CULTURA
FOTO. Expoziție în premieră la Cluj-Napoca. Amulete magice și reprezentări iconografice cu vrăjitoare din Transilvania

Expoziția „Altera mundi. Vrăji, farmece și credințe din Transilvania secolului al XIX-lea” a fost deschisă la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca.
În premieră, sunt expuse artefacte folosite în ritualuri magine, care datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea, în principal în cadrul comunităților de romi nomazi, dar și câteva zeci de reprezentări iconografice ale vrăjitoarelor din cadrul bisericilor transilvănene.
FOTO. Expoziție în premieră la Cluj-Napoca. Amulete magice și reprezentări iconografice cu vrăjitoare din Transilvania
„Deschidem o expoziție care valorifică, în primul rând, o colecție veche care a fost achiziționată de Muzeul Etnografic al Transilvaniei în perioada interbelică, dar care datează pe la sfârșitul secolului al XIX-lea.
O colecție de unelte utilizate în ritualuri magice, de amulete și talismane care a fost realizată de arheologul și etnograful mahiar- transilvănean Téglás István – o personalitate care a documentat obiceiurile și practicile magice din Transilvania de la sfârșitul secolului al XIX-lea.
Sunt expuse atât unele obiecte originale, cât și suporturile pe care Téglás István și-a prezentat această colecție. Obiectele în sine, probabil, nu le veți găsi foarte spectaculoase, pentru că multe dintre ele sunt absolut comune, cu excepția monedelor sau a amuletelor. Marea valoare a colecției e dată de faptul că arheologul a documentat utilizarea lor în practici magice.
Pentru că obiectele sunt mici, am decis de a însoți colecția cu aceste planșe, îmbogățite cu reprezentări iconografice de artă sacră din Transilvania și din vecinătate. Este vorba de colecția de imagini realizată în urma cercetărilor de aproape două decenii ale prof. dr. Ioan Pop-Curșeu și conf. dr. Ștefana Pop-Curșeu de la Facultatea de Teatru și Film a Universității Babeș-Bolyai”, a spus Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei
Documantar cu imagini ale vrăjitoriei
La vernisajul expoziției, care a avut loc joi seara, a fost prezent și cineastrul Rareș Stoica, autor al filmului documentar suport din cadrul expoziței.
Este vorba de un documentar de tip „talking head” care a fost făcut în cadrul unui proiect axat pe imagini ale vrăjitoriei. Acest film este bazat pe interviuri cu personalități care cercetează magia și vrăjitoria, printre care Camelia Burghele, invitată și ea la acest vernisaj.
„Pentru mine, acest film a fost doar pregătirea pentru realizarea filmului ‘Straja’, un film de ficțiune din genul fantastic, cu accente horror. Astfel, unele din obiectele pe care le-am folosit în film sunt expuse astăzi aici, alături de incantațiile folosite”, menționează regizorul.
România, țara celor 4.000 de vrăjitoare
Cercetătoare și autoarea Camelia Burghelea a avut un moment special în cadrul vernisajului, ținând „o lecție” putem spune, despre legătura dintre trecutul și prezentul vrăjitoriei.
„Niciodată vrăjitoria nu a fost mai prezentă și mai valorificată ca în zilele noastre. Conform studiului Reuters din mai 2019, România este țara celor 4.000 de vrăjitoare.
Din 2019 la București activează o adevărată academie a vrăjitoarelor, sub forma ‘Școlii Naționale de Farmece și Ghicit’, fondată de Ioana Sidonia, fiica Mariei Câmpina – una dintre cele mai cunoscute vrăjitoare din România. Asistăm la crearea unui hub românesc al magiei, având disponibilă chiar o listă a vrăjitoarelor din România, pe județe. Magia nu mai cunoaște frontiere, devenind un fenomen global și puternic digitalizat”, accentuează Camelia Burghele.
Imaginile “vrăjitoarelor” imortalizate în bisericile din România
Povestea patrimoniului cultural ține de antropologie, de lumea satului, de zona credințelor populare, a folclorului. Magia face parte din etnologie și are legătură directă cu studiile practicilor etnice dintr-o comunitate.
Acest aspect a fost tratat minuțios și de prof. dr. Ioan Pop-Curșeu și conf. dr. Ștefana Pop-Curșeu.
„Cercetarea noastră am început-o acum 20 de ani când eram amândoi la finalul tezelor noastre de doctorat pe care le-am făcut în Franța, respectiv Geneva. Eu îmi făceam teza pe chestiuni de iconografie și studiam teatralitatea picturii murale religioase ale secolelor XV- XVII. Fotografiind foarte multe picturi, normal că am văzut și multe judecăți de apoi. Dat fiind faptul că soțul meu lucra pe etnologie românească, am ajuns din întâmplare să descoperim această temă de cercetare care s-a dovedit a fi o adevărată mină de aur.
Am găsit niște figuri ale vrăjitoarelor și ne-am întrebat oare câte de multe există. De acolo a început o călătorie absolut extraordinară! Am văzut peste 2.000 de biserici în România. Soțul meu a făcut cercetare pe manuscrise, unde se vorbește de vrăjitoare, dacă pictorii de biserici avuseseră acces la texte vechi despre condamnările vrăjitoarelor, pentru că nimeni nu pictează așa, că are chef de a reprezenta vrăjitoare în iad. Printre păcătoșii reprezentați în picturi erau mereu ele: fermecătoarele, strigoaice, luătoare de mană, luătoare de lapte. Erau imortalizate cu șerpi care sug de la sânii acestor vrăjitoare care fură laptele de la vacile oamenilor sau călare pe un drac, trase în țeapă sau cu un drac deasupra oalei cu laptele pe care l-au sustras ilicit.
Pentru această expoziție am ales imaginile unde sunt mai ușor de identificat, unde sunt asociate cu oala, cu donița, cu șuștarul care se mulge pentru a completa vizual piesele fizice expuse”, a declarat conf. dr. Ștefana Pop-Curșeu de la Facultatea de Teatru și Film a Universității Babeș-Bolyai pentru Cluj24.
„Am ajuns la 216 reprezentări vrăjitorești”
Colecția celor doi cercetători arată că în Transilvania la finalul secolului al XIX oamenii trăiau într-o lume puternic impregnată de magie. Astfel, practicile magice de asigurare a sănătății, de alungare a duhurilor rele, de găsire a dragostei erau parte a vieții cotidiene a țăranilor.
„Atât dimensiunea reală a acestor imagini pe care le-am inventariat, cât și imaginea obiectelor din colecția expusă subliniază că practicile respective erau ascunse, ținute în secret și lumea nu prea vorbea deschis despre ele, ceea ce face mai dificilă reconstituirea contextului cultural în care se desfășurau.
În cartea noastră sunt imagini de pe tot cuprinsul României, deja am ajuns la 216 monumente sau opere de artă analizate care conțin reprezentări vrăjitorești. Pentru această expoziție le-am selecționat și structurat cumva în șapte nișe: a munților Apuseni, după care Țara Codrului, Maramureșul istoric și Oltenia. Una dintre cele mai semnificative e cea din Dobricu Lăpușului unde sunt cele mai multe reprezentări de vrăjitorie din întreg arealul românesc”, a declarat prof. dr. Ioan Pop-Curșeu.
Practicile vrăjitorești, mai prezente în zonele de munte
Prima carte a soților Curșeu „Iconografia vrăjitoriei în arta religioasă românească. Eseu de antropologie vizuală” a fost lansată în 2020.
Urmează lansarea celei de-a doua ediții, pentru că între timp cei doi cercetători au mai găsit peste 30 de reprezentări ale vrăjitoarelor în lăcașuri de cult din toată țara.
„Cu cât avem mai multe mostre, cu atât ne putem da seama, din punct de vedere științific, cât de importante au fost ele pentru comunitățile de români, indiferent de regiune.
De exemplu, sunt zonele de munte unde practicile vrăjitorești au fost dintotdeauna mai prezente. Acum, cum spunea și Camelia Burghele, credința a scăzut și nici nu se mai pictează ‘judecăți de apoi’. Mai sunt câteva mai noi pe care le veți putea vedea în carte, de exemplu cea a lui Paul Bătăiosu din cadrul Bisericii din Hașdeu conține o vrăjitoare de-a dreptul înnebunitoare”, a declarat conf. dr. Ștefana Pop-Curșeu de la Facultatea de Teatru și Film a Universității Babeș-Bolyai pentru Cluj24.
Expoziția va fi deschisă în perioada 27 noiembrie 2024 – 19 ianuarie 2025, la Muzeului Etnografic al Transilvaniei de pe strada Memorandumului nr. 21 din Cluj-Napoca.
Paula Mariuța
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


CFR Cluj a întâlnit-o pe CSU Craiova, pentru a doua oară în 4 zile, de această dată în etapa a 3-a a Superligii de fotbal. Joi, clujenii au eliminat-o din Cupa României, după penalty-uri. CFR avea nevoie ca de aer de o victorie pentru a nu ieși din trena FCSB-ului. După un joc foarte bun, CFR îi administrează Craiovei a doua înfrângere în patru zile. Scor final 2-0, goluri marcate de Kamara (min.22) și Korenica (min.44).
Echipele de start:
CFR Cluj (4-3-3): Hindrich – Rocha, Bolgado, M.Ilie, Camora – Fică, Djokovic, Emerllahu – Korenica, L.Munteanu, Kamara
Rezerve: M.Popa, Abeid, Graovac, Sinyan, Name, Tachtsidis, Păun, Deac, Șfaiț, Nkololo, Postolachi, Juric
Antrenor: Dan Petrescu
CFR Cluj – CSU Craiova, 2-0. Oltenii, BĂTUȚI în Gruia de două ori în patru zile
CSU Craiova (4-3-3): L.Popescu – Mogoș, Maldonado, Badelj, Bancu – Anzor, Screciu, Houri – Baiaram, Safira, Mitriță
Rezerve: Lung Jr., Stoian, Iago, Montoya, Ndong, Zajkov, Păcurar, Căpățînă, Oshima, Barbu, Bană, Lukic
Antrenor: Mirel Rădoi
Arbitru: Chivulete Andrei Florin
Asistenți: Marinescu Vasile și Andrei Constantinescu
Arbitru VAR: Andrei Florin
Asistent VAR: Avram Valentin
Rezervă: Iulian Dima
Observator: Marcel Savaniu
Meciul începe într-o notă de echilibru, în primele minute posesia aternând de la o echipă la alta. Apoi, după 10 minute, CFR trece în control. Agresivitate există de ambele părți, poate puțin peste limita tolerată.
În min.14 și 16, clujenii au două jumătăți de ocazie, prin Kamara și Korenica. Kamara a fost cel mai periculos jucător al CFR-ului, ca dovadă că el a stat și la origine și la finalizare în faza din min.22, când, după o fază de playstation la care a contribuit cu un călcâi și Korenica, liberianul înscrie frumos pe lângă Popescu, pentru 1-0.
Oltenii își revin greu și încearcă să pună presiune pe careul lui Hindrich, însă Mitriță nu reușește decât o fază periculoasă, în min.28.
În min.44, Korenica execută o lovitură liberă de pe partea stângă, care-l păcălește pe Popescu și intră în poartă, pentru 2-0.
În repriza a doua, clujenii au cedat posesia, însă s-au apărat excelent și au continuat să fie periculoși pe contraatac. Dublă ocazie pentru CFR Cluj în min.60. Mai întâi, Maldonado scoate de pe linia porții tentativa lui Emerllahu, apoi, pe respingere, Djokovic a încercat și el să-l învingă pe Popescu, însă acesta a respins.
În min.62, Mitriță mai are o ocazie din 6m însă Hindrich se opune. În min.69, Safira vede al doilea galben și este eliminat.
În min.91, Kamara mai are o ocazie bună, urmat de Juric, două minute mai târziu.
CFR Cluj reușește a doua victorie în fața oltenilor în patru zile, după un joc foarte bun și îi suflă în ceafă FCSB-ului.
Notele Cluj24:
Hindrich 8 – Rocha 7, Bolgado 7, M.Ilie 7, Camora 8 – Fică 7, Djokovic 7, Emerllahu 8 – Korenica 8, L.Munteanu 7, Kamara 8, Abeid, Graovac, Păun 7, Nkololo 6, Juric
EVENIMENT
În ce CONDIȚII se aplică TVA de 9 % la livrarea locuințelor de până la 120 mp și VALOARE de până la 600.000 de lei

Din 1 ianuarie 2025 se aplică o regulă clară și unică privind TVA-ul pentru livrarea locuințelor: TVA-ul va fi de 9% pentru locuințele care îndeplinesc anumite condiții, indiferent când a fost semnat antecontractul și ce TVA s-a aplicat la avansurile deja plătite, scrie Alba24.
”Începând cu 1 ianuarie 2025 nu se mai aplică niciun fel de măsură tranzitorie, indiferent când au fost încheiate antecontracte și ce fel de cotă s-a aplicat la avansurile plătite. Dacă livrarea are loc după 1 ianuarie 2025, cota de TVA este de 9% dacă sunt îndeplinite o serie de condiții’, a declarat consultantul fiscal Mariana Vizoli într-un comunicat transmis Agerpres.
În ce CONDIȚII se aplică TVA de 9 % la livrarea locuințelor de până la 120 mp și VALOARE de până la 600.000 de lei
Prin livrare se înțelege momentul predării efective a locuinței și semnarea contractului de vânzare-cumpărare (adică momentul în care devii proprietar cu acte). Nu contează când ai dat avansul sau când ai semnat antecontractul, ci doar când se face predarea finală.
În ce condiții se aplică cota de TVA de 9%
Potrivit sursei citate, pentru a se aplica cota redusă de TVA de 9% trebuie îndeplinite anumite condiții de eligibilitate, respectiv:
– suprafața locuibilă trebuie să fie de maximum 120 mp (la calculul suprafeței locuibile nu sunt luate anexele gospodărești)
– valoarea, inclusiv a anexelor gospodărești (garaje, boxe, locuri de parcare) nu trebuie să depășească 600.000 lei, exclusiv TVA
– persoana fizică nu trebuie să fi achiziționat de la 1 ianuarie 2023 alte locuințe cu cota redusă (cu excepția locuințelor achiziționate în baza dispozițiilor tranzitorii ale OG 16/2022)
– locuința trebuie să fie locuibilă ca atare.
”Definiția locuinței locuibile ca atare s-a modificat de la 1 ianuarie 2024, fiind adăugate condiții referitoare la finisaje interioare și exterioare, instalații și obiecte sanitare și instalații electrice (inclusiv întrerupătoare și prize)”, a precizat Mariana Vizoli.
Condițiile ce trebuie îndeplinite pentru locuințe
Astfel, locuințele care în momentul livrării pot fi considerate locuibile ca atare sunt cele care la data livrării îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
– au acces liber individual la spațiul locuibil, fără tulburarea posesiei și a folosinței exclusive a spațiului deținut de către o altă persoană sau familie
– au acces la energie electrică și apă potabilă, evacuarea controlată a apelor uzate și a reziduurilor menajere
– sunt formate cel puțin dintr-un spațiu pentru odihnă, un spațiu pentru pregătirea hranei și un grup sanitary
– finisajele exterioare includ cel puțin: acoperiș, dacă, în funcție de tipul construcției, este prevăzut acest element constructiv, geamuri, ușă de/la intrare
– finisajele interioare includ cel puțin: pereți finisați cu vopsea, tapet, faianță sau alte elemente utilizate pentru finisare, podele finisate cu gresie, parchet sau alte elemente utilizate pentru finisare, uși interioare, în funcție de proiect
– au instalații sanitare și obiecte sanitare, respectiv vas WC, lavoar și spălător cu cuvă, cu bateriile aferente; au instalații electrice, inclusiv tablou, doze, întrerupătoare/ comutatoare și prize

Cluj-Napoca devine, în perioada 27-28 mai, centrul dezbaterilor despre viitorul sustenabil al energiei, găzduind o nouă ediție a Transylvania Green Energy Forum – cel mai important eveniment regional dedicat energiei verzi.
Într-un context european în care tranziția energetică și sustenabilitatea sunt priorități strategice, evenimentul reunește lideri din mediul public și privat, experți naționali și internaționali, dar și decidenți politici, pentru a contura direcțiile următoare în domeniul energiei verzi.
LIDERII deciziilor sustenabile vin la Transylvania Green Energy Forum 2025
Ediția din 2025 propune un cadru actualizat de discuții despre cele mai presante provocări și oportunități din sectorul energetic, cu accent pe digitalizarea proceselor, cooperarea public-privată și noi modele de guvernanță în contextul schimbărilor climatice. Printre temele centrale se numără: inovațiile tehnologice, securitatea energetică, finanțările sustenabile, mobilitatea urbană, politicile climatice și transparența.
Organizatorii au publicat deja lista primilor speakeri confirmați, aceasta reunind nume de prim rang din administrație, industrie și mediul academic:
● Mircea Abrudean – Președintele Senatului României
● Marcel Boloș – Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene
● Bogdan-Gruia Ivan – Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului
● George Niculescu – Președinte Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei
● Alexandru Petrescu – Președinte Autoritatea de Supraveghere Financiară
● Antal István-Loránt – Președinte Comisia pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale
● Sándor Bende – Președinte Comisia pentru Industrii și Servicii, Camera Deputaților
● Ovidiu Cîmpean – Deputat
● Mihaela Suciu – Director General Distribuție Energie Electrică Romania
● Ștefan Gadola – Vice -Președinte al Consiliului de Administrație Energobit
● Maria Metz – CEO NTT DATA Romania
● Radu Vasile – Director General Eximprod Engineering
● Bogdan Varga – Prof. Dr. Ing., Universitatea Tehnică Cluj-Napoca
● Ciprian Bodiu – Chief Sales Officer Parapet
● Christian Leonte – CEO WALDEVAR Holding
● Mihaela Coroiu – Director Marketing Strategy & Sustainable Energy Projects, EnergoBit
„Suntem încântați să anunțăm primele confirmări pentru Transylvania Green Energy Forum 2025. Lista speakerilor și partenerilor este în continuă actualizare, iar temele abordate vor reflecta cele mai noi tendințe și provocări din domeniul energiei verzi. În prima zi, dezbatem subiecte precum tranziția către neutralitate carbonică până în 2050, evidențiind politici și tehnologii esențiale pentru reducerea emisiilor și decarbonizarea sectoarelor critice. De asemenea, vom discuta despre inovațiile tehnologice în domeniul energiei verzi, inclusiv progresele în tehnologiile fotovoltaice, soluțiile de stocare a energiei și dezvoltarea hidrogenului verde.
A doua zi va fi dedicată principalilor jucători din industria petrolului și gazelor, concentrându-ne pe adaptarea acestora la noile realități ale tranziției energetice și pe rolul lor în atingerea obiectivelor de sustenabilitate.
Vom reveni în curând cu noi anunțuri privind participanții și temele specifice ale fiecărui panel. Ne propunem, ca la fiecare ediție, să oferim o platformă de discuție relevantă și actuală, care să contribuie la conturarea unui viitor energetic sustenabil”, au anuntat organizatorii.
Urmează două zile de idei, strategii și conexiuni care pot accelera transformarea energetică a României și care plasează Transilvania pe lista regiunilor care contribuie activ la sustenabilitatea europeană. Mai multe detalii și înscrieri, aici.
Parteneri: PPC, EnergoBit, NTT DATA, OMV Petrom, Eximprod Grup, Nuclearelectrica, Distribuție Energie Electrică Romania, Parapet, Waldevar, Banca Transilvania.
Evenimentul este organizat de Amprenta Advertising, în colaborare cu Federația Patronală a Energiei (FPE).
EVENIMENT
De Ziua Mondială a Sănătății, recunoștință pentru cei care salvează vieți. Dr. Ana-Maria Zanfir din Cluj, un exemplu de dăruire

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, sărbătorită în 7 aprilie, Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj transmite un mesaj de recunoștință pentru profesioniștii din domeniul medical care își dedică viața îngrijirii celor aflați în suferință.
Un exemplu de astfel de implicare îl reprezintă Dr. Ana-Maria Zanfir, medic primar chirurgie vasculară, doctor în științe medicale, din cadrul SCJU Cluj.
Nominalizare la Premiul „Carol Davila”
Recent, în cadrul Galei aniversare a Colegiului Medicilor din România – 30 de ani de activitate, Dr. Zanfir a fost nominalizată la Premiul „Carol Davila”, o distincție acordată pentru promovarea valorilor profesiei medicale. De asemenea, a primit titlul de ambasador onorific pentru unul dintre anii simbolici din istoria organizației, în semn de apreciere pentru întreaga activitate desfășurată în slujba pacienților.
„Astăzi, 7 aprilie 2025, de Ziua Mondială a Sănătății, este cea mai bună ocazie să ne îndreptăm gândurile, aprecierea și recunoștința către toți cei care își dedică întreaga activitate îngrijirii bolnavilor.
Este, totodată, un moment potrivit să aducem în prim-plan profesioniști din domeniul sănătății, oameni dedicați cauzei ajutorării celor aflați în dificultate. Dr. Ana-Maria Zanfir, medic primar de chirurgie vasculară, doctor în științe medicale, reprezintă unul dintre multele exemple de cadre medicale de excepție care își desfășoară activitatea în SCJU Cluj. De curând, la Gala aniversară Colegiul Medicilor din România – 30 de ani de activitate, Dr. Ana-Maria Zanfir a fost nominalizată la Premiul „Carol Davila”, pentru promovarea valorilor profesiei medicale și a fost numită ambasador onorific pentru unul dintre anii de activitate din istoria Colegiului Medicilor. Acest premiu vine ca o recunoaștere a eforturilor depuse în sprijinul pacienților, pentru dedicarea față de profesie și pentru contribuția semnificativă la promovarea valorilor profesiei de medic”, a transmis SCJU Cluj.
Activitate de promovare a profesiei medicale în cadrul comunității
Pe lângă munca desfășurată în Secția Clinică de Chirurgie Vasculară a spitalului, Dr. Zanfir este implicată activ în promovarea sănătății în comunitate. Organizează evenimente dedicate prevenției, stilului de viață sănătos și evaluării stării de sănătate a populației, fiind, totodată, realizatorul unei emisiuni TV cu tematică medicală.
„Alături de activitatea importantă desfășurată în Secția Clinică de Chirurgie Vasculară a spitalului, medicul Ana-Maria Zanfir desfășoară o intensă activitate de promovare a profesiei medicale în cadrul comunității, prin organizarea de evenimente publice dedicate evaluării stării de sănătate a cetățenilor, prevenției și promovării unui stil de viață sănătos. Este realizatorul unei emisiuni TV și coordonatorul departamentului de sănătate al unui cult religios, la nivel național”, a mai arătat instituția.
Prin activitatea sa, Dr. Ana-Maria Zanfir este un model de implicare, responsabilitate și empatie, întruchipând idealul profesiei de medic.