Connect with us

EVENIMENT

Interviu / Florin Damșa vorbește despre disciplina în sport, alimentația aleasă conștient

Publicat


Cunoscut ca practicant al culturismului de performanță în cadrul Federației Naționale de Culturism și Fitness din România, dar și în Spania, Florin Damșa este una dintre vocile sportului și nutriției din țară. Până să fie un exemplu de urmat ne povestește că a avut și el probleme cu greutatea în adolescență.

Încurajează la o alimentație echilibrată și conștientă, să citim etichetele produselor și să facem sport pentru noi, apoi pentru societate.

Am vorbit cu Florin Damșa despre tot acest proces al său, de la începător la antrenor, și ce îi sfătuiește pe cei care vor să fie măcar aproape de obiectivul pe care l-a atins el. În pandemie mulți ne-am refugiat în mâncatul pe un fond nervos, iar sălile fiind închise, am uitat cum să facem loc sportului în viața noastră. Am vorbit cu Florin despre educația nutrițională și disciplina fizică.

La 12 ani a început să facă antrenamente cu greutăți și a slăbit 30 de kilograme. Își crease propriul stil alimentar și a ajuns în cealaltă extremă, cântărind 53 de kilograme. Nu mai voia să mănânce carne și urmărea toate etichetele produselor. Traseul său alimentar și programul de antrenament s-au schimbat în funcție de obiectivele setate.

Programul strict este prezent încă din adolescență, când ieșea cu prietenii, iar el pleca mai devreme decât ceilalți, conștient fiind că dimineața trebuie să își ia masa și să își facă antrenamentele.

După experiența sa aprofundată prin studiu, îi ajută pe cei care vor să adopte un stil de viață echilibrat.

Reporter: Cum ți-ai găsit motivația să începi să mergi la sală constant?

Florin Damșa: Inițial m-a adus la sală un unchi de al meu, care este polițist. Acolo am văzut o revistă de culturism și am zis că vreau și eu să arăt așa.

Acasă improvizam greutăți, mi-am făcut o mini sală acasă, unde m-am antrenat vreo 2 ani de zile, până când mi-au dat părinții bani să merg la sală. Până atunci nu erau de acord, spuneau «că la ce îmi trebuie mie sală, să pun mâna să învăț». I-am convins pe ai mei să mă ajute să fac primul meu curs de antrenor la vârsta de 16 ani.

După care am vrut să concurez.

Stăteam în Spania și era vorba de Campionatul Național al Provinciei Aragón. M-am întâlnit cu un subcampion de la Mister Univers, care m-a pregătit timp de aproximativ două luni și am concurat la 17 ani prima dată. Am luat locul trei la juniori și de acolo a început toată pasiunea pentru a concura în fiecare an.

Am devenit tot mai bun, am descoperit tot mai multe informații cum trebuie să îmi modelez corpul, cum să am masă musculară. Antrenorul meu mi-a arătat vechea școală de culturist cum ar veni, acum s-au mai modificat lucrurile, nu trebuie să te mai înfometezi. Știu că am mâncat timp de  două luni de zile ceapă fiartă și piept de pui fiert și făceam foarte mult cardio plus antrenamente cu greutăți de 60 de minute. Asta este pentru a elimina tot țesutul adipos, pentru a fi cât mai multă fibră pe scenă. Asta se caută, masă musculară mare și cât mai definită.

Și-a dorit să facă o meserie din a îi ajuta pe ceilalți să trăiască sănătos

Pasionat și curios, unchii săi l-au îndrumat dându-i reviste și cărți din anii 80-90, pe care le documenta. Treptat și-a dat seama că aceasta este vocația sa și din asta vrea să se întrețină. Părinții săi însă nu au surâs pozitiv la această idee. Se întâmpla în 2007, când nu era foarte cunoscută ideea de personal training.

Reporter: Cum este perioada de pregătire dinainte de concurs?

Florin Damșa: Depinde, dacă ai un nivel de grăsime destul de mare pe tine, este destul de dificil. Vei avea o dietă destul de strictă și trebuie să faci mult cardio; dacă ești într-o formă de 80%, este mai lejeră, nu trebuie să faci mult cardio, nu trebuie să ai o dietă foarte strictă, nu trebuie să te înfometezi așa mult. Până la urmă și asta este o înfometare pentru a elimina tot acel țesut adipos pentru a avea pielea cât mai fină pe tine și lipită de mușchi, să se vadă toate striațiile, toți mușchii, toate detaliile.

Asta contează – detaliile. Pe scenă toți suntem mari, arătăm bine, dar nu toți avem acele detalii care sunt foarte greu de scos în evidență. Dacă tu în timpul anului nu ai grijă de forma ta fizică, este normal să ai o dietă strictă, să ai un deficit caloric, să faci foarte mult cardio, să fii obosit. Și eu am trecut prin asta, dar un profesionist nu mai procedează așa. În tot timpul anului trebuie să stai 80% în formă.

Reporter: La ce comodități, obiceiuri trebuie să renunțăm când începem să mergem la sală?

Florin Damșa: În primul rând, trebuie să mergem la sală, să facem acest pas. În al doilea rând, să ne schimbăm stilul alimentar, să eliminăm acele alimente care sunt nocive. De exemplu, dacă mănânci în fiecare zi o ciocolată, încearcă să mănânci numai jumătate de ciocolată, iar treptat o elimini și o să ai o gustare dulce o dată sau de două ori pe săptămână sau poți să nu o ai deloc. Eu nu mănânc deloc dulce.

Dacă bei vin la cină, ar trebui să reduci asta pentru că și alcoolul conține calorii – îngrașă și deshidratează. În principiu, să renunțe la fast-food, la dulce, la mezeluri mai ales, pentru că pe cele care scrie 90% carne nu spune ce tip de carne, pot fi grăsime, zgârciuri, carne dezosată mecanic, tot ce rămâne se bagă acolo. Puțină lume se uită pe etichete la tabelul nutrițional, să vadă câte grăsimi, câți carbohidrați conține, să vedem câte E-uri, zahăr conțin – toate alimentele frumos ambalate și care durează în frigider foarte mult, au zahăr.

La cumpărături du-te mâncat, că riști să cumperi orice. Ultima dată trecem pe la dulciuri, dacă simțim nevoia. Ne putem lua o ciocolată cu 80-90% cacao și bem apă cel puțin 2 litri de apă pe zi. 

Reporter: Ce le răspundem oamenilor care cred că mersul la sală este pentru o perioadă limitată și după ce ajungi la forma dorită nu mai mergi?

Florin Damșa: Eu mă confrunt cu asta destul de des pentru că oamenii vin cu impresia că vin 2-3 luni la sală, slăbesc câteva kilograme, m-am modelat un pic și gata, nu mai vin – corpul meu rămâne așa, dar nu este adevărat. Dacă corpul tău dacă ar rămâne așa, te-ai naște așa – cu mușchi și tonifiat. Mersul la sală este un stil de viață, dacă nu faci din asta un stil de viață, nu vei avea rezultate. 

Reporter: Care este rolul părinților în alimentația copiilor? Ce greșesc aceștia cel mai des și aici mă refer la părinți.

Florin Damșa: Le oferă mâncare rapidă, fast-food, stau prost cu timpul și le dau acolo orice doar ca să tacă. Plus lipsa de mișcare, că nu îi interesează să îi trimită la un sport. Orice sport, nu neapărat sală. Ar trebui să mănânce cereale integrale dimineață, să evite mezelurile în totalitate, sunt cancer curat, nu conțin carne, sunt toate rămășițele tocate.

Să mănânce alimente cât mai puțin procesate, să mănânce fructe, legume, să bea multă apă, nu sucuri, chiar dacă sunt sucuri cu 0% zahăr. Este mai în regulă să mănânce fructul, decât să bea un suc stors, chiar dacă este făcut în casă. De exemplu, dacă iei un măr și îl cureți i-au dispărut toate vitaminele din coaja fructului, iar dacă stoarcem fructul, bem doar zaharoză. 

Reporter: Cum ți se pare că decurge educația fizică în școli?

Florin Damsa: Prost, am observat că se axează pe altceva. Adică spun hai să nu facem educație fizică, hai să facem ora de matematică, cam așa am văzut că funcționează. Mulți copii vin cu scutiri. Dacă părinții nu îi educă, normal că acei copii nu vor să depună efort. Profesorul ar putea să facă într-o oră baschet, într-o oră fotbal, într-o oră să îi pună să facă flotări, atletism, rezistență, mai diversificat. Eu am făcut școala în Spania și acolo aveam manual și în funcție de manual lucram, în sensul că timp de trei săptămâni făceam numai baschet, după care fotbalul de sală. Este important să ai o structură, nu vin copii la ore și nu știi ce să le dai să facă.

Reporter: Cum le răspundem oamenilor care consideră că trăitul sănătos este scump?

Florin Damșa: Nu este scump deloc, pentru că dacă faci un calcul, pentru că majoritatea persoanelor își comandă mâncare și pe un meniu să spunem că dai 50 de lei, cu 50 de lei poți să îți faci acasă tu trei mese care să conțină toate proteinele și aportul necesar.

Reporter: Primăvară ar trebui să începem o cură de detox?

Florin Damșa: Da, ar fi indicat să facem 7 zile, să lăsăm un pic carnea deoparte, dimineața să consumăm smoothie-uri verzi, cât mai multe fructe și legume. Este necesar pentru a elimina toxinele din organism, iarna corpul tinde să acumuleze țesut adipos pentru a avea acea temperatură optimă și mănâncă mai mult pe bază de grăsime, și primăvara trebuie să facem masă de detox pentru a elimina toate reziduurile și stresul care creează toxine în corp.

Reporter: Care este poziția ta cu privire la ceaiurile de slăbit? Sunt benefice?

Florin Damșa: Depinde despre ce pastile vorbim, acuma să nu creadă oamenii că dacă iau o pastilă slăbesc și pot sta pe canapea și mânca KFC. Trebuie combinate cu mișcarea și alimentația corespunzătoare. De suplimentele care îți promit că în două săptămâni slăbești 5 kilograme, oamenii să fugă de ele, sunt marketing curat.

Reporter: Care este rolul unui antrenor personal?

Florin Damșa: Trebuie să te îndrume către obiectivul pe care îl ai, să fie lângă tine, să te învețe să faci corect exercițiile și să te motiveze. Majoritatea, după prima lună, dacă văd că nu au rezultate, renunță, trăim în secolul vitezei și toți vor acum. Și eu la început voiam să văd imediat rezultatele, plus că mai trebuie să îți placă, sunt foarte mulți care fac cursuri pentru antrenori și când i-am întrebat pe unii dintre ei de ce fac asta, spun că au auzit că se câștigă bine. Dacă pleacă de la premisa asta, sunt într-un eșec. Eu n-am plecat de la această premisă, la început antrenam cu 20 de euro pe lună o persoană.

Reporter: Cum îi faci pe oameni să treacă de frica de a se simți judecați? Multe persoane nu merg la sală pentru că nu arată așa cum și-ar dori.

Florin Damșa: Asta am observat-o la femeile care sunt supraponderale sau efectiv nu au încredere în ele, că poate au avut o sarcină și nu mai arată ca înainte. Oamenii cred că la sală toată lumea arată bine, dar nu este adevărat.

Asta era în anii 2000, când la sală mergeau doar polițiștii, culturiștii, pompieri – o categorie de oameni. Dar acum toată lumea merge la sală, nu mergi doar dacă ai mușchi. Mușchii aceia unde i-ai făcut? I-ai făcut acasă? Te-ai născut așa? Mai sunt persoane care spun că se antrenează acasă o lună de zile ca să se pună în formă și după vin la sală, asta ca să nu se facă de rușine. Majoritatea oamenilor care vin la sală sunt începători și nu e greșit, primul pas este mai greu apoi să vadă că totul vine din inerție.

Reporter: Cum contribuie mersul la sala să trecem peste o decepție, o perioadă grea?

Florin Damșa: Ne ajută foarte mult, uite, eu, când aveam examene la școală, mergeam la sală și uitam de examene, dacă eram foarte stresat, mergeam la sală a două zi și uitam, mă deconectam. Lumea vine și pentru asta, chiar recent cineva mi-a spus că el are mult de lucru la birou și are nevoie de cineva la sală să îi spună ce să facă și să se deconecteze de tot pentru că munca de la birou este foarte stresantă.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CLUJ24 TV

VIDEO. Podcast Cluj24. Alexandru Cordoș (PSD): Electoratul de stânga vrea o schimbare. Vor fi schimbări în județul Cluj

Publicat

cordos

Secretarul executiv al PSD Cluj, Alexandru Cordoș, a fost desemnat candidat al social-democraților la funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj. Fost consilier local la Cluj-Napoca, fost senator două legislaturi, în prezent consilier județean, acesta explică în podcastul ”Test de sinceritate”, realizat de Vasile Măgrădean, la Cluj24 de ce a decis să treacă la nivelul următor și să vizeze câștigarea funcției de președinte al CJ Cluj.

Alexandru Cordoș spune că PSD este în opoziție la nivelul județului Cluj și că electoratul de stânga vrea o schimbare.

”Cred că o să vedeți lucruri interesante, o să vedeți multe schimbări în județul Cluj, în comunitățile în care Partidul Social Democrat are șanse foarte mari de a câștiga alegerile și eu cred că o să vadă o schimbare foarte bună și la nivelul județului Cluj”, a spus Cordoș.

Proiectele lui Cordoș

Candidatul PSD a prezentat și o serie de proiecte pe care dorește să le implementeze dacă va fi ales, printre care înființarea unei companii de transport public de călători în județul Cluj, în partneriat public-privat, dar și a unui parc industrial pentru produse fructe de pădure și produse montane în zona Huedinului.

De asemenea, Alexandru Cordoș propune și înființarea unei reprezentanțe a județelor din Transilvania la Bruxelles.

Citește mai departe

EVENIMENT

Tachtsidis (CFR Cluj) îl „faultează” pe Adi Mutu: Ne-a lăsat într-un moment foarte dificil. Pentru mine nu are CARACTER

Publicat

tachtsidis

La finalul meciului CSU Craiova – CFR Cluj 0-1, mijlocașul grec al clujenilor, Panagiotis Tachtsidis, a avut un discurs dur la adresa lui Adrian Mutu, fostul lui antrenor.

Tachtsidis nu crede că va mai continua la formația din Gruia din sezonul viitor și a avut un discurs dur la adresa fostului antrenor, Adrian Mutu. Tehnicianul îl criticase după ce a luat roșu în 0-4 cu Corvinul, în Cupa României, declarând: „Cu Tachsitidis nu m-am mai întâlnit și nu mai vreau să mă întâlnesc niciodată”, scrie GSP.

Tachtsidis (CFR Cluj) îl „faultează” pe Adi Mutu: Ne-a lăsat într-un moment foarte dificil. Pentru mine nu are CARACTER

„Văd că se vorbește mult despre mine. Nu ştiu cine spune lucruri urâte despre mine și nu-mi pasă, deoarece ştiu cum este în fotbal. S-a văzut calitatea mea în teren, ştiu ca sunt unul dintre cei mai buni jucători din campionat. Nu dau explicaţii celor care m-au criticat după acel cartonaş roşu. Știu că am făcut o greşeală mare.

Nu ştiu ce a spus acest tip (n.r – Adrian Mutu) despre mine. Nici măcar nu-mi pasă, pentru că ne-a lăsat într-un moment foarte dificil pentru noi, după acel 0-4. A lăsat echipa şi a plecat. Pentru mine nu are caracter! A vrut să se salveze.

Când echipa este într-un moment greu trebuie să stai să lupţi alături de echipă. Nu să pleci”, a spus Tachtsidis, potrivit OrangeSport.

Apoi a dezvăluit că are șanse mici să mai joace și din sezonul viitor în Gruia: „ Nu cred că voi rămâne la acest club deoarece nu cred că cei din club mă doresc. Mai am câteva jocuri la acest club și voi da 100% în teren. După aceea vedem ce se întâmplă.

Toţi au spus că sunt terminat și că nu mai joc nimic, dar le-am arătat tuturor că am dat totul în fiecare meci. Le-am demonstrat că sunt un jucător de mare calitate”, spune Tachtsidis.

Citește mai departe

EVENIMENT

Flaviu Udrea, CANDIDATUL Alianței USR+ARI pentru Florești

Publicat

flaviu udrea

Flaviu Udrea, consilier local la Florești, și-a depus candidatura din partea Alianței Uniți pentru Florești USR+ARI pentru funcția de primar al celei mai mari comune din România.

„Floreștiul nu mai poate irosi încă patru ani. Alianța Uniți pentru Florești USR+ARI este alternativa la actuala administrație locală, care în ultimii ani și-a văzut doar interesele proprii și mai puțin pe cele ale cetățenilor. Pe 9 iunie trebuie să facem o schimbare dacă vrem să scăpăm de haosul din trafic și de cel imobiliar, dacă vrem ca și copii noștri să învețe la școli aproape de casă și dacă ne dorim un aer mai respirabil și mai puțin poluat în Florești“, a declarat Flaviu Udrea.

Flaviu Udrea, CANDIDATUL Alianței USR+ARI pentru Florești

Acesta se angajeză să facă o prioritate din dialogul cu locuitorii Floreștiului și își dorește ca aceștia să fie implicați în contrucția viitorului comunei.  ,,Nu promit că voi face minuni sau că lucrurile se vor schimba peste noapte. Dar mă voi pune în slujba floreștenilor și voi face tot ce îmi stă în puțință pentru a face din Florești un loc mai bun de locuit pentru noi și copiii noștri. Doar lucrând împreună cu locuitorii Floreștiului putem face din cea mai mare comună din România, și cea mai modernă localitate din țară.”

Flaviu Udrea a subliniat că la fel de importantă este componența Consiliului Local: „Doar având o majoritate în Consiliu Local putem schimba ceva în comuna noastră. Alianța Uniți pentru Florești înseamnă nu doar Flaviu Udrea. Înseamnă și Daniel Meze, care va fi viceprimarul Floreștiului, înseamnă și Lucian Contraș, Daniel Bitică, Mihai Vădan, Darius Blaj, actuali consilieri locali care cunosc foarte bine problemele comunei noastre, dar și alți colegi care sunt gata să se pună în slujba floreștenilor. Pe 9 iunie există o singură opțiune pentru Florești: Alege oameni buni!”

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Mircea Miclea: Cultura pupatului inelului, a supunerii, nu va produce un viitor mai bun pentru universitățile tehnice

Publicat

De

Mircea Miclea

O conferință despre viitorul universităților tehnice, organizată de fostul ministru al Educației, Mircea Miclea, a avut loc, vineri, la Cluj-Napoca,  la eveniment fiind prezenți doi profesori, unul de la UTCN – Dan Micu și unul de la Universitatea Politehnica Timișoara – Attila Simó.

Miclea a vorbit despre cum vede el viitorul acestor instituții de învățământ superior, dar s-a referit și la presiunile făcute ca un profesor de la București să nu participe la conferință.

Acesta a arătat că viitorul este o construcție și depinde de oameni cum va arăta.

Trebuie schimbări

”Viitorul universităților tehnice poate fi mai bun prin ideile pe care noi le avem. (…) Sunt multe lucruri care trebuie schimbate în cultura universităților tehnice, prima fiind trecerea de la indiferentism academic la o cultură a asumării responsabilității, a implicării.

Acest indiferentism înseamnă retragerea în nișa propriei discipline, astfel încât devenim indiferenți față de ceea ce întâmplă în alte discipline, cu calitatea și procesele din altă parte.

Efectul este că excelența, în loc să fie un mecanism care să scaleze excelența, aceasta rămâne doar rezultatul unor întreprinderi individuale.

Dacă nu am fi indiferenți, am crea la nivel de instituție un mecanism care să replice excelența”, a spus Miclea.

Nevoia de colaborare

Potrivit acestuia, un astfel de mecanism nu există, iar o schimbare la nivel universitar ar trebui să vizeze și acest aspect.

De asemenea, ar trebui să se facă trecerea la o cultură a colaborării în loc de o tribalizare universitară, dar și la colaborarea cu mediul economic, care este extrem de redusă.

Cultura pupatului inelului

La eveniment a mai fost invitat prof. Radu Porumb, de la Universitatea Națională de Științe și Tehnologie Politehnica București, care, însă, nu a mai ajuns la Cluj, se pare că din cauza unor presiuni făcute de actuala conducere a UTCN.

Referindu-se la aceste presiuni asupra profesorului din București să nu participe la eveniment, Mircea Miclea a spus că ar trebui ca în universități să se treacă de la cultura supunerii, la una a curajului.

”Din păcate, competența profesională nu corelează cu verticalitatea etică. Sunt multe situații în care oameni competenți, inteligenți din punct de vedere etic sunt lamentabili.

Cultura curajului

Le e teamă, se supun la tot felul de indicații, oportunisme. Știu și ce s-a întâmplat în legătură cu acest eveniment, apropo de presiunile făcute. Aceasta este o cultură a complianței? De unde această complianță în mediul academic, a supunerii? (…)

Această cultură a pupatului inelului, a supunerii, a oportunismului nu va produce un viitor mai bun pentru universitățile tehnice, dimpotrivă.

Trebuie să trecem la cultura curajului, în care un grup își asumă responsabilitatea de a spune ce e de spus și de a lua deciziile care trebuie luate și care vor produce schimbarea.

(…) Trebuie să apară un grup care să înțeleagă că va fi purtătorul de schimbare și va face schimbarea”, a conchis Mircea Miclea.

Dimensiunea internațională a universității

Mircea Miclea

Prof. dr. ing. Dan Micu de la UTCN, cu o carieră didactică și de cercetare de 25 de ani și care a predat la universități din Europa, SUA și China, a declarat la rândul său că a realizat un document de zeci de pagini despre cum vede el viitorul universităților tehnice.

Acesta a vorbit despre calitatea educației și cercetării, dar și despre diversificarea ofertei educaționale și globalizare, precizând că universitățile nu mai pot rămâne la dimensiunea locală sau regională, ci să treacă la cea internațională.

”Să ne axăm pe calitate nu pe cantitate, pe esență.

Curricula trebuie actualizată și să o facem flexibilă și accesibilă, să existe centrarea pe student, iar mediul economic să fie cu noi, să existe atractivitate”, a spus Micu.

Schimbarea stilului de predare

Acesta a susținut și necesitatea schimbării stilului de predare a profesorilor către studenți, ținând cont de auditoriu și de generația actuală.

”Într-un singur an am predat un semestru în SUA, o jumătate de semestru în China și am venit în România.

Mi-am schimbat cursul de 3 ori pentru că nu era același auditoriu, deși predam aceeași materie”, a precizat Dan Micu.

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax