Connect with us

ACTUALITATE

FOTO/ Comori ale Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei: Documente și fotografii legate de activitatea Sidoniei Docan în Senatul Național Român din Ardeal – noiembrie-decembrie 1918

Publicat


Cluj24.ro și Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) Cluj-Napoca au lansat o campanie de prezentare a vestigiilor din patrimoniul muzeului, cu scopul de a le face cunoscute vizitatorilor.

Sidonia Docan (1868-1948) a fost fiica avocatului clujean Alexa Pop și a Anei născută Lemény.

În anul 1894 s-a căsătorit cu George I. Docan, mare proprietar și locotenent de cavalerie în rezervă, descendent al unei vechi familii de boieri din Moldova.

S-a stabilit inițial la Bârlad iar după moartea soțului ei a revenit la Cluj unde, după izbucnirea Primului Război Mondial, a organizat alături de avocatul Amos Frâncu și de medicul Basil Bașotă Ambulanța ”Petran”, un spital pentru militarii români răniți sau bolnavi.

În acești ani, în calitate de „soră conducătoare de Cruce Roșie”, s-a remarcat prin activități medicale și cu scop caritativ pentru ameliorarea suferințelor răniților aflați la tratament în spitalele din Cluj.

În 4 noiembrie 1918, d-na Docan a fost desemnată în funcția de secretară a Senatului Național Român din Ardeal, primul organ democratic românesc din Cluj condus de dr. Amos Frâncu și apoi de dr. Emil Hațieganu.

Unde s-a constituit Garda Națională Română

”Adunarea de constituirea Senatului și a Gărzii Naționale Române s-a desfășurat în clădirea actuală din Piața Unirii, nr. 10. Cu această ocazie,pentru prima dată, un grup de studenți a purtat tricolorul românesc pe străzile Clujului.

Tinerii universitari au primit steagul în curtea Bisericii Bob de la protopopul greco-catolic Elie Dăianu, cel care l-a scos dintr-o ascunzătoare din tinda bisericii.

Prin urmare, tinerii au luat steagul, s-au încolonat și au purtat tricolorul în triumf din curtea bisericii și până la locul adunării din Piața Unirii”, a explicat Ovidiu Muntean, șef Secție Istorie în cadrul MNIT.

În continuare, activitatea organizatorică a doamnei Sidonia Docan a fost una deosebit de rodnică.

Ea a participat la Adunarea Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918și, în calitate de delegată a Reuniunii Femeilor Române din Cluj, și a votat Rezoluția Unirii ce consfințea unirea Transilvaniei cu România.

Panoul cu emblema ”Senatul Național Român din Ardeal”

De numele său se leagă unul dintre cele mai importante exponate tematice referitoare la anul 1918, aflate în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, și anume Panoul cu emblema ”Senatul Național Român din Ardeal”. Panoul a fost descoperit în depozitul muzeului, a fost inventariat și apoi restaurat în cadrul Laboratorului de specialitate.

Inițial era un panou cu Crucea Roșie

”Povestea acestui obiect muzeal merită amintită aici pe scurt ca fiind o mărturie a efortului rapid de organizare al românilor din Cluj în acele zile maximă intensitate de la începutul lunii noiembrie 1918. Așadar, sub stratul actual de vopsea s-a descoperit o cruce roșie și sigla Ambulanța Petran, dovadă a faptului că panoul cu ramă din lemn (dimensiuni: 280x 95 cm) a fost inițial amplasat la sediul administrativ al spitalului românesc cu același nume, înființat în toamna anului 1914, unde, așa cum am văzut mai sus, Sidonia Docan activa în calitate de soră medicală de Cruce Roșie”, a explicat Muntean.

Potrivit acestuia, pentru a instala și organiza rapid activitatea Senatului Național în clădirea Băncii „Economul”, este evident faptul că d-na Docan, proaspăt numită în calitate de secretară, a comandat grabnic atelierului de pictură Grátz revopsirea vechiului panou cu noua emblemă a Senatului și ulterior l-a amplasat pe clădirea băncii românești, alături de „flamura tricoloră” donată de femeile române în 12 noiembrie 1918.

Trupele ungare, somate să părăsească orașul Cluj

”La scurt timp după ce Adunarea Națională din 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia a adoptat Rezoluția Unirii au început presiunile și amenințările la adresa românilor, venite de la autoritățile civile dar mai ales din partea militarilor unguri aflați încă în cazărmile din Cluj.

Ultimii au cerut îndepărtarea imediată de pe clădirea Băncii <<Economul>> a simbolurilor naționale românești și chiar au pus la cale un plan de aruncare în aer a băncii în care se aflau instituțiile reprezentative ale românilor din Cluj”, a mai spus muzeograful clujean.

Ovidiu Munteanu a subliniat că tensiunea era în creștere în oraș la mijlocul lunii decembrie 1918 iar evenimentele s-au precipitat și mai mult după ce armata română, având sprijinul generalului francez Henri Mathias Berthelot, a trecut linia demarcațională stabilită anterior pe cursul râului Mureș – Reghin – Bistrița prin prevederile Convenției militare de la Belgrad.

În consecință, generalul Constantin Neculcea, comandantul Diviziei a VII-a Infanterie, a somat trupele armatei ungare să părăsească rapid garnizoana Clujului (18 decembrie 1918).

Octavian Petrovici, mort al națiunii române

”În data de 19 decembrie 1918, în cursul acestei evacuări a trupelor ungare din Cluj, a avut loc cel mai grav incident care a marcat comunitatea românească din oraș și anume atacul armat asupra sediului Senatului Național Român.

Garda națională românească, aflată în clădirea Băncii <<Economul>>, a fost puternic atacată de soldați din batalionul secuiesc condus de căpitanul Werböczi și, în schimbul de focuri, a fost ucis tânărul Octavian Petrovici iar alți cinci români au fost răniți”, a precizat Muntean.

Impresionată de curajul gardiștilor români care au apărat cu vitejie tricolorul, Sidonia Docan scria în Jurnalul său: „Ziua de 19 decembrie e zi de asalt și asupra Senatului. Batalionul secuiesc al lui Werböczi a atacat garda noastră. Avem un mort, pe Cornel Petrovici, și 5 răniți. Flamura femeilor române pe front[on] [este] ciuruită de gloanțe dar persistă și rămâne”.

În 21 decembrie 1918, tânărul de doar 15 ani a fost înmormântat cu onoruri militare în Cimitirul central iar comunicatul Consiliului Național Român din Cluj l-a declarat „mort al națiunii române”.

În amintirea lui Octavian Petrovici, strada unde se afla acum mai bine de un secol Banca„Economul” îi poartă astăzi numele iar o placă memorială amintește trecătorului grăbit de jertfa sa. (Fig 8-9)

Armata regală să fie întâmpinată cu steaguri tricolore

În 22 decembrie 1918, organismul politic al românilor din Cluj a lansat un manifest adresat „Tuturor fruntașilor și întregului popor român din Cluj, jur și Munții Gilăului” prin care se anunța că, în 24 decembrie 1918, Brigada a 13-a de infanterie condusă de generalul Anton Gherescu va intra în Cluj și a invitat pe români să întâmpine armata regală cu steaguri tricolore: „Orice inimă românească saltă în vederea oștirii neînvinse românești ce vine să desrobească moștenirea noastră sfântă: Ardealul românesc unit pentru vecie cu România.

Una și nedespărțită de la Nistru pân’ la Tisa […] Brigada viteazului neîntrecut: General Gherescu, luptătorul de la Oituz, Cireșoaia, Mărești și Mărășești, va sosi Marți în 24 l. c. st. n. 11 st. v. înainte de amiazi la Cluj, ca să-l ocupe pe vecie cu glorioasele regimente 14 Roman și 15 Războieni[…]

Pe atunci să veniți în frunte cu Gardele Naționale înarmate și sub steaguri tricolore la Clujul nostru. Strigați cu toții: Trăiască România Mare ! Urra Împăratul Românilor: Ferdinand! Urra Oștirea română!”.

Intrarea Armatei Române în Cluj

Prin urmare, marți, 24 decembrie 1918, a avut loc intrarea armatei române în Cluj, eveniment istoric de mare rezonanță care a pus capăt stării de tensiune care domina viața orașului în acele zile tumultoase de după Adunarea Națională de la Alba Iulia.

Martor ocular la acest eveniment, Sidonia Docan nota în memoriile sale următoarele rânduri: „Mic și mare alergă spre Piața Mathia la primirea Armatei române la Cluj. Nu-i vis? […] Intrarea armatei în frunte cu generalii Neculcea și Gherescu, de înfățișare marțială, produce o emoție indescriptibilă.

Plâng bărbații, plâng femeile, copiii, toți zguduiți de o emoție sfântă. Apoi și horă în jurul pieții, în jurul lui Mathia”.

”Prin figura luminoasă a Sidoniei Docan aducem un omagiu milioanelor de români, bărbați și femei, tineri și vârstnici care acum mai bine de un secol au reușit să-și concentreze energiile creatoare făurind statul național român, fapt pentru care merită pe deplin cunoașterea, prețuirea și recunoștința noastră”, a conchis Ovidiu Muntean.

 

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Cereri ale LGBT+, aprobate de Biden în prima zi de mandat la Casa Alba

Publicat

Pronumele cu gen neutru pot fi de acum înainte selectate de persoanele care contactează guvernul american, după ce Joe Biden a semnat în prima zi a mandatului său de preşedinte al SUA mai multe ordine executive, printre care şi unul împotriva discriminării persoanelor LGBT+, relatează Thomson Reuters Foundation.

Nici bărbat, nici femeie

Cei care se identifică drept persoane ”non-binare”, adică nu se consideră nici bărbat, nici femeie, pot începând de joi să selecteze titlul ‘Mx’ pe pagina de contact a website-ului Casei Albe, unde a fost adăugată şi o listă derulantă cu pronume, inclusiv ”ei” (they/them).

Această decizie marcheză şi o schimbare faţă de administraţia preşedintelui Donald Trump, care le-a interzis persoanelor transgender să se înroleze în armată şi a emis dispoziţii care subliniază importanţa sexului biologic în faţa identităţii de gen.

Susţinătorii LGBT+ au primit favorabil noua abordare promovată de preşedintele Biden. ”În prima zi, administraţia Biden a luat imediat măsuri pentru a include în discuţie persoanele trans, non-binare şi nonconforme genului”, spune Kate Ellis, care conduce grupul GLAAD de susţinere a comunităţii LGBT+. ”Cercetările au arătat că recunoaşterea şi respectarea pronumelor noastre pot face diferenţa pentru sănătatea şi bunăstarea noastră – mai ales în cazul tinerilor LGBTQ”, susţine Ellis.

În sprijinul acestei opinii, un studiu al grupului The Trevor Project, realizat pe un eşantion de 40.000 de persoane LGBT+ cu vârste cuprinse între 13 şi 24 de ani, susţine că 28% dintre cei care au spus că nimeni nu a dorit să le folosească pronumele alese de ei au încercat să se sinucidă anul trecut, faţă de 12% dintre aceia care spun că cei mai mulţi le-au folosit acele pronume.

Nu discriminare sexuală din partea agenţiilor federale

Preşedintele Biden a mai semnat în prima zi de mandat şi un ordin executiv care stabileşte că agenţiile federale ale SUA nu trebuie să discrimineze pe baza orientării sexuale sau a identităţii de gen. ”Copiii trebuie să poată învăţa fără teama de a li se refuza accesul la toaletele publice, vestiare sau sporturi şcolare”, se menţionează în ordinul semnat de noul preşedinte al SUA. La rândul lor, ”adulţii trebuie să poată să-şi câştige traiul şi să-şi urmeze vocaţia ştiind că nu vor fi concediaţi, retrogradaţi sau trataţi necorespunzător pentru că merg acasă împreună cu cineva anume sau pentru că modul în care se îmbracă nu este conform stereotipurilor bazate pe sex”, spune acelaşi ordin.

De altfel, în timpul campaniei electorale Biden a publicat o lungă listă cu revendicări ale LGBT+ pe care a promis că le va pune în aplicare şi a spus de asemenea că în primele 100 de zile de mandat doreşte să adopte legislaţia ”Equality Act”, care va incrimina discriminarea persoanelor LGBT+. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

ESENȚIAL CLUJ24.RO/ Principalele știri din ultimele 24 de ore

Publicat

Cluj24.ro prezintă principalele 5 știri locale din ultimele 24 de ore:

Zona pârtiei Mărișel se va dezvolta prin case cu energie regenerabilă și parcări pe marginea drumului

Prefectul cere doze suplimentare de vaccin la Cluj

Tânără agresată sexual de către un bărbat pe peronul gării din Cluj-Napoca

FOTO/Noaptea, ca hoții… de pubele. Locuitorii din Borhanci se plâng că le sunt furate pubelele de gunoi

VIDEO/ PREMIERĂ națională: Clujenii se pot programa online pentru eliberarea cazierului judiciar

Citește mai departe

ACTUALITATE

METEO. Iarnă de primăvară. Cum va fi vremea azi, 22 ianuarie, la Cluj

Publicat

Vremea la Cluj azi este rece cu temperaturi de iarnă. Maxima este înregistrată în jurul orei 15:00, la 8 grade Celsius, iar cerul va fi pe tot parcursul zilei acoperit de nori.

Șansele de precipitații sunt de 45%  iar cantitatea de precipitații este zero. Vântul va sufla în medie cu 10 km/h. Pe arii restrânse vor fi și rafale de maxim 14 km/h.

Minima este de 2 grade Celsius la ora 06:00, iar în timpul dimineții vântul suflă cu 9 km/h.

Citește mai departe

ACTUALITATE

CARANTINĂ pentru toţi cei care ajung cu AVIONUL în SUA. Decizia lui Joe Biden

Publicat

Preşedintele american, Joe Biden, a anunţat joi că o orice persoană care ajunge cu avionul în Statele Unite va fi obligată de acum înainte să intre în carantină, notează AFP.

Prezentând planul său de luptă împotriva COVID-19, noul lider de la Casa Albă a anunţat, de asemenea, că pasagerii vor trebui să prezinte un test negativ.

Întrebat despre obiectivul său afişat de 100 de milioane de vaccinări în 100 de zile este ambiţios, el a reacţionat ferm: ‘Când l-am anunţat, toţi aţi spus că nu va fi posibil. Haide, nu vorbiţi serios!’. AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate