EVENIMENT
VIDEO FOTO. Traficanți de droguri arestați la Cluj. Captură impresionantă făcută de polițiști și procurorii DIICOT
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj Napoca, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Cluj, au documentat activitatea infracțională a unor persoane bănuite de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc, trafic de droguri de mare risc și efectuarea de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deține autorizație eliberată în condițiile legii.
Astfel, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea a 6 persoane (cinci bărbați și o femeie), cu vârstele cuprinse între 25 și 66 de ani, cercetate pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc, trafic de droguri de mare risc și efectuarea de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deține autorizație eliberată în condițiile legii. În sarcina uneia dintre persoanele cercetate s-a reținut și comiterea infracțiunii de sustragerea sau distrugerea de probe.
”Din materialul probator administrat a reieșit faptul că, în perioada ianuarie-decembrie 2024, trei dintre persoanele cercetate (doi bărbați și o femeie) ar fi constituit în județul Cluj o grupare de criminalitate organizată de tip piramidal care ar fi acționat în scopul obținerii unor importante sume de bani din traficul de droguri de risc și mare risc și din efectuarea de operațiuni cu produse susceptibile de a produce efecte psihoactive.
În cadrul grupului infracțional doi dintre membri au avut roluri constând în depozitarea și vânzarea de substanțe interzise pentru liderul grupării.
De asemenea, ar fi constituit o sursă de aprovizionare cu substanțe interzise și pentru alte trei persoane cercetate în prezenta cauză”, arată polițiștii și procurorii DIICOT.
Captură impresionantă de droguri
Cercetările efectuate au mai relevat că, în intervalul 2023-2024, persoanele cercetate ar fi procurat, deținut, manipulat și vândut droguri de risc și mare risc, precum și substanțe psihoactive (canabis, cocaină, 3-CMC, 2 CMC, 2 MMC, 4MMC și 2 Fdck) cu sume cuprinse între 600 și 12.500 de lei.
În urma celor 16 percheziții efectuate în județul Cluj au fost identificate și ridicate 10.051 de comprimate ecstasy și peste 200 de grame de fragmente de comprimate (drog de mare risc), aproximativ 1 kilogram de cocaină (drog de mare risc), 32 de pachete cu hașiș și 7 pungulite cu hașiș (drog de risc), peste 7,5 kilograme substanță psihoactivă (2 MMC și 2 CMC), 4 pungi cu timbre LSD (drog de mare risc), 3 pungi și 5 borcane cu materie vegetală de culoare verde-oliv, ciuperci halucinogene, un aparat de vidat, 5 cântare electronice de mare precizie, obiecte purtând urme de substanță, 546.805 lei și 24.690 de euro, înscrisuri, precum și alte mijloace de probă.
Ulterior, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj a dispus arestarea preventivă a persoanelor bănuite, pentru 30 de zile.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul brigăzilor de combatere a criminalității organizate Alba și Oradea, serviciilor de combatere a criminalității organizate Sălaj, Bistrița Năsăud și Satu Mare, specialiștilor criminaliști din Inspectoratul de Poliție Județean Cluj, jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Cluj și Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj și lucrătorilor Direcției Regionale Vamale Cluj.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
CULTURA
VIDEO FOTO. Cete de colindători au împânzit centrul Clujului. Sală plină la spectacolul ”Colind Iancului”
Cete de colindători au împânzit, duminică, centrul municipiului Cluj-Napoca pentru a marca cea de-a 30-a ediție a festivalului ”Colind Iancului”, organizat de Societatea Cultural-Patriotică “Avram Iancu”.
Colindători și-au dat întâlnire la ora 12 la Monumentul Memorandiștilor, după care au pornit în paradă, cu colinde tradiționale, pe Bulevardul Eroilor până în Piața Avram Iancu, la statuia Crăișorului Munților.
Aici au așteptat ieșirea credincioșilor de la Catedrala Mitropolitană după slujba de Liturghie, care s-au alăturat colindătorilor, iar, împreună, au colindat câteva colinde precum “Măruț Mărgăritar”, “Trei păstori”, dar au cântat și imnul societății “Avram Iancu”.
Cei prezenți s-au îndreptat apoi spre Cinema-Teatru ”Florin Piersic”, unde a avut loc, de la ora 13, un spectacol de colinde susținut, printre alții, de Sava Negrean Brudașcu, Mariana Morcan și de colindători din mai multe orașe transilvane, intrarea fiind liberă.
Iubire pentru tradiții
Publicul, care a umplut sala, a aplaudat și s-a bucurat de această manifestare tradițională care a împlinit 30 de ani.
“În fiecare an vin, și în fiecare an rămân uimit de cât de frumos pot să cânte copiii ăștia, și cat de înzestrați sunt cu portul și tradițiile lor populare”, a declarat Mihai Mocanu, un spectator fidel al festivalului.
“O facem din plăcere și o facem din iubire pentru port, pentru țară și pentru tradiții. Nimic nu se compară cu atmosfera din spectacol, îmi umple inima de bucurie”, a declarat pentru Cluj24 o colindătoare de la Petrova.
Cete de colindători din Ardeal
Cetele de colindători prezente de la filialele societății din țară sunt: Voievozii (filiala Bogdan-Vodă), Tileguța (filiala Petrova), Ceata filialei Oradea (Bihor), Ceata de colindători a școlii Avram Iancu(Satu Mare), Ceata de colindători Sălciua(Alba), Grupul “Tradiții”(Abrud), Grupul filialei Astra(Alba-Iulia), Corala “Alburnus Maior” (Roșia Montană), Grupul Asociației Culturale “Lirica” (Petroșani), Doina Târnavelor (Târnăveni), Nicolae Turcu & Grupul “Muguri”, (Cluj-Napoca) Grupul de Măguri Răcătău, (Cluj-Napoca), Grupul de la școala “Avram Iancu” Dej, Ceata “Buciumul” a filialei Cluj.
Andreea Paparuș
EVENIMENT
Unirea Slobozia – CFR Cluj, 1-1. Scor decis de două PENALTY-uri, după un meci foarte slab al clujenilor
CFR Cluj a întâlnit-o, duminică, pe Unirea Slobozia, în deplasare, într-un meci din etapa a 20-a a Superligii de fotbal. Clujenii veneau după o înfrângere în fața rivalei din oraș și ocupau doar locul 5 cu 31 de puncte. Meciul, extrem de slab, se încheie la egalitate, 1-1, goluri înscrise din penalty-uri de Purece (min.36), respectiv Louis Munteanu (min.63).
Echipele de start:
Unirea Slobozia: D. Rusu – Ibrian, I. Dinu, Pospelov, C. Toma – Coadă, Perianu – Aganovic, Purece, Vlăsceanu – Gele
Rezerve: Krell, Dorobanțu, Medina, Pacionel, Lemnaru, Camara, M. Ilie, Yusov
Absenţi: A. Lopez, C. Bărbuţ (accidentaţi), Marius Antoche, Christ Afalna (suspendați)
Antrenor: Adrian Mihalcea
Unirea Slobozia – CFR Cluj, 1-1. Scor decis de două PENALTY-uri, după un meci foarte slab al clujenilor
CFR Cluj: Hindrich – Abeid, Leo Bolgado, Matei Ilie, Simão Rocha – Fică, Djokovic, Păun – Postolachi, Munteanu, Korenica
Rezerve: Gal, Camora, Mogoș, Graovac, Artean, Keita, C. Filip, Tachtsidis, Deac, Nkololo, Kamara, Michael
Absenţi: Mihai Popa (accidentat)
Antrenor: Dan Petrescu
Stadion: Clinceni – Arena 1 (Clinceni – Ilfov)
Arbitru: Coza Ionuţ (Cernica – Ilfov)
A1: Bojan Cosmin (Târgu Mureş – Mureş)
A2: Ivanov Roxana (Giurgiu – Giurgiu)
Arbitru VAR: Trandafir Cristina Mariana (Bucureşti – Bucureşti)
Arbitru AVAR: Marcu Claudiu (Constanţa – Constanţa)
Prima repriză ar putea fi caracterizată printr-un joc slab al CFR-ului și obraznic, pe alocuri, al Unirii. Cea mai mare ocazie le-a aparținut celor din Slobozia, în min.19, când Vlăsceanu a trimis cu capul în bară. După 3 minute vine și bara lui Louis munteanu.
În min.32, Bolgado face henț în careu, Coza dictează penalty, Pospelov ratează dar lovitura se repetă pentru că mai mulți clujeni au intrat în careu. Purece execută în min.36 și înscrie pentru 1-0.
În min.33, Postolachi are o lovitură bună de cap dar Rusu respinge. Clujenii se aruncă spre careul celor de la Slobozia însă haotic, fără nicio ocazie clară.
Repriza a doua începe cu presiune asupra careului celor din Slobozia, dar fără ocazii. În min.63, CFR egalează tot din penalty, acordat la un fault asupra lui Păun, înscrie Louis Munteanu.
Doar un punct obțin clujenii după un meci foarte slab și situația devine arzătoare în zona play-off-ului. Louis Munteanu ajunge la 8 goluri marcate însă se pare că stilul de joc al lui Dan Petrescu nu i se potrivește deloc. Se așteaptă prea mult de la el în condițiile în care singurul care-l alimenta cu pase utilizabile, Tachtsidis, nu joacă.
Notele Cluj24:
Hindrich 7 – Abeid 5, Leo Bolgado 5, Matei Ilie 5, Simão Rocha 5 – Fică 6, Djokovic 5, Păun 5 – Postolachi 6, Munteanu 6, Korenica 5, Mogoș 6, Nkololo 5, Kamara 5, Michael
EDUCATIE
Simpozion de cercetare științifică francofonă la UMFIH Cluj-Napoca. Provocări întâmpinate în crearea diplomelor europene
Ambasada Franței în România și Agenția Universitară a Francofoniei organizează cea de-a III-a ediție a Simpozionului de cercetare științifică francofonă în Europa Centrală și de Est. Evenimentul se va desfășura în perioada 16-17 decembrie 2024 la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” (UMFIH) Cluj-Napoca.
”Scopul acestui simpozion este de a reuni comunitatea științifică francofonă din România și din regiunea Europei Centrale și de Est (ECE), în colaborare cu universități, institute ale Academiei Române și centre naționale de cercetare.
În cadrul evenimentului se va desfășura atelierul intitulat „Alianțe Europene”, în data de 16 decembrie, ora 15:15.
Atelierul își propune să abordeze provocările întâmpinate în crearea diplomelor europene și să evidențieze rolul alianțelor ca pârghii esențiale pentru cercetarea științifică regională și bilaterală.
În prezent, 17 alianțe universitare europene implică universități românești și franceze, consolidând o colaborare esențială pentru viitorul cercetării și educației în Europa.
Universitatea noastră face parte din Alianța Neurotech EU, o inițiativă europeană inovatoare dedicată neuroștiințelor, neurotehnologiei, cercetării și educației interdisciplinare”, arată reprezentanții universității clujene.
EVENIMENT
FOTO. ”Sperietoarea” legionarilor, prezentă și în iunie 1990 în România – articole din presa vremii
”Sperietoarea” legionarilor apare, periodic, când în România au loc tulburări violente, iar autoritățile își îndreaptă atenția către un vinovat aflat, întotdeauna, la îndemână.
Bunăoară, nucleul dur din jurul fostului candidat independent la prezidențiale, Călin Georgescu, a fost prezentat drept unul legionar, din care ar face parte mercenarul Horațiu Potra și Eugen Sechila, ambii reținuți inițial de procurori sub acuzații de transport de arme și planuri de rebeliune, dar lăsați, ulterior, în libertate de judecători.
În 1990, ”legionarii” erau cei acuzați că au pus la cale revolta față de guvernarea FSN din 13-15 iunie, și care au fost înfierați cu mânie proletară în gazetele vremii.
Conform platformei digitale Arcanum, mai multe ziare din țară apărute în România după Revoluția din 1989 au reflectat evenimentele din 13-15 iunie 1990 prin prisma implicării ”legionarilor”.
Legionarii de Covasna
Astfel, în ziarul ”Cuvîntul Nou”, cotidian social-politic al județului Covasna, este publicat articolul ”La bîte, cetăţeni!” în care se făcea trimitere la ceea ce s-a întâmplat la București și justifica intervenția minerilor.
”Că arme oamenii cinstiţi n-au. Au, în schimb, legionarii şi ţiganii care le-au furat noaptea trecută de la sediul Poliției din Capitală. Cum să furi nişte arme ? Nimic mai simplu: faci cîteva sticle incendiare (după ce ataci o staţie PECO, că altfel de unde benzină?), le-arunci prin ferestre în sediul Poliţiei, ei, blînzii apărători ai ordinii şi liniştii publice, se sperie, o iau la fugă, sar pe geamuri, îşi pierd cumpătul şi… gata. Avem armele. Găsim şi muniţie. leşim în stradă şi tragem în civili, în militari, în poliţiştii rătăciți pe-acolo. Cam aşa a fost în seara de 13 iunie, pînă pe la ora 2 noaptea, cînd au intervenit forţele Ministerului Apărării Naționale”, se arată în articolul respectiv.
Noua revoluție legionară
Peste câteva zile, în 23 iunie, același ziar titra că, la 6 luni de la Revoluția din 1989, celor căzuți în Revoluție, ”li s-au alăturat alții, căzuți în noua revoluție produsă de legionari și alți ticăloși instigați de o presă ce-şi zice liberă, dar care înainte de a fi liberă este iresponsabilă”
”La șase luni de la Revoluție ne batem joc de libertatea cîştigată cu atîta sînge tînăr, căzînd în mrejele întinse cu dibăcie de o minoritate care nu urmărește altceva decît destabilizarea țării şi luarea puterii, prin forță, de către elemente legionare, ostile voinței poporului, exprimată liber la alegerile din 20 mai”, se arăta într-un alt articol.
Rebeliune de tip legionar
Cotidianul independent doljean ”Cuvîntul Libertății” din 14 iunie 1990, scrie despre ”dezlănțuirea bestială a unor elemente de extremă dreaptă”: ”Grupuri de barbari au încercat să ocupe postul TVR, au incendiat sediile Poliției Capitalei și ale Ministerului de Interne. După încercările de lovituri de forță din 12 și 28 ianuarie, apoi din februarie, am trăit, iată, si tentativa de rebeliune de tip legionar.
Intervenția oamenilor de bună credință, a poliției și armatei a stopat acțiunile demenților și trădătorilor de țară pusi in slujba celor ce nu urmăresc decît destabilizarea României, transformarea ei într-un teatru de război civil și într-o colonie jalnică, întorcînd-o de pe drumul democrației autentice pe care s-a înscris și pe care si-l consolidează în urma alegerilor libere din 20 Mai.
Să fim solidari, oameni buni! Să fim solidari și să ripostăm vehement pentru ca, împreună cu forțele de ordine și cu armata, să stîrpim din fașă încercarea de rebeliune legionară!”.
Extremiștii legionari
Nici ziarul ”Cuvîntul Liber” al județului Mureș de sâmbătă 16 iunie 1990 nu a lăsat nesancționată implicarea ”legionarilor”.
”Între termenii barbarie și vandalism, motivele noastre de reflecție decurg din definirea exactă a sensului cuvintelor invocate. Iar dacă membrii acelui vechi trib germanic (vandalii) au rămas să fie înghițiți în cețurile istorici, distrugătorii actuali (pentru că numai contemporani nu pot fi) ai valorilor culturale, materiale şi artistice mișună, iată, printre noi.
(…) Vreme de peste 45 de ani am dorit libertatea. Acum o avem. Numai că, în lumea aceasta cu față schimonosită, nơi nu ştim ce să facem cu ea! Incendii, declanşate de cocteilurile Molotov prin mîna unor piromani nenorociți, clădiri guvernamentale în flăcări, militari, copiii noştri mîndri – cu fețele și mîinile arse, cu răni dureroase, cuțite, bîte, pietre, indivizi amintind, prin actele lor, de extremiştii legionari de odinioară, stare de încordare şi de insecuritate a persoanei, iau chipul unei tentative de lovitură de stat. Al unei contrarevoluții”, scria în ziarul menționat.
”Să barăm calea extremiștilor fascisto-legionari”
”Cuvîntul Libertății” din Dolj revine în 16 iunie 1990 cu un nou text, pe aceeași linie: ”Să barăm calea extremiștilor fascisto-legionari împreună cu întreaga opinie publică, cu tot ce este patriot romîn și democrat. Membrii și simpatizanții Partidului Democrat al Muncii din județul Dolj au luat la cunoștință cu indignare de încercarea de puch a unor clemente huliganice de orientare fascistă-legionară, de jafurile și crimele săvîrșite în București în ziua de 13 iunie 1990.
(…) Cheamă toate organizațiile democratice și forțele progresiste, pe muncitori, țărani și intelectuali să facem zid în jurul organelor legale ale statului, să barăm calea elementelor destabilizatoare și a susținătorilor acestora din țară și străinătate”.