Connect with us

CULTURA

Noaptea MUZEELOR la Cluj. Care sunt muzeele ce vă așteaptă în acest weekend și ce puteți admira acolo

Publicat


cartolina

După nu mai puțin de 18 ediții care s-au bucurat de un real succes în rândul publicului iubitor de cultură și de frumos, evenimentul european Noaptea Muzeelor revine, la Cluj-Napoca, cu o nouă serie de evenimente și activități destinate publicului larg ce se va derula sâmbătă, 13 mai 2023.

ciucea goga (1)

„Cu acest prilej, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Muzeul Memorial ,,Octavian Goga” din Ciucea, precum și Muzeul Apei ,,Leonida Truță”, instituții de cultură subordonate Consiliului Județean Cluj, vor putea fi vizitate gratuit. De asemenea, pe lângă expozițiile înscrise în programul lunii mai, muzeele și Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Cluj, serviciu de specialitate din cadrul Consiliului Județean, pregătesc și o serie de evenimente special destinate acestei ocazii.

cladirea noaptea

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: „Invit, pe această cale, clujenii și turiștii care ne vizitează județul în aceste zile, să profite de oportunitatea oferită și să treacă în număr cât mai mare pragul instituțiilor noastre de cultură. Nu vor regreta, cu siguranță, expozițiile pregătite vor fi cel puțin la nivelul așteptărilor iar vizitatorii vor avea parte de experiențe cu adevărat de neuitat”.

Astfel, Muzeul Etnografic al Transilvaniei prezintă o ofertă culturală semnificativă și diversificată de expoziții și un spectacol de teatru pentru Noaptea europeană a muzeelor, acestea urmând a se desfășura la sediul central al instituției – Palatul Reduta, între orele 18.00 – 00.00.

· Expoziția foto-documentară ,,Redutele culturale din Transilvania și Banat” – aceasta își propune să evidențieze, cu ajutorul fotografiilor de arhivă, care a fost rolul acestor instituții de cultură de-a lungul timpului, cum s-a modificat arhitectura lor datorită diverselor politici urbanistice locale, ce evenimente mai importante au avut loc în clădirile de tip Reduta, ce personalități ale vremii au trecut pragul acestor „Redute”;

· Expoziția ,,Un univers de basm în miniaturi” – cuprinde jucării, case de păpuși reprezentând interioare cu modul de viață al țăranilor și al micilor meșteșugari, din Völgység-Hegyhát (Ungaria), în miniatură. Piesele expuse aparțin artistei plastice Éva Áment;

· Expoziția ,,Foc de soare” – cuprinde cel mai recent ciclu de picturi realizat de artistul Claudiu Presecan. Fiecare pictură a acestui „Foc de soare” reprezintă o căutare spirituală și personală a luminii necreate, primordiale, a frumuseții naturale întâlnite în munții Transilvaniei, a Paradisului pierdut;

· Spectacolul de teatru ,,Oameni. De vânzare” – un proiect de teatru documentar, care reunește filmul, teatrul și fotografia. Acesta expune situația comerțului cu etnici germani din România comunistă, care între anii 1969-1989 au fost vânduți Republicii Federale Germane. Spectacolul susținut de Teatrul German de Stat Timișoara, în regia lui Carmen Lidia Vidu va avea loc sâmbătă, 13 mai a.c., începând cu ora 19.00.

muzeul de arta

La fel ca în fiecare an, și Muzeul de Artă Cluj-Napoca vine în întâmpinarea publicului cu un program dedicat Nopții Muzeelor, ce se va derula între orele 18.00 – 00.00. Pe lângă Expoziția permanentă – Galeria Națională, care se desfășoară de-a lungul a 15 săli, și unde pot fi văzute 138 de piese de pictură și 15 piese de sculptură selectate din patrimoniul muzeului, vizitatorii vor putea lua parte la încă cinci expoziții.

· Expoziția de pictură ,,Horea Paștina. ,,Cruce, iubire de frumos” – ai cărei curatori sunt Oliv Mircea și Dan Breaz;

· Expoziția ,,Realitatea oglindită” – care reunește lucrări ale artistei Székely Annamária;

· Expoziția de grup „În Mormânt, Viață” – propune o meditație asupra vulnerabilității și efemerului vieții, precum și a posibilității omului de a-și depăși statutul de ființă creată, pentru a participa la viața Creatorului său;

· Expoziția de grup ,,Ecouri din sacralitate” – prezintă diversele ipostaze ale sacralității, sub forma unor lucrări care oferă publicului o incursiune aparte într-o lume a spiritualului și a credinței;

· Expoziția de grup ,,Put it in other words. Lost in translation” – își propune reconsiderarea parcursului muzeal ca experiență artistică.

Muzeul Memorial ,,Octavian Goga” Ciucea, este și în acest an, parte a acestui mare eveniment așteptându-și publicul cu o serie de evenimente special dedicate acestei ocazii. Programul va debuta, la ora 16.30, cu oficierea unui parastas cu ocazia împlinirii a 85 de ani de la trecerea la cele veșnice a poetului, publicistului, savantului și politicianului Octavian Goga. Acesta este organizat în colaborare cu Mănăstirea ,,Nașterea Maicii Domnului” și va avea loc la ,,Mausoleul Iubirii”.

De asemenea, pe lângă expozițiile permanente, vizitatorii muzeului vor putea admira următoarele expoziții temporare:

· Expoziția literară și fotografică dedicată poetului Octavian Goga ,,Eu sunt o lacrimă târzie…”;

· Expoziția comemorativă de carte ,,Volumele lui Octavian Goga”;

· Expoziția de documente, fotografie și artă plastică ,,Octavian Goga – personalitate marcantă în literatura și politica românească interbelică”;

· Expoziția inedită de documente și carte ,,Prietenia dintre Octavian Goga și Familia Regală”.

Participanții la eveniment se vor bucura și de câteva momente lirice de excepție, prezentate de către membrii Cenaclului literar – artistic ,,Sublim” și ai Cenaclului literar – artistic al cadrelor didactice ,,Octavian Goga” din Cluj-Napoca, dar și de câteva momente artistice susținute de către elevii Școlii Gimnaziale de Muzică ,,Augustin Bena” Cluj-Napoca și ai Școlii Gimnaziale ,,Octavian Goga” Ciucea.

Tema din acest an a ,,Nopţii Muzeelor” de la Muzeul Memorial ,,Octavian Goga” Ciucea va fi ,,Castelul de la Ciucea – simbolul peste timp al îmbinării armonioase a două culturi”, iar acţiunea în sine, care va începe la ora 17.00, va conţine două discursuri: ,,Prietenia exemplară dintre Octavian Goga şi Ady Endre” și ,,Relația de prietenie dintre Octavian Goga și Familia Regală”, alocuțiune susținută de către cunoscutul jurnalist Claudiu Pădurean, membru ANRM (Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei).

Nu în ultimul rând, Muzeul Apei ,,Leonida Truță” se va alătura demersurilor prin care este marcată Noaptea Muzeelor și își va deschide porțile pentru toți cei care doresc să cunoască o frântură din istoria alimentării cu apă a municipiului Cluj-Napoca și să se familiarizeze cu exponate atât din România, cât și din întreaga lume.

poza muzeul apei

Programul de vizitare al muzeului va fi între orele 18.00 – 00.00, iar pentru cei care nu dispun de mijloace de transport, Compania de Apă Someș SA pune la dispoziție un microbuz care va asigura transportul către Muzeul Apei din oră în oră, doritorii urmând să fie preluați din Piața Lucian Blaga (din fața Casei de Cultură a Studenților ,,Dumitru Fărcaș” Cluj-Napoca).

Deviza Muzeului amintește de un adevăr universal valabil: ,,Apa este viață!”, astfel cei care îi vor călca treptele vor avea posibilitatea să urmărească, prin vizualizarea exponatelor, istoria alimentării cu apă a municipiului, începând de la darea în folosință a primei surse de apă în 1887, documente de la începuturile funcționării Uzinelor de Apă și Canalizare ale orașului, unelte utilizate în cadrul desfășurării activității specifice de asigurare a serviciului de alimentare cu apă și de canalizare, colecția de capace de canal care conține exponate din toată Europa și multe altele.

Tot cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Cluj, serviciu de specialitate din cadrul forului administrativ județean, își va desfășura activitatea conform unui program prelungit, în intervalul orar 09.00 – 00.00. Turiștii, precum și publicul interesat, vor fi, astfel, informați asupra activităților și expozițiilor organizate de toate muzeele și centrele de cultură ale județului Cluj participante la acest eveniment. De asemenea, angajații CNIPT Cluj vor oferi materiale de promovare precum pliante, broșuri, flyere, hărți turistice, prezentări multimedia, vederi, semne de carte etc, cuprinzând principalele obiective turistice din municipiu și din județ, în vederea creșterii circulației turistice locale și regionale.

Desfășurat, anual, sub patronajul Consiliului Europei, al UNESCO și al Consiliului Internațional al Muzeelor (ICOM), evenimentul cultural inițiat de către Ministerul Culturii și Comunicării din Franța reprezintă o modalitate de marcare a identității europene”, a transmis CJ Cluj.

Evenimente multe și pe toate gusturile la Muzeul național de Istorie a Transilvaniei

„Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei vă aduce la final de săptămână o serie de evenimente mult așteptate: vernisajul expoziției Grecii de peste mări (vineri, 12 mai), episodul 5 al proiectului High Classic Rooms. Saloane muzicale de muzeu, de data aceasta dedicat personalității lui Constantin Daicoviciu și, evident, Noaptea Muzeelor 2023, cu expoziții, animație și atmosferă de sărbătoare.

macheta vernisaj

12 mai, ora 12: expoziția Grecii de peste mări. Vase cu figure roșii din Etruria și Magna Grecia

Puțini sunt cei care știu că Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei deține o colecție de vase grecești, nu foarte generoasă în ce privește numărul de piese (aproximativ 40 de exemplare), însă semnificativă, spectaculoasă chiar în ce privește varietatea formelor de vase, a stilurilor decorative și a centrelor de producție. Dintre acestea, atrag atenția în mod special vasele cu figuri roșii produse în Etruria și Magna Grecia, în secolele V – III î Chr. Ele au ajuns la noi în țară, în mare măsură, ca urmare a donațiilor făcute de colecționarii împătimiți ai secolelor 19-20, perioadă în care astfel de achiziții erau o adevărată modă. Piesele au fost donate ulterior muzeelor.

Astfel, prin intermediul unor exponate de excepție a căror poveste este transpusă vizual într-un mod creativ, cu ajutorul ilustrațiilor și al diverselor forme de media, pe tot etajul al doilea al MNIT, vizitatorii vor face o călătorie în Etruria și în sudul Italiei, în secolele V-III î. Chr., o incursiune în lumea credințelor și ideilor despre viață și moarte. Ca o surpriză, în periplul pe care vi-l propunem, este și o adaptare după un mormânt pictat din acea perioadă.

Vom include și ecouri peste timp ale artei grecești, ilustrate de vasele ceramice contemporane, cu forme și decoruri inspirate de ceramica grecească antică.

Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 12 mai 2023, ora 12.00, la sediului central al Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (etajul 2). Expoziția poate fi vizitată în perioada mai 2023 – ianuarie 2024.

Tema în sine este inedită. Vase greceşti au fost sau se regăsesc etalate în expoziții de bază sau în expoziții temporare ale unor muzee din țară, dar, din câte cunosc până acum, nici una dintre ele nu a abordat tema vaselor cu figuri roșii, produse ale atelierelor din Etruria și din Magna Grecia. Fără îndoială sunt vizitatori care vor ieși din expoziție mai îmbogățiți și vor realiza că spectaculos este însuși faptul că la Cluj pot vedea piese originale cum numai muzeele mari ale Europei au in propriul patrimoniu. (Cristina Popescu, curator al expoziției)

13 mai, ora 18: High Classic Rooms. Saloane Muzicale de Muzeu, episodul 5 – In memoriam Constantin Daicoviciu

Cu începere de la ora 18.00, MNIT propune publicului un eveniment special în itroducerea Nopții Muzeelor 2023, respectiv High Classic Rooms. Saloane muzicale de muzeu – episodul 5. Pentru cei care nu sunt încă familiarizați cu acest concept, 𝐇𝐢𝐠𝐡 𝐂𝐥𝐚𝐬𝐬𝐢𝐜 𝐑𝐨𝐨𝐦𝐬. 𝐒𝐚𝐥𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐦𝐮𝐳𝐢𝐜𝐚𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐦𝐮𝐳𝐞𝐮 este un proiect serial al MNIT, în cadrul căruia se desfășoară diverse recitaluri de cameră, implicând artiști de cea mai înaltă ținută din domeniul muzicii. Aceștia susțin recitalurile în spațiul MNIT, dar nu oricum, ci într-un cadru care încearcă să refacă un salon de epocă, cu piese din patrimoniul muzeului. Practic, fiecare astfel de eveniment reprezintă o mini-expoziție de obiecte de mobilier, decorative și de uz personal din diverse epoci, în funcție de tema evenimentului/episodului. Artiștii interpretează repertoriul ales și el în consecință pentru o astfel de temă, în acest cadru special amenajat.

macheta high classic rooms

De această dată, 𝗛𝗶𝗴𝗵 𝗖𝗹𝗮𝘀𝘀𝗶𝗰 𝗥𝗼𝗼𝗺𝘀. 𝗦𝗮𝗹𝗼𝗮𝗻𝗲 𝗺𝘂𝘇𝗶𝗰𝗮𝗹𝗲 𝗱𝗲 𝗺𝘂𝘇𝗲𝘂 – 𝗲𝗽𝗶𝘀𝗼𝗱𝘂𝗹 5 va fi dedicat memoriei lui Cristian Daicoviciu. În 2023, se împlinesc 125 de ani de la nașterea lui Constantin Daicoviciu și 50 de ani de la moartea sa. Cu această ocazie, publicul va putea vizita o mini-expoziție de obiecte care au aparținut lui Constantin Daicoviciu, însoțită de o serie de proiecții cu fotografii reprezentând scene din viața sa personală și profesională, în timp ce ascultă muzica desăvârșită a Cvartetului Arcadia. După recital, expoziția va rămâne deschisă pentru vizitare în cadrul Nopții Muzeelor la MNIT.

Program recital: Ottorino Respighi, 𝘼𝙥𝙪𝙨𝙪𝙡 𝙙𝙚 𝙨𝙤𝙖𝙧𝙚 Franz Schubert, Cvartetul de coarde în re minor D 810, 𝙈𝙤𝙖𝙧𝙩𝙚𝙖 ș𝙞 𝙛𝙖𝙩𝙖 Bilete pe eventbook.ro (în curând) Preț bilet: 50 lei.

13 mai, orele 19 – 00 (ultima intrare la 23.30): Noaptea Muzeelor 2023 la MNIT

Sâmbătă seara, începând de la ora 19.00, petreceți noaptea la MNIT pentru că este Noaptea Muzeelor 2023. Pe lângă surprize și atmosferă animată, vă așteaptă 4 expoziții, una complet nouă, al cărei vernisaj se întâmplă doar cu o zi înainte. Expoziția dedicată lui Constantin Daicoviciu va fi disponibilă pentru vizitare doar în cadrul Nopții Muzeelor, dar după încheierea recitalului High Classic Rooms. Saloane muzicale de muzeu, unde intrarea se face doar pe bază de invitație sau bilet”, au comunicat cei de la MNT.

macheta noaptea muzeelor la mnit

Expoziții deschise (intrarea liberă de Noaptea Muzeelor):

Etajul 1:

Istoriile Clujului

ZMEA. Zei și Muritori din Egiptul Antic

In memoriam Constantin Daicoviciu (expoziția se poate vizita gratuit doar după recital)

Etajul 2:

Incursiuni dacice în spațiul virtual

Grecii de peste mări. Vase cu figure roșii din Etruria și Magna Grecia

Și UBB Cluj-Napoca organizează Noaptea Muzeelor

„În cadrul acestui eveniment, cele opt muzee și cele două săli expoziționale ale universității vor fi deschise publicului în mod gratuit și vor oferi o varietate de activități și expoziții. Vizitatorii vor putea descoperi istorii geologice, paleontologice și zoologice, dar și istorii culturale care reflectă momente importante ale secolului al XX-lea, până la actualitatea benzilor desenate.

afis noaptea muzeelor 2023 ro 3

Noaptea Muzeelor 2023 este o oportunitate unică de a explora noi perspective asupra lumii în care trăim, iar UBB își propune să ofere publicului o experiență culturală și educativă de calitate, în spiritul valorilor europene”, a transmis UBB Cluj-Napoca.

Programul complet al evenimentului este disponibil aici.

ISU Cluj vă adresează invitația la o călătorie prin trecutul și prezentul pompierilor clujeni

„Din cele mai vechi timpuri, în cadrul comunităților s-au organizat grupuri de oameni capabili să intervină pentru protecția persoanelor și a bunurilor acestora, în lupta cu focul și calamitățile naturale. Așa s-au născut formațiunile de pompieri, iar prima atestare documentară a acestora în județul Cluj datează din Epoca Romană.

Trecerea timpului a dus la modalități diferite de organizare a pompierilor, până la ceea ce cunoaștem în prezent. Pentru a înțelege și mai bine istoria salvatorilor clujeni, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al Județului Cluj, alături de Centrul de Cultură Urbană din cadrul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, vă invită la Turnul Pompierilor, cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor.

isu cluj noaptea muzeelor (2)

Astfel, vă așteptăm sâmbătă, 13 mai 2023, în intervalul orar 18:00-24:00. Pompieri îmbrăcați în costume de epocă vor oferi clujenilor un tur ghidat pe strada Tipografiei, iar publicul va putea vedea două hipo-pompe de colecție din secolul XX, precum și tehnica modernă de intervenție. Întregul tur va culmina cu o vizită în Turnul Pompierilor, proaspăt reabilitat, unde clujenii se vor bucura de o panoramă superbă asupra orașului.

De asemenea, în interior am amenajat o expoziție inedită cu artefacte și uniforme folosite de către pompieri. Referitor la Turnul Pompierilor, acesta a fost deschis în luna martie, după un amplu proces de reabilitare. Cu alte cuvinte, a fost reparată întreaga structură a turnului, acoperișul de sticlă fiind înlocuit de o terasă cu rol de observator urban. Turnul Pompierilor se află în circuitul turistic al orașului atât ca punct de belvedere – nivelul superior permite vizualizarea unei panorame de 360° asupra orașului – precum și ca spațiu dedicat evenimentelor culturale”, sună invitația ISU Cluj.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

CULTURA

Martorii lui Iehova din Cluj comemorează moartea lui Isus

Publicat

De

isus

Martorii lui Iehova din Cluj comemorează, în 12 aprilie moartea lui Isus, respectând porunca dată de el.

La eveniment poate participa oricine, anunță reprezentanții cultului.

”Discursul biblic special durează o jumătate de oră. Este urmat de o discuție cu auditoriul, bazată pe un subiect biblic, care durează o oră.

Programul de Comemorare durează aproximativ o oră.

Programul începe și se termină cu o cântare și cu o rugăciune ținută de un Martor al lui Iehova. Este prezentat un discurs în care se explică importanța morții lui Isus și cum putem trage foloase în urma sacrificiului făcut de Dumnezeu și de Cristos pentru noi”, mai arată organizatorii comemorării.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

STUDIU. Au crescut PENSIILE, s-a redus numărul pensionarilor

Publicat

cupon pensie 768x433

În 2024, numărul mediu de pensionari din România a scăzut cu 21.000 de persoane față de anul anterior, ajungând la 4.959.000 de persoane. Dintre aceștia, pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 92,56% din total, adică 4.590.000 de persoane, în scădere cu 11.000 față de 2023.

În anul 2024 comparativ cu anul 2023, numărul mediu de pensionari a fost de 4959 mii persoane, în scădere cu 21 mii persoane faţă de anul precedent, conform datelor publicate vineri de către Institutul de Statistică.

STUDIU. Au crescut PENSIILE, s-a redus numărul pensionarilor

Numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4590 mii persoane, în scădere cu 11 mii persoane față de anul precedent.

Pensia medie lunară (determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari – de asigurări sociale, invaliditate, urmaș etc.- plătite de casele de pensii1 a fost de
25812 lei, în creștere cu 22,1% față de anul precedent.

Pensia medie lunară de asigurări sociale de stat a fost de 2459 lei, în creștere cu 22,6% față de anul precedent.

„Pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară”

Raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit) şi câştigul salarial mediu net a fost de 53,9% (comparativ cu 50,2% în anul precedent).

Anul trecut, pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară în numărul total de pensionari.

Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 92,56% în totalul celor de asigurări sociale. Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (80,18%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii – anticipată şi anticipată parţial – au reprezentat 2,16%.

La nivel național, raportul dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat și cel al salariaților a fost de 8 pensionari la 10 salariați.

„Ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă a pensiei medii este de 1.251 lei”

Acest raport prezintă variații semnificative în profil teritorial, de la numai 4 pensionari la 10 salariați în Municipiul București și județul Ilfov, la 14 pensionari la 10 salariaţi în județul Vaslui și 15 pensionari la 10 salariaṭi în judeţul Teleorman.

Pensia medie lunară de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 1.251 lei.

Cele mai mici valori ale pensiei medii lunare de asigurări sociale de stat s-au înregistrat în județele Botoșani (1.946 lei), Vrancea (1.969 lei), Giurgiu (1.976 lei) și în Vaslui (1.998), iar cele mai mari valori ale pensiei medii lunare de asigurări sociale de stat s-au înregistrat în județele: Hunedoara 3.197 lei), Municipiul București (3.115 lei), Gorj (2.896 lei) și Brașov (2.892 lei).

Numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG4 nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (în prezent – indemnizaţie socială), în anul 2024, a fost de 1070,4 mii persoane. În rândul acestora cea mai mare pondere au avut-o persoanele din sistemul asigurărilor sociale de stat 90,8%, urmate de persoanele din rândul pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori 8,9% şi de persoanele din sistemul militar 0,3%.

Citește mai departe

EVENIMENT

Tribunal: Cazul de sclavie de la Cluj. Amenințări, loviri repetate, program de muncă de dimineața până seara, fără zile libere

Publicat

De

tribunal

Magistrații Tribunalului Cluj au dezvăluit modul de operare al lui Lucian Stoica, fost membru al AUR Cluj, și soției sale, Natalia, ambii arestați preventiv pentru trafic de persoane.

Astfel, din probele administrate a rezultat suspiciunea rezonabil că soții Stoica, Lucian și Natalia, împreună, au recrutat începând cu anul 2023 un clujean pe care, ”prin amenințări, loviri repetate, și ținerea în stare de vulnerabilitate, datorită situație materiale precare și a lipsei sprijinului unor aparținători, îl exploatează pentru propriul lor beneficiu, și îl adăpostesc la domiciliul lor, în vederea executării unor munci în mod forțat, în special la magazinul de legume fructe din Cluj-Napoca”. Totodată, cei doi soți au recrutat începând cu anul 2022, un alt bărbat, care a decedat între timp, pe care l-au obligat, la fel, la munci în mod forțat, în perioada 2022 – 2024 în același magazin.

”Probele administrate dovedesc faptul că actele de violență ar fi putut fi săvârșite, în mod repetat, tocmai pentru a conduce la subjugarea persoanelor vătămate, la anihilarea voinței lor, fiind combinate cu un control excesiv asupra acestora, inclusiv prin împiedicarea acestora să ia legătura cu alte persoane care i-ar putea ajuta. (…)

Program de muncă excesiv

Declarațiile persoanelor audiate relevă programul de muncă excesiv la care erau obligați cele două persoane vătămate, fără zile libere, de dimineață până seară precum și faptul că acestea erau plătite sporadic, tocmai pentru a putea fi controlate mai bine”, se arată în motivarea arestării soților Stoica.

Totodată, instanța a reținut ambii ambii soți au săvârșit aceste infracțiuni împreună, fiecare având cunoștință de acțiunile celuilalt, colaborând în acest sens și având același scop comun respectiv ca, ”prin amenințări, loviri repetate, și ținerea în stare de vulnerabilitate, datorită situației materiale precare și a lipsei sprijinului unor aparținători, să exploatează persoanele vătămate pentru propriul beneficiu în vederea executării unor munci în mod forțat, în special la magazinul de legume fructe din Cluj-Napoca, dar și în locuința acestora”.

Mod inuman de tratare a angajaților

În cazul ”sclavului” care a murit, Stoica este acuzat că l-a aruncat într-un lac în cursul lunii octombrie –noiembrie 2024, fiind frig afară și stând udă în frig, în condițiile în care avea multe probleme de sănătate care erau cunoscute de cel arestat.

”Modul inuman în care cei doi își tratau inculpații angajați rezultă și faptul că li se adresau cu apelative jignitoare, atât în conversațiile directe cu aceștia cât și convorbirile inculpaților, conform interceptărilor.

Activitatea lor denotă o lipsă totală de empatie față de persoanele vătămate”, mai arată magistrații clujeni.

Potrivit acestora, Lucian Stoica a mai fost condamnat la o pedeapsă de 3000 de lei amendă pentru loviri și alte violente în anul 2018.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Ceasuri de colecție și bijuterii fine, în inima Clujului, la Muzeul de Artă. Piesele mecanismului unui ceas, la microscop

Publicat

ceasuri

Muzeul de Artă din Cluj-Napoca a inaugurat, vineri, Fine Jewelry & Watches Expo, unde au fost expuse ceasuri și bijuterii premium de la 14 branduri renumite din toată lumea. Expoziția este o inițiativă a revistei „ The Woman” în colaborare cu Kultho- cel mai mare retailer de bijuterii și ceasuri care colaborează cu cele mai prestigioase manufacturi orologere din lume.

Case de bijuterii internaționale

Cu o prezență de peste 18 ani în România și 25 de locații în cele mai importante mall-uri din țară, retailerul a devenit un reper în lumea bijuteriilor și a ceasurilor de lux.

„Noi, la invitația „ The Woman” am decis să venim aici la Cluj să aducem produse ale brandurilor din portofoliul nostru, Kultho fiind un distribuitor exclusivși un retailer multibrand. În cadrul acestei expoziții am expus piese cu adevărat speciale din colecțiile noastre.

Acestea au un farmec cu totul unic, pentru că sunt de la branduri cu renume, cu o moștenire și o istorie neîntreruptă deja de secole, branduri care au fost pioneri pe anumite segmente ale activității lor. Astfel, astăzi avem aici expuse peste câteva sute de piese iconice ale colecțiilor celor mai importante 14 branduri din portofoliul nostru”, a declarat directorul de marketing, Mădălina Diaconu, pentru Cluj24.

Piese Swiss-made și bijuterii italienești cu semnături ascunse

Au fost expuse ceasuri de colecție însoțite de o descriere completă ce cuprinde detalii despre mecanism, anul lansării, inspirație și poziționare în universul brandului. Vorbim de mărci de renume precum: Breitling, Grand Seiko, Longines, Chopard, Rado, Frederique Constant și Hamilton – repere veritabile ale tradiției orologeriei elvețiene.

În zona dedicată creațiilor de bijuterie, printre brandurile expuse se numără: Messika, Pomellato, Roberto Coin, Fope, Baraka, Nanis și Pasquale Bruni.

Unele sunt branduri cu adevărat revoluționare, ca de exemplu Fope care a lansat tehnologia Flex’it care printr-o rețea ingenioasă de arcuri de aur ascunse în interiorul brățărilor și inelelor, permite celor care le poartă o ajustare fără încheietori rigide.

Un alt exemplu remarcabil o reprezintă creația lui Roberto Coin, unde fiecare piesă ascunde un mic rubin, ca o semnătură unică, plasat să atingă pielea purtătoarrei pentru a se contopi cu ea.

În completare, vor fi prezentate și materiale autentice utilizate în procesul de producție al bijuteriilor, fiind vorba de Bulino, instrumentul folosit de cei de la Nanis pentru a „sculpta” manual în aur.

Un ceas dezmembrat privit la microscop

Fiecare ceas mecanic are în componența sa foarte multe rubin, deoarece acestea absorb șocul din ceas. În cadrul expoziției, vizitatorii au avut ocazia să participe la un moment educativ și interactiv la bancul de ceasornicar, unde au putut analiza piesele minuscule ale mecanismului unui ceas, le-au observat detaliile la microscop și au putut afla mai multe curiozități din măiestria artei ceasornicarilor.

„Acestea sunt piesele care alcătuiesc un ceas cu mecanism automatic elvețian. Predecesorul acestui model este ceasul cu baterie, numit și cu cuart, inventat în 1969.Pentru a reduce uzura acestuia, la  fiecare 4-5 ani se execută o revizie, piesele unui ceas fiind unse cu ulei, dacă nu știați.

Cea mai faimoasă fabrică de mecanisme de ceasuri cunoscută în prezent este Eta care furnizează piese marilor branduri. Eta  înseamnă piese de calitate și utilizare îndelungată. Ca să știți, un ceas se încarcă de la mișcarea mâinii, iar dacă nu este purtat mai mult de 40 de ore, se oprește”, a relatat Claudiu Stanciu, reprezentat al companiei de peste 18 ani.

O inițiativă a celor de la The Woman

Istoria proiectului „The Woman” își are rădăcinile în martie 2012, când a avut loc prima ediție a unei conferințe de afaceri pentru femei. Evenimentul a reunit 200 de femei, marcând începutul unei călătorii care avea să devină un sprijin puternic pentru femeile din diverse domenii. An de an, numărul participanților a crescut, reflectând interesul tot mai mare și nevoia de conectare în comunitatea femeilor.

Proiectul a evoluat ulterior într-o conferință despre leadershipul femeilor, cu diverse evenimente conexe, într-un efort de a oferi sprijin cuprinzător femeilor în călătoriile lor antreprenoriale, profesionale și personale.

Anul acesta unul din evenimentele conexe este și expoziția Fine Jewelry & Watches Expo, deschisă vineri și sâmbătă la Cluj-Napoca, între orele 10:00 – 17:00, accesul pentru vizitatori fiind gratuit.

Paula Mariuța

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate