Connect with us

EDUCATIE

FOTO. Elevii clujeni, pe podium la Balcaniada de lupte din Macedonia. Antrenor: Un sport extraordinar, care se practică gratuit

Publicat


Șase elevi din Cluj au obținut rezultate remarcabile, reușind să urce pe podium la mai multe categorii de vârstă și de greutate, la Balcaniada desfășurată săptămâna aceasta la Skopje, în Macedonia.

Cele mai mare număr de medalii a fost obținut de Cluj la grupa de vârstă Under 15, unde au ocupat locul II pe națiuni. Bulgaria s-a situat pe primul loc și Macedonia pe locul III.

Clujenii, locul II pe națiuni la categora de vârstă U15

Sportivii clujeni au dominat podiumul

Rezultatele sportivilor clujeni la Campionatul Balcanic de Lupte au fost următoarele:

U 15

  • Alhafez Hamza – categoria 75 kg locul I
  • Drăghici Alexandru – 68 kg – I
  • Pușcaș Ștefan – 52 kg – locul II
  • Vințan Marcu – 85 kg – locul III

U 17 – Salanță Luca – locul V

U 20 – Alhafez Adam – locul III

Frații Alhafez, exemple de excelență în sport și în educație

Printre cei mai performanți dintre sportivi se numără și frații Adam și Hamza Alhafez, care continuă să impresioneze atât pe plan sportiv, cât și academic. Ambii sunt elevi ai Colegiului Național „George Barițiu” Cluj-Napoca.

În competiția destinată categoriei U15, Hamza Alhamfaz a cucerit locul I la categoria 75 kg. Performanța a fost dublată de fratele său mai mare, Adam Alhamfaz, care a urcat pe podium la U20, ocupând locul III.

Hamza Alhafez, locul I la categoria de vârstă U15, 75 kg

Adam nu este doar un sportiv foarte bun, ci și un elev de excepție, premiant cu nota 10 pe linie. El a declarat, pentru Cluj24, că se pregătește de șase ani în acest sport și a mărturisit că începuturile nu au fost ușoare.

„Fac lupte de aproximativ șase ani și începuturile au fost dificile, fiindcă nu eram atât de dezvoltat pentru sport. La început nu rezistam nici la încălzire. Disciplina și perseverența m-au ajutat cel mai mult, dorința și răbdarea. Muncești și la unele concursuri nu se văd rezultatele, dar dacă continui, până la urmă reușești, dar e nevoie de răbdare”, a mărturisit Adam.

Adam Alhafez, locul III la categoria de vârstă U20

Performanțe remarcabile în lupte și planuri de viitor în medicină

Elev în clasa a XII-a la Colegiul Național „George Barițiu” Cluj-Napoca, Adam se pregătește nu doar pentru competițiile sportive, cât și pentru un admiterea la Facultatea de Medicină, pasiunea sa academică fiind biologia.

„Voi încerca și în continuare să duc în paralel performanța în plan academic și în plan sport, dar mă înclin mai mult spre Medicină. Aș dori să merg la Facultatea de Medicină, sunt foarte pasionat de biologie. Voi continua și cu luptele, e o pasiune de a mea și voi încerca să le împac pe ambele, cum am făcut până acum.

Disciplina mă ajută și să îmi împart timpul și energia între școală și antrenamente. Mi-am format disciplina de-a lungul anilor și sunt constant, conștiincios și îmi doresc rezultate, îmi place ce fac și sunt pasionat”, a explicat Adam.

Antrenorul Cristian Crăciun: „Caracterul se definește în momentele de criză”

Antrenorul secției de lupte de la CSM Cluj, Cristian Crăciun, s-a declarat mândru de reușitele celor șase elevi ai săi, care au reușit să se remarce între cei peste 500 de sportivi prezenți la competiție, un număr, spune el, echivalent cu cel al sportivilor de la un campionat european.

Pușcaș Ștefan, locul II la categoria de vârstă U15, 52 kg

„A fost greu, a fost dificil. Puțin, și arbitrajul ne-a mai faultat pe unde au putut, dar copiii s-au mobilizat și au dat dovadă de caracter. În lupte, caracterul se definește în momentele de criză, de grea încercare, unde trebuie să găsești soluții într-o secundă și să aplici orice ca să poți învinge, bineînțeles, în limitele regulamentului”, a declarat antrenorul.

Performanța cere sacrificii

Cristian Crăciun a mărturisit că a investit nu doar timp, ci și resurse personale pentru a asigura continuitatea pregătirii fizice chiar și în cele mai grele perioade. În perioada pandemiei, organiza antrenamentele fie la el acasă, fie în aer liber, fiind de părere că doar continuitatea poate duce la performanță.

Vințan Marcu, locul III la categoria de vârstă U15, 85 kg

„În perioada de pandemie i-am mutat acasă la mine pe cei mai buni dintre sportivi,  nu am putut chiar pe toți. Timp de patru, șase luni am făcut antrenamentele la mine acasă sau prin pădure, am dus haltere acolo, greutăți, am asigurat tot ce trebuie pentru ca pregătirea fizică să fie continuată. Nu puteam întrerupe.

Performanța nu poate fi întreruptă nici de pandemie. Dacă vrem performanță, continuitatea e o condiție obligatorie. Federația a avut idei foarte bune, am continuat, cât de cât, competițiile interne. Ne-am verificat și testat, și doar așa am putut participa la competiții. Cât s-a putut, inițiativă a fost, Federația a avut inițiativă”, a arătat acesta.

Un sport pentru trup și minte deopotrivă

Cristian Crăciun a subliniat că practicarea acestui sport contribuie nu doar la dezvoltarea fizică armonioasă a celor mici, ci și la dobândirea unor trăsături de caracter valoroase, cum ar fi disciplina și dăruirea. El a arătat că, datorită susțineri financiare oferite de Agenția Națională de Sport, luptele pot fi practicate gratuit de copii.

Drăghici Alexandru, locul I la categoria de vârstă U15, 68 kg

„Este un sport extraordinar. Dacă vorbim de partea financiară, acest sport este sprijinit de Agenția Națională de Sport, este un sport care se practică gratis, la fel și participarea la competiții. Știu că este o problemă la nivelul societății, totul costă, totul este scump. Aici, nu se pretinde nimic, ba mai mult, se oferă șansa pentru o dezvoltare armonioasă, o motricitate extraordinară, echilibru, calități pe care le dezvoltăm la o grupă de vârstă mică, 6-7 ani și sunt extrem de benefice.

Încercările prin care trec copiii zilnic în sala de lupte, normal că le dezvoltă și caracterul: tenacitate, dăruire. Rezultatul muncii tale îl vezi zilnic, dar nici poți să spui că într-o zi faci un antrenament mai ușor. În momentul în care intri în sala de lupte mai lejer, ești trântit de către colegul tău, așadar zilnic ți se cere spre maximul a ce poți să dai. Acest nivel de dăruire se simte mai ales la un nivel de vârstă mai spre majorat, la care se vede diferența dintre ei și un copil care nu face sport. Se vede amprenta unui sport ce face parte din atletica grea”, a conchis antrenorul.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

ICDE propune o candidatură comună PNL-USR la alegerile prezidențiale: O asemenea decizie ar demonstra responsabilitate politică

Publicat

Think tank-ul clujean ICDE face apel la cele două partide mari de centru-dreapta, PNL și USR, să meargă cu o candidatură comună la alegerile prezidențiale. Apelul vine în urma deciziei CCR de a o scoate pe Diana Șoșoacă din cursa prezidențială, pronunțată sâmbătă.

În contextul anulării candidaturii europarlamentarei Diana Șoșoacă pentru alegerile prezidențiale, think tank-ul ICDE – Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană a făcut apel la cele două mari partide de centru-dreapta din țară, USR și PNL, să se ralieze în spatele unui singur candidat la alegerile din 24 noiembrie.

Apel pentru unirea dreptei la alegerile prezidențiale

Asociația susține că o finală Ciolacu-Simion ar aduce „perspective nefaste pentru România”, iar participarea la alegeri cu un candidat comun al dreptei ar demostra „responsabilitate politică”.

„În condițiile perspectivelor nefaste pentru România ale unei finale Ciolacu-Simion la alegerile prezidențiale, Asociația ICDE propune urgent conducerilor PNL și USR să stabilească o candidatură comună la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie.

Candidatul cel mai bine plasat sondaje

Acest candidat comun poate fi candidatul PNL sau USR cel mai bine plasat într-un sondaj comun acceptat.

O asemenea decizie ar demonstra responsabilitate politică din partea celor două partide, într-un moment critic pentru democrația din România”, a transmis ICDE, sâmbătă seară.

Asociația Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE) este un think tank care promovează prin dezbateri, proiecte și acțiuni cultura democratică și valorile fundamentale ale Uniunii Europene. A fost înființat în anul 2019, la Cluj-Napoca, printre fondatori numărându-se profesorul de Relații Internaționale Valentin Naumescu (președinte) de la UBB Cluj, Cristi Danileț, fost judecător la Tribunalul Cluj sau Ramona Strugariu, fostă membră în Parlamentul European.

Duel Simion-Ciolacu în turul II?

Amintim că, sâmbătă, Curtea Constituțională a României a anulat candidatura Dianei Iovanovici-Șoșoacă la alegerile pentru președintele României din 2024, în urma admiterii a două contestații. Decizia, luată cu majoritate de voturi, este definitivă.

Mai mulți politicieni și analiști sunt de părere că anularea candidaturii lui Șoșoacă va transfera o parte din voturile simpatizanților SOS spre candidatul AUR George Simion, trimițându-l pe acesta în turul II al alegerilor, alături de candidatul PSD, Marcel Ciolacu. Un astfel de scenariu ar putea aduce victorie liderului PSD, așa cum, în 2000, Ion Iliescu a câștigat alegerile în duelul cu Vadim Tudor, candidatul PRM.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Bărbat de 83 de ani, dat dispărut. L-ați văzut?

Publicat

Un bărbat în vârstă de 83 de ani, din localitatea Nireș, a plecat de acasă duminică și nu s-a mai întors. Familia a alertat autoritățile.

Un bărbat în vârstă de 83 de ani a plecat de acasă și nu s-a mai întors. Autoritățile fac apel la publicul clujean să sune la 112 dacă îl văd.

Bărbat de 83 de ani, dat dispărut

„La data de 6 octombrie, polițiștii din cadrul Secției 5 Poliție Rurală Dej au fost sesizați despre faptul că SZANTO MARTON, în vârstă de 83 de ani, în cursul dimineții de astăzi, 6 octombrie, în jurul orei 07.00, a plecat voluntar de la locuința din localitatea Nireș, comuna Mica, iar până în prezent nu a mai revenit”, a transmis IPJ Cluj.

SEMNALMENTE: Înălțime aproximativă – 1,65 m, greutate aproximativă 80 de kg, ochi verzi, păr cărunt, față ovală.

În momentul plecării acesta purta o cămașă de culoare gri, vestă din lână de culoare maro, pantaloni de trening negri și șapcă neagră.

„Persoanele care pot furniza orice informaţii despre persoana plecată voluntar, sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic de urgenţă 112!”, a mai arătat IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Un interlop din Turda a intrat, în miezul nopții, peste fosta concubină, a bătut-o și i-a furat un inel. Bărbatul era drogat

Publicat

Un bărbat de 36 de ani din Turda a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, după ce a a intrat prin efracție în casa fostei concubine, a bătut-o și i-a furat un inel, în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Poliția a fost sesizată în jurul orei 01:50 prin apel de urgență la 112 de către o femeie, care a raportat un conflict la locuința sa din municipiul Turda.

Echipajul de poliție sosit la fața locului a identificat victima, o femeie de 29 de ani, și pe fostul său concubin, un bărbat de 36 de ani, cunoscut pentru activități infracționale.

Bărbatul a intrat prin efracție și și-a bătut fosta concubină

Conform cercetărilor, bărbatul ar fi pătruns prin efracție și escaladare în locuința femeii, unde ar fi agresat-o fizic și i-ar fi furat un inel în valoare de aproximativ 6.000 de lei.

„La data de 5 octombrie 2024, în jurul orei 01:50, Poliția municipiului Turda a fost sesizată prin apelul de urgență 112 de către o femeie cu privire la o posibilă stare conflictuală în municipiul Turda.

Echipajul de poliție a intervenit prompt la locul indicat, unde a identificat o femeie de 29 de ani și un bărbat de 36 de ani. În urma cercetărilor, s-a stabilit că bărbatul de 36 de ani, cunoscut pentru activități infracționale, s-ar fi deplasat în noaptea de 4/5 octombrie 2024 la locuința fostei concubine din municipiul Turda.

Acesta ar fi pătruns prin efracție și escaladare în locuința femeii, pe care ar fi agresat-o fizic și i-ar fi sustras un inel în valoare de aproximativ 6.000 de lei”, a comunicat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj.

Bărbatul a urcat la volan, deși nu avea permis și era drogat

De asemenea, bărbatul a condus un autoturism prin municipiul Turda, deși avea permisul de conducere suspendat. Testele efectuate ulterior au confirmat prezența unor substanțe interzise în organismul bărbatului.

„Totodată, s-a constatat că bărbatul ar fi condus un autoturism prin municipiul Turda, deși avea permisul de conducere suspendat.

Acesta a fost testat cu aparatul din dotare, ulterior, fiind condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice, iar, la scurt timp după, unitatea medicală a confirmat prezența unor substanțe interzise în organismul bărbatului”, a mai arătat IPJ Cluj.

Bărbatul a fost arestat preventiv

În baza probatoriului administrat, bărbatul a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore, iar, ulterior, în aceeași zi, 5 octombrie, Judecătoria Turda a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile.

În cauză se efectuează cercetări, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda.

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Elev de la Colegiul „George Barițiu” din Cluj, campion balcanic la lupte, la categoria U 15

Publicat

De

Hamza Alhafez, elev în clasa a IX-a la Colegiul Național „George Barițiu” Cluj-Napoca, a câștigat titlul de campion balcanic la lupte, la categoria U 15.

Hamza Alhafez, elev al Colegiului Național „George Barițiu” Cluj-Napoca, a luat medalia de aur la competiția balcanică de lupte, organizată la Skopje, în Macedonia. Sute de sportivi din 12 țări au participat, săptămâna aceasta, la Balcaniadă.

Elev clujean, campion la lupte, la Balcaniadă

Anunțul a fost făcut pe rețelele de socializare de profesorul Laszlo Alexandru, dirigintele elevului.

„Elevul meu Hamza Alhafez, din clasa a IX-a C de la Colegiul Național G. Barițiu”, Cluj-Napoca, tocmai a cîștigat titlul de campion balcanic la lupte, locul 1, la Skopje, Macedonia, U 15. Felicitări!!

600 de sportivi din 12 țări au participat la Balcaniadă, timp de aproximativ o săptămînă, pentru diferite categorii de greutate și vîrstă: U 15, U 17, U 20”, a arătat Alexandru Laszlo.

Tânărul este pregătit de Cristian Crăciun, antrenorul secției de lupte de la CSM Cluj.

Rezultate excepționale de-a lungul anului

Amintim că, în iulie 2024, luptătorii de la CSM Cluj s-au remarcat cu rezultate excepţionale la competiția de lupte U15 de la Târgu Mureș și au adus Clujului 4 medalii de aur şi una de argint. Hamza Alhafez a câștigat atunci aurului la categoria 75 kg.

Anterior, în luna martie, la Campionatul Internaţional de Lupte Libere U15 2024, desfăşurat la Budapesta, sportivii de la CSM Cluj-Napoca au urcat pe podium obținând mai multe medalii. Din peste 250 sportivi, clujenii de la CSM au obţinut locul doi la clasamentul general, fiind întrecuți de Moldova. Hamza Alhafez a obținut atunci locul II.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax