Connect with us

ACTUALITATE

FOTO. Apus de soare în lanul cu lavandă de la Bonțida. Relaxare pentru clujeni

Publicat


lava 6

Clujenii sunt așteptați sâmbătă și duminică să se relaxeze și să admire răsăritul și apusul de soare în lanul cu lavandă de la Bonțida, unde vor avea posibilitatea să își culeagă propriile buchete proaspete de flori.

Traian Morar, cel care a înființat cultura ”Lavandă de pe Someș” de la Bonțida, a declarat că locul este unul plin de culoare, liniște și parfum de lavandă.

lava 2

”Le oferim vizitatorilor o oază de liniște. Pot face plimbări în lanul de lavandă, începând cu răsăritul soarelui, pot admira apusul de soare și să facă fotografii. Pot degusta sirop de lavandă sau sirop de lavandă cu sirop de soc.

De asemenea, pot să își culeagă singuri buchete de flori proaspete sau să fie ajutați de noi, pentru a duce acasă o amintire plăcută”, a spus Morar.

Ofertă bogată de produse

Vizitatorii au acces gratuit și pot cumpăra de la fața locului ulei de lavandă, săpun, apă de lavandă, lumânări, săculeți parfumați, odorizante de mașină sau parfum de cameră.

Cultura ”Lavandă de pe Someș” împlinește în toamnă 6 ani și se întinde pe o suprafață de 25 de ari.

lava 1

lava 4

lava 3

lava 5

lava 8



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

O tânără de 20 de ani, lovită de mașină, în comuna Baciu. A fost preluată de elicopterul SMURD

Publicat

Motociclist rănit în Valea Drăganului

O tânără a fost lovită de mașină, în apropierea localității Suceagu din comuna Baciu. Victima a fost preluată de elicopterul SMURD și transportată la spital pentru îngrijiri medicale.

Un accident s-a produs joi după-amiază, pe DN1F, în apropiere de Suceagu. O tânără de 20 de ani a fost lovită de un autoturism.

Tânăra, preluată de elicopterul SMURD

La momentul sosirii echipajului de prim ajutor, tânăra prezenta multiple traumatisme, fiind preluată și transportată la spital de un elicopter SMURD.

„Un echipaj SMURD, din cadrul Gărzii de Intervenție Aghireșu, a intervenit în această după-amiază pentru acordarea primului ajutor calificat unei persoane, care a fost lovită de un autoturism pe drumul DN1F, în apropiere de localitatea Suceagu, comuna Baciu.

La fața locului a ajuns și elicopterul SMURD, din cadrul Punctului Aromedical Jibou, care a preluat victima și a transportat-o la spital în vederea acordării îngrijirilor medicale.

Conform primei evaluări, femeia, în vârstă de aproximativ 20 de ani, prezenta mai multe traumatisme, era în stare de conștiență și era cooperantă”, a transmis ISU Cluj.

Circulația în zonă a fost blocată.

FOTO: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Lacul Tarzan din Turda, supranumit „lacul fără fund”, amenajat ca un nou spațiu de relaxare în perioadă de caniculă

Publicat

Lacul Tarzan

Primăria Turda a început pregătirile pentru a oferi locuitorilor un loc de relaxare în perioadă de caniculă, și anume lacul Tarzan din municipiu.

”Au avut loc acțiuni de salubrizare în zona lacului Tarzan, dar și în zonele din împrejurimi care pot fi folosite pentru plajă sau picnic.

Astfel, pe lângă lacul Privighetorii, lacul Tarzan este o altă oază de relaxare în natură pentru toată familia.

Încurajăm cetățenii să păstreze curățenia în zonă, pentru a se bucura de frumusețea locului”, a transmis Primăria Turda. .

Ce adâncime are lacul Tarzan

Lacul Tarzan, supranumit și „lacul fără fund” se întinde pe o suprafață de aproape o jumătate de hectar în zona băilor sărate și are o adâncime maximă de 19 m.

În 1978, cu ocazia executării unor lucrărilor batimetrice, adâncimea maximă a fost stablită la 11,20 m, față de cercetări mai vechi din perioada interbelică, ce indicau 19 m.

Lacul Tarzan este amplasat pe locația celei mai vechi mine exploatată în perioada secolelor al XII-lea și al XIII-lea.

Citește mai departe

EVENIMENT

Românca Mădălina Amăistroaie (tir cu arcul), locul 47 în runda de calificare la JO de la Paris

Publicat

madalina amaistroaie

Românca Mădălina Amăistroaie, prima reprezentantă a țării noastre la JO de la Paris, s-a clasat pe locul 47 în runda de calificare, cu 637 de puncte.

Mădălina Amăistroaie (tir cu arcul) s-a clasat pe locul 47 în runda de calificare, cu 637 de punct, la 57 de puncte în urma liderului Lim Sihyeon (Coreea de Sud).

Sud-coreeanca Lim Sihyeon, 21 ani, a stabilit un nou record mondial şi olimpic la tir cu arcul, în concursul de calificare din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris, cu un total de 694 de puncte, scrie Agerpres.

Primul tur eliminatoriu, pe 31 iulie

În concursul de calificare, cele 64 de participante au tras un număr de 72 de săgeţi de la 70 m şi s-a întocmit un clasament care stabileşte grila de meciuri individuale începând cu 32-imile de finală: prima cu ultima, a doua cu penultima, a treia cu antepenultima etc.

Amăistroaie o va avea ca adversară în primul tur eliminatoriu din 31 iulie pe israelianca Mikaella Moshe, care s-a clasat a 18-a (660 puncte, nou record personal) în concursul de calificare.

Studentă la UBB Cluj

Mădălina Amăistroaie este din Rădăuți, jud. Suceava și practică tirul cu arcul de la 12 ani. De asemenea, este studentă în anul II la Facultatea de Matematică-Informatică din cadrul UBB Cluj.

Într-un interviu pentru Cluj24, ea a dezvăluit ce își propune la Paris: „Un loc cât mai sus în clasament, bineînțeles, de ce nu și o medalie? Oricum, sunt conștientă că lupta va fi aprigă, dar voi da tot ce am mai bun ca să câștig”, spune Mădălina.

Locul 33 la JO de la Tokyo

Amăistroaie, 21 ani, s-a clasat pe locul 33 la JO de la Tokyo, la debutul său olimpic.

România a fost prezentă până acum doar de trei ori la Jocurile Olimpice la tir cu arcul, la Moscova în 1980, la Beijing în 2008 şi la Tokyo în 2021. La Moscova, Aurora Chin s-a clasat pe locul 13, iar Andrei Berki, pe 15, la Beijing, Alexandru Bodnar a ocupat locul 31, din 64 de concurenţi.

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Cluj – Neman Grodno. Ce spune „Bursucul” înaintea partidei

Publicat

dan petrescu 3

CFR Cluj are, joi seara, primul meci din turul 2 preliminar al Conference League în compania echipei Neman Grodno din Belarus.

În conferința de presă de dinaintea partidei, Dan Petrescu a spus:

„Se scrie mereu despre adversarii CFR-ului mai puțin față de alții. Dacă zic eu de ei, o să spună că nu știu ce am inventat. Dacă zic adevărul, vă supărați sau sunt luat la mișto. E o echipă care se află în plin campionat, au 15 meciuri disputate, joacă în sistem 4-4-2, fiind agresivi atât defensiv, cât și ofensiv.

CFR Cluj – Neman Grodno. Ce spune „Bursucul” înaintea partidei

Antrenorul are 8 ani la echipă. Cred că el e patronul și cel care decide. Dacă stai atât de mult la o echipă, înseamnă că ai valoare. Nu au nimic de pierdut, pleacă cu șansa a doua, dacă nu vom da totul, va fi foarte greu. Grodno a jucat și cu Steaua, dacă știti, 1-1 și 0-0. Atunci încă exista regula golului în deplasare, s-a calificat Steaua. Va fi foarte, foarte greu. Sunt conștient.”

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax