EVENIMENT
Tânăr de 15 ani din Florești, reținut pentru VIOLENȚĂ și tulburarea ordinii publice
Un tânăr de 15 ani din Florești a fost reținut de către polițiștii clujeni pentru violență și tulburarea ordinii și liniștii publice. Acesta ar fi agresat, pe 10 noiembrie, în Cluj-Napoca, un bărbat de 41 de ani din Moldovenești.
„La data de 16 decembrie a.c., polițiștii municipiului Cluj-Napoca – Biroul de Investigații Criminale au dispus măsura reținerii, pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr de 15 ani, cercetat în cadrul unui dosar penal ce are ca obiect infracțiunile de lovirea sau alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice.
Tânăr de 15 ani din Florești, reținut pentru VIOLENȚĂ și tulburarea ordinii publice
În fapt, la data de 10 noiembrie a.c., în jurul orei 19.20, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca au fost sesizați, prin intermediul unui apel 112, despre producerea unui conflict spontan pe bulevardul 21 Decembrie 1989, din municipiul Cluj-Napoca.
Din primele cercetări efectuate a rezultat că ar fi avut loc o altercație între două persoane.
În timpul stării conflictuale, o persoană necunoscută ar fi agresat fizic un bărbat de 41 de ani, din comuna Moldovenești, ulterior părăsind locul faptei.
În urma activităților investigative-operative desfășurate de către polițiști, a fost depistat un tânăr de 15 ani, din comuna Florești, bănuit de comiterea faptei.
În urma probatoriului administrat, la data de 16 decembrie a.c., s-a dispus reținerea tânărului pentru 24 de ore, acesta fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă.
La data de 17 decembrie a.c., acesta a fost prezentat judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Cluj-Napoca care a dispus măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.
Cercetările au fost derulate sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca”, a transmis IPJ Cluj.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
FOTO. 740 de pachete pentru sărbătoarea CRĂCIUNULUI 2024, oferite persoanelor nevoiașe de Arhiepiscopia Clujului
740 de pachete pentru sărbătoarea Crăciunului 2024 au fost oferite, marți, persoanelor nevoiașe de Arhiepiscopia Clujului.
„Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a întâlnit marți, 17 decembrie 2024, cu persoanele aflate în evidența Sectorului social-filantropic și misionar al Eparhiei, printre care se află și rromii din comunitățile de la Pata Rât și Turda.
FOTO. 740 de pachete pentru sărbătoarea CRĂCIUNULUI 2024, oferite persoanelor nevoiașe de Arhiepiscopia Clujului
Astfel, în curtea Centrului Eparhial din Piața Avram Iancu, de la ora 12:00, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei i-a binecuvântat pe cei prezenți și le-a oferit 440 de pachete cu alimente neperisabile pentru sărbătorile de iarnă. În total, au fost pregătite 740 de pachete, celelalte urmând a fi împărțite în zilele următoare.
Înainte de a le oferi darurile, Părintele Mitropolit Andrei le-a adresat celor prezenți un cuvânt duhovnicesc, în cadrul căruia a subliniat importanța sărbătorii Nașterii Domnului și faptul că Hristos ne învață pe toți să fim buni și să ne ajutăm aproapele.
„Crăciunul este sărbătoarea darurilor. Cel mai mare dar îl face cerul pământului, trimițându-l pe Domnul Hristos să se nască și să crească, să ne mântuiască. Plecând de la faptul că Crăciunul este sărbătoarea darurilor, încercăm și noi, oamenii, la măsura noastră, să ne facem daruri unii altora. Așadar, vă oferim darul nostru mic, rugându-L pe Dumnezeu să vă dea darul cel mare, să vă binecuvânteze cu sănătate și ajutor în toate”, le-a transmis Mitropolitul Andrei.
Darurile oferite au fost achiziționate de Asociațiile „Filantropia Ortodoxă” și „Christiana” din Cluj-Napoca, aflate sub patronajul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, în parteneriat cu Parohia „Quern-Neukirchen” din Flensburg, Germania.
La împărțirea pachetelor a ajutat un grup de elevi voluntari de la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca, precum și un efectiv de trei jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă „Ștefan Cicio-Pop” din Cluj-Napoca.
„Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului are 62 de proiecte şi programe sociale”
La sărbătorile mari de peste an, Arhiepiscopia Clujului oferă mereu pachete substanțiale, cu alimente neperisabile și produse de igienă. De asemenea, în fiecare săptămână, prin intermediul Sectorului social-filantropic, acordă ajutoare (pachete cu alimente și sprijin financiar) persoanelor aflate în situații dificile.
De întreaga acțiune social-filantropică se ocupă consilierul social-misionar al Arhiepiscopiei Clujului, Iustin Liciniu Câmpean, alături de inspectorul social Carmen Bârsan și de asistentul social Adela Timar, din cadrul Sectorului social-filantropic și misionar al Eparhiei.
În prezent, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului are 62 de proiecte şi programe sociale, care acordă adăpost, hrană, îmbrăcăminte, medicamente, îngrijiri medicale și paliative, educaţie copiilor şi tinerilor, alină suferinţele celor bolnavi şi dau speranţă acolo unde nu mai este. Astfel, conform datelor de anul trecut, prin unitățile de cult, asociațiile și fundațiile eparhiale, în scop filantropic a fost cheltuită suma totală de 28.130.305 lei, de care au beneficiat 18.396 de persoane, printre care un număr însemnat de persoane de etnie rromă”, a transmis Arhiepiscopia Clujului.
ADMINISTRAȚIE
FOTO. Autospecială de ultimă generație, cumpărată de Primăria Cluj-Napoca pentru pompieri
Primăria Cluj-Napoca a achiziționat o autospecială de ultimă generație pentru ISU Cluj, o investiție în valoare de 128.500 de euro.
Primăria municipiului Cluj-Napoca anunță că a achiziționat o autospecială de primă intervenție și comandă pentru Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” Cluj.
Investiție de 128.500 euro din bugetul local
Investiția de 128.500 euro (642.600,00 lei) reprezintă un pas important pentru îmbunătățirea capacității de răspuns în situații de urgență la nivel local. Vehiculul este special echipat pentru a răspunde rapid și eficient la diverse situații critice.
Autospeciala, model Ford Ranger 4×4, are o capacitate cilindrică de 1996 cm³, putere de 125 kW și poate transporta până la 5 persoane.
„Primăria Cluj-Napoca își reafirmă astfel angajamentul față de siguranța cetățenilor și sprijinul constant oferit instituțiilor esențiale pentru gestionarea situațiilor de urgență. Noua autospecială îmbunătățește capacitatea operațională a ISU și poate asigura un răspuns prompt în intervențiile critice. Investim constant în siguranță, iar această achiziție este un exemplu concret al colaborării dintre administrație și serviciile de urgență”, a transmis Primăria Cluj-Napoca.
Ce dotări are autospeciala?
Principalele dotări includ:
- Motopompă de înaltă presiune (100 bari, 40 l/min);
- Sistem de iluminare 360° pentru intervenții pe timp de noapte;
- Troliu electric cu telecomandă pentru operațiuni de salvare și recuperare;
- Aparate de respirat DRAGER PSS3000 și detector multigaz Drager X-AM 2500;
- Unelte de descarcerare electrice pentru accidente auto;
- Motopompă pentru inundații Honda WX15T;
- Sisteme de semnalizare și iluminare LED pentru trafic și zone de lucru;
- Alte sisteme specifice intervențiilor de urgență.
EVENIMENT
Micii fotbaliști de la Academia de Fotbal „U” CLUJ – Luceafărul au CÂȘTIGAT Winter Christmas Cup
Micii fotbaliști de la Academia de Fotbal „U” CLUJ – Luceafărul au câștigat Winter Christmas Cup, competiție desfășurată în 15 decembrie, cu 5 victorii din 5 partide.
„Campionii, campionii, ole ole ole!!!
Grupa 2017 condusă de Danciu Radu a câștigat Winter Christmas Cup desfășurat în data de 15 decembrie după un parcurs perfect cu 5 victorii în 5 meciuri.
Micii fotbaliști de la Academia de Fotbal „U” CLUJ – Luceafărul au CÂȘTIGAT Winter Christmas Cup
Finala a fost câștigată cu scorul de 4-3 împotriva celor de la Unirea Dej.
Lotul care a făcut deplasarea la Dej a fost format din:
Codorean Tudor, Damir Nicholas, Gana Eric, Ghib Damian , Grad Albert , Nadașan Andreas, Nistor Matteo, Sîrb Luca, Țibuleac Matei și Zanc Zian.
Nistor Matteo a fost recompensat cu premiul de golgheter al competiției.
Felicitări copii!!
Mulțumim părinților pentru susținere”, scrie pe pagina de Facebook a Academiei de Fotbal „U CLUJ – Luceafărul.
CULTURA
Bustul lui Woodrow Wilson, mutat în Piața Lucian Blaga din Cluj-Napoca. Va fi dezvelit în prezența Ambasadoarei SUA
Bustul de bronz al lui Woodrow Wilson, fost președinte al Statelor Unite ale Americii, va fi dezvelit miercuri, 18 decembrie, în Piața Lucian Blaga din Cluj-Napoca.
Primăria Cluj-Napoca organizează miercuri, 18 decembrie, la ora 12, un eveniment de dezvelire a bustului de bronz al lui Woodrow Wilson, fost președinte al Statelor Unite ale Americii între anii 1913 – 1921. Ceremonia va avea loc odată cu mutarea acestuia din curtea Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj, de pe strada Louis Pasteur, în Piața Lucian Blaga.
Sculptorul bustului și mai multe personalități, prezente la eveniment
Bustul este o creație a sculptorului Ilarion Voinea, care va fi prezent la eveniment pentru a împărtăși câteva cuvinte despre opera sa. De asemenea, la ceremonie vor participa Ambasadorul SUA în România, Excelența Sa, Kathleen Kavalec, președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, alături de alte personalități din lumea culturală și academică.
Bustul din bronz al lui Woodrow Wilson a fost realizat în anul 2002 și era fost amplasat până de curând în curtea Universității de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca. Relocarea sa în Piața Lucian Blaga are scopul de a oferi clujenilor și turiștilor ocazia de a admira acest omagiu dedicat fostului președinte american, o personalitate marcantă a istoriei moderne.