Connect with us

ACTUALITATE

Cum sunt afectați stomatologii de pandemia de coronavirus? Vezi ce propuneri au

Publicat


Grupul local de lucru pentru prevenirea și limitarea răspândirii infecției cu Coronavirus SARS-CoV-2 din cadrul Colegiului Medicilor Stomatologi Cluj a transmis un punct de vedere legat de situația actuală și propune soluții pentru funcționarea cabinetelor în cele mai bune soluții.

 

Cât de afectați sunt medicii stomatologi în actuala situație, când cabinetele sunt închise?

Efectul pandemiei COVID-19 este resimțit intens și în rândul medicilor stomatologi din județul Cluj. Majoritatea cabinetelor s-au închis ca efect al Ordonanței Militare nr. 2/2020, excepție făcând cabinetele care s-au oferit voluntar să asigure urgențele stomatologice respectând rigorile specifice acestei perioade (care impun dotări și echipamente de protecție suplimentare față de cele uzuale, toate acestea în condițiile penuriei existente în piață).

Pe această cale dorim să le mulțumim colegilor noștri stomatologi pentru implicarea de care au dat dovadă în această perioadă. Urgențele stomatologice sunt preluate în acest moment de 4 cabinete care au primit autorizație din partea DSP și ambulatoriul de Stomatologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, iar alte câteva sunt cu procedurile pentru autorizare în curs.

Urgențele chirurgicale din sfera maxilo-facială sunt asigurate în regim de gardă permanentă în cadrul Secției de Chirurgie Orală și Maxilo-Facială din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj. Toate informațiile sunt disponibile pe site-ul Colegiului Medicilor Stomatologi Cluj: www.cmdcluj.ro

Efectul nu este doar unul financiar, ci și o situație aparte din punct de vedere profesional din pricina obligativității refuzului solicitărilor pacienții noștri, care au nevoie în continuare de servicii stomatologice, multe situații delicate neîncadrându-se totuși în definiția urgenței stomatologice.

Majoritatea stomatologilor răspund la telefon și le oferă sfaturi pacienților pentru a trece mai ușor această perioadă.

Cât timp credeți că mai poate rezista breasla, mai ales cabinete medicilor noi, din punct de vedere financiar, în condițiile în care nu mai au clienți, deci nici venituri.

Este un moment dificil pentru întreaga societate. Medicii stomatologi l-au înțeles și au luat toate măsurile de prevenție, limitând activitatea încă anterior intrării în vigoare a Ordonanței Militare nr. 2/2020.

Medicii stomatologi sunt pe lângă buni profesioniști ai domeniului sanitar și antreprenori și manageri, astfel încât majoritatea pot gestiona pe termen scurt această situație. Într-adevăr, însă, vor avea nevoie de măsuri de suport financiar pentru relansarea activității ulterior relaxării măsurilor de distanțare socială și revenirea pacienților în cabinete.

În momentul de față se acordă indemnizații sub diverse forme și medicilor stomatologi dar, din păcate, acestea nu pot acoperi cheltuielile de gestionare a cabinetelor, care, deși sunt închise, generează costuri -doar amânate pentru perioada stării de urgență.

La nivelul Colegiului Medicilor Stomatologi au fost consultați specialiști din domeniul economic și fiscal și a fost elaborat un ghid de protecție socială a medicilor stomatologi care a fost publicat pe site-ul autorității profesionale.

Ce soluții credeți că s-ar impune?

Colegiul Medicilor Stomatologi din România a propus, înaintat și susținut în fața autorităților competente soluții pentru gestionarea optimă a prezentei situații.

Pe lângă susținerea financiară a profesioniștilor domeniului stomatologic pentru a depăși cu bine această etapă, sunt necesare măsuri economice și fiscale pe termen mediu și lung pentru relansarea activității.

Astfel, se impune reducerea cuantumului impozitării activităților medicale, acordarea de credite cu condiții preferențiale indiferent de forma de organizare a cabinetului, având în vedere că în mod covârșitor profesia de medic stomatolog este exercitată în mod independent, în cadrul unor cabinete fără personalitate juridică (cabinete individuale, grupate sau asociate ori societăți medicale), entități care nu au acces la pachetul de măsuri de protecție socială și economică, nefiind asimilate IMM-urilor.

O altă problematică ce trebuie avută în vedere este asigurarea cu ajutorul autorităților competente a accesului pe termen scurt, mediu și lung la echipamentele de protecție necesare practicării profesiei întrucât acestea au dispărut de pe piață sau sunt disponibile la prețuri de speculă, ceea ce face dificilă funcționarea cabinetelor chiar și după relaxarea măsurilor de distanțare socială.

Distribuitorii de produse specifice au la rândul lor dificultăți în asigurarea aprovizionării din cauza contextului global. Gestionarea greșită a acestei probleme va duce, din păcate, la creșterea costurilor de funcționare a cabinetelor și implicit a costurilor tratamentelor, costuri care vor fi suportate de către pacienți.

O solicitare de indexare a prețurilor însoțită de note de fundamentare pentru fiecare tratament a fost depusă de un an și jumătate la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) dar nu am primit un răspuns. O problemă mai veche a stomatologiei, alături de finanțarea redusă a serviciilor decontate de CNAS, este lipsa de programe naționale de profilaxie stomatologică.

Sănătatea orală ca program de prevenție reprezintă o componentă importantă a sănătății publice și până în momentul actual a fost susținută prin plăți directe ale pacienților.

Pe lângă cabinele stomatologice sunt afectate și cele ale tehnicienilor dentari, de radiologie dentară. Ce semnale aveți în acest sens?

Ordonanța militară nr. 2/2020 a dispus suspendarea activității cabinetelor stomatologice și nu există nici o referire la alți furnizori de servicii medicale cum sunt laboratoarele de tehnică dentară sau cabinetele de imagistică și radiologie.

Activitatea acestora beneficiază de reglementări distincte față de cele ale cabinetelor stomatologice. Din păcate, însă, această criză medicală și economică i-a afectat și pe colaboratorii noștri, care s-au văzut nevoiți să își reducă activitatea.

Mai mult chiar, din partea direcțiilor sanitare li se impune acestora condiții noi de avizare, identice cu cele pentru cabinetele dentare, cu toate că în acele locații nu se lucrează direct în cavitatea orală a pacienților și nu se produc aerosoli intens contaminați.

Tot mai mulți dintre tehnicienii dentari lucrează cu tehnologii moderne de tip CAD/CAM prin care amprenta pacientului este înregistrată electronic și transmisă online.

Pacientul nu intră în laboratorul de tehnică dentară. La imagistică, pacientului nu i se fac intervenții intra-orale. Considerăm că măsurile de protecție antiepidemică trebuie aplicate realist, în concordanță cu specificul fiecărui furnizor de servicii medicale.

 

 

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro este STABIL, chiar dacă România este lider la inflație în UE

Publicat

euro

Calmul temporar existent între atacul Iranului asupra statului evreu și momentul în care Israelul va răspunde cu aceeași monedă, a redus aversiunea față de risc dar și prețul petrolului.

Cursul euro a scăzut miercuri de la 4,9763 la 4,9754 lei, într-o ședință în care tranzacțiile s-au înghesuit în culoarul 4,975 – 4,976 lei.

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro este STABIL, chiar dacă România este lider la inflație în UE

Evoluția leului nu a fost influențată de anunțul făcut de Eurostat. Conform biroului european de statistică, România a avut în luna martie cea mai mare inflație din Uniunea Europeană, de 6,7%, față de media la nivelul U.E. de 2,6%.

În acest context, atrag atenția declarațiile unui membru al CA al BNR. În privința unei prime reduceri a dobânzii de referință, Cristian Popa a afirmat într-un interviu că sunt necesare „cel puţin două luni consecutive de progrese substanţiale în ceea ce priveşte dezinflaţia, înainte de a putea să începem relaxarea (…) La acest moment, nu este deloc clar dacă condiţiile vor permite începutul procesului de normalizare în luna mai”. Dl Popa a precizat de asemenea că politica monetară a BNR este influențată de „politica fiscală, politica veniturilor şi evoluţiile de pe piaţa muncii” și acestea vor ridica provocări importante în perioada următoare.

BNR continuă să informeze că „nu s-au înregistrat tranzacții pe piața monetară interbancară”, fapt care se reflectă în faptul că indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,05%, cel la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, la 6,07% iar cel la 12 luni la 6,08%.

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019 se situează până la sfârșitul lunii iunie la 5,90%/an.

Aurul, aproape de maximul istoric de 359,6861 lei

Euro se aprecia ușor la 1,0606 – 1,0650 dolari, ceea ce a făcut ca media monedei americane să scadă de la 4,6818 lei, maximul ultimelor aproape 6 luni, la 4,6739 lei.

Cursul francului elvețian a crescut de la 5,1289 la 5,1301 lei, profitând de statul de „monedă refugiu”. Media lirei sterline a urcat marginal la 5,8294 lei.

Aprecierea metalului galben la 2.372,20 – 2.394,80 dolari/uncie a ridicat prețul gramului de aur la 359,4100 lei, aproape de maximul istoric de 359,6861 lei, atins vinerea trecută.

În regiune, media monedei maghiare s-a întărit marginal la 393,4 forinți/euro, în schimb a celei poloneze s-a depreciat la 4,3353 zloți/euro.

Volatilitatea bitcoin s-a redus la 62.132 – 64.481 dolari iar a ethereum la 3.017 – 3.122 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00

Citește mai departe

POLITICA

Dan Tanasă (AUR): ”Propaganda PSD – PNL ne spune zilnic că nu ne dăm seama cât de bine trăim… Niște ipocriți!”

Publicat

Tanasă AUR

”Miniștrii guvernării antinaționale PSD – PNL, în frunte cu prim-ministru Marcel Ciolacu, și-au abandonat îndatoririle și munca în folosul cetățeanului. Ei au devenit marionetele consultanților electorali străini, în goana după voturi”, sușține Dan Tanasă de la AUR.

Luni guvernanții au primit instrucțiuni de la consultanții străini să iasă fiecare cu câte un subiect de propagandă, ca să îi mintă pe români.

Premierul Marcel Ciolacu a trimis un mesaj Asociației Orașelor, în care a spus că reducerea inegalității între regiuni va duce la dezvoltare. Adică, mai pe scurt, Marcel Ciolacu a spus o platitudine, gen “să fie bine, să nu fie rău”.

Eșecul politicii regionale

Politica de dezvoltare regională este marele eșec al integrării europene a României. Decalajele dintre regiunile de dezvoltare românești de Nord-Est și Sud-Est s-a mărit față de media UE și de celelalte regiuni din țară, în loc să scadă. Regiunile de Nord-Est și Sud-Est acoperă Moldova, Dobrogea, precum și Buzăul lui Ciolacu și Brăila lui Tudose.

Dezastrul și subdezvoltarea au drept cauză politicile greșite de la Bruxelles, precum și guvernările marionetelor PSD – PNL.

”Intrarea reprezentanților AUR în Parlamentul European si în structurile de putere din România va inversa cursul acestei politici, spre bunăstarea cetățenilor și a tuturor regiunilor țării”, a preciza Dan Tanasă.

Inflație importantă

Tot luni a ieșit și Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, ca să le spună românilor de ce nu se mai ajung cu banii si de ce alimentele se scumpesc de la o zi la alta.

Pe bilețelul primit de Câciu de la consultanții străini scria o năzdrăvănie, precum că noi importăm inflația din Turcia, pe motiv că facem importuri alimentare din această țară unde inflația este de 65%.

În realitate, inflația din România este cauzată de așa-zisa liberalizare a prețurilor la energie făcută de PSD și PNL, la ordinul OMV – Petrom și în folosul speculanților din energie care se îmbogățesc pe seama românilor. Importurile masive de alimente și deficitul comercial record sunt cauzate de aceeași guvernare antinațională PSD-PNL.

Ministrul comic

Mercenarii electorali străini l-au mai scos luni la înaintare și pe Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, cel mai comic ministru al Guvernării PSD – PNL.

Boloș a răsuflat ușurat că Agenția S&P, deocamdată, nu a degradat ratingul de țară al României. Ca orice propagandist al birocraților de la Bruxelles, Boloș a pus acest lucru pe seama investițiilor pe bani europeni.

În realitate, PNRR votat în Parlament de PSD și PNL este doar pe jumătate din fonduri nerambursabile, restul fiind credite pe care le vom rambursa la cea mai mare dobândă din Europa.

În al doilea rând, acest PNRR este un colac de salvare pentru corporații străine, din moment ce noi ne împrumutăm ca să cumpăram inutile bunuri din import, cum ar fi trenuri cu hidrogen.

Despre PNRR

Așadar, prin PNRR, așa cum a fost conceput de PSD și PNL, alături de USR, ne crește și datoria externă, care de pe acum a ajuns la peste 50% din PIB, precum și deficitul comercial, cel mai mare din Europa.

Români! Anul post-electoral 2025 va fi repetarea anului 2010! După alegeri, dacă ar rămâne la putere, PSD-PNL ar tăia pensii, salarii, prestații sociale și investițiile din sectorul public!

De 34 de ani am avut la guvernare PSD și PNL în diferite combinații și rezultatul a fost același. Ajunge!

 

 

 

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Creatoarea de modă Irina Schrotter, Doctor Honoris Causa al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca

Publicat

irina schrotter

Astăzi, 17 aprilie 2024, Universitatea de Artă și Design din Cluj Napoca a celebrat conferirea titlului de Doctor Honoris Causa doamnei Irina Schrotter, președinte al Federației Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC), inițiator și organizator al festivalului Romanian Creative Week Iași, proprietar al brandului internațional de modă irina schrotter.

„Prin acordarea acestei distincții, Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca recunoaște contribuția esențială a doamnei Irina Schrotter la susținerea scenei culturale și a industriilor creative din România, la promovarea cercetării vizuale, a inovației, a creației vestimentare și a sectorului modei în perimetrul național și internațional.

irina schrotter

FOTO. Creatoarea de modă Irina Schrotter, Doctor Honoris Causa al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca

Evenimentul, organizat la inițiativa departamentului Modă-Design vestimentar, s-a desfășurat în cadrul unei reuniuni festive a Senatului universitar, în prezența conducerii instituției de artă clujene, cu participarea unor invitați din domeniul creației vestimentare și a presei de specialitate din România, din rândurile instituțiilor de cultură din Cluj-Napoca, precum și cadre didactice și studenți ai universității.

irina schrotter

De-a lungul timpului, Departamentul Modă-Design vestimentar din cadrul Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca a manifestat o preocupare constantă pentru consolidarea parteneriatelor cu industria modei și industriile creative, pentru a asigura formarea studenților, masteranzilor și doctoranzilor conform exigențelor profesionale din domeniu.

În acest context, doamna Irina Schrotter a devenit un partener esențial al universității, atât prin experiența dobândită în activitatea de business, cât și prin implicarea sa în cercetarea generatoare de inovație în domeniul modei și designului vestimentar.

irina schrotterÎn 1991 a prezentat o primă colecție de autor

Cariera de peste treizeci de ani în modă a doamnei Irina Schrotter a generat o serie de proiecte care au scris pagini din istoria domeniului, cu extensii constante spre industriile creative.

După lansarea cu succes a unor colecții concepute pentru fabrici de confecții din Iași, începând cu 1990, doamna Irina Schrotter a devenit asociat în mai multe companii – cele mai importante fiind Exclusiv Comp și Confecții Integrate Moldova.

În același an a deschis și primul magazin sub brandul eponim, iar în 1991 a prezentat o primă colecție de autor. Patru ani mai târziu a început să prezinte bianual colecții în București, unde și-a deschis și un magazin propriu, urmat de alte locații similare în Timișoara, Lugano și New York.

Împreună cu criticul de modă și stilistul internațional Ovidiu Buta, și alături de echipe artistice și tehnice remarcabile, Irina Schrotter a organizat, începând cu anul 1999 – Romanian Fashion Week – devenit un reper în ceea ce înseamnă industria modei din țara noastră, reluat, după o întrerupere de zece ani, sub titulatura mai amplă de Romanian Creative Week – festival internațional dedicat industriilor creative. Noul festival, care anul acesta a ajuns la cea de-a patra ediție, promovează și creații ce aparțin unor studenți, masteranzi, doctoranzi și absolvenți UAD, de la aproape toate departamentele.

irina schrotter

„Irina Schrotter s-a implicat și în realizarea unor costume pentru teatru, operă, film”

În paralel cu acest tip de activitate, sub brandul propriu, Irina Schrotter a participat la târgurile de specialitate din străinătate, ceea ce a condus la generarea unui network în industria modei internaționale. În cartea sa „Victima Modei”, Ovidiu Buta, subliniază că: „Irina Schrotter a fost, la rândul ei, primul designer român prezent în cadrul celui mai mare și mai important târg de modă din lume, „Prêt-à-Porter Paris” (…) punând astfel bazele unei rețele internaționale prin care își vinde, cu succes, creațiile”.

În timp, ca o extensie creativă a brandului personal – Irina Schrotter s-a implicat și în realizarea unor costume pentru teatru, operă, film. Colaborările cu teatre și opere naționale au avut ca rezultate spectacole remarcabile, care au conferit și mai multă consistență demersurilor sale.

Mai mult, o dată cu înființarea la Iași, în 2006, a Asociației Future in Textiles – FIT și, ulterior, în 2011, a Federației Patronatelor din Industriile Creative – FEPIC s-au conturat și piloni de dezvoltare pentru industria modei și industriile creative, inovația și cercetarea fiind doi dintre ei.

irina schrotter

„Viziune, performanță, spirit antreprenorial, dedicare, empatie, responsabilizare, altruism”

Asociația și Federația au generat o serie de proiecte de anvergură internațională, unde au fost promovați artiști și designeri din România, prin acțiuni de diplomație culturală, realizate în parteneriate strategice cu institute culturale, ambasade, centre de excelență etc.

Participările delegațiilor României, coordonate de doamna Irina Schrotter în calitate de Președinte al FEPIC, la expozițiile din cadrul Pavilionului României – Shanghai, Who’s Next și Tranoï – Paris, The Train – New York etc. au avut rezultate remarcabile pentru ceea ce înseamnă vizibilitatea creativității românești, prezentată sub marca: Romanian Designers.

Viziune, performanță, spirit antreprenorial, dedicare, empatie, responsabilizare, altruism – sunt câteva dintre calitățile care au făcut posibilă configurarea remarcabilului traseu profesional al doamnei Irina Schrotter”, se arată în comunicatul UAD.

Citește mai departe

CULTURA

Din spatele cortinei. Cu ocazia Anului PUCCINI, Opera Română clujeană pune în scenă piesa “Tosca”

Publicat

opera romana cluj

Opera Națională Română Cluj-Napoca a prezentat, miercuri, într-o conferință de presă, detalii despre premiera operei “Tosca”, cât și despre concursul “Verum Solitus”.

Pentru a celebra Anul Puccini în România, Opera Națională Română în parteneriat cu Institutul Cultural Italian, Ambasada Italiei și Artexim, pune în scenă celebra operă “Tosca”. Premiera are loc în două reprezentații, sâmbătă, 20 aprilie și duminică, 21 aprilie, la ora 18:30, la Opera Română clujeană.

tosca

Din spatele cortinei. Cu ocazia Anului PUCCINI, Opera Română clujeană pune în scenă piesa “Tosca”

Spectacolul dispune de o nouă viziune artistică și este “o producție tradițională folosind mijloacele contemporane de realizare”, conform managerului general, Florin Estefan.

“Una dintre capodoperele pucciniene, opera TOSCA, compusă în anul 1900, aduce în fața publicului o poveste de dragoste ancorată în realitatea Romei anului 1800, din timpul bătăliei de la Marengo dintre monarhiști și republicani. Pe acest fond de agitație generală se derulează povestea de iubire dintre celebra cântăreață Floria Tosca – o femeie credincioasă, însă extrem de geloasă – și pictorul Mario Cavaradossi – plin de afecțiune, demn, purtat de idealurile libertății, a cărui soartă va sta sub semnul intervențiilor baronului Scarpia – ministrul poliției pontificale, puternic atras de frumusețea Toscăi”, scrie în comunicatul de presă al Operei Naționale Române Cluj-Napoca, instituție în subordinea Ministerului Culturii.

tosca

Printre cei care au contribuit la realizarea acestui spectacol se numără: Dirijor: Vladimir Lungu, Regia artistică: Matteo Mazzoni, Scenografie: Elisabetta Salvatori, Costume: Roberta Fratini, Design video: Luca Attili și Lighting Design: Lorenzo Caproli.

În distribuția premierei din 20 aprilie, în rolurile principale se regăsesc: Floria Tosca (Aurelia Florian), Mario Cavaradossi (Cristian Mogoșan), Scarpia (Florin Estefan), Cesare Angelotti (Corneliu Huțanu), Sacristanul (Zoltan Molnar), Spoletta (Eusebiu Huțan), Sciarrone (David Pogana), Temnicerul (Horațiu Ruști), Păstorul (Natalia Barz), alături de Corul de copii Junior VIP – Dirijor: Anca Mona Mariaș, Orchestra și Corul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.

În distribuția premierei din 21 aprilie, în rolurile principale sunt soliștii: Floria Tosca: (Lali Khabalova), Mario Cavaradossi (Hector Lopez), Scarpia (Cătălin Țoropoc), Cesare Angelotti (Simonfi Sandor), Sacristanul (Petre Burcă), Spoletta (Florin Pop), Sciarrone (Sebastian Balaj), Temnicerul (Horațiu Ruști), Păstorul (Maria Popa-Bota), alături de Corul de copii Junior VIP – Dirijor: Anca Mona Mariaș, Orchestra și Corul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.

tosca

Verum Solitus Vocal Competition, la a doua ediție

Aflat la a doua ediție, Verum Solitus Vocal Competition este un concurs dedicat tinerilor cântăreți de operă, ce se va desfășura în perioada 22-26 aprilie la Cluj-Napoca. În semifinalele concursului ajung 30 de participanți, urmând ca în Gala Laureaților, ce va avea loc în 26 aprilie la ora 18:30, pe Scena Mare a Operei Naționale Române Cluj-Napoca, să rămână 5 voci feminine și 5 voci masculine.

Premiul cel mare constă într-un contract cu toate teatrele din România, iar finaliștii vor fi jurizați de prestigiosul tenor galez, Dennis O’Neill. De asemenea, publicul are ocazia să își voteze favoritul și să contribuie la oportunitatea acestora de a se lansa în viitoarea carieră artistică.

Biletele se pot achiziționa online AICI, dar și de la Agenția de Bilete a Operei, de luni până vineri în intervalele orare 11:00- 13:00, respectiv 14:00- 17:00.

Morocoj Timeea
Alexandru Mocan 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax