Connect with us

ACTUALITATE

Dilema Rusiei: Între a-şi apăra frontiera şi a înainta în Donbas (EFE)

Publicat


rusia

Armata rusă este împărţită între apărarea frontierei sale, care s-a dovedit extrem de vulnerabilă la incursiunile inamice, şi înaintarea în Donbas, unde unităţile cecene i-au înlocuit pe mercenarii grupului Wagner, scrie duminică agenţia EFE, transmite Agerpres.

Regiunea Belgorod, cea mai slabă verigă de la graniţă, deoarece împarte 540 de kilometri cu regiunile ucrainene Lugansk, Harkov şi Sumî, a fost atacată neîntrerupt în ultimele două săptămâni, fără ca, aparent, Kremlinul să poată face nimic pentru a împiedica acest lucru.

Între timp, Kievul spune că totul este pregătit pentru a lansa contraofensiva, al cărei prim pas ar fi tocmai acela de a forţa Rusia să îşi retragă trupele din Ucraina pentru a-şi proteja teritoriul.

– Belgorod, prima linie a frontului –

Belgorodul deja nu mai reprezintă spatele frontului, ci prima linie a acestuia. Guvernatorul său, Viaceslav Gladkov, îi informează pe ruşi şi pe restul lumii de pe canalul său Telegram despre bombardamentele zilnice, care au făcut şapte morţi în rândul civililor vineri şi sâmbătă.

‘Ascultaţi de autorităţi şi părăsiţi-vă temporar casele pentru a păstra cel mai important lucru, care este viaţa voastră şi a celor dragi vouă’, a scris el duminică.

Oficialul a explicat că apelul său nu se referă doar la districtul Şebekino, care a fost cel mai grav afectat de atacurile din ultimele zile, ci la toate districtele aflate sub bombardament.

Gladkov, care a estimat că peste 4.000 de civili au fost deja evacuaţi, a anunţat sâmbătă evacuarea urgentă a 600 de copii din localităţile de frontieră, în timp ce alţi o mie vor fi trimişi în peninsula anexată Crimeea.

Guvernatorul şi alte figuri dure din Rusia au cerut autorităţilor să ia ameninţarea în serios o dată pentru totdeauna şi să creeze o fâşie de securitate cu o lăţime de aproximativ 40 de kilometri în regiunea vecină Harkov.

– O nouă incursiune paramilitară rusă –

La mijlocul după-amiezii, guvernatorul a recunoscut o nouă incursiune a unui grup de sabotori inamici, acţiune care ar fi dus la lupte în localitatea Novaia Tavoljanka.

‘Sper că vor fi anihilaţi. Nu poate fi altfel. Aceşti fascişti ucid civili în Belgorod în fiecare zi (…), mutilează copii şi bătrâni’, a declarat el într-o înregistrare video.

Cele două raiduri anterioare, ale Corpului Voluntarilor Ruşi şi Legiunii Libertate pentru Rusia, au fost respinse.

‘Continuăm să zdrobim inamicul. Rusia va fi liberă!’, a scris pe Telegram unul dintre membrii legiunii, care urmăreşte să creeze o administraţie militară la Belgorod.

– Doneţk, din nou –

După capturarea oraşului Bahmut, trupele ruseşti se concentrează acum asupra periferiei oraşului Doneţk, capitala regiunii cu acelaşi nume, cea mai puternic militarizată zonă de pe întreaga linie de front din 2014.

Ţintele sunt Avdiivka şi Marinka, unde unitatea specială cecenă ‘Ahmat’ ar juca rolul de trupe de asalt pe care l-au avut în Bahmut mercenarii Wagner.

Potrivit Ministerului Apărării, cecenii sunt implicaţi activ în lupte crâncene în centrul localităţii Marinka, de unde ar înainta spre Vugledar, un bastion care le-a rezistat de la începutul războiului.

Obiectivul final, Sloviansk şi Kramatorsk, pare foarte îndepărtat în acest moment, deşi raportul militar de duminică a raportat distrugerea unui depozit de muniţii în prima dintre localităţile din Doneţk.

De asemenea, apărarea a afirmat că a distrus cu arme de precizie o fabrică de drone din oraşul Dnipro.

În schimb, Kievul a denunţat moartea unei fetiţe de doi ani în acelaşi oraş după ce o rachetă a lovit un cartier rezidenţial.

– Contraofensiva, un secret deschis –

După ce, cu o zi înainte, a asigurat The Wall Street Journal că ucrainenii sunt ‘pregătiţi’ să lanseze contraofensiva şi nu vor aştepta ‘câteva luni’ pentru sosirea armamentului greu şi a avioanelor occidentale, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost mult mai precaut duminică.

‘Nu este ca la cinema (…) Dezocuparea teritoriului nostru, acesta este rezultatul contraofensivei. Când se va întâmpla, veţi înţelege că este deja în curs de desfăşurare’, a declarat el într-o conferinţă de presă.

La rândul său, Ministerul Apărării a difuzat o înregistrare video cu un grup de soldaţi cu degetele pe buze şi cu titlul: ‘Planurilor le place tăcerea. Nu vom anunţa începerea lor’.

‘Inamicul aşteaptă uluit următoarele acţiuni ale armatei ucrainene’, a declarat la televiziunea locală Serghei Cherebatîi, purtător de cuvânt al Comandamentului de Est al armatei.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

CULTURA

VIDEO Sute de clujeni la coadă la Catedrala Mitropolitană să ia pahare cu Sfintele Paști. Mitropolitul Andrei a împărțit iconițe

Publicat

De

Paști

Sute de clujeni stau la coadă, sâmbătă dimineață, pentru a lua pahare cu Sfintele Paști pregătite de Mitropolia Clujului, pentru a mai sta după ele la noapte, după slujba de Înviere de la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

Distribuirea paharelor cu Sfintelor Paști a început la ora 10:00 la Muzeul Mitropoliei, situat la subsolul Catedralei Mitropolitane.

Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andrecuț, s-a aflat în mijlocul credincioșilor cărora le-a împărțit iconițe sfințite.

Acesta îi așteaptă pe clujeni în număr cât mai mare la slujba de Înviere de la Catedrală, dar și duminică dimineață la Sfânta Liturghie când va citi Pastorala intitulată ”Să ne curățim simțirile”.

Mitropolia a pregătit 15.000 de pahare cu Sfintele Paști care se vor distribui pe tot parcursul zilei.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA pentru următoarele patru săptămâni. Temperaturi peste normal și DEFICIT de precipitații în mai multe regiuni

Publicat

soare

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, prognoza pentru următoarea lună, cu vești mixte. Se anunță temperaturi peste normalul perioadei în mai multe regiuni, dar și deficit de precipitații în unele zone ale țării.

Săptămâna 21-28 aprilie

Valorile termice vor depăși mediile obișnuite pentru această perioadă pe întreg teritoriul României, cu o încălzire mai accentuată în regiunile nordice. Precipitațiile se vor situa în general în jurul valorilor normale, cu posibile excedente în zona Carpaților Meridionali, Occidentali și în sud-vest, în timp ce în extremitatea nordică a țării s-ar putea înregistra un ușor deficit.

VREMEA pentru următoarele patru săptămâni. Temperaturi peste normal și DEFICIT de precipitații în mai multe regiuni

Săptămâna 28 aprilie – 5 mai

Meteorologii prognozează temperaturi în limitele normale pentru această perioadă în toate regiunile. În schimb, cantitățile de precipitații vor fi apropiate de normal doar în sud-est, în rest fiind așteptat un deficit, mai ales în vestul și nord-vestul țării.

Săptămâna 5-12 mai

Temperaturile vor fi din nou ușor peste mediile multianuale în majoritatea regiunilor. Regimul pluviometric va rămâne normal doar în sud-est și vest, restul teritoriului urmând să se confrunte cu un deficit ușor de precipitații.

Săptămâna 12-19 mai

Valorile termice vor depăși ușor mediile obișnuite în cea mai mare parte a țării. Precipitațiile vor fi deficitare în regiunile intracarpatice, în timp ce restul teritoriului va avea cantități normale de ploaie.

Citește mai departe

EVENIMENT

Sâmbăta Mare, dinaintea Învierii Domnului: Tradiții și obiceiuri. Ce să nu FACI în această zi

Publicat

post

În ziua de dinaintea Învierii Domnului, cunoscută și ca Sâmbăta Mare, credincioșii fac ultimele pregătiri pentru Paște, dar respectă și tradițiile și obiceiurile.

Este importantă și pregătirea spirituală pentru a întâmpina minunea Învierii Domnului. În ziua de dinaintea acestei mari sărbători, creștinii  respectă tradițiile care le aduc sănătate și prosperitate pentru tot restul anului, scrie Fanatik.

Sâmbăta Mare, dinaintea Învierii Domnului: Tradiții și obiceiuri. Ce să nu FACI în această zi

În afară de pregătirea mâncărurilor tradiționale și a ultimelor detalii în legătură cu curățenia, gospodinele pregătesc și hainele noi pe care le vor purta atât ele și membrii familiei la biserică. Acestea semnifică curățirea trupului, dar și cea a sufletului.

Totodată, mielul se sacrifică în această zi, iar carnea acestuia se folosește pentru pregătirea preparatelor tradiționale, cum ar fi stufatul, friptura, drobul și borșul de miel.

Vezi și URĂRI DE PAŞTE 2025 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

În anumite zone, gospodinele obișnuiesc să pregătească un coș cu mâncare, pe care îl duc la biserică, acolo unde este sfințit de preoți. În el se pun lumânarea, dar și bucatele tradiționale, inclusiv ouăle roșii, cozonacul, pasca și preparatele din carne, care vor fi acoperite de un ștergar.

Credincioșii pornesc spre biserică în jurul orei 23:00, unde vor participa la slujba de Înviere și pentru a lua Sfintele Paști, pâinea sfințită și Lumina Sfântă, adusă de la Ierusalim, de la Sfântul Mormânt. Lumina se duce la morminte, apoi este adusă acasă.

Ce să nu faci în această zi

În afară de aceste tradiții, sunt și câteva lucruri pe care nu este bine să le faci în Sâmbăta Mare. De exemplu, nu este bine să speli rufe, să coși, să muncești la câmp sau să faci treburi dificile în gospodărie.

În ziua de dinaintea Învierii, credincioșii ar trebui să fie mai buni cu oamenii din jur, dar și să facă fapte de milostenie. De altfel, trebuie să evite conflictele și vorbele rele.

Este ultima zi din Postul Paștelui, iar creștinii nu ar trebui să consume preparate din oțet sau urzici. Unii creștini decid să consume, pe parcursul acestei zile, doar pâine uscată. În plus, în această zi, nu se petrece și nu se consumă alcool. Nu se doarme și nu se lenevește în Sâmbăta Mare.

Citește mai departe

EDUCATIE

Banii pentru bursele școlare au intrat doar PARȚIAL în aprilie 2025, înainte de Paști. Diferența, după zilele libere

Publicat

Salariul mediu net la Cluj

Ministerul Educației anunță că a transmis toate sumele necesare pentru plata burselor elevilor aferente lunii martie 2025 către inspectoratele școlare, însă admite că acolo unde bursele nu sunt plătite integral, acest lucru se va întâmpla „în cel mai scurt timp”, având în vedere perioada de zile libere, scrie Edupedu.ro.

„Ministerul Educației și Cercetării a demarat din timp procedurile necesare pentru plata burselor elevilor. În funcție de aprobarea fluxurilor financiare, ministerul a furnizat imediat inspectoratelor școlare județene/Inspectoratului Școlar al Municipiului București sumele solicitate pentru plata burselor elevilor aferente lunii martie (cel puțin 92%), iar miercuri, 16 aprilie 2025, a fost virat (…) restul sumelor”, transmite instituția într-un comunicat remis presei.

Banii pentru bursele școlare au intrat doar PARȚIAL în aprilie 2025, înainte de Paști. Diferența, după zilele libere

Sunt județe în care școlile nu au primit suma completă, astfel că s-a decis plata integrală doar pentru anumite categorii de burse, precum cele de merit sau cele sociale, urmând ca restul banilor să fie virați ulterior.

Potrivit acelorași surse, inclusiv bursele aferente lunii februarie, plătite pe 20 martie, au fost completate cu diferențe în unele județe la începutul lunii aprilie.

Pentru luna martie 2025, bursele elevilor sunt următoarele:

450 de lei – bursa de merit
300 de lei – bursa de reziliență și tehnologică
300 de lei – bursa socială (cu valoare fixă)

Este prima lună din anul școlar 2024-2025 în care bursele de merit și cele de reziliență se acordă în cuantumul minim prevăzut de Legea învățământului preuniversitar 198/2023.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate