ACTUALITATE
FOTO/ Comori ale Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei: Documente și fotografii legate de activitatea Sidoniei Docan în Senatul Național Român din Ardeal – noiembrie-decembrie 1918

Cluj24.ro și Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) Cluj-Napoca au lansat o campanie de prezentare a vestigiilor din patrimoniul muzeului, cu scopul de a le face cunoscute vizitatorilor.
Sidonia Docan (1868-1948) a fost fiica avocatului clujean Alexa Pop și a Anei născută Lemény.
În anul 1894 s-a căsătorit cu George I. Docan, mare proprietar și locotenent de cavalerie în rezervă, descendent al unei vechi familii de boieri din Moldova.
S-a stabilit inițial la Bârlad iar după moartea soțului ei a revenit la Cluj unde, după izbucnirea Primului Război Mondial, a organizat alături de avocatul Amos Frâncu și de medicul Basil Bașotă Ambulanța ”Petran”, un spital pentru militarii români răniți sau bolnavi.
În acești ani, în calitate de „soră conducătoare de Cruce Roșie”, s-a remarcat prin activități medicale și cu scop caritativ pentru ameliorarea suferințelor răniților aflați la tratament în spitalele din Cluj.
În 4 noiembrie 1918, d-na Docan a fost desemnată în funcția de secretară a Senatului Național Român din Ardeal, primul organ democratic românesc din Cluj condus de dr. Amos Frâncu și apoi de dr. Emil Hațieganu.
Unde s-a constituit Garda Națională Română
”Adunarea de constituirea Senatului și a Gărzii Naționale Române s-a desfășurat în clădirea actuală din Piața Unirii, nr. 10. Cu această ocazie,pentru prima dată, un grup de studenți a purtat tricolorul românesc pe străzile Clujului.
Tinerii universitari au primit steagul în curtea Bisericii Bob de la protopopul greco-catolic Elie Dăianu, cel care l-a scos dintr-o ascunzătoare din tinda bisericii.
Prin urmare, tinerii au luat steagul, s-au încolonat și au purtat tricolorul în triumf din curtea bisericii și până la locul adunării din Piața Unirii”, a explicat Ovidiu Muntean, șef Secție Istorie în cadrul MNIT.
În continuare, activitatea organizatorică a doamnei Sidonia Docan a fost una deosebit de rodnică.
Ea a participat la Adunarea Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918și, în calitate de delegată a Reuniunii Femeilor Române din Cluj, și a votat Rezoluția Unirii ce consfințea unirea Transilvaniei cu România.
Panoul cu emblema ”Senatul Național Român din Ardeal”
De numele său se leagă unul dintre cele mai importante exponate tematice referitoare la anul 1918, aflate în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, și anume Panoul cu emblema ”Senatul Național Român din Ardeal”. Panoul a fost descoperit în depozitul muzeului, a fost inventariat și apoi restaurat în cadrul Laboratorului de specialitate.
Inițial era un panou cu Crucea Roșie
”Povestea acestui obiect muzeal merită amintită aici pe scurt ca fiind o mărturie a efortului rapid de organizare al românilor din Cluj în acele zile maximă intensitate de la începutul lunii noiembrie 1918. Așadar, sub stratul actual de vopsea s-a descoperit o cruce roșie și sigla Ambulanța Petran, dovadă a faptului că panoul cu ramă din lemn (dimensiuni: 280x 95 cm) a fost inițial amplasat la sediul administrativ al spitalului românesc cu același nume, înființat în toamna anului 1914, unde, așa cum am văzut mai sus, Sidonia Docan activa în calitate de soră medicală de Cruce Roșie”, a explicat Muntean.
Potrivit acestuia, pentru a instala și organiza rapid activitatea Senatului Național în clădirea Băncii „Economul”, este evident faptul că d-na Docan, proaspăt numită în calitate de secretară, a comandat grabnic atelierului de pictură Grátz revopsirea vechiului panou cu noua emblemă a Senatului și ulterior l-a amplasat pe clădirea băncii românești, alături de „flamura tricoloră” donată de femeile române în 12 noiembrie 1918.
Trupele ungare, somate să părăsească orașul Cluj
”La scurt timp după ce Adunarea Națională din 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia a adoptat Rezoluția Unirii au început presiunile și amenințările la adresa românilor, venite de la autoritățile civile dar mai ales din partea militarilor unguri aflați încă în cazărmile din Cluj.
Ultimii au cerut îndepărtarea imediată de pe clădirea Băncii <<Economul>> a simbolurilor naționale românești și chiar au pus la cale un plan de aruncare în aer a băncii în care se aflau instituțiile reprezentative ale românilor din Cluj”, a mai spus muzeograful clujean.
Ovidiu Munteanu a subliniat că tensiunea era în creștere în oraș la mijlocul lunii decembrie 1918 iar evenimentele s-au precipitat și mai mult după ce armata română, având sprijinul generalului francez Henri Mathias Berthelot, a trecut linia demarcațională stabilită anterior pe cursul râului Mureș – Reghin – Bistrița prin prevederile Convenției militare de la Belgrad.
În consecință, generalul Constantin Neculcea, comandantul Diviziei a VII-a Infanterie, a somat trupele armatei ungare să părăsească rapid garnizoana Clujului (18 decembrie 1918).
Octavian Petrovici, mort al națiunii române
”În data de 19 decembrie 1918, în cursul acestei evacuări a trupelor ungare din Cluj, a avut loc cel mai grav incident care a marcat comunitatea românească din oraș și anume atacul armat asupra sediului Senatului Național Român.
Garda națională românească, aflată în clădirea Băncii <<Economul>>, a fost puternic atacată de soldați din batalionul secuiesc condus de căpitanul Werböczi și, în schimbul de focuri, a fost ucis tânărul Octavian Petrovici iar alți cinci români au fost răniți”, a precizat Muntean.
Impresionată de curajul gardiștilor români care au apărat cu vitejie tricolorul, Sidonia Docan scria în Jurnalul său: „Ziua de 19 decembrie e zi de asalt și asupra Senatului. Batalionul secuiesc al lui Werböczi a atacat garda noastră. Avem un mort, pe Cornel Petrovici, și 5 răniți. Flamura femeilor române pe front[on] [este] ciuruită de gloanțe dar persistă și rămâne”.
În 21 decembrie 1918, tânărul de doar 15 ani a fost înmormântat cu onoruri militare în Cimitirul central iar comunicatul Consiliului Național Român din Cluj l-a declarat „mort al națiunii române”.
În amintirea lui Octavian Petrovici, strada unde se afla acum mai bine de un secol Banca„Economul” îi poartă astăzi numele iar o placă memorială amintește trecătorului grăbit de jertfa sa. (Fig 8-9)
Armata regală să fie întâmpinată cu steaguri tricolore
În 22 decembrie 1918, organismul politic al românilor din Cluj a lansat un manifest adresat „Tuturor fruntașilor și întregului popor român din Cluj, jur și Munții Gilăului” prin care se anunța că, în 24 decembrie 1918, Brigada a 13-a de infanterie condusă de generalul Anton Gherescu va intra în Cluj și a invitat pe români să întâmpine armata regală cu steaguri tricolore: „Orice inimă românească saltă în vederea oștirii neînvinse românești ce vine să desrobească moștenirea noastră sfântă: Ardealul românesc unit pentru vecie cu România.
Una și nedespărțită de la Nistru pân’ la Tisa […] Brigada viteazului neîntrecut: General Gherescu, luptătorul de la Oituz, Cireșoaia, Mărești și Mărășești, va sosi Marți în 24 l. c. st. n. 11 st. v. înainte de amiazi la Cluj, ca să-l ocupe pe vecie cu glorioasele regimente 14 Roman și 15 Războieni[…]
Pe atunci să veniți în frunte cu Gardele Naționale înarmate și sub steaguri tricolore la Clujul nostru. Strigați cu toții: Trăiască România Mare ! Urra Împăratul Românilor: Ferdinand! Urra Oștirea română!”.
Intrarea Armatei Române în Cluj
Prin urmare, marți, 24 decembrie 1918, a avut loc intrarea armatei române în Cluj, eveniment istoric de mare rezonanță care a pus capăt stării de tensiune care domina viața orașului în acele zile tumultoase de după Adunarea Națională de la Alba Iulia.
Martor ocular la acest eveniment, Sidonia Docan nota în memoriile sale următoarele rânduri: „Mic și mare alergă spre Piața Mathia la primirea Armatei române la Cluj. Nu-i vis? […] Intrarea armatei în frunte cu generalii Neculcea și Gherescu, de înfățișare marțială, produce o emoție indescriptibilă.
Plâng bărbații, plâng femeile, copiii, toți zguduiți de o emoție sfântă. Apoi și horă în jurul pieții, în jurul lui Mathia”.
”Prin figura luminoasă a Sidoniei Docan aducem un omagiu milioanelor de români, bărbați și femei, tineri și vârstnici care acum mai bine de un secol au reușit să-și concentreze energiile creatoare făurind statul național român, fapt pentru care merită pe deplin cunoașterea, prețuirea și recunoștința noastră”, a conchis Ovidiu Muntean.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Campanie de donare de sânge la Cluj. Criterii care trebuie să fie îndeplinite pentru a putea dona

Echipa “Donează sânge, fii erou!” organizează o campanie națională de donare de sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină Cluj-Napoca în perioada 4-15 decembrie 2023, voluntarii urmând să fie prezenți de luni până vineri, între orele 7:30-13:30, asistând personalul și oferind mici atenții donatorilor.
”De asemenea, donatorii obțin bonuri de masă în valoare de 67 de lei, o adeverință pentru o zi liberă de la locul de muncă/unitatea de învățământ și o reducere de 50% la abonamentele pentru mijloacele de transport în comun.
Lipsa sângelui este o importantă problemă a sistemului medical din România, sângele neavând un substitut. Transfuziile sanguine sunt esențiale pentru pacienții care suferă de boli precum anemii severe sau diferite forme de cancer și cei implicați în accidente”, arată organizatorii.
Condiții de îndeplinit
Principalele criterii pe care trebuie să le îndepliniți pentru a putea dona sânge:
-vârsta: 18-60 ani;
-greutate: peste 50 kg;
-să nu suferiți de boli cronice (diabet, cancer, ciroză hepatică, boli autoimune, alte boli
infecțioase, etc.);
-miopie forte peste (-) 6 dioptrii;
-să nu aveți alergii severe (cele sezoniere, minore nu sunt criteriu de excludere)
-să nu fi suferit intervenții chirurgicale majore în ultimele 6 luni, operații minore în ultimele 3 luni,
sau intervenții stomatologice mici în ultimele 7 zile;
-să nu urmați vreun tratament medicamentos (suplimentele alimentare precum vitaminele și
mineralele, de exemplu vitamina C și Zinc, sunt acceptate);
-să nu vă fi tatuat și să nu vă fi pus piercing în ultimele 6 luni;
-să nu fiți în perioada menstruală (sau cu 5 zile înainte sau după);
-să nu consumați alcool și alimente bogate în grăsimi cu 48h înaintea donării;
-să nu fumați in dimineața donării și la o ora după.
Proiect al studenților
”Donează sânge, fii erou!” este un proiect al organizației studenților mediciniști Cluj-Napoca, parte a Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR) și parte a programului Standing Committee On Public Health (SCOPH) din cadrul International Federation of Medical Students’ Associations.
Proiectul este susținut de către Institutul Național de Transfuzie Sanguină ”Prof. Dr. C. T. Nicolau” și de către Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

Primarul Bogdan Pivariu anunță că porțiunea străzii Răzoare din Florești, începând de la Biserica Ortodoxă și până la numarul 197, intră în modernizare, după ce în cadrul ședinței de Consiliu Local de marți a fost votat studiul de fezabilitate privind acest proiect, inclusiv culoarul de exproprieri.
Bogdan Pivariu anunță lărgirea și modernizarea străzii Răzoare din Florești
”În cadrul lucrărilor de modernizare sunt incluse și exproprieri de terenuri care vor permite lărgirea și modernizarea aceatui segment de drum.
În cadrul proiectului vor fi incluse 2 benzi de circulație în două sensuri, trotuare de ambele părti ale carosabilului de minim 1 m, stație de autobus, stație de încărcare mașini electrice, parcări.
Acest segment de drum a fost modificat provizoriu în sens sens unic din motive de siguranță a riveranilor și a celorlați participanți la trafic”, a spus Pivariu.
Efectele investiției
Acesta a precizat că realizarea investiției va conduce la fluidizarea traficului pe zonele adiacente prin asigurarea atât a unei circulații rutiere pe ambele sensuri cât și introducerea transportului public în comun, îmbunatatirea accesului riveranilor si participanților la trafic, modernizarea trotuarelor pentru traficul pietonal, reducerea noxelor, îmbunătățirea calității vieții, creșterea potențialului economic.

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) ocupă prima poziție în țară (din 8 universități incluse), poziția 159 în Europa (din 493 de universități incluse) și poziția 335 la nivel internațional (din 1403 universități incluse) în clasamentul universităților sub aspectul dezvoltării durabile (sustenabilității) realizat de compania britanică QS și dat publicității marți, 5 decembrie 2023. Vezi AICI.
„Universitățile incluse în clasamentul QS al sustenabilității au fost analizate din perspectiva a trei criterii: (1) impactul asupra mediului (ex. prin programele academice, prin cercetare științifică și prin implementarea mecanismelor și politicilor asociate sustenabilității); (2) impactul asupra societății (ex. angajabilitatea absolvenților, reputația în societate și parteneriatele cu industria; politici de egalitate; contribuția academică la sănătate și bunăstare prin educației și cercetare; impactul social al unei educații de calitate și bazată pe cercetare; și schimbul de cunoaștere), respectiv (3) guvernanța (ex. mecanisme moderne și eficiente de decizie, etică, transparență financiară și implicarea studenților).
UBB Cluj-Napoca, PRIMA în țară în clasamentul QS al sustenabilității 2024
„În lumea actuală, rezultatele academice ale universităților – absolvenți prin educație de calitate; generarea de cunoaștere prin cercetare științifică și relații inovative cu mediul socio-economic – și guvernanța proprie sunt tot mai mult raportate la indicatorii de dezvoltare durabilă, semn că o universitate este relevantă atât academic, cât și pentru lumea în care funcționează.
În acest an UBB a ocupat cea mai bună poziție în țară prin prisma academică (reunind performanțele în diverse rankinguri academice relevante) și mă bucur că, așa cum se vede prin acest nou ranking, această performanță academică este una importantă și pentru lumea în care trăim în prezent și pe care dorim să o construim în viitor.
„UBB are în sinteză cea mai bună performanță din România”
Iar performanța este nu doar bună, ci este foarte bună: prima în țară, între primele 33% la nivel european și între primele 25% la nivel internațional, ceea ce este congruent și cu găzduirea Catedrei UNESCO în Schimbări climatice și Dezvoltare durabilă la UBB. În fine mă bucur să văd că în zona indicatorilor specifici suntem primii mai ales în ariile educaționale și de cercetare la interfața cu sustenabilitatea, inclusiv la angajabilitate și parteneriatul cu industria, iar prin noul program UBBMed și în zona de „health & wellbeing” ”, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.
Pe parcursul anului 2023, luând în considerare toate rankingurile incluse în metarankingurile universitare/naționale publicate până în prezent, UBB are în sinteză cea mai bună performanță din România: (1) Poziția 801 – 850 în clasamentul britanic global QS – prima în România; de asemenea, în acest clasament pentru Europa este prima din țară, ocupă poziția 15 în Europa de Est și poziția 260 în Europa; (2) Poziția 923 (top 4,5%) în clasamentul CWUR/Centre for World University Ranking – prima în România; (3) poziția 1157 (Quartilul 1) în clasamentul Scimago al universităților – prima în România; (4) Poziția 1058 în clasamentul Leiden – prima în România; (3) Poziția 1001-1200 în clasamentul Times Higher Education (alături de încă trei universități din țară și după alte două universități din țară).
Nicio universitate românească nu a fost inclusă în clasamentul chinez Shanghai/ARWU și în cel taiwanez NTU (ambele rankinguri se bazează mai ales pe publicații de tip articol din zona științelor, indexate Web of Science).
„UBB a ocupat constant prima poziție în țară”
„Așa cum am spus și în alte contexte, fluctuațiile poziției UBB în diverse rankiguri – ex. prezențe, absențe, poziții/ranguri diferite – sunt determinate mai ales de nuanțele diferite în criteriile de clasificare, dar sunt corectate prin metarankinguri, iar UBB are, sub acest aspect, cea mai bună performanță din istoria sa.
Astfel, în „Metarankingul Universitar” (publicat pentru prima dată în 2016 pentru anul 2016 de către Ministerul Educației, iar ulterior, cu aceeași metodologie, de alte organizații academice), care reunește 9 rankinguri/clasamente internaționale majore ale universităților, UBB a ocupat constant prima poziție în țară și a crescut constant ca performanță din 2016 până în 2022.
În „Metarankingul Național” (publicat pentru prima dată în anul 2022 pentru 2021 de către Ministerul Educației), care reunește 9 clasamente internaționale majore ale universităților, UBB a ocupat constant prima poziție în țară și a crescut ca performanță din 2021/2022 în 2022/2023”, subliniază, în acest context, rectorul UBB”, se arată în comunicatul UBB.

Compania de Transport Public Cluj-Napoca SA informeaza publicul calator din Floresti ca pentru finalizarea lucrarilor in proiectul de infrastructura „Sistematizare si deschidere noi drumuri in zona strazilor D. Tautan – D. Mocanu 1 si 2 se impune restrictionarea circulatiei auto in data de 06.12.2023, intre orele 8:30 – 11:00 pe str. D. Tautan pentru lucrari de asfaltare.
In acest interval orar linia M 22 va circula deviat pe str. A. Iancu (E 60), cu intoarcere in sensul giratoriu din Luna de Sus si va avea in Floresti statiile comune cu liniile M 23 si M 24.
CTP Cluj: Linia M22 va circula DEVIAT în Florești, în 6 decembrie
In apropierea intersectiei cu str. D. Tautan, pe sensul spre Cluj-Napoca, se infiinteaza o statie provizorie pentru preluarea calatorilor din proximitatea zonei afectate de lucrari