EDUCATIE
UTCN, jucător cheie în HUB-ul de cercetare al hidrogenului din România. Proiect ambițios de 130 de milioane de euro

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) face parte din HUB-ul regional de cercetare pentru tehnologiile care folosesc hidrogen Ro-HydroHub, alături de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice Râmnicu Vâlcea (ICSI) și Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București (UNSTPB).
Acest proiect ambițios, anunțat de Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, joi, 21 noiembrie 2024, are o valoare de 130 de milioane de euro, iar finanțarea provine din fonduri europene.
UTCN, jucător cheie în HUB-ul de cercetare al hidrogenului din România
”E un moment istoric pentru cercetarea în hidrogen din România. Astăzi pornim motoarele pe hidrogen ale economiei româneşti, ca să zic aşa. Ce vom face? Practic vom construi un hub regional de cercetare pentru tehnologiile care folosesc hidrogen.
Vom crea o linie experimentală pentru tot sistemul de producţie a hidrogenului din România. Vom crea un sistem digital prin care vom optimiza acest proces şi ne vom asigura că prin acest proiect, împreună cu nouă IMM-uri care sunt parteneri, vom avea şi transferul tehnologic către piaţă.
Facem primul pas concret şi solid pentru ca România să genereze acele tehnologii care astăzi nu sunt existente pe teritoriul României, care pot să fie achiziţionate pe sume foarte mari de bani din partea altor companii. Vom produce ceea ce în România astăzi nu există”, a declarat Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, în cadrul lansării oficiale a proiectului.
Rectorul UTCN: ”Prin acest hub, vom contribui la tehnologiile viitorului”
Din partea UTCN au participat la eveniment prof. dr. ing. Adrian Groza, Infrastructură Informatică și Digitalizare și conf. dr. ing. Vlad Burnete, Relaţii Internaţionale, Comunicare și Imagine, prorectori ai universității.
”UTCN este pregătită să joace un rol central în HUB-ul de hidrogen, fiind renumită pentru ecosistemul său de cercetare, laboratoarele avansate și expertiza în domeniul energiei regenerabile și al tehnologiilor verzi.
Am demonstrat deja angajamentul față de durabilitate și soluții inovatoare pentru societate, prin proiectele care vizează eficiența energetică, rețele inteligente și tehnologii cu emisii reduse de carbon. Prin acest hub, vom contribui la tehnologiile viitorului care vor avea un impact atât la nivel regional, cât și național și vom dezvolta colaborări internaționale cu părțile interesate”, a menționat rectorul UTCN, prof dr. ing. Vasile Țopa.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


U-BT Cluj-Napoca a avut din nou parte de un meci greu pe teren străin, de această dată la Târgu Mureș, unde gazdele de la CSM au fost la conducere în cea mai mare parte a jocului. Totuși, partida din etapa cu numărul 25 a Ligii Naționale de Baschet Masculin s-a încheiat cu scorul de 104-102 pentru campioana en-titre.
Mihai Silvășan și-a avertizat jucătorii cu privire la faptul că va fi un meci greu. CSM a mizat pe câțiva dintre cei mai importanți veterani ai Ligii Naționale, și anume Goran Martinic, Goran Gajovic, Mladen Jeremic, respectiv Szabolcs Santa.
CSM Târgu Mureș – U-BT Cluj, 102-104. Silvășan: A fost un meci extrem de DIFICIL
Clujenii au condus doar de două ori în debutul meciului, apoi Mureșul s-a desprins pentru prima dată periculos la scorul de 19-10, în urma unui coș al lui Gajovic. Zavier Simpson a venit cu răspunsul, reușind să depășească defensiva adversarilor noștri. Totuși, CSM a evoluat cu mult curaj și a beneficiat de prestații individuale de excepție, astfel că tabela indica la pauză 47-41.
După pauză, CSM Târgu Mureș a rămas echipa precisă, care a reușit să profite de inexactitățile clujenilor. Trupa lui Peter Farago a inaugurat partea secundă cu un run de 5-0, până la slam-dunk-ul lui Deshawn Stephens. Goran Martinic a adăugat puncte pe bandă rulantă, în vreme ce Mladen Jeremic a înscris adesea din poziții imposibile, cu toată opoziția jucătorilor noștri.
„A fost un meci extrem de dificil”
La începutul actului patru, Mureșul s-a distanțat inclusiv la 18 puncte, 82-64, dar U-BT a demonstrat că se poate descurca în cele mai grele situații. Zavier Simpson și D.J. Seeley au apăsat piciorul pe pedala de accelerație și echipa a revenit în joc, iar Salin a contribuit prin coșuri de trei puncte vitale. CSM nu a putut să reacționeze, Stephens zguduind panoul după un alley-oop, 100-99. Același Stephens a marcat ultimele puncte ale duelului, din care U-Banca Transilvania a ieșit învingătoare.
„A fost un meci extrem de dificil, am întâlnit o echipă a Mureșului care a marcat din absolut orice poziție. Și apărarea noastră a fost de foarte multe ori de vină, evident că acolo nu am evoluat la modul în care trebuia. Pe de altă parte, trebuie să ne așteptăm la aceste lucruri, să știm că echipele împotriva cărora jucăm sunt extrem de motivate. Prin urmare, există șanse mari ca ei să evolueze în fața noastră mai bine decât o fac de obicei. Acceptăm lucrul acesta, ne bucură, dar trebuie să fim realiști și să ne pregătim mai bine.
Îi felicit pe jucători pentru felul cum s-au luptat, mai ales în sfertul patru, în apărare. Faptul că am reușit coșuri de trei puncte în atac a fost un mare plus. Cu siguranță alcătuim o echipă în adevăratul sens al cuvântului și sunt niște băieți cu care aș merge oricând la război. Nu au cedat, au stat împreună și asta fac echipele mari, învingătoare, caută să câștige în orice situație”, a spus Mihai Silvășan, antrenor U-Banca Transilvania.

România trece în noaptea de sâmbătă spre duminică la ora de vară. Orarul de vară se aplică până în ultima duminică a lunii octombrie (27). CFR Călători a anunțat că, începând de duminică, 30 martie 2025, în activitatea de transport feroviar se va trece la ora oficială de vară, ora 3.00 devenind ora 4.00.
În România, ora de vară este corelată cu orarul de vară practicat în statele Uniunii Europene (UE). Ora oficială de vară, ora Europei Orientale la care trece ţara noastră în noaptea de sâmbătă spre duminică, a fost introdusă în România pentru prima dată în 1932. Până în 1939, a funcţionat în fiecare an, între prima duminică din aprilie, ora 00.00, şi prima duminică din octombrie, ora 01.00 (ore locale). Între anii 1941 şi 1979 nu s-a mai folosit ora de vară.
Azi trecem la ORA de vară. Ora 3.00 devine ora 4.00
În 1979, România a semnat Convenţia fusurilor orare, iar, în 1997, prin Ordonanţa nr. 20 privind stabilirea orarului de vară şi a orei oficiale de vară pe teritoriul României, la art (1) se precizează că: „În cadrul orarului de vară se stabileşte ora oficială de vară, decalată cu o oră în avans faţă de ora Europei Orientale, aplicabilă din ultima duminică a lunii martie, ora 3.00, care devine ora 4.00, până la ultima duminică a lunii octombrie, ora 4.00, care devine ora 3.00”.
Schimbările de oră în Europa sunt sincronizate. Conform legislaţiei UE actuale, ora de vară începe în ultima duminică a lunii martie şi se încheie în ultima duminică a lunii octombrie. Ţările participante sunt Uniunea Europeană (UE), inclusiv Bulgaria, Franţa, Germania, Italia, Polonia şi Spania, precum şi majoritatea celorlalte state, inclusiv Regatul Unit al Marii Britanii, Norvegia şi Elveţia. Cea mai mare parte a Ucrainei şi-a avansat ceasurile pentru DST, cu excepţia zonelor ocupate de Rusia. Ţările europene care nu schimbă ora sunt Rusia, Islanda şi Belarus. Unele ţări au revenit la ora iniţială, în timp ce altele au preferat să rămână continuu la ora de vară. Schimbarea orei nu este însă simultană în toate ţările, din cauza diferenţei de fus orar.
„Între staţiile de frontieră cu țările vecine, trenurile vor circula după graficele din mersul de tren în vigoare”
Trecerea la ora de vară nu modifică mersul trenurilor în vigoare, circulaţia se va efectua conform orarului prevăzut în mersul trenurilor.
Trenurile operate de CFR Călători vor circula după ora actuală (de iarnă) până în noaptea de 29/30 martie la ora 3.00, care va deveni ora 4.00. După ora 4.00, trenurile vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de vară.
Trenurile operate de CFR Călători aflate în circulație după ora 3.00, care devine ora 4.00, își vor continua mersul până la stația de destinație, iar în cazul în care orele de plecare ale acestor trenuri se suprapun cu orele normale de plecare în intervalul orar 4.00 – 5.00, trenurile vor pleca în ordinea rangului.
Având în vedere că şi în ţările vecine trecerea la ora de vară se face în aceeaşi zi de duminică, 30 martie 2025, între staţiile de frontieră cu țările vecine, trenurile vor circula după graficele din mersul de tren în vigoare.
EVENIMENT
Nouă transporturi AGABARITICE se vor deplasa la noapte pe șosele din România. Unul vizează și Clujul

Nouă transporturi agabaritice se vor deplasa pe șosele din România în noaptea de sâmbătă spre duminică. Unul dintre ele va ajunge la Cluj.
Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că sâmbătă, nouă transporturi agabaritice se vor deplasa pe următoarele trasee:
Nouă transporturi AGABARITICE se vor deplasa la noapte pe șosele din România. Unul vizează și Clujul
– Sibiu – A1 SB – DN 1 – DN 7 – Boița; începând cu ora 20.00, se vor deplasa 4 transporturi formate din câte un camion cu lungimea de 48 metri și masa totală de 116 tone; pe același traseu, începând cu ora 3.00 (30.03.2025), se vor deplasa încă patru transporturi formate din câte un camion cu lungimea de 48 metri și masa totală de 116 tone.
– PTF Nădlac – A1 – DN 68A – A1 – A10 – A3 – DN 1F – Cluj-Napoca; începând cu ora 22.00, se va deplasa 1 transport format dintr-un camion cu masa de 111 tone.
Transporturile vor fi însoțite de echipaje de poliție rutieră.
EVENIMENT
Genoa oferă 7 MILIOANE de euro pentru Louis Munteanu, atacantul lui CFR Cluj. Ce spune Varga

Calcio Online anunță că transferul lui Louis Munteanu, atacantul CFR-ului, la Genoa s-ar putea face în schimbul sumei de 7 milioane de euro.
„Dan Șucu, acționarul majoritar de la Genoa, vrea să aducă încă un compatriot în Liguria. În ianuarie, au fost puține variante de transfer pentru postul de atacant, dar pe parcursul următoarei ferestre de transferuri clubul ar putea face o ofertă pentru atacantul care în prezent este golgheterul României.
Genoa oferă 7 MILIOANE de euro pentru Louis Munteanu, atacantul lui CFR Cluj. Ce spune Varga
Vorbim despre Louis Munteanu, care joacă la CFR Cluj. Fotbalistul în vârstă de 22 de ani a arătat că simte poarta foarte bine și ar putea face pasul la Genoa pentru o sumă de aproximativ 7 milioane de euro. Munteanu este atacant central, dar, la nevoie, poate evolua bine și în cele două flancuri”, au scris italienii, citați de GSP.
„7 milioane de euro? E bătaie de joc suma aia! Eu am șapte propuneri pentru Louis Munteanu, iar acestea sunt din top 5 campionate ale Europei. Deocamdată, ne concentrăm pe lupta pentru câștigarea campionatului. O să vedem la vară, în perioada de mercato, ce se va întâmpla și cu Louis Munteanu, pentru că important este ca și el să fie mulțumit”, a spus Nelu Varga, pentru ProSport.
„26 de meciuri pentru CFR Cluj în Superliga”
În acest sezon, Louis Munteanu a jucat 26 de meciuri pentru CFR Cluj în Superliga, reușind să marcheze 20 de goluri.
De la transferul la CFR Cluj, Munteanu și-a crescut cota de piață cu 1,7 milioane de euro. Valora 1,8 milioane în luna iunie, iar cota lui a ajuns la 3,5 milioane după ultima actualizare.
Are un singur meci pentru echipa națională, cel de debut, bifat pe 12 octombrie 2023, în remiza cu Belarus, scor 0-0, din preliminariile Euro 2024. În schimb, a adunat 17 meciuri și 5 goluri pentru naționala de tineret.
Andrea Pinamonti, Vitinha, Jeff Ekhator, Caleb Ekuban și Mario Balotelli sunt în acest moment atacanții din lotul lui Genoa, cu care Munteanu ar urma să se lupte pentru postul de titular.
În ciuda prestațiilor foarte bune în tricoul ardelenilor, Louis Munteanu nu a fost convocat de Mircea Lucescu pentru dubla din luna martie, lucru care a produs foarte multe discuții în contradictoriu în fotbalul românesc.
„CFR l-a transferat definitiv în schimbul a 2,3 milioane de euro”
Dacă transferul s-ar materializa, Louis ar fi la a doua experiență în Italia. Între 2020 și 2024 a aparținut de Fiorentina, însă nu a jucat niciun meci pentru echipa mare a violeților, fiind împrumutat în două rânduri la echipa lui Gică Hagi.
Format la LPS Vaslui și la Academia Hagi, Louis Munteanu a făcut pasul afară la 18 ani, în septembrie 2020, când Fiorentina l-a transferat de la Viitorul, actuala Farul, cu 1,7 milioane de euro.
N-a jucat niciun minut la prima echipă a italienilor, fiind rezervă neutilizată în 15 meciuri. Practic, Munteanu evoluat în Peninsulă doar la Fiorentina Primavera, echipa U19, unde a bifat 40 de apariții, 13 goluri și 4 pase decisive.
Cât timp a fost în acte fotbalistul Fiorentinei, italienii l-au împrumutat de două ori pe Louis Munteanu la Farul. Vara trecută, CFR l-a transferat definitiv în schimbul a 2,3 milioane de euro.