ACTUALITATE
OPINIE/ Petru Romoșan: Arhanghelul libertăţii presei, Julian Assange
Julian Assange a împlinit sâmbătă 50 de ani pe care i-a sărbătorit în închisoare, în Marea Britanie. Cluj24.ro publică un text al lui Petru Romoșan din 2019, actual și acum.
„Tăcerea asupra tratamentului aplicat lui Assange nu este numai o trădare în ceea ce-l priveşte, ci şi o trădare a însăşi libertăţii presei. Vom plăti scump această complicitate” (Chris Hedges).
Julian Assange a fost arestat în Ambasada Ecuadorului de la Londra şi târât într-o dubă a poliţiei. Un patriarh cu păr alb şi barbă albă, cu ochi încă vii – are doar 47 de ani –, bruscat de patru sau cinci poliţişti, făcea semne ciudate şi încerca să transmită întregii lumi ceva foarte important. Va fi această imagine „ultimul articol” al editorului Julian Assange ?
Ecuadorul a fost prea mic pentru un război atât de mare. Rafael Correa, preşedintele ecuadorian care l-a adăpostit, curajos şi generos, în ambasada ţării sale de la Londra – Correa este cel care a dus un război just, total împotriva datoriei odioase ecuadoriene –, la capătul celor două mandate ale sale (2007-2017), a fost obligat el însuşi să se refugieze în ţara de origine a soţiei sale, în Belgia.
Lenin, președintele din Ecuador
Noul preşedinte al Ecuadorului, Lenin Moreno (ce prenume !), are doar o dimensiune proporţională cu puterea ţării pe care o reprezintă azi. A cedat până la urmă la presiunile prea mari ale Imperiului American.
Asta după ce l-a chinuit un an pe Assange, degradându-i din ce în ce mai mult statutul şi condiţiile de azilant politic şi cetăţean ecuadorian. Rafael Correa a calificat viaţa lui Assange din ultimul an în interiorul ambasadei drept „tortură”.
Fostul preşedinte ecuadorian l-a caracterizat pe succesorul său, pe care, de altfel, l-a ajutat să obţină preşedinţia, drept „cel mai mare trădător” : „Cel mai mare trădător din istoria ecuadoriană şi a Americii Latine, Lenin Moreno […]. Moreno este un om corupt, dar el a comis o crimă pe care umanitatea n-o va uita niciodată” (contul de Facebook pe care se exprima Rafael Correa a fost blocat între timp).
Chris Hedges (Premiul Pulitzer, 2002), John Pilger, Paul Craig Roberts, Noam Chomsky, Caitlin Johnstone, Glenn Greenwald şi atâtea alte nume de cronicari, de mari conştiinţe au intervenit în ultimii ani în favoarea, în apărarea lui Assange.
Cei citaţi mai sus fac parte dintre puţinii care mai merită citiţi ca oameni liberi, şi nu ca detestabili mercenari. Marea presă occidentală s-a deteriorat recent într-o asemenea măsură, încât Paul Craig Roberts o numeşte sistematic „presstitute” (o contracţie între „presă” şi „prostituţie”).
Imperiul American
Odată cu căderea generală a presei, ideea democratică însăşi a suferit o lovitură gravă, probabil mortală. Cine mai e capabil să susţină că Regatul Unit al Theresei May, SUA lui Donald Trump sau Franţa lui Emmanuel Macron mai sunt democraţii care merită urmate ?
Asasinarea lui Julian Assange, lentă până mai ieri, accelerată prin arestarea sa din Ambasada Ecuadoriană, a fost pusă în operă de Marea Britanie, care l-a arestat mai întâi la domiciliu în urmă cu mai bine de opt ani, ca răspuns la cererile de extrădare ale Suediei (între timp, Suedia şi-a retras cererea) şi SUA, care l-a şi condamnat în secret (din greşeală, probele condamnării au ieşit la lumină).
Ţara de origine a lui Assange, Australia, n-a mişcat nici un deget, deşi opinia publică australiană e de partea editorului. Singura soluţie care le mai rămâne Marii Britanii şi SUA pentru a ieşi cât de cât basma curată ar putea fi aceea ca „perfidul Albion” să-l expulzeze pe Assange către ţara al cărei cetăţean este, către Australia.
Vor avea atâta capacitate de previziune cei care trebuie să ia o decizie, vor fi liberi să ia o asemenea hotărâre ?
„WikiLeaks şi Assange au făcut mai mult pentru a denunţa sumbrele maşinaţii şi crimele Imperiului American decât oricare altă organizaţie de presă. Assange, pe lângă denunţarea atrocităţilor şi crimelor comise de armata americană în războiaele noastre fără sfârşit şi scoaterea la lumină a mecanismelor interne ale campaniei lui Hillary Clinton, a făcut publice uneltele de piratare folosite de CIA şi de NSA, programele lor de supraveghere şi amestecul lor în alegerile din alte ţări, printre altele, şi în alegerile din Franţa […].
Răstignirea lui Assange
Ceea ce i se întâmplă lui Assange ar trebui să îngrozească presa. Şi totuşi, soarta sa se loveşte de indiferenţă şi dispreţ sarcastic.
Odată expulzat din ambasadă, va fi judecat în Statele Unite pentru ceea ce a publicat. Aceasta va crea un precedent juridic nou şi periculos, pe care Administraţia Trump şi viitoarele administraţii îl vor utiliza împotriva altor editori, inclusiv împotriva celor care fac parte din mafia care încearcă acum să-l linşeze pe Assange” (Chris Hedges, pe blogul său, truthdig.com, 13 noiembrie 2018).
Răstignirea care i se pregăteşte lui Assange dacă va fi extrădat în SUA are într-adevăr nişte dimensiuni rar întâlnite în epoca noastră minoră şi mercantilă.
Odată cu Assange va fi crucificat şi omul liber modern, cu democraţia sa cu tot.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
PNL a câștigat și alegerile pe Cluj-Napoca la parlamentare. Pe podium au mai urcat USR și UDMR
PNL a câștigat alegerile parlamentare și la nivelul municipiului Cluj-Napoca, organizate, duminică, 1 decembrie, după ce a ocupat primul loc și la nivel județean. Astfel, potrivit platformei prezenta.roaep.ro, liberalii au obținut, la Senat, un număr de 35.542 de voturi (22,81%), urmați de USR , cu 31.337 voturi (20,11%) și UDMR, cu 19.771 voturi (12,69%). La Camera Deputaților. PML a primit 32.663 de voturi (20,95%), urmat de USR, cu 29.892 voturi (19,18%) și UDMR – 19.356 voturi (12,42%).
La Senat, au mai obținut următoarele voturi:
PSD – 19.334 voturi (12,42%)
AUR – 15.260 voturi (9,79%)
SENS – 8101 voturi (5,2%)
POT -6531 voturi (4,19%)
REPER – 6010 voturi (3,86%)
SOS România – 4858 voturi (3,12%)
La Camera Deputaților
PSD – 19.180 voturi (12,3%)
AUR – 15.264 voturi ( 9,79%)
SENS – 7915 voturi (5,08%)
POT – 6010 voturi (3,86%)
REPER – 5264 voturi (3,38%)
SOS România – 4484 voturi (2,88%)
Sabin Sărmaș (independent) – 7.522 voturi (4,83%) – nu a intrat în Parlament
Prezența la vot pe municipiu a fost de 58,01%.
EVENIMENT
Bărbat cu afecțiuni psihice din Cluj, devenit agresiv. Polițiștii au fost nevoiți să tragă un foc de avertisment
Duminică, un echipaj SMURD a solicitat intervenția poliției la domiciliul unui bărbat de 34 de ani din comuna Săcuieu, care manifesta un comportament agresiv, amenințând polițiștii cu un cuțit și un topor.
Potrivit autorităților, bărbatul, cunoscut cu afecțiuni psihice, a manifestat un comportament agresiv, fiind solicitat sprijinul polițiștilor.
„La data de 1 decembrie, în jurul orei 13.30, prin apel 112, un echipaj SMURD a solicitat intervenția poliției la domiciliul unui bărbat de 34 de ani, cunoscut cu afecțiuni psihice, din satul Rogojel, comuna Săcuieu.
Persoana în cauză a manifestat un comportament agresiv, amenințând polițiștii cu un cuțit și un topor și refuzând să se conformeze somațiilor legale”, a transmis IPJ Cluj.
Polițiștii au tras un foc de avertisment
În ciuda somațiilor legale emise de forțele de ordine, persoana în cauză a refuzat să coopereze, situația escaladând. Pentru a preveni agravarea situației, unul dintre polițiști a executat un foc de avertisment în plan vertical.
„Pentru prevenirea escaladării situației, unul dintre polițiști a executat un foc de avertisment în plan vertical, fără a pune în pericol integritatea persoanelor.
La fața locului a fost solicitat sprijinul Serviciului pentru Acțiuni Speciale”, a mai arătat IPJ Cluj.
Evenimentul a fost raportat parchetului competent, care va continua cercetările pentru clarificarea circumstanțelor și luarea măsurilor legale corespunzătoare.
EVENIMENT
Scade numărul de pensionari. În noiembrie, mai PUȚINI cu aproape 17.000. Valoarea totală a pensiilor, 12,85 miliarde lei
Un număr de 4.689.950 de pensionari era înregistrat în noiembrie 2024 în România, cu 16.841 mai puţini comparativ cu luna precedentă, iar pensia medie a fost de 2.740 de lei, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).
Valoarea totală a drepturilor de pensie cuvenite s-a ridicat la 12,85 miliarde lei.
Potrivit statisticilor CNPP, din totalul pensionarilor din sistemul public de pensii, numărul celor care s-au pensionat la limita de vârstă era de 3.769.678 de persoane, dintre care 2.167.371 femei, în timp ce pensia medie era de 3.056 de lei.
CNPP: Scade numărul de pensionari. În noiembrie, mai PUȚINI cu aproape 17.000. Valoarea totală a pensiilor, 12,85 miliarde lei
Pensie anticipată au primit, în noiembrie 2024, un număr de 4.378 de persoane (3.924 de lei pensie medie), pensie anticipată parţială 86.396 de persoane (2.743 de lei, pensia medie) şi pensie de invaliditate 387.429 de persoane (pensie medie de 1.124 lei), dintre care 44.132 de persoane pentru gradul I de invaliditate (971 lei, pensie medie).
În aceeaşi lună, pensia de urmaş s-a acordat unui număr de 441.962 persoane (1.449 lei, pensia medie), în timp ce ajutor social au primit 107 pensionari (540 de lei, în medie).
CULTURA
Eveniment editorial al editurii ”Școala Ardeleană” din Cluj-Napoca la 270 de ani de la înființarea Școlilor Blajului (1754-2024)
Cluj24 semnalează o apariție editorială și anume o lucrare fundamentală pentru cultura română a editurii clujene Școala Ardeleană: Antologie de texte (1743-1830). Ediție revăzută și adăugită.
Publicarea antologiei Școala Ardeleană face parte dintr-un proiect editorial realizat cu sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Cluj-Napoca și al Consiliului Local, derulat prin Societatea Română de Dialectologie, în parteneriat cu Institutul de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” și desfășurat în Cluj-Napoca, în perioada 1 august – 30 noiembrie 2024.
Prima ediție a antologiei a apărut în 2018, în 4 volume, în colecția „Opere fundamentale” („Pleiade”) a Fundației Naționale pentru Știință și Artă. Antologia și-a propus să restituie în circuitul științific scrierile aparținând mișcării iluministe de renaștere națională, care s-a manifestat în secolul al XVIII-lea în spațiul transilvan. Față de prima ediție, apărută în 2018, care cuprindea doar 175 de titluri, noua ediție a antologiei Școala Ardeleană cuprinde peste 190 de titluri, tipărituri și manuscrise datând din perioada 1743-1830. Pe lângă opere originale au fost antologate traduceri istorice, filosofice, beletristice, retorice, teologice, religioase, pedagogice, geografice, medicale, economice sau instructiv-educative.
Cele patru volume ale antologiei, însumând peste 3.500 de pagini + ilustrații, sunt structurate astfel: vol. I: Scrieri istorice; vol. II: Scrieri lingvistice; Scrieri literare; vol. III: Scrieri literare; Scrieri teologice și religioase; vol. IV: Scrieri filosofice; Scrieri didactice și instructive, referințe critice și glosar.
În mediul de specialitate, s-a semnalat deja apariția acestei lucrări fundamentale prin articole și prezentări publicate în revistele: România literară, nr. 41, 2024; Limba română, nr. 2-3, 2024; Steaua, nr. 1, 2024; Academica, nr. 6-7, 2023; Steaua, nr. 3, 2023.