Connect with us

CULTURA

FOTO. Cum au fost descoperite pe dealurile din Șimleu Silvaniei comorile barbarilor. Sunt expuse la Muzeul de Istorie din Cluj

Publicat


Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) Cluj-Napoca găzduiește una dintre cele mai semnificative expoziții ale sale, prezentând tezaure unice la nivel mondial ale comorilor barbarilor care includ bijuterii, medalioane, vase din aur și argint, împrumutate din colecțiile a peste zece muzee din țară și din străinătate. Cele mai valoroase piese ale colecției fac parte din tezaurul de la Șimleu Silvaniei- o descoperire fundamentală din perioada migrațiilor popoarelor germanice numite barbare.

În afară de fibula imperială de onix- unică în lume, acesta mai conține alte zece care fac parte din vestimentația feminină gepidă din Câmpia Tisei și Transilvania, alături de 15 medalioane și un lanț unic de aur cu 52 de amulete.

Teritoriul Transilvaniei ascunde o colecție impresionantă de artefacte

Agnes Găzdac, muzeograf în cadrul cabinetului numismatic al MNIT, menționează că cercetătorii au ajuns la concluzia că tezaurul din regiunea Transilvaniei a fost acumulat de-a lungul a peste 150 de ani. E vorba de bijuterii, piese vestimentare, vase și cazane hunice și oseminte, descoperite în diverse județe ale regiunii.

De exemplu, în județul Bihor, la Valea lui Mihai, a fost descoperit mormântul unui bărbat echipat cu un coif și o spadă de pe timpurile Regatului Gepidic. În județul Mureș au fost descoperite peste 70 de morminte care formează cimitirul de la Ernei- cea mai mare necropolă din a doua jumătate a secolului V.

În Turda, județul Cluj, au fost descoperite morminte care datează din perioada gepidică timpurie ce conțin cranii deformate artificial. Tot la Cluj, în Florești, a fost dezgropată o piesă unică – un colier compus din nouă pandantive, caracteristic pentru aristocrația gepidă care și-a dezvoltat centrul de putere în valea Someșului Mic.

În principal, piesele reprezentau moșteniri de familie. Ultimele artefacte descoperite datează de la mijlocul sec al V-lea.Arheologii consideră că tezaurul ar fi fost îngropat pentru a-l proteja, în contextul expansiunii hunilor.

Au venit la plantat cartofi, dar în schimb au găsit o comoară

Totuși, adevăratele comori arheologice sunt cele descoperite în urma săpăturilor din Șimleu Silvanie. De facto, specialiștii vorbesc de două tezaure din această zonă: unul descoperit la finalul secolului al XVIII-lea păstrat în colecția vieneză, iar celălalt descoperit la final de secol XIX care se află în Muzeul Național din Budapesta. Ambele se datorează unor descoperiri întâmplătoare și par să provină din același loc: dealul Măgura.

Prima comoară a fost descoperită întâmplător la 3 august 1797 de către doi băieți ciobani, Petru Borcea și Simion Bocor. Ea constă dintr-o serie de 15 medalioane (dintre care unul e pierdut), un lanț unic de aur cu 52 de amulete pandantiv, precum și 24 de inele din folie de aur, un pandantiv în formă de disc, un inel, un fragment de brățară și un pandantiv în formă de figură umană.

Cea de-a doua comoară a fost găsită la 20 aprilie 1889 de mai mulți zilieri care plantau cartofi. Ulterior, ea a fost însușită de primarul Șimleului. Aceasta constă dintr-o magnifică fibulă de onix, alte zece fibule prețioase decorate cu aur și bijuterii, un inel de depunere a jurământului și trei boluri de aur. Întotal, sunt 73 de obiecte magnifice de aur și argint. Ele mărturisesc relațiile dintre romani și teutonii răsăriteni, adică gepizii, în timpul secolelor al IV-lea și al V-lea d.Hr.

Setul de medalioane de la Șimleu Silvaniei- piese unice în lume

Descoperite în 1797, cele 15 medalioane cu reprezentări ale împăraților romani fac parte din tezaurul nr.1 de la Șimleu Silvaniei. Paisprezece dintre ele au ajuns la „Cabinetul Imperial de Monede și Antichități” de la Viena. În funcție de modul și locul de producție medalioanele se împart în 2 grupuri: 12 emise de monetăriile oficiale ale Imperiului Roman și trei imitații,  confecționate în Barbaricum- teritorii la nord de Dunăreși est de Rin.

Dintre ele, cel mai important e „Imitația lui Valens – multiplum de 36 soldi care reprezintă, totodată, și cel mai greu medalion care s-a păstrat din antichitate până astăzi. Alte două medalioane de acest gen sunt păstrate la Viena și Berlin.

Găsirea acestor medalioane furnizează o informație istorică importantă și anume, că populația barbara din zonă era condusă de un lider care își asuma titulatura de rege. Reprezentanții elitelor barbare, în încercarea de a se asemăna împăraților romani, purtau aceste medalioane ca pe niște însemne imperiale. Ele erau folosite ca mijloc de legitimare politică, conferind purtătorului protecție și putere.

Cum de au ajuns medalioanele la barbari? Cu ele, Imperiul Roman târziu cumpăra pacea și loialitatea popoarelor barbare aliate (foederati), printre care se numără și popoarele est-germanice care au ocupat zona Transilvaniei la sf. sec. IV- înc. sec. V.  Astfel, acestea erau trimise liderilor barbari ca daruri sau tribute anual.

Fibula cu onix- o piesă unicat în lume

Fibula cu onix de la Șimleu Silvaniei e o dovadă vie a relațiilor complexe dintre elitele barbare și Imperiul Roman târziu. Ea reprezintă o agrafă de metal folosită în antichitate pentru a prinde haina pe umăr sau pe piept. Privită în ansamblu, forma ei imită un opaiț roman, iar elementul decorativ central e o piatră de onix perfect fațetată. Ea servea la prinderea mantiei, fiind un accesoriu important al veșmântului de paradă al împăratului.

De ce a fost organizată expoziția?

Prin intermediul expoziției ”Războinici uitați și podoabe eterne – Barbari migratori în timpul crizei imperiului roman (secolele V-VI d.H.), organizatorii Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca au dorit să accentueze importanța epocii migrațiilor care a influențat tranziția de la societatea antică la cea medievală, subliniind, totodată, diversitatea culturală a bazinului carpatic, o zonă de importanță strategică din antichitate.

„Prin acest demers, MNIT continuă colaborarea cu instituții culturale de talie mondială, cele mai importante artefacte ale expoziției făcând parte din tezaurul de la Șimleu Silvaniei, descoperit în două etape (1797, 1889) și aflat în colecțiile Muzeului de Istoria Artei (Kunsthistorisches Museum) din Viena și ale Muzeului Național Maghiar (Magyar Nemzeti Múzeum) din Budapesta.

Acest tezaur este considerat una dintre cele mai importante descoperiri din perioada migrațiilor, atât la nivel regional, cât și european, iar artefacte din cele două tezaure sunt expuse pentru prima dată în Transilvania, locul lor de descoperire”, a afirmat Felix Marcu, manager MNIT.

Expoziția- un spațiu imersiv

Organizatorii au încercat să se ridice la standardele secolului al XXI-lea, oferind publicului o adevărată experiență imersivă. Astfel, expoziția conține diverse animații, videoclipuri informative, scanări 3D și chiar un ghid audio.Cu acest scop a fost gândită o platformă pe care vizitatorii o pot utiliza pentru a asculta mici prezentări despre fiecare artefact.

Tezaurul se va afla la Cluj-Napoca până în martie 2025 și poate fi vizitat în cadrul expoziției de la MNIT de marți până duminică de la 10 la 18, prețul unui bilet variind între 5 și 40 de lei.

Paula Mariuța

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Campionatul Mondial al Măcelarilor de la Paris, câștigat de Franța.Au participat, în premieră, și măcelarii de elită ai României

Publicat

De

măcelarii

Echipa Măcelarii de Elită a României a participat, în premieră, în perioada 28-31 martie la World Butcher’s Challenge, Campionatul Mondial al Măcelarilor la Paris, unde s-a întrecut cu alte 14 echipe.

Festivitatea de premiere a avut loc, marți seara, și a început cu premierea ucenicilor, categorie la care a participat clujeanul Paul Cordea, care nu a prins podiumul, câștigător fiind un măcelar francez.

Paul Cordea

Tot un francez a câștigat trofeul pentru cel mai tânăr măcelar.

Câștigătoare și campioană mondială a fost desemnată echipa gazdă, Franța, locul 2 a fost ocupat de Germania, iar pe locul 3 s-a clasat Australia.

Echipa Franței

Participarea, pentru prima oară, a echipei României a fost posibilă grație demersurilor lui Cosmin Moldovan, CEO al Carmangeriei Moldovan din Cluj-Napoca, acesta fiind și jurat al World Butcher’s Challenge.

De altfel, ”măcelarii de elită” ai României s-au antrenat la Cluj-Napoca pentru campionatul de la Paris.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Categoriile de pensii care se acordă în sistemul public. NU mai trebuie depuse copii după documente

Publicat

De

Casa de Pensii Cluj

Obligativitatea prezentării sau depunerii de către beneficiari a copiilor documentelor prevazute de legislația din domeniul de activitate al caselor teritoriale de pensii a fost eliminată.

Astfel, potrivit prevederilor Legii nr.9/2023, fotocopierea gratuită a documentelor originale este asigurată de Casa de Pensii Cluj.

Categoriile de pensii care se acordă în sistemul public

Conform noi legislații, care a intrat anul trecut în vigoare, există mai multe categorii de pensii care se acordă în sistemul public. Atenție! O persoană poate beneficia de o singură categorie de pensie în sistemul public.

Categoriile de pensii care se acordă în sistemul public:

  • pensia pentru limită de vârstă;
  • pensia anticipată;
  • pensia de invaliditate;
  • pensia de urmaş.

Dreptul la pensie, se acordă, la cerere, în condiţiile prevăzute de lege, arată reprezentnații Casei de Pensii.

Astfel, pensia se acordă în următoarele cazuri:

  • persoanelor asigurate obligatoriu, prin efectul legii, cât și celor asigurate voluntar;
  • elevilor, ucenicilor şi studenţilor care au capacitatea de muncă diminuată din cauza bolilor profesionale sau accidentelor de muncă survenite în timpul şi din cauza practicii profesionale;
  • persoanelor care, la data solicitării drepturilor de pensie, nu mai au calitatea de asigurat;
  • urmaşilor persoanelor susmenționate, respectiv copiii şi soţul supravieţuitor.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Caritate în modă: o nouă ediție ReClothing la Cluj-Napoca, pentru o cauză nobilă

Publicat

reClothing

Patru zile de târg și peste 1.000 de articole vestimentare care își așteaptă noii proprietari vor fi prezente la Iulius Mall Cluj-Napoca în perioada 1-4 aprilie. Proiectul ReClothing aduce o nouă ediție anul acesta, împreună cu o nouă cauză caritabilă, îmbinând moda sustenabilă cu faptele bune.

Anul acesta, vânzările se vor duce către asociația Gabrielle, care este alături de femeile care suferă de orice formă de cancer.
La târg puteți găsi și haine de brand, în condiții excelente, de la tricouri și sacouri, la rochii de ocazie, pantofi sau accesorii.

“Ideea a pornit undeva în 2021, eu am o pasiune foarte mare pentru haine, dar mi-am dat seama de partea de risipă și de cât de mult risipesc oamenii, dar și de obiceiurile pe care eu le am.

M-am uitat în jurul meu, am discutat cu alte persoane, am consultat statisticile, care sunt foarte îngrijorătoare, am spus ca se pot face niște pași în direcția asta. În ultimii 3 ani și jumătate am salvat undeva la 15 tone de haine, iar la târgul acesta am reușit să strângem în jur de 550 de kilograme de haine”, declară Ioana Pîrlea, inițiator ReClothing

Hainele, fapte bune

Întrebată de unde se strâng aceste sute de kilograme de haine, Ioana ne-a informat că înaintea târgului se realizează o campanie de colectare, care se desfășoară tot în mall, tocmai pentru a implica oamenii și comunitatea și pentru a încerca să îi educe: “Principalul scop este să educăm oamenii, și să le arătăm că hainele pot să fie fapte bune pentru planetă și pentru comunitate”.

Ioana explică unde se vor duce banii strânși din această campanie: ,,Asociația Gabrielle susține femeile ce se luptă cu orice formă de cancer, și este fondată de o tânără care a trecut prin această boală, iar acum vrea să ajute alte femei prin diverse metode, iar banii vor merge către un fond gratuit de peruci pentru femeile care nu își permit acest tratament.”

Industria textilă este a doua cea mai poluantă industrie, după cea petrolieră, așadar inițiativele precum ReClothing ne arată că fiecare pas mic contează. Prin implicare, educație și susținerea unor cauze caritabile, poți contribui la un viitor mai sustenabil, în care moda nu înseamnă doar consum, ci și responsabilitate.

Târgul are o durată de 4 zile, de pe 1 până pe 4 aprilie, și se află în incinta Iulius Mall.

Andreea Paparuș

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. ”Șepcile Roșii”, către CFR 1907 Cluj: Hoții strigă hoții! UDMR acuză că ”elemente șovine” de la ”U” au bătut un maghiar

Publicat

CFR

Suporterii ”U” Cluj din grupul ”Șepcile Roșii” acuză fanii CFR 1907 Cluj din ”Peluza Vișinie” că ei au început cu violențele, cărora le-au căzut victime întâi suporteri dinamoviști, iar scandalul de duminică după derby-ul clujean, când trei tineri au fost bătuți de uiști, a fost provocat de ”frânari” care au furat anterior un steag al ”U” și fulare de la niște copii, susținători ai Universității. 

”Parșivitate demnă de Peluza Vișinie. Ca de obicei, <<hoții striga hoții!>>. Nu vrem să explicăm sau să aducem scuze niciuneia dintre situațiile care umplu știrile de azi.

Oferim doar și partea cealaltă, care completează adevărul. Mai jos vedeți imagini cu acțiunile și urmările lor, efectuate de victimizații membri ai Peluzei Vișinii, din ultimele 2 săptămâni, inclusiv de aseara”, arată Șepcile Roșii aici.

CFR

UDMR Cluj: Ură etnică

Pe de altă parte, președintele UDMR Cluj, deputatul Csoma Botond, susține că ”elemente şovine din tabăra U au snopit în bătaie un tânăr maghiar după ce au auzit că vorbea în limba maghiară”.

”Sunt indicii temeinice că avem de-a face cu o infracțiune motivată de ură etnică! Solicit autorităților să-i pedepsească pe făptaşi, aplicând dispozițiile Codului Penal!

Pe de altă parte, am senzația că autoritățile închid ochii de multe ori în fața acțiunilor violente ale unor ultrași U numai pentru faptul că ei sunt fanii Universității. Este inadmisibil aşa ceva la Cluj!”, a precizat Csoma.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate