Connect with us

ACTUALITATE

Un fost POLIȚIST clujean își cere dreptul de a purta UNIFORMA și după pensionare. Scrisoare DESCHISĂ adresată MAI

Publicat


Traian Morar, fost polițist și purtător de cuvânt al ISU Cluj, în prezent plutonier adjutant șef în rezervă a adresat o scrisoare deschisă ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu și tuturor șefilor de arme din Ministerul Afacerilor Interne. Prin aceasta, el solicită dreptul de a purta uniformă militară și după pensionare. Totodată, Morar reclamă modul în care sunt tratați militarii și polițiștii după trecerea în rezervă.

„Stimate domnule ministru!

Numele meu este Traian MORAR, actualmente sunt plutonier adjutant șef în rezervă. Sunt pensionar de 4 ani și din păcate, urmează să vă expun o situație extrem de neplăcută, atât pentru mine cât și pentru miile de polițiști și militari în rezervă, oameni care și-au dedicat viața uniformei militare, au purtat-o cu mândrie și respect, și-au respectat jurământul de credință față de țară și poporul român pe care l-au slujit cu devotament.

Un fost POLIȚIST clujean își cere dreptul de a purta UNIFORMA și după pensionare. Scrisoare DESCHISĂ adresată MAI

Sunt absolvent al Școlii de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” din Câmpina promoția 1995, mi-am început activitatea la Poliția municipiului Cluj-Napoca unde am fost pe rând sectorist și polițist de proximitate. În anul 2007 am promovat un concurs pentru ocuparea unei funcții la Compartimentul de Analiză și Prevenirea Criminalității din cadrul IPJ Cluj, iar în anul 2018 am făcut pasul către Compartimentul de Presă, unde timp de doi ani am fost purtător de cuvânt al IPJ Cluj.

Am luptat, acolo unde m-a purtat meseria împotriva nedreptăților și am crezut, cu adevărat, în valorile promovate în atâția ani de activitate. Am crezut deasemenea că instituția apreciază fiecare contribuție a fiecărui angajat al său, în aplicarea legii și că organizația profesională pe care am slujit-o, la rândul ei, valorizează cea mai importantă resursă pe care o are: oamenii.

În data de 15.01.2020, cu nedisimulat regret, am încheiat o cariera de 25 de ani în Poliția Româna și nu vă ascund că la acel moment mă gândeam ce aș putea face, pe viitor, pentru a fi de folos instituției dar și societății prin experiența acumulată. Din nefericire acesta motivul pentru care mă adresez dumneavoastră, cu această scrisoare deschisă.

„Am primit răspunsul negativ după UN AN ȘI CINCI LUNI de la data înregistrării solicitării”

La momentul întocmirii raportului de pensionare am întocmit și un alt raport, așa cum era procedura la acel moment, în care am cerut acordarea dreptului de a putea purta uniforma militară după ieșirea la pensie. Acest drept mi-a fost refuzat de către inspectorul șef de la acel moment, comisarul șef de poliție Mircea Ion Rus și șefa Serviciului Resurse Umane, comisar șef de poliție Paula Bob.

Am primit răspunsul negativ după UN AN ȘI CINCI LUNI de la data înregistrării solicitării. Deși am cerut să îmi fie comunicate motivele refuzului, am primit un răspuns, sec, cum că așa s-a hotărât în consiliul de conducere al IPJ Cluj. Credeți-mă, domnule ministru, că am motive întemeiate, cunoscându-i pe cei doi, să cred că nu s-a discutat niciodată această solicitare în consiliul de conducere.

După înlocuirea celor doi, din funcțiile ocupate, m-am adresat noii conduceri a IPJ Cluj, solicitând revizuirea refuzului.

După alte nouă luni, timp în care am ținut legătura permanent cu actuala șefă a Serviciului Resurse Umane din IPJ Cluj, am primit un răspuns care îmi dovedește, încă o dată, că lucrurile nu sunt pe un făgaș normal. Pe scurt cei de la Resurse Umane Cluj, au solicitat un punct de vedere de la DMRU, iar aceștia, din înălțimea funcției lor, au fost împotriva solicitării mele. Motivul invocat a fost acela că nu am solicitat acest drept la trecerea în rezervă. Baza legală invocată este OMAI 183/10.12.2021, Anexa 2.

„Acest răspuns este o jignire adusă mie și miilor de polițiști/militari”

Acest răspuns motivează revolta mea, respectiv nedreptatea pe care o sesizez pe această cale. Ca să recapitulez, pentru a fi înțeles: eu am solicitat o revizuire a unui refuz și a motivelor care au condus la acel refuz, iar după încă 9 luni de așteptare mi se răspunde că nu mi se poate acorda acest drept, deoarece nu l-am solicitat la trecerea în rezervă!!! Mă întreb sincer, dacă cei de la DMRU au citit solicitarea mea și dacă au capacitatea să facă diferența dintre o solicitare de revizuire a unui refuz și o solicitare inițială a unui drept legal.

Acest răspuns este o jignire adusă mie și miilor de polițiști/militari care s-au dedicat, fără rezerve, acestei instituții și cetățenilor acestei țări. Vă întreb cu regret, cum este posibil domnule ministru, (asta este la fel în toate armele din M.A.I. dar și în M.Ap.N.), să condiționezi prin ordin de ministru, acordarea unui drept legal, prevăzut în lege? Este corect să condiționezi un drept legal, prin întocmirea/bifarea într-un raport, care de fapt nici nu este citit, iar pe de altă parte să pretinzi că instituția poliției este demnă de încredere și promovează siguranța legii?

„De ce acest drept este îngrădit prin ordin de ministru?”

Mă adresez dumneavoastră, dar în egală măsură tuturor șefilor de arme din Ministerul Afacerilor Interne cu această problemă extrem de delicată, dar care stă însă, în puterea dumneavoastră să o rezolvați. După cum știți, polițiștii/militarii odată cu ieșirea la pensie, au dreptul de a purta uniforma militară cu ocazia unor evenimente, respectiv Ziua Armei, Ziua Națională sau alte evenimente la care sunt invitați să participe în calitatea lor de rezerviști militari. Acest drept este stipulat în articolul 27 din Legea 80/1995.

De ce acest drept este îngrădit prin ordin de ministru? Care sunt normele metodologice de aplicare a acestor dispoziții și care sunt criteriile în funcție de care se evaluează asemenea cereri? De ce nu mi s-a acordat acest drept? Domnule ministru și domnilor șefi de arme, mi-am respectat jurământul, am respectat instituția Poliției Române și nu mi-am făcut niciodată de rușine uniforma de polițist și instituția. După ieșirea la pensie am continuat să promovez această instituție, uniforma militară și oamenii de onoare din această instituție.

„Își bat joc de oamenii care au slujit această instituție”

M-am adresat în scris IPJ Cluj și IGPR și am solicitat să îmi fie comunicat, în baza legii 544/2004, câți polițiști au cerut dreptul de a purta uniforma militară după pensionare, câți au primit acest drept și mi s-a comunicat, cu maximă desconsiderare, că nu există o astfel de statistică.

Domnule ministru, cei care au întocmit aceste răspunsuri, cei care le-au semnat, își bat joc de oamenii care au slujit această instituție și comunică, pe această cale, informații false care nu au nimic de a face cu minimul respect și aprecierea pentru înaintași.

Această statistică pe care am cerut-o trebuie să fie la Serviciul Administrativ și la Serviciul Resurse Umane, care are un lucrător cu linie de muncă rezerviști. Acești rezerviștii care au dreptul la portul uniformei, au dreptul ca o dată la trei ani, să le fie asigurată uniforma militară. Cum poți să îmi spui, în scris, negru pe alb, că impui rezerviștilor să facă un raport, să bifeze opțiunea de solicitare a acestui drept într-un raport, dar nu știi câți rezerviști au primit aprobare? Evidența acestor rezerviști trebuie să fie pe grade pentru că au dreptul la uniformă.

În codul penal, în articolul 241, există infracțiunea de port fără drept al uniformei. Dacă ar fi să credem această minciună a celor care mi-au trimis acest răspuns, înseamnă că Poliția Română este în imposibilitatea de a aplica legea pentru că nu știe cine poate să îmbrace uniforma și cine nu!? Pentru că, așa după cum spun, nu au evidențe!

„Dacă nu veți începe să vă respectați rezerviștii, viitorul este unul sumbru”

Este ridicol, domnule ministru, până unde poate merge această superficialitate și lipsă de respect cu care suntem tratați, noi, ce-i care înaintea celor de azi, ne-am jertfit familia și liniștea pentru ca ei să poată crește și să devină polițiștii de azi!

Domnule ministru, domnilor șefi de arme din Ministerul Afacerilor Interne, dacă nu veți începe să respectați oamenii care și-au pus viața în slujba concetățenilor, dacă nu veți începe să vă respectați rezerviștii, viitorul este unul sumbru. Nu vă ascund că în aceste momente, dar începând cu primirea primului refuz și până în prezent mă încearcă sentimente de dezamăgire, asta ca să fiu blând în exprimare.

Respectul față de toți lucrătorii din Ministerul Afacerilor Interne îl puteți începe prin acordarea Brevetelor și medaliilor „În serviciul patriei” la timp și în cadru organizat, un cadru care să îi facă pe polițiști/militari să se simtă valorizați și apreciați. De ani de zile aceste brevete vin după 2, 3 ani, medaliile nu se mai acordă, NIMENI de la resurse umane nu te anunță că au venit dacă nu întrebi tu, personal, de ele. Hârtia pe care se tipăresc aceste brevete este de cea mai proastă calitate și numai respect nu transmite această întreagă situație, domnilor.

Respectul îl puteți arăta prin modificarea acelei dispoziții care prevede că la festivitățile organizate de Ziua Poliției Române pot fi invitați doar cei care au ocupat, la ieșirea la pensie, funcțiile de inspector șef și adjunct al inspectorului șef. Ceilalți polițiști de ce nu pot fi invitați, domnilor? Ei nu au lucrat pentru instituția Poliției Române și pentru comunitate? Sau, nu tocmai ei sunt cei care au lucrat?

„Stă în puterea dumneavoastră să schimbați această stare de fapt”

Domnule ministru, domnilor șefi de arme, ceea ce v-am semnalat eu, încălcarea unui drept prevăzut de lege pentru militarii aflați în rezervă sau în retragere, poate părea banal. Dar de la astfel de drepturi de bază și legitime, încălcate, minimizate, bagatelizate, oamenilor li s-a erodat dragostea pentru uniformă, atașamentul față de instituție, respectul pentru colegi.

De la inițierea demersului meu am vorbit cu mulți colegi. Foarte mulți dintre ei m-au întrebat de ce îmi doresc să mai port această uniformă? Domnilor, dumneavoastră sunteți factori de decizie, stă în puterea dumneavoastră să schimbați această stare de fapt. Încă nu ați sesizat că în momentul în care îndeplinesc condițiile legii, polițiștii/militarii cu experiență maximă, decid să încheie relațiile de muncă cu instituția, imediat?

Nu v-ați întrebat niciodată de ce se întâmplă asta? Vă este indiferent de ce pleacă acești oameni în pensie? Vă este indiferent de ce mulți dintre ei aleg să uite că au fost polițiști/militari? Vă este indiferent de ce unii dintre ei au aruncat/aprins uniforma militară? Și nu mă refer aici la cei câțiva cu devieri de comportament.

Știți dumneavoastră că dacă întrebi la resurse umane despre brevetul „În serviciul patriei”, aproape invariabil cineva te întreabă „La ce îți trebuie că îți dăm atunci (la ieșirea la pensie) adeverință? Și asta în timp ce brevetele stau într-un fișet, pe un fișet sau pe unde mai sunt ele puse?

Domnule ministru, domnilor șefi de arme, am decis să mă adresez dumneavoastră, prin această scrisoare deschisă, nu întâmplător în luna martie. Am luat această decizie de a mă adresa prin scrisoare deschisă, cu profundă dezamăgire, față de felul în care se face comunicare cu oamenii care și-au dedicat viața uniformei militare.

Aștept cu interes răspunsul dumneavoastră”, a scris pe Facebook Traian MORAR, plutonier adjutant șef în rezervă.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro nu poate depăși maximul atins în urmă cu un an

Publicat

De

Cursul euro leu

Relativul calm din Orientul Mijlociu, unde Israelul a întârziat răspunsul armat după ce a fost atacată de Iran, a redus într-o anumită măsură aversiunea față de risc.

Astfel, leul și-a consolidat titlul de „cea mai stabilă monedă” de la marginea zonei euro iar cursul monedei unice a egalat cursul stabilit marți de 4,9763 lei, față de 4,9754 lei, în ședința de miercuri.

Tranzacțiile se realizau între 4,975 și 4,977 lei.

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro nu poate depăși maximul atins în urmă cu un an

Se observă testarea continuă a depășirii maximul istoric de 4,9783 lei atins în urmă cu circa un an.

Un raport recent al BCR estimează pentru finalul acestui an un curs al euro de „5,05 cu presiuni de depreciere a leului provenite dinspre deficitul de cont curent încă mare, deşi aflat în proces de ajustare”.

Valoarea estimată de cei de la BCR este apropiată de media de 5 lei/euro pentru acest an din ultima proiecție a Comisiei Naționale de Prognoză.

ROBOR la trei luni – 6.05%

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a încremenit la 6,05%, cel la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, la 6,07% iar cel la 12 luni la 6,08%.

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019 se situează până la sfârșitul lunii iunie la 5,90%/an.

Dobânzile mai mari cerute de investitorii în titlurile de stat a făcut ca Trezoreria să se împrumute joi cu 600,5 milioane lei printr-o emisiune de obligațiuni de stat scadentă în 2030 la un randament mediu de 6,61%/an.

Volumul programat al licitației a fost de 600 milioane lei.

Prețul aurului, ușoară scădere

După încercarea de marți de scădere sub pragul de 1,06 dolari

Moneda elvețiană s-a depreciat față de cea europeană iar media ei a alunecat la 5,1291 lei.

Cursul lirei sterline a scăzut la 5,8158 lei, după ce s-a anunțat faptul că inflația din Marea Britanie a scăzut în martie la 3,2%, față de 3,4% în luna precedentă. Tendința s-ar putea modifica, în condițiile în care o partea pieței consideră că Banca Angliei ar putea întârzia momentul primei tăieri a ratei de referință.

Ușoara depreciere a metalului galben la 2.372,50 – 2.384,60 dolari/uncie și a monedei americane, au coborât prețul gramului de aur la 356,8680 lei.

Moneda poloneză a profitat de scăderea aversiunii față de risc iar media ei s-a întărit la 4,3309 zloți/euro. În schimb, cursul celei maghiare s-a depreciat marginal la 393,76 forinți/euro.

Recompensele primite de „mineri” vor fi înjumătățite

Bitcoin a testat scăderea sub pragul suport de 60.000 dolari și se tranzacționa în culoarul 60.847 – 63.081 dolari, cu câteva zile înainte de operațiunea prin care recompensele primite de „mineri” vor fi înjumătățite.

Ethereum fluctua între 2.954 și 3.066 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până joi, la ora 14:00.

Citește mai departe

EVENIMENT

Oțelul Galați – „U” Cluj, 2-1. Clujenii sunt învinși în deplasare și ratează calificarea în finala Cupei României

Publicat

U Cluj - Oțelul Galați

„U” Cluj și Oțelul Galați s-au întâlnit astăzi, 18 aprilie, pe Stadionul Oțelul din Galați în semifinala Cupei României. Partida s-a încheiat cu victoria gazdelor și echipa antrenată de Ioan Ovidiu Sabău ratează calificarea în finala Cupei României.

Echipele de start

Oțelul Galați: Pap – Adăscăliței, Cisse, Yabre, Zhelev – Cisotti, Zivulic, Lameira – Maciel, Pop, Bodișteanu

REZERVE: Neagu, Rusevic, Rus, Tănasă, Malle, Telles, Jardan, Gomes Silva

ANTRENOR: Dorinel Munteanu

„U” Cluj: Gertmonas – Oancea, Masoero, Kelven, Roger – Simion, Nistor, Bic, Chipciu – Silaghi, Popa

REZERVE: Gorcea – Doukoure, Pănoiu, Gheorghe, Roguljic, Anselmo, Techeres, Chintes, Peteleu

ANTRENOR: Ioan Ovidiu Sabău

ARBITRU: Radu Petrescu

„U” Cluj pierde în deplasare și este eliminată în semifinala Cupei României

Partida începe cu atacuri poziționale construite de echipa gazdă care în urma unui astfel de atac a obținut o lovitură liberă în minutul 12, din partea stângă a terenului pe care a executat-o Bodișteanu cu o centrare perfectă pentru fundașul Cisse și acesta s-a înălțat foarte bine peste adversari și a trimis balonul cu capul în poarta „șepcilor roșii”, astfel scorul devine 1-0 în favoarea gazdelor.

Oaspeții au reacționat declanșând atacuri prin Roger care a tras cu piciorul drept dinafara careului, dar balonul se duce pe lângă poarta apărată de Pap. Câteva minute mai târziu „U” Cluj a obținut o lovitură liberă de la aproximativ 25 de metri, dar Dan Nistor a trimis peste poarta gazdelor și scorul rămâne 1-0.

O nouă ocazie importantă vine în minutul 35 când oaspeții au avut un șir de pase precise care se încheie cu lovitura puternică de la distanță a lui Ovidiu Bic, dar balonul trece puțin pe lângă bara porții gazdelor.

„Șepcile roșii” au obținut în minutul 45 o lovitură de la 11 metri după ce Roger a fost faultat în careu de Cisotti și penalty-ul a fost transformat de Dan Nistor care execută exemplar și îl învinge pe portarul gazdelor, astfel scorul primei reprize a fost 1-1.

Repriza secundă

Prima ocazie a reprizei secunde a aparținut oaspeților și a venit în minutul 70 când Daniel Popa a trimis un șut puternic cu exteriorul dinafara careului, dar portarul gazdelor a avut o intervenție crucială și scorul rămâne 1-1.

Oaspeții nu au strălucit în repriza a secundă, dar au avut o șansă periculoasă prin Andrei Rus care a intrat de pe banca gălățenilor, acesta a trimis o lovitură puternică dinafara careului, dar balonul trece puțin pe lângă poarta oaspeților.

FC Universitatea Cluj a încercat să închidă meciul în minutul 87 când același Daniel Popa a trimis un nou șut puternic spre poarta adversă, dar portarul gălățenilor a avut o nouă intervenție crucială.

Golul victoriei a venit în minutul 90 când Oțelul Galați a beneficiat de un corner executat de Frederic care a trimis pentru marcatorul primului gol, Jonathan Cisse ca mai apoi balonul să ajungă la Alexandru Chipciu care a încercat să respingă balonul în corner, dar acesta a intrat în propria poartă, astfel scorul devenind 2-1.

În minutul 90+5 după o imprudență a mijlocașului Robert Silaghi, Oțelul Galați a obținut o lovitură de la 11 metri, dar Aly Malle ratează execuția și scorul rămâne 2-1 și este suficient ca Oțelul Galați să se califice în finala Cupei României.

Cosmin Olaru

Foto: Facebook/Oțelul Galați

Citește mai departe

EVENIMENT

Polițiștii clujeni au ieșit pe străzi. Amenzi pentru zeci de pietoni, bicicliști și trotinetiști

Publicat

De

Amenzi pietoni li biciclisti Cluj

Polițiștii au organizat o acțiune în Cluj-Napoca, care îi vizează pe pietoni, bicicliști și trotinetiști.

Scopul acțiunii a fost promovarea unui mediu sigur și civilizat în zonele pietonale, respectarea normelor rutiere incidente, conștientizarea de către aceste categorii de participanți la trafic a riscurilor la care se expun atunci când nu respectă regulile de circulație care li se adresează, potrivit IPJ Cluj.

Polițiștii clujeni au ieșit pe străzi. Amenzi pentru zeci de pietoni, bicicliști și trotinetiști

Astfel, atenția polițiștilor a fost îndreptată spre pietoni și conducători de biciclete sau trotinete. Au fost verificați, însă, și conducătorii de autovehicule.

Pe străzi au fost polițiștii din cadrul secțiilor urbane 1-7, Biroului Rutier, secțiilor rurale Apahida, Baciu și Florești, dar și polițiști locali clujeni.

Au fost legitimate 286 de persoane și au fost aplicate 160 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 32.000 de lei.

30 dintre amenzi au fost pentru pietoni și conducători de biciclete sau trotinete.

Ce amenzi riscă pietonii, bicicliștii și trotinetiștii care nu respectă regulile de circulație

Angajarea pietonilor în traversarea drumului public pe culoarea roșie a semaforului electric destinat acestora, precum și traversarea prin loc nepermis constituie contravenție și se sancționează cu amendă cupinsă între 330 și 495 de lei.

De asemenea, se interzice conducătorilor de biciclete sau trotinete să traverseze drumurile publice, pe trecerile destinate pietonilor, în timp ce se deplasează pe bicicletă sau trotinetă.

În caz nerespectării acestei obligații pot fi sancționați cu amendă cupinsă între 660 și 825 de lei.

Recomandările polițiștilor pentru pietoni

Polițiștii clujeni fac și recomandări pentru pietoni, care își pun viața în pericol atunci când traversează pe culoarea roșie a semaforului sau prin loc nepermis.

Astfel, pentru a evita evenimentele rutiere, poliţiştii recomandă pietonilor:

  • să se angajeze în traversarea drumului public numai prin locurile special amenajate (pe trecerea de pietoni) şi la culoarea verde a semaforului electric, acolo unde există;
  • să se asigure permanent, chiar şi atunci când se află pe trecerea de pietoni, că traversarea se poate face în condiţii de siguranţă – vehiculele sunt oprite înaintea marcajului pietonal;
  • să nu traverseze niciodată în fugă pe marcajul pietonal, indiferent de urgenţa existentă la un moment dat;
  • să nu se deplaseze pe partea carosabilă, iar acolo unde nu există trotuar sau acostament, să se deplaseze pe partea stângă a drumului, cât mai aproape de marginea acestuia;
  • pe vreme rea sau întuneric, să poarte haine de culori deschise şi/sau elemente reflectorizante, pentru a fi vizibili;
  • să nu traverseze prin spatele mijloacelor de transport în comun, atunci când acestea sunt oprite în staţie;
  • copiii nu trebuie lăsaţi să traverseze singuri – ei sunt imprevizibili şi nu pot aprecia corect distanţele şi vitezele.

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

4 copii și o femeie din Cluj s-au intoxicat cu dioxid de carbon. Toți au fost duși la spital

Publicat

De

Copii intoxiacați cu dioxid de carbon

4 copii, cu vârste între 3 și 8 ani, dar și o femeie, s-au intoxicat, joi, cu dioxid de carbon. Toți au fost duși la spital.

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au fost solicitați, de puține momente, pentru a acorda primul ajutor calificat unor persoane care, se pare, s-au intoxicat cu dioxid de carbon.

4 copii și o femeie din Cluj s-au intoxicat cu dioxid de carbon. Toți au fost duși la spital

Solicitarea a venit în jurul orei 20 și a anunțat faptul că într-o locuință, dintre localitățile Moriști și Apahida, se află un adult și 4 copii care acuză stări de rău.

La fața locului s-au deplasat o autospecială pentru stingerea incendiilor și un echipaj SAJ, unde au găsit cei patru minori, cu vârste cuprinse între 3 și 8 ani, și o femeie, în vârstă de aproximativ 60 ani, în stare de conștiență, dar somnolente.

Conform măsurătorilor făcute în spațiile interioare ale locuinței, de către echipajele operative, s-au identificat concentrații ridicate de dioxid de carbon în interiorul locuinței, potrivit ISU Cluj.

A fost solicitată în sprijin a doua ambulanță SAJ pentru transportul tuturor persoanelor consultate la spital.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax