Connect with us

ACTUALITATE

LEGENDELE CLUJULUI cu Ovidiu Pecican: Clujul ultimului an al lui Blaga

Publicat


blaga lu

Târziu, când Partidul Comunist Român s-a îndurat să îi dea o șansă de revenire în cultura vie a momentului, la începutul anilor 1960, poetul și filosoful Lucian Blaga a fost invitat să scrie un articol în care să preamărească noile mărețe înfăptuiri ale conducerii de stil sovietic stalinist.

Lucrurile se vor fi învolburat, în acel moment, în sufletul poetului. Nu era prima colaborare cu presa postbelică și nici prima sa ieșire la rampă.

Fusese invitat să susțină o conferință despre Faust al lui Goethe la Biblioteca Centrală Universitară, într-o sală ticsită, cu o audiență revărsată până pe coridor. Chiar și traducerea, privită cu ochi răi de Tudor Arghezi, căruia Mihai Beniuc i-o promisese spre înfăpuire remunerată, a apărut într-o serie de carte prestigioasă dedicată clasicilor literaturii universale.

Dar și într-un caz, și în celălalt, Blaga era doar intermediar pe drumul către o capodoperă, nefiind pus în valoare ca autor original.

Acum însă se punea problema Clujului, orașul pe care geniul său filosofic își pusese definitiv amprenta, locul unde luptase ani și ani pentru a ajunge profesor unifersitar, deținător al unei catedre filosofice.

Nu voia să intre în corul lingușitorilor oportuniști, renunțând la rezerva sa etică față de regimul totalitar de extremă stângă. În același timp, știa cât de greu te poți menține înafara temnițelor politice și nu voia să riște să își lase familia pe drumuri, murind la închisoare.

Nu uita nici durerea din vremea ocupației horthyste a orașului, față de care, oricât de odios ar fi fost, noul regim de stăpânire românească adusese cel puțin înapoi acasă în Cluj limba română.

Rămânea, totodată, de necontestat că în anii din urmă se construia mult în oraș, nu fără o atenție îndreptată și către intelectuali, universitari mai cu seamă, dar și către tinerii dornici de cultură.

Era o situație complicată, a cărei soluție neproblematică atârna de un fir de ață, de dibăcia de a așeza toate aceste lucruri în contextul cuvenit.

Aplecat asupra foii de hârtie, cu creionul în mână, Blaga s-a apucat să scrie. Accentul trebuia să cadă în textul său pe binefacerile în folosul oamenilor, nu pe o propagandă ieftină pe seama Partidului.

Drept care a notat: „Noul Cluj e resfirat prin cel vechi, în centru și pe la periferie și pretutindeni cât ține întinderea orașului”.

Mai departe s-a gândit că formularea cea mai păzită de riscuri de orice fel ar putea fi evocarea, pur și simplu, a celor ce se făceau bine. El a precizat astfel că „în centrul atenției noastre stau, gata de a fi predate funcției pentru care au fost durate, Casa de Cultură a Tineretului și o mare anexă, concepută vertical, a Bibliotecii Universității”.

Nici bucuria pe care populația o găsea în practicarea și urmărirea sporturilor nu era de ignorat, așa încăt de sub condeiul scriitorului s-a ivit următorul peisaj urban…

„De amintit, apoi, pentru dimensiunile și modernitatea lor, sunt noul stadion cu o capacitate de 30.000 locuri, Palatul Sporturilor, blocurile de locuit pentru cadrele universitare, piscina olimpică acoperită, în parte terminată, în parte în plină construcție, care toate se găsesc pe noua minunată șosea de pe malul drept al Someșului, pe unde încă ieri-alaltăieri trebuia să treci prin maidane și bălării, din parcul mare al orașului spre parcul sportiv și mai departe”.

Orașul își mărea arealul, înlocuind încet-încet locurile verzi unde natura rămăsese stăpânitoare, cu noi ansambluri citadine. Din păcate, Blaga nu a mai avut timp să le vadă împlinite și desăvârșite.

La plecarea din viață ducea cu sine imaginile vechiului și ale noului Cluj, acest acasă al filosofiei sale și al pătimirilor de pe urmă…

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

 

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Stâlpi strâmbi pe str. Iuliu Maniu Cluj-Napoca. Au fost loviți de mașinile intrate pe pietonală și vor fi înlocuiți

Publicat

stâlpi

Peste 10 stâlpi de iluminat montați pe strada Iuliu Maniu din Cluj-Napoca vor fi înlocuiți după ce au fost loviți de mașinile de utilități care au circulat în zonă și au fost strâmbați.

Un clujean a sesizat pe o rețea de socializare că stâlpii sunt strâmbi și a susținut că e o bătaie de joc față de banii europeni.

Reprezentanții firmei Astor Com, executantul lucrării de modernizare a străzilor Kogălniceanu, Universității și a celor adiacente, printre care și Iuliu Maniu, au declarat pentru Cluj24 că stâlpii au fost montați corect, dar că aceștia au fost strâmbați după ce au fost loviți de diverse mașini care au intrat pe strada respectivă.

Montați drept

stâlpi

”Noi ne respectăm blazonul, nu ne batem joc de meseria de constructor.

Stâlpii de iluminat au fost montați drept, așa cum trebuie. Am constatat și noi că unii sunt strâmbi acum, după ce a fost loviți de mașinile care au intrat pe șantierul străzii care ar fi trebuit să fie pietonală.

Am identificat 12 stâlpi care vor fi înlocuiți pe cheltuiala noastră”, au spus reprezentanții constructorului.

Reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca au precizat la rândul lor că stâlpii respectivi nu au fost puși în mod eronat, ci au fost deteriorați de șoferi.

”Până la finalizarea recepției, acești stâlpi sunt responsabilitatea constructorului, urmând să fie înlocuiți pe cheltuiala acestuia”, au spus cei de la Primăria clujeană.

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Lucrări de reparații pe drumul Valea Gârboului – Rugășești. Sunt vizați 4,5 kilometri

Publicat

De

Reparații drum Valea Gârboului

Au demarat lucrap de reparații pe pe drumul Valea Gârboului – Rugășești, DJ 182F, anunță Consiliul Județean Cluj.

lucrăriLE de întreținere curentă și periodică pe drumul județean Valea Gârboului – Rugășești vizează un sector în lungime de aproape 4,5 kilometri.

Lucrări de reparații pe drumul Valea Gârboului – Rugășești. Sunt vizați 4,5 kilometri

Lucrările se desfășoară între kilometrul 5+500 și 9+980, iar tronsonul situat între pozițiile kilometrice 5+500 și 6+500 va fi asfaltat.

„Deși acest drum județean înregistrează un trafic rutier destul de scăzut, dorim să asigurăm și în acest areal i infrastructură rutieră îmbunătățită, menită să contribuie la reducerea decalajelor de dezvoltare între mediul urban și cel rural precum și între diferitele zine ale județului.

Nu în ultimul rând, acest drum județean asigură accesul oamenilor din zonă la două drumuri naționale, respectiv DN 18 și DN 18B”, a transmis Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

În această etapă, se află în plină desfășurare operațiuni constând în întreținerea platformei drumului prin tratarea burdușirilor și a tasărilor, precum și lucrări la podețe.

De asemenea, urmează a fi executate:

  • lucrări de întreținere a părții carosabile prin plombarea gropilor cu îmbrăcăminți asfaltice,
  • completarea rosturilor,
  • aducerea la profil a acostamentelor,
  • completarea de acostamente,

  • lucrări de asigurare a scurgerii apelor prin curățarea șanțurilor și a rigolelor,
  • lucrări de asigurare a esteticii rutiere prin tăierea lăstărișului și a vegetației din zona drumului,
  • lucrări de refacere a timpanelor deteriorate, precum și
  • așternere de strat de balast stabilizat și de covor asfaltic.

Foto: CJ Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Accident pe Centura Apahida-Bulevardul Muncii. Patru autoturisme implicate. O persoană a fost dusă la spital

Publicat

De

Accident Centura Apahida - Bulevardul Muncii

Un accident de circulație a avut loc în urmă cu puțin timp pe Centura Apahida-Bulevardul Muncii. O persoană a fost rănită și transportată la spital.

Potrivit IPJ Cluj, în accident au fost implicate un ansamblu de vehicule și alte 3 autoturisme.

Accident pe Centura Apahida-Bulevardul Muncii. Patru autoturisme implicate. O persoană a fost dusă la spital

Accident rutier a avut loc în zona Sub Coasta.

Circulația în zonă este blocată pe ambele sensuri momentan.

Foto. Info Trafic Cluj-Napoca

La fața locului au ajuns două autospeciale din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca și două echipaje SAJ.

Două persoane au fost consultate de către echipajele medicale, la fața locului, iar una a fost transportată la spital.

Imagini: ISU Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Drumarii au ieșit la deszăpezire pe drumurile de munte din Cluj. Au folosit tone de material antiderapant

Publicat

De

Drumarii au scos utilajele de deszăpezire

Drumarii au scos utilajele de deszăpezire pe mai multe drumuri din munte din Cluj. În zonele înalte ale județului ninge începând de marți.

Potrivit Consiliului Județean Cluj, în cursul dimineţii zilei de miercuri, 17 aprilie, în urma căderilor de zăpadă și a temperaturilor negative înregistrate în ultimele 12 ore în zona de munte a județului, pe mai multe sectoare de drum se circulă în condiții de iarnă.

Drumarii au ieșit la deszăpezire pe drumurile de munte din Cluj. Au folosit tone de material antiderapant

Pentru asigurarea unor condiţii optime de circulaţie, s-a acţionat cu utilaje specifice de deszăpezire pe raza Lotului 1, zona Huedin, respectiv pe raza comunei Mărișel.

În cadrul acestor acţiuni a fost folosită o cantitate de 3,7 tone de material antiderapant.

Zăpadă la Băișoara și Buscat

De asemenea, pe raza Lotului 3, zona Turda, respectiv pe drumul județean DJ 107R Băișoara – Muntele Băișorii – pârtia Buscat s-a intervenit prin acțiuni de deszăpezire și de combatare a fenomenului de polei.

În cadrul acestor acţiuni a fost folosită o cantitate de 6 tone de material antiderapant.

Situația va fi monitorizată în continuare

În continuare, se acţionează cu utilaje şi cu materiale antiderapante pentru combaterea fenomenului de polei în zonele unde se impune acest lucru, au anunțat reprezentanții CJ Cluj.

De asemenea, se efectuează revizii pe mai multe drumuri judeţene pentru verificarea stării părţii carosabile, urmând să se acţioneze în caz de necesitate.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax