheziții domiciliare, miercuri, într-un dosar de delapidare, fals și uz de fals, precum și conducerea unui vehicul fără permis.
„În data de 9 aprilie a.c., polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj au pus în aplicare 6 mandate de percheziție domiciliară, emise de Judecătoria Gherla, în cadrul unui dosar penal ce vizează săvârșirea infracțiunilor de delapidare în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și conducerea unui vehicul fără permis de conducere.
FOTO. PERCHEZIȚII în Cluj într-un dosar de delapidare, FALS și uz de fals
În urma activităților desfășurate, polițiștii au constatat că un bărbat de 46 de ani, care activează în cadrul unei instituții publice din comuna Cornești, ar fi săvârșit mai multe fapte de natură penală comise în perioada 2024–2025.
Din cercetări a reieșit că bărbatul în cauză ar fi folosit, în interes personal și al întreprinderii individuale pe care o administrează, precum și al altor entități juridice private, vehicule aflate în proprietatea instituției publice, în scopul desfășurării unor activități, în detrimentul instituției.
Totodată, în perioada iulie – octombrie 2024, acestuia i-ar fi fost suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice, iar la data de 21 septembrie 2024 ar fi condus autoutilitara instituției, aflându-se în afara programului de lucru, moment în care ar fi fost implicat într-un eveniment rutier pe raza localității Fundătura, eveniment soldat cu pagube materiale.
Ulterior, acesta ar fi ascuns vehiculul avariat și ar fi pus la dispoziția instituției o altă autoutilitară, având an de fabricație mai vechi, și ar fi întocmit în fals documente din care ar fi creat aparența că deplasările ar fi fost efectuate cu autoutilitara avariată.
Perchezițiile au fost efectuate la sediul unei instituții și la domiciliile a cinci persoane fizice de pe raza județului Cluj, fiind emise 6 mandate de percheziție domiciliară, în scopul strângerii de probe pentru probarea activității infracționale.
Cercetările sunt continuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Gherla, în vederea stabilirii întregii activități infracționale și dispunerii măsurilor legale care se impun.
Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, a transmis IPJ Cluj.
EVENIMENT
Scindare la USR Cluj? Cum VOTEAZĂ parlamentarii USR Cluj, la prezidențiale: Nicușor Dan sau Elena Lasconi

După cutremurul de miercuri din USR, lucrurile nu sunt tranșate la Cluj în privința susținerii unui candidat la președinție. USR a luat azi decizia de a-i retrage sprijinul Elenei Lasconi pentru candidatura la prezidențiale, Nicușor Dan, candidatul independent, devenind favorit. Odată cu retragerea susținerii, Elena Lasconi pierde și finanțarea.
Liderii USR au decis convocarea unui Comitet Politic „luând în considerare pericolul real în care este România”, care să hotărască susținerea lui Nicușor Dan.
Totodată, Elena Lasconi a declarat, pe de altă parte, că nu renunță la candidatură.
Cum VOTEAZĂ parlamentarii USR Cluj, la prezidențiale: Nicușor Dan sau Elena Lasconi
Contactați de Cluj24, doi parlamentarii USR de Cluj au fost unanimi în răspunsul la întrebarea „pe cine vor vota dintre cei doi”.
Deputatul Ciprian Rigman va vota cu Nicușor Dan „având în vedere că așa s-a decis la nivel de partid”.
Senatorul Ciprian Rus va vota de asemenea cu candidatul independent Nicușor Dan, precizând că e singura alternativă pro-europeană capabilă să învingă polul suveraniștilor.
Liderul filialei e cu Lasconi?
Președintele USR Cluj, deputata Oana Murariu, a refuzat să dea un răspuns concret, subliniind că decizia o va lua în urma discuțiilor care vor avea loc la nivelul conducerii locale a partidului.
Aceasta declarase în 1 martie, la podcastul Contraste de pe Cluj24 că, în ceea ce o privește, „candidatul USR pentru Cotroceni este doamna Elena Lasconi”.
”Nimic nu s-a schimbat aici”, spunea, atunci, Murariu.
UPDATE. Murariu nu e decisă
”Ca membru al Biroului Național al USR, am votat azi pentru convocarea unui Consiliu Politic în care să se ia o decizie statutară privind susținerea candidatului Nicușor Dan la alegerile prezidențiale.
Vorbim de sute de membri care vor putea să își facă astfel vocea auzită pe acest subiect și să ia colectiv o decizie, care ne dorim să fie în final cât mai bună pentru România și români.
Nu vorbim de o decizie ușoară, dar trebuie să dăm un test al maturității noastre politice ca partid raportat la interesul României și din acest motiv trebuie ca asumarea să se facă de un for cât mai larg”, a transmis Murariu.