Connect with us

EVENIMENT

AMINTIRI ÎN UNIFORMĂ ALBASTRĂ/ Două perechi de palme pentru soția care l-a înșelat

Publicat


Fostul purtător de cuvânt al IPJ Cluj, Traian Morar, s-a pensionat anul trecut, dar a rămas aproape de presă. Prin intermediul Cluj24, acesta rememorează fapte și întâmplări din timpul celor peste 30 de ani de activitate în cadrul rubricii ”Amintiri în uniformă albastră”. 

Într-o zi, de dimineață, că ziua bună se cunoaște de dimineață, la birou se prezintă o doamnă, tânără, îmbrăcată cu gust, și după vorbă, nu chiar „nime-n drum”. O invit să ia loc și să îmi spună cu ce treburi pe la poliție. Doamna, relaxată, chiar prea relaxată îmi spune că este victima violenței în familie. Că soțul, întors de curând de peste „mări și țări” este violent cu ea.
O ascultăm cu atenție, eram cu Nicu, însă în ciuda discursului coerent, concret, la obiect, ceva, ceva, NU se lega. Doamna nu părea că bate câmpii, nu era nimic în acest sens, dar ceva nu se lega. Ceva nu era din acel „film”.
Schimbam priviri cu Nicu și era clar că și el avea aceiași impresie. Clar ceva NU se lega. Mi-am dat seama ce anume, felul în care povestea doamna era lipsit de acea încărcătură emoțională pe care o femeie, victimă a violenței domestice o are atunci când povestește prin ce trece. Femeia din fața noastră nu avea nici o emoție.
Parcă vorbea despre altcineva. Parcă nu era vorba despre ea în poveste. În concluzie o invităm să revină la o dată ulterioară împreună cu soțul.

Violență domestică

Revine la noi așa cum era stabilit. Împreună cu soțul. Un cuplu normal, fără nimic care să iasă în evidență. Se vedea o oarecare răceală dar nimic care să arate un cuplu cu probleme de violență domestică.
Îi aduc la cunoștință bărbatului de ce l-am invitat la secție.
L-am întrebat dacă este adevărat că și-a agresat soția? „Domnu’ Morar, dacă două perechi de palme înseamnă agresiune, da, este adevărat”. Era calm, liniștit chiar. „V-a spus și de ce?”. Cu un gest din mână, îl invit să continue și omul calm continuă:
„Vedeți dumneavoastră, eu am fost plecat mai mulți ani la muncă în străinătate. Veneam acasă o dată sau de două ori pe an, cam câte o săptămână. Acum am venit definitiv. Știu că are pe altcineva, un alt bărbat. Mi-am dat seama când în pat mi-a zis Nelu. Pe mine mă chiamă Vasile. (Numele le-am schimbat, vă dați seama)
Nu asta este problema. O înțeleg, nu o condamn. Suntem tineri. Și eu mi-am rezolvat aceste probleme cu cineva. Dar acum am venit definitiv acasă. Avem o casă, copii, o familie. I-am spus să termine cu el, însă …”
În acest timp îi urmăream reacția doamnei. Și-a lăsat privirea în pământ.
Nu a protestat deloc. Cumva a recunoscut că așa stau lucrurile. Evident că am avut o discuție despre opțiunile pe care le au în situația dată. În final au plecat cumva ușurați.
Din câte știu și-au reluat firul căsniciei de la acel nod. Dar l-au reluat în ciuda nodului.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

UBBMed, programe pentru competențe în psiho-oncologie. Coordonatori sunt medicul Patriciu Achimaș Cadariu și prof. Daniel David

Publicat

De

UBBMed

UBBMed oferă din această toamnă programe post-universitare pentru competențe în psiho-oncologie.

Astfel, Centrul pentru Cercetarea Avansată și Abordarea Comprehensivă a Cancerului – co-creat de Institutul de Oncologie din Cluj-Napoca (IOCN) și UBB School of Health-UBBMEd – organizează module de formare de competențe pentru specialiștii în sănătate implicați în oncologie.

UBBMed, programe pentru competențe în psiho-oncologie. Coordonatori sunt medicul Patriciu Achimaș Cadariu și prof. Daniel David

Modulele sunt oferite prin programul mai general numit „Psiho-oncologie: Cancerul într-un model bio-psiho-social”.

Acest demers se înscrie în angajamentul Centrului pentru Cercetarea Avansată și Abordarea Comprehensivă a Cancerului pentru servicii de sănătate integrative, personalizate și bazate pe dovezi în domeniul oncologiei, inclusiv fundamentate de analize economice.

Profesor de la School of Medicine at Mount Sinai din New York va fi lector

Primul modul va fi organizat în formula europeană de „open courses” și „microcredentials”, între 1 noiembrie 2024 și 31 ianuarie 2025.

Programul va fi coordonat de prof. univ. dr. Patriciu Achimaș din partea IOCN și de prof. univ. dr. Daniel David din partea UBBMed.

De asemenea, profesorul Guy Montgomery, director al „Center for Behavioral Oncology” de la Icahn School of Medicine at Mount Sinai din New York este impcat ca lector și prin consultanță în acest proiect.

10 “întâlniri” în regim hibrid. Online pentru cei din alte zone ale țării

Potrivit UBB, programul va acoperi 10 teme (întâlniri), organizate după un curriculum internațional, prezentate în regim hibrid, respectiv fizic pentru cursanții din Cluj-Napoca și online pentru cei din alte zone ale țării.

Temele vor fi prezentate de experți naționali și internaționali în domeniu, astfel încât limba engleză la nivel de comunicare de bază va fi o precondiție a participării.

De anul viitor modului va fi organizat și în formula clasică

Din 1 martie 2025 modulul/programul va fi organiza și în formula clasică de ”curs postuniversitar”, recunoscându-se pentru participanții de la programul anterior micro-credențialele (micro-competențele).

Daniel David

„În perioada contemporană, abordarea corectă a cancerului este doar integrativă, într-un model bio-psiho-social. Fără a transforma medicii în psihologi sau psihologii în medici vom propune o serie de competențe transversale de psiho-oncologie care pot eficientiza munca tuturor specialiștilor în domeniul sănătățiii, în beneficiul final al bolnavului oncologic.

Experiența mea cu specialiștii medici/asistente medicale din domeniul oncologiei arată că există o deschidere extrem de mare pentru a asimila competențe de bază în comunicarea și înțelegerea psihosocială a bolnavului, iar din partea psihologilor că există o deschidere în a-și completa cunoștințele de oncologie pentru a oferi intervenții psihologice cât mai adecvate.

Îi așteptăm pe toți să ne dezvoltăm împreună, în beneficiul tratamentului bolnavilor de cancer”, a transmis rectorul UBB, Daniel David.

Demers în beneficiul pacienților

patriciu

patriciu

Prof. univ. dr. Patricu Achimmaș, adaugă că „Centrul pentru Cercetarea Avansată și Abordarea Comprehensivă a Cancerului și-a asumat de la început nu doar demersuri de cercetare-dezvoltare-inovare și de servicii clinice, ci și de educație avansată, iar acesta este un astfel de demers în beneficiul profesioniștilor în sănătate și al pacienților și în congruență cu viziunea din planul național de cancer”.

Citește mai departe

EVENIMENT

Atenție. Opt străzi din Florești și una din Tăuți rămân marți 7 ore fără curent electric. Care sunt acestea

Publicat

avarie

Distribuție Energie Elecrică România (DEER) anunță o întrerupere, marți, de 7 ore a alimentării cu energie electrică, pe mai multe străzi din comuna Floresti, dar și din satul Tăuți.

Astfel, din cauza unor lucrări programate, în intervalul 09:00-16:00, se ia curentul pe următoarele străzi:

FLORESTI, Strada BRÂNDUȘELOR INTEGRAL
FLORESTI, FLORESTI, Strada CRIZANTEMELOR INTEGRAL
FLORESTI, FLORESTI, Strada MAGNOLIEI INTEGRAL
FLORESTI, FLORESTI, Strada NARCISELOR INTEGRAL
FLORESTI, FLORESTI, Strada PROF. DR. VĂLEAN MARGINEAN INTEGRAL
FLORESTI, FLORESTI, Strada RĂZOARE INTEGRAL
FLORESTI, FLORESTI, Strada SUB CETATE INTEGRAL
FLORESTI, FLORESTI, Strada TĂUȚULUI INTEGRAL
FLORESTI, TĂUȚI, Strada PRINCIPALĂ INTEGRAL

Citește mai departe

EDUCATIE

Record de înscriși la UBB Cluj-Napoca la jumătatea perioadei. Unde e cea mai mare concurență

Publicat

UBB

Perioada de înscriere pentru admiterea la Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca se desfășoară între 15 și 26 iulie 2024.  Cu puțin peste jumătatea perioadei de înscriere, UBB a depășit deja semnificativ cifrele din anul trecut.

”Când mai sunt încă patru zile de înscrieri, numărul celor înscriși la nivel licență, învățământ cu frecvență, este de 14.614, cu 755 mai mult decât pe întreaga perioada a înscrierilor din anul trecut, iar la învățământ la distanță avem 2.500 de candidați înscriși, depășind cu 403 cifrele pe toată perioada admiterii din anul 2023.

Situația este similară și în cazul studiilor masterale, unde avem 5.238 de înscriși, cu 550 mai mulți ca toată perioada înscrierilor de anul trecut.

Se înregistrează de asemenea o creștere semnificativă și la nivelul extensiilor UBB, precum și în cadrul candidaților din străinătate datorită angajamentului universității de a dezvolta relațiile cu comunitățile locale, respectiv creșterii vizibilității internaționale a UBB”, arată UBB.

Cea mai mare concurență

Specializările cu cea mai mare concurență la nivel licență sunt: Informatică/Inteligență artificială,Psihologie/Știinte cognitive, Informatică economică, Media digitală, Drept etc. La nivel master, cele mai atractive specializări sunt: Inginerie software, Psihologie clinică, consiliere psihologică şi psihoterapie, Publicitate, Relații publice, Relații internaționale, politică externă și managementul crizelor etc.

Rectorul David: Interesul era așteptat

Rectorul UBB, prof. univ. dr. psih. Daniel David declară că „interesul mare față de UBB era de așteptat, așa cum este de ani de zile pentru cea mai veche, cea mai mare și cea mai bine poziționată acum universitate din țară în rankingurile internaționale, care, în plus, ca instituție publică, și-a asumat și o misiune pentru „excelență incluzivă”.

”Așa am ajuns cea mai mare comunitate academică a țării și am contribuit decisiv la poziționarea orașului ca cel mai bun centru academic pentru studenți din România (conform QS 2024)!

Acum pe mine mă surprind însă pozitiv trei lucruri. Primul se referă la diversitatea tot mai consistentă a zonelor țării de unde ne vin studenții; mereu am avut studenți din toate zonele țării, dar acum avem tot mai mulți, lucru important pentru o universitate care nu este în capitala țării!

Al doilea se referă la numărul tot mai mare de studenți internaționali, lucru important pentru o universitate care nu are mecanisme conjuncturale/atipice de atragere a studenților internaționali; aici însă suntem atenți, deoarece, așa cum marile universități americane adesea nu se află în topul clasamentelor celor cu cei mai mulți studenți internaționali, fiind dedicate în primul rând educării studenților din țară (fără să refuze un procent rezonabil de studenți internaționali, unele având chiar limită de acceptare pentru numărul de studenți internaționali), nici UBB nu-și propune să-și distorsioneze misiunea.

Mai multe locuri alocate

În fine, de ani de zile, în unele specializări avem una din cele mai mari competiții pe locurile bugetate din țară;

nu cred că sunt prea numeroase universități în țară cu multe specializări la licență, consistente ca număr de studenți, unde competiția să ajungă la un număr considerabil decandidați pe un loc (ex. 13), asta arătând interes (din partea tinerilor) și calitate (din partea UBB) și astfel cred că în viitor ministerul trebuie să aloce mai multe locuri bugetate în aceste direcții de interes pentru tineri (în spiritul „excelenței incluzive” o vom face și noi, la admiterea de acum și din toamnă, în limitele pe care le avem), inclusiv alături de autoritățile locale, cu toții să căutăm soluții pentru cazarea studenților”, a spus rectorul UBB

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Podcast Human Hub. Dr. Lupu: Să fim atenți la problemele adolescenților și tinerilor, să intervenim la timp și cu răbdare

Publicat

Adolescența și problemele ei a fost tema podcastului HUMAN HUB, o producție Cluj24.ro, invitatul Cristinei Șendrea fiind profesorul în psihiatrie pediatrică, dr. Viorel Lupu.

El a încercat să realizeze un top al problemelor adolescenților din România, dar și să ofere sfaturi practice la acestea, reguli de urmat atunci când adulții observă o schimbare de atitudine sau de stare psihică a unui adolescent. Între primele probleme ale unui tânăr s-ar putea afla consumul de droguri, de alcool, sexul neprotejat, dependența de calculator.

Ar fi păcat ca tinerii și adolescenții să trăiască mai mult în lumea virtuală, a adăugat profesorul clujean Viorel Lupu. Părinții, dascălii, rudele, prietenii lor ar trebui să povestească cu cei care sunt dependenți de calculator, de jocuri, în special, să aibă activități comune, să descopere că și realitatea poate fi frumoasă și provocatoare.

Este necesar, de asemenea, ca adolescenții să înțeleagă societatea în care trăiesc, cultura din care fac parte și, mai ales, conceptul de libertate.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax