Connect with us

EVENIMENT

LEGENDELE CLUJULUI cu Ovidiu Pecican: Războiul celor două Clujuri

Publicat


Treisprezece ani a ținut războiul care a măcinat Clujul în prima parte a secolului al XIV-lea, în vremea domniei regelui Carol Robert de Anjou. Din 1327 și până în 1340 două facțiuni patriciene s-au învrăjbit și opus una alteia la fel cum, în vremuri asemănătoare, în cetățile italiene guelfii se confruntau cu ghibelinii, unii apărând cauza Papei, ceilalți pe a împăratului.

Mare era faima, pe vremea aceea, printre clujeni, a comitelui Stark. Numele lui de botez era altul, dar toți îi spuneau „stark” fiindcă asta însemna cel puternic.

Stark în prima linie

O dovedise cu felurite ocazii, atunci când pe la porțile orașului se buluciseră diferiți atacatori dornici să se înfrupte din bogăția așezării: ba partizani ai baronilor ostili noului rege, ba aliați ai acestuia nesiguri pe credința Clujului față de noul suveran al Ungariei.

De fiecare dată Stark se remarcase în primul rând al apărătorilor, luptând ca o fiară cu lupii flămânzi de la intrarea în cetate în fruntea localnicilor înarmați cu lănci, spade și arcuri cu săgeți. Oricâtă i-ar fi fost însă faima și de oricât respect s-ar fi bucurat, nici în interiorul cetății oamenii nu erau doar de un fel.

Unii îl slujeau pe monarh cu credință. Alții, în schimb, se gândeau că un italian nu prea avea ce căuta pe tronul țării și că n-ar strica să se scape de el cât mai repede.

Încăierări sângeroase

În aceste împrejurări, pe când lucrurile ar fi trebuit să se așeze, viața continuând firesc cu toate ale ei, două dintre clanurile orășenești, al lui Petru, fiul lui Felician, şi al lui Bartolomeu, fiul lui Henning, s-au aliat în încercarea de a nărui trecerea de care se bucurau printre oamenii din cetate comitele Stark și familiarii lui, oameni devotați ai regelui.

O vreme invidia și dorința de mai multă putere a primilor au mocnit, dar apoi au răzbătut violent la suprafață, tulburând viața locului.

Conflictul a izbucnit fățiș în 1327, când s-a ajuns la încăierări sângeroase, cu victime de ambele părți. Aproape că s-ar fi zis că, odată cu venirea lui din sudul Italiei, regele adusese cu el și spiritul vechii confruntări dintre papaliști și imperiali.

Doar atât, că aici nu era vorba despre lupta dintre aceștia, cum fusese în îndepărtata patrie de origine a napolitanului încoronat.

Odată pornite, încăierările tindeau să se țină lanț, în stil de vendetta, o moarte dintr-o tabără cerând alta, din cealaltă tabără și aducând jalea printre partizanii ambelor cauze.

Noroc că, prin strădanii răbdătoare și făcând uz de autoritatea lui, cu destulă greutate, acestei situații i-a pus capăt voievodul transilvan Toma Szecsenyi.

Morți și răniți

Părea că totul s-a încheiat, de bine de rău, și că vechea vrajbă s-a stins cu totul, când, pe neașteptate, cearta a reizbucnit în Duminica Floriilor a anului 1338. Atunci Petru şi Bartolomeu, împreună cu oamenii lor credincioși lor, s-au năpustit cu armele asupra rudelor și familiarilor comitelui Stark şi, în piaţa centrală a oraşului din vremea aceea (Piaţa Muzeului din ziua de azi), i-au tăiat bucăţi pe doi dintre oamenii acestuia.

Riposta nu s-a lăsat așteptată, așa încât confruntările aucontinuat pe străzile oraşului, de după amiază până la adăpostul nopții, în lumina șovăitoare a făcliilor, în urmă rămânând numeroși morți și răniți bociți de văduve și copii sau duși spre lecuire prin case unde puteau fi la adăpost de răzbunarea inamică.

Se ajunsese, de astă dată, prea departe și clujenii nu mai erau dispuși să își vadă liniștea pusă în pericol. S-au constituit degrabă miliții civile înarmate până în dinți și astfel, scotocindu-se peste tot după cei vinovați,

Petru, fiul lui Felician și Bartolomeu, fiul lui Henning, împreună cu cei care îi urmaseră în încăierări, au trebuit să să plece în taină, neobservați, din Cluj, strecurându-se unul câte unul înafara cetății.

Război civil

Nu au făcut-o însă decât pentru a se organiza și mai bine, cu gândul să nu se dea bătuți. Era toamnă târzie deja atunci când, în 6 noiembrie 1338, Petru şi Bartolomeu au revenit în oraş pe neștiute, deghizați, punând foc caselor oamenilor lui Stark, jefuind şi ucigându-i pe cei doi fii ai acestuia.

Încărcați din belșug cu prăzile astfel obținute, Petru şi Bartolomeu au izbutit să își piardă urma pentru doi ani, scăpându-le autorităţilor care îi căutau în numele justiției regelui.

Au reapărut în primăvara lui 1340, în fruntea unei mici oștiri de năimiți, încercând să cucerească cetatea şi să-i piardă pe adversari. Clujul a trebuit să recurgă la ajutorul vicevoievodului Petru al Transilvaniei ca să facă față periculoasei situații.

El s-a așezat în fruntea propriului corp de oaste și a pornit într-ajutor. Luptele s-au purtat, de această dată, înafara porţilor cetății. Învingător a fost comitele Stark, care a dat iama în rândul atacatorilor, făcându-i, de astă dată, una cu pământul pentru totdeauna.

A fost singurul episod de război civil pe care Clujul l-a trăit în istoria sa.

 

 

 

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Dinamo – „U” Cluj, 0-0. Și-au împărțit punctele FRĂȚEȘTE

Publicat

u cluj

Vineri seara, pe Arcul de Triumf din București, a avut loc meciul pentru primul loc în Superliga de fotbal dintre Dinamo și „U” Cluj. Meciul, dominat de clujeni, s-a terminat egal, 0-0, cele două echipe împărțindu-și punctele frățește.

Echipe de start:

DINAMO (4-3-3): Al. Roșca – Sivis, Patriche (cpt.), Mărginean, Luna – Olsen, Gnahore, Cîrjan – Milanov, Selmani, Al. Pop
Rezerve: Golubovic, Al. Stoian – Abdallah, Bordușanu, P. Neagu, Soare, Caragea, Rotund, A. Cristea, Ilincaș, Cr. Costin
Absenți: Opruț, Boateng (suspendați), Homawoo (în afara lotului), Politic (accidentat)
Antrenor Zeljko Kopic

Dinamo – „U” Cluj, 0-0. Și-au împărțit punctele FRĂȚEȘTE

„U” CLUJ (4-3-1-2): Gertmonas – Boboc, Van der Werff, I. Cristea, Chipciu (cpt.) – Bic, Artean, Simion – Nistor – Blănuță, Thiam
Rezerve: Lefter – Oancea, Masoero, B. Mitrea, Briz, Ov. Popescu, D. Codrea, Rață, Oaidă, Bota, Silaghi, Bettaieb
Absenți: –
Antrenor Ioan Ovidiu Sabău

Stadion „Arcul de Triumf”
Arbitru Florin Andrei (Târgu Mureș). Asistenți Sebastian Gheorghe (Suceava), Alexandru Vodă (Alba Iulia)
Arbitru VAR Sebastian Colțescu (București). Asistent VAR Daniel Mitruți (Craiova)

Prima repriză s-a desfășurat sub semnul echilibrului. Cele două echipe au jucat pe contre, cu un plus la ocazii pentru „U”. În min.11, Blînuță are o bună ocazie, dar mingea lui trece de puțin pe lângă poartă. Un minut mai târziu, Cîrjan șutează din poziție bună pe lângă poarta lui Gertmonas.

În min.15, Thiam primește o psaă excelentă de la Blănuță dar alunecă și nu poate relua pe poartă. În min.45, Artean are o dublă ocazie.

Deși sunt echipe „prietene”, jucătorii nu s-au menajat deloc. Cristea îl faultează de două ori pe Milanov și vede galben, apoi Chipciu, mult prea nervos, vede și el galben pentru un fault asupra aceluiași bulgar.

În repriza a doua, clujenii sunt mai incisivi, având două mari ocazii, prin Blănuță în min.56 și Bic, în min.58. La rândul lor, pe final de meci, Dinamo are două mari ocazii, prin Mărginean, a cărui minge e scoasă de pe linia porții de Cristea și prin Bordușanu, al cărui șut e respins in extremis de Gertmonas.

Meciul se termină egal, 0-0, puncte împărțite frățește între echipele cu galerii înfrățite.

Notele Cluj24:

Gertmonas 8, – Boboc 6, Van der Werff 6, I. Cristea 7, Chipciu (cpt.) 5, – Bic 6, Artean 6, Simion 6 – Nistor 6 – Blănuță 6, Thiam 7, Oancea 6, Codrea, Rață, Bettaieb 5

Citește mai departe

EVENIMENT

Ghici cine-ți vine la ușă! FALȘI angajați ai Ministerului de Interne. Ce a pățit o clujeancă

Publicat

siguranta

Se înmulțesc cazurile și metodele de înșelătorie la Cluj. Vizate sunt, în special, persoanele în vârstă. Din păcate, se pare că indivizii care acționează au devenit și agresivi.

Pe paginile de socializare au fost semnalate mai multe cazuri cu persoane ce se substituiau unor angajați ai statului, sub pretextul că au nevoie de anumite informații. Acești indivizi prezintă „acte” care atestă faptul că ar fi angajați ai Ministerului de Interne ori ai MApN și solicită informații despre persoanele care locuiesc în acea casă ori apartament.

Ghici cine-ți vine la ușă! FALȘI angajați ai Ministerului de Interne. Ce a pățit o clujeancă

Într-un caz semnalat de o clujeancă din Gruia, aceasta s-a trezit la poartă cu un individ care s-a prezentat a fi de la Ministerul Apărării. Acesta a cerut informații despre cine locuiește în respectiva casă iar când proprietarul a „mirosit” că e vorba de o înșelătorie, a devenit agresiv.

inselatorie

Se pare că nu este un caz singular, în comentarii fiind prezentate și alte situații similare.

inselatorie

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Volumul unei scriitoare din Cluj, prezentat la Târgul de Carte din Calcutta (India). Eseuri despre cultura bengaleză

Publicat

De

Calcutta

Un volum al directorul Centrului Clujean pentru Studii Indiene al UBB Cluj-Napoca, dr. Mihaela Gligor, va fi prezentat săptămâna viitoare la Târgul de Carte de la Calcutta (India), fiind singura carte a unui autor român din tot târgul.

Volumul, în limba engleză, cuprinde eseuri despre cultura bengaleză: Maitreyi Devi, Rabindranath Tagore, Calcutta.

Cartea ”Cântecul banianului” (banianul fiind un tip de smochin care crește în India și Pakistan – n.a.), are o prefață scrisă de Chinmoy Guha, profesor emerit al Universității din Calcutta, beneficiar al titlului de Cavaler al Palmelor Academice din Franța.

”De fiecare dată când mă uit la lucrările Mihaelei Gligor, sunt fascinat de căutarea ei necruțătoare și pasională pentru redescoperirea legăturilor culturale profunde dintre România și India, în special din Bengal. Ea este într-adevăr o flacără arzătoare a iubirii într-o perioadă de amnezie culturală și de lipsă de iubire organizată.

Ambasador-pelerin al culturii din Europa de Est

Am avut întotdeauna nevoie de un ambasador ca ea, un pelerin al culturii din Europa de Est, un mesager al speranței, care să se adâncească în discursurile celor două fluxuri de gândire ale noastre și să caute să le unească.

Aflată între două lumi, Mihaela Gligor examinează de multă vreme multiplele straturi ale vieții și operei lui Eliade cu mare sârguință. Cartea de față, intitulată frumos Cântecul Banianului, atât de profund indian în spirit, este <<o metaforă>>, spune dr Gligor, <<pentru că am ilustrat experiențele mele de căutare a esenței bengalezi și curiozitatea mea continuă cu privire la reprezentările unice ale culturii bengaleze>>.

Într-adevăr, este o încercare semnificativă de a trece toate barierele istoriei și culturii și de a ajunge la esența vieții”, a spus Guha.

Volumul, o onoare

Mihaela Gligor a declarat pentru Cluj24 că este o adevărată onoare că acest volum despre cultura bengaleză a apărut la Calcutta, cu prefața unui reputat profesor, multiplu laureat și recunoscut la nivel internațional pentru scrierile sale. ”Prezența cărții la târgul internațional de carte de la Calcutta e binevenită și sper ca cititorii să aprecieze calitatea scrierilor despre câteva dintre simbolurile Bengalului: Rabindranath Tagore, Maitreyi Devi și, nu în ultimul rând, Calcutta, orașul care m-a primit mereu cu brațele deschise și care nu încetează să mă surprindă!”, a spus autoarea.

Cea de-a 48-a ediție a Târgului de Carte din Calcutta are loc în perioada 28 ianuarie – 9 februarie.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Știați că? BILET de transport în comun obligatoriu la Cluj-Napoca și pentru câinii de companie

Publicat

bilet

Animalele de companie pot călători în mijloacele de transport în comun din Cluj-Napoca, însă trebuie să respecte anumite condiții. Una dintre cele mai importante condiții e obligativitatea validării unui bilet și pentru animal.

În Hotărârea Consiliului Local Cluj-Napoca Nr. 354 din 15 octombrie 2015 privind accesul persoanelor însoţite de câini, pagina 11, art. 6 paragraf 4 prevede că deținătorul achită și compostează și pentru câine un bilet de călătorie.

Condiții de călătorie cu CÂINI în mijloacele de transport în comun la Cluj-Napoca. Obligatoriu BILET și pentru animal

regulament

HCL-ul respectiv este valabil pe perioadă nedeterminată, până la abrogarea prevederilor prin alt HCL, ceea ce nu a avut loc până în momentul de față.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate