Connect with us

EVENIMENT

AMINTIRI ÎN UNIFORMĂ ALBASTRĂ/ Mea Schreiner a fost chemată și s-a ridicat la Domnul. Drum lin, Mea. Am onoarea să te salut!

Publicat


Fostul purtător de cuvânt al IPJ Cluj, Traian Morar, s-a pensionat anul trecut, dar a rămas aproape de presă. Prin intermediul Cluj24, acesta rememorează fapte și întâmplări din timpul celor peste 30 de ani de activitate în cadrul rubricii ”Amintiri în uniformă albastră”.  
Când eram încă polițist de proximitate când Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității (la acea vreme) din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj a constituit un corp de voluntari. Voluntarii erau elevi de liceu, copii extraordinari.
În fiecare an, veneau noi și noi voluntari în grup, erau mulți, foarte mulți, toți copii extraordinari și ca să nu defavorizez pe nimeni, nu voi da nume. Pentru pregătirea lor în acest domeniu al prevenirii criminalității, organizam tabere de pregătire. Fondurile erau asigurate în baza colaborării cu Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Cluj.

Tabere cu voluntari

În cadrul taberelor primeau informații despre ce înseamnă și care sunt formele traficului de persoane, ce înseamnă și care sunt riscurile asociate consumului de substanțe, ce înseamnă siguranța rutieră, cum pot fi prevenite faptele antisociale, care sunt formele de violență și multe altele.
De formarea acestor voluntari ne ocupam noi cei de la prevenire dar aduceam alături de noi pe cei de la rutieră, de la Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, Agenția Națională Antidrog, BCCO, etc. La finalul taberelor de pregătire cei mai activi voluntari erau răsplătiți cu plachete, diplome etc.

Tabăra din 2011, deosebită

Tabăra din 2011, cred și sper că nu greșesc, a fost una deosebită. Deosebită prin faptul că a fost organizată în comun de către structurile de prevenire de la IPJ Cluj și IPJ Bistrița Năsăud. Gazde au fost ei, colegii de la Bistrița Năsăud. Dacă memoria nu îmi joacă feste, au fost în acea tabără vreo 50 de voluntari clujeni și vreo 30 de voluntari bistrițeni.
De organizare, cazare, … de logistică, ca să spun așa, s-a ocupat colega noastră de la Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității Bistrița Năsăud, Mea, pe atunci Mea Moldovan, ofițerul sociolog, un om deosebit, un ofițer de prevenire deosebit. Ulterior am avut „ocazia prilejului” de a mai colabora cu Mea. Niciodată nu am avut ce să îi reproșez pentru ce a însemnat ca ofițer de poliție și mentor al acelor copii voluntari.

Familia polițiștilor, mai săracă

Ieri am aflat cu durere că Mea Schreiner a fost chemată și s-a ridicat la Domnul. Familia polițiștilor bistrițeni este acum mai săracă. Marea familie a polițiștilor este acum mai săracă.
Dumnezeu s-O odihnească în pace de-a dreapta Lui. Drum lin, Mea.
Am onoarea să te salut!


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

Mii de locuitori din Cluj, afectați de pene de curent. Localitățile au fost sub COD ROȘU de vijelii

Publicat

De

Distribuție Energie Electrică România (DEER) anunță vineri seara că mai multe localități din județ sunt afectate de întreruperi de current în urma vijeliei înregistrate ca urmare a Codului roșu de vreme severă.

Astfel, au rămas fără current locuitorii de pe strada Principală din satul Cacova Ierii, comuna Iara, unde remedierea este estimată în jurul orei 22,30, dar și cei de pe strada Colonia de sub deal, din comuna Florești,unde curentul va reveni la ora 23,30.

Mai sunt afectați de pana de current clujenii din satele Finișel, Vlaha, Liteni, aparținând comunei Săvădisla, și cei din satul Hășdate, aparținând comunei Vad, unde alimentare cu energie electric va fi restabilită în jurul orei 22,30.

Echipele DEER sunt pe teren și intervin pentru refacerea alimentării cu curent electric.

Citește mai departe

EVENIMENT

Spania renunță la mască în exterior din 26 iunie

Publicat

De

Masca de protecţie nu va mai fi obligatorie în exterior începând din 26 iunie în Spania, unde situaţia epidemiei de COVID-19 este în netă ameliorare, a anunţat vineri şeful guvernului, Pedro Sanchez, transmite AFP.
‘Acest weekend va fi ultimul cu măşti în exterior, pentru că, din 26 iunie, nu vom mai purta masca în spaţiile publice’ în aer liber, a declarat Pedro Sanchez cu ocazia unei deplasări la Barcelona, precizând că măsura va fi adoptată oficial joia viitoare, într-o şedinţă de guvern extraordinară.
‘Străzile şi feţele noastre îşi vor recăpăta aspectul normal’, a salutat el.
Franţa a ridicat joi obligativitatea purtării măştii în exterior, iar Germania se orientează şi ea spre o renunţare treptată la această obligaţie.

Masca, obligatorie din mai 2020

În Spania, purtarea măştii în spaţiile deschise a fost impusă în mai 2020 pentru toate persoanele de peste 6 ani.
În aprilie, autorităţile au fost totuşi nevoite să dea înapoi în urma scandalului provocat de un text care impunea purtarea măştii chiar şi pe plajă.
Cu un bilanţ de peste 80.000 de decese din peste 3,7 milioane de cazuri de infectare, Spania este una din ţările europene cel mai puternic lovite de pandemie.
Însă numărul cazurilor noi a scăzut drastic în ultimele săptămâni, odată cu avansarea campaniei de vaccinare.
Conform celor mai recente statistici guvernamentale, 13,6 din cei aproape 47 milioane de spanioli, adică 28,7% din populaţie, au încheiat schema de vaccinare împotriva COVID-19, iar 47,1% au primit cel puţin o doză.

Sursa: Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO/ EMOȚIONANT. Ultima serenadă a studenților promoției 2021 a UMF Cluj-Napoca

Publicat

De

Rectorul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, Anca Buzoianu, a declarat că a trăit vineri unul dintre acele momente astrale ”care îți înseninează sufletul și te fac fericit că ești profesor”.
”A fost ultima serenadă a studenților promoției 2021 a UMF Cluj, înaintea festivității de absolvire, cea mai emoționantă serenadă pe care am trăit-o până acum, studenți și profesori deopotrivă.
Niciodată parcul din campus nu a fost atât de încărcat de entuziasm, bucurie și energie pozitivă.
Studenții ne-au mulțumit nu numai pentru educația primită, pe care o prețuiesc, pentru experiența învățată de la mentorii lor, dar și pentru demnitate și integritate, valori pe care le-au integrat în crezul lor în acești ani. Știm că uneori facultatea v-a părut „ca la armată”, dar cu toții ați învățat să fiți profesioniști, să aveți respect și răbdare față de bolnavi, iar valoarea supremă a voastră să fie altruismul, cea care v-a determinat să vă alegeți profesia”, a spus Buzoianu.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO/ Rupere de nori la Finișel. Ploaia torențială a format pârâuri prin sat

Publicat

De

O rupere de nori a format vineri adevărate pârâuri în satul Finișel, comuna Săvădisla, iar sătenii au ieșit după ploaie să evalueze pagubele.

Mai multe localități din județul Cluj s-au aflat vineri sub cod roșu de ploi și vijelii, printre cei afectați fiind și localnicii din Finișel care au reclamat lipsa rigolelor din sat.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate