Connect with us

CULTURA

O statuetă funerară egipteană furată de la Muzeul de Istorie Cluj în urmă cu 30 de ani nu a fost recuperată nici până azi

Publicat


O piesă arheologică de valoare, o statuetă funerară egipteană din faianță (FOTO), datată între anii 404-342 î.Hr., a fost furată în urmă cu aproximativ 30 de ani din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) din Cluj-Napoca. Deși s-a deschis o anchetă, statueta nu a fost recuperată nici până astăzi.

Felix Marcu, managerul muzeului, a arătat pentru Cluj24 că e vorba de o statuetă mumiformă, realizată din faianță cu glazură dicromă – verde și alb, arsă, de dimensiuni reduse (10 cm x 3 cm x 2,5 cm). Statueta figurează pe lista bunurilor culturale mobile distruse, furate, dispărute sau exportate ilegal a Patrimoniului Cultural Naţional.

Obiectul a fost furat în urmă cu 30 de ani, fiind deschisă o anchetă, însă obiectul nu a fost găsit nici până acum.

Statueta nu a mai fost recuperată

Reprezentanții muzeului confirmă că statueta rămâne în continuare pierdută.

„A fost furată acum 30 de ani. A existat o anchetă, dar nu s-a mai recuperat”, a declarat un directorul MNIT.

Între bunurile culturale furate sau dispărute se mai numără mai multe scaune de la Muzeul Național al Literaturii, aparținând lui George Coșbuc sau Ion Vinea, un lampadar care a aparținut lui Mihail Sadoveanu.

De asemenea, pe listă se mai află și sceptrul lui Nicolae Ceaușescu de la Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” București. Sceptrul prezidențial i-a atras atenția, pe vremuri, lui Salvador Dali. Un pionier al curentului suprarealist, Dali îi trimisese dictatorului român o telegramă în care îl felicita pentru invenția sceptrului prezidențial. Scrisoarea a fost publicată în Scânteia, întrucât oamenii de partid nu au prins ironia mesajului controversatului artist spaniol.

Astfel de furturi de artefacte ridică probleme majore privind securitatea patrimoniului național și subliniază dificultățile care apar în recuperarea obiectelor de patrimoniu dispărute.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Patru universități din Cluj, în top 15 la nivel național. UBB, cea mai bună școală de învățământ superior din România

Publicat

De

UBB Cluj

UBB este rămâne mai bună universitate din România, potrivit Metarankingului național pentru anul 2024.

În clasamentul publicat de Ministerul Educației și Cercetării, apar și alte trei universități din Cluj-Napoca. Două sunt în top 10, iar a 3-a prinde top 15.

UBB, cea mai bună școală de învățământ superior din România

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca conduce, din nou, topul celor mai bune universități în Metarankingului național.

Cu un punctaj de 23.7116, UBB se află înaintea Universității București care are un punctaj de 22.4578.

Politehnica București, Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davilla din Bucureștiu și Universitatea “Transilvania” din Brașov completează top 5.

UMFIH, UTCN și USAMV Cluj-Napoca în top

În clasamentul universităților din România, care este realizat pe baza prezenței lor în rankingurile internaționale, UMFIH – Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca a coborât un loc fa’ă de clasamentuo anterior și se află pe 6 , cu 16.3925 puncte. De asemenea, UTCN – Universitatea Tehnică Cluj-Napoca este pe locul 10, cu 11.4244 puncte.

USAMV – Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca , apare în clasament pe locul 14, cu 8.6594 de puncte.

Metaranking-ul Național 2024 include 32 de universități din România:

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Patru suspecți de furt, prinși în timpul unei razii la Cluj-Napoca

Publicat

Hoț arestat la Cluj

Polițiștii clujeni au avut o razie pe strada Platanilor și Calea Dezmirului, vineri dimineață, în timpul căreia au depistat și condus la secția de poliție patru suspecți de furt și furt calificat.

Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca – Secția 7 Poliție, cu sprijinul jandarmilor și polițiștilor locali, au desfășurat vineri, 21 februarie, între orele 06.30 -08.00, o razie pentru prevenirea și combaterea faptelor penale și contravenționale și menținerea ordinii și liniștii publice, pe strada Calea Dezmirului și strada Platanilor.

Peste 100 de persoane și zeci de vehicule, verificate

Activitățile efectivelor au urmărit prevenirea faptelor antisociale comise în mediul stradal, precum și creșterea gradului de siguranță rutieră, a informat IPJ Cluj.

Astfel, au fost legitimate 119 persoane și au fost verificate 26 de vehicule.

Patru mandate de aducere, puse în executare

Totodată, au fost puse în executare patru mandate de aducere a unor persoane de interes în cauze penale privind infracțiunile de furt, respectiv furt calificat și conduse la sediul unității de poliție pentru mai multe verificări.

Acțiunea a avut atât un caracter preventiv, cât și proactiv, având un efect descurajant asupra persoanelor predispuse la comiterea de infracțiuni.

Citește mai departe

EVENIMENT

Barna (USR): Soluția înțeleaptă, un singur candidat proeuropean. Bolojan e o variantă foarte credibilă

Publicat

dan barna

Partidele proeuropene ar trebui să aibă un singur candidat la alegerile prezidențiale din luna mai. Iată ce declară la RFI eurodeputatul USR Dan Barna, care nu exclude o eventuală candidatură a președintelui interimar, Ilie Bolojan.

Dan Barna spune că „vom vedea dacă domnul Ilie Bolojan va decide și el să candideze sau nu. Necesitatea ca zona proeuropeană să vină cu o susținere cât mai clară, cât mai distinctă e una critică și în acest context sper să avem pe partea europeană, pe partea de libertate a României, să avem un candidat care să poată să înfrângă candidatul suveranist, indiferent că va fi Călin Georgescu sau altcineva”.

Barna (USR): Soluția înțeleaptă, un singur candidat proeuropean. Bolojan e o variantă foarte credibilă

În opinia sa, „soluția înțeleaptă este să se meargă cu un singur candidat. Vom vedea care va fi acesta. Mersul pe model 2000, cu doi-trei candidați pe aceeași zonă proeuropeană ar fi o decizie foarte proastă”.

Întrebat dacă personal, își dorește ca USR să o susțină pe Elena Lasconi sau pe Nicușor Dan, eurodeputatul a răspuns: „Personal, îmi doresc ca USR să susțină candidatul, vă spuneam, eu văd și varianta Bolojan ca o variantă foarte credibilă, dacă domnia sa va decide să candideze, personal, eu îmi doresc ca USR să susțină candidatul care să mențină România în zona europeană și în zona de Europă care este astăzi ceea ce a fost America după război, garantul libertății”.

Citește mai departe

EDUCATIE

Admiterea în clasa a IX-a în învățământul liceal, profesional și dual la Cluj. Câte clase vor fi în județ

Publicat

De

Admitere liceu Cluj

Inspectoratul Școlar Cluj a definitivat planul pentru pregătirea și desfășurarea admiterii în clasa a IX-a, în învățământul liceal, profesional și dual pentru anul școlar viitor.

La Cluj, doar la liceu, vor fi cu 19 clase mai mult decât în acest an școlar

Admiterea în clasa a IX-a în învățământul liceal, profesional și dual la Cluj

Admiterea în clasa a IX-a se va finaliza în data de 22 august 2025, iar potrivit planului IȘJ Cluj, până în 28 februarie vor fi avizate comisiile de admitere din unitățile de învățământ profesional sau
dual. Tot până în 28 februarie va fi realizată baza de date cu procedurile de admitere, precum și baza de date cu agenții economici care oferă locuri speciale elevilor rromi și/sau celor cu Cerinţe educaţionale speciale (CES).

Pînă în data de 20 iunie 2025, se fa finaliza și realizarea bazei de date cu elevii clasei a VIII-a care solicită repartizarea pe locurile distinct alocate elevilor cu CES în învățământul de masă.

Când apare Broșura de admitere în clasa a IX-a

Elaborarea broșurii de admitere se va face până în data de 12 mai, potrivit IȘJ Cluj. În data de 30 mai va avea loc validarea rezultatelor elevilor la probele de aptitudini și la probele de verificare a
cunoștințelor de limbă maternă/modernă – etapa I, respectiv de echivalare a cunoștințelor de limbă modernă/limbă maternă.

Actualizarea listelor cu locurile rămase neocupate după finalizarea etapei I de admitere în clasa a IX-a învățământ liceal și învățământ profesional/învățământ dual se va face în 29 iulie. Conform planului IȘJ Cluj, la 1 august, se vor publica listele cu locurile rămase neocupate la clasa a IX-a învățământ liceal și învățământ profesional la încheierea etapei I de admitere în clasa a IX-a învățământ liceal și învățământ profesional. Soluționarea situațiilor speciale apărute după prima etapă de admitere în clasa a IX- a învățământ liceal, profesional, dual va avea loc între 30 iulie și 1 august.

Etapele a II-a și a III-a a admiterii în clasa a IX-a

Validarea rezultatelor elevilor la probele de aptitudini și la probele de verificare a cunoștințelor de limbă maternă/modernă – etapa II, respectiv de echivalare a cunoștințelor de limbă modernă/limbă maternă va avea loc între 7 și 8 august 2025. Etapa a II-a a admiterii în clasa a IX-a, învățământ liceal va avea loc între 11 și 19 august, dată la care vor fi transmise rezultatele admiterii la liceu liceal Comisiei Naționale de Admitere din Ministerului Educației și Cercetării.

Etapa a III-a a admiterii în clasa a IX-a, resepctiv pentru învățământ profesional și dual va ave loc între 19 și 20 august. ÎN 22 august vor fi transmise rezultatele admiterii în învățământul profesional/dual, Comisiei Naționale de Admitere din Ministerul Educației și Cercetării.

Câte clase vor fi la Cluj

Conform proiectului planului de școlarizare pentru anul școlar 2025-2026, elaborat de IȘJ Cluj, pentru învățământ liceal, au fost alocate 250 clase a IX-a, cu 19 clase mai mult, față de anul școlar în curs.  Cifra de școlarizare s-a realizat având în vedere numărul, în creștere, al elevilor din clasa a VIII-a, înscriși în anul școlar 2024-2025, respectiv 6.125, conform datelor înregistrate la nivelul județului Cluj, la care se adaugă, în medie, 100 de elevi veniți din județele limitrofe, având în vedere anumite specializări existente doar în liceele vocaționale clujene și liniile de predare, inclusiv în limbile minorităților naționale, au arătat reprezentanții Inspectoratului Școlar Cluj.

Aceste clase sunt repartizate astfel:

  • 223 clase a IX-a cu predare în limba română (cu 20 de clase mai multe față de anul școlar în curs),
  • 2 clase a IX-a cu predare în limba germană,
  • 25 clase a IX-a cu predare în limba maghiară.

Din punctul de vedere al distribuției pe filiere, profiluri și specializări, ponderea claselor se prezintă astfel:

  • 101,5 de clase învățământ liceal teoretic;
  • 26,5 de clase învățământ liceal vocațional;
  • 62 de clase învățământ liceal tehnologic (cu 7 clase mai mult față de anul școlar în curs);
  • 60 de clase învățământ profesional și dual ( cu 6 clase mai mult față de anul școlar în curs)

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate