Connect with us

EVENIMENT

Radiografie dură despre USR Cluj: Filiala a devenit un exemplu trist de mediocritate și incompetență

Publicat


usr

O membră a USR Cluj a făcut o radiografie dură despre filiala județeană spunând că aceasta a devenit un exemplu trist de mediocritate și incompetență și refugiul celor care n-au excelat niciodată în propriile cariere și văd în funcțiile publice unica șansă de validare personală. Pentru luările de poziție critice, aceasta riscă să fie exclusă din partid.

”Realitatea USR Cluj – Fără hoție ajungeam departe. USR Cluj a pornit în 2016 ca un grup de oameni din societatea civilă, fiecare cu ani de activitate și implicare civică în spate. Aveam experiență reală în proiecte pentru comunitate dar, mai ales, aveam principii clare.
Astăzi privesc cu amărăciune la ce a ajuns organizația. În funcții publice avem acum:
– Un tânăr consilier parlamentar a cărui principală realizare este redactarea de sesizări împotriva colegilor care îndrăznesc să critice conducerea
– O deputată avocat cu o activitate profesională anterioară atât de intensă încât NU se reflectă și în declarațiile de avere
– Un medic stomatolog (soțul deputatei) al cărui cabinet este invizibil fără alte venituri până la ocuparea funcției publice
– Un senator a cărui experiență include câțiva ani de… pauză profesională
– Un nou ales deputat, fost membru PNL, care cauta acum câțiva ani să facă trafic de influență pentru prieteni (fără succes atunci, probabil de aici motivația de a obține funcția de parlamentar)”, susține Carmen Țurcanu.

Impostura și mediocritatea profesională

Potrivit acesteia, problemele reale ale Clujului se adâncesc, pornind de la infrastructura deficitară și până la dezastrul ecologic de la Pata Rât, în timp ce această ”nouă gardă își consumă energia în lupte interne și încercări de eliminare a vocilor critice”.

”Din organizația care trebuia să aducă schimbarea reală în politica românească, si era mereu in avangarda partidului anti sistem, filiala USR Cluj a devenit un exemplu trist de mediocritate și incompetență.
Iar eu nu sunt cu nimic specială în această acțiune, sunt una din multele sesizări care curg pe adresa biroului județean, scrise de consilierul dnei președinte. Că asta este prioritatea ta în calitate de proaspăt ales consilier județean: să fii în continuare secretară.
Impostura și mediocritatea profesională au înlocuit realizările concrete și principiile. USR Cluj a devenit refugiul celor care n-au excelat niciodată în propriile cariere și văd în funcțiile publice unica șansă de validare personală. Iar când cineva îndrăznește să numească această realitate, răspunsul vine sub formă de sesizări și tentative de excludere.
Asta este prioritatea USR Cluj acum, să-și excludă membrii care îi confrunta cu propriile eșecuri.

Dacă in 2016 USR Cluj, un partid de 2 luni, a obținut un procent de 15%, in 2020 a ajuns la 31% ca anul ăsta, după 4 ani cu această conducere sa ajungă la contra performanța de 14%. Iar problema conducerii sunt membrii care arată asta, nu deciziile care i-au adus aici…”, mai arată Carmen Țurcanu.

”Vehiculul politic al unui grup meschin de oameni care vor sa se căpătuiască călcând pe cadavre”

Aceasta a precizat că daca ar vrea cu adevărat, conducerea filialei județene ar avea la ce sa lucreze.

”De exemplu sa recreeze sentimentul de onestitate si voluntariat de la inceputul miscarii. USR a fost facut de oameni care n-au mai stat deoparte. Oameni care si-au sacrificat timp, bani si imagine ca sa construiasca o alternativa la actorii politici existenti.

Un partid creat de voluntari pentru oameni ca ei, care vor sa dea tarii si societatii, care sunt dispusi sa sacrifice pentru binele comun. Ori USR Cluj a devenit exact opusul acelui partid. Este azi vehiculul politic al unui grup meschin de oameni care vor sa se capatuiasca calcand pe cadavre.

Care vorbesc despre realpolitik in timp ce isi exclud, marginalizeaza si suprima colegii. Oameni care au distrus sistematic tot ce a insemnat USR Cluj pentru a pune in loc o alta cultura organizationala.

Si dupa cum se vede și din lipsa de sustinere publica, de voluntari, de membri implicati… o cultura organizationala incompatibila cu electoratul USR.
Îmi pare rău pentru acei cativa membri activi care inca depun efort in USR Cluj, cum imi pare rau si pentru cei 30 000 de clujeni care încă și-au mai pus speranțele în această organizație, însă data viitoare să știți ca nu votați nimic diferit de PSD si PNL.
Iar pentru cei care îmi urmăresc cu atenție și îngrijorare postările, abia asta s-ar putea constitui într-o formă de prejudiciu la adresa USR – deși nu sunt convinsă, având în vedere că nu am mințit cu nimic”, a conchis Țurcanu, care are carnetul de partid cu numărul 66.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Câți CÂINI ai voie să crești dacă stai la curte? Ce spune Legea

Publicat

caine

Există posesori de câini care se întreabă dacă există vreo restricție legală în ceea ce privește numărul de animale pe care le poate crește la curte. Legea în vigoare este una care vine să lămurească această chestiune.

În ultimii ani, tot mai mulți români și-au îndreptat atenția către un animal de companie. Predomină câinii și pisicile, indiferent că vorbim de cetățenii care locuiesc în zonele urbane sau în cele rurale, scrie Fanatik.

Câți CÂINI ai voie să crești dacă stai la curte? Ce spune Legea

De altfel, o statistică dată publicității în 2024 de Federația Națională pentru Protecția Animalelor (FNPA) arăta că suntem țara europeană cu cel mai mare număr de animale de companie deținute pe cap de locuitor. E vorba de un număr impresionant: 8,6 milioane de câini și pisici cu proprietar.

În aceste condiții, unii cetățeni s-au întrebat câți câini pot crește dacă locuiesc la curte. E important de spus că nu există o lege care să limiteze deținerea unui anumit număr de câini şi pisici în curte.

În schimb, un document pus în dezbatere publică de Autoritatea Naţional Sanitar Veterinară şi pentru Siguranța Animalelor (ANSVSA) în august 2024 prevedea noi obligații pentru deținătorii de animale.

Astfel, proprietarii de câini sunt obligați să asigure o suprafață minimă pentru fiecare animal în parte, respectiv, cel puțin 4 metri pătrați pentru câinii de talie mică și 6 metri pătrați pentru cei de talie mare. Până la intrarea în vigoare a actului normativ, legislația prevedea un minim de doar 2,5 metri pătrați pentru fiecare câine.

„Proprietarii de animale care stau la casă trebuie să mai țină cont de un set de reguli”

Iată textul din proiectul legislativ. Proprietarii/deținătorii de câini au obligația de asigura o suprafață locativă minimă de:

a) 4 metri pătrați pentru fiecare câine de talie mică, cu înălțimea la greabăn mai mică de 30 cm
b) 5 metri pătrați pentru fiecare câine de talie medie, cu înălțimea la greabăn situată în intervalul 30-50 cm
c) 6 metri pătrați pentru fiecare câine de talie mare, cu înălțimea la greabăn mai mare de 50 cm

Proiectul de mai sus stabilește şi amenzi între 2.000 şi 5.000 de lei pentru persoanele fizice care cresc câini pentru comercializare fără a fi înregistrate ca unități de tip canisă.

De asemenea, proprietarii de animale care stau la casă trebuie să mai țină cont de un set de reguli pentru a nu fi sancționați. Aceste măsuri se referă la locul în care este amplasată cușca animalului. Din 2025, proprietarii pot primi amendă de 500 de lei dacă nu respectă noua lege.

Astfel, proprietarii sunt obligați de lege să amplaseze cuștile câinilor la cel puțin 60 cm de gardul vecinului. Dacă nu respectă această lege riscă să fie amendați cu 500 de lei.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Ministrul Energiei: Facturile la energie ar putea CREȘTE de la jumătatea anului

Publicat

energie

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, susține că facturile la energie ar putea crește de la jumătatea anului. În acest context, el recomandă consultarea site-ului ANRE pentru a alege companiile care vin cu cele mai bune oferte.

Sebastian Burduja a amintit de faptul că, printr-o ordonanță adoptată de Guvern în urmă cu câteva săptămâni, plafonarea prețului la energie electrică a fost prelungită pentru trei luni, până la 1 iulie, scrie Fanatik.

Pentru a beneficia de cea mai bună ofertă, el îndeamnă consumatorii să aleagă cele mai convenabile companii pe portalul web al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

sebastian burduja facebook

Ministrul Energiei: Facturile la energie ar putea CREȘTE de la jumătatea anului

„Dacă intraţi pe ANRE, pe comparatorul de preţuri şi chiar îi rog pe toţi românii să o facă şi să-şi aleagă cea mai bună ofertă, sigur o să găsiţi o ofertă în jur de un leu. Ea e de la o companie din portofoliul nostru, nu vreau să-i fac acum reclamă, dar e o companie cu capital majoritar de stat, listată recent, un mare succes, şi care a ajutat şi să calmeze această piaţă a furnizării, că vine cu oferte foarte bune.

Sigur, nu e 0,68, cât este cel mai mic plafon pentru consum. Dar nu e nici 1,7, nici măcar 1,6, deci e un preţ, să spunem, destul de competitiv pentru piaţa actuală. Acum, până la 1 iulie se pot întâmpla multe, nu ştiu, se rezolvă conflictul din Ucraina, poate e un scenariu optimist, şi atunci Ucraina s-ar putea să redevină exportator către regiunea noastră, s-a mai întâmplat acest fenomen”, a afirmat Sebastian Burduja, vineri seară, la Antena 3.

Astfel, după data de 1 iulie, facturile s-ar majora, însă nu semnificativ, susține el. În acest context, el spune că în cazul consumatorilor vulnerabili, va exista un sprijin oferit de stat.

„Pentru românii care au într-adevăr probleme cu plata facturilor va exista categoric un mecanism de sprijin”

Burduja a oferit și un exemplu. În situația unui consumator de 100 kWh pe lună, cu plafon de 0,68, factura va avea o valoare de aproximativ 40 de lei. De la jumătatea lunii, aceasta ar putea avea valoarea de circa 60 de lei.

„Dacă eu am un consum mic, de sub 100 kWh pe lună, am acel plafon de 0,68, deci pe mine mă costă pe lună undeva la 40 de lei curentul. Atât mă costă în momentul ăsta. Dacă nu sunt vulnerabil, pe noile preţuri, de exemplu pe oferta pe care vă spuneam, o să mă coste în jur de 60 de lei. Pare rezonabil, adică totuşi pentru a plăti factura la curent pe lună, pare rezonabil dacă nu sunt un consumator în sărăcie energetică vulnerabil.

Dacă am un consum astăzi de peste 300 kWh pe lună, am prin lege un plafon de 1,3 lei per kWh. Deci e posibil să văd chiar o mică ieftinire în facturi, nu semnificativă, dar nu va fi un dezastru. Dacă sunt undeva între pe la 250 de kWh pe lună sau 280 de kWh pe lună, da, o să fie o mică creştere, dar, încă o dată, eu cred că pentru românii care au într-adevăr probleme cu plata facturilor va exista categoric acest mecanism de sprijin, e prevăzut în ordonanţă. Pentru ceilalţi poate va fi ceva în plus, dar n-ar trebui să fie o povară atât de mare”, a adăugat Burduja.

Citește mai departe

EVENIMENT

Rate mai MICI pentru români de la 1 aprilie 2025

Publicat

card

Începând cu 1 aprilie 2025, sute de mii de români vor plăti rate mai mici. Este vorba de cei care au luat împrumuturi după anul 2019, cu ratele calculate în funcție de IRCC, indicele de referință pentru credite.

„O valoare de 5,55% versus 5,66% valabil încă în trimestrul 1. Înseamnă o rată mai mică. Scăderea nu este semnificativă, dar este o scădere”, explică Gabriela Mateescu, director creditare persoane fizice, conform observatornews.ro.

Românii care au luat un credit ipotecar de 350.000 de lei, pe 25 de ani, vor economisi 25 de lei la rata lunară. Odată cu reducerea IRCC-ului, scade și dobânda. Cu toate acestea, ratele nu se vor micșora semnificativ în viitorul apropiat, scrie Fanatik.

Rate mai MICI pentru români de la 1 aprilie 2025

În astfel de situații, pentru a mai scăpa de datorii, tot mai multe persoane aleg să își refinanțeze creditele. Banca Națională nu pare că anunță tăieri din dobânzi, astfel că românii cer dobândă fixă pe termen scurt.

„Optarea pentru un credit ipotecar standard, cu dobândă fixă. Noi avem dobânzi fixe care pornesc de la 4,79% pe 3 ani. Şi merg până la perioade fixe de 5 sau 10 ani. Este o variantă de a te pune la adăpost de această fluctuaţie a indicelui IRCC”, spune Marian Oprea, manager credite, pentru sursa menționată.

„Este necesar să faceți o diferență între dorințe și nevoi”

Înainte de a face un astfel de pas important, trebuie să te gândești dacă ai nevoie de lucrul respectiv și dacă poți, într-adevăr, să-ți plătești ratele. Este necesar să faceți o diferență între dorințe și nevoi.

De asemenea, pentru un credit ipotecar pe 20 de ani, este recomandat să începem să facem economii cu un an înainte. Ar fi ideal să avem deja suma echivalentă ratei respective. În acest fel, nu vor apărea probleme atunci când trebuie să plătești ratele.

„Trebuie să avem un buget de venituri şi cheltuieli. Altfel e foarte complicat, nu ştim pe ce dăm banii şi nu avem cum să îi gestionăm. Când vrei să iei un credit de nevoi personale pe 3 sau 5 ani este bine să economiseşti rata lunară, undeva între 3 şi 6 luni înainte să iei creditul.

La un credit ipotecar pe 20 de ani sau mai mult economiseşte un an înainte, echivalentul ratei, ca să vedeţi cum este înainte să iei acel credit. Pentru că ne dorim multe lucruri, mai repede, să trăim mai bine în viaţă, dar nu suntem conştienţi ce implică toate acele credite decât când le contractăm”, a explicat Iancu Guda, specialist economic, în cadrul rubricii IQ Financiar de la Antena 1.

Citește mai departe

EVENIMENT

MApN DEZMINTE mobilizarea rezerviștilor și antrenamentele militare pentru populație

Publicat

exercițiu complex interarme la batalionul 811 infanterie ,,dej”

După ce în spațiul public au apărut mai multe informații conform cărora populația este pregătită pentru război, MApN a liniștit populația.

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a emis un comunicat prin care dezminte categoric informațiile false apărute în spațiul public, privind mobilizarea rezerviștilor și pregătirea populației pentru apărare, subliniind că aceste zvonuri sunt manipulări fără niciun fundament legal. Reacția autorităților vine după ce, pe rețelele de socializare și în diverse grupuri de pe Facebook au fost distribuite mai multe mesaje alarmiste, scrie Fanatik.

MApN DEZMINTE mobilizarea rezerviștilor și antrenamentele militare pentru populație

Una dintre dezinformări susținea că tinerii cu cetățenie română, cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, vor fi chemați de urgență la instruire militară, începând cu 3 aprilie 2025. MApN a clarificat că serviciul militar obligatoriu a fost suspendat în România încă din 2007, conform Legii 395/2005.

„Reamintim că executarea serviciului obligatoriu în calitate de militar în termen şi militar cu termen redus a fost suspendată pe timp de pace în România, începând cu data de 1 ianuarie 2007, aşa cum prevede Legea 395/2005 privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu şi trecerea la serviciul militar pe bază de voluntariat”, a punctat MApN.

O altă informație falsă se referea la presupuse exerciții de mobilizare, care ar fi fost pregătite de autoritățile din România pentru populație. MApN a explicat că sursa acestor informații este un articol publicat în Republica Moldova, care face referire la acțiunile Armatei Naționale moldovenești. Nu este vorba despre niciun exercițiu pregătit de autoritățile române.

Ce trebuie să știe românii despre exercițiile de mobilizare ale Armatei Române

MApN a ținut să precizeze că, deși organizează astfel de exerciții în România, acestea sunt anunțate public în prealabil și se desfășoară de obicei de două-trei ori pe an. Ultima acțiune de acest tip a avut loc în octombrie 2024, în județele Buzău și Ialomița.

„În acest sens, MApN precizează că execută, conform atribuţiilor funcţionale, exerciţii de acest gen şi în ţara noastră, de regulă, de două-trei ori anual, activităţi care sunt anunţate din timp în spaţiul public. Ultima astfel de acţiune de instruire a avut loc în perioada 14 – 18 octombrie 2024, în judeţele Buzău şi Ialomiţa (Exerciţiul MOBEX BZ-IL-24)”, au declarat reprezentanții instituției.

Pentru anul 2025, MApN a confirmat că sunt planificate exerciții de mobilizare, care vor fi comunicate public în timp util, în prima jumătate a anului. Autoritățile se așteaptă ca astfel de dezinformări să continue să apară în mediul online, de aceea le atrage atenția românilor să fie foarte atenți ca sursa informațiilor să fie adevărată.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate