Connect with us

CULTURA

Sfinții Petru și Pavel. Peste jumătate de milion de români își sărbătoresc astăzi onomastica. Tradiții și obiceiuri

Publicat


petru si pavel alba24

Pe 29 iunie se celebrează Sfinții Apostoli Petru și Pavel, zi în care peste 500.000 de români își sărbătoresc onomastica.

Conform datelor furnizate de Ministerul Administrației și Internelor, peste 500.000 de români își serbează onomastica de Sfinții Petru și Pavel, scrie Alba24.

Nume sărbătorite de Sfinții Petru și Pavel

În această zi, sunt sărbătorite persoanele care poartă nume derivate de la Petru și Pavel. Iată câteva dintre ele:

Nume derivate de la Petru: Petru, Petre, Petra, Petruț, Petroniu, Petrișor, Petronela, Petruța.

Nume derivate de la Pavel: Pavel, Paul, Paula, Paulina, Pavelina, Păvălache, Păuna.

Este o ocazie deosebită pentru a trimite mesaje și felicitări celor sărbătoriți. Aceste nume, fie că sunt comune sau mai rare, sunt legate de importanța acestor doi sfinți în tradiția creștină.

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Petru și Pavel

Credincioșii ortodocși respectă tradițiile legate de Sfinții Petru și Pavel pentru sănătatea și prosperitatea familiei. Se duc la biserică pachete cu colaci, lumânări, mere dulci și mere acrișoare, care apoi sunt împărțite oamenilor nevoiași.

De asemenea, există tradiția sărbătorii lupilor, unde nu se pun capcane și nu se alungă lupii, pentru ca aceste animale să nu atace vitele. Dacă tună și fulgeră în ziua Sfinților Apostoli, se crede că nucile și alunele vor fi viermănoase.

În ziua de Sfântul Petru este bine să se împartă mere dulci și miere prietenilor și vecinilor, urându-le sănătate și spor la muncă.

Este important să nu scuturi merii până pe 29 iunie, pentru a evita căderea grindinii. Pentru a fi protejați de rele, oamenii poartă pelin și usturoi în buzunare.

Rugăciunea Sfinților Petru și Pavel

„Pe Voi, Apostoli slăviți ai lui Iisus, Mântuitorul v-a rânduit să fiți stâlpi ai Bisericii pe care a întemeiat-o. Pe tine, Sfinte Petre, Mântuitorul te-a ales să fii piatra de temelie a Sfintei Biserici și ți-a dăruit harul să-i întărești în credință pe toți frații tăi. Pe tine, Sfinte Pavele, Mântuitorul te-a făcut din dușman un ales prieten, iar Duhul Sfânt te-a numit să le arăți neamurilor toate comorile învățăturii creștine.

Sfinte Petre și Sfinte Pavele, amândoi ați lucrat cu neobosită însuflețire la răspândirea Împărăției lui Hristos, pecetluind mărturia devotamentului pentru Mântuitor cu sângele vostru. La Voi ne rugăm, când osânda unei judecăți nedrepte se abate asupra vieții noastre, să-i îndepărtați pe farisei din drumul nostru, luându-le cheile puterii, iar cuvântul lor să nu fie lucrător împotriva noastră. Amin.”

Cine au fost Sfinții Petru și Pavel

Petru și Pavel au fost aleși de Iisus Hristos în condiții speciale, având misiuni unice. Petru, cel mai în vârstă dintre apostoli, era cunoscut pentru firea sa sensibilă și umană. Pavel, pe de altă parte, a lăsat în urmă principiile fundamentale ale creștinismului ortodox.

În tradiția românească, sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel este cunoscută sub numele de Sânpetru de vară. Aceasta marchează mijlocul verii agricole și începutul secerișului. Sânpetru este un personaj popular în povestirile românești, fiind un bun sfetnic al lui Dumnezeu și protector al animalelor sălbatice și al recoltelor.

Respectarea acestor tradiții și obiceiuri conferă un caracter unic și profund sărbătorii Sfinților Petru și Pavel, păstrând vie memoria și importanța acestor apostoli în cultura românească.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Au început înscrierile la concursul de admitere la UMFIH pentru anul universitar 2024-2025

Publicat

De

umf 1

Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu – UMFIH Cluj-Napoca a dat startul înscrierilor la concursul de admitere pentru anul universitar 2024-2025.

Luni, 1 iulie 2024, au început înscrierile la concursul de admitere la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca pentru viitorul an universitar.

Peste 1.100 locuri, scoase la concurs

Universitatea scoate la concurs, la programele de studii de licență în limba română, 1.155 de locuri: 750 de locuri la buget și 405 locuri cu taxă. Dintre acestea, 420 de locuri sunt la programul de studiu Medicină, 100 de locuri la Medicină Dentară și 80 la Farmacie.

De asemenea, la Asistență Medicală Generală sunt scoase la concurs 200 de locuri la Cluj-Napoca și 60 de locuri la extensia din Baia Mare, la Balneo-fiziokinetoterapie şi Recuperare 95 de locuri, iar la Radiologie și Imagistică, Tehnică Dentară, Nutriție și Dietetică, respectiv Cosmetică medicală și Tehnologia produsului cosmetic, câte 50 de locuri.

Calendarul admiterii

Calendarul de desfășurare a înscrierilor la concursul de admitere este următorul:

  • 1 iulie – 18 iulie 2024: înscrierea candidaților.
  • 19 iulie 2024: Afişarea listelor cu candidaţii înscrişi și repartizarea acestora pe săli.
  • 21 iulie 2024: Examen scris de admitere.
  • 21 iulie 2024: Contestații la întrebări în intervalul de două ore de la încheierea probei de concurs.
  • 22 iulie 2024: Afişarea rezultatelor.
  • 22 iulie 2024: Contestaţii la notă în intervalul orar 9.00 – 13.00.
  • 23 iulie 2024: Afişarea rezultatelor finale după contestaţii.
  • 29 iulie – 9 august 2024: Confirmarea locurilor.

În perioada 1 iulie – 8 iulie 2024 – de luni până vineri, înscrierea candidaților și achitarea taxei de înscriere se va face în clădirea Decanate, str. Luis Pasteur nr. 4, camera 4, parter, de luni până vineri. Avizarea adeverinței medicale se va face la Cabinetul medical studențesc, str. Hașdeu nr. 38-66, Caminul 7, parter.

În perioada 9 iulie – 18 iulie 2024 înscrierea candidaților, achitarea taxei de înscriere și avizarea adeverinței medicale se va face la Biroul de înscrieri, organizat în hol Aula Iuliu Hațieganu, str. Gh. Marinescu nr. 23.

A doua sesiune de concurs, în luna septembrie, se poate organiza numai dacă, după prima sesiune, rămân locuri neocupate. Data exactă a admiterii se stabilește, anual, prin hotărâre a Senatului sau a Consiliului de Administraţie prin delegare de către Senat.

Cei care doresc să urmeze unul dintre programele de studii ale UMFIH pot consulta AICI, întrega ofertă educațională pentru anul universitar 2024 – 2025.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Echipa de majorete Eclipse din Cluj-Napoca a CUCERIT scena Campionatului Mondial de Majorete

Publicat

majorete

Echipa de majorete Eclipse, aparținând Clubului Sportiv Voința Cluj-Napoca, antrenată de Nona Virgilia, a demonstrat încă o dată că pasiunea, dedicarea și antrenamentul constant pot aduce succes la nivel internațional. La Campionatul Mondial de Majorete desfășurat în acest weekend în localitatea Crikvenica din Croația, echipa de majorete Eclipse a reușit să se remarce printr-o serie de performanțe extraordinare, obținând nu mai puțin de 10 titluri de campioane mondiale, 6 titluri de vicecampioane mondiale si 4 medalii de bronz.

majorete

majorete

„Majoretele Eclipse au reușit să impresioneze juriul cu coregrafii complexe, sincronizare perfectă și o energie de neegalat, aspecte care le-au adus și premiul special al juriului pentru cel mai mare punctaj la categoria majorete tradiționale cu pomponi, secțiunea junioare, cea mai buna coregrafie la categoria majorete pompom, sectiunea grandsenioare si la categoria open pompom, sectiunea cadete. De asemenea, 3 premii speciale au fost acordate la sectiunea all around solo.

majorete

majorete

FOTO. Echipa de majorete Eclipse din Cluj-Napoca a CUCERIT scena Campionatului Mondial de Majorete

Sportiva Sonia Borz a reușit să își mențină titlul de campioană mondială la categoria open baton junior iar pentru prima dată în România este adus și titlul de campioană mondială la categoria trio flag cadete de către sportivele Balazs Karina, Boariu Erika și Olah Beatrisz.

majorete

Titlul de campioane mondiale la secțiunea duo/trio open pom pom cadete a fost obținut de sportivele Sara Chiorean și Ilinca Lăpuște care au debordat de energie prin coregrafia lor.

Titlul de campioane mondiale la categoria open baton junioare a fost cucerit de duo-ul Sonia Borz și Vajas Jasmina, cu un moment impecabil din toate punctele de vedere.

majorete

„Fiecare titlu câștigat este rezultatul  orelor nesfârșite de antrenament”

În acest an, alaturi de antrenoarea Virgilia Nona fetele au fost susținute și antrenate de veteranele echipei Sonia Borz, Larisa Nyerges, Patricia Vajas și Alexandra Rus. Ele sunt stâlpii care au susținut necondiționat echipele de cadete defille pom pom, cadete open pom, junioare open pom și defille baton.

Fiecare titlu câștigat este rezultatul  orelor nesfârșite de antrenament, a disciplinii riguroase și a unei echipe unite. Aceste succese aduc mândrie orașului Cluj-Napoca și  reprezintă o sursă de inspirație pentru toate fetițele care își doresc sa urmeze acest sport.

majorete

Felicitări tuturor sportivelor și nu în ultimul rând felicitări antrenoarei Nona Virgilia pentru aceste rezultate remarcabile! Multumiri se indreapta catre Liceul Ana Aslan, Scoala Gimnalizala Ioan Bob si Liceul Onisifor Ghibu, care ne-au fost alaturi avand in vedere lipsa unei sali de antrenamente constanta cat si parintilor sportivelor care le sustin neconditionat”, a transmis clubul „Voința”.

majorete

 

 

majoretemajorete

Locul 1 – Open baton junior solo – Sonia Borz

Locul 1 – Open baton junior duo/trio – Sonia Borz, Jasmina Vajas

Locul 1 – Open baton junior stage

Locul 1 – Pompom children stage

Locul 1 – Defile baton cadet stage

Locul 1 – Traditional pompom junior stage

Locul 1 – Traditional pompom cadet stage

Locul 1 – Flag cadet duo/trio – Karina Balazs, Beatrisz Olah, Boariu Erika

Locul 1 – Open baton cadet stage

Locul 1 – Open pompom cadet duo/trio – Ilinca Lapuste, Sara Chiorean

Locul 2 – Open pompom senior duo/trio – Sonia Borz, Patrisia Vajas

Locul 2 – Open pompom senior stage

Locul 2 – Pompom junior stage

Locul 2 – Defile pompom cadet stage

Locul 2 – Pompom cadet stage

Locul 2 – Open pompom cadet solo – Erika Boariu

Locul 3 – Baton cadet solo – Karina Balazs

Locul 3 – Pompom Grandseniors stage

Locul 3 – Open pompom cadet stage

Locul 3 – Pompom cadet duo/trio – Sandra Pop, Iris Melian, Rania Tescar

Locul 4 – Open pompom cadet duo/trio – Karina Balazs, Beatrisz Olah, Boariu Erika

Locul 4  – Open pompom junior duo/trio – Sonia Borz, Larisa Nyerges

Locul 4 – Open pompom junior stage

Locul 5 – Flag cadet solo – Karina Balazs

Locul 5 – Open pompom cadet solo – Beatrisz Olah

Locul 5 –  Pompom junior duo/trio – Sonia Borz, Jasmina Vajas

Locul 6 – Open pompom junior solo – Larisa Nyerges

Locul 7 – Pompom junior solo – Sonia Borz

Locul 7 –  Open pompom junior solo – Raluca Radanta

Locul 8 – Open baton cadet solo – Sandra Pop

Locul 8 – Pompom cadet solo – Karina Balazs

Locul 9 – Baton junior solo – Raluca Radanta

Locul 9 – Pompom cadet solo – Iris Melian

Locul 21 – Pompom cadet solo – Teodora Danciu

Special award – Pompom grandsenior stage

Special award – Traditional pompom junior stage

Special award – Open pompom cadet solo – Erika Boariu

Special award all around cadet – Karina Balazs

Special award all around junior – Raluca Radanta

Special award all around junior – Sonia Borz

Citește mai departe

EVENIMENT

Consultări ale partidelor cu premierul Marcel Ciolacu pentru stabilirea datei alegerilor prezidențiale. PSD și PNL nu se înțeleg

Publicat

alegeri

Guvernul anunţă consultări, luni şi marţi, cu partidele politice pe tema calendarului electoral pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare din acest an.

„Având în vedere intenţia Guvernului de a finaliza calendarul electoral pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare – 2024, luni, 1 iulie, vor avea loc consultări cu partidele politice, la Palatul Victoria, după următorul program: 10,00 – USR; 11,00 – AUR; 14,00 – UDMR; 15,00 – SOS, 16,00 – Grupul Minorităţilor Naţionale şi 17,00 – PUSL. De asemenea, marţi, 2 iulie, va continua dialogul cu reprezentanţii altor formaţiuni politice”, arată Guvernul.

Din partea Guvernului, vor participa la consultări premierul Marcel Ciolacu, viceprim-ministrul Marian Neacşu şi vicepremierul şi ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat vineri că îi va invita pe liderii partidelor politice să discute despre calendarul alegerilor prezidenţiale, argumentând că „ţopăiala” pe această temă afectează încrederea între parteneri şi trebuie să înceteze.

Consultările au loc după ce PSD și PNL nu s-au mai înțeles asupra datei alegerilor prezidențiale. Deși în martie au decis ca primul tur să aibă loc în 15 septembrie și al doilea în 29 septembrie, PNL s-a răzgândit și vrea să le împingă în noiembrie.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Garsonieră de 28 mp în Cluj-Napoca, de vânzare cu 80.000 de euro. Cum arată

Publicat

garsonieră

O clujeancă vinde, pe persoană fizică, o garsonieră de 28 mp aproape de Expo Transilvania din Cluj-Napoca, mijloacele de transport în comun fiind pe strada Dâmboviței nr. 87.

Potrivit anunțului, garsoniera se vinde mobilată și utilată și se află într-un bloc la etajul 2 din 4. fiind compusă din cameră, bucătărie, baie, hol și are balcon deschis.

Prețul cerut pe garsonieră este 80.000 de euro, ceea ce înseamnă 2.857 de euro/ mp.

Detalii AICI.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax