CULTURA
EXCLUSIV. Frontiera (Limesul) provinciei romane Dacia, inclusă în patrimoniul mondial UNESCO. Cuprinde 300 de fortificații

Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO a aprobat, sâmbătă, la New Delhi (India), includerea Limesului, frontiera provinciei romane Dacia, în patrimoniul UNESCO, fiind vorba de aproximativ 300 de turnuri, fortificații, ziduri și alte elemente care urmează să fie salvate, conservate și puse în valoare.
Limesul Dacic este unul dintre cele mai lungi sectoare de graniță terestră ale unei provincii din Imperiul roman, întinzându-se pe mai mult de 1500 km.
Președintele Comisiei Naționale Limes este Felix Marcu, directorul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) Cluj-Napoca, acesta fiind prezent la New Delhi în momentul anunțului, alături de ministrul Culturii, Raluca Turcan.
Turcan: Zi istorică pentru patrimoniul românesc!
Evaluarea dosarului
Castrele romane de la Turda și Bologa
În urma deciziei de sâmbătă, Limesul Daciei devine parte din rețeaua globală de situri UNESCO, ceea ce înseamnă că peste 300 de fortificații din județele Cluj, Bistrița-Năsăud și Sălaj sunt protejate și promovate la nivel mondial.
Printre acestea se numără Castrul Legiunii V Macedonica de la Potaissa (Turda), castrul roman de la Bologa, rezervația arheologică de la Porolissum (Zalău).
Dosarul de nominalizare a Limesului Dacic pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a fost depus în 31 ianuarie 2023, documentația fiind elaborată de reprezentanții Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, coordonați de Felix Marcu și Monica Gui și de cei ai Institutului Național al Patrimoniului, coordonați de Irina Iamandescu și Raluca Grama.
Programul Național Limes, din 2014
Din cei peste 7000 km ai frontierelor romane din jurul Mediteranei, Dacia va contribui cu circa 1500 de km de frontiere compuse din situri arheologice: fortificații mai mari sau mai mici, turnuri de semnalizare, așezări civile, drumuri, instalații termale, valuri artificiale de pământ sau porțiuni de ziduri. La nivelul țării se cunosc în total peste 70 de castre, 50 de mici fortificații si mai mult de 150 de turnuri.
Cercetarea și documentarea acestora au constituit obiectivul principal al Programului Național Limes, alături de nominalizarea siturilor aflate de-a lungul Dunării, proiect inițiat în 2014 de ministrul Culturii de atunci, clujeanca Hegedüs Csilla, și continuat apoi de toți succesorii săi.
Limes-ul roman străbate Transilvania, Oltenia şi o mică parte din Banat şi Muntenia, iar scopul programului este cercetarea şi punerea în valoare a siturilor arheologice din toate aceste zone.
Cea de-a 46-a sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO are loc la New Delhi, în India, în perioada 21-31 iulie.
Mai multe despre proiectul Limes puteți citi AICI.
Comitetul Patrimoniului Mondial a mai aprobat, sâmbătă, includerea în patrimoniul UNESCO și a ansamblului monumental Brâncuși de la Târgu Jiu, la anunțul de aprobare fiind prezent și primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu.
Patrimoniul UNESCO în România
Lista patrimoniul mondial UNESCO din România include, în total, 11 obiective: Delta Dunării, satele cu biserici fortificate din Transilvania, Mănăstirea Horezu, bisericile și mănăstirile din Moldova, centrul istoric al Sighișoarei, bisericile din lemn din Maramureș, cetățile dacice din Munții Orăștiei, pădurile primare și bătrâne de fag din Carpați, peisajul minier de la Roșia Montană, ansamblul monumental Brâncuși de la Târgu Jiu și Limesul provinciei romane Dacia.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Bătăi între suporterii U și CFR după derby-ul Clujului. Jandarmii au dat amenzi de 2.800 de lei

Jandarmii Clujeni au dat 6 amenzi după derby-ul Clujului între echipele de fotbal U și CFR, în urma conflictelor între suporteri celor două echipe.
Un copil de 14 ani a ajuns la spital luni seara în urma unui conflict care a avut loc lângă stadionul Cluj Arena, iar jandarmii au intervenit pentru a opri o bătaie între suporterii celor două echipe și pe strada Mamaia.
Bătăi între suporterii U și CFR după derby-ul Clujului
După finalul meciului dintre U și CFR Cluj, în jurul orei 23:15, pe strada Splaiul Independenței, a avut loc un incident în care au fost implicați suporteri ai celor două echipe. Echipajele de jandarmi care monitorizau zona apropiată stadionului Cluj Arena au fost sesizate cu privire la acest eveniment și s-au deplasat imediat la locul unde avea loc altercația, arată reprezentanții Jandarmeriei.
Jandarmii au constatat faptul că doi băieți au fost agresați de către un grup de persoane, care la vederea autospecialelor de jandarmi, au luat-o la fugă. ”La fața locului am identificat o persoană rănită în zona feței, căreia i-am acordat primul ajutor și am solicitat prin intermediul SNUAU 112 un echipaj medical”, au transmis reprezentanții Jandarmeriei.
Trei minori, suporteri ai CFR Cluj, au fost atacați de un grup de suporteri ai „U” Cluj. Unul dintre ei a ajuns la spital.
Bătaie între suporteri și pe strada Mamaia
Ulterior, pe strada Mamaia a izbucnit un alt conflict între suporterii celor două echipe de fotbal. ”Au fost identificate 6 persoane, suporteri ai echipelor CFR și Universitatea Cluj. Jandarmii au aplicat 6 amenzi contravenționale în valoare de 2.800 de lei, pentru provocare și participare la scandal”, au transmis reprezen.
EVENIMENT
Emil Boc, după meciul „U” Cluj – CFR Cluj 1-0: Au fost ani consecutivi în care CFR-ul câștiga toate meciurile, acum s-a inversat

După meciul din play-off-ul Ligii 1 între Universitatea Cluj și CFR Cluj, câștigat de „U” Cluj cu scorul de 1-0, primarul Emil Boc a apreciat atmosfera din tribune și spiritul fair-play dintre echipe.
Derby-ul dintre Universitatea Cluj și CFR Cluj, disputat luni, 31 martie, în play-off-ul Ligii 1, s-a încheiat cu victoria „studenților”, scor 1-0, însă, potrivit primarului Emil Boc, adevăratul câștigător a fost Clujul:
„Show în tribune, spectacol pe teren, Clujul, până la urmă, a câștigat din toate punctele de vedere. Despre asta este vorba, despre șansa la Cluj, la noi acasă, fără să fim nevoiți să mergem sute de kilometri, să vedem un meci de play-off, între două echipe din Cluj. Este istorie ce se întâmplă la Cluj în momentul acesta și arată capacitatea acestui oraș: dacă tragem în direcția corectă, indiferent de unde venim fiecare, dar dacă tragem, la Cluj, iată că se pot obține asemenea lucruri fabuloase”, a declarat edilul, la Ziua Live.
„Atmosfera din tribune a fost absolut fabuloasă”
Primarul Clujului a lăudat atmosfera senzațională din tribune și a evidențiat faptul că orașul demonstrează încă o dată că poate găzdui, cu fair-play și respect reciproc, un astfel de meci.
„Atmosfera din tribune a fost absolut fabuloasă. Faptul că la Cluj, iată, după vremuri în care lumea spunea că aceste două echipe nu pot juca în același oraș, iată că se poate, cu respect, cu galerie, cu atmosferă, cu susținerea cu fairplay a fiecărei echipe. Asta e normalitatea pe care ne-o dorim cu toții, în acest oraș putem să trăim cu toții, și români, și maghiari, dar și în fotbal putem să ne respectăm și să avem o asemenea performanță. Cu atât mai mult este de apreciat performanța ambelor echipe care au ajuns în play-off”, a mai spus Emil Boc.
„Acum s-a inversat un pic”
Referindu-se la evoluția ambelor echipe, primarul a lăudat performanța „U” Cluj, care continuă un drum fabulos început în 2016, dar și pe CFR Cluj, care, deși a dominat în anii anteriori, a arătat în continuare o echipă de valoare. De asemenea, primarul a felicitat antrenorii ambelor echipe pentru profesionalism și dedicare.
„Universitatea continuă un drum fabulos început în 2016, amintiți-vă că jucat cu Mintiu Gherlii, cu Triteni. Îi felicit pe toți! O dată mai pierzi, o dată mai câștigi, asta este. Au fost ani consecutivi în care CFR-ul câștiga la pas toate meciurile, acum s-a inversat un pic, dar, până la urmă spectacolul contează”, a conchis edilul.

Miercuri, 2 aprilie, mai multe străzi din comuna Florești nu vor avea apă potabilă, din cauza unor lucrări la rețeaua de alimentare.
Datorită unor lucrări programate la rețeaua de alimentare cu apă potabilă, în data de 02.04.2025, se va întrerupe furnizarea apei potabile în localitatea Florești.
Miercuri, 2 aprilie, între orele 8:00 – 16:00, vor fi afectate următoarele străzi:
- Avram Iancu (nr. 1-423 partea dreaptă)
- Muzeul Apei
- Stadionului
- Cășanilor
- Digului
- Someșului
- Plopilor
- Tineretului
- Horea
- Cloșca
- Crișan
- Morii
- Lazu
- Lazu Morii
- Trandafirilor
- Andrei Mureșanu
- Gheorghe Doja
- Barbu Lăutaru
- Mihail Kogălniceanu
- Nicolae Bălcescu
- Tudor Vladimirescu
- Simion Bărnuțiu
- Sportului
- Balastierei
- Cardinal Iuliu Hossu
- Colonia de Sub Deal
EVENIMENT
FOTO. Mașină în FLĂCĂRI la Vâlcele. Două echipaje de pompieri intervin pentru a stinge incendiul

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente pentru stingerea unui incendiu care a cuprins un autoturism.
Mașina cuprinsă de flăcări se află la intrarea în localitatea Vâlcele.
Mașină în FLĂCĂRI la Vâlcele
Potrivit reprezentanților ISU Cluj, flăcările se manifestă generalizat. Din fericire nu există victime. La intervenție iau parte două echipaje de pompieri.
Revenim cu amănunte.
Foto: ISU Cluj