Connect with us

EVENIMENT

Postul Paștelui 2025: Lăsata Secului la bânză. Reguli și TRADIȚII pentru ultima duminică înainte de Postul Mare

Publicat


post

Postul Paștelui sau Postul Mare, perioada de pregătire spirituală pentru Paşte, se va desfăşura în 2025 între 3 martie şi 19 aprilie, culminând cu sărbătorirea Învierii Domnului pe 20 aprilie, dată comună pentru credincioşii ortodocşi şi catolici.

Postul Paştelui, cel mai lung şi riguros din calendarul creştin, durează 40 de zile, culminând cu Săptămâna Patimilor. Denumit şi Păresimile sau Patruzecimea, el comemorează cele 40 de zile şi nopţi de post şi rugăciune ale lui Iisus Hristos în pustiu, premergătoare activităţii Sale mesianice, scrie Alba24.

Postul Paștelui 2025: Lăsata Secului la bânză. Reguli și TRADIȚII pentru ultima duminică înainte de Postul Mare

Rânduit iniţial de către Biserică pentru a-i pregăti pe cei ce urmau să primească botezul de Paşti, Postul Mare este şi un mijloc pentru credincioşi ca prin abstinenţă alimentară, rugăciune intensificată şi fapte caritabile, să primească şansa de a se purifica spiritual şi trupeşte.

Înainte de a începe acest post, există o tradiție importantă numită „Lăsatul Secului”. Aceasta marchează ultima zi în care este permisă consumarea de alimente de dulce și are rolul de a-i ajuta pe credincioși să se pregătească pentru rigorile Postului Paștelui.

„Lăsata Secului” este o practică religioasă ce se desfășoară cu o săptămână înainte de începutul postului, iar în 2025, aceasta a început pe 23 februarie. În această zi, credincioșii vor mânca pentru ultima dată, până la Paște, preparate pe bază de carne. Totodată, în săptămâna respectivă, se permit alimente dulci din lapte, ouă și brânză.

Lăsata Secului la brânză

Din 2 martie, se lasă sec de brânză, iar la 3 martie începe efectiv Postul Paștelui, care va dura până pe 19 aprilie 2025. Lăsata Secului la brânză pentru Postul Paștelui este ultima zi în care creștinii ortodocși pot consuma produse lactate, ouă și pește înainte de intrarea în Postul Mare. Aceasta este cunoscută și sub denumirea de Duminica Albă și are loc în ultima duminică înainte de începutul postului.

Lăsata Secului pentru brânză are loc cu o săptămână înainte de Postul Paștelui, în Duminica Izgonirii lui Adam din Rai. În 2025, această zi va fi pe 2 martie.

Tradiții și obiceiuri:

Mese îmbelșugate cu lactate și ouă – Este ultima zi în care se consumă brânzeturi, lapte, smântână, unt, ouă și pește. După această zi, urmează Postul Mare, în care aceste alimente sunt interzise.

Petreceri de familie – În unele zone, familiile se reunesc pentru o masă festivă, în care predomină preparatele din brânză, plăcintele și alte bunătăți.

Focuri rituale – În anumite regiuni din România, se aprind focuri pe dealuri pentru a marca trecerea la perioada de post.

Împăcarea cu cei din jur – Se spune că postul trebuie început cu inima curată, așa că în această zi se obișnuiește să ne cerem iertare de la cei din jur.

Jocuri și tradiții populare – În unele zone, tinerii organizează jocuri și petreceri înainte de perioada de restricție a postului.

Această zi face parte dintr-o tradiție mai largă, alături de Lăsata Secului pentru carne, care are loc cu o săptămână înainte, în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți.

În timpul Postului Mare, credincioşii se abţin de la carne, lactate, ouă şi alte produse animale, urmând o foarte strictă rigoare alimentară.

Excepţie fac Buna Vestire (25 martie) şi Duminica Floriilor (13 aprilie), zile în care este permis consumul de peşte.

Dincolo de această restricţie, postul presupune o intensificare a vieţii spirituale prin participarea la slujbe, rugăciune, spovedanie şi împărtăşanie, precum şi o perioadă de introspecţie şi de apropiere de ceilalţi.

Cum se ține post

Tradiţia actuală a Bisericii precizează că în cursul Postului Mare se posteşte astfel:

– în primele două zile – luni şi marţi din prima săptămână – se recomandă, pentru cei ce pot să ţină, post complet sau pentru cei mai slabi ajunare până spre seară, când se poate mânca puţină pâine şi bea apă
– în primele trei zile – luni, marţi şi miercuri – şi ultimele două zile – vineri şi sâmbătă – din Săptămâna Patimilor,
la fel miercuri în Săptămâna Patimilor se ajunează până seara, după oficierea Liturghiei Darurilor înainte sfinţite, când se mănâncă pâine şi legume fierte fără untdelemn
– în tot restul postului, în primele cinci zile din săptămână se mănâncă uscat o singură dată pe zi, seara, iar sâmbăta şi duminica de două ori pe zi, legume fierte cu untdelemn şi puţin vin.

Anul acesta, bucuria va fi sporită și de faptul că toți creștinii sărbătoresc Paștele în aceeași zi, la 20 aprilie.

Postul Paștelui 2025 : 3 martie – 19 aprilie
Floriile sunt în 13 aprilie. Săptămâna Patimilor este în perioada 14-18 aprilie.
Prima zi de Paște: 20 aprilie (Învierea Domnului)
A doua zi de Paște: 21 aprilie (Darul Învierii)
A treia zi de Paște: 22 aprilie (Arătarea semnului Sfintei Cruci pe cer la Ierusalim)
În 23 aprilie este Sfântul Mucenic Gheorghe.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Cod GALBEN de instabilitate atmosferică în zona montană a Clujului și în alte județe

Publicat

furtuna

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) avertizează, marți, că în zonele montane și submontane, în nordul Olteniei și al Munteniei, în sudul și estul Transilvaniei și în sudul Banatului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Sub incidență intră și zona montană a Clujului.

„În zonele montane și submontane, în nordul Olteniei și al Munteniei, în sudul și estul Transilvaniei și în sudul Banatului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat căderi de grindină și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp”, transmite sursa citată.

harta

Cod GALBEN de instabilitate atmosferică în zona montană a Clujului și în alte județe

Astfel de fenomene se vor semnala pe arii restrânse și în restul teritoriului.

Meteorologii au emis avertizare de tip Cod galben de instabilitate atmosferică, care va rămâne în vigoare până marți, ora 23:00.

Miercuri, vremea va fi instabilă îndeosebi în vestul, sud-vestul și centrul țării, precum și în zonele montane și submontane.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Începe devierea traficului pe direcția Florești – Cluj-Napoca, pe o distanță de 200 de m. Restricții de viteză

Publicat

trafic
Primăria Cluj-Napoca anunță că, marți, începând cu ora 11, traficul rutier pe direcția Florești – Cluj-Napoca va fi deviat în zona șantierului viitorului Spital Regional de Urgență, ca urmare a lucrărilor necesare pentru construirea pasajului rutier.
”Pe o distanță de aproximativ 200 de metri, circulația va fi deviată ușor, fără reducerea numărului de benzi. Traficul se va desfășura în continuare pe patru benzi, câte două pe fiecare sens de mers, însă pe segmentul deviat se va institui o restricție de viteză de 30 km/h, pentru siguranța participanților la trafic și a personalului din șantier.
Instituirea restricțiilor de circulație reprezintă o necesitate pentru desfășurarea lucrărilor de fundații speciale, în prima etapă, care presupun executarea de piloți forați în amplasamentul actual al DN1.

Pasaj cu acces la Spitalul Regional de Urgență

trafic

Pasajul rutier aflat în execuție va avea două deschideri de aproximativ 58 de metri și va permite traversarea intersecției DN1 cu accesul spre Spitalul Regional de Urgență, asigurând astfel circulația continuă peste viitorul sens giratoriu”, arată Primăria clujeană.
Pe măsură ce lucrările avansează, vor fi impuse noi restricții pe alte sectoare ale tronsonului I, care vor fi transmise publicului în timp util.

Citește mai departe

EVENIMENT

Balaj (CFR Cluj): Să jucăm URÂT în Cupă și să CÂȘTIGĂM, asta îmi doresc

Publicat

cristi balaj

După egalul de acasă cu Rapid și înfrângerea de Paște în fața FCSB, Cristi Balaj, președintele CFR Cluj, a mărturisit că nu mai este interesat de maniera în care joacă echipa sa, ci doar că câștige Cupa, scrie Fanatik.

„Da, (FCSB – nr) are șanse mari (să câștige campionatul). Dar dacă nu câștigă cu Rapidul… pentru că Rapidul când a jucat la noi a demonstrat că se poate orice.

Balaj (CFR Cluj): Să jucăm URÂT în Cupă și să CÂȘTIGĂM, asta îmi doresc

Noi am avut noroc la acel egal și era incorect să câștigăm. Rapidul a demonstrat. Nu mai înțelegi nimic din fotbal. Joacă „U” Cluj cu Dinamo cum joacă, vine la Rapid…

Rapid joacă cu noi foarte bine, repriza a doua… slab meciul cu Dinamo la o săptămână apoi. Chiar nu mai înțelegi nimic din acest fotbal. Noi am dominat incredibil FCSB în prima repriză și s-a terminat 0-1.

Singurul lucru care ne rămâne este să jucăm urât în Cupă și să câștigăm, asta îmi doresc. Nu mă mai interesează altceva”, a spus Cristi Balaj.

Citește mai departe

CULTURA

Maraton de rugăciune pentru Papa Francisc la Catedrala Greco-Catolică din Piața Cipariu din Cluj-Napoca

Publicat

Francisc

Catedrala Greco-Catolică dedicată ”Martirilor și mărturisitorilor veacului XX”, situată în Piața Cipariu din Cluj-Napoca, va găzdui un maraton de rugăciune pentru sufletul Papei Francisc, care a trecut la cele veșnice, luni, în a doua de Paște.

”Mulțumim Sfântului Părinte, pentru dragostea față de toți, în mod special față de cei defavorizați.
Mulțumim pentru momentul împlinirii ceasului dreptății ce a răsunat pe Câmpia Libertății de la Blaj, atunci când Episcopii noștri martiri au primit ceea ce merită: cinstea și venerația lumii catolice și a întregii Românii cu adevărat libere.
Papa Francisc a fost nu doar conducătorul bisericii, ci un neobosit evanghelizator, mărturisind evanghelia cu propria viață, un veritabil profet căruia îi ardea inima plină de compasiune și milostivire, care a trăit plenar ceea ce a predicat.

”Am pierdut un adevărat sfânt Părinte”

În fața neașteptatei vești, suntem și noi copleșiți de o tristețe dusă până la durere, pentru că am pierdut un adevărat sfânt Părinte, dar, în același timp, trăim și experiența bucuriei datorită faptului că am fost contemporani cu o asemenea complexă personalitate, a cărui amintire va dăinui peste veacuri prin frumusețea slujirii simple și gratuite, după modelul Păstorului Cristos, căruia i-a dedicat întreaga viață.
Suntem cuprinși de cutremurare sfântă și mulțumim în rugăciune Domnului Dumnezeului nostru pentru toate harurile pe care le-am primit prin mijlocirea sfântului nostru părinte în acești 12 ani de rodnic și înălțător pontificat.
La Catedrala dedicată ”Martirilor și mărturisitorilor veacului XX” va fi un maraton de rugăciune la intenția odihnei Sale veșnice. Se va putea aprinde in memoriam o lumânare și se va deschide o carte unde toți cei care doresc vor avea ocazia să scrie un mesaj de condoleanțe și recunoștință”, se arată într-un mesaj al reprezentanților Catedralei.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate