ACTUALITATE
GALERIE FOTO. Ușile împărătești ale vechilor biserici de lemn din Cluj. Intrarea în împărăția lui Dumnezeu

Importante piese din patrimoniul mobil al bisericilor de lemn și implicit din patrimoniul național, ușile împărătești sunt mărturii ale valoroasei arte religioase populare a secolelor trecute și ale talentului unor meșteri rămași adesea anonimi.
Cam o treime din edificiile vechi de lemn clujene, aflate pe Lista Monumentelor Istorice, mai păstrează astfel de piese, realizate în lemn, cele mai vechi datând de la jumătatea secolului al XVIII-lea, majoritatea fiind din secolul următor. Unele din ele au suferit repictări în timp, iar câteva au fost recent restaurate, arată reprezentanții Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.
Variate ca valoare artistică, tehnică de realizare sau stare de conservare, ușile împărătești ale vechilor lăcașuri de cult sunt dovada importanței pe care comunitățile clujene din trecut, deși modeste, o dădeau împodobirii bisericii satului, însemnătate care explica efortul financiar al demersului de a împodobi lăcașul. Uneori, ele erau realizate de cel ce primea comanda pictării icoanelor împărătești.
Ușile împărătești ale vechilor biserici de lemn din Cluj. Intrarea în împărăția lui Dumnezeu
Drumul credinciosului din ulița satului până în fața altarului era marcat de mai multe „praguri de trecere”, care, prin încărcătura lor simbolică, aveau menirea de a-l purifica. Astfel, ancadramentele porților, ușile sau colonada pridvorului erau încărcate de motive simbol, încrustate în lemn.
În acest context, ușile iconostasului reprezentau pragul final, cu cea mai mare însemnătate, rezervate doar slujitorilor Domnului.
„Pe lângă valoarea artistică, ele însumează un mănunchi de simboluri, precum: porțile Ierusalimului prin care a intrat Hristos în Duminica Floriilor sau porțile Raiului, deci intrarea în împărăția lui Dumnezeu. Tema omniprezentă pe uși este cea a Bunei Vestiri, când omul primește șansa mântuirii”.
Pe celelalte două uși diaconești sunt reprezentați fie cei doi Arhangheli, fie sfinții Ștefan și Laurențiu. Unele monumente clujene mai vechi păstrează tâmple care au doar două deschideri. În acest caz, ușile împărătești sunt montate în golul din dreapta, iar cele diaconești în golul stâng”, arată cercetătorii clujeni.
Formate din cele două canaturi de lemn mobile, ușile clujene au blat întreg sau decor traforat, baghete din lemn, aplicate pentru delimitarea registrelor, margini superioare, tăiate în linii curbe și acolade, iar stinghia centrală se încheie cu o cruce.
Majoritatea îmbină armonios decorul pictat cu cel sculptat, într-o iconografie de tip bizantin, în care apare aproape întotdeauna Buna Vestire, în partea superioară, cu Fecioara Maria pe canatul drept și Arhanghelul Gavril pe cel stâng.
„Mai jos, regăsim pe cei patru evangheliști, fiecare într-o casetă sau medalion, însoțiți de simbolurile lor. Uneori, evangheliștii sunt înlocuiți de Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Atunci când predomină decorul sculptat, micile medalioane pictate sunt unite prin bogate vrejuri vegetale, viță de vie, lei afrontați sau acvile bicefale. Decorul în lemn din jurul medalioanelor este realizat prin ajur, Iclod, Osoi, Pruneni, Sântejude și Strâmbu, sau cioplire, în Nicula, Chesău, Berchieșu.
Adevărate opere de artă
În cercetările de teren ale anilor ʹ70-ʹ80 au fost remarcate valoroasele uși împărătești ale bisericii de lemn din Chesău, păstrate astăzi la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.
„Databile în secolul al XVIII-lea, acestea au un bogat relief sculptat policrom cu motive vegetale și înfățișează, în medalioane pictate, temele clasice: Buna Vestire și Evangheliștii, marginile superioare având un profil tip acoladă, în timp ce stinghia verticală este marcată printr-o torsadă. Întregul repertoriu, care amintește de arta secolului al XVII-lea de la sud de Carpați, se regăsește și la ușile împărătești ale lăcașului din satul apropiat, Berchieșu, fiind posibil să fie opera aceluiași meșter anonim”, arată cei de la CJCPCT Cluj.
Pe ușile împărătești ale edificiului din Pruneni, bogatul decor traforat este format din doi lei afrontaţi, reprezentaţi la baza uşilor, bogate vrejuri vegetale (viţă de vie) ce încadrează medalioanele, compoziția încheindu-se în partea superioară cu o acvilă bicefală ţinând în cioc câte un şarpe. Același tip de decor în ajur îl regăsim și în monumentul din Sântejude, aici lipsind viețuitoarele.
Generații de preoții parohi au deschis ușile împărătești ale bisericii de lemn din Surduc, pictate în 1837 de Ilie Pop, care s-a semnat atât pe fața și pe spatele acestora, drept „pictor, protopop și paroh al Surducului”. El i-a reprezentat pe Evangheliști pe blaturile de lemn ale celor două canaturi, personajele fiind înconjurate de draperii și piese de mobilier, ce trădează o aplecare a lui Ilie Pop spre decorativ, fapt evident și în frumosul crucifix cu molenii pe care l-a pictat.
Uşile bisericii de lemn din Bucea au fost semnate de Dionisiu Iuga din Nicula, cel căruia îi datorăm și pictura murală din interior. Pictorul a preferat să prezinte doar Buna Vestire, așternută pe fondul albastru cu care ne-a obișnuit. Marginile superioare, sculptate într-un puternic zig-zag și o floare din lemn aplicată pe fiecare canat, conferă ritm întregului ansamblu.
Din anul 1775 se păstrează ușile împărătești din Berindu. Acestea îi sunt atribuite lui Nechita Zugravul, care, aflat în apropiere, primește comanda realizării lor împreună cu icoanele împărătești. Pe uși s-a păstrat inscripția: „Aceasta sfânta zvere o plătit Rețe Marie cu sotu sau Vasile ficorator, ca sa le fie pomana lor si la tot neamul lor. Amin 1775” . Deasupra inscripției este înfățișată o Bună Vestire, cu personaje în figură întreagă și același fundal în romburi, caracteristic acestui cunoscut muralist și iconar.
Valoroasele uși împărătești ale lăcașului din Mureșenii de Câmpie, păstrate în biserica de zid din Sava, datează de la mijlocul secolului al XVIII-lea și au fost repictate în secolul următor. În panouri delimitate de o torsadă elegant sculptată sunt reprezentați cei patru Evangheliști și Buna Vestire, în partea superioară. Urmele inscripției de la 1740 se mai văd în spațiul intercalat dintre figurile evangheliștilor. Restaurarea prin care au trecut aceste piese le-a readus la lumină echilibrul din compoziție și cromatică.
Valoroase sunt și ușile bisericii de lemn din Finișel. Cele împărătești sunt masive, având aplicate baghete cu motivul torsadei, ce marchează zonele pictate și stinghia centrală. Scenele îi înfățișează pe Evangheliști, alături de simbolurile lor, în figură întreagă, pe un fond roșu, în compoziții complexe. Ușa diaconească, de altă factură, îl reprezintă pe Sfântul Arhidiacon Ștefan, pictat pe toată suprafața piesei.
Tâmpla bisericii de lemn, monument istoric, din Păniceni are doar două intrări, ușile fiind montate în golul din partea dreaptă. Sunt nesemnate, datând probabil din a doua jumătate a secolului al XVIII- lea, când au fost pictate icoanele împărătești. Ele se individualizează prin faptul că decorul sculptat a fost eliminat aproape în întregime, pentru a face loc exprimării prin pictură. Pe cele două canaturi se desfășoară o scenă amplă a Bunei Vestiri, fiecare din cele două personaje ocupând câte un canat. Stilul este încadrat ca fiind postbizantin, iar penelul pare să îi aparțină unui artist cu experiență, ce folosește o cromatică caldă, de roșu oranj, gri și ocru, scoțând în evidență fețele prin ochii supradimensionați.
Ușile împărătești din lăcașurile de lemn au făcut obiectul unui proiect, derulat în parteneriat de câteva universități clujene, în urmă cu câțiva ani, care a inclus restaurarea câtorva din ele, precum cele de la Apahida, Mureșenii Câmpie, Așchileul Mic sau Finișel.
Sursa info și foto: CJCPCT Cluj
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EDUCATIE
Facultatea de Științe Medicale și ale Sănătății, cea mai nouă facultate a UBB. Daniel David: Nu țintim competiția cu UMF Cluj

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) are de acum 23 de facultăți prin crearea Facultății de Științe Medicale și ale Sănătății, a cărei înființare a fost aprobată prin Hotărâre de Guvern în data de 24 aprilie 2025.
Facultatea de Științe Medicale și ale Sănătății, aprobată prin Hotărâre de Guvern
Lansarea formală a noii facultăți a UBB va avea loc în data de 26 mai 2025, la ora 13, la sediul acesteia de pe str. Clinicilor nr. 9, luna mai fiind și luna sărbătoririi Zilei Universității și a împlinirii a 444 de ani de la fondarea, în 12 mai 1581, a instituției academice clujene.
„În lume nu prea există universități comprehensive de referință care să nu să aibă o componentă biomedicală – unde se publică și se citează mult -, lucru exprimat apoi în vizibilitate și impact, inclusiv în clasamentele internaționale. Prin acest demers, UBB intră în normalitatea academică internațională, acoperind acum toate domeniile academice majore, așa cum am gândit din anul 2020”, afirmă rectorul ales (și autosuspendat) al UBB, prof. univ. dr. psih. Daniel David, ministrul Educației și Cercetării.
Daniel David: „Nu țintim competiția cu UMF din Cluj”
Acesta subliniază că, „în ciuda unor speculații care uneori doresc să genereze animozități în domeniu, ambiția noastră în zona educațională de licență este mai limitată – ex. nu țintim competiția cu UMF din Cluj, un reper academic național cu masă critică în domeniu, ci vizăm programe cu număr mai redus de studenți, în limba engleză și gândite în paradigme educaționale inovative alternative (ex. problem/solution/case-based) – și focalizată mai mult pe componente educaționale avansate (master/doctorat-postdoctorat/postuniversitar). De asemenea, în zona de cercetare-dezvoltare-inovare țintim colaborări și coordonări, nu suprapuneri, cu alți actori în domeniu, din Cluj-Napoca și din țară, pentru a poziția mai bine în medicină/sănătate orașul și țara în diverse competiții internaționale”.
Rectorul interimar al UBB, prof. univ. dr. Adrian Petrușel, adaugă că „acum, că avem și acest cadru formal, vom dezvolta programe academice noi, accentul fiind pe cele avansate de tip master/doctorat-postdoctorat/postuniversitar. UBB are deja un corp consistent de specialiști în medicină și sănătate – titulari, angajați pe perioadă determinată sau colaboratori -, ceea ce ne asigură o platformă bună de start.”
O istorie medicală care începe în secolul al XVIII-lea și se reîntregește acum
Tradiția medicală la UBB a început în 1775/1776 în Universitas Claudiopolitana (Universitatea din Cluj) și a continuat în universitatea maghiară și apoi românească din Cluj până în 1948, când, prin reforma comunistă, componenta biomedicală a fost organizată separat de UBB (care se numea atunci Universitatea Victor Babeș). Pentru a se ancora în prezent și viitor și pentru a-și recupera tradiția în domeniu – UBB este succesoarea legală a Universității românești din Cluj și astfel a tradiției acesteia -, în anul 2020 UBB a creat Școala de Sănătate (School of Health), care a evoluat în 2022 în UBB School of Health – UBBMed (https://ubbmed.ubbcluj.ro/). Noua Facultate de Științe Medicale și ale Sănătății, înființată în 2025, devine astfel componenta centrală a UBBMed.
EVENIMENT
BEC, după decizia Curții de Apel Ploiești: „Activitatea tuturor birourilor electorale continuă”

Biroul Electoral Central a anunțat că activitatea birourilor electorale constituite pentru scrutinul prezidențial din mai va continua, în contextul deciziei Curții de Apel Ploiești privind anularea Hotărârii CCR prin care s-a decis anularea alegerilor prezidențiale din 2024.
Activitatea tuturor birourilor electorale continuă în temeiul și pentru executarea măsurilor prevăzute de actele normative și a celor administrative cu caracter normativ care vizează actuala procedură de alegere a președintelui României, a anunțat joi Biroul Electoral Central.
Într-un comunicat de presă, BEC spune că procesul electoral aflat în desfășurare va continua.
„În vederea corectei informări a publicului în contextul pronunțării de către Curtea de Apel Ploieşti a Sentinței nr. 135/24.04.2025, în dosarul nr. 301/42/2025, BEC aduce următoarele clarificări:
Actuală procedură electorală în vederea alegerii Preşedintelui României este reglementată atât de acte normative cât şi de acte administrative cu caracter normativ, respectiv:
- Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/2025 privind unele măsuri pentru organizarea și desfăşurarea alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025 şi alegerilor locale parțiale din anul 2025;
- Hotărârea de Guvern nr. 4/2025 privind stabilirea datei alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025;
- Hotărârea Guvernului nr. 17/2025 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2025;
- Hotărârea Guvernului nr. 68/2025 privind stabilirea măsurilor pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025;
- Hotărârea Guvernului nr. 79/2025 privind stabilirea bugetului şi a cheltuielilor necesare pregătirii, organizării şi desfăşurării în bune condiții a alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025.
În aceste condiții, activitatea tuturor birourilor electorale continuă în temeiul şi pentru executarea măsurilor prevăzute de actele normative şi a celor administrative cu caracter normativ care vizează actuala procedură de alegere a Preşedintelui României”, se arată în comunicatul de presă al BEC.
ADMINISTRAȚIE
Bazinul olimpic din Borhanci, dotări unice în România: antrenor virtual și sistem de captare a gazelor de la suprafața apei

Cluj-Napoca se pregătește să intre în elita mondială a natației odată cu finalizarea bazinului olimpic de ultimă generație, aflat în construcție în cartierul Borhanci. Termenul estimat pentru finalizarea lucrărilor la bazin este anul 2026.
Investiția de peste 100 de milioane de euro promite nu doar să transforme orașul într-un hub regional al natației, ci și să aducă în premieră în România tehnologii de top dedicate performanței în înot.
„Mă aflu pe șantierul bazinului olimpic pe care îl construim în Borhanci, în Cluj-Napoca. Construim azi pentru generațiile de mâine. Avem astăzi aici, o investiție de peste 100 de milioane de euro. Vreau să vă prezint stadiul lucrărilor la bazinul olimpic, de ultimă generație pe care îl construim aici, la Cluj-Napoca, o investiție care va pune Clujul pe harta natației, cu dotări de nivel mondial”, a declarat Emil Boc, primarul municipiului, aflat pe șantierul proiectului.
Gabriel Silaghi, administratorul MBS Group SRL, liderul asocierii care execută lucrările, a precizat: „Discutăm despre o lucrare emblematică, atât pentru Cluj, cât și pentru sportul românesc. Va fi un bazin olimpic de înot, care va găzdui un bazin olimpic pentru înot cu dimensiuni olimpice, un bazin cu dimensiuni olimpice pentru sărituri și bazine de inițiere”.
Dotări în premieră în România
Unul dintre cele mai inovatoare elemente este sistemul de antrenament virtual, o tehnologie folosită la nivel internațional, care îi permite sportivului să își urmărească în timp real progresul.
„La recomandarea lor, noi am decis să aducem două dotări de ultimă generație, care cred că nu există în România deocamdată. E vorba de antrenament virtual, adică un dispozitiv care va fi utilizat de către cei care fac înot de performanță pentru a se putea pregăti să treacă la nivelul următor și să poată fi urmărit în timp real ce progrese face la înot. Acest antrenament virtual îți arată, pe sub apă, o fantă de lumină care îți arată exact cât de repede ar trebui să înoți ca să atingi timpul respectiv în competiție. Fanta de lumină va fi în fața ta, tu va trebui să înoți cu asemenea rapiditate ca să atingi timpul pe care ți-l dorești. E vorba de utilizarea inteligenței artificiale și aici, antrenorul virtual sau antrenamentul virtual”, a explicat edilul.
Sistem de absorbție a gazelor nocive
Pe lângă această dotare, bazinul va fi echipat cu un sistem avansat de neutralizare a gazelor nocive, primul de acest fel din România și al doilea din lume. Acesta va îmbunătăți calitatea aerului la suprafața apei, un aspect esențial pentru sănătatea sportivilor.
„Aceste gaze nocive rămân la suprafața apei o perioadă și pot influența înotătorul și atunci ele trebuie eliminate. Acest bazin va fi primul din România și al doilea din lume dotat cu acest sistem complex de neutralizare a gazelor nocive”, a arătat Silaghi.
Stadiul lucrărilor
Lucrările sunt avansate: au fost forați 745 de piloți pentru stabilizarea terenului, au fost finalizate gradierele din beton armat, iar în prezent se montează stâlpii prefabricați. În următoarele săptămâni se vor instala arcele din lemn lamelar care vor forma structura acoperișului.
„Au fost finalizate lucrările de infrastructură, au fost realizați 745 de piloți forați, cu lungimi între 8 și 13 metri, au fost realizate integral gradierele din beton armat, acum s-a trecut la montarea stâlpilor prefabricați din beton, urmând să se monteze arcele din lemn lamelar, reprezentând structura acoperișului, care vrem să fie gata până la finalul lunii mai. Avem pe șantier, în momentul acesta, aproximativ 100 de persoane”, a mai arătat administratorul MBS Group SRL.
„Bazinul olimpic din Cluj va fi pentru natație ce e BT Arena pentru sporturile de sală”
„Vom avea gradene pentru cel puțin 1.000 de persoane și pot spune, ca paralelă, că ceea ce este astăzi pentru Cluj Sala Polivalentă BT Arena, pentru baschet, tenis, volei, acest bazin olimpic va fi pentru natație pentru România, pentru că vom atrage aici competiții de nivel național, internațional și, așa cum am spus, inclusiv european și mondial. Suntem cam la o treime din lucrări, acestea vor fi gata în 2026, când vom și da în folosință acest bazin olimpic”, a mai declarat Emil Boc.
Primarul Emil Boc promite că termenul de finalizare va fi respectat: „Stăm cu ochii pe dumneavoastră. Până acum, e printre puținii constructori care și-au respectat angajamentele contractuale. Partea cu piloții forați nu era prevăzută inițial, a trebuit să o introducem pe parcurs”.
EVENIMENT
Curtea de Apel Ploiești anulează decizia CCR privind anularea alegerilor prezidențiale. Avocat: „O decizie absolut ridicolă”

Curtea de Apel Ploiești a pronunțat joi, 24 aprilie, o decizie prin care dispune suspendarea și anularea Hotărârii Curții Constituționale nr. 32 din 6 decembrie 2024, prin care au fost anulate alegerile prezidențiale de anul trecut.
Curtea de Apel Ploiești a dispus, în data de 24 aprilie 2025, suspendarea executării și anularea Hotărârii nr. 32 din 6 decembrie 2024 a Curții Constituționale, prin care fusese anulate alegerile prezidențiale desfășurate anul trecut.
Decizia, care nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs în termen de cinci zile, a generat reacții vehemente din partea experților în drept constituțional, care o consideră lipsită de temei legal și fără precedent în jurisprudența românească.
„Deciziile Curții Constituționale sunt definitive, general obligatorii și opozabile tuturor”
Contactat de Cluj24, avocatul Mihnea Iuoraș s-a declarat șocat: „Inițial, când am văzut știrea, mi s-a părut că e o glumă sau că a fost clonat site-ul portalului, pentru că, juridic vorbind, oricine mi-ar fi spus că se poate întâmpla așa ceva, eu nu aș fi crezut. În mod cert, deciziile Curții Constituționale, bune, rele, cum or fi ele, sunt definitive, general obligatorii și opozabile tuturor, inclusiv instanțelor normale de judecată”, a declarat avocatul clujean.
Iuoraș a adăugat că, în lipsa unei motivări complete a deciziei Curții de Apel Ploiești, este dificil de înțeles care ar fi temeiul juridic pe baza căruia instanța a putut admite acțiunea. Totuși, în opinia sa, orice astfel de demers ar fi trebuit respins din start ca inadmisibil.
„Fără a vedea motivarea deciziei Curții de Apel Ploiești, mi-e foarte greu să comentez care sunt argumentele, dar dacă aș fi fost din orice postură factor decident într-un astfel de proces, aș fi respins clar ca inadmisibilă o astfel de acțiune”, a explicat Iuoraș.
„Astăzi, ceea ce trebuie să se organizeze este turul II al alegerilor prezidențiale”
Avocatul este de părere că, prin suspendarea hotărârii CCR, devine imposibilă organizarea unor noi alegeri prezidențiale la termenul stabilit, 4 mai, iar situația din acest moment impune reluarea turului al doilea între candidații Călin Georgescu și Elena Lasconi.
„În situația în care, totuși, instanța s-a pronunțat și decizia instanței, până se va exercita calea de atac este executorie, pentru că a și suspendat decizia Curții Constituționale, în acest moment, este imposibilă organizarea alegerilor prezidențiale în data de 4 mai. Se menționează în mod expres în minuta Curții de Apel Ploiești că suspendă decizia Curții Constituționale, ceea ce înseamnă că astăzi, până când Înalta Curte nu se va pronunța într-o eventuală cale de atac și va întoarce decizia Curții de Apel Ploiești, ea este executorie. Cu alte cuvinte, astăzi, când vorbim, ceea ce trebuie să se organizeze este turul II al alegerilor prezidențiale în varianta Georgescu-Lasconi, nu se mai pot organiza alte alegeri prezidențiale”, a mai arătat acesta.
„O decizie profund ilegală”
„Eu mă aștept ca, imediat ce va veni motivarea Curții de Apel Ploiești, să existe calea de atac a recursului, exercitată de Curtea Constituțională și Înalta Curte să întoarcă această decizie, pentru că ea este, după părerea mea, profund ilegală. Nu comentez dacă este bună sau rea, dar din punct de vedere juridic este absolut ridicolă”, a mai spus Mihnea Iuoraș.
„Campania electorală continuă”
Avocatul Ciprian Păun susține că decizia Curții de Apel Ploiești este, din punct de vedere strict legal, inadmisibilă. Potrivit acestuia, hotărârile Curții Constituționale nu pot fi supuse controlului pe calea contenciosului administrativ.
„Din punct de vedere legal, o asemenea decizie de suspendare a unei decizii a Curții Constituționale, din punctul meu de vedere, este inadmisibilă. O decizie a unei instanțe constituționale nu este un act administrativ care să poată fi suspendat pe o procedură de contencios administrativ. Nu știu motivarea, nu știu speța, va trebui să vedem motivarea instanței, dar, din punctul meu de vedere, nu are efecte asupra procesului electoral, pentru că din perspectivă legală, alegerile sunt organizate în baza unor hotărâri de guvern. Deci, din această perspectivă, hotărârea de guvern își produce efecte juridice și campania electorală continuă. Eu nu cred că va influența campania din perspectivă juridică, ci doar dintr-o perspectivă politică”, a afirmat avocatul.
„Șansele să fie reluat turul II sunt infime”
Acesta a atras atenția că deja există o decizie definitivă a Înaltei Curți în acest caz, ceea ce ar trebui să împiedice reapariția subiectului în instanță.
„Este o decizie surprinzătoare și foarte ciudată, raportat la decizia Înaltei Curți de Casație, care ar trebui să fi fost precedent judiciar față de această soluție, adică este autoritate de lucru judecat pe această speță. Vom vedea.
Decizia va fi cu siguranță atacată și ÎCCJ se va pronunța într-o perioadă, probabil, foarte scurtă, până la primul tur de alegeri. Curtea Constituțională este o instanță de control constituțional iar decizia Curții Constituționale nu poate fi anulată de o curte de apel, din punctul meu de vedere. Șansele să fie reluat turul II sunt infime, din punctul meu de vedere, dar orice e posibil în țara asta”, a mai arătat acesta.
UPDATE
Fostul judecător Cristi Dănileț a afirmat că decizia Curții de Apel Ploiești este „o aberație judiciară”:
„O instanță de judecată nu poate suspenda sau anula o decizie a CCR, cum e cea de anulare a alegerilor prezidențiale din decembrie 2024. Cu atât mai mult o decizie CCR care s-a pus deja in aplicare, prin emiterea HG de organizare a unor noi alegeri, în luna mai 2025. Cum să suspenzi să se aplice ceva ce deja s-a aplicat??
Desigur, dacă se decide altfel avem de a face cu o aberație judiciară, care produce urmatoarele consecințe:
- judecătorul respectiv riscă să fie anchetat disciplinar pentru aplicarea cu rea-credință a legii;
- soluția va fi corectată de ICCJ;
- INM trebuie să facă sesiuni speciale de pregătire a magistraților în drept administrativ și drept constituțional”, arată fostul judecător, într-o postare pe Facebook.
UPDATE 2
Activitatea tuturor birourilor electorale continuă în temeiul și pentru executarea măsurilor prevăzute de actele normative și a celor administrative cu caracter normativ care vizează actuala procedură de alegere a președintelui României, a anunțat joi Biroul Electoral Central.
Precizările BEC vin în contextul pronunțării de către Curtea de Apel Ploiești a Sentinței nr. 135/24.04.2025, în dosarul nr. 301/42/2025, privind suspendarea executării hotărârii CCR privind anularea alegerile prezidențiale din 2024.
Potrivit BEC, actuala procedură electorală în vederea alegerii Președintelui României este reglementată atât de acte normative, cât și de acte administrative cu caracter normativ și anume:
- Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/2025 privind unele măsuri pentru organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Președintele României din anul 2025 și alegerilor locale parțiale din anul 2025;
- Hotărârea de Guvern nr. 4/2025 privind stabilirea datei alegerilor pentru Președintele României din anul 2025;
- Hotărârea Guvernului nr. 17/2025 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Președintelui României din anul 2025;
- Hotărârea Guvernului nr. 68/2025 privind stabilirea măsurilor pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor pentru Președintele României din anul 2025;
- Hotărârea Guvernului nr. 79/2025 privind stabilirea bugetului și a cheltuielilor necesare pregătirii, organizării și desfășurării în bune condiții a alegerilor pentru Președintele României din anul 2025.
„În aceste condiții, activitatea tuturor birourilor electorale continuă în temeiul și pentru executarea măsurilor prevăzute de actele normative și a celor administrative cu caracter normativ care vizează actuala procedură de alegere a Președintelui României”, se arată într-un comunicat al BEC.