Connect with us

ACTUALITATE

FOTO. Apus de soare în lanul cu lavandă de la Bonțida. Relaxare pentru clujeni

Publicat


lava 6

Clujenii sunt așteptați sâmbătă și duminică să se relaxeze și să admire răsăritul și apusul de soare în lanul cu lavandă de la Bonțida, unde vor avea posibilitatea să își culeagă propriile buchete proaspete de flori.

Traian Morar, cel care a înființat cultura ”Lavandă de pe Someș” de la Bonțida, a declarat că locul este unul plin de culoare, liniște și parfum de lavandă.

lava 2

”Le oferim vizitatorilor o oază de liniște. Pot face plimbări în lanul de lavandă, începând cu răsăritul soarelui, pot admira apusul de soare și să facă fotografii. Pot degusta sirop de lavandă sau sirop de lavandă cu sirop de soc.

De asemenea, pot să își culeagă singuri buchete de flori proaspete sau să fie ajutați de noi, pentru a duce acasă o amintire plăcută”, a spus Morar.

Ofertă bogată de produse

Vizitatorii au acces gratuit și pot cumpăra de la fața locului ulei de lavandă, săpun, apă de lavandă, lumânări, săculeți parfumați, odorizante de mașină sau parfum de cameră.

Cultura ”Lavandă de pe Someș” împlinește în toamnă 6 ani și se întinde pe o suprafață de 25 de ari.

lava 1

lava 4

lava 3

lava 5

lava 8

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Până pe 5 septembrie, strada Clinicilor va fi ÎNCHISĂ pentru lucrări. Când se aplică restricțiile

Publicat

În vederea efectuării unor lucrări programate la reţeaua publică de alimentare cu apă, circulația auto pe strada Clinicilor va fi restricționată (între Calea Mănăștur și strada Iuliu Hațieganu), în perioada 8 August – 5 Septembrie 2022, astfel:

Luni-Vineri: între orele 19:00-06:00

Sâmbătă: între orele 07:00-18:00

Duminica circulația se desfășoară pe un sens de mers.

Accesul pe strada Clinicilor se va face de pe strada Iuliu Hațieganu”, informează Compania de Apă „Someș”.

Citește și: Se ÎNCHIDE strada Clinicilor din Cluj. Se vor efectua LUCRĂRI la rețeaua de apă

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Festivalul Armenopolis începe la Gherla. Printre invitați, Aurel Tămaș, Direcția 5, Nico. Vezi PROGRAMUL

Publicat

De

armeno 3

Primăria Gherla organizează de vineri până duminică în Piața Libertății/ Parcul Mare Festivalului Armenopolis, la care vor participa o serie de artiști și cântăreți, printre care Aurel Tămaș, Direcția 5, Nico sau Ad Libitum Voices.

De altfel, Tămaș a și transmis un mesaj spectatorilor pentru a veni în număr cât mai mare la festival: ”Vă așteptăm cu drag la Gherla, unde vara cântă mierla. Să trăiți că trebuiți, să vă distrați că meritați”.

Organizatorii au anunțat că. în afară de concerte, programul mai include reconstituire istorică din cele două războaie mondiale, lansări de carte, expoziții, prezentarea unor autospeciale de pompieri din Elveția, parada mașinilor retro, ateliere meșteșugărești.

armeno 2

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Boc despre criticile privind parcurile cu betoane: Proiectele sunt făcute de specialiști. Dacă mergem pe mâna lor nu greșim

Publicat

De

299192692 612038780292809 8073111854786231812 n

Primarul Emil Boc a precizat, referitor la criticile clujenilor față de prea multe betoane în Parcul Ștefan cel Mare și pe malul Someșului, că proiectele sunt făcute de profesioniști, discutate în comisiile de specialiști, unele fiind rezultatul unor concursuri internaționale de soluții și a spus că ”dacă mergem pe mâna specialiștilor nu greșim”.

”Parcul Ștefan cel Mare va fi gata mai repede. Va avea o mini piațetă, dar nu va fi integral cu granit, ci va fi o decupare masivă astfel încât copacii să își poată urma traseul firesc.

Vor fi plantați peste 64 de arbori în plus față de cei care există, vor mai fi stații pentru biciclete, de încărcare pentru mașini electrice, toaletă pentru persoane cu dizabilități,  loc de joacă, 2 fântâni arteziene, se vor mai planta 1.477 de arbuști, plante perene, flori, se realizează iluminat ornamental al Teatrului Național”, a precizat Emil Boc.

Potrivit acestuia, în Cluj-Napoca nu s-a greșit niciodată cât timp s-a mers pe mâna specialiștilor și nu se va greși nici de această dată.

Malul Someșului, proiect în derulare

În ceea ce privește malul Someșului, Emil Boc a recomandat celor care îl critică să privească proiectul în derulare și să se uite la ansamblul său, nu la un singur aspect, care este doar un loc de întâlnire al locuitorilor.

”Uitați-vă la plajă, la modul cum este gândită intrarea în Someș. Vă asigur că nu greșim dacă mergem pe mâna specialiștilor.

În derulare, libertarea de exprimare a oamenilor este garantată și o vom respecta, dar luați și părerea specialiștilor, întrebați și membrii comisiei de urbanism, proiectanții, să întrebați specialiștii.

Eu răspund public pentru tot și merg pe mâna lor, dar e firesc să fie luate și punctele de vedere ale specialiștilor care au aprobat”, a explicat Emil Boc.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Dan Petrescu (CFR Cluj): A fost un rezultat CORECT

Publicat

CFR a remizat în deplasarea de la Maribor, 0-0, în manșa tur a play-off-ului Conference League. Dan Petrescu, antrenorul clujenilor, este mulțumit de rezultat.

Petrescu este însă îngrijorat pentru starea de oboseală a jucătorilor săi, după ce Boateng s-a accidentat în prima repriză.

„Am avut patru remize în Europa până acum în deplasare și cred că în final a fost un rezultat corect. Cred că Maribor s-a apărat bine azi, ei au fost agresivi, iar noi ne-am pierdut principalul atacant, accidentat acum o săptămână. Atunci când pierzi principalul vârf nu e ușor să marchezi.

„Trebuie să văd dacă am jucători valizi”

Problema este că avem prea multe meciuri. Cred că am jucat 13 meciuri în 40 de zile, e incredibil! Avem cele mai multe meciuri până acum din lume. Acum călătorim direct pentru un meci în deplasare în România, apoi ne întoarcem la Cluj să jucăm cu Maribor.

În primul rând, trebuie să văd dacă am jucători valizi pentru că am pierdut un jucător important. Am vândut un jucător important, unul important s-a accidentat, iar jucătorii importanți sunt greu de înlocuit. Boateng a fost cel mai bun jucător al nostru sezonul trecut iar acum s-a accidentat. Asta e o problemă pentru noi”, a declarat „Bursucul” la conferința de presă.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate