Connect with us

ACTUALITATE

GALERIE FOTO. Ușile împărătești ale vechilor biserici de lemn din Cluj. Intrarea în împărăția lui Dumnezeu

Publicat


usi biserici lemn (10)

Importante piese din patrimoniul mobil al bisericilor de lemn și implicit din patrimoniul național, ușile împărătești sunt mărturii ale valoroasei arte religioase populare a secolelor trecute și ale talentului unor meșteri rămași adesea anonimi.

Cam o treime din edificiile vechi de lemn clujene, aflate pe Lista Monumentelor Istorice, mai păstrează astfel de piese, realizate în lemn, cele mai vechi datând de la jumătatea secolului al XVIII-lea, majoritatea fiind din secolul următor. Unele din ele au suferit repictări în timp, iar câteva au fost recent restaurate, arată reprezentanții Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.

usi biserici lemn (14)

Variate ca valoare artistică, tehnică de realizare sau stare de conservare, ușile împărătești ale vechilor lăcașuri de cult sunt dovada importanței pe care comunitățile clujene din trecut, deși modeste, o dădeau împodobirii bisericii satului, însemnătate care explica efortul financiar al demersului de a împodobi lăcașul. Uneori, ele erau realizate de cel ce primea comanda pictării icoanelor împărătești.

Ușile împărătești ale vechilor biserici de lemn din Cluj. Intrarea în împărăția lui Dumnezeu

Drumul credinciosului din ulița satului până în fața altarului era marcat de mai multe „praguri de trecere”, care, prin încărcătura lor simbolică, aveau menirea de a-l purifica. Astfel, ancadramentele porților, ușile sau colonada pridvorului erau încărcate de motive simbol, încrustate în lemn.

usi biserici lemn (13)

În acest context, ușile iconostasului reprezentau pragul final, cu cea mai mare însemnătate, rezervate doar slujitorilor Domnului.

„Pe lângă valoarea artistică, ele însumează un mănunchi de simboluri, precum: porțile Ierusalimului prin care a intrat Hristos în Duminica Floriilor sau porțile Raiului, deci intrarea în împărăția lui Dumnezeu. Tema omniprezentă pe uși este cea a Bunei Vestiri, când omul primește șansa mântuirii”.

Pe celelalte două uși diaconești sunt reprezentați fie cei doi Arhangheli, fie sfinții Ștefan și Laurențiu. Unele monumente clujene mai vechi păstrează tâmple care au doar două deschideri. În acest caz, ușile împărătești sunt montate în golul din dreapta, iar cele diaconești în golul stâng”, arată cercetătorii clujeni.

usi biserici lemn (11)

Formate din cele două canaturi de lemn mobile, ușile clujene au blat întreg sau decor traforat, baghete din lemn, aplicate pentru delimitarea registrelor, margini superioare, tăiate în linii curbe și acolade, iar stinghia centrală se încheie cu o cruce.

Majoritatea îmbină armonios decorul pictat cu cel sculptat, într-o iconografie de tip bizantin, în care apare aproape întotdeauna Buna Vestire, în partea superioară, cu Fecioara Maria pe canatul drept și Arhanghelul Gavril pe cel stâng.

„Mai jos, regăsim pe cei patru evangheliști, fiecare într-o casetă sau medalion, însoțiți de simbolurile lor. Uneori, evangheliștii sunt înlocuiți de Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Atunci când predomină decorul sculptat, micile medalioane pictate sunt unite prin bogate vrejuri vegetale, viță de vie, lei afrontați sau acvile bicefale. Decorul în lemn din jurul medalioanelor este realizat prin ajur, Iclod, Osoi, Pruneni, Sântejude și Strâmbu, sau cioplire, în Nicula, Chesău, Berchieșu.

Adevărate opere de artă

În cercetările de teren ale anilor ʹ70-ʹ80 au fost remarcate valoroasele uși împărătești ale bisericii de lemn din Chesău, păstrate astăzi la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.

usi biserici lemn (9)

„Databile în secolul al XVIII-lea, acestea au un bogat relief sculptat policrom cu motive vegetale și înfățișează, în medalioane pictate, temele clasice: Buna Vestire și Evangheliștii, marginile superioare având un profil tip acoladă, în timp ce stinghia verticală este marcată printr-o torsadă. Întregul repertoriu, care amintește de arta secolului al XVII-lea de la sud de Carpați, se regăsește și la ușile împărătești ale lăcașului din satul apropiat, Berchieșu, fiind posibil să fie opera aceluiași meșter anonim”, arată cei de la CJCPCT Cluj.

Pe ușile împărătești ale edificiului din Pruneni, bogatul decor traforat este format din doi lei afrontaţi, reprezentaţi la baza uşilor, bogate vrejuri vegetale (viţă de vie) ce încadrează medalioanele, compoziția încheindu-se în partea superioară cu o acvilă bicefală ţinând în cioc câte un şarpe. Același tip de decor în ajur îl regăsim și în monumentul din Sântejude, aici lipsind viețuitoarele.

Generații de preoții parohi au deschis ușile împărătești ale bisericii de lemn din Surduc, pictate în 1837 de Ilie Pop, care s-a semnat atât pe fața și pe spatele acestora, drept „pictor, protopop și paroh al Surducului”. El i-a reprezentat pe Evangheliști pe blaturile de lemn ale celor două canaturi, personajele fiind înconjurate de draperii și piese de mobilier, ce trădează o aplecare a lui Ilie Pop spre decorativ, fapt evident și în frumosul crucifix cu molenii pe care l-a pictat.

usi biserici lemn (8)

Uşile bisericii de lemn din Bucea au fost semnate de Dionisiu Iuga din Nicula, cel căruia îi datorăm și pictura murală din interior. Pictorul a preferat să prezinte doar Buna Vestire, așternută pe fondul albastru cu care ne-a obișnuit. Marginile superioare, sculptate într-un puternic zig-zag și o floare din lemn aplicată pe fiecare canat, conferă ritm întregului ansamblu.

Din anul 1775 se păstrează ușile împărătești din Berindu. Acestea îi sunt atribuite lui Nechita Zugravul, care, aflat în apropiere, primește comanda realizării lor împreună cu icoanele împărătești. Pe uși s-a păstrat inscripția: „Aceasta sfânta zvere o plătit Rețe Marie cu sotu sau Vasile ficorator, ca sa le fie pomana lor si la tot neamul lor. Amin 1775” . Deasupra inscripției este înfățișată o Bună Vestire, cu personaje în figură întreagă și același fundal în romburi, caracteristic acestui cunoscut muralist și iconar.

usi biserici lemn (7)

Valoroasele uși împărătești ale lăcașului din Mureșenii de Câmpie, păstrate în biserica de zid din Sava, datează de la mijlocul secolului al XVIII-lea și au fost repictate în secolul următor. În panouri delimitate de o torsadă elegant sculptată sunt reprezentați cei patru Evangheliști și Buna Vestire, în partea superioară. Urmele inscripției de la 1740 se mai văd în spațiul intercalat dintre figurile evangheliștilor. Restaurarea prin care au trecut aceste piese le-a readus la lumină echilibrul din compoziție și cromatică.

Valoroase sunt și ușile bisericii de lemn din Finișel. Cele împărătești sunt masive, având aplicate baghete cu motivul torsadei, ce marchează zonele pictate și stinghia centrală. Scenele îi înfățișează pe Evangheliști, alături de simbolurile lor, în figură întreagă, pe un fond roșu, în compoziții complexe. Ușa diaconească, de altă factură, îl reprezintă pe Sfântul Arhidiacon Ștefan, pictat pe toată suprafața piesei.

usi biserici lemn (6)

Tâmpla bisericii de lemn, monument istoric, din Păniceni are doar două intrări, ușile fiind montate în golul din partea dreaptă. Sunt nesemnate, datând probabil din a doua jumătate a secolului al XVIII- lea, când au fost pictate icoanele împărătești. Ele se individualizează prin faptul că decorul sculptat a fost eliminat aproape în întregime, pentru a face loc exprimării prin pictură. Pe cele două canaturi se desfășoară o scenă amplă a Bunei Vestiri, fiecare din cele două personaje ocupând câte un canat. Stilul este încadrat ca fiind postbizantin, iar penelul pare să îi aparțină unui artist cu experiență, ce folosește o cromatică caldă, de roșu oranj, gri și ocru, scoțând în evidență fețele prin ochii supradimensionați.

usi biserici lemn (5)

Ușile împărătești din lăcașurile de lemn au făcut obiectul unui proiect, derulat în parteneriat de câteva universități clujene, în urmă cu câțiva ani, care a inclus restaurarea câtorva din ele, precum cele de la Apahida, Mureșenii Câmpie, Așchileul Mic sau Finișel.

usi biserici lemn (4)

 

usi biserici lemn (1)

Sursa info și foto: CJCPCT Cluj

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Marcel Ciolacu, PSD: Votul românilor a fost unul pentru echilibru şi stabilitate

Publicat

De

Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu, candidatul PSD la Preșidenția României a obținut duminică, în primul tur de scrutin, cele mai multe voturi, potrivit exit poll-rilor.

Acesta este creditat cu 25% din voturile exprimate în țară.

Marcel Ciolacu, PSD: Votul românilor a fost unul pentru echilibru şi stabilitate

Votul românilor a fost pentru echilibru şi stabilitate, precum şi pentru lucrurile care contează, a declarat, duminică, candidatul PSD la alegerile prezidenţiale, Marcel Ciolacu.

“Le mulţumesc tuturor românilor care au ieşit astăzi la vot. A fost un semnal clar că democraţia în România este puternică şi mă bucur că votul s-a desfăşurat fără incidente majore, mai ales că în acest moment sunt şi prim-ministru al României. (…) Votul lor a fost un vot pozitiv pentru echilibru şi stabilitate, pentru lucruri care contează”, a afirmat Ciolacu, conform Agerpres.

Potrivit acestuia, un lucru este extrem de clar: “în spatele rezultatelor obţinute de fiecare dintre candidaţi sunt românii, indiferent de opţiunea lor politică”.

Foto: Facebook

Citește mai departe

EVENIMENT

ALEGERI PREZIDENȚIALE. Clujenii au VOTAT. Prezența la urne la finalul zilei

Publicat

stampila

Votarea s-a încheiat la Cluj-Napoca. La ora 21.00, în jud. Cluj votaseră 57,38% din cetățenii cu drept de vot.

Prezența la urne este puțin mai redusă ca în urmă cu 4 ani, când până la ora 21.oo votaseră 59,20% dintre locuitorii județului.

Prezența la vot în județul Cluj la închiderea secțiilor de votare

În Cluj-Napoca, până la ora 21.00 au votat 66,16% dintre locuitorii cu drept de vot. Acum 4 ani, prezența la vot la ora 21.00 era de 69,01%.

În județul Cluj au votat și 77.890 de persoane pe liste suplimentare.

ALEGERI PREZIDENȚIALE. Clujenii au VOTAT. Prezența la urne la finalul zilei

La nivel național, prezența la vot a fost de 52,40%. Numărul celor care au votat până la ora 21.00, inclusiv în diaspora, este de 10.234.415.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

EXIT POLL. Marcel Ciolacu și Elena Lasconi s-ar putea înfrunta în turul II. Călin Georgescu, marea surpriză

Publicat

De

Potrivit exit poll-urilor prezentate la ora 21.oo, Marcel Ciolacu, candidatul PSD la Președinția României. Acesta este urmat, în funcție de numărul de voturi de Elena Lasconi și candidatul independent Călin Georgescu.

Exit poll-ul nu cuprinde, însă, și voturile românilor din diaspora.

Potrivit exit poll-urilor, Marcel Ciolacu a obținut cele mai multe voturi, respectiv 25%. Pentru cea de a doua poziție, lupta este strânsă. Astfel, Elena Lasconi, candiratul USR, a obținut 18% din voturi, iar independentul Călin Georgescu a primit 16% din voturile exprimate în țară.

George Simion, candidatul AUR, are, potrivit primelor sondaje la ieșirea de la urne 15% din voturile românilor.

Nicolae Ciucă – PNL, are 14% din voturi, iar Mircea Geoană, care a candidat independent, are 5% din voturi.

Prezența la vot, mai mare decât în turul I, dar și turul II al alegerilor prezidențiale din 2019

La ora 21.oo, votaseră 52,42% dintre alegători .

În anul 2019, în primul tur al alegerilor prezidențiale prezența la vot a fost de 47,66 %.

S-a depășit inclusiv prezența la vot din turul II al alegerilor prezidențiale din 2019, când prezența a fost de 49,87 %.

În 2014, în primul tur au fost prezenţi la urne 9.723.232 de cetăţeni cu drept de vot, ceea ce a însemnat o prezenţă de 53,18%.

În ceea privește județul Cluj, în 2019, în primul tur al alegerilor prezidențiale, din 10 noiembrie, prezența la vot a fost de 59,20%.

Atunci au fost pe liste 608.661 de alegatori, iar pe liste permanente au votat 282.852 de persoane. 74.768 de români au votat la Cluj pe liste suplimentare în primul tur din 2019.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Reclamații PSD Cluj privind alegerile: Aglomerație nejustificată în interiorul secțiilor de votare. Crește riscul de fraude

Publicat

psd

PSD Cluj și-a exprimat îngrijorarea profundă față de comportamentele neconforme înregistrate în mai multe secții de votare din județ, atât în mediul urban, cât și în mediul rural la alegerile prezidențiale de duminică și susține că aceste nereguli pun sub semnul întrebării respectarea normelor legale și corectitudinea procesului electoral.

Printre cele mai grave situații semnalate se numără aglomerație nejustificată în interiorul unor secțiil de votare.

”În mai multe secții, s-a constatat prezența simultană a unui număr de votanți mult peste cel permis de lege, care prevede că în interior pot fi doar atâția alegători câte cabine de vot sunt disponibile. Această aglomerație îngreunează supravegherea operațiunilor electorale, crescând riscul unor fraude și încălcând normele privind organizarea procesului de vot”, arată PSD Cluj.

Urnă mobilă cu dosar penal

De asemenea, reprezentanții PSD din secțiile de votare au raportat cazuri în care urna mobilă a fost scoasă din secție fără a fi însoțită de un reprezentant al Ministerului Afacerilor Interne (M.A.I.), caz în care a și fost întocmit un dosar penal

”Aceste comportamente nu doar că încalcă legea, dar creează și un climat de neîncredere în procesul electoral. PSD Cluj a sesizat deja organele competente, inclusiv Inspectoratul de Poliție al Județului Cluj și Biroul Electoral Central, pentru investigarea acestor nereguli și aplicarea sancțiunilor legale corespunzătoare.

Cerem autorităților să intervină de urgență pentru a asigura corectitudinea procesului electoral, să elimine neregulile semnalate și să protejeze dreptul fundamental al cetățenilor de a-și exprima votul într-un cadru legal și sigur. Vom monitoriza îndeaproape situația și vom continua să raportăm orice comportament neconform pentru a asigura integritatea procesului electoral”, precizează PSD Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax