Connect with us

ACTUALITATE

Arhiepiscopia Clujului: Ajutoare pentru săraci din Cutia Milei de peste 250.000 lei, date anul trecut

Publicat


20220205 103823 (1)

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca a găzduit, sub preşedinţia mitropolitului Andrei, Adunarea eparhială în care a fost prezentat bilanţul activităţilor Arhiepiscopiei Clujului din anul 2021 sub aspect spiritual, administrativ, economic, cultural şi misionar-social.

Evenimentele anului

Centenarul naşterii Mitropolitului Bartolomeu Anania (1921-2021), moment comemorativ desfăşurat vineri, 12 martie 2021, în aula Facultăţii de Teologie Ortodoxă, însoţit de prezentarea volumului Centenarul Mitropolitului Bartolomeu Anania (1921-2021).

Zece ani de la alegerea şi întronizarea Înaltpreasfinţitului Părinte Andrei ca Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului, moment aniversar desfăşurat marţi, 23 martie 2021, în aula Facultăţii de Teologie Ortodoxă împreună cu prezentarea volumului Mitropolitul ANDREI, un deceniu de slujire la Cluj” și broșura Bună Vestire la zece ani.

Centenarul nașterii Arhiepiscopului Justinian Chira (1921-2021), moment comemorativ desfășurat vineri, 28 mai 2021, la Mănăstirea Rohia, în prezența Mitropolitului Clujului.

Centenarul Eparhiei Clujului: 100 de ani de la alegerea Episcopului Nicolae Ivan, simpozion organizat pe data de 28 septembrie 2021, în aula Facultăţii de Teologie Ortodoxă, însoțit de prezentarea volumului Centenarul Eparhiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

Trecerea la cele veşnice în data de 8 octombrie 2021, a Preasfinţitului Vasile Fluieraş (Someşanul), fost episcop vicar al Arhiepiscopiei Clujului, în perioada 1998-2019.

Manifestările religioase și culturale ce au marcat „Anul omagial al pastoraţiei românilor din afara României” şi „Anul comemorativ al celor adormiți adormiți în Domnul, valoarea liturgică și culturală a cimitirelor”.

Misiunea în rândul tinerilor

Anul trecut au fost organizate la Centrul Misionar de Tineret „Ioan Bunea” din Sângeorz-Băi, dar şi la Mărişel, Someșu Rece, Măguri-Răcătău, Șăulia, Scrind-Frăsinet sau Găbud, peste 20 de tabere pentru copii şi tineri, cu peste 1.000 de participanți, dar şi o tabără dedicată pregătirii voluntarilor, întruniri la care prezenţa ierarhilor noştri a fost o constantă, toate desfăşurate în conformitate cu normele igienico-sanitare aflate în vigoare.

În contextul Centenarului Eparhiei Clujene, a fost organizat Festivalul-Centenar de colinde și tradiții de Crăciun „Episcop Nicolae Ivan”, ediția a X-a, la care au participat 14 grupuri de tineri, din județele Cluj și Bistrița-Năsăud.

Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca a dobândit din toamnă titulatura de Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan”, prin Ordinul Ministerului Educației 4593/05.08.2021. Tot din toamna anului trecut, în cadrul Centrului social-educativ „Grigore Pletosu” din Bistrița, funcționează Școala Primară „Sfântul Stelian” Bistrița.

Au fost continuate lucrările la Centrul de tineret din Câmpeneşti, iar în sprijinul tinerilor studioşi, dar fără posibilităţi financiare, Fundaţia „Mitropolitul Bartolomeu” a oferit 34 de burse în valoare totală de 103.200 de lei, la care se adaugă premiile acordate de Arhiepiscopia Clujului elevilor care au obținut media 10 la examenul de bacalaureat și olimpicilor.

Misiunea în societate

Arhiepiscopia Clujului are în prezent în derulare 55 de proiecte şi programe sociale, care acordă adăpost, hrană, îmbrăcăminte, medicamente, îngrijiri medicale și paliative, educaţie copiilor şi tinerilor, alină suferinţele celor bolnavi şi dau speranţă acolo unde nu mai este. Au fost derulate două campanii de donare de sânge inițiate de ASCOR Cluj.

În anul 2021 a fost deschis Serviciul de asistență comunitară în cadrul Parohiei „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca, în care funcționează un program after-school destinat copiilor din familiile defavorizate, și s-a lansat proiectul „Incluziv pentru Dej – dezvoltare locală prin măsuri activ→integrate de justiție socială”, ce va fi implementat de către Fundația Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Rromi, în parteneriat cu Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului și Liceul Tehnologic Special Dej. Proiectul are ca obiectiv reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie sau excluziune socială și îmbunătățirea calității vieții pentru 869 de beneficiari.

În anul 2021 au fost acordate ajutoare financiare în valoare totală de 835.156 lei: din „Fondul Filantropia”, suma 116.065 lei (în special persoanelor cu nevoi medicale); din proiectul „Cutia Milei pentru săraci” suma de 253.483 lei şi suma de 390.659 lei, rezultată în urma colectei organizate în Postul Crăciunului. Protopopiatul Huedin a organizat o colectă specială pentru victimele inundațiilor din parohiile Protopopiatului Câmpeni (Arhiepiscopia Alba Iuliei), în urma căreia s-au strâns 74.949 lei.

La acestea se adaugă şi sumele din Fondul Central Misionar şi Fondul de întrajutorare pastorală, în valoare de 523.000 de lei, din care au fost ajutaţi preoţii și parohiile lipsite de posibilităţi materiale.

În anul 2021, la nivelul Eparhiei Clujului, prin unitățile de cult și asociațiile și fundațiile eparhiale, a fost cheltuită în scop filantropic suma totală de 18.352.363 lei, de care au beneficiat 17.324 de persoane.

În anul 2021, în Arhiepiscopia Clujului erau în construcţie 68 de biserici, mănăstiri şi edificii bisericeşti, în diferite stadii, de la fundaţie până la pictură, şi au fost sfinţite sau resfinţite 40 de biserici.

Proiecte pe 2022

Printre proiectele Arhiepiscopiei, pentru anul 2022 se numără: continuarea lucrărilor la mozaicul din Catedrala Mitropolitană, continuarea lucrărilor la Centrul Misionar Social „Sfântul Apostol Andrei” din Cluj-Napoca, finalizarea lucrărilor la Centrul de tineret din Câmpeneşti, deschiderea unui Centru de îngrijiri paliative la Bistrița, amenajarea Centrului de servicii sociale „Sfânta Ana” Dej, finalizarea Așezământului pentru copii „Sfântul Siluan Athonitul” Dorolea și a celor două case de tip familial de la Așezământul „Sfântul Onufrie” Florești, deschiderea magazinului de panificație Artos, finalizarea lucrărilor la căminul preoțesc, mutarea cursurilor Școlii Primare „Sfântul Stelian” Bistrița în spațiul propriu (str. Al. Odobescu nr. 4) și finalizarea lucrărilor de restaurare la biserica monument istoric din Lujerdiu, ctitorită de Mihai Viteazul.

De asemenea, amintim seria de manifestări religios-culturale şi editoriale propuse pentru a marca 100 de ani de la înființarea Bibliotecii Eparhiale și 30 de ani de la trecerea la cele veșnice a Arhiepiscopului Teofil Herineanu.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Inițiativă cu suflet! Se caută coafeze voluntare pentru copiii de la orfelinatul Mănăstirii Dumbrava

Publicat

Un grup de voluntari organizează sâmbătă, 12 aprilie, de la ora 9, o acțiune caritabilă la orfelinatul Mănăstirii Dumbrava din județul Alba. Scopul este să le ofere o tunsoare băieților din centru.

Pentru a completa această inițiativă, organizatorii fac apel către coafeze voluntare cu suflet mare, din zona Mănăstirii Dumbrava sau din județele Alba și Cluj, care ar fi dispuse să se alăture și să tundă fetițele de la orfelinat.

„Suntem un grup de voluntari care mergem sâmbătă, 12 aprilie, la ora 9, la Mănăstirea Dumbrava, pentru a tunde băieții de la orfelinat. Căutăm coafeze cu suflet mare, din zona Mănăstirii Dumbrava (jud. Alba) sau din județele Alba și Cluj, care vor să se alăture acestei inițiative frumoase și să tundă fetițele de la orfelinat.

Este un gest mic care poate aduce o bucurie mare în inimile acestor copii! Dacă vrei să te implici, scrie-ne în privat! Îți mulțumim că vrei să faci parte din acest gest!”, transmit voluntarii.

Ei subliniază că orice sprijin contează și încurajează persoanele interesate să se implice, fie și doar pentru câteva ore, într-un mod care contează enorm pentru cei mici.

Cei care doresc să se alăture sunt invitați să ia legătura pe Facebook cu organizatorii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Așa parchează și în Germania? Bolid Porsche parcat pe trecerea de pietoni, în cartierul Mărăști din Cluj-Napoca

Publicat

Un autoturism Porsche cu numere de Germania a fost surprins parcat direct pe o trecere de pietoni în cartierul Mărăști din Cluj-Napoca.

Un autoturism de lux marca Porsche, cu numere de înmatriculare din Germania, a fost parcat pe o trecere de pietoni din cartierul Mărăști, la intersecția străzilor Lotrului și Meseriilor.

Imaginile trimise de un cititor arată mașina lăsată ostentativ pe marcajul pietonal, blocând complet accesul trecătorilor.

Așa se parchează în Germania? Sau doar în Cluj, când nu te interesează de ceilalți din jur?

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Ciocolata Napoca, replică la ciocolata Dubai, prezentată de studenții USAMV Cluj-Napoca la festivalul Chocolate Saga

Publicat

După succesul înregistrat în București, festivalul Chocolate Saga ajunge pentru prima dată la Cluj-Napoca, transformând orașul într-un paradis al iubitorilor de ciocolată. Evenimentul promite o experiență senzorială, reunind zeci de branduri de ciocolată artizanală și produse pe bază de ciocolată din întreaga țară.

Vizitatorii vor avea ocazia să participe la demonstrații live susținute de maeștri ciocolatieri, să descopere secretele preparării ciocolatei și să deguste delicii unice, precum ciocolata Dubai. De asemenea, festivalul va include lansarea colecțiilor speciale de Paști, oferind oportunitatea de a achiziționa cadouri dulci și sănătoase pentru cei dragi.

În cadrul evenimentului există o mulțime de activități, împărțite pe trei zile, ce le permite tuturor vizitatorilor să aibă o experiență unică, precum: degustarea de ciocolată sau alimente derivate, precum șerbeturi, înghețată și băuturi răcoritoare, dar și producții spaniole de vin sau ulei de măsline, participarea la ateliere și demonstrații culinare sau chiar ocazia de a vedea cum se creează ciocolata de la zero.

Ciocolata Napoca a studenților de la USAMV Cluj, reinterpretare a ciocolatei Dubai

Printre atracțiile principale ale evenimentului se numără un produs inedit și 100% românesc: Ciocolata Napoca, o reinterpretare locală, sustenabilă și prietenoasă cu buzunarul a renumitei ciocolate Dubai. Creată de studenții Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor de la USAMV Cluj, ciocolata este o inovație care îmbină tradiția autohtonă cu inspirația internațională.

Ciocolata Napoca se distinge nu doar prin gustul deosebit, ci și prin prețul extrem de competitiv: este de patru ori mai ieftină decât varianta de import, păstrând în același timp calitatea și aportul nutrițional. Produsul va fi disponibil în magazinele proprii ale USAMV și poate fi testat în premieră în cadrul târgului de la Chios, între 12 și 14 aprilie.

Baschet și ciocolată: U Cluj în căutare de sponsori… dulci

O prezență specială la târg o are și echipa de baschet feminin Universitatea Cluj, care vine nu doar din drag pentru ciocolată, ci și cu speranța că va atrage noi sponsori din rândul producătorilor și vizitatorilor.

„Suntem aici pentru că iubim ciocolata, dar și pentru că știm că, în anumite condiții, ea poate fi benefică pentru sportivi. Nutriționistul nostru, Fotis Vlahos, ne-a explicat clar că ciocolata neagră, bogată în flavonoide, ajută la sănătatea inimii și chiar la metabolism. Dacă e consumată cu moderație și în variante curate, poate face parte din dieta unui atlet”, a declarat una dintre jucătoare.

Pairing: vin și ciocolată – explozie de arome

Pentru pasionații de gusturi rafinate, somelierul Ionel Bârsan (Casa Domeniile Sâmburești) va susține demonstrații de pairing între vinuri românești și sortimente de ciocolată artizanală. Vizitatorii vor putea învăța cum anumite tipuri de vin – de la Merlot la Fetească Neagră – pot amplifica savoarea unui bonbon cu caramel sărat sau a unei trufe cu lichior de nuci.

Amatorii de gusturi avangardiste trebuie să treacă pe la standurile Ingres și Choco van Nis. Acolo se găsesc bomboane cu ardei copt sau rubarbă, respectiv Capsula cu Prăjituri.

De neratat

– O impresionantă colecție de trufe:

  • amareto și nucleu de amarene;
  • lichior de nucă și nucleu de prună confiată;
  • ciocolată cu whisky și nucleu de caramel sărat;
  • grand marniere și nucleu de mandarină;
  • fistic cu nucleu de zmeură;

– Dulceață de ciocolată cu zmeură;

– Oul picasso cu praline și pate de fruits + rețetă pentru acasă.

– Ciocolată cu jumări, ciocolată cu ardei copt sau ce au mai inovat ciocolatierii

Program și acces

  • Deschidere oficială: vineri, ora 12:00
  • Vânătoare de ouă pentru copii: vineri, ora 18:00
  • Ateliere creative pentru adulți și copii: sâmbătă și duminică, începând cu ora 12:00
  • Locație: Events by Chios, Parcul Central Cluj-Napoca

Preț bilet: 20 lei / Intrare gratuită pentru copiii sub 10 ani, însoțiți de un adult.

Ce este Chocolate Saga?

Chocolate Saga este un eveniment pentru întreaga familie, ce are activități de care se pot bucura si copiii. Există o zonă de ateliere pentru cei mici în care aceștia pot învăța cum să facă figurine de ciocolată, precum iepurași, ouă, și vor avea parte chiar și de o vânătoare de ouă.

Andreea Paparuș

Andreea Ungur

Citește mai departe

EVENIMENT

Transplant renal complex la ICUTR Cluj-Napoca. Un băiat de 9 ani a primit un rinichi de la mamă

Publicat

De

transplant icutr facebook

Trei transplanturi renale au fost realizate la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca în ultimele 48 de ore, inclusiv un caz pediatric de o complexitate ridicată.

”În ultimele 48 de ore, echipa Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) din Cluj-Napoca a realizat cu succes trei transplanturi renale, confirmând încă o dată excelența și dedicarea echipei noastre medicale.
Printre aceste cazuri se numără și un transplant pediatric deosebit de complex, efectuat la un băiat de doar 9 ani. Pacientul suferea de o boală polichistică hepato-renală, cu nefrectomie pentru detresă respiratorie la 2 ani si rinichi restant polichistic de mari dimensiuni ce a impus, în cadrul aceleiași intervenții chirurgicale, extirparea rinichiului afectat și transplantul renal de la mama sa, care i-a oferit nu doar un organ, ci și o nouă șansă la viață”, a spus medicul Florin Elec.

27 de transplanturi de la începutul anului

Până în acest moment, în anul 2025, la ICUTR s-au realizat 27 de transplanturi renale, dintre care 7 au fost la pacienți pediatrici – o dovadă clară a angajamentului nostru pentru toate categoriile de pacienți, indiferent de vârstă sau complexitate.
”Aceste reușite reiterează nevoia stringentă de dezvoltare a Institutului într-un sediu nou, modern și adaptat cerințelor actuale, care să permită extinderea activității, reducerea listelor de așteptare și salvarea a și mai multor vieți.
Mulțumim tuturor colegilor implicați, familiilor donatorilor și celor care susțin necondiționat misiunea ICUTR”, a mai spus dr. Elec.

Foto: Arhivă

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate