Connect with us

Clujeni de 5 stele

Virusologul Molnar Geza: Vor fi două vârfuri ale epidemiei de coronavirus în România. Omul a şters graniţa dintre el şi natură

Publicat


Pandemia de COVID 19 zguduie lumea. Combaterea noului coronavirus a determinat adoptarea de măsuri fără precedent pe întreg globul. Dar omul trăieşte cu virusurile dintotdeauna. Şi aşa va fi în continuare, şi după acest hop al omenirii.

Unul dintre cei mai reputaţi virusologi din România, clujeanul Molnar Geza, ne explică această convieţuire a omului cu microorganismele şi cu natura în general. Dar şi de unde vine şi către ce se înderaptă această pandemie cu noul coronavirus.

Citește și Coronavirus: Evoluția COVID-19, pe zile, la persoanele infectate. Primele simptome și momentele critice până la vindecare

Este şi vina noastră, fiindcă barierele dintre umanitate şi lumea animală s-au restrâns

Reporter: Acest nou tip de coronavirus de unde a apărut? Exista şi înainte? De ce a apărut acum?

Molnar Geza: În relaţia umanităţii cu lumea din jur şi în primul rând cu lumea animală –în primul rând vertebrate- există tot timpul un schimb de microorganisme.

De vreo 20 de ani tot apar alte microorganisme. Fără nicio discuţie, este şi din vina noastră, pentru că barierele sau zona de contact între umanitate şi lumea animală a devenit tot mai restrânsă, mai apropiată.

Putem să discutăm de ecologie, putem să discutăm de defrişări cu care deranjăm lumea animală etc. Dacă ne referim la coronavirusuri, aşa cum m-aţi întrebat, a existat o epidemie care a dat peste 8.000 de cazuri, SARS, în 2002-2003.

La care, cu mare probabilitate, a fost identificată ca sursă animală liliecii. Pe urmă, în 2012  a apărut tot cu coronavirus, MERS, care a plecat din Arabia Saudită, deci nu din China.

La MERS, cu certitudine s-a dovedit că rezervorul animal natural al acestui tip de coronavirus sunt liliecii. Acuma, că de ce a apărut acum, în 2019, în China, şi tot cu bănuiala că de la liliecii…

Cercetările continuă, dar cu mare probabilitate tot liliecii sunt rezervorul natural. Că de ce? De aceea, pentru că acum s-a ajuns ca în cazul acestui virus al liliecilor –a anumitor populaţii de lilieci, pentru că sunt vreo 18 specii diferite de lilieci- există undeva o încercare de trecere, de tranzitare a unor microorganisme –nu numai virusuri, ci şi alte microorganisme- din lumea animală spre receptivitate la lumea umană.

De obicei, există şi o gazdă intermediară, care în cazul acesta este încă în discuţie; că e vorba de pangolin sau de alt mamifer, încă nu s-a lămurit.

Reporter: Deci, acest tip de virus, această tulpină, acest COVID 19 exista şi înainte sau este rezultatul vreunei mutaţii în familia coronavirusului?

Molnar Geza: Coronavirusurile sunt cunoscute în lumea animală din anii 1960-1965. În lumea umană nu a existat până în 2002, până la apariţia SARS. Atunci a început să se identifice ca patologie umană.

Sunt peste 20-30 de agenţi patogeni care se pregătesc să treacă la om

Reporter: Bun, şi SARS, şi MERS fac parte din familia mare a coronavirusurilor, dar acest nou tip de coronavirus, COVID 19, credeţi că exista sau e o combinaţie recentă între careva dintre familiile acestea de coronavirus?

Molnar Geza: Fără nicio discuţie, este o recombinare, o schimbare în structura virusului, pentru că virusul propriu-zis al liliacului nu poate infecta omul, fiindcă omul nu are receptori pentru a primi virusul. Deci, tocmai de aceea se caută şi specia animală intermediară. E exact ca în cazul virusului gripal H1N1, cu epidemia din Mexic. Şi acolo e vorba de virusul păsărilor, care face mutaţii şi recombinaţii, în primul rând la porcine, dar nu numai.

Reporter: Circulă mult şi ideea că acest COVID 19 ar putea să fi fost creat în laborator…

Molnar Geza: Domnule, acest lucru s-a discutat… Eu am 77 de ani şi n-o să mai apuc, peste 30 de ani, când se vor desecretiza anumite documente… Dar, cu multă probabilitate, nu a fost creat în laborator. Pentru că este vorba de aşa-zisele microorganisme şi boli emergente.

Nu e singura. Vedeţi că şi Ebola e cunoscută tot din anii 1960. Dar a fost cu nişte episoade epidemice localizate, în Africa Centrală în primul rând. Până atunci n-a deranjat pe nimeni sau i-a deranjat numai pe cei implicaţi, populaţia din zonă.

Acum, când şi Ebola s-a extins mai mult, toată lumea este îngrijorată. Şi aceasta este o patologie, o infecţie emergentă. Dar, sunt cel puţin 20-30 de agenţi patogeni –nu numai virusuri, ci şi bacterii- cares e pregătesc şi sunt atenţionări în acest sens.

De aceea, de exemplu, izolările la lumea păsărilor a virusului gripal H5N8 este din ce în ce mai frecventă şi în Europa şi în Asia de Sud-Est, motiv pentru care este supus unei atenţii mari, fiindcă oricând ar putea să dobândească caractere patogene contra omului.

Şi atunci va apărea un nou virus gripal H5N8, care până acum n-a existat la om. Deci, astea sunt mecanismele biologice ale convieţuirii şi coexistenţei umanităţii cu lumea înconjurătoare, în primul rând cu lumea animală. De aceea se şi numesc zoonoze, adică provenind de la animale şi care se adaptează pentru infectarea omului. De ce spun acest lucru, că se adaptează?!

Adică, virusurile originale animale, 90%, nu pot infecta omul, decât foarte rar sau în circumstanţe absolut de coexistenţă. Să zicem, de exemplu, muncitorii de la crescătorii mari de porcine sau cabaline etc, care toată ziua sunt împreună cu acele microorganisme.

Acest lucru poate genera focare locale, cu îmbolnăviri locale, dar nu cu transmitere aşa cum se întâmplă cu acest nou coronavirus, care o transmisibilitate crescută, adaptată pentru om. Deci, nu cred în teoria conspiraţiei etc, dar, repet, unii discută, însă eu nu am date în sensul unor argumente ştiinţifice că aşa ar fi. În schimb, am argumente ştiinţifice bine fundamentate că este vorba de evoluţia naturală a relaţiei umanitate cu lumea înconjurătoare.

Citește și: ORDONANȚĂ MILITARĂ de restrangere a circulației. Se închid mall-urile, cabinetele stomatologice, se interzic grupurile mai mari de trei persoane în afara locuinței, iar noaptea se poate ieși din casă numai cu motiv

Aceste microorganisme încearcă să se adapteze şi trec la om

Reporter: Până la urmă, ce rol au aceste microorganiseme în lume? Virusurile, în particular.

Molnar Geza: Virusurile sunt întotdeauna patogene. Bacteriile, 90%, ne sunt folositoare. Dacă nu am avea bacterii în intestin, stomac etc, nu am putea utiliza alimentele pe are le consumăm.

Dacă nu am avea bacterii care sunt prezente în procesul de nutrificare şi nitrificare a suprafeţei pământului, n-am avea agricultură, culturi etc. Deci, 90% din microorganismele care ne înconjoară ne sunt în sprijin.

Dar rămâne 10% din multitudinea aceasta a lor, care sunt patogene şi produc îmbolnăviri. Dacă discutăm de bacterii, de exemplu meningita meningococică sau antraxul etc. Virusurile, dacă se adaptează omului, întotdeauna sunt patogene. Deci, îmbolnăvesc, dau infecţie.

Reporter: Dar mă gândesc că natura are legile, mecanismele ei, că orice din natură are un rol în acest circuit foarte complex. Virusurile ce rol au, de ce au apărut, de ce există?

Molnar Geza: În lumea animală aceste coronavirusuri, la lilieci, de exemplu, nu produc nimic.

Reporter: Sunt un accident al naturii? Nu au şi virusurile vreun rol pe care nu-l cunoaştem noi, poate?

Molnar Geza: Acuma, sigur, că virusurile care produc îmbolnăviri în lumea animală îşi au rolul lor de selectare a animalelor îmbătrânite, bolnave etc.

Dar nu sunt enorm de multe situaţii. În lumea animală e vorba mai mult de convieţuire, fără a afecta organismul animal. Dar mă reîntorc la ce v-am spus în primele fraze: o dată ce noi, umanitatea, sub toate aspectele, mergem şi ştergem din ce în ce mai mult acea graniţă între om şi lumea animală sau, mai extensiv, faţă de natură, atunci… Vă daţi seama…

Cu ocazia îmbolnăvirii cu MERS din Arabia Saudită, în grotele unui munte mic -nişte dealuri calcaroase, de fapt- au numărat 4.000 de lilieci/metru cub.

Acuma, această populaţie de lilieci, deranjată de noi, a trebuit să găsească alte locaţii, începând de la hambare şi până la podurile locuinţelor.

Liliecii pot migra până la 200 km în cazul în care sunt dislocaţi din grotele lor, din locaţiile lor naturale.

Ori, noi asta facem de multe ori, nu numai cu liliecii, ci şi cu alte animale. Dacă toate zonele de habitat natural ale animalelor sunt distruse, sigur că devin mai domestice, dar vin cu toate microorganismele lor, care pe ele nu le afectează.

Însă, aceste microorganisme, încercând să se adapteze, fac anumite schimbări, pentru că şi microorganismele, ca şi umanitatea, doreşte să supravieţuiască.

E un fenomen absolut biologic, absolut natural. Dar în care avem o mare vină şi noi sub astectul ştergerii acestor graniţe între habitatul uman şi habitatul natural din jurul habitatului natural.

Reporter: Deci, noi, oamenii suntem vinovaţi pentru că intervenim în ordinea, în legile naturii?

Molnar Geza: Pe de o parte, da. Şi, pe de altă parte, vedeţi, de exemplu, cum antibioticoterapiile exagerate şi de foarte multe ori inutile au dus la apariţia unor microorganiseme rezistente, care până atunci nu făceau nimic, dar, căutând persoana susceptibilă, persoanele bolnave, a apărut rezistenţa la antibiotice, încât mâine-poimâine n-o să mai ştii cu ce să-i tratezi.

Numărul de infectaţi va fi acelaşi, indiferent de strategie

Reporter: Ce credeţi, britanicii procedează corect, cel puţin declarativ, lăsând coronavirusul să se răspândească, pentru a dobândi acea imunitate colectivă?

Molnar Geza: Sunt două strategii posibile de aplicat. Una, aşa ca olandezii şi britanicii –dar şi acolo doar declarativ, fiindcă nu procedează chiar aşa, că şi ei au introdus o mulţime de îngrădiri.

Dar ei zic aşa: lasă ca să se infecteze, să am vârful epidemic cât mai apropiat la mine în ţară, ca să treacă cât mai repede epidemia. Dar la mine în teritoriu.

Această abordare are două riscuri majore. Unul din punct de vedere economic şi al sistemelor, alta din punct de vedere umanitar şi deontologic. Bun, zic ei: din moment ce 80% din cazuri sunt viroze banale, uşoare, pe care le poţi trata şi la domiciliu şi trec în 5-7 zile….

Dar poate supraîncărca la un moment dat sistemul sanitar, cum s-a întâmplat în Italia de Nord. Nu s-au mai putut trata toate cazurile existente. Din punct de vedere deontologic: bine-bine, eu las să sară vârful şi să treacă cât mai repede, dar trebuie să ştiu că dintre cei bolnavi vor şi muri.

Atunci, din punct de vedere deontologic nu este adecvat să spun că, domnule, ca să-mi treacă epidemia în trei săptămâni nu mă interesează că vor muri 300 sau 500 de oameni.

A doua strategie e să încerci să temperezi numărul în timp, pe zile, dar, în schimb, acest lucru prezintă riscul ca, în loc de două-trei săptămâni, să ţină mai mult şi, până la urmă, tot atâtea cazuri voi avea şi cu tot atâtea cazuri grave şi posibile decese.

Dar, în schimb, întind pe o perioadă mult mai lungă, când tot timpul am cazuri. Repet, numărul infectaţilor va fi acelaşi în final.

Oricare dintre strategii poate fi aplicată, dar cert este că la noi, în România, legislativ au fost organizate toate sistemele şi e bine să respectăm, chiar dacă este neplăcută pentru oameni această distanţare socială, care, în lipsa unui vaccin, a unui medicament specific, este singura modalitate de a mai tempera răspândirea virusului.

Vor fi două vârfuri ale epidemiei în România; virusul va ajunge la sate

Reporter: Estimaţi un vârf al epidemiei?

Molnar Geza: În Europa ne pregătim spre vârf. În schimb, în America de Sud, în America Centrală a intrat cu două-trei săptămâni mai târziu  şi încă n-au cazuri multe. În zone din Africa subsahariană nu au niciun caz, cel puţin raportat. Virusul se va plimba, inclusiv cu posibilitatea de reîntoarcere în iarna următoare.

Reporter: Nu se dobândeşte imunitatea după infectare şi vindecare?

Molnar Geza: Ba da, dobândeşti imunitate. De aceea următoarele -dacă prognoza unor cercetători se va confirma că se va întoarce şi că va fi un fel de virus sezonier- nu vor avea aceeaşi intensitate a răspândirii, a numărului de cazuri.

Va fi tot mai mică incidenţa, deoarece o bună parte din populaţie se imunizează prin boală sau dacă se va descoperi un vaccin eficient.

Reporter: Când estimaţi că va fi vârful epidemiei în România?

Molnar Geza: Dacă rămânem în România tot aşa ca acum ca depistare şi ca aplicare a strategiilor reglementate –şi-s bine reglementate, după părerea mea-, atunci primul vârf va fi undeva în maximum două săptămâni.

Dar…, dar, cunoscând obiceiurile şi disciplina populaţiei României, după Paşti, la 7-14 zile vom mai avea un vârf, fără nicio discuţie. Pentru că de sărbători mulţi vom năvăli în mediul rural, vom avea întâlniri, reuniuni familiale, rude etc.

Sub acest aspect, din păcate ne aşteptăm şi la ruralizarea acestor cazuri, la apariţia lor şi la sate, pentru că acum marea majoritate sunt în urban. Însă, în mediul rural nu va fi de proporţii mari, dar vor fi izbucniri familiale sau de comunitate, izolate.

Dar să nu uităm că populaţia rurală din România este îmbătrânită. Deci, aici trebuie să te aştepţi inclusiv la apariţia cazurilor cu indice de gravitate mare şi, din păcate, inclusiv la decese. Şi nu numai în rural, ci în general vorbesc.

Din clipa asta, esenţa va fi pe asistenţa medicală. Adică, să am capacitatea ca să încerc să salvez fiecare viaţă. Mortalitatea în Europa, exceptând Italia, nu depăşeşte nicăieri 3%, care nu este o mortalitate nici înspăimântătoare, nici dătătoare de panică etc.

Reporter: Credeţi că această pandemie va schimba lumea în general? Medicina în particular?

Molnar Geza: Lumea va suferi, pentru că din cauza absenteismului şi a incapacităţii de muncă, a închiderilor de unităţi de producţie etc… Acestea vor genera inclusiv o problemă economică, financiară.

Lumea va fi din nou la fel ca până acum

Reporter: Dar relaţiile dintre oameni, pe termen mai lung, vor fi altfel? Lumea va reveni la cum a fost înainte de panedmie sau se va schimba ceva mai substanţial în relaţiile interumane, în modul nostru de a fi şi a ne comporta unii cu alţii şi cu natura?

Molnar Geza: Nu, nu vom fi altfel. Va trece şi această epidemie. Şi nu există epidemie care să omoare pe toată lumea sau ca, din cauza unei epidemii, să fie sfârşitul lumii umane.

Sigur că va fi o învăţătută, o experienţă pentru alte aspecte ale posibilelor pandemii pe viitor.

Care, nu ştiu, vor veni peste un an sau peste 10; dar cert este, repet, în legătură cu relaţia animal-uman, că sunt candidate încă multe microorganisme pentru a trece din lumea animală la om.

Reporter: Circulă tot felul de informaţii privind existenţa unor medicamente experimentale în China sau a unor medicamente eficiente în Rusia…

Molnar Geza: Medicamente experimentale sunt multe, dar care au din ce în ce mai mult şi un iz comercial. Dar nu există până la ora actuală niciun medicament testat care să fie ţintit eficient pentru coronavirus.

Că sunt candidaţi, că x a anunţat până şi numele medicamentului, că altul a zis că face cocktailuri şi combinaţii… Până acum, singurul lucru care a ajutat realmente la tratarea cazurilor grave, de salvat viaţa, este hiperimunglobulina, adică anticorpii care apără organismul la cei care s-au vindecat.

Şi s-a făcut un apel la donare de sânge, din care au preparat produse de gamaglobulină, deci hiperimunglobulină specifică. Este un fel de gamaglobulină în care sunt deja anticoprii de la bolnavii vindecaţi şi care dă imunitate.

În concluzie, nu există până la ora actuală niciun medicament autorizat care poate fi produs şi distribuit pentru tratamentul coronavirusului. Nu se poate da întregii lumi un medicament care a fost încercat pe 100 de pacienţi. Iar vaccin pentru uz curent nu vom avea mai repede de un an.

*Conf. Dr. Molnar Geza, născut în 1943 la Turda, este unul dintre cei mai reputaţi virusologi şi specialişti în epidemiologie şi sănătate publică din România. El a imunizat primele persoane din România împotriva hepatitei B, a participat la eradicarea tifosului exantematic şi febrei tifoide şi a fost unul dintre cei care au făcut legea asigurărilor de sănătate şi programele naţionale de sănătate. În anii 1990 a fost secretar de stat pentru şapte miniştri ai Sănătăţii.

Interviu realizat de Marius Avram

sursa foto: evz



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

AUR a făcut un legământ pentru țară la mormântul Crăișorului Munților: ”Avram Iancu suntem toți”

Publicat

Avram Iancu

“Unicul dor al vieții mele este să îmi văd națiunea fericită!”, spunea Avram Iancu. Asta vor și candidații AUR la alegerile din 9 iunie, cele europarlamentare și cele locale. O parte dintre acești au fost prezentați publicului la Țebea, în Hunedoara, lângă mormântul lui Avram Iancu, Crăișorul Munților.

Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, a ajuns, miercuri, 15 mai, în Hunedoara.

Astfel, mai mulți dintre candidații la alegerile europarlamentare, dar și candidați AUR din județul Hunedoara, pentru alegerile locale, au luat la pas încă de dimineață străzile din Hunedoara, Hațeg, Deva, Simeria, Orăștie pentru a explica oamenilor importanță votului din 9 iunie și de ce trebuie să voteze AUR pe toate cele buletine de vot.

Flashmob la cetatea Deva

Ziua a continuat cu un flashmob organizat la poalele cetății din Deva, pentru ca seara acțiunea să se mute la Țebea, lângă mormântul lui Avram Iancu.

De pe scena de la Țebea, senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, candidat la alegerile europarlamentare din 9 iunie, le-a spus celor prezenți că este bucuros să vadă pe chipurile lor zâmbete, pentru că aceasta este atitudinea strămoșilor noștri dragi în fața morții.

”Statul român este captiv în ghearele celor care au distrus țara de 34 de ani, iar noi suntem chemați să-l eliberăm. Statul român trebuie să redevină al românilor. Să fie acea formă de organizare politică și administrativă care să ne slujească pe noi, cetățenii români, nu să fie o modalitate de a extrage resurse de tot soiul din țară în beneficiul unei mafii transnaționale și de la noi”, a spus Claudiu Târziu.

Cinci buletine de vot

Avram Iancu

”Pe 9 iunie votăm AUR pe toate cele cinci buletine de vot. Știu că dumneavoastră nu aveți nevoie de discursuri mobilizatoare, dar aveți nevoie de argumente pentru a duce această bătălie. Noi luptăm în 9 iunie pentru sufletul nostru, întâi de toate, pentru țara noastră să fie suverană, pentru românii noștri de aici și de pretutindeni, pe care avem dreptul și obligația să-i apărăm.

De ce? Pentru că în 2024, dragi prieteni, dragi români, avem această unică șansă de a schimba drumul dinspre prăpastie, acolo unde ne conduc Nicu și Marcel de la București și Ursula von der Leyen de la Bruxelles, înspre cele mai înalte piscuri de dezvoltare, așa cum bine merităm, prin tot ceea ce ne-a dat Dumnezeu.

Pe 9 iunie, dragi prieteni, avem de ales
între libertate și sclavie, suveranitate și vasalitate, demnitate și umilință, pace și război, viață și moarte. Patrioții pe care prin votul dumneavoastră îi veți trimite la Bruxelles, patrioții AUR, această oaste a noastră, se vor lupta pentru pace, pentru demnitate, pentru prosperitate, pentru libertate și pentru suveranitate”, a conchis Claudiu Târziu.

Frați români

Și Mihail Neamțu le-a vorbit celor prezenți, spunându-le:

”Frați români, suntem aici pentru că ne pasă, suntem aici pentru că aici sunt rădăcinile noastre și toți cei din Țara Moților transmit un mesaj de dragoste, de prețuire, și de încurajare pentru românii aflați peste hotare, pentru românii aflați astăzi în Italia, în Germania, poate în Spania și în atâtea alte locuri, dar și pentru românii din Bucovina, pentru românii din Dobrogea, pentru românii din Oltenia, pentru românii din Muntenia, pentru românii din Banat și din toată țara noastră dragă. Suntem un suflet, suntem o națiune și aici, nu departe de gorunul lui Horea, ne-am strâns pentru a rescrie contractul pe care Avram Iancu l-a plătit cu preț de sânge. Aici, în fața dumneavoastră, se află cei mai buni candidați la europarlamentare!”

Acesta a continuat: ”Avram Iancu, astăzi, ar fi fost numit extremist, doar pentru că și-a dorit să vadă națiunea română liberă și era vertical. Ar fi fost socotit antieuropean, doar pentru că și-a dorit ca în școlile din Transilvania copiii să deschidă Biblia și să învețe în limba română.

Poate Avram Iancu ar fi fost socotit extremist și putinist pentru simplul fapt că și-a dorit pacea în Europa. Nu descurajați! Nu vă temeți! Lupta lui Avram este și lupta noastră! Și când te întrebi dimineața, în fața oglinzii, după ce ți-ai spus rugăciunea “Cine sunt eu?”, răspunsul este foarte simplu: Și tu, și el, și ea, și eu, și noi toți suntem urmașii lui Horea, urmașii lui Avram Iancu. Fii curajos române, nu te teme!”.

Duhul lui Iancu

Tiberiu Bârstan, președintele Filialei Județene AUR Hunedoara, s-a adresat la rândul său celor prezenți precizând că, de acolo, din zare, duhul lui Iancu nu are liniște.

”Când vede ce se întâmplă în țara asta, când vede hoardele astea de prăduitori, când vede mizeria asta care se întâmplă la adresa românilor, să știți, nu are liniște. Pentru asta am intrat și eu în acest proiect. Să facem bine pentru națiune, pentru români, și voi merge până la capăt pentru binele și siguranța noastră și a copiilor noștri. Trebuie cumva să schimbăm direcția spre care merge România.

Nu mai putem să lăsăm aceste mafii, să hotărască soarta și destinul nostru. Trebuie să  luptăm pentru familiile noastre, pentru copiii noștri, pentru job-urile noastre și pentru viitor mai bun. Lupta noastră nu e ușoară, dar eu cred că Dumnezeu și spiritele lui Avram Iancu, Vlad Țepeș, Ștefan cel Mare și toți acești domnitori ne vor ajuta să mergem spre istoria noastră”.

Varianta schimbării

Marius Mane, candidatul AUR pentru funcția de Președinte al Consiliului Județean Hunedoara, le-a mulțumit tuturor pentru prezență, care dovedește că noi, cei din AUR, oferim României varianta schimbării.

”Noi, prin prezența dumneavoastră, dovedim unitatea acestui partid și putem să arătăm celor din acest județ că suntem o forță și putem să facem schimbarea pe care și-o doresc românii. Mulțumesc tuturor, începând din Țara Hațegului, din Valea Jiului, din Valea Mureșului, din Țara Moților, pentru prezența dumneavoastră aici și sunt convins că, atâta timp cât veți fi uniți și vom finaliza această campanie, cu ajutorul dumneavoastră vom învinge”, a spus Marius Mane.

La mormântul Crăișorului

Gabriel Ionașcu, candidatul AUR pentru funcția de Primar al Municipiului Deva, a precizat că  nu întâmplător suntem pe acest platou minunat, în preajma mormântului Crăișorului care ne-a lăsat un legământ la moartea sa și, anume, să menținem România demnă și liberă.

”Din păcate, am fost tributari ani de zile, mai exact 35 de ani, unor oameni care s-au lepădat de credință, s-au lepădat de popor, s-au lepădat de fiecare dintre dumneavoastră cei care, într-un fel sau altul i-ați trimis și i-am trimis cu toții să ne reprezinte atât în Parlamentul României, cât și în forurile internaționale. Este un moment de cotitură, este un moment de răscruce, în care aceste lucruri se pot schimba.

Este o bătălie foarte grea, fraților! Dar este o bătălie pe care o putem câștiga cu ajutorul dumneavoastră, cu ajutorul mesajului pe care fiecare dintre dumneavoastră trebuie să îl ducă mai departe.

Acel mesaj de libertate, de dorință de revendicare a tuturor drepturilor care ne-au fost încălcate ani de zile. Este aceel mesaj pe care trebuie să îl transmitem prin viu grai fiecăruia dintre noi, fiecărui cunoscut, fiecărui apropiat, pentru că este anul în care noi putem restarta lucrurile în România. Este anul de AUR”, a mai spus acesta.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

CTP Cluj: Vești bune pentru locuitorii din Sopor: se PRELUNGEȘTE linia 44

Publicat

linia 44

Compania de Transport Public Cluj-Napoca anunță locuitorii din zona Soporului că, începând cu data de 17.05.2024, vor beneficia de serviciu de transport în comun, prin prelungirea traseului liniei 44, ca urmare a solicitărilor exprimate.

Prin urmare, traseul liniei 44 va fi următorul:

Tur: Dispecerat Grigorescu, str. Paul Ioan, str. Mirăslău, str. Fântânele, str. Alexandru Vlahuță, str. Octavian Goga, Splaiul Independenței, str. Barițiu, Piața Mihai Viteazu, str. Cuza Vodă, Piața Avram Iancu, Calea Dorobanților, str. Teodor Mihali, str. Alexandru Vaida Voievod, str. Soporului.

CTP Cluj: Vești bune pentru locuitorii din Sopor: se PRELUNGEȘTE linia 44

Retur: str. Soporului, str. Alexandru Vaida Voievod, Aleea Slănic, B-dul Nicolae Titulescu, Piața Cipariu, Piața Avram Iancu, B-dul 21 Decembrie 1989, str. Regele Ferdinand, str. Drăgălina, str. Octavian Goga, str. Alexandru Vlahuță, str. Fântânele.

Stațiile sunt cele existente acum pe traseul actual al liniei 44, urmând a fi inființate două noi stații pe strada Soporului, stația Soporului Sud la nr. 8A în sensul spre Sopor și stația Soporului Nord la nr. 8 în sensul spre Grigorescu.

Orarul de circulație al liniei 44 va putea fi consultat pe site-ul companiei și în aplicația gratuită de mobil Tranzy.

Citește mai departe

EVENIMENT

IMPORTANT. Târgul locurilor de muncă la Cluj Arena din Cluj-Napoca. Se oferă peste 800 de job-uri

Publicat

cluj arena

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Cluj, organizează Târgul Locurilor de Muncă și Orientare în Carieră 2024, eveniment organizat cu sprijinul ANOFM / FII Informat. Evenimentul va avea loc, vineri, în incinta Cluj Arena, între orele 09:00 – 14:00.

Târgul Locurilor de Muncă și de Orientare în Carieră ediția 2024 își propune să reunească, pe de o parte universitățile clujene, mediul preuniversitar, împreună cu mediul de business din județul Cluj, prin participarea unor angajatori reprezentativi pentru piața forței de muncă.

Pentru persoane aflate în căutarea unui loc de muncă

”Evenimentul de la Cluj Arena face parte din categoria măsurilor active de stimulare a ocupării implementate de către AJOFM Cluj, în calitate de Serviciu Public de Ocupare, măsuri destinate corelării cererii și ofertei de pe piața muncii, și se adresează tuturor persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, elevi, studenți viitori absolvenți, șomeri, persoane care doresc să își schimbe locul de muncă sau care doresc să își îmbunătățească competențele educaționale și profesionale”, arată AJOFM.

Târgul beneficiază de prezența a celor mai mari 25 angajatori din județul Cluj, cu o ofertă de pest 800 de locuri de muncă vacante, şi de prezența celor mai mari universități din Cluj care vor asigura prezentarea ofertelor de studii pentru anul şcolar 2024-2025.

Universități prezente

Astfel, la eveniment vor participa Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca şi Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir”, care vor promova ofertele de şcolarizare ale facultăților membre, la care se adaugă ofertele de formare profesională ale Agenției Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Cluj și Centrul Regional de Formare Profesională a Adulților Cluj.

De asemenea, va avea loc și o activitate de mediere pentru Penitenciarul Gherla, pentru persoanele care urmează a fi eliberate din cadrul secției externe femei a Penitenciarului.

Licee prezente

Evenimentul va beneficia și de prezența elevilor din clasele terminale de la unitățile de învățământ preuniversitar din Cluj-Napoca, precum Colegiul de Servicii Turism „Napoca” Cluj-Napoca, Liceul Teoretic „Eugen Pora” Cluj-Napoca, Liceul Teoretic „Gelu Voievod” Gilău, Liceul Teoretic „Victor Babeş” Cluj-Napoca, Liceul Waldorf Cluj-Napoca, Liceul Teoretic „Elf” Cluj-Napoca, Colegiul Tehnic Energetic Cluj-Napoca, Colegiul Economic „Iulian Pop” Cluj-Napoca, Colegiul Tehnic Ana Aslan Cluj-Napoca.

Citește mai departe

EVENIMENT

Metroul din Cluj, cel mai întârziat proiect la nivel național din PNRR.Clujul, incapabil să ducă proiecte de infrastructură mare

Publicat

După eșecul centurii metropolitane, a cartierului Lombului, apoi cel al Tineretului, și în esență, a tuturor marilor proiecte de infrastructura din Cluj-Napoca, Emil Boc, fără a mai surprinde pe nimeni, împinge spre “linie moartă” și proiectul metroului.

Ieri, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a evidențiat faptul că metroul de la Cluj este cel mai întârziat proiect din Planul Național de Redresare și Reziliență, menționând faptul că la Cluj nu a fost realizată nici măcar delimitarea de șantier, în condițiile în care până la finalul anului ar trebui executate cel puțin 50% din lucrări.

Magistrala M6 din București, finanțată pe aceeași axă, inregistrează astăzi un progres real, aproximativ 30% din lucrări fiind deja efectuate.

Nu este nici diriginte de șantier

Actuala administrație PNL de la Cluj-Napoca nu a demonstrat capacitatea necesară pentru a gestiona proiecte de o asemenea amploare și importanță. Până astăzi, în proiectul Metroului de la Cluj, nu este contractat nici măcar un diriginte de șantier.

„Aceasta nu este prima dată când administrația PNL nu face față unui proiect major; situația centurii ocolitoare este un alt exemplu relevant de gestionare defectuoasă”, susține Dan Morar, candidat consiliul local Cluj-Napoca.

Un proiect atât de popularizat, singurul proiect major propus de această administrație pentru rezolvarea problemelor de trafic din Cluj-Napoca, suferă din cauza întârzierilor și a lipsei de coordonare eficientă.

Proiecte implementate

“Este evident că este necesară o schimbare de abordare și o implicare mai activă și eficientă în gestionarea proiectelor de infrastructură din Cluj-Napoca.

Partidul Social-Democrat Cluj este pregătit să colaboreze cu toate părțile implicate pentru a ne asigura că astfel de proiecte sunt implementate cu succes, respectând termenele și standardele de calitate”, susține Aurelia Cristea, candidat PSD pentru Primăria Cluj-Napoca.

CMF: 21240002

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax