Connect with us

CULTURA

O nouă expoziție permanentă la Muzeul de Istorie a Transilvaniei: „Lapidariul roman”

Publicat


Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) anunță că, începând de duminică, 9 iunie, expoziția permanentă „Lapidariul roman” este deschisă pentru vizitare.

Această colecție remarcabilă, care cuprinde artefacte de valoare pentru istoria Transilvaniei antice, oferă o incursiune captivantă în viața și cultura Daciei romane.

Vizitatorii vor putea explora monumente epigrafice și sculpturale, ilustrând diverse aspecte ale vieții cotidiene, sociale și religioase din această perioadă istorică.

Piese din Transilvania antică

Lapidariul roman conține piese reprezentative pentru istoria Transilvaniei antice, ele provenind în marea lor majoritate de pe teritoriul intracarpatic al provinciei Dacia.

Acest patrimoniu s-a constituit având la bază piese din vechile colecții ale Muzeului Ardelean, ale Muzeului de Antichități, cărora li s-au adăugat de-a lungul timpului multe altele descoperite în cursul săpăturilor arheologice, donate ori achiziţionate din diverse localităţi transilvane.

„Monumentele expuse ilustrează prin text sau imagine toate aspectele vieţii locuitorilor Daciei romane. Astfel, monumentele epigrafice şi sculpturale sunt surse importante pentru studiul structurilor etnice, sociale, economice, administrative, militare, dar şi pentru studiul vieţii religioase, domeniului funerar, manifestărilor artistice, chiar şi al vieţii cotidiene din fosta provincie a Imperiului Roman.

Numeroase piese provin din arealul orașului actual Cluj-Napoca, oferind informații importante pentru reconstituirea istoriei locale. Printre acestea se numără și două altare votive care atestă rangul de „municipium” al orașului Napoca primit în timpul împăratului Hadrian (117-138 p.Chr.), respectiv rangul de „colonia” primit sub Marcus Aurelius (161-180 p.Chr.) sau Commodus (180-192 p.Chr.)”, afirmă Irina Nemeti, curatorul expoziției „Lapidariul roman”.

Zidul nordic al orașului roman Napoca, scos la lumină

În acest context, trebuie menționate rezultatele celor mai recente cercetări arheologice din Cluj-Napoca, realizate de specialiștii MNIT în Parcul Caragiale. Aici a fost surprins, în cea mai bună stare de conservare, zidul nordic de incintă al orașului roman Napoca, suprapus ulterior de celelalte două ziduri de incintă ale Clujului.

Trebuie subliniat că această descoperire contribuie substanțial la cunoașterea întinderii orașului roman, care acum are cunoscute trei dintre cele patru limite (cea de V – curtea Universității Tehnice, str. V. Fulicea, nr. 23; cea de S – str. Napoca, nr. 11-15, Teatrul Puck și cea de N, în poziția mai sus amintită).

Descoperirile din Parcul Caragiale sunt în curs de cercetare, iar autoritățile locale au în plan punerea acestora în valoare, pentru publicul larg.

Inscripții, reliefuri și statui confecționate din piatră

În ceea ce privește Lapidariul roman, precizăm că piesele care compun colecția sunt inscripții, reliefuri ori statui confecționate din marmură, calcar sau diverse varietăți de piatră. Din punctul de vedere al funcționalității lor ele se clasifică în câteva categorii: monumente funerare, monumente votive, monumente publice, fragmente arhitectonice.

Copiile de ghips după monumente elenistice și romane, care decorează o parte a spațiului expozițional, nu au fost integrate niciodată în colecția lapidariului roman, fiind tratate ca suport grafic al expoziției. Acestea reprezintă bunuri culturale, fiind obiecte moderne care reproduc în scop didactic monumente antice celebre. Ele fac parte dintr-o colecție mai amplă care conține și replici după monumente egiptene și medievale.

Investiție de peste 750.000 lei

Reorganizarea spațiilor și amenajarea expoziției a început în luna aprilie, iar fondurile au fost asigurate de la Ministerul Culturii, în valoare de 600.000 lei, și din veniturile proprii ale MNIT, 150.000 lei.

Echipa MNIT care a coordonat expoziția „Lapidariul roman” este formată din: Irina Nemeti (curator), Eugenia Beu-Dachin (muzeograf), Sabin Grapini (restaurator), Diana Bindea și Luminița Săsăran (conservatori), Dana Gheorghe Șerban (artist grafic), Török Károly (designer), Dávid Petruț (traduceri), Cristina Țopan, Florin Runcan, Daniela Popa și Alexandru Runcan (echipa tehnico-administrativă).

Cât costă biletul?

Colecția poate fi vizitată la sediul MNIT, Constantin Daicoviciu, nr. 2, Cluj-Napoca. Programul de vizitare este de marți până duminică, între orele 10:00 – 18:00 (ultima intrare fiind la 17.30). Costul unui bilet întreg este de 20 de lei, iar pentru elevi și studenți de 5 lei.

„Vă așteptăm să descoperiți bogăția istorică și culturală a Clujului prin expozițiile noastre unice. Pe lângă „Lapidariul roman”, vă invităm să explorați „Istoriile Clujului”, „Zei și muritori în Egiptul Antic”, „Grecii de peste mări. Vase cu figuri roșii produse în Etruria și Magna Grecia”, „Lapidariul medieval și premodern”, „Fenomenul Pitești. Adevărata față a comunismului în România” și „Muzeul Farmaciei”. Fiecare colecție vă va oferi o perspectivă inedită asupra diverselor perioade istorice și culturale, contribuind la o mai bună înțelegere a trecutului nostru comun”, încheie Dr. Felix Marcu, Manager MNIT.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Caritate în modă: o nouă ediție ReClothing la Cluj-Napoca, pentru o cauză nobilă

Publicat

reClothing

Patru zile de târg și peste 1.000 de articole vestimentare care își așteaptă noii proprietari vor fi prezente la Iulius Mall Cluj-Napoca în perioada 1-4 aprilie. Proiectul ReClothing aduce o nouă ediție anul acesta, împreună cu o nouă cauză caritabilă, îmbinând moda sustenabilă cu faptele bune.

Anul acesta, vânzările se vor duce către asociația Gabrielle, care este alături de femeile care suferă de orice formă de cancer.
La târg puteți găsi și haine de brand, în condiții excelente, de la tricouri și sacouri, la rochii de ocazie, pantofi sau accesorii.

“Ideea a pornit undeva în 2021, eu am o pasiune foarte mare pentru haine, dar mi-am dat seama de partea de risipă și de cât de mult risipesc oamenii, dar și de obiceiurile pe care eu le am.

M-am uitat în jurul meu, am discutat cu alte persoane, am consultat statisticile, care sunt foarte îngrijorătoare, am spus ca se pot face niște pași în direcția asta. În ultimii 3 ani și jumătate am salvat undeva la 15 tone de haine, iar la târgul acesta am reușit să strângem în jur de 550 de kilograme de haine”, declară Ioana Pîrlea, inițiator ReClothing

Hainele, fapte bune

Întrebată de unde se strâng aceste sute de kilograme de haine, Ioana ne-a informat că înaintea târgului se realizează o campanie de colectare, care se desfășoară tot în mall, tocmai pentru a implica oamenii și comunitatea și pentru a încerca să îi educe: “Principalul scop este să educăm oamenii, și să le arătăm că hainele pot să fie fapte bune pentru planetă și pentru comunitate”.

Ioana explică unde se vor duce banii strânși din această campanie: ,,Asociația Gabrielle susține femeile ce se luptă cu orice formă de cancer, și este fondată de o tânără care a trecut prin această boală, iar acum vrea să ajute alte femei prin diverse metode, iar banii vor merge către un fond gratuit de peruci pentru femeile care nu își permit acest tratament.”

Industria textilă este a doua cea mai poluantă industrie, după cea petrolieră, așadar inițiativele precum ReClothing ne arată că fiecare pas mic contează. Prin implicare, educație și susținerea unor cauze caritabile, poți contribui la un viitor mai sustenabil, în care moda nu înseamnă doar consum, ci și responsabilitate.

Târgul are o durată de 4 zile, de pe 1 până pe 4 aprilie, și se află în incinta Iulius Mall.

Andreea Paparuș

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. ”Șepcile Roșii”, către CFR 1907 Cluj: Hoții strigă hoții! UDMR acuză că ”elemente șovine” de la ”U” au bătut un maghiar

Publicat

CFR

Suporterii ”U” Cluj din grupul ”Șepcile Roșii” acuză fanii CFR 1907 Cluj din ”Peluza Vișinie” că ei au început cu violențele, cărora le-au căzut victime întâi suporteri dinamoviști, iar scandalul de duminică după derby-ul clujean, când trei tineri au fost bătuți de uiști, a fost provocat de ”frânari” care au furat anterior un steag al ”U” și fulare de la niște copii, susținători ai Universității. 

”Parșivitate demnă de Peluza Vișinie. Ca de obicei, <<hoții striga hoții!>>. Nu vrem să explicăm sau să aducem scuze niciuneia dintre situațiile care umplu știrile de azi.

Oferim doar și partea cealaltă, care completează adevărul. Mai jos vedeți imagini cu acțiunile și urmările lor, efectuate de victimizații membri ai Peluzei Vișinii, din ultimele 2 săptămâni, inclusiv de aseara”, arată Șepcile Roșii aici.

CFR

UDMR Cluj: Ură etnică

Pe de altă parte, președintele UDMR Cluj, deputatul Csoma Botond, susține că ”elemente şovine din tabăra U au snopit în bătaie un tânăr maghiar după ce au auzit că vorbea în limba maghiară”.

”Sunt indicii temeinice că avem de-a face cu o infracțiune motivată de ură etnică! Solicit autorităților să-i pedepsească pe făptaşi, aplicând dispozițiile Codului Penal!

Pe de altă parte, am senzația că autoritățile închid ochii de multe ori în fața acțiunilor violente ale unor ultrași U numai pentru faptul că ei sunt fanii Universității. Este inadmisibil aşa ceva la Cluj!”, a precizat Csoma.

Citește mai departe

EVENIMENT

„Invazie” de ploșnițe urât mirositoare, în cartierul Mănăștur din Cluj-Napoca. Locuitorii cer dezinsecție

Publicat

Un locuitor de pe Aleea Padin din Cluj-Napoca a semnalat, pe platforma MyCluj, prezența ploșnițelor rât mirositoare în spațiul blocului în care locuiește.

Potrivit sesizării, geamul apartamentului este orientat către Calea Florești, mai exact spre parcul de câini, iar de câteva luni, casa sa este infestată cu ploșnițe mari, rotunde, care emană un miros neplăcut.

„Locuiesc pe Aleea Padin, numărul 12. Geamul meu dă spre Calea Florești, mai exact spre parcul de câini. De câteva luni, casa este infestată de ploșnițe de exterior (cele mari, rotunde, care miros urât). Trebuie să dau cu insecticid foarte des pe la termopane ca să nu mai intre. Sigur sunt de afară, le-am văzut și pe exteriorul blocului. Cel mai probabil, vin de la vegetația din parcul de câini”, a transmis un locuitor.

Locatarul afectat solicită autorităților locale să ia măsuri de dezinsecție în zonele verzi din apropiere pentru a preveni răspândirea acestor insecte.

„Am fi recunoscători dacă s-ar lua măsuri de dezinfecție în zonele verzi. Este o situație foarte inconfortabilă. Mulțumim!”, a mai arătat acesta.

Ploșnițele de exterior sunt cunoscute pentru mirosul lor puternic și neplăcut, dar și pentru capacitatea de „a se strecura” în locuințe, mai ales în perioadele călduroase.

Primăria Cluj-Napoca nu a răspuns încă la această sesizare, aceasta figurând ca fiind „în lucru”.

Citește mai departe

Editorial Opinii

OPINIE. Alin Tișe: Analfabetismul functional, teren fertil pentru manipulare

Publicat

Dumnezeu

România este singura țară din lume care tot face reforma învățământului de 35 de ani. În toți acești ani, situația învățământului s-a degradat permanent și a coborât constant, fapt reflectat în toate statisticile mondiale.

În același timp, conform percepției noastre România este o țară a paradoxului: avem oameni analfabeți, dar avem învățământ bun, nu-i așa?! Avem elevi analfabeți, dar avem profesori foarte buni, nu-i așa?!

Într-o lume inundată de informație, analfabetismul funcțional nu este doar o carență, ci o vulnerabilitate de exploatat. Nu lipsa scrierilor ne condamnă, ci incapacitatea de a le înțelege sensul profund. Cuvintele devin simple zgomote, atât timp cat ele nu sunt înțelese de cel care cu dificultate le citește.  În consecință, propozițiile și frazele devin forme fără fond.

„Când discernământul e afectat, adevărul și minciuna sunt greu de identificat”

Când discernământul e afectat, adevărul și minciuna sunt greu de identificat, iar gândirea critică  devine ceva de domeniul imposibilului. Un om care citește fără să înțeleagă este asemenea unui navigator fără busolă, care vede harta, dar se rătăcește oricum. Educația nu înseamnă doar acumulare de cunoștințe, ci dezvoltarea capacității de a gândi autonom, cu propria minte. Și singura armă împotriva dezinformării nu este accesul la cuvinte, ci puterea de a le înțelege corect.

Cine nu învață să citească dincolo de rânduri va ajunge să trăiască după scenariile altora. Va trăi într-o ignoranta profundă, umilitoare, crezând în același timp că deține adevărul absolut!

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate