Connect with us

EVENIMENT

Președintele AEP: Alegerile prezidențiale ar putea fi reprogramate pentru 15 și 29 decembrie

Publicat


Date alegeri prezidențiale

Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), a declarat că, în cazul în care Curtea Constituțională a României va invalida primul tur al alegerilor prezidențiale, va fi nevoie de reprogramarea votului.

Astfel, primul tur ar urma să aibă loc în data de 15 decembrie, iar turul II în data de 29 decembrie.

Președintele AEP: Alegerile prezidențiale ar putea fi reprogramate pentru 15 și 29 decembrie

Curtea Constituțională a României – CCR a cerut ieri ca toate voturile din primul tur al alegerilor prezidențiale, valide sau nule, trebuie renumărate.

Toni Greblă a declarat că, din primele informații, unele județe vor termina chiar de vineri renumărarea voturilor, pentru ca rezultatul să fie comunicat cât mai repede la Curtea Constituțională.

În acest fel, CCR va putea să ia „decizia de validare a alegerilor sau de invalidare a scrutinului din 24 noiembrie și de organizare a unui prim tur de scrutin pentru alegerea președintelui în 15 decembrie, al doilea tur urmând să se desfășoare în 29 decembrie”, a precizat președintele AEP.

”Nu știm cum să tipărim buletinele de vot pentru turul II”

Toni Greblă a mai explicat, la Radio România Actualități, că desfășurarea alegerilor pe 29 decembrie „este o dată care ne dă multe inconveniențe”. Asta pentru că este în preajma Revelionului.

”În acest omentan nu știm cum să tipărim buletinele de vot pentru turul doi, pentru că nu este validat turul întâi”, a mai declarat Toni Greblă.

Biroul Electoral Central a anunțat că termenul pentru renumărarea tuturor voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale și întocmirea noilor procese verbale este duminică, la ora 22.00.

Foto: Cluj24



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Cuțite și pistoale, descoperite asupra unui clujean de polițiștii din Dâmbovița

Publicat

Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița au descoperit mai multe arme, inclusiv cuțite și pistoale, într-un autoturism cu mai multe persoane din Mediaș și Cluj la bord.

În noaptea de 7 spre 8 decembrie, polițiștii IPJ Dâmbovița au oprit un autoturism pe drumul național 1A, în comuna Cornești. Vehiculul era condus de un bărbat de 30 de ani, din Mediaș, având alături trei pasageri, cu vârste între 21 și 30 de ani, din Mediaș și Cluj. În urma controlului efectuat asupra autoturismului și a persoanelor, polițiștii au descoperit mai multe arme albe, inclusiv cuțite, și pistoale.

„În cursul nopții de 7 spre 8 decembrie, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița au oprit, pe drumul național 1A, în comuna Cornești, un autoturism condus de un bărbat de 30 de ani, din Mediaș.

În autoturismul respectiv se mai aflau alte trei persoane, cu vârste cuprinse între 21 și 30 de ani, din Mediaș și Cluj”, a transmis IPJ Dâmbovița.

Patru bărbați din Cluj și Mediaș, duși la secție

Cei patru ocupanți ai autoturismului au fost conduși la sediul secției de poliție pentru audieri, în vederea clarificării circumstanțelor deplasării acestora. Ancheta este în desfășurare, iar polițiștii continuă cercetările pentru a stabili detaliile.

„În urma controlului efectuat, nu au fost identificate bunuri interzise de lege pentru deținere sau bani. În prezent, cei patru se află la sediul secției de poliție, pentru audieri”, mai transmit polițiștii.

Citește mai departe

EVENIMENT

Avertizare meteo de ploi, ninsori și vânt puternic, în toată țara. Strat de zăpadă, la munte

Publicat

Meteorologii au emis o avertizare de ploi, ninsori și vânt puternic, valabil duminică, 8 decembrie, și luni, 9 decembrie, în toate regiunile țării. La munte se va depune strat nou de zăpadă.

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare, valabilă în intervalul 8 decembrie, ora 10 – 9 decembrie, ora 23, de precipitații moderate cantitativ, ninsori și strat de zăpadă la munte și intensificări ale vântului.

Avertizare meteo de ploi, ninsori și vânt puternic, în toată țara

Astfel, vor fi precipitații, duminică (8 decembrie) în regiunile estice, în noaptea de duminică spre luni (8/9 decembrie) acestea se vor semnala cu precădere în jumătatea sudică a țării, iar pe parcursul zilei de luni îndeosebi în nord, centru și est. Va ploua, în zonele montane vor fi precipitații mixte, iar la altitudini de peste 1700 m vor predomina ninsorile și se va depune strat nou de zăpadă (în general de 10…20 cm).

Local se vor acumula cantități de apă de 10…20 l/mp și izolat de peste 25 l/mp în Moldova. Vântul va avea temporar intensificări, cu viteze în general de 40…45 km/h, în sudul Banatului, Bărăgan, Dobrogea și Moldova.

Cum va fi vremea duminică?

Duminică, valorile termice, în creștere ușoară față de intervalul anterior, se vor situa peste normele datei în cea mai mare parte a țării, dar cu precădere în regiunile vestice și sud-estice. Cerul va fi variabil, cu înnorări și ploi ziua în Moldova, local în Muntenia și pe arii mai restrânse în Transilvania și Dobrogea, iar noaptea, în jumătatea sudică a teritoriului și izolat în rest.

La munte, la altitudini de peste 1600 m vor fi mai ales precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. Pe areale mici, se vor acumula cantități de apă de peste 15…20 l/mp. Izolat vor fi condiții de polei.

Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări pe creste, în special în masivele sud-vestice, unde rafalele vor depăși 70…90 km/h, iar trecător și la viteze mai mici (40…55 km/h) și în sudul Banatului, local în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și estul Transilvaniei.

Temperaturile maxime se vor încadra între 3 și 15 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -3 și 7 grade, mai ridicate pe litoral până spre 10 grade. Pe areale mici, mai ales dimineața, va fi ceață.

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Cei doi clujeni pe biciclete au pedalat până la „capătul lumii”, în Ushuaia, Argentina. Promovează sportul și lectura

Publicat

După multe ore de pedalat și nenumărate aventuri, Gabriel Bota și Rudolf Nyari au ajuns la „capătul lumii”, în Ushuaia, Argentina.

Cei doi clujeni, cunoscuți pentru inițiativa lor îndrăzneață „Read&Ride”, au pedalat neobosiți prin peisajele spectaculoase și provocările unei călătorii care pare desprinsă dintr-o poveste.

„După 12 ore de pedalat și multe aventuri, am ajuns în Ushuaia! El Fin del Mundo! Doi “nebuni” duc o carte! Suntem prea obosiți să facem o relatare detaliată dar mâine promitem să punem multe poze! Drumul a fost ca într-o poveste!  Vă mulțumim pentru că ne urmăriți!”, au transmis cei doi aventurieri din inima Țării de Foc.

Lectură și sport până la capătul lumii

Gabriel Bota și Rudolf Nyari, organizatori ai Festivalului Internațional de Carte Transilvania, și-au propus să inspire românii să citească și să facă sport prin puterea exemplului. „Read&Ride to El Fin del Mundo” este cea de-a treia ediție a acestui proiect de suflet, care îmbină cultura și aventura.

În anul 2017, Gabriel Bota, directorul FICT se urca pe bicicletă să parcurgă 5000 de kilometri, prin zece țări europene și să citească în acest timp zece cărți. A reușit, motiv pentru care în anul 2022 a pornit într-o nouă aventură, de data aceasta nu singur, ci cu prietenul său, Rudolf Nyari, spre Cercul Arctic. În timpul acelei călătorii, cei doi clujeni au primit peste 8000 de mesaje de la tineri din toată țara, cu felicitări și promisiunea că vor citi și vor face sport. Au străbătut cu bicicleta 3 țări în timp record și au ajuns până la Nordkapp.

Ushuaia, cel mai sudic oraș din lume

După doi ani de la „Read&Ride 2 Arctic Circle”, a venit momentul pentru o nouă aventură dificilă, o călătorie cu bicicleta până la capătul lumii, un tur al Țării de Foc pe Carretera Austral, de la Oceanul Pacific la Oceanul Atlantic, de la Punta Arenas la Ushuaia, de la Strâmtoarea lui Magellan la Canalul Beagle, până la ultimul loc de Sud al lumii, chiar deasupra Antarcticii, la Capul Horn. În mod specific, „El Fin del Mundo” este folosit pentru a desemna regiunea extrem sudică a Americii de Sud, în special Țara de Foc și orașul Ushuaia din Argentina. Ushuaia este considerat cel mai sudic oraș din lume și este adesea numit „la capătul lumii” datorită poziției sale izolate și extreme.

Călătoria lor până la „capătul lumii” nu este doar un test de rezistență fizică și mentală, ci și un omagiu literar. Cei doi au luat cu ei cartea „Toate pânzele sus!” de Radu Tudoran, o operă care a însuflețit generații de cititori să viseze la prietenie, curaj și descoperirea necunoscutului. Ei plănuiesc să lase această carte într-un loc simbolic la sud de Ushuaia, un tribut adus scriitorului care, prin cuvintele sale, a explorat o lume pe care n-a văzut-o niciodată.

De la Cluj la Ushuaia. Un drum presărat cu provocări

Aventura a început în Cluj-Napoca, unde cei doi s-au îmbarcat într-o călătorie de 3 zile cu avionul, cu escale în Istanbul, Sao Paulo, Santiago de Chille și aterizarea finală din Punta Arenas. De acolo, au urcat pe biciclete și au pornit spre „capătul lumii”.

În 8 zile de pedalat intens, ei au înfruntat ploi torențiale, temperaturi scăzute, vânt cu o viteză de 40-70 km/h și porțiuni dificile de drum. În ciuda acestor obstacole, au parcurs peste 1700 de kilometri, cu etape de până la 16 ore zilnic.

Ushuaia, supranumit „capătul lumii”, este cel mai sudic oraș din lume, aflat pe țărmul Canalului Beagle, la granița cu Antarctica. Pentru Gabriel și Rudolf, acesta nu este doar un punct geografic extrem, ci un simbol al determinării și al viselor împlinite.

Citește mai departe

CULTURA

Noaptea Porților Deschise la Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca: S-ar putea ca la anul să fie închis Teatrul Național

Publicat

Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca a găzduit sâmbătă, 7 decembrie, a XII-a ediție a evenimentului Noaptea Porților Deschise, combinând decorațiunile de sărbători cu cele din materiale ecologice.

Anul acesta, Noaptea Porților Deschise de la Teatrul Național „Lucian Blaga” a avut ca temă arta ecologică, prin proiectul EcoArt, care a ajutat la realizarea unui copac din PET-uri de plastic, în fața teatrului, punctul de interes al invitaților.

„Sânziana Tarța, actrița noastră, și-a dorit, pentru că ideea a plecat de la ea, dar noi și teatrul am fost extrem de încântați de această idee de a creea o instalație din materiale ecologice, din materiale de fapt din plastic reciclabil, ca să atragem atenția asupra faptului că de fapt toate obiectele pe care noi le aruncăm pot fi refolosite, că ele pot avea o viață cu mult mai lungă decât cea pe care le-o dăm în activitatea noastră cotidiană și că nu trebuie aruncate.

De fapt, arta poate să ofere o a doua șansă a obiectelor pe care le avem și pe care nu le luăm în considerare în mod normal. Până la urmă, punem sub semnul acestui prim pas spre întâlnirea dintre ecologie și artă această noaptea a porților deschise” declară Emma Pedestru, de la secretariatul literar al Teatrului Național.

Ateliere, concerte și târg handmade

În cadrul evenimentului s-au desfășurat diverse activități, atât pentru copii, cât și pentru întreaga familie: atelier de măști, atelier de teatru de umbre și Cafeneaua Sisters. Pe lângă aceste activități, au avut loc concerte de colinde, concerte de jazz cu Corina Sîrghi, povești de Crăciun, trupa Fără Zahăr cât și un Târg de Crăciun interior.

„Am încercat să avem o declinare de voci, de melodii, de inventivitate muzicală, care este într-un fel și teatrală, pentru că participă și artiști plastici. Avem, pe lângă latura aceasta muzicală, și un spectacol de lectură, o reinterpretare a Poveștii de Crăciun. Și aici, Tudor Vulcanu, unul dintre cei doi regizori ai Teatrului Național, a venit cu o idee extraordinară, în care avem o întâlnire frumoasă între muzică, desen, live care va ilustra lectura actorilor, lectura interpretativă și atelierele”, afirmă Emma Pedestru.

Ultima ediție a Nopții Porților Deschise?

Ediția a XII-a ar putea fi ultima a evenimentului Noaptea Porților Deschise, acesta urmând să revină, probabil, doar peste câțiva ani.

„E un sentiment straniu anul acesta, pentru că s-ar putea să fie ultima noapte a porților deschise în Teatrul Național. S-ar putea ca la anul să fie închis Teatrul Național. Încă nu știm, dar dacă intrăm în renovare, s-ar putea să nu mai apucăm să facem Noaptea Porților Deschise aici, în această clădire, decât peste câți ani, când va fi gata teatrul. E o strângere de inimă, pentru că va însemna o mică ruptură față de ceea ce știam noi, față de ceea ce publicul cunoștea și va trebui să găsim noi energii de întâmpinare a publicului și a nevoilor lor”, a mai arătat Emma Pedestru.

Andreea-Francesca Nagy

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax