Connect with us

EVENIMENT

Interviu / Florin Damșa vorbește despre disciplina în sport, alimentația aleasă conștient

Publicat


Cunoscut ca practicant al culturismului de performanță în cadrul Federației Naționale de Culturism și Fitness din România, dar și în Spania, Florin Damșa este una dintre vocile sportului și nutriției din țară. Până să fie un exemplu de urmat ne povestește că a avut și el probleme cu greutatea în adolescență.

Încurajează la o alimentație echilibrată și conștientă, să citim etichetele produselor și să facem sport pentru noi, apoi pentru societate.

Am vorbit cu Florin Damșa despre tot acest proces al său, de la începător la antrenor, și ce îi sfătuiește pe cei care vor să fie măcar aproape de obiectivul pe care l-a atins el. În pandemie mulți ne-am refugiat în mâncatul pe un fond nervos, iar sălile fiind închise, am uitat cum să facem loc sportului în viața noastră. Am vorbit cu Florin despre educația nutrițională și disciplina fizică.

La 12 ani a început să facă antrenamente cu greutăți și a slăbit 30 de kilograme. Își crease propriul stil alimentar și a ajuns în cealaltă extremă, cântărind 53 de kilograme. Nu mai voia să mănânce carne și urmărea toate etichetele produselor. Traseul său alimentar și programul de antrenament s-au schimbat în funcție de obiectivele setate.

Programul strict este prezent încă din adolescență, când ieșea cu prietenii, iar el pleca mai devreme decât ceilalți, conștient fiind că dimineața trebuie să își ia masa și să își facă antrenamentele.

După experiența sa aprofundată prin studiu, îi ajută pe cei care vor să adopte un stil de viață echilibrat.

Reporter: Cum ți-ai găsit motivația să începi să mergi la sală constant?

Florin Damșa: Inițial m-a adus la sală un unchi de al meu, care este polițist. Acolo am văzut o revistă de culturism și am zis că vreau și eu să arăt așa.

Acasă improvizam greutăți, mi-am făcut o mini sală acasă, unde m-am antrenat vreo 2 ani de zile, până când mi-au dat părinții bani să merg la sală. Până atunci nu erau de acord, spuneau «că la ce îmi trebuie mie sală, să pun mâna să învăț». I-am convins pe ai mei să mă ajute să fac primul meu curs de antrenor la vârsta de 16 ani.

După care am vrut să concurez.

Stăteam în Spania și era vorba de Campionatul Național al Provinciei Aragón. M-am întâlnit cu un subcampion de la Mister Univers, care m-a pregătit timp de aproximativ două luni și am concurat la 17 ani prima dată. Am luat locul trei la juniori și de acolo a început toată pasiunea pentru a concura în fiecare an.

Am devenit tot mai bun, am descoperit tot mai multe informații cum trebuie să îmi modelez corpul, cum să am masă musculară. Antrenorul meu mi-a arătat vechea școală de culturist cum ar veni, acum s-au mai modificat lucrurile, nu trebuie să te mai înfometezi. Știu că am mâncat timp de  două luni de zile ceapă fiartă și piept de pui fiert și făceam foarte mult cardio plus antrenamente cu greutăți de 60 de minute. Asta este pentru a elimina tot țesutul adipos, pentru a fi cât mai multă fibră pe scenă. Asta se caută, masă musculară mare și cât mai definită.

Și-a dorit să facă o meserie din a îi ajuta pe ceilalți să trăiască sănătos

Pasionat și curios, unchii săi l-au îndrumat dându-i reviste și cărți din anii 80-90, pe care le documenta. Treptat și-a dat seama că aceasta este vocația sa și din asta vrea să se întrețină. Părinții săi însă nu au surâs pozitiv la această idee. Se întâmpla în 2007, când nu era foarte cunoscută ideea de personal training.

Reporter: Cum este perioada de pregătire dinainte de concurs?

Florin Damșa: Depinde, dacă ai un nivel de grăsime destul de mare pe tine, este destul de dificil. Vei avea o dietă destul de strictă și trebuie să faci mult cardio; dacă ești într-o formă de 80%, este mai lejeră, nu trebuie să faci mult cardio, nu trebuie să ai o dietă foarte strictă, nu trebuie să te înfometezi așa mult. Până la urmă și asta este o înfometare pentru a elimina tot acel țesut adipos pentru a avea pielea cât mai fină pe tine și lipită de mușchi, să se vadă toate striațiile, toți mușchii, toate detaliile.

Asta contează – detaliile. Pe scenă toți suntem mari, arătăm bine, dar nu toți avem acele detalii care sunt foarte greu de scos în evidență. Dacă tu în timpul anului nu ai grijă de forma ta fizică, este normal să ai o dietă strictă, să ai un deficit caloric, să faci foarte mult cardio, să fii obosit. Și eu am trecut prin asta, dar un profesionist nu mai procedează așa. În tot timpul anului trebuie să stai 80% în formă.

Reporter: La ce comodități, obiceiuri trebuie să renunțăm când începem să mergem la sală?

Florin Damșa: În primul rând, trebuie să mergem la sală, să facem acest pas. În al doilea rând, să ne schimbăm stilul alimentar, să eliminăm acele alimente care sunt nocive. De exemplu, dacă mănânci în fiecare zi o ciocolată, încearcă să mănânci numai jumătate de ciocolată, iar treptat o elimini și o să ai o gustare dulce o dată sau de două ori pe săptămână sau poți să nu o ai deloc. Eu nu mănânc deloc dulce.

Dacă bei vin la cină, ar trebui să reduci asta pentru că și alcoolul conține calorii – îngrașă și deshidratează. În principiu, să renunțe la fast-food, la dulce, la mezeluri mai ales, pentru că pe cele care scrie 90% carne nu spune ce tip de carne, pot fi grăsime, zgârciuri, carne dezosată mecanic, tot ce rămâne se bagă acolo. Puțină lume se uită pe etichete la tabelul nutrițional, să vadă câte grăsimi, câți carbohidrați conține, să vedem câte E-uri, zahăr conțin – toate alimentele frumos ambalate și care durează în frigider foarte mult, au zahăr.

La cumpărături du-te mâncat, că riști să cumperi orice. Ultima dată trecem pe la dulciuri, dacă simțim nevoia. Ne putem lua o ciocolată cu 80-90% cacao și bem apă cel puțin 2 litri de apă pe zi. 

Reporter: Ce le răspundem oamenilor care cred că mersul la sală este pentru o perioadă limitată și după ce ajungi la forma dorită nu mai mergi?

Florin Damșa: Eu mă confrunt cu asta destul de des pentru că oamenii vin cu impresia că vin 2-3 luni la sală, slăbesc câteva kilograme, m-am modelat un pic și gata, nu mai vin – corpul meu rămâne așa, dar nu este adevărat. Dacă corpul tău dacă ar rămâne așa, te-ai naște așa – cu mușchi și tonifiat. Mersul la sală este un stil de viață, dacă nu faci din asta un stil de viață, nu vei avea rezultate. 

Reporter: Care este rolul părinților în alimentația copiilor? Ce greșesc aceștia cel mai des și aici mă refer la părinți.

Florin Damșa: Le oferă mâncare rapidă, fast-food, stau prost cu timpul și le dau acolo orice doar ca să tacă. Plus lipsa de mișcare, că nu îi interesează să îi trimită la un sport. Orice sport, nu neapărat sală. Ar trebui să mănânce cereale integrale dimineață, să evite mezelurile în totalitate, sunt cancer curat, nu conțin carne, sunt toate rămășițele tocate.

Să mănânce alimente cât mai puțin procesate, să mănânce fructe, legume, să bea multă apă, nu sucuri, chiar dacă sunt sucuri cu 0% zahăr. Este mai în regulă să mănânce fructul, decât să bea un suc stors, chiar dacă este făcut în casă. De exemplu, dacă iei un măr și îl cureți i-au dispărut toate vitaminele din coaja fructului, iar dacă stoarcem fructul, bem doar zaharoză. 

Reporter: Cum ți se pare că decurge educația fizică în școli?

Florin Damsa: Prost, am observat că se axează pe altceva. Adică spun hai să nu facem educație fizică, hai să facem ora de matematică, cam așa am văzut că funcționează. Mulți copii vin cu scutiri. Dacă părinții nu îi educă, normal că acei copii nu vor să depună efort. Profesorul ar putea să facă într-o oră baschet, într-o oră fotbal, într-o oră să îi pună să facă flotări, atletism, rezistență, mai diversificat. Eu am făcut școala în Spania și acolo aveam manual și în funcție de manual lucram, în sensul că timp de trei săptămâni făceam numai baschet, după care fotbalul de sală. Este important să ai o structură, nu vin copii la ore și nu știi ce să le dai să facă.

Reporter: Cum le răspundem oamenilor care consideră că trăitul sănătos este scump?

Florin Damșa: Nu este scump deloc, pentru că dacă faci un calcul, pentru că majoritatea persoanelor își comandă mâncare și pe un meniu să spunem că dai 50 de lei, cu 50 de lei poți să îți faci acasă tu trei mese care să conțină toate proteinele și aportul necesar.

Reporter: Primăvară ar trebui să începem o cură de detox?

Florin Damșa: Da, ar fi indicat să facem 7 zile, să lăsăm un pic carnea deoparte, dimineața să consumăm smoothie-uri verzi, cât mai multe fructe și legume. Este necesar pentru a elimina toxinele din organism, iarna corpul tinde să acumuleze țesut adipos pentru a avea acea temperatură optimă și mănâncă mai mult pe bază de grăsime, și primăvara trebuie să facem masă de detox pentru a elimina toate reziduurile și stresul care creează toxine în corp.

Reporter: Care este poziția ta cu privire la ceaiurile de slăbit? Sunt benefice?

Florin Damșa: Depinde despre ce pastile vorbim, acuma să nu creadă oamenii că dacă iau o pastilă slăbesc și pot sta pe canapea și mânca KFC. Trebuie combinate cu mișcarea și alimentația corespunzătoare. De suplimentele care îți promit că în două săptămâni slăbești 5 kilograme, oamenii să fugă de ele, sunt marketing curat.

Reporter: Care este rolul unui antrenor personal?

Florin Damșa: Trebuie să te îndrume către obiectivul pe care îl ai, să fie lângă tine, să te învețe să faci corect exercițiile și să te motiveze. Majoritatea, după prima lună, dacă văd că nu au rezultate, renunță, trăim în secolul vitezei și toți vor acum. Și eu la început voiam să văd imediat rezultatele, plus că mai trebuie să îți placă, sunt foarte mulți care fac cursuri pentru antrenori și când i-am întrebat pe unii dintre ei de ce fac asta, spun că au auzit că se câștigă bine. Dacă pleacă de la premisa asta, sunt într-un eșec. Eu n-am plecat de la această premisă, la început antrenam cu 20 de euro pe lună o persoană.

Reporter: Cum îi faci pe oameni să treacă de frica de a se simți judecați? Multe persoane nu merg la sală pentru că nu arată așa cum și-ar dori.

Florin Damșa: Asta am observat-o la femeile care sunt supraponderale sau efectiv nu au încredere în ele, că poate au avut o sarcină și nu mai arată ca înainte. Oamenii cred că la sală toată lumea arată bine, dar nu este adevărat.

Asta era în anii 2000, când la sală mergeau doar polițiștii, culturiștii, pompieri – o categorie de oameni. Dar acum toată lumea merge la sală, nu mergi doar dacă ai mușchi. Mușchii aceia unde i-ai făcut? I-ai făcut acasă? Te-ai născut așa? Mai sunt persoane care spun că se antrenează acasă o lună de zile ca să se pună în formă și după vin la sală, asta ca să nu se facă de rușine. Majoritatea oamenilor care vin la sală sunt începători și nu e greșit, primul pas este mai greu apoi să vadă că totul vine din inerție.

Reporter: Cum contribuie mersul la sala să trecem peste o decepție, o perioadă grea?

Florin Damșa: Ne ajută foarte mult, uite, eu, când aveam examene la școală, mergeam la sală și uitam de examene, dacă eram foarte stresat, mergeam la sală a două zi și uitam, mă deconectam. Lumea vine și pentru asta, chiar recent cineva mi-a spus că el are mult de lucru la birou și are nevoie de cineva la sală să îi spună ce să facă și să se deconecteze de tot pentru că munca de la birou este foarte stresantă.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

Muică, ce făcurăți? Jucarăți pentru FCSB! Egal alb între Craiova și CFR Cluj

Publicat

CFR Cluj a întâlnit în ultimul meci al sezonului regulat pe U Craiova, într-un meci desfășurat pe „Ion Oblemenco”, în Bănie. Clujenii aveau nevoie de toate punctele pentru a lua fața principalei rivale, FCSB, care a obținut doar un egal în partida de sâmbătă seara cu Sepsi OSK.

Cu câteva absențe importante în lot (Deac, Costache, Vinicius și în ultimul moment, Itu), Edi Iordănescu a fost nevoit să improvizeze, folosindu-l pe Ciubotariu pe post de fundaș dreapta. Pentru prima dată, Sigurjonsson a fost titular.

După un meci bun, în care ambele echipe au avut ocazii de a marca (Craiova două bare, CFR una), cu un gol anulat și posibile două faze de penalty pentru CFR Cluj, FCSB intră de pe primul loc în play off.

Următorul meci al echipei clujene va fi joi, 15 aprilie, cu FCSB, având ca miză Supercupa României, meci amânat din cauza pandemiei.

CS Universitatea Craiova: Pigliacelli – Șt. Vlădoiu, Papp, M. Constantin, N. Bancu – Mateiu, Nistor – Camara, Cicâldău, Baiaram – Tudorie
Rezerve: L. Popescu – Vătăjelu, Ov. Bic, Fedele, Căpățînă, Cîmpanu, I. Mamut, Koljic
Antrenor: Marinos Ouzounidis

CFR Cluj: Bălgrădean – D. Ciobotariu, A. Burcă, Ben Youseff, Camora – L. Aurelio, M. Bordeianu, Sigurjonsson – Gîdea, Omrani, Păun
Rezerve: Arlauskis, Cr. Manea, Susic, Latovlevici, Hoban, Chipciu, Carnat, Rondon, Debeljuh Antrenor: Edward Iordănescu

CFR a început curajos, în min.5 a și înscris prin Păun un gol anulat pe motiv de offside la Omrani, care deși n-a jucat mingea, ar fi influențat faza.

În min.9, Baiaram trimite mingea cu capul în bară.

În min.18, Craiova mai are o bară, la șutul lui Nistor de la 25 m.

Un minut mai târziu, Pigliacelli scoate cu dificultate un șut deviat de la 22 m al lui Omrani.

În min.23, Omrani trimite și el mingea în bară din interiorul careului.

În min.32, după un corner, Burcă încearcă să plaseze o lovitură de cap dar primește o mână în gât de la Marius Constantin. Hațegan nu acordă nimic.

În min.34, Tudorie nu poate profita de o pasă greșită a lui Ciubotariu către Bălgrădean, șutând în plasa laterală.

La pauză, Craiova conduce la posesie cu 66%, față de CFR care a avut 34%. La cartonașe galbene, scor egal, 2 la 2.

În min.50, lovitură liberă periculoasă de la 17 m, în urma unui fault a lui Ciubotariu la Tudorie. Cicâldău trage tare în zid și faza se fâsâie.

În min.56, ocazie mare pentru CFR. Burcă trimite cu capul pe lângă poartă în urma unui corner.

În min.60, CFR solicită penalty la o tragere în careu a lui Vătăjelu asupra lui Camora. Hațeganu nu dă din nou nimic.

În min.68, după o acțiune frumoasă a lui Chipciu, Sigurjonsson șutează de la 18 m puțin pe lângă poartă.

În min.82, Vătăjelu prinde un șut excelent de la 25 m, Bălgrădean respinge peste poartă.

În min.92, Ben Youseff trimite periculos cu capul peste poarta lui Pigliacelli.

La finalul meciului, Craiova a avut 64% posesie, CFR Cluj 36%. La cartonașe galbene, Craiova – CFR Cluj, 5-2.

Foto: Facebook CFR 1907 Cluj

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Gheorghiță: 80.000 de persoane vor fi vaccinate zilnic cu ser anti-COVID începând de marți

Publicat

De

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), dr. Valeriu Gheorghiţă, a declarat duminică seara că, începând de săptămâna viitoare, aproximativ 80.000 de persoane vor fi vaccinate zilnic cu ser anti-COVID.

„M-am uitat pe programările de săptămâna următoare. Începând (…) de marţi, vom avea circa 80.000 de persoane vaccinate. Avem în momentul de faţă aproximativ 80.000 de persoane în fiecare zi care sunt deja programate şi au ocupat un loc în centrele de vaccinare, circa 60.000 sunt cu Pfizer, circa 10.000 cu Moderna, restul cu AstraZeneca”, a spus medicul la Digi 24.

El a amintit că din data de 14 aprilie vor începe rapelurile pentru AstraZeneca. „Cred că, dacă am fi avut o adresabilitate crescută şi pentru vaccinul AstraZeneca, în momentul de faţă eram la cel puţin 80.000 de persoane vaccinate pe zi”, a afirmat Gheorghiţă.

Notificări și programări

Potrivit acestuia, în ultimele zile s-a lucrat pentru operaţionalizarea a peste 170 de cabinete noi de vaccinare, dintre care 144 vor folosi serul de la Pfizer, iar alte aproximativ 30 vaccinul AstraZeneca.

„Au început notificări. (…) pot să vă spun că au fost peste 97.000 de notificări şi peste 70.000 de persoane programate doar în 24 de ore”, a mai spus preşedintele CNCAV.

Peste 1100 de centre de vaccinare

El a susţinut că, în următoarele două-trei zile, persoanele care se programează la vaccinare vor putea vedea câte persoane au înaintea lor şi care este ritmul de vaccinare la centrul respectiv.

„Prioritatea a fost operaţionalizarea acestor centre noi, însă în următoarele două-trei zile va fi disponibilă şi această cerinţă operaţională de a afişa numărul de persoane care se află în faţă şi care este ritmul de vaccinare în centrul respectiv (…)

Pot să vă spun că în momentul de faţă avem 1.151 de centre din care 792 de centre sunt cu vaccin de la Pfizer, circa 84 sunt centre cu vaccin de la Moderna, circa 275 sunt centre care primesc vaccin de la AstraZeneca.

În perioada următoare, vor fi deschise toate centrele de la nivel naţional care au fost pregătite prin alocare suplimentară de vaccinuri de la Pfizer şi respectiv de la Moderna, iar pe centrele cu AstraZeneca în care ritmul de vaccinare a scăzut substanţial vom aloca foarte probabil vaccin de la Johnson and Johnson”, a mai spus coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID.

Citește mai departe

ECONOMIE

FOTO/ Brânza de ȚAGA, o delicatesă ținută într-o grotă de 125 de m. Ce părere are ministrul Agriculturii

Publicat

De

Ministrul Agriculturii, clujeanul Adrian Oros, a efectuat o vizită de lucru la fabrica de brânzeturi Transilvania din comuna Ţaga, județul Cluj, în vederea identificării unor produse care pot fi încadrate și promovate pe schemele de calitate naționale și europene.
Povestea acestei brânze ne duce în vremuri îndepărtate, acum câteva sute de ani, când ciobanii nobilului Schilling au furat o parte din caşul de oaie al acestuia și l-au ascuns într-o grotă din apropiere. Nobilul a găsit brânza în grotă dupa câteva săptămâni şi a gustat-o pentru a vedea dacă mai poate fi mâncată. Acesta a fost surprins pentru că în tot acest timp brânza a fost acoperită cu mucegai, făcând-o moale la mijloc, cu un miros puternic și un gust picant și aromat, fiind mult mai gustoasă decât cea inițială. Astfel, producția ulterioară de brânză a fost mutată în grotă și aşa a început istoria acestor produse alimentare minunate”, a spus Oros.
Potrivit acestuia, specificul acestor brânzeturi este conferit de calitatea laptelui materie primă, dar și de condițiile speciale în care se face maturarea acestora.

Bacteria prezentă în grotă

Grota are astăzi o lungime de 125 metri și o lățime de cinci metri, temperatură constantă de 14ºC, umiditatea de 93% și cel mai important aici este prezentă bacteriei Brevibacterium Linens, care conferă produsului caracteristici specifice de textură, aromă și culoare.
”La începuturi, brânzeturile de Țaga au fost obținute doar din lapte de oaie. În prezent, aceasta este produsă din lapte de vacă pasteurizat, materia primă utilizată, fiind lapte de la văcuțele fermierilor care sunt membri ai Cooperativei Agricole Someș Arieș”, a mai spus ministrul.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale acordă sprijin pentru promovarea produselor înregistrate pe scheme de calitate, prin măsurile cuprinse în PNDR (Măsura 3.1 și 3.2. ).

Citește mai departe

EVENIMENT

LICITAȚIE la Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj pentru un centru de testare rapidă COVID. Care sunt condițiile

Publicat

De

În contextul pandemiei generate de Covid-19, Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” Cluj îi invită pe agenții economici interesați, să își prezinte ofertele în cadrul licitației publice, în vederea deschiderii unui Centru de testare rapidă în incinta aeroportului.

Aeroportul Internațional Cluj este gata să faciliteze reluarea traficului de pasageri, asigurând locațiile necesare în conformitate cu practica globală și în condiții de maximă siguranță, pentru funționarea, în viitorul apropiat, a unui Centru de Testare Covid-19 la aeroport, necesar și util, cu o capacitate de testare suficientă pe zi pentru a deservi pasagerii care aleg să călătorească spre cât mai multe destinații disponibile de pe aeroport.

Astfel, licitația publică va avea loc în 16 aprilie de la ora 11 și prevede închiriere de spații amplasare de unităţi mobile, pentru testare/recoltare analize medicale, în contextul pandemiei generate de Covid-19, o unitate mobilă în suprafață de 50 mp, în interiorul Clădirii în corpul de legătură dintre cele două terminale și o unitate mobilă în suprafață de 300 mp, teren situat în exteriorul terminalelor, în partea de sud-est față de Clădirea Terminal Pasageri Plecări, suprafață domeniu public.

Data-limită de depunere a ofertelor este 16.04.2021, ora 09:00.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate