Connect with us

EVENIMENT

Postul Paștelui 2025: Lăsata Secului la bânză. Reguli și TRADIȚII pentru ultima duminică înainte de Postul Mare

Publicat


post

Postul Paștelui sau Postul Mare, perioada de pregătire spirituală pentru Paşte, se va desfăşura în 2025 între 3 martie şi 19 aprilie, culminând cu sărbătorirea Învierii Domnului pe 20 aprilie, dată comună pentru credincioşii ortodocşi şi catolici.

Postul Paştelui, cel mai lung şi riguros din calendarul creştin, durează 40 de zile, culminând cu Săptămâna Patimilor. Denumit şi Păresimile sau Patruzecimea, el comemorează cele 40 de zile şi nopţi de post şi rugăciune ale lui Iisus Hristos în pustiu, premergătoare activităţii Sale mesianice, scrie Alba24.

Postul Paștelui 2025: Lăsata Secului la bânză. Reguli și TRADIȚII pentru ultima duminică înainte de Postul Mare

Rânduit iniţial de către Biserică pentru a-i pregăti pe cei ce urmau să primească botezul de Paşti, Postul Mare este şi un mijloc pentru credincioşi ca prin abstinenţă alimentară, rugăciune intensificată şi fapte caritabile, să primească şansa de a se purifica spiritual şi trupeşte.

Înainte de a începe acest post, există o tradiție importantă numită „Lăsatul Secului”. Aceasta marchează ultima zi în care este permisă consumarea de alimente de dulce și are rolul de a-i ajuta pe credincioși să se pregătească pentru rigorile Postului Paștelui.

„Lăsata Secului” este o practică religioasă ce se desfășoară cu o săptămână înainte de începutul postului, iar în 2025, aceasta a început pe 23 februarie. În această zi, credincioșii vor mânca pentru ultima dată, până la Paște, preparate pe bază de carne. Totodată, în săptămâna respectivă, se permit alimente dulci din lapte, ouă și brânză.

Lăsata Secului la brânză

Din 2 martie, se lasă sec de brânză, iar la 3 martie începe efectiv Postul Paștelui, care va dura până pe 19 aprilie 2025. Lăsata Secului la brânză pentru Postul Paștelui este ultima zi în care creștinii ortodocși pot consuma produse lactate, ouă și pește înainte de intrarea în Postul Mare. Aceasta este cunoscută și sub denumirea de Duminica Albă și are loc în ultima duminică înainte de începutul postului.

Lăsata Secului pentru brânză are loc cu o săptămână înainte de Postul Paștelui, în Duminica Izgonirii lui Adam din Rai. În 2025, această zi va fi pe 2 martie.

Tradiții și obiceiuri:

Mese îmbelșugate cu lactate și ouă – Este ultima zi în care se consumă brânzeturi, lapte, smântână, unt, ouă și pește. După această zi, urmează Postul Mare, în care aceste alimente sunt interzise.

Petreceri de familie – În unele zone, familiile se reunesc pentru o masă festivă, în care predomină preparatele din brânză, plăcintele și alte bunătăți.

Focuri rituale – În anumite regiuni din România, se aprind focuri pe dealuri pentru a marca trecerea la perioada de post.

Împăcarea cu cei din jur – Se spune că postul trebuie început cu inima curată, așa că în această zi se obișnuiește să ne cerem iertare de la cei din jur.

Jocuri și tradiții populare – În unele zone, tinerii organizează jocuri și petreceri înainte de perioada de restricție a postului.

Această zi face parte dintr-o tradiție mai largă, alături de Lăsata Secului pentru carne, care are loc cu o săptămână înainte, în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți.

În timpul Postului Mare, credincioşii se abţin de la carne, lactate, ouă şi alte produse animale, urmând o foarte strictă rigoare alimentară.

Excepţie fac Buna Vestire (25 martie) şi Duminica Floriilor (13 aprilie), zile în care este permis consumul de peşte.

Dincolo de această restricţie, postul presupune o intensificare a vieţii spirituale prin participarea la slujbe, rugăciune, spovedanie şi împărtăşanie, precum şi o perioadă de introspecţie şi de apropiere de ceilalţi.

Cum se ține post

Tradiţia actuală a Bisericii precizează că în cursul Postului Mare se posteşte astfel:

– în primele două zile – luni şi marţi din prima săptămână – se recomandă, pentru cei ce pot să ţină, post complet sau pentru cei mai slabi ajunare până spre seară, când se poate mânca puţină pâine şi bea apă
– în primele trei zile – luni, marţi şi miercuri – şi ultimele două zile – vineri şi sâmbătă – din Săptămâna Patimilor,
la fel miercuri în Săptămâna Patimilor se ajunează până seara, după oficierea Liturghiei Darurilor înainte sfinţite, când se mănâncă pâine şi legume fierte fără untdelemn
– în tot restul postului, în primele cinci zile din săptămână se mănâncă uscat o singură dată pe zi, seara, iar sâmbăta şi duminica de două ori pe zi, legume fierte cu untdelemn şi puţin vin.

Anul acesta, bucuria va fi sporită și de faptul că toți creștinii sărbătoresc Paștele în aceeași zi, la 20 aprilie.

Postul Paștelui 2025 : 3 martie – 19 aprilie
Floriile sunt în 13 aprilie. Săptămâna Patimilor este în perioada 14-18 aprilie.
Prima zi de Paște: 20 aprilie (Învierea Domnului)
A doua zi de Paște: 21 aprilie (Darul Învierii)
A treia zi de Paște: 22 aprilie (Arătarea semnului Sfintei Cruci pe cer la Ierusalim)
În 23 aprilie este Sfântul Mucenic Gheorghe.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Prima barză a ajuns vineri în cuibul din satul Vlaha (Cluj). În zilele următoare este așteptată și perechea

Publicat

De

barză

Prima barză a ajuns vineri în cuibul din satul clujean Vlaha, în zilele următoare fiind așteptată și perechea, arată imaginile surprinse de camera web care supraveghează cuibul, instalată în cadrul proiectului Clujbird.

Reprezentanții acestuia au declarat pentru Cluj24 că încă nu știu dacă este vorba despre barza Leske sau despre bărzoiul Miska, cuplul care vine de câțiva ani la Vlaha din Africa și unde vor depune ouă și vor aduce pe lume pui.

Anul trecut prima barză a ajuns în 18 martie, iar ”familia”, completată cu 4 pui, a plecat înapoi spre Africa la sfârșitul lunii iulie-începutul lunii august.

Cuibul de barza albă dotat cu cameră web se află în satul Vlaha (județul Cluj), pe o stradă lăturalnică. Amplasat pe un stâlp electric, cuibul este înălțat pe un suport pentru a împiedica coliziunea puilor cu sârmele aflate sub tensiune. În localitate au mai fost cuiburi de berze și în trecut.

În locul acesta, primul cuib a fost construit în anul 1998. Camera transmite în direct începând din 23 martie 2017

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Proclamarea locală a CANONIZĂRII Sfântului Preot Mucenic Liviu-Galaction de la Cluj și hramul Mitropoliei Clujului

Publicat

catedrala

Anul acesta, Biserica Ortodoxă Română aniversează 140 de ani de la dobândirea autocefaliei și 100 de ani de la ridicarea la rangul de Patriarhie, fapt pentru care anul 2025 a fost declarat Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea. În acest context, au fost canonizați 16 sfinți români, care au trăit în secolul al XX-lea, incluzând preoți, monahi și mărturisitori din diverse regiuni istorice ale României și din Basarabia.

„Ceremonia de proclamare generală a canonizării celor 16 sfinți români a avut loc marți, 4 februarie, la Catedrala Patriarhală, și a coincis cu aniversarea propriu-zisă a 100 de ani de la adoptarea deciziei Sfântului Sinod de ridicare a Bisericii Ortodoxe Române la rang de Patriarhie.

Proclamarea locală a CANONIZĂRII Sfântului Preot Mucenic Liviu-Galaction de la Cluj și hramul Mitropoliei Clujului

Proclamarea locală a canonizării Sfântului Preot Mucenic Liviu-Galaction de la Cluj va avea loc marți, 25 martie 2025, de Praznicul Bunei Vestiri, când se împlinesc 19 ani de existență a Mitropoliei Clujului.

liviu-galaction

Astfel, începând cu ora 9.30, un sobor de 10 ierarhi, format din: IPS ANDREI, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, IPS IOSIF, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, PS IGNATIE, Episcopul Hușilor, PS IUSTIN, Episcopul Ortodox Român al Maramureșului și Sătmarului, PS NICODIM, Episcopul Severinului și Strehaiei, PS TIMOTEI, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei, PS MACARIE, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, PS BENEDICT BISTRIȚEANUL, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, PS TIMOTEI SĂTMĂREANUL, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, și PS TEOFIL DE IBERIA, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, va săvârşi Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, în prezenţa credincioşilor, a personalităţilor din lumea culturală şi academică, dar şi a reprezentanţilor autorităţilor civile şi militare din întreaga mitropolie.

*

La data de 25 martie 2006, la praznicul Bunei Vestiri, avea loc proclamarea solemnă a Mitropoliei Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, devenită ulterior Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului. Evenimentul nașterii noii mitropolii transilvănene este ancorat în viziunea și voința istorică exprimată de Sfântul Andrei Șaguna, de Octavian Goga sau de Patriarhul Miron Cristea. De asemenea, ziua de 25 martie a devenit, prin actul providențial al reînfiinţării Mitropoliei Clujului, o sărbătoare pentru întreaga Transilvanie, ea marcând momentul întronizării primului Mitropolit, Bartolomeu Anania, iar după 5 ani a Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Andrei”, se arată în comunicatul Arhiepiscopiei Clujului.

Citește mai departe

EDUCATIE

VIDEO. Profesor din Huedin, reținut pentru hărțuire SEXUALĂ a elevelor

Publicat

Profesor din Huedin reținut pentru hărțuire sexuală

Un profesor de biologie de la Liceul Teoretic „Octavian Goga” din Huedin a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore. Sorin Brăileanu, în vârstă de 50 de ani, e acuzat de hărțuire sexuală a elevelor.

Acesta a fost ridicat din școală joi și dus la audieri, la Poliția Huedin. După prezentarea probelor de la dosar, a fost emisă pe numele lui o ordonanță de reținere pentru 24 de ore.

Profesor din Huedin, reținut pentru hărțuire SEXUALĂ a elevelor

Brăileanu este profesor la „Octavian Goga” din toamna anului 2024.

Ce spune Inspectoratul Școlar Județean Cluj

„La nivelul conducerii unității de învățământ preuniversitar au fost demarate procedurile specifice, în contextul sesizărilor pe care le-a primit directorul Liceului Teoretic ,,Octavian Goga” Huedin, cu privire la abaterile comportamentale ale cadrului didactic, în relația cu elevii clasei, fiind anterior atenționat asupra consecințelor unui comportament nepotrivit în relația cu elevii.

Reținerea profesorului s-a produs în baza rechizitoriului întocmit de instituțiile abilitate.

Conform prevederilor art. 50 lit. g) din Codul muncii, în situația în care salariatul unei unități școlare este arestat preventiv, contractul individual de muncă se suspendă de drept.

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Cluj a fost înștiințată asupra acestui demers al directorului, în aceeași zi în care s-a adresat Poliției orașului Huedin.

Inspectoratul Școlar Județean Cluj dezaprobă astfel de conduite în rândul angajaților din sistemul de educație și încurajează directorii unităților de învățământ preuniversitar să aplice cu fermitate măsurile care se impun, potrivit legii”, a transmis IȘJ Cluj.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Doliu la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Cluj-Napoca. O elevă de clasa a XI-a murit de gripă

Publicat

lumanare morti pixabay

O elevă din clasa a XI-a D de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Cluj-Napoca a fost răpusă de gripă. Vestea sfâșietoare a îndoliat întreaga comunitate a liceului.

Tristețe fără margini la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Cluj-Napoca. O elevă din clasa a XI-a D și-a pierdut viața în urma unor complicații cauzate de gripă.

Tânăra ar fi ajuns la Terapie Intensivă, însă starea ei s-ar fi agravat și ar fi intrat în stop cardio-respirator. Medicii nu au putut să o salveze.

Secretara liceului a confirmat pentru Cluj24 tragica veste care a zguduit întreaga comunitate școlară.

Colegiul Național „Gheorghe Șincai” este în doliu. O lumină s-a stins prea devreme, lăsând în urmă doar amintiri și un gol imens în sufletele celor care au cunoscut-o. Dumnezeu să o odihnească!

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate