Connect with us

EVENIMENT

Interviu / Florin Damșa vorbește despre disciplina în sport, alimentația aleasă conștient

Publicat

Publicitate

Cunoscut ca practicant al culturismului de performanță în cadrul Federației Naționale de Culturism și Fitness din România, dar și în Spania, Florin Damșa este una dintre vocile sportului și nutriției din țară. Până să fie un exemplu de urmat ne povestește că a avut și el probleme cu greutatea în adolescență.

Încurajează la o alimentație echilibrată și conștientă, să citim etichetele produselor și să facem sport pentru noi, apoi pentru societate.

Am vorbit cu Florin Damșa despre tot acest proces al său, de la începător la antrenor, și ce îi sfătuiește pe cei care vor să fie măcar aproape de obiectivul pe care l-a atins el. În pandemie mulți ne-am refugiat în mâncatul pe un fond nervos, iar sălile fiind închise, am uitat cum să facem loc sportului în viața noastră. Am vorbit cu Florin despre educația nutrițională și disciplina fizică.

La 12 ani a început să facă antrenamente cu greutăți și a slăbit 30 de kilograme. Își crease propriul stil alimentar și a ajuns în cealaltă extremă, cântărind 53 de kilograme. Nu mai voia să mănânce carne și urmărea toate etichetele produselor. Traseul său alimentar și programul de antrenament s-au schimbat în funcție de obiectivele setate.

Programul strict este prezent încă din adolescență, când ieșea cu prietenii, iar el pleca mai devreme decât ceilalți, conștient fiind că dimineața trebuie să își ia masa și să își facă antrenamentele.

După experiența sa aprofundată prin studiu, îi ajută pe cei care vor să adopte un stil de viață echilibrat.

Reporter: Cum ți-ai găsit motivația să începi să mergi la sală constant?

Florin Damșa: Inițial m-a adus la sală un unchi de al meu, care este polițist. Acolo am văzut o revistă de culturism și am zis că vreau și eu să arăt așa.

Acasă improvizam greutăți, mi-am făcut o mini sală acasă, unde m-am antrenat vreo 2 ani de zile, până când mi-au dat părinții bani să merg la sală. Până atunci nu erau de acord, spuneau «că la ce îmi trebuie mie sală, să pun mâna să învăț». I-am convins pe ai mei să mă ajute să fac primul meu curs de antrenor la vârsta de 16 ani.

După care am vrut să concurez.

Stăteam în Spania și era vorba de Campionatul Național al Provinciei Aragón. M-am întâlnit cu un subcampion de la Mister Univers, care m-a pregătit timp de aproximativ două luni și am concurat la 17 ani prima dată. Am luat locul trei la juniori și de acolo a început toată pasiunea pentru a concura în fiecare an.

Am devenit tot mai bun, am descoperit tot mai multe informații cum trebuie să îmi modelez corpul, cum să am masă musculară. Antrenorul meu mi-a arătat vechea școală de culturist cum ar veni, acum s-au mai modificat lucrurile, nu trebuie să te mai înfometezi. Știu că am mâncat timp de  două luni de zile ceapă fiartă și piept de pui fiert și făceam foarte mult cardio plus antrenamente cu greutăți de 60 de minute. Asta este pentru a elimina tot țesutul adipos, pentru a fi cât mai multă fibră pe scenă. Asta se caută, masă musculară mare și cât mai definită.

Și-a dorit să facă o meserie din a îi ajuta pe ceilalți să trăiască sănătos

Pasionat și curios, unchii săi l-au îndrumat dându-i reviste și cărți din anii 80-90, pe care le documenta. Treptat și-a dat seama că aceasta este vocația sa și din asta vrea să se întrețină. Părinții săi însă nu au surâs pozitiv la această idee. Se întâmpla în 2007, când nu era foarte cunoscută ideea de personal training.

Reporter: Cum este perioada de pregătire dinainte de concurs?

Florin Damșa: Depinde, dacă ai un nivel de grăsime destul de mare pe tine, este destul de dificil. Vei avea o dietă destul de strictă și trebuie să faci mult cardio; dacă ești într-o formă de 80%, este mai lejeră, nu trebuie să faci mult cardio, nu trebuie să ai o dietă foarte strictă, nu trebuie să te înfometezi așa mult. Până la urmă și asta este o înfometare pentru a elimina tot acel țesut adipos pentru a avea pielea cât mai fină pe tine și lipită de mușchi, să se vadă toate striațiile, toți mușchii, toate detaliile.

Asta contează – detaliile. Pe scenă toți suntem mari, arătăm bine, dar nu toți avem acele detalii care sunt foarte greu de scos în evidență. Dacă tu în timpul anului nu ai grijă de forma ta fizică, este normal să ai o dietă strictă, să ai un deficit caloric, să faci foarte mult cardio, să fii obosit. Și eu am trecut prin asta, dar un profesionist nu mai procedează așa. În tot timpul anului trebuie să stai 80% în formă.

Reporter: La ce comodități, obiceiuri trebuie să renunțăm când începem să mergem la sală?

Florin Damșa: În primul rând, trebuie să mergem la sală, să facem acest pas. În al doilea rând, să ne schimbăm stilul alimentar, să eliminăm acele alimente care sunt nocive. De exemplu, dacă mănânci în fiecare zi o ciocolată, încearcă să mănânci numai jumătate de ciocolată, iar treptat o elimini și o să ai o gustare dulce o dată sau de două ori pe săptămână sau poți să nu o ai deloc. Eu nu mănânc deloc dulce.

Dacă bei vin la cină, ar trebui să reduci asta pentru că și alcoolul conține calorii – îngrașă și deshidratează. În principiu, să renunțe la fast-food, la dulce, la mezeluri mai ales, pentru că pe cele care scrie 90% carne nu spune ce tip de carne, pot fi grăsime, zgârciuri, carne dezosată mecanic, tot ce rămâne se bagă acolo. Puțină lume se uită pe etichete la tabelul nutrițional, să vadă câte grăsimi, câți carbohidrați conține, să vedem câte E-uri, zahăr conțin – toate alimentele frumos ambalate și care durează în frigider foarte mult, au zahăr.

La cumpărături du-te mâncat, că riști să cumperi orice. Ultima dată trecem pe la dulciuri, dacă simțim nevoia. Ne putem lua o ciocolată cu 80-90% cacao și bem apă cel puțin 2 litri de apă pe zi. 

Reporter: Ce le răspundem oamenilor care cred că mersul la sală este pentru o perioadă limitată și după ce ajungi la forma dorită nu mai mergi?

Florin Damșa: Eu mă confrunt cu asta destul de des pentru că oamenii vin cu impresia că vin 2-3 luni la sală, slăbesc câteva kilograme, m-am modelat un pic și gata, nu mai vin – corpul meu rămâne așa, dar nu este adevărat. Dacă corpul tău dacă ar rămâne așa, te-ai naște așa – cu mușchi și tonifiat. Mersul la sală este un stil de viață, dacă nu faci din asta un stil de viață, nu vei avea rezultate. 

Reporter: Care este rolul părinților în alimentația copiilor? Ce greșesc aceștia cel mai des și aici mă refer la părinți.

Florin Damșa: Le oferă mâncare rapidă, fast-food, stau prost cu timpul și le dau acolo orice doar ca să tacă. Plus lipsa de mișcare, că nu îi interesează să îi trimită la un sport. Orice sport, nu neapărat sală. Ar trebui să mănânce cereale integrale dimineață, să evite mezelurile în totalitate, sunt cancer curat, nu conțin carne, sunt toate rămășițele tocate.

Să mănânce alimente cât mai puțin procesate, să mănânce fructe, legume, să bea multă apă, nu sucuri, chiar dacă sunt sucuri cu 0% zahăr. Este mai în regulă să mănânce fructul, decât să bea un suc stors, chiar dacă este făcut în casă. De exemplu, dacă iei un măr și îl cureți i-au dispărut toate vitaminele din coaja fructului, iar dacă stoarcem fructul, bem doar zaharoză. 

Reporter: Cum ți se pare că decurge educația fizică în școli?

Florin Damsa: Prost, am observat că se axează pe altceva. Adică spun hai să nu facem educație fizică, hai să facem ora de matematică, cam așa am văzut că funcționează. Mulți copii vin cu scutiri. Dacă părinții nu îi educă, normal că acei copii nu vor să depună efort. Profesorul ar putea să facă într-o oră baschet, într-o oră fotbal, într-o oră să îi pună să facă flotări, atletism, rezistență, mai diversificat. Eu am făcut școala în Spania și acolo aveam manual și în funcție de manual lucram, în sensul că timp de trei săptămâni făceam numai baschet, după care fotbalul de sală. Este important să ai o structură, nu vin copii la ore și nu știi ce să le dai să facă.

Reporter: Cum le răspundem oamenilor care consideră că trăitul sănătos este scump?

Florin Damșa: Nu este scump deloc, pentru că dacă faci un calcul, pentru că majoritatea persoanelor își comandă mâncare și pe un meniu să spunem că dai 50 de lei, cu 50 de lei poți să îți faci acasă tu trei mese care să conțină toate proteinele și aportul necesar.

Reporter: Primăvară ar trebui să începem o cură de detox?

Florin Damșa: Da, ar fi indicat să facem 7 zile, să lăsăm un pic carnea deoparte, dimineața să consumăm smoothie-uri verzi, cât mai multe fructe și legume. Este necesar pentru a elimina toxinele din organism, iarna corpul tinde să acumuleze țesut adipos pentru a avea acea temperatură optimă și mănâncă mai mult pe bază de grăsime, și primăvara trebuie să facem masă de detox pentru a elimina toate reziduurile și stresul care creează toxine în corp.

Reporter: Care este poziția ta cu privire la ceaiurile de slăbit? Sunt benefice?

Florin Damșa: Depinde despre ce pastile vorbim, acuma să nu creadă oamenii că dacă iau o pastilă slăbesc și pot sta pe canapea și mânca KFC. Trebuie combinate cu mișcarea și alimentația corespunzătoare. De suplimentele care îți promit că în două săptămâni slăbești 5 kilograme, oamenii să fugă de ele, sunt marketing curat.

Reporter: Care este rolul unui antrenor personal?

Florin Damșa: Trebuie să te îndrume către obiectivul pe care îl ai, să fie lângă tine, să te învețe să faci corect exercițiile și să te motiveze. Majoritatea, după prima lună, dacă văd că nu au rezultate, renunță, trăim în secolul vitezei și toți vor acum. Și eu la început voiam să văd imediat rezultatele, plus că mai trebuie să îți placă, sunt foarte mulți care fac cursuri pentru antrenori și când i-am întrebat pe unii dintre ei de ce fac asta, spun că au auzit că se câștigă bine. Dacă pleacă de la premisa asta, sunt într-un eșec. Eu n-am plecat de la această premisă, la început antrenam cu 20 de euro pe lună o persoană.

Reporter: Cum îi faci pe oameni să treacă de frica de a se simți judecați? Multe persoane nu merg la sală pentru că nu arată așa cum și-ar dori.

Florin Damșa: Asta am observat-o la femeile care sunt supraponderale sau efectiv nu au încredere în ele, că poate au avut o sarcină și nu mai arată ca înainte. Oamenii cred că la sală toată lumea arată bine, dar nu este adevărat.

Asta era în anii 2000, când la sală mergeau doar polițiștii, culturiștii, pompieri – o categorie de oameni. Dar acum toată lumea merge la sală, nu mergi doar dacă ai mușchi. Mușchii aceia unde i-ai făcut? I-ai făcut acasă? Te-ai născut așa? Mai sunt persoane care spun că se antrenează acasă o lună de zile ca să se pună în formă și după vin la sală, asta ca să nu se facă de rușine. Majoritatea oamenilor care vin la sală sunt începători și nu e greșit, primul pas este mai greu apoi să vadă că totul vine din inerție.

Reporter: Cum contribuie mersul la sala să trecem peste o decepție, o perioadă grea?

Florin Damșa: Ne ajută foarte mult, uite, eu, când aveam examene la școală, mergeam la sală și uitam de examene, dacă eram foarte stresat, mergeam la sală a două zi și uitam, mă deconectam. Lumea vine și pentru asta, chiar recent cineva mi-a spus că el are mult de lucru la birou și are nevoie de cineva la sală să îi spună ce să facă și să se deconecteze de tot pentru că munca de la birou este foarte stresantă.




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate