Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Nouă acțiune împotriva risipei derulată de JCI. Clujenii, invitați să doneze haine

Publicat


colectare iunie3

Clujenii sunt îndemnați să doneze hainele pe care nu le mai poartă și să le transforme în fapte bune. Începând de astăzi și până pe 19 iunie, JCI Cluj colectează articole vestimentare în cadrul proiectului ReClothing, recent câștigător a două premii internaționale.

Inițiativa este una de conștientizare și reducere a risipei din domeniul fashion, iar fiecare articol vestimentar colectat de către voluntary primește o nouă viață.

JCI Cluj a amplasat un punct de colectare la Iulius Mall Cluj-Napoca, în perioada 12-19 iunie, pentru a strânge articole de îmbrăcăminte care își caută un al doilea proprietar.

Clujenii sunt invitați, așadar, să își facă ordine în garderobă și să dea mai departe acele piese vestimentare pe care nu le mai folosesc. 5,8 milioane de tone de textile sunt aruncate anual în UE. Însă vestea bună e că 95% dintre hainele care ajung la gunoi ar putea fi refolosite – repurtate sau reciclate.

“Ne bucurăm să ducem mai departe această inițiativă specială, în spatele căreia sunt multe eforturi, provocări, dar și fapte bune. E a 8-a campanie de colectare, care va fi urmată de un nou târg marca ReClothing. E modul prin care noi atragem atenția asupra unui subiect extrem de important și, pe de altă parte, venim și cu soluții, aducând mai aproape de comunitate conceptul de modă sustenabilă”, spune Ioana Pîrlea, coordonatorul proiectului ReClothing by JCI Cluj.

colectare iunie1

Poluare cu haine

Domeniul textil se situează pe locul al doilea în topul celor mai mari poluatori din lume. Iar voluntarii JCI sunt hotărâți să schimbe statisticile. În ultimii doi ani, aceștia au reușit să organizeze 7 evenimente tematice și au salvat mai bine de 3 tone de articole vestimentare.

Hainele donate de către clujeni trebuie să fie în stare bună – adică să nu fie rupte sau pătate, menționează reprezentanții JCI Cluj. De asemenea, nu se donează articole de lenjerie.

O parte din haine va fi vândută în cadrul unui târg desfășurat tot la Iulius Mall între 22 și 25 iunie, iar o altă parte va fi donată celor aflați în nevoie.

Voluntarii JCI pregătesc în cadrul proiectului și diferite activități educative – de la ateliere de creativitate la lecții de styling.

Recent, ReClothing a câștigat premiul pentru cel mai bun proiect de business și antreprenoriat în cadrul Conferinței Europene JCI, fiind totodată desemnat cel mai bun proiect din toată Europa în anul 2022.

Despre JCI Cluj

colectare iunie2

Pe lângă ReClothing facem și alte lucruri frumoase: salvăm cărți și le găsim noi proprietari la Book Swap, gestionăm un HUB pentru copiii ucraineni, unde cei mici pot participa gratuit la activități educaționale, organizăm Serile JCI – evenimentele prin care ne propunem să inspirăm comunitatea și ne mândrim cu TOYP – un proiect prin intermediul căruia promovăm tinerii remarcabili.

În treproiectele care au pornit din JCI Cluj se numără și Food Waste Combat, care a ajuns să producă reale schimbări atât în comportamentul cetățenilor, cât și în industria alimentară.

JCI Cluj are în prezentpeste 45 de membri care vor să devină mai buni în domeniul lor și în leadership, dar și să se implice în comunitate și să producă schimbări pozitive în jurul lor. La nivel internaţional, JCI (Junior Chamber International) este cea mai mare organizaţie pentru tineri lideri şi antreprenori. Are 100 de ani de existenţă, este prezentă în peste 6.000 de comunităţi locale din 120 ţări şi numără peste 200.000 de membri.

 

 

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Plan de protecție și extindere a spațiilor verzi. Marcel Ciolacu: Am pus bazele centurilor verzi pentru orașele României (PE)

Publicat

Marcel Ciolacu

Candidatul PSD la președinție, Marcel Ciolacu, propune o serie de măsuri pentru protecția mediului și îmbunătățirea calității vieții în marile orașe, în cadrul programului său de țară – Calea sigură pentru România.

Un angajament pentru un orașe mai sănătoase

Planul de acțiune include măsuri pentru protejarea pădurilor urbane și crearea centurilor verzi pentru toate orașele mari. Marcel Ciolacu a semnat, în iunie 2024, Memorandumul pentru Centura Verde a Bucureștiului, primul angajament politic de protejare a unei păduri urbane și de realizare a unui spațiu verde dedicat recreerii și sănătății publice.

„Mi-am asumat în iunie 2024 semnarea Memorandumului pentru protejarea pădurilor din Ilfov și crearea Centurii verzi a Bucureștiuluiși am pus bazele creării centurilor verzi pentru orașele din România.

Este primul angajament politic de protejare a unei păduri existente, de creare a unei centuri verzi și de multiplicare a acestui demers la nivel național, pe modelul statelor membre ale UE”, a declarat candidatul PSD la funcția supremă în stat.

Urmează introducerea și aprobarea amendamentelor necesare ducerii la îndeplinirea acestui demers în noua Lege a Codului silvic, aflată în procedură parlamentară de adoptare, având ca termen decembrie 2024.

Modelul Bucureștiului va fi replicat la nivel național, cu centuri verzi pentru toate orașele mari, urmând ca, prin susținerea legislativă și colaborarea autorităților, aceste centuri să devină realitate.

Păduri urbane în toate orașele din România

Pe lângă crearea centurilor verzi, programul include și un proiect de păduri urbane în marile orașe, prin care se urmărește îmbunătățirea calității aerului și oferirea unor zone de relaxare și recreere în aglomerările urbane. Aceste păduri urbane vor fi amenajate în colaborare cu primăriile, ONG-urile și alți parteneri de mediu, printr-un ghid de finanțare care să faciliteze accesarea fondurilor necesare. Obiectivul este ca fiecare oraș să aibă propria sa pădure urbană, un spațiu verde dedicat generațiilor actuale și viitoare.

Reglementări clare pentru un viitor sustenabil

Pentru a se asigura că aceste inițiative vor fi durabile și eficient implementate, Ciolacu propune includerea în Codul Silvic, aflat în dezbatere parlamentară, a reglementărilor pentru transpunerea în lege a prevederilor din Memorandumul pentru Centura Verde a Bucureștiului. Astfel, aceste proiecte vor beneficia de un cadru legislativ solid, care va încuraja și va sprijini dezvoltarea lor pe termen lung.

CMF 31240010

Citește mai departe

ECONOMIE

Un apartament în Cluj-Napoca este cu 75% mai scump decât media pe țară. Preț RECORD la apartamentele noi

Publicat

Cumpărătorii trebuie să scoată din buzunar cu circa 75% mai mulți bani pentru un apartament în Cluj-Napoca decât media la nivel național.

La Cluj-Napoca, cel mai scump oraș din țară, cumpărătorii trebuie să plătească, în medie, 2.896 de euro/mp pentru un apartament, cu 75% mai mult decât prețul mediu înregistrat la nivel național, arată o analiză Imobiliare.ro.

Un apartament în Cluj-Napoca este cu 75% mai scump decât prețul pe țară

În septembrie 2024, prețul mediu al unui apartament la Cluj-Napoca a fost de 2.896 euro/mp, cu 14% mai mult decât în septembrie 2023 și cu 75% peste media înregistrată la nivel national, de 1.656 euro/mp. Apartamentele s-au scumpit într-un an la nivel național cu 13%.

Apartamentele din Cluj-Napoca sunt mult mai scumpe și comparativ cu alte orașe de mărimea sa: în Cluj-Napoca, prețul mediu al unui apartament nou în luna septembrie 2024 a fost de 3.230 euro/mp, cu 40% mai mult decât în Brașov – 2.313. euro/mp și cu 62% mai mult decât în București – 1.993 euro/mp.

Doi potențiali cumpărători pentru fiecare apartament

Chiar și în aceste condiții, competiția este mare pe piața din Cluj-Napoca pentru că oferta se menține destul de limitată. În trimestrul III al acestui an, pe platforma menționată au fost scoase la vânzare 1.128 de apartamente noi, cele mai multe în Mănăștur, Mărăști, Între Lacuri, Gruia și Dâmbul Rotund.

Pentru fiecare apartament nou listat au existat doi potențiali cumpărători care și-au manifestat interesul față de acesta. În unele zone, numărul este de trei potențiali cumpărători pentru fiecare apartament nou, respectiv în Centru – unde prețul mediu este de 3.012 euro/mp și în cartierul Zorilor – 2.988 euro/mp.

Citește mai departe

EVENIMENT

Black Friday la Consiliul Județean Cluj: „REDUCERI” la timpul de emitere a documentelor depuse online

Publicat

De

Consiliul Județean Cluj

Consiliul Județean Cluj se adaptează și în acest an trendului perioadei de reduceri și propune un Black Friday administrativ.

Astfel, autorizațiile de construire și certificatele de urbanism vor fi emise într-o zi.

Black Friday la Consiliul Județean Cluj: „REDUCERI” la timpul de emitere a documentelor depuse online

CJ Cluj va diminua timpii de eliberare a documentelor depuse de clujeni, la fel cum a făcut și anul trecut.

Astfel, toate cererile de emitere a certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire depuse în intervalul 11.11.2024 – 15.11.2024, ora 12.00, către Consiliul Județean Cluj, prin intermediul platformei Ghișeul Unic, vor fi emise în termen de maxim 24 ore de la depunere.

Toate documentele au valabilitate juridică

„Având în vedere succesul de anul trecut al campaniei similare inițiate, când au fost emise, în decurs de cinci zile, nu mai puțin de 45 de acte de urbanism online, am decis să o reluăm și în 2024.

Este o nouă provocare pe care ne-am asumat-o și prin care dorim să atragem atenția cetățenilor asupra beneficiilor digitalizării serviciilor publice și a importanței eliminării hârtiei și a cozilor de la ghișeu”, a transmis Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

Toate documentele emise online de CJ Cluj au valabilitate juridică, semnătura electronică integrată, plata făcându-se online.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Nor de fum negru peste cartierul Mărăști, provenit de la un TIR defect

Publicat

Un nor dens de fum negru s-a lăsat peste cartierul Mărăști, în dimineața zilei de marți. Fumul provine de la un TIR, care se pare că a suferit o defecțiune tehnică pe strada Aurel Vlaicu, imediat după stația de autobuz.

Potrivit martorilor de la fața locului, focul a fost stins rapid de către șofer cu extinctorul din dotare, însă norul de fum gros și persistent s-a făcut remarcat în zonă. Cauza exactă a defecțiunii nu este cunoscută.

Nor de fum negru peste cartierul Mărăști

Până la momentul publicării acestei știri, pompierii din Cluj nu au fost alertați în legătură cu acest incident. Norul de fum gros a atras atenția trecătorilor și a rezidenților din zonă.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax