EVENIMENT
Problemele sistemului informatic pun în PERICOL activitatea cabinetelor medicale, spun medicii de familie. Explicațiile CNAS

Problemele sistemului informatic utilizat în activitatea cabinetelor pun în pericol activitatea medicală, susțin medicii de familie, conform Alba24.ro.
Disfuncționalitatea Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI) ne afectează pe toți, spun medicii care cer Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) să ia măsuri urgente.
Nemulțumirile și solicitările au fost prezentate de Societatea Națională de Medicină Familiei prin intermediul unui comunicat de presă.
„Societatea Națională de Medicină Familiei este solidară cu pacienții şi cu medicii practicieni în această perioadă dificilă cauzată de disfuncționalitățile Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI).
Reamintim că programul SIUI aparține în exclusivitate Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, ca de altfel și mentenanța acestuia.
„Activitatea cabinetelor este grav afectată”
De o lungă perioadă de timp, acest sistem informatic este nefuncţional şi blochează inadmisibil activitatea medicală din medicina primară şi nu numai. Este practic blocat accesul pacienţilor la servicii medicale printr-un serviciu informatic depăşit din punct de vedere al scopului pentru care a fost creat. Mai mult, acest sistem informatic perimat pune în pericol activitatea medicală la nivel naţional”, scrie în comunicatul organizației.
Medicii de familie mai spun că pacienții sunt nevoiți să aștepte și că activitatea cabinetelor este grav afectată.
„Imposibilitatea interogării categoriei de asigurat afectează în mod direct accesul pacienților la servicii medicale în sistemul public de asigurări de sănătate în primul rând din cauza creșterii timpilor de așteptare.
În mod asemănător, erorile de sistem în înregistrarea categoriile de asigurat prejudiciază pacienții de drepturile lor firești ca asigurați ai sistemului public de sănătate.
Aceste disfuncţii majore în verificarea categoriei de asigurat şi în eliberarea tuturor documentelor medicale din cadrul consultaţiilor predispun medicii la erori ce le vor fi imputate ulterior chiar de către CNAS, deși responsabilitatea nefuncționării SIUI nu le aparține.
În același sens, imposibilitatea de a valida serviciile efectuate și de a raporta activitatea lunii anterioare va afecta funcționarea cabinetelor de medicină a familiei”, mai scrie în documentul semnat de Societatea Națională de Medicină Familiei.
Medicii cer CNAS să remedieze cu celeritate platforma informatică și să introducă formularele electronice în locul tipizatelor pe suport de hârtie.
Explicațiile CNAS
Sistemul informatic din sănătate este subdimensionat, construit la nivelul anului 2008, precizează Casa Naţională de Asigurări de Sănătate referitor la sincopele apărute de câteva zile.
Din analiza internă efectuată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate reiese că există unele disfuncționalități ale Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI) în accesarea aplicaţiei de interogare a calităţii de asigurat, mai ales pe platforma informatica publică.
Începând cu data de 6 martie 2023, conducerea CNAS a cerut dezvoltatorilor de soft, în baza contractelor de mentenanță, remedierea de urgenţă a problemelor care au condus la aceste disfuncţionalităţi.
Până la remedierea situației, CNAS roagă furnizorii de servicii medicale să verifice calitatea de asigurat în aplicațiile proprii şi nu în platforma informatică publică.
„SIUI este de mulți ani un sistem informatic subdimensionat, construit la nivelul anului 2008. Creșterea exponențială a volumului de date medicale procesate, mai ales în prima parte a lunii când furnizorii de servicii medicale transmit raportările lunare, sunt cauze care conduc la disfuncționalități ale sistemului, așa cum se întâmplă și în aceste zile.
CNAS a făcut toate demersurile necesare pentru accesarea finanțării europene necesare pentru redimensionarea sistemului și îmbunătățirea funcţionării aplicațiilor sale.
Până la implementarea proiectelor de redimensionare și retehnologizare a întregii platforme informatice, sistemul de stocare și prelucrare a datelor va fi lărgit astfel încât să putem îmbunătăți timpii de operare la nivelul utilizatorilor finali.
Conform prevederilor legale, recomandăm furnizorilor de servicii medicale ca, până la remedierea disfuncționalităților, să înregistreze serviciile prestate în modul off-line”, transmite Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
FOTO. Gala Recunoștinței la Turda. Banca pentru Alimente Cluj a premiat eroii comunității și ambasadorii din parteneriatele sale

Un număr de 42 de organizații non-profit au fost premiate de Banca pentru Alimente Cluj pentru impactul lor în distribuirea alimentelor către cei în nevoie.
“Gala Recunoștinței” a avut loc în data de 30 martie la Turda și a reunit reprezentanți ai organizațiilor non-profit din regiunea în care acționează Banca Pentru Alimente Cluj, respectiv din județele Cluj, Sibiu, Bistrița-Năsăud și Alba.
Scopul evenimentului a fost acela de a le mulțumi pentru contribuția lor valoroasă la eforturile de a combate risipa alimentară și sărăcia. Au fost acordate diplome de „Eroi ai comunității” către organizațiile non-profit și s-au celebrat și “Ambasadorii Băncii pentru Alimente” – persoanele care au depus eforturi semnificative pentru a ajuta în creșterea impactului.
„Am fost foarte bucuroși să putem premia organizațiile non-profit și persoanele fizice care au contribuit la activitatea noastră și au ajutat la distribuirea alimentelor către cei în nevoie. Fără acești parteneri și susținători, nu am fi putut avea un asemenea impact în lupta împotriva risipei și a sărăciei.”, a declarat Andreea Bobiș, vicepreședinte executiv la Banca pentru Alimente Cluj.
Din 2018 de la înființarea Băncii Pentru Alimente Cluj, asociația a adunat în total 194 de organizații non-profit beneficiare.
Despre Banca pentru Alimente Cluj
Începând de la înființarea din 2018, Banca pentru Alimente Cluj colectează surplusul de alimente de la agenți economici pentru distribuție gratuită către ONG-uri ce au în grijă persoane defavorizate, în risc de sărăcie și excluziune socială. În prezent acoperă 4 județe din zona de vest a țării: Cluj, Alba, Sibiu și Bistrița-Năsăud. Scopul asociației este atât reducerea risipei de hrană din lanțul valoric al hranei, cât și ameliorarea sărăciei în județele în care acționează.
De la constituire până în prezent, Banca pentru Alimente Cluj a salvat de la risipă 2.096 tone de hrană, majoritatea de la depozite sau producători. În 2022, a salvat 1.128 tone de alimente și a distribuit echivalentul a peste 2 milioane de porții de mâncare către 111 organizații non-guvernamentale.

Meciul UTA Arad – „U” Cluj se va disputa sâmbătă de la ora 12:00, pe stadionul Arena Francisc Neuman din Arad, duel din a doua etapă a play-out-ului Superligii.
„Șepcile roșii” vin după o victorie importantă obținută pe teren propriu împotriva celor de la FC Argeș. Tehnicianul echipei, Ioan Sabău, este motivat să continue play-out-ul cu o nouă victorie și să se îndepărteze cât mai mult de locurile retrogradabile.
Jucătorii arădeni antrenați de Liviu Balint nu au reușit mare lucru în prima partidă din play-out pe care au disputat-o în deplasare împotriva Petrolului și care s-a încheiat cu scorul de 1 la 0 pentru ploieșteni, iar după această înfrângere, UTA se află pe loc de baraj cu 14 puncte.
Desfășurarea partidelor directe dintre UTA Arad și „U” Cluj
În meciul din turul campionatului regulat desfășurat pe stadionul celor de la UTA Arad, la 13 august 2022, gazdele s-au impus cu scorul de 2 la 1, golurile fiind marcate de Virgiliu Postolachi și Juan Bautista Cascini, iar Adrian Bălan a marcat pentru Universitatea Cluj.
În ultimul meci direct jucat pe terenul celor de la „U” Cluj, la 11 decembrie, rezultatul nu a fost pe măsura așteptării fanilor, meciul fiind încheiat cu scor alb, 0 la 0. La acea vreme, echipa clujeană era antrenată de Eugen Neagoe, în timp ce antrenorul celor de la UTA, Liviu Balint este și în prezent pe banca tehnică a arădenilor.
Cosmin Olaru
Sursa foto: FC Universitatea – Facebook
CULTURA
FOTO. Clujean, decorat de Custodele Coroanei României, Margareta, cu ”Medalia Regală pentru Loialitate”

EVENIMENT
VIDEO FOTO. Ajutor din partea motocicliștilor clujeni pentru sătenii nevoiași din Munții Apuseni. ”Vieți pline de greutăți”

Membrii Comunității Moto Cluj – Asociația CMC, a motocicliștilor clujeni, au adus bucurie pe fețele unor săteni nevoiași din Munții Apuseni, cărora le-au adus ajutoare cu sprijinul voluntarilor.
Au fost ajutate peste 38 de persoane izolate, cu alimente, haine, jucării, dulciuri, medicamente, produse de igienă și menaj, pampersi, telefon mobil cu cartelă, pat de dormit, etc. S-au parcurs în total 330 km în 14 ore atât pe ploaie cât și prin zăpadă iar la livrarea cutiilor cu ajutoare au participat 24 de persoane cu 11 vehicule 4×4
”Oameni de vârsta a treia, familii cu copii mici, care trăiesc în singurătatea muntelui, departe de toate facilitățile care pentru noi, cei din bula urbană sunt de neimaginat, pentru care fiecare zi este, nu un drept, ci o bătălie câștigată în lupta cu viața.
La gura sobei, la propriu, nu la figurat, ochii lor spun povestea nerostită a unei vieți plină de greutăți iar cămăruța sărăcăcioasă care le servește drept casă este neîncăpătoare pentru atâta tristețe”, a spus Andi Asandei, voluntar.
Pe lângă voluntarii Comunitatea Moto Cluj, la acțiune au participat un reprezentat ISU Alba in persoana domnului Alin Purda, doi reprezentanți IPJ Alba: Dana Mucea Junc si Paul Mucea care au indicat exact familiile cu greutăți si au oferit sprijinit pe toată durata acțiunii.
Zona vizată a inclus județul Alba – comuna Poiana Vadului-sate Morcănești, Duduieni, comuna Vadu Moților – sat Potionci, comuna Albac, sat Valea Lamasoii, comuna Scărișoara, satele Runc, Purcelesti, Știuleți, Sfoartea, comuna Gârda de Sus- sat Pliști, Ocoale, Cheile Ordăncușei.
Cine au fost voluntarii
Voluntari: Dragos Oltean , Bucur Andrei , Mihai Florescu, Bordea Tudor , Rus Andrei, Silviu Serban SF Moto, Szabi Asztalos, Alin Purda, Dana Mucea Junc, Paul Mucea, Ovidiu Contras , Andi Asandei, Marinel Girbicean, Tudor Șerban 2 , Ani SF Moto , Ciprian Sandu , Codruta Roxana Tincau – cadru medical, Diana Cupșa, Radu Bumb, Ana Dascăl, Denisa Maier, Cristian Dragotă, Vasile Buzgaru, Paul Sulek, Paul Abrudan, Ciceu Daniel, Mihaela Sasu Stan, Ciprian Grumaz, Mihai Imihai, Timo Câmpean.