Connect with us

CULTURA

A fost DEPUS dosarul de nominalizare a Limesului Dacic pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO

Publicat


participanti eveniment unesco

În 31 ianuarie 2023 a fost depus dosarul de nominalizare a Limesului Dacic pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, un moment istoric pentru cercetarea arheologică din România. Documentația pentru acest dosar a fost elaborată de reprezentanții Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, coordonați de Felix Marcu și Monica Gui și de cei ai Institutului Național al Patrimoniului, coordonați de Irina Iamandescu și Raluca Grama.

dosar limes 2

„Ziua de 31 ianuarie 2023 a însemnat un moment important pentru România și, mai mult, pentru cercetarea arheologică românească: s-a depus depus dosarul de nominalizare a Frontierelor Imperiului Roman (FRE), mai precis ale Daciei, la UNESCO-Paris. Astfel, eforturile sistematice de peste 130 de ani, dar, mai ales, eforturile reunite ale atâtor entități, specialiști, cercetători din cadrul Programului Național Limes, început acum 8 ani, și-au găsit încununarea: majoritatea siturilor arheologice din Dacia sunt incluse în aplicația înaintată la UNESCO, în Paris. Acest rezultat este, de fapt, abia începutul.

Toți specialiștii din Europa aveau îndoieli până acum câțiva ani că România va reuși să propună Frontierele Imperiului Roman = Frontiers of the Roman Empire (FRE) din Dacia pe listele Patrimoniului Mondial. Din mai multe motive, toate obiective, legate în special de dimensiunile și complexitatea siturilor care compun aceste granițe. Limesul dunăren a fost inclus, în schimb, într-un proiect (Danube Limes Brand) care a inițiat documentarea siturilor în vederea înscrierii pe listele UNESCO, dar, dosarul pentru segmentul de est, deci și România, a rămas, încă, în curs de elaborare. (Felix Marcu, manager al Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei și președinte al Comisiei Naționale Limes).

dosar limes 1

Evenimentul de depunere a dosarului de nominalizare la Paris a avut loc cu participarea reprezentantului Delegației Permanente a României pe lângă UNESCO, E.S. Simona-Mirela Miculescu, și a coordonatorilor acestui dosar: Irina Iamandescu (director adjunct al Institutului Național al Patrimoniului și punct focal național al României pentru Convenția privind protecția patrimoniului mondial, cultural și natural), Felix Marcu (manager al Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei și președinte al Comisiei Naționale Limes), precum și Barry Gamble, expert și consultant internațional în patrimoniu cultural.

felix marcu 2

Felix Marcu

Limesul dacic va intra în curând într-o companie selectă. Din cei peste 7000 km ai frontierelor romane din jurul Mediteranei, Dacia va contribui cu circa 1500 de km de frontiere compuse din situri arheologice: fortificații mai mari sau mai mici, turnuri de semnalizare, așezări civile, drumuri, instalații termale, valuri artificiale de pământ sau porțiuni de ziduri. Cercetarea și documentarea acestora au constituit obiectivul principal al Programului Național Limes, alături de nominalizarea siturilor aflate de-a lungul Dunării. A fost inițiat în 2014 de Ministrul Culturii de atunci, doamna Csilla Hegedüs, continuat apoi de către toți ceilalți miniștri ai culturii și asumat acum de către Ministrul Culturii, domnul Lucian Romașcanu. Programul a fost și este o prioritate în Planul de Guvernare, activitățile fiind desfășurate sub egida Ministerului Culturii.

felix marcu 1

Dacă cele 285 de situri propuse acum vor fi incluse pe listele UNESCO, nu vor mai fi doar bunurile noastre culturale, ci ale întregii umanități, pentru a le lăsa moștenire generațiilor următoare, aceasta fiind deviza Patrimoniului Universal. Este necesar ca acesta să fie un impuls pentru creșterea respectului pentru monumente, trebuie să învățăm să le valorificăm fără să le afectăm, să cunoaștem mai bine istoria, să fim mai detașați în perceperea ei; doar așa ne vom respecta pe noi înșine. (Felix Marcu, manager al Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei și președinte al Comisiei Naționale Limes)

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei a dus cercetarea arheologică la un alt nivel

Documentația pentru acest dosar a fost elaborată de reprezentanții Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, coordonați de Felix Marcu și Monica Gui, și de cei ai Institutului Național al Patrimoniului, coordonați de Irina Iamandescu și Raluca Grama. Sunt mulți cei care au contribuit cu informațiile care au stat la baza întocmirii dosarului, care cuprinde 5 volume reprezentând peste 3000 de pagini: în special reprezentanții Muzeului Național de Istorie a României (au elaborat fișele anexe la 33 de situri), ai Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni (au elaborat fișele anexe la 5 situri), și ai Muzeul Județean Mureș (au elaborat fișele anexe la 16 situri) instituții responsabile cu documentarea siturilor din sud-estul Daciei și din estul Transilvaniei. MNIT a avut în responsabilitate majoritatea covârșitoare a siturilor ((au elaborat fișele anexe la 231 de situri), a celor care compun granița de vest a Daciei și a celor ce formează cel mai complex sector, de nord și de nord-vest. În plus, reprezentanții MNIT au elaborat și coordonat dosarul propriu-zis, în special primele capitole.

limes 1903

limes 1903

Felix Marcu: Demersul ar fi fost imposibil fără cei care au contribuit la cercetarea acestor monumente și îi menționez doar pe câțiva, pe cei care nu o mai pot face în mod direct: K. Torma, Gr. G. Tocilescu, P. Polonic, A. Buday, Em. Panaitescu, C. Daicoviciu, M. Macrea, D. Tudor, I. Ferenczi, Al. V. Matei, D. Isac, N. Gudea, D. Protase, I. Bajusz sau Al. Diaconescu. Nici fără sprijinul numeroșilor colegi din Europa nu am fi ajuns aici și îl amintesc pe cel care ne-a părăsit recent, C.S Sommer.

De validarea rezultatelor documentării a fost responsabilă Comisia Națională Limes, condusă de Felix Marcu, creată odată cu demararea Programului Național Limes, în 2014. Tot specialiștii CNL au atras atenția, în mai multe rânduri, atunci când în unele dintre siturile FRE-România au fost implementate proiecte de restaurare cu intervenții improprii asupra monumentelor.

Ce conține dosarul?

Esențială pentru acest dosar amplu a fost justificarea Valorii Universale Excepționale/Outstanding Universal Value a acestor situri, cum contribuie Dacia la valoarea universală a FRE în general, acesta fiind cel mai important capitol, precedat de enumerarea și identificarea siturilor, de o istorie la zi a Daciei și de un studiu comparativ complex. S-au stabilit criteriile care determină și oglindesc atributele și valorile siturilor, dar, cel mai important, autenticitatea și integritatea acestora. Au urmat capitolele destinate pericolelor care amenință aceste situri, aspecte privind legislația și managementul siturilor UNESCO din România, coordonate de reprezentanții INP. Toate acestea au fost atent revăzute de către expertul Barry Gamble, care a ghidat procesul pe toată durata elaborării dosarului. Sunt prezentate și aspecte privind valorificarea siturilor, insituțiile responsabile care activează pe Limes-ul Daciei și autoritățile locale și județene pe teritoriile cărora se află aceste 285 de situri (123 de comune din 16 județe).

Ce urmează după depunerea dosarului?

Dosarul va face obiectul unei evaluări tehnice a ICOMOS, principalul organ de evaluare al UNESCO pentru obiectivele culturale propuse spre înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial, o decizie privind înscrierea urmând a fi luată în cadrul sesiunii Comitetului Patrimoniului Mondial din 2024.

În acest an continuă întâlnirile directe cu reprezentanții autorităților centrale, județene și locale, dar, în paralel, continuă și cercetarea siturilor care compun FRE, pentru că există, încă, multe incertitudini. Dacă listele vor fi incluse pe listele UNESCO, vor urma multe provocări, în special legate de managementul acestor situri, în conformitate cu recomandările internaționale și cu legislația românească.

De ce e important Limesul dacic pentru patrimoniul mondial?

Limesul Dacic este unul dintre cele mai lungi sectoar ede graniță terestră ale unei provincii din Imperiul roman, întinzându-se pe mai mult de 1500 km. Existența Limesului Dacic oferă o viziune cu totul diferită asupra sistemului Limesului Dunăren, care a fost înlocuit parțial timp de mai bine de un secol și jumătate de Limesul Dacic. Ingineria și construcția Limesului ilustrează capacitatea tehnologică și organizatorică a Imperiului Roman și reflectă modul în care resursele au fost desfășurate de armata romană. Limesul Dacic prezintă un caracter și o compoziție unice în comparație cu alte componente ale FRE, ilustrând răspunsuri creative la provocările distinctive ale topografiei, climatului asociat și amenințărilor percepute. Este cel mai complex concept unitar de graniță romană din interiorul imperiului, reunind toate celelalte sisteme, utilizate alternativ în lumea romană.

Frontiera mixtă a Limesului Dacic este definită de o rețea de situri individuale de diferite tipuri (de exemplu, castre legionare, auxiliare și de mai mici dimensiuni, turnuri de veghe), grupuri de situri și unele situri legate fizic (de exemplu, secțiuni liniare de metereze și șanț de pământ), care reprezintă provincia romană unic apărată.

Frontiera include baze militare de dimensiuni diferite, rețele de turnuri de veghe de-a lungul crestelor și dealurilor, care au servit drept sisteme de avertizare timpurie, bariere liniare (lucrări de pământ și ziduri de piatră), linii fortificate de comunicații (drumuri), bariere naturale fluviale fortificate și așezări civile asociate direct cu forturile.

Limesul Dacic a fost proiectat și construit cu un scop defensiv fundamental, deși rolul economic a fost foarte important, fortificațiile fiind edificate pentru a proteja provincia, dar multe sunt construite, de exemplu, în apropiere de exploatările saline. Este un simbol al moștenirii comune a FRE.

Frontiera a fost ocupată de romani timp de 165 de ani. Prin urmare, rămășițele se întind pe cinci sau mai multe generații și prezintă dovezi considerabile de reparare, reconstrucție, reutilizare, replanificare și degradare.

Cursul și întinderea zonei de frontieră au influențat dezvoltarea ulterioară a peisajului, atât în țară deschisă, cât și în zonele urbane, precum și geografia Europei moderne.

Mai multe informații și publicații dedicate limesului Daciei și din Dobrogea se pot găsi AICI”, scrie în comunicatul Muzului Național de Istorie a Transilvaniei.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Emil Boc, după VIOLENȚELE în urma meciului dintre U și CFR Cluj: Nu există indicii cu conotație etnică

Publicat

De

Emil Boc

Emil Boc, primarul Clujului, a declarat joi că a cerut autorităților să investigheze de urgență manifestările de violență după derby-ul dintre echipele de fotbal U și CFR.

Boc spune că respinge cu convingere orice formă de violență.

Emil Boc, declaratie după violențele în urma meciului dintre U și CFR Cluj

“Am respins întodeauna și resping orice formă de violență, indiferent unde se manifestă și în orice domeniu, inclusiv în cel fotbalistic”, a declarat joi Emil Boc. Acesta a precizat că a cerut autorităților statului să se implice de urgență și profesionist în investigarea manifestării de violență care a apărut după meciul de fotbal, luni, la Cluj-Napoca.

Boc: “nu există indicii că violențele au conotație etnică”

Emil Boc a precizat, de asemenea, că Clubul Universitatea Cluj a emis un comunicat de presă prin care respinge orice formă de violență și își exprima atașamentul față de valorile sportive bazate pe fair-play.

“Înțeleg îngrijorarea exprimată de unii reprezentanți ai comunității maghiare. Din analiza autorităților statului, până în acest moment, nu exista indicii cu conotație etnică, care să vizeze regretabilul act de violență. La Cluj, am promovat și promovăm politici și atitudini care să UNEASCĂ comunitatea noastră, nu să o dezbine, inclusiv pe motive etnice. Îi asigur pe toți ca orașul nu își întoarce fața spre trecut, ci își continuă parcursul european”, a mai spus Emil Boc.

Primarul a mai spus că în ultimii 3 ani s-au desfășurat la Cluj alte 8 partide intre U și CFR. Toate fără incidente de violență. “Aceasta este normalitatea pe care trebuie sa o promovăm în continuare. Violența trebuie respinsă și condamnată fără echivoc, iar Clujul trebuie să rămână un model de fair-play sportiv. Să ne bucurăm de reușitele noastre comune și să nu admitem nicio formă de violență care să umbrească succesul nostru comun. Împreună suntem Cluj!”, a transmis Emil Boc.

Mai multe acte de violență au avut loc la Cluj-Napoca după meciul dinte Universitatea și CFR. Aproape de miezul nopții, trei tineri maghiari, fani ai CFR au fost bătuți, iar unul a ajuns la spital. De asemenea, doi tineri au fost bătuți și în Parcul Central de pesoane încă necunoscute.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

CTP Cluj: Trasee DEVIATE cu ocazia Maratonului Internațional Cluj-Napoca

Publicat

ctp Cluj

Cu ocazia Maratonului International Cluj-Napoca – editia a XIV –a, duminică 6 aprilie 2025 în intervalul orar 05:00 – 15:00, sunt impuse restricții de circulație în zona centrală.

„Deschiderea circulaţiei rutiere pe tronsonul: str. Napoca – Piaţa Unirii – Bulevardul Eroilor se va face începând cu ora 12.30, iar pe tronsonul: Calea Moților – str. Petru Maior – Piața Lucian Blaga se va deschide începând cu ora 12.40.

CTP Cluj: Trasee DEVIATE cu ocazia Maratonului Internațional Cluj-Napoca

Liniile de transport in comun afectate vor circula pe trasee deviate, dupa cum urmeaza:

· Linia 9 ( str. Bucium – P-ța Gării):

TUR: Strada Memorandumului, B-dul 21 Decembrie 1989, Piața Avram Iancu, strada Cuza Vodă, Piața Mihai Viteazul, strada Horea, Piața Gării. Se suspendă stația Central. Se alocă stația Victoria.

RETUR: Traseul rămâne neschimbat.

· Linia 19 ( P-ța Mihai Viteazul – str. E. Quinet):

TUR: Strada Memorandumului, B-dul 21 Decembrie 1989, Piața Avram Iancu, strada Cuza Vodă, Piața Mihai Viteazul. Se suspendă stația Central. Se alocă stația Victoria.

RETUR: Traseul rămâne neschimbat.

· Linia 28B ( P-ța Mihai Viteazul – VIVO ):

TUR: B-dul 1 Decembrie 1918 – str. Fântânele – str. Alexandru Vlahuță – P-ța 14 Iulie – str. Octavian Goga – str. General Dragalina – P-ța M.Viteazul. Se suspendă stația Parcul Central. Se alocă stația Dragalina Sud.

RETUR: Traseu rămâne neschimbat.

· L29S – ( Drumul Sfântul Ioan – Piața Mihai Viteazul):

TUR: Strada Memorandumului, B-dul 21 Decembrie 1989, Piața Avram Iancu, strada Cuza Vodă, Piața Mihai Viteazul. Se suspendă stația Central. Se alocă stația Victoria.

RETUR: Traseul rămâne neschimbat.

· Linia 30 (Grigorescu – str. Aurel Vlaicu):

TUR: B-dul 1 Decembrie 1918 – str. Fântânele – str. Alexandru Vlahuță – P-ța 14 Iulie – str. Octavian Goga – str. General Dragalina – P-ța M. Viteazul – str. Cuza Vodă – B-dul 21 Decembrie 1989 – str. Aurel Vlaicu. Se suspendă următoarele stații: Aleea Stadionului, Hotel Sport, Calea Moților, Memorandumului Sud, Victoria. Se alocă stația Dragalina Sud, stația Piața Mihai Viteazu Sud.

RETUR: Din B-dul 21 Decembrie 1989, pe strada Regele Ferdinand – str. General Dragalina – strada Octavian Goga – Piața 14 Iulie – strada Alexandru Vlahuță – strada Fântânele – strada Mirăslău – strada Paul Ioan. Se suspendă următoarele stații: Memorandumului Nord, Spitalul de Copii, stația Chios, stația Cluj Arena și stația Sigismund Toduță. Se alocă stațiile: Central, Dragalina Nord, stația Octavian Goga și stația 14 Iulie.

· Linia 42 ( P-ța Mihai Viteazul – Câmpului):

TUR: Strada Memorandumului, B-dul 21 Decembrie 1989, Piața Avram Iancu, strada Cuza Vodă, Piața Mihai Viteazul. Se suspendă stația Central. Se alocă stația Victoria.

RETUR: Traseu rămâne neschimbat.

· Linia 44 ( Grigorescu – Unirii):

TUR: B-dul 1 Decembrie 1918 – str. Fântânele – str. Alexandru Vlahuță – P-ța 14 Iulie – str. Octavian Goga – str. General Dragalina – P-ța M.Viteazul – str. Cuza Vodă – P-ța Avram Iancu – str. Dorobanților – A Vaida Voievod – Unirii. Se suspendă stația parc Central. Se alocă stația Dragalina Sud.

RETUR: Traseu rămâne neschimbat.

· Linia M 26 ( Cetatea Fetei – P-ța Mihai Viteazul):

Pe ambele sensuri: Com. Florești – Calea Florești – Pod Calvaria (capăt linie). În această perioadă, abonamentul de Florești și biletul validat pe linia M26 rămâne valabilă pe L9, L29S, L24, L24B pe tronsonul Calea Florești – Memorandumului.

· Linia 101 ( Bucium – P-ța Gării) – curse efectuate cu autobuze pe linia 101A:

TUR: Bucium – Primăverii – Calea Mănăștur – Calea Moților – Memorandumului, B-dul 21 Decembrie 1989, Piața Avram Iancu, strada Cuza Vodă, Piața Mihai Viteazul – str. Horea – P-ța Gării. Se suspendă stațiile: Plopilor Sud, Uzinei Electrice, Cluj Arena, Parcul Central și stația George Barițiu. Se alocă stațiile: Calea Mănăștur, Agronomia, Calea Moților, Memorandumului și stația Victoria.

RETUR: Din P-ța Gării – str. I.L. Caragiale – str. Horea – str. Regele Ferdinand – B-dul 21 Decembrie 1989 – str. Memorandumului – Calea Moților – Calea Mănăștur – str. Primăverii – Bucium. Se suspendă stațiile: Opera Maghiara Est, Splaiul Independenței, Sala Sporturilor și stația Plopilor Nord. Se alocă stațiile: Memorandumului Nord, Spitalul de Copii, Fabrica de Bere, Grădini Mănăștur.

· Linia 102 se suspendă

· Pe linia 100 vor circula tramvaie

· Linia Cora 1 ( P-ța Mihai Viteazul – HiperMarket Cora):

TUR: Centrul Comercial Cora – B-dul 1 Decembrie 1918 – strada Mirăslău – str. Fântânele – strada Alexandru Vlahuță – P-ța 14 Iulie –– strada Octavian Goga – strada General Dragalina – P-ța Mihai Viteazul. Se suspendă stația 14 Iulie, stația Cluj Arena, stația Chios, Calea Moților, stația Memorandumului Sud, stația Central. Se alocă stația 14 Iuie Sud, stația Napoca și stația Dragalina Sud.

RETUR: Piața Mihai Viteazul – strada General Dragalina – – str. Octavian Goga – str. Alexandru Vlahuță – str. Fântânele – str. Mirăslău – B-dul 1 Decembrie 1918 – Centrul Comercial Cora. Se aloca stația Dragalina Nord”, a comunicat CTP Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Piața Mihai Viteazul se REDESCHIDE în 4 aprilie. Ce spune administratorul, după ce OPC Cluj a pus lacătul și a dat AMENZI

Publicat

De

Piața Mihai Viteazul

Administratorul Pieței Agroalimentare Leul, mai cunoscută clujenilor ca Piața Mihai Viteazul, anunță că se efectuează de urgență dezinsecția, după ce activitatea a fost suspendată de OPC Cluj, joi, în urma unui control.

Inspectorii de la Protecția Consumatorilor au dat 35 de amenzi în ”piața mare” din Cluj-Napoca, inclusiv ma magazine din acest complex, după ce au găsit insecte, produse expirate și alte nereguli.

Piața Mihai Viteazul se redeschide în 4 aprilie

”Ca urmare a controlului preventiv efectuat de CJPC Cluj în cadrul Pieței Agroalimentare Leul la data de 3 aprilie, vizând atât partea de piață agroalimentară, cât și magazinele și spațiile comerciale adiacente, s-a dispus măsura suspendării temporare a activității până la remediere.

Societatea Ardeal Construct SRL are implementat un program strict de dezinsecție, deratizare și dezinfecție, conformându-se prevederilor legale, situația prezentă fiind generată de lipsa de coordonare a intervențiilor de dezinsecție la nivelul operatorilor care activează în cadrul complexului comercial”, arată administratorii Pieței Agroalimentare Leul.

Astfel, au precizat aceștia, a început implementarea măsurilor care se impun, urmând ca joi după-amiază și seara să efectueze de urgență intervenții generale de dezinsecție, astfel încât activitatea să poată fi reluată vineri, 4 aprilie.

Amenzi de 280.000 de lei

”În cadrul Complexului Leul vor fi luate măsuri de implementare a unui program pentru următoarea perioadă, care să asigure standardele de siguranță alimentară și protecție a consumatorului, urmând să impună tuturor celor care își desfășoară activitatea în cadrul Complexului Leul conformarea la acest program de măsuri care urmează să fie adoptat”, au transmis reprezentanții Ardeal Construct SRL.

Aceștia au precizat și că se vor conforma îndrumărilor și recomandărilor OPC Cluj.

Inspectorii de la Protecția Consumatorilor Cluj au dat joi, 3 aprilie, în urma unui control, 35 de amenzi, în valoare de 280.000 de lei și au oprit temporar activitatea în Piața Mihai Viteazul.

 

 

Citește mai departe

CULTURA

Nume sonore, pentru prima dată în România la Jazz in the Park. Bilete de o zi, disponibile online

Publicat

Jazz in the Park 2025 anunță al doilea val de artiști și lansează biletele de o zi. Festivalul va avea loc în Parcul Etnografic „Romulus Vuia”, între 6 și 8 iunie.

Nneka, Marcos Valle, Omar Sosa & JazzyBIT & DJ K-lu, Delvon Lamarr Organ Trio, Sandra Sangiao, Jacob Karlzon Trio, Jazz Family Trio „ShekBand” și David Luca Quartet se alătură lineup-ului celei de-a 13-a ediții Jazz in the Park Festival, care va avea loc în 6-8 iunie 2025, în Parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca.

După un prim anunț de lineup, cu nume mari ale muzicii precum Ibrahim Maalouf, Kokoroko sau Biréli Lagrène printre capetele de afiș, festivalul revine acum cu o serie de nume din jazzul internațional și o veste importantă: începând cu 3 aprilie, vor fi disponibile biletele de o zi pentru fiecare dintre cele trei zile de festival.

Nume sonore, pentru prima dată în România la Jazz in the Park

Nneka, artista nigeriană stabilită în Germania, cunoscută pentru muzica încărcată de mesaj. Combină soul, hip-hop, afrobeat și reggae într-un stil inconfundabil. Versurile ei vorbesc despre identitate, iubire, politică și reziliență. Este una dintre cele mai așteptate prezențe la Cluj-Napoca.

Marcos Valle este unul dintre cei mai mari compozitori și performeri din istoria muzicii braziliene. Reprezentant al generației de aur bossa nova, a dus acest stil în jazz, funk, disco și chiar rock psihedelic. Cu o carieră de peste 60 de ani și colaborări cu artiști precum Sarah Vaughan sau Chicago, Valle este o figură emblematică, redescoperită recent de generațiile tinere prin colaborările cu labelul Jazz Is Dead.

Omar Sosa și JazzyBIT, concert inedit la Jazz in the Park

Omar Sosa, pianist cubanez cu șase nominalizări la Grammy, aduce la Jazz in the Park un show care depășește granițele muzicale. Stilul său combină jazzul afro-cubanez cu ritmuri africane, influențe arabe și sunete electronice, într-un mix care se simte ca o călătorie spirituală. La Cluj va concerta într-o formulă specială, alături de trupa JazzyBIT.

JazzyBIT, trupa timișoreană care înseamnă energie și libertate în exprimare, fiind una dintre cele mai iubite trupe de jazz contemporan din România. Trupa s-a format în Timișoara și e compusă din Teodor Pop (pian), Mihai Moldoveanu (bas) și Szabó Csongor-Zsolt (tobe). Sunt prieteni buni de-ai festivalului, iar anul acesta vin cu un proiect special.

Delvon Lamarr Organ Trio revine la festival după ce au umplut aleile Parcului Central în 2019. Cu groove, funk și improvizație old-school, DLO3 aduc energia soul-jazzului în forma lui cea mai pură. Orgă Hammond, tobe și chitară – atât le trebuie ca să creeze un vibe inconfundabil.

Sandra Sangiao, vocea care a fermecat Europa alături de Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, vine pentru prima dată la Jazz in the Park cu un concert intim, încărcat de emoție și forță expresivă. Cântă în mai multe limbi, trece cu naturalețe prin tradiții muzicale diverse și reușește să creeze o conexiune profundă cu publicul.

Jacob Karlzon Trio, pianist suedez apreciat pentru stilul său cinematic și poetic, aduce la Cluj o combinație de jazz nordic, electronică și sensibilitate clasică. Muzica sa creează spațiu pentru reflecție și intensitate, fiind unul dintre cele mai așteptate nume ale scenei jazz europene contemporane.

Tineri talentați aduc energia unei noi generații pe scena festivalului

David Luca Quartet vine cu energia și curiozitatea noii generații. Finaliști ai Jazz in the Park Competition, membrii trupei explorează jazzul contemporan cu prospețime și maturitate, într-un proiect ce surprinde prin sinceritate și deschidere artistică.

Jazz Family Trio „ShekBand”, un trio vibrant de jazz format din frații Shekera, trei tineri talentați din Kiev care îmbină jazzul contemporan cu influențe din folclorul ucrainean și o energie molipsitoare. Anna (17 ani – pian și harpă), Artem (19 ani – contrabas) și Maksym (15 ani – tobe, flaut și voce) au cucerit deja publicul din Ucraina, susținând în 2023 un concert cu casa închisă în cea mai mare sală de muzică din Kiev.

Prima rezidență din istoria Jazz in the Park

Celebrăm 13 ani de Jazz in the Park x  JazzyBIT într-un proiect cu totul și cu totul special. Trupa marchează 13 ani de activitate cu o rezidență specială în cadrul festivalului – un proiect construit cu grijă, energie și respect pentru ce înseamnă prietenia în muzică:

  • Vineri: Jam session – pe noua scenă din festival;
  • Sâmbătă: Concert cu DJ K-Lu;
  • Duminică: Concert special cu Omar Sosa.

Roadele Jazz in the Park Competition

Anul acesta, urcă pe scena festivalului două trupe care s-au făcut remarcate în competiția noastră. David Luca Quartet a fost, fără îndoială, cea mai mare surpriză, atât pentru noi, cât și pentru juriu. Tineri, talentați și cu un sound matur, au plecat acasă cu Special Jury Mention și revin acum în festival.

Jazz Family Trio ShekBand, format din trei frați din Ucraina, a impresionat prin energie și sensibilitate. La Jazz in the Park Competition au câștigat două premii importante: Best Composition și Special Mention for Best Pianist.

Ce face povestea lor și mai puternică e faptul că, cu doar o zi înainte de izbucnirea războiului, finalizau primul lor album – The Inflatable Ram – lansat ulterior internațional și inclus în emisiunea „Open Jazz” de la Radio France. Sunt o inspirație pentru o întreagă generație de muzicieni, talentați, curajoși și autentici.

A Daytime Festival: Jazz în lumina zilei

Jazz in the Park este un daytime festival – un festival care trăiește în ritmul zilei, cu muzică bună, aer curat și momente tihnite de vară. Nu e doar despre concerte, ci despre a petrece o zi întreagă în natură, cu prieteni, vin, povești, descoperiri muzicale și nu numai. De la prânz până aproape de miezul nopții, în Parcul Etnografic din Cluj-Napoca se întâmplă câte ceva: demonstrații culinare, târguri de viniluri, ateliere, discuții și concerte pe toate gusturile. Seara vine cu lumini calde pe alei, jam session-uri și vin bun. Iar cei care ajung devreme în festival vor fi răsplătiți cu mici surprize.

 Biletele de o zi – disponibile din 3 aprilie

Începând cu data de 3 aprilie, biletele de o zi sunt disponibile la prețul redus de 219 lei, pe bilete.jazzinthepark.ro. Ulterior, prețul se va majora:

  • 12 aprilie: biletele de o zi cresc la 249 lei, iar abonamentele trec de la 449 lei la 549 lei.
  • În zilele festivalului (6-8 iunie): biletul de zi va costa 269 lei, cu o reducere de 20 lei pentru cei care ajung în festival înainte de ora 15:00

Sunt disponibile și pachete pentru două zile (ziua 1+2, 2+3, 1+3) cu un discount de 5% față de prețul individual al biletelor.

Despre Jazz in the Park

​​Jazz in the Park este un festival manifest care combină muzica bună cu promovarea de valori pozitive în comunitate. Festivalul a găzduit până acum peste 500 de concerte de jazz cu artiști internaționali și este astăzi unul dintre cele mai importante festivaluri europene de gen. În 2019, Jazz in the Park a câștigat trofeul categoriei „Best Small European Festival”, la cea de-a XI-a ediție a prestigioasei competiții European Festival Awards. A devenit, astfel, primul festival de jazz din Europa (și implicit din România) care a obținut o distincție la acest eveniment. De asemenea, festivalul a fost finalist de 5 ori la aceeași categorie, ultima nominalizare fiind chiar pentru ediția de anul trecut.

Evenimentele marca Jazz in the Park sunt organizate de Fapte, asociație care dezvoltă oameni și comunități prin evenimente culturale. Anul trecut, asociația a primit premiul AFCN pentru ”Rezistență în Cultură”. Calendarul din 2025 cuprinde:

  • Jazz in the Park Festival | Parcul Etnografic „Romulus Vuia” | 6-8 iunie
  • Jazz in the Park Competition | Parcul Central „Simion Bărnuțiu” | 19 -21 septembrie

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate