Connect with us
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

ADMITERE 2021/ Care sunt cele 22 de facultăți ale Universității ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca

Publicat


Cluj24.ro vă prezintă cele 22 de facultăți ale UBB Cluj-Napoca și reamintește absolvenților de liceu că înscrierile încep în 12 iulie.

Facultatea de Matematică și Informatică

Facultatea de Matematică şi Informatică este, în acest moment, o împletire fericită de tradiţie şi actualitate, de modernitate şi experienţă. Clasificarea domeniului „matematică” pe poziții superioare în topurile universitare internaționale este o recunoaştere firească a valorii Şcolii de Matematică de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, valoare bazată pe tradiţie, muncă şi seriozitate într-un climat de competiţie onestă.

Cluj-Napoca a devenit un centru important de IT&C pe harta Europei inclusiv datorită unei bune pregătiri a absolvenţilor de Informatică din facultatea noastră. Absolvenţii de Informatică din Universitatea Babeş-Bolyai sunt extrem de bine apreciaţi de către companiile de profil, existând o adevărată „vânătoare de creiere” ȋncă din anii facultăţii.

Un rol important ȋn poziţionarea competitivă a Facultăţii de Matematică şi Informatică ȋn universitate şi societate ȋl au şi liniile de studiu maghiară şi germană. Programele de studiu ȋn limba maghiară, precum şi specializarea de Informatică cu limba de predare germană (realizată cu sprijinul a trei companii de prim rang din domeniul Informaticii – EBS-NTT DATA România, MHP România şi Porsche AG Germania) atrag foarte mulţi candidaţi şi au o foarte bună reputaţie ȋn rândul angajatorilor.

Facultatea de Fizică

Facultatea de Fizică a Universității Babeș-Bolyai ȋşi propune să deschidă o nouă perspectivă asupra rolului fizicii şi al fizicianului ȋn lumea actuală. Fizică ȋnseamnă „natură”  ȋn limba greacă şi rămȃne regina ştiinţelor pentru că descifrează tainele acestei lumi, de la quarci pȃnă la stele.

Facultatea de Fizică dispune de laboratoare de cercetare și de specialitate ultraperformante unde se desfășoară atât activități didactice, cât și de cercetare. Studenții noștri au astfel șansa unei pregătiri didactice dublată de o activitate de cercetare performantă. Acest lucru se reflectă în parcursul studenților și absolvenților. Astfel, un procent de peste 80% dintre absolvenți își găsesc, încă din primul an, un loc de muncă în instituțiile cu care avem parteneriate de practică (INCDTIM, Bosch, Emerson, Continental, Spitalul Județean Cluj, clinici private de imagistică și terapie medicală etc.) sau își continuă studiile cu burse doctorale și post-doctorale în universitățile europene de prestigiu cu care facultatea noastră are colaborări.

Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică

Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică este o componentă de vârf a cercetării ştiinţifice din Universitatea Babeş-Bolyai, cu o activitate de peste opt decenii în activitatea didactică și în cercetare, ambele încununate de realizări academice şi ştiinţifice remarcabile.

Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică a încheiat și a derulat relaţii şi schimburi internaţionale intense și a dezvoltat proiecte de cooperare cu alte universităţi şi institute din Europa sau America. Facultatea extinde continuu colaborările ştiinţifice şi schimburile de studenţi şi cadre didactice, ştiut fiind faptul că domeniul chimiei este unul dintre cele mai internaţionalizate domenii de educaţie şi cercetare ale ştiinţei începutului celui de al treilea mileniu.

Facultatea de Biologie și Geologie

Facultatea de Biologie și Geologie este una dintre cele mai cunoscute şi apreciate facultăţi de profil din România. Pregătirea şi experienţa celor 60 de cadre didactice şi cercetători este una de nivel internaţional, validată de publicaţii ştiinţifice cu impact, proiecte de cercetare naţionale şi internaționale, precum şi prin organizarea de conferinţe ştiinţifice cu participare internaţională.

Facultatea de Biologie şi Geologie coordonează ştiinţific şi colecţiile Muzeelor de Zoologie, Botanică, Mineralogie şi Paleontologie-Stratigrafie, precum şi expoziţia permanentă cu exponate vii a Vivarium-ului.

În cadrul Facultăţii de Biologie şi Geologie, pe lângă activitatea didactică se desfăşoară şi o intensă activitate de cercetare care, prin obiectivele vizate, conţinutul ştiinţific și metodologia aferentă se încadrează în strategia Universităţii. Cercetarea ştiinţifică desfăşurată în cadrul Facultăţii de Biologie şi Geologie are misiunea de a susţine, dezvolta şi promova inovarea în domeniul cercetării, dezvoltării şi transferului de cunoştiinţe, precum şi dezvoltarea resurselor umane implicate în cercetare.

Facultatea de Geografie

Facultatea de Geografie a Universității Babeș-Bolyai a constituit încă de la apariția ei unul dintre pilonii educației si cercetării din Alma Mater Napocensis.

Activitățile didactice și de cercetare se desfășoară în limbile română, maghiară și germană la Cluj-Napoca și în extensiile din Bistrița, Gheorgheni, Sighetu Marmației și Zalău, într-un context academic multicultural. Acestea sunt susținute de un corp profesoral experimentat, format în marea lui majoritate în cadrul  Facultății de Geografie și care s-a perfecționat la prestigioase universități din Europa și Statele Unite.

Programele de studiu ale Facultății de Geografie oferă un învățământ de înaltă calitate, centrat pe competențele dobândite de studenți, în cadrul căruia educația formală și cea nonformală sunt îmbinate eficient  prin activitățile didactice, de cercetare și extracurriculare. Aptitudinile studenților sunt dezvoltate prin stagii de practică desfășurate în teren sau în cadrul unor instituții de profil locale, regionale sau naționale.

Facultatea de Știința și Ingineria Mediului

Facultatea de Știința și Ingineria Mediului este una dintre cele mai moderne și dinamice facultăți ale Universității Babeș-Bolyai și asigură pregătirea în probleme de mediu la nivel de licență, masterat și doctorat.

De-a lungul anilor, facultatea s-a dezvoltat și s-a adaptat permanent strategiilor de mediu și politicilor educaționale și a încercat să răspundă solicitărilor tot mai exigente de pe piața forței de muncă.

În cadrul facultății se pune accent pe cercetare avansată și transfer tehnologic.

Pe parcursul studiilor, oferta de cursuri vizează asigurarea cunoașterii, la un nivel profesional înalt, a disciplinelor fundamentale și a unor discipline opționale care dau fiecărui absolvent posibilitatea să personalizeze specializarea pe care o dorește să o dobândească.

Facultatea de Drept

Începuturile învăţământului juridic din Cluj datează de la sfârşitul secolului al XVI-lea. Timp de peste trei secole, acesta s-a desfăşurat în limbile latină, germană şi maghiară. Profilul multicultural al facultăţii s-a dezvoltat continuu și a crescut numărul studenţilor ce aparţin diferitelor etnii din România. Facultatea de Drept oferă cursuri cu predare inclusiv în limba maghiară și în limbi de circulație internațională.

În prezent, Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai este una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior din țară specializată pe științe juridice.

Facultatea de Drept şi-a amplificat relaţiile de colaborare cu universităţi europene şi americane în cadrul unor programe cu finanţare din partea Uniunii Europene, a Băncii Mondiale şi a altor instituţii, beneficiind de larga deschidere internaţională a Universităţii Babeş-Bolyai.

Facultatea de Litere

Facultatea de Litere este una din cele mai mari și prestigioase facultăţi din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai și Europa de Est. Prin caracterul ei diversificat, pregăteşte, în funcţie de specificul secţiei şi al domeniului, diverşi specialişti în domeniile limbă şi literatură, limbi moderne aplicate și studii culturale.

Facultatea de Litere din Cluj a fost clasificată de către Agenţia Internaţională QS de evaluare a universităţilor (Quacquarelli Symonds World Universities Rankings) între primele 100-150 de facultăţi de limbi moderne din lume.

Candidaţii pot să aleagă câte o combinaţie de 2 specializări de limbi şi literaturi materne, moderne, asiatice, Literatură universală şi comparată, Limbi moderne aplicate, Etnologie şi folclor. Ca urmare, în contextul actual al globalizării, stăpânirea mai multor limbi le conferă absolvenţilor un avantaj major în vederea angajării.

Facultatea de Istorie și Filosofie

Facultatea de Istorie şi Filosofie este continuatoarea Facultăţilor de Litere şi Filosofie care au funcţionat în cadrul Universităţii din Cluj între 1872 şi 1948.

Facultatea de Istorie şi Filosofie cuprinde 8 departamente: Departamentul de Istorie Antică şi Arheologie; Departamentul de Istorie Medievală, Premodernă şi Istoria Artei; Departamentul de Istorie Modernă, Arhivistică şi Etnologie; Departamentul de Studii Internaţionale şi Istorie Contemporană; Departamentul de Istorie în Limba Maghiară; Departamentul de Filosofie; Departamentul de Filosofie Premodernă şi Românească; Departamentul de Filosofie în Limba Maghiară, la care se adaugă mai multe centre de cercetare sau institute de cercetare autonome .

Facultatea de Istorie şi Filosofie are o misiune esenţială educaţională şi de cercetare, asigurată de un prestigios corp profesoral format din 77 profesori, conferenţiari, lectori şi asistenţi, pregătind specialişti în Istorie, Arheologie, Istoria artei, Arhivistică, Ştiinţe ale informării şi documentării, Studii iudaice, Etnologie, Turism cultural, Relaţii internaţionale şi Studii Europene, Studii de securitate, Filosofie. În prezent, un număr de 1500 de studenţi urmează cursuri în cadrul Facultăţii de Istorie şi Filosofie, în limbile română, maghiară, engleză şi franceză.

Facultatea de Sociologie și Asistență Socială

Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială încurajează diversitatea stilurilor de gândire și a metodelor de cercetare specifice fiecărui domeniu, a gândirii critice, dar și a caracterului plurilingvistic, intercultural și multiconfesional. Într-un mediu academic dinamic şi sensibil la realitatea socială, cultivăm tradiţia învăţării interactive şi a colaborării dintre profesori şi studenţi în proiecte de cercetare şi intervenţie socială.

Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială oferă specializări în domeniul sociologiei, antropologiei, asistenţei sociale şi managementului resurselor umane. Studenţii pot opta pentru linia de studiu în limba română sau maghiară. În fiecare an, o serie de cursuri au loc în limba engleză şi primesc studenţi internaţionali.

Absolvenţii noştri lucrează drept experţi-consultanţi la departamentele de marketing şi resurse umane ale unor instituţii publice şi private, cercetători la institute de sondare a opiniei publice, jurnalişti, asistenţi sociali, consilieri şcolari, profesori în învăţământul universitar şi preuniversitar.

Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației

Facultatea de Psihologie și Știinte ale Educației (F.P.S.E.) s-a înființat în anul 1997. Structura ei actuală reflectă intenția declarată  a corpului academic de a acoperi în tandem domenii si subdomenii aflate în proximitate științifică și profesională.

Asumând standarde academice înalte și o ofertă educațională  largă, F.P.S.E. asigură pregătirea inițială și formarea continuă în domeniul Psihologiei și Știintelor Educației atât pentru specialiștii din industrie și sănătate, cât și pentru formatorii și profesorii care predau diferite discipline de studiu. Programele de studii sunt derulate în limbile română, engleză, maghiară și germană.

Profesionalizarea pentru cariera didactică, prin programe academice de formare inițială a viitorilor profesori, formarea continuă a personalului didactic și perfecționarea acestuia sunt asigurate de Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic.

Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor

Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (F.S.E.G.A.) este cea mai mare facultate a Universităţii Babeş-Bolyai și una dintre cele mai moderne şi mai dinamice facultăţi.

F.S.E.G.A se prezintă cu o ofertă relevantă de servicii academice și științifice care vizează toate formele de învăţământ: licenţă, masterat, doctorat, învăţământ la distanţă, formare continuă, cursuri postuniversitare de recalificare, programe de cercetare, consultanţă şi dezvoltare durabilă.

Pregătirea tinerilor în problemele economice se realizează pe trei linii de studii (română, maghiară, germană), precum şi prin studii complete în limbile engleză şi franceză, în acord cu structura culturală a Transilvaniei şi exigenţele spaţiului educaţional şi economic european și însumează 11 specializări nivel licenţă şi 26 de specializări nivel masterat.

Cercetarea ştiinţifică a cadrelor didactice, studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor din facultate este consonantă cu programele specifice din Universitatea Babeş-Bolyai, cu imperativele clasificărilor ştiinţifice şi academice europene şi internaţionale.

Începând cu 30 iunie 2021, Universitatea Babeș-Bolyai, prin intermediul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, a devenit membru permanent cu drepturi depline al European Foundation for Management Development (EFMD), fiind singura instituție de învățământ superior din România cu acest statut. EFMD administrează sistemul EFMD Quality Improvement System (EQUIS), unul dintre cele mai importante mecanisme de asigurare și certificare a calității, respectiv de acreditare la nivel internațional a instituțiilor de învățământ superior în domeniile administrării afacerilor și managementului.

Facultatea de Studii Europene

Facultatea de Studii Europene este singura facultate de profil din Europa central-răsăriteană.

În cei 25 de ani de europenistică în România, Școala de la Cluj s-a validat internațional în consorțiile din care face parte, atât prin predare (spre exemplu, datorită programelor de dublă diplomă cu Universitățile Nottingham Trent, Padova, Münster, Magdeburg, Paris Marne-la-Vallée, Paris Est-Créteil, Essex, Saint-Étienne, Tomar sau Napoli), cât și în cercetare avansată în domeniul Relații Internaționale și Studii de Arie / Studii Europene.

Oferta de studii a Facultății de Studii Europene, cuprinde, alături de licențiere, o paletă largă de specializări de masterat și doctorat.

Programele de învatamânt, la nivel de licenţă și master, sunt orientate prevalent spre formarea viitorilor specialiști în studii europene, relații internaționale, studii germane, studii americane și a relațiilor de afaceri europene. Ei își însușesc tehnicile, strategiile și abordările transdisciplinare, atât din punct de vedere teoretic, cât și metodologic, dar și practicile empirice de teren, comunicarea intracomunitară, expertiza în proiecte și gestionarea fluxului de informații între instituțiile românești și europene.

Recunoașterea cadrelor didactice ale Facultății de Studii Europene se confirmă atât prin calitatea de profesori invitați la universități de prestigiu din Europa, precum Aix-Marseille, Nottingham Trent, Paris-Est-Créteil, Debrecen, Krems an der Donau etc, cât și prin participarea la numeroase proiecte internaționale cu universități din spațiul european.

Facultatea de Business

Ideea principală care a stat la baza înființării Facultății de Business a fost necesitatea orientării programului de pregătire către cerințele practice ale mediului de afaceri. Din aceste motive, planul de învățământ este permanent actualizat în concordanță cu nevoile reale, utilizând metode interactive care îmbunătățesc creativitatea studenților și abilitatea lor de a se adapta condițiilor mediului de afaceri în permanentă schimbare.

Facultatea de Business oferă studenților două programe de nivel licență precum și patru programe de masterat predate atât în limba română, cât și în limba engleză

Toate programele facultății sunt concepute cu o abordare unică şi inovatoare de învăţare, care s-a dovedit că poate pregăti oameni de afaceri cu spirit antreprenorial dezvoltat şi cu abilitatea de a concura la un nivel înalt de performanţă într-un mediu de business aflat sub presiunea schimbărilor rapide.

Facultatea de Business a devenit în timp, prin excelenţă în procesul de învăţare şi dezvoltare, o facultate de afaceri puternică la nivel regional, cu conexiuni în mediul de afaceri local şi internaţional. Acesta este motivul pentru care multe întreprinderi de top încearcă să îşi selecteze viitorii angajaţi direct de pe băncile facultăţii noastre. Este, de asemenea, motivul pentru care şcoli de business din întreaga lume aleg să încheie parteneriate şi să creeze programe de tip dublă diplomă cu noi: avem peste 70 de universităţi partenere ale Facultăţii de Business.

Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării

Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (F.S.P.A.C.) este una dintre cele mai tinere și mai dinamice facultăți din cadrul Universității Babeș-Bolyai. Încă de la înființare, în 1995, F.S.P.A.C. s-a aflat într-o continuă dezvoltare din punct de vedere al programelor de învățământ și al celor de cercetare, al infrastructurii, al calității educației și al activităților extracurriculare.

Misiunea facultății este de a forma profesioniști în domeniul științelor politice, administrative și ale comunicării, realizând o legătură stabilă, bazată pe eficiență și utilitate, între procesul educațional și piața muncii.

Corpul profesoral este majoritar format dintr-o echipă tânără, care s-a format în cadrul F.S.P.A.C. și s-a perfecționat la prestigioase universități din Europa și Statele Unite. Programele de studiu ale F.S.P.A.C. oferă un învățământ de calitate, în cadrul căruia activitățile didactice, de cercetare și extracurriculare îmbină cu succes educația formală și cea nonformală. Totodată, studenții sunt încurajați și susținuți să își dezvolte aptitudinile dobândite de-a lungul semestrelor de studii prin stagii de practică desfășurate în cadrul unor instituții de profil locale, regionale sau naționale.

De remarcat că F.S.P.A.C. coordonează planurile de dezvoltare strategică locală pentru municipiul Cluj-Napoca începând cu anul 2007. Grupurile de coordonare cuprind atât cadre didactice din cadrul facultății, cât și studenți dornici să pună umărul la dezvoltarea comunității.

Facultatea de Educație Fizică și Sport

Facultatea de Educație Fizică și Sport s-a înființat în anul 1960, în cadrul Institutului Pedagogic.

Din anul 1998, oferta facultății s-a lărgit prin înființarea specializării „Kinetoterapie”. La această specializare, activitatea este susținută de cadre didactice ale facultății, iar la o serie de discipline specifice, de specialiști din cadrul Spitalelor de Recuperare și Neurologie din orașul nostru, care au statut de asociați.

Facultatea de Educație Fizică și Sport are numeroase colaborări cu parteneri de prestigiu – cluburi sportive, școli, spitale etc. care permit studenţilor să ia contact, încă din anii studenţiei, cu activitatea specifică specializării, în vederea integrării cât mai rapide pe piaţa muncii. De asemenea, activitatea de voluntariat este o preocupare permanentă a facultăţii, studenţii fiind implicaţi în numeroase activităţi extracurriculare.

Licențiații Facultății de Educație Fizică și Sport sunt recunoscuți de către forurile de specialitate europene și mondiale, cu susținerea eventuală a unor examene de diferență nesemnificative. Această recunoaștere dovedește compatibilitatea curriculum-ului facultății cu structuri similare din toată lumea.

Pentru a veni în sprijinul sportivilor de mare performanță, pe lângă cursurile de zi au fost organizate, la specializarea Educație fizică și Sport, cursuri în regim de fără frecvență, ID sau frecvență redusă.

Facultatea de Teologie Ortodoxă

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca este un centru de educație și formare teologică ce are la bază Tradiţia apostolică a Bisericii de Răsărit. Aceasta are conşţiinţa necesităţii experienţei duhovniceşti în toate domeniile existenţei umane, fapt pentru care încurajează o teologie vie şi un mod dinamic de argumenţie teologică, prin care să se descopere noi sensuri ale Adevărului neschimbat şi unic, într-o încercare de face accesibil conţinutul Revelaţiei omului contemporan. În acest sens, are rolul de a forma sacerdoţi şi teologi laici pentru organismele bisericeşti, dar, în acelaşi timp, are capacitatea transmiterii unei teologii de şcoală care să ofere instrumentele necesare unei lecturi teologice a realităţii şi a medierii întâlnirii lumii cu Hristos Cel Viu.

Facultatea de Teologie Greco-Catolică

Facultatea de Teologie Greco-Catolică propune studiul teologiei într-un cadru academic de înaltă ţinută ştiinţifică şi într-un climat multicultural şi pluriconfesional, care este cel al Universităţii clujene.

Facultatea tinde să îmbine identitatea catolică pe care o declară manifest, conectată la valorile civilizaţiei europene, cu tradiţia ecleziastică bizantină ca expresie a spiritualităţii româneşti.

Facultatea de Teologie Greco-Catolică își propune următoarele finalități fundamentale: cultivarea şi oferirea unei profunde şi solide cunoaşteri a adevărului cu privire la Dumnezeu, la om şi la lume, în lumina Revelaţiei creştine şi a raţiunii, printr-o cercetare ştiinţifică realizată conform metodei specifice fiecărei discipline; formarea filosofico-teologică şi profesională a studenţilor, conform specializării pentru care au optat; formarea teologică permanentă a clerului greco-catolic şi a altor persoane, consacrate sau laice, implicate în activitatea Bisericii şi în societate; susţinerea activităţii pastorale şi de evanghelizare a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, prin mijloacele specifice procesului educativ şi de cercetare; dialogul cu societatea și cultura.

Facultatea de Teologie Greco-Catolică este structurată în trei departamente: Blaj, Cluj şi Oradea.

Facultatea de Teologie Reformată și Muzică

Facultatea de Teologie Reformată și Muzică este o facultate tânără a Universităţii Babeş-Bolyai, având rolul de a forma o nouă generaţie de profesori din Transilvania, care să aibă cunoştinţe aprofundate în teologie reformată, cultură bisericească protestantă şi spiritualitate biblică şi care să propovăduiască cu convingere, credinţă profetică şi devotament moştenirea spirituală şi sufletească a reformatorilor. Acest scop este simbolizat de o expresie bine cunoscută pe meleagurile noastre: „biserică şi şcoală”. Catedrele Facultăţii sunt dotate cu o clădire modernă, infrastructură de educaţie şi cercetare de calitate şi un corp profesoral bine pregătit.

Facultatea de Teologie Romano-Catolică

Misiunea Facultăţii de Teologie Romano-Catolică se concretizează în: promovarea învăţământului şi cercetarea în domeniul teologiei, segmentul ecclesial, precum şi a sectorului socio-caritativ, în concordanţă cu exigenţele unei societăţi bazate pe cunoaştere prin formare iniţială, educaţie continuă şi integrare în circuitul de valori universitare şi eccleziale; asigurarea unui cadru de interferenţe dintre societate şi biserică; contribuţia la formarea religioasă, dezvoltarea structurilor educaţionale, ecclesiale, socio-caritative printr-o implicare în realitate, în acord cu nevoile comunităţii.

Facultatea de Teatru și Film

Facultatea de Teatru şi Film are o misiune didactică, dar şi de cercetare ştiinţifică și creație artistică, particularizate la domeniile artistice oferite. Misiunea centrală a facultății este aceea de a forma profesionști la cel mai înalt nivel în artele spectacolului și ale filmului, capabili să profeseze într-un context cultural tot mai dinamic și globalizat, atât în instituții culturale subvenționate, naționale și internaționale, cât și în cadrul unor companii independente.

Facultatea își propune formarea unei gândiri imaginative și creative, dezvoltarea abilităților performative, a capacităților de utilizare a tehnicilor media clasice, dar și a celor experimentale și alternative, în vederea realizării unor produse artistice novatoare.

Convinși de importanța formării inițiale, prin departamentele de Teatru – linia română, Teatru – linia maghiară și Cinematografie și Media – română și maghiară, facultatea oferă programe aferente domeniilor Teatru și Artele Spectacolului și Cinematografie și Media la toate nivelele de învățământ superior: licență, master și doctorat.

Facultatea de Inginerie – Reșița (!NOU)

Facultatea de Inginerie, parte integrantă a UBB Cluj, are ca misiune fundamentală pregătirea profesională iniţială şi continuă, prin programe de studii universitare de licenţă, master şi doctorat, programe postliceale şi cursuri de specializare/perfecţionare în domenii relevante pentru nevoile regiunii.

 

De peste 49 de ani, specialiştii pregătiţi la Reşiţa continuă să fie în prima linie a revoluţiei tehnologice, atât în ramurile industriale tradiţionale (electromecanică, inginerie mecanică), cât şi în cele de avangardă (informatică aplicată). Cererea mare de absolvenţi de studii inginereşti de pe piaţa muncii, venită din partea companiilor, crește exponenţial şansele de angajare a tinerilor ingineri.

 

Caracterul multidisciplinar al programelor noastre de studii, ce oferă atât cunoştinţe de specialitate, cât şi de management încearcă să ofere absolvenţilor nu doar atuurile pentru integrarea rapidă pe piaţa muncii, dar şi să inducă acestora un spirit de antreprenor.

 

În contextul unei societăţi bazate pe cunoaştere, dar cu valenţe umaniste, o altă misiune asumată a Facultăţii de Inginerie constă în pregătirea de absolvenţi cu spirit civic şi responsabilitate socială, care să se manifeste ca şi cetăţeni europeni activi în comunitate şi societate.

 

Dovada unei bune pregătiri profesionale şi a formării unor caractere puternice şi vizionare o constituie numărul mare de ingineri reşiţeni cooptaţi în colective de cercetare şi producţie din țară și străinătate.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Bătăuși în Săptămâna Mare la Cluj. Un bărbat a fost arestat, altul plasat sub control judiciar pentru 60 de zile

Publicat

bătăuși cu catuse la miini bun

Polițiștii clujeni au rezolvat cazurile a doi bătăuși care au fost acuzați de lovire în Săptămâna Mare și au suportat rigorile legii. Astfel, în primul caz, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Apahida au dispus, vineri, măsura reținerii, pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat de 37 de ani, cercetat în cadrul unui dosar penal ce are ca obiect infracțiunea de lovire sau alte violențe.

În cursul zilei de 1 mai a.c., în jurul orei 18.20, echipajele de poliție au fost sesizate despre un conflict produs între trei persoane, în comuna Feleacu.

”Conform cercetărilor preliminare, a reieșit că, bărbatul, în timp ce se afla în vizită la o proprietate din comuna Feleacu, a observat că exemplarul canin de talie mică al proprietarului imobilului a ieșit din curte, năpustindu-se asupra unui câine de talie mare, precum și asupra minorului, cu vârsta de 14 ani, care îl însoțea.

Ulterior, câinele de talie mare a ripostat la atac, iar bărbatul s-a manifestat agresiv.

Minorul, speriat fiind, și-a anunțat imediat părinții, iar când aceștia au ajuns la fața locului ar fi fost agresați de bărbatul de 37 de ani”, arată IPJ Cluj.

Pe numele bărbatului, în temeiul probatoriului administrat, polițiștii au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, cercetările fiind continuate sub aspectul infracțiunii de lovirea sau alte violențe.

Ulterior, după expirarea celor 24 de ore, acesta a fost plasat sub măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

A bătut doi bărbați în Băișoara

De asemenea, luni, în 29 aprilie, polițiștii Secției 9 Poliție Rurală Turda au dispus măsura reținerii, pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat de 39 de ani, cercetat în cadrul unui dosar penal ce are ca obiect infracțiunile de lovire sau alte violențe și tulburarea liniștii și ordinii publice.

Din activitatea de cercetare a polițiștilor a rezultat că în cursul zilei de 28 aprilie a.c., în jurul orei 15.20, în timp ce se afla în proximitatea unei societăți comerciale din comuna Băișoara, acesta ar fi agresat fizic doi bărbați, de 30 respectiv 35 de ani din județul Cluj, ca urmare a unui conflict spontan.

În baza investigațiilor derulate, față de acesta a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore.

Ulterior, bărbatul de 39 de ani, a fost prezentat instanței, care a emis un mandat de arestare preventivă pe numele acestuia, pentru 30 de zile.

În cauză sunt continuate cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de lovirea sau alte violențe și tulburarea liniștii și ordinii publice.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Pompierii clujeni, recomandări de Paște: „Nu lăsați lumânările sau candelele aprinse nesupravegheate”

Publicat

De

Pompierii din cadrul ISU Cluj au venit cu o serie de recomandări, în pragul sărbătorii de Înviere, pentru evitarea incendiilor sau a altor situații neplăcute.

De Paște, 160 de pompieri cu 150 de mijloace și autospeciale vor fi disponibile în permanență pentru stingerea incendiilor, asistență SMURD sau evacuare în situații de urgență.

ISU Cluj va monitoriza permanent evoluția dinamicii din teren, iar la nevoie vor fi dispuse măsuri de răspuns la orice situație de urgență.

Controale la obiectivele religioase din Cluj

Pompierii vor fi pe teren în noaptea de Înviere la slujbele din județ. Anterior, inspectorii ISU Cluj au făcut controale la obiectivele religioase.

„Inspecția de Prevenire a desfășurat controale tematice și acțiuni de informare la obiectivele religioase din județul Cluj. Totodată, inspectorii ISU Cluj vor fi pe teren și pe timpul slujbelor”, mai arată ISU Cluj.

Sfaturi pentru prevenirea incendiilor în noaptea de Înviere

ISU Cluj a transmis o serie de măsuri care trebuie urmate atât pe timpul slujbelor religioase, cât și în locuințe, astfel încât să nu apară incendii sau alte incidente de Sărbătorile Pascale.

„Credincioșii trebuie să manifeste prudență la utilizarea lumânărilor aprinse, care trebuie ținute la distanță față de haine și păr, evitând apropierea acestora de icoane sau obiecte ce ar putea lua foc.

  • La întoarcerea acasă, este important ca lumânările sau candelele aprinse să fie așezate într-un suport incombustibil (exemplu: într-o farfurie cu puțină apă) și să nu fie amplasate în apropierea hainelor sau a altor textile.

Lumânările aprinse nu trebuie lăsate nesupravegheate

  • Lumânările sau candelele aprinse nu vor fi lăsate nesupravegheate și se va evita deplasarea cu acestea în autovehicule. De asemenea, lumânările sau alte surse de foc nu vor fi lăsate la îndemâna copiilor, care trebuie supravegheați permanent.
  • O atenție sporită va fi acordată și persoanelor vârstnice sau altor categorii vulnerabile asupra modului de utilizare a lumânărilor aprinse, pentru a preîntâmpina situațiile în care viața sau bunurile pot fi puse în pericol.
  • Parcarea autovehiculelor în apropierea bisericilor se va face astfel încât să nu blocheze căile de acces și să nu fie împiedicat accesul la hidranți.

Sperăm ca Sfintele Sărbători Pascale să treacă fără evenimente nedorite. Pe această cale, dorim tuturor credincioșilor Paște Fericit!”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe

CULTURA

Pastorala de Sărbătoarea Învierii Domnului a episcopului greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Claudiu

Publicat

Sărbătoarea Învierii

Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Claudiu, a transmis Scrisoarea Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului Nostru Isus Cristos. 

Onoratului cler împreună slujitor, cuvioșilor călugări și călugărițe, iubiților credincioși greco-catolici și tuturor creștinilor iubitori de Dumnezeu.

Har, pace și binecuvântare de la Domnul nostru Isus Cristos!

Iubiți credincioși,

Sărbătoarea Învierii Domnului ne conduce sufletește la adevărul central al credinței creștine, invitându-ne să celebrăm biruința lui Isus asupra păcatelor și asupra morții și să ne deschidem inimile pentru a-L primi pe Cel Înviat în viețile noastre. Noi celebrăm de aproape două mii de ani acest eveniment unic din istoria noastră, în care Fiul lui Dumnezeu transformă moartea într-o trecere spre adevărata viață.

Învierea Domnului reprezintă epicentrul unei schimbări radicale a omenirii, punctul de cotitură în care și din care timpul este inundat de viața veșnică. Dacă până atunci păcatul părea să stăpânească libertatea omului, iar moartea își etala atotputernicia, condamnându-l pe om la tăcere și la resemnare, Isus Cristos ne răscumpără din robia păcatelor, ne dăruiește harul de a trăi în sfințenie, ne face părtași în prezent vieții veșnice și ne călăuzește pașii spre înviere.

Cântările liturgice de la Slujba Învierii ilustrează acest adevăr, numind Sfintele Paști „praznic al praznicelor și sărbătoare a sărbătorilor” și insuflându-le creștinilor o sfântă bucurie: „Ziua Învierii, să ne luminăm, popoare! Paștile Domnului, Paștile! Că din moarte la viață și de pe pământ la cer, Cristos Dumnezeu ne-a trecut pre noi, cei ce cântăm cântare de biruință”!

Celebrarea liturgică a Învierii lui Isus înseamnă să Îl întâlnim, să Îi îngăduim să ne lumineze, să fie Domnul inimilor noastre și fratele nostru în încercări și suferințe. În mod firesc, întâlnirea liturgică cu El trebuie să fie continuată în viața zilnică, unde fiecare creștin, urmând pilda Mariei Magdalena, este chemat să spună, prin cuvinte și prin fapte, că L-a văzut pe Domnul (cf. In 20,18). Cu toate că mărturisim cu buzele acest mister al mântuirii noastre și cântăm „Cristos a înviat din morți”, adevărata provocare este aceea de a-l face prezent în fiecare clipă din viață, pentru noi și pentru lumea în care trăim.

Lumea în care trăim o cunoaștem destul de bine. Este o lume a războiului din noi și dintre noi. Avem războaie la granița țării și în alte părți ale lumii, avem războaie în inimi. Avem războaie în familii, în cercurile noastre de cunoscuți, în societate, între popoare și între Biserici. Avem războaie online și acestea, chiar dacă par a fi mai ușor de dus, fiind sub protecția anonimatului, au o reală putere de distrugere. Această situație, în care lumea se lasă condusă de interese meschine, de egoism și ură, folosindu-și resursele împotriva vieții, a demnității și a libertății, se află într-un contrast evident cu scopul Învierii Domnului: „Înviind Isus din mormânt, precum mai înainte a zis, ne-a dăruit nouă viață veșnică și mare milă”.

Răspândirea epidemiei de violență și de nedreptate ne pune în fața unei chestiuni esențiale: în ce fel Învierea Domnului luminează efectiv aceste locuri întunecate pentru noi care ne numim creștini, pentru noi care ne considerăm poporul credincios? Totul trebuie să înceapă de la noi și nimic nu se poate schimba cu adevărat dacă nu suntem noi primii dispuși să ne schimbăm. Credința în Învierea Mântuitorului ne aduce o responsabilitate care ne privește în mod personal, o datorie pe care nu o putem delega altcuiva și pe care trebuie să ne-o asumăm!

Anul acesta îl trăim sub semnul rugăciunii, atât în Episcopia de Cluj-Gherla, cât și la nivelul întregii Biserici Catolice. Motivul e unul destul de simplu: atunci când ne rugăm creăm un canal de comunicare între noi și Cer, pentru ca, prin rugăciune, o parte din armonia Împărăției Cerurilor să ajungă în viața noastră și prin noi în lumea în care trăim. În rugăciune, lumina și bucuria Învierii alungă umbrele războiului din viața noastră și noi devenim, așa cum spune rugăciunea Sfântului Francisc, instrumente ale împăcării dintre oameni.

Sfântul Apostol Pavel ne invită să ne rugăm pururi (cf. 1Tes 5,17), fiindcă fără rugăciune nu suntem capabili de nimic. Prin noi înșine suntem asemenea unor bucăți de metal, reci, amorfe, obscure. Atunci când lăsăm focul rugăciunii să cuprindă viețile noastre, bucata de metal devine incandescentă, similară cu focul de care este cuprinsă. Dacă însă lăsăm să se stingă focul rugăciunii, redevenim obscuri și reci.

Botezul a adus o scânteie din lumina Învierii în sufletele noastre, dar e nevoie să întreținem zi de zi această scânteie pentru ca ea să crească și să înflăcăreze, să lumineze întreaga noastră viață. În felul acesta, Îl vom întâlni pe Cristos cel Înviat, prezent în Sfânta Euharistie și în Cuvântul Sfintei Scripturi, Îi vom simți prezența mângâietoare când vom fi asaltați de încercări și vom deveni mesageri ai luminii și milostivirii lui Dumnezeu pentru toți cei aflați în dificultate, pentru cei suferinzi sau marginalizați de societate.

Iubiți frați și surori în Cristos,

Se împlinesc cinci ani de la momentul beatificării Episcopilor noștri martiri. Pe Câmpia Libertății din Blaj, glasul Preafericitului Părinte Lucian răsuna puternic și plin de emoție, cerând Sfântului Părinte Papa Francisc, în numele întregii Biserici Române Unite, să-i proclame Fericiți pe cei șapte Episcopi care și-au dat viața pentru Cristos și pentru comuniunea cu Biserica Lui. Sunetul solemn al clopotelor Catedralei Arhiepiscopale Majore însoțea încuviințarea Urmașului lui Petru. Pentru noi, acel moment a fost un moment de vindecare, un moment în care umbra lui Petru, care vindeca pe căile Galileii în primii ani după Înviere, a ajuns și la noi. A fost momentul unui nou început, un moment de har în care privirea noastră, năucită de rănile persecuției, a primit vigoare și strălucire. Glasul lui Petru, care răsuna în Lida (cf. Fap 9,32-41), a ajuns până la noi, vuind de pe buzele urmașului său, în Mica Romă, pentru Biserica noastră: „Fiică, scoală-te!”, iar noi am început să cântăm cu psalmistul: „Nu voi muri, ci voi fi viu și voi spune lucrurile Domnului” (Ps 117,17).

Momentul acela a fost plin de har, deoarece, prin Episcopii noștri martiri, noi am învățat că adevărata și singura cale de a câștiga un război este aceea de a-l opri în sufletul nostru, de a nu-l lăsa să treacă mai departe, de a ne lăsa răstigniți pentru a câștiga. Cu cât a fost mai intensă persecuția, cu atât mai puternică le-a fost în suflete flacăra credinței, focul dragostei și lumina Domnului! Nu e ceva inovativ în atitudinea lor, fiindcă aceasta nu e decât calea lui Cristos, însă, deși știam teoretic toate aceste lucruri, în momentul beatificării ele au devenit și mai mult parte din ființa Bisericii noastre.

Care este această cale? Este cea din momentul începutului misiunii publice a lui Isus în sinagoga din Nazaret. Mântuitorul vestește un an al îndurării Domnului, citând din prorocul Isaia care în același timp vorbește despre un an al răzbunării, al mâniei lui Dumnezeu.

Cum se pot concilia aceste două aspecte? Când pot sta împreună milostivirea și mânia Domnului? Doar atunci când același Dumnezeu, care dăruiește milostivirea, își asumă și pedeapsa păcatelor, când Fiul Unul Născut ia asupra Lui păcatele noastre și le răstignește pe Cruce în Trupul Său. Aceasta este scena pe care o contemplăm în Săptămâna Mare, felul în care suferința, batjocurile și răstignirea devin, din semne ale morții, locuri de mântuire, răscumpărare și înviere.

Începând din momentul Bunei Vestiri, trecând prin răstignirea și moartea pe Cruce a lui Isus și ajungând la viețile noastre, totul este marcat de acest paradox al împreună-prezenței bucuriei și durerii, iubirii și suferinței, Crucii și Învierii. Când Arhanghelul Gabriel îi bine vestește Mariei din Nazaret, este un moment de bucurie nu doar pentru ea, ci pentru întreaga omenire.

Fericitul Iuliu Hossu

În același timp, însă, la puțină distanță, în Templul din Ierusalim, Simeon îi spune Maicii Sfinte: „prin sufletul tău va trece sabie” (Lc 2,35). În momentul răstignirii, Maria este prezentă la picioarele Crucii, purtând în inimă promisiunea Arhanghelului, însă prin inima ei trece o sabie, fiindcă Fiul ei preaiubit, care trebuie să domnească veșnic, moare pe Cruce. În acest război, între ceea ce Dumnezeu îi promite și realitatea pe care o vede cu ochii ei, Maica Sfântă alege Cuvântul și promisiunea lui Dumnezeu și de aceea vede Învierea.

E la fel pentru Biserica noastră și pentru fiecare dintre noi. Fericitul Iuliu Hossu alege perspectiva Cerului dincolo de ceea ce lumea și oamenii lumești îi prezintă ca singura perspectivă posibilă.

Cardinalul, pentru care credința și viața sunt unul și același lucru, este convins că Biserica fondată pe stânca lui Petru nu poate dispărea și nu poate fi biruită, crezând cu tărie în momentul ieșirii la Lumină pe care noi astăzi îl trăim, de care noi astăzi ne bucurăm: „Crucea, răscumpărare; moartea, înviere tuturor celor ce cred întru Numele Lui preasfânt! Aștept, așteptăm învierea morților; așteptăm, Doamne, întărește-ne credința, să vedem mărirea Ta: învierea Bisericii Tale, a neamului nostru înviere, a țării noastre dezrobire”.

Dans al bucuriei

Este la fel și în viața noastră. Un dans al bucuriei și al suferinței ne însoțește în fiecare clipă.

Putem alege disperarea și războiul lumesc în sufletele noastre și în lumea în care trăim, sau perspectiva creștină în care înțelegem că nimic din ceea ce se întâmplă nu poate exista fără voința sau permisiunea lui Dumnezeu și, în cazul acesta, înțelegem că Domnul este pururi prezent în viețile noastre, chiar dacă într-o manieră tainică, ascunsă. În loc să ne războim cu cei de lângă noi, să alegem să ducem lupta lui Cristos, care nu e împotriva oamenilor, ci împotriva spiritelor rele, împotriva păcatelor și a tuturor formelor de nedreptate, trăind și vestind Evanghelia Iubirii.

Prin mijlocirea Preacuratei Fecioare Maria și a Fericiților Episcopi Martiri, Îl rog pe Domnul și Mântuitorul nostru Isus Cristos să vă ocrotească și să vă binecuvânteze cu haruri cerești! Învierea Domnului să ne fie lumină, speranță și tărie în luptele noastre de fiecare zi!

Cristos a înviat!

† Claudiu

Episcop de Cluj-Gherla

Citește mai departe

EVENIMENT

UPDATE. Incendiu de apartament pe strada Aurel Vlaicu din Cluj-Napoca. Intervenția pompierilor. Cauza incendiului

Publicat

incendiu Aurel Vlaicu

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin sâmbătă dimineață pentru a stinge un incendiu care a izbucnit în apartamentul unui bloc situat pe strada Aurel Vlaicu.

”Mai exact, flăcările se manifestă în zona bucătăriei.

Până acum nu sunt persoane care să solicite îngrijiri medicale.

La misiune iau parte 2 autospeciale cu apă și spumă, autoscara, în vreme ce partea medicală este asigurată de un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Cluj”, arată pompierii de la ISU Cluj.

Incendiul a fost lichidat

UPDATE. Incendiul a fost lichidat, manifestându-se în zona bucătăriei de aproximativ 12 mp.

”A fost afectat tavanul și mobilierul. În apartament nu se afla nicio persoană și nu s-a impus evacuarea locatarilor. Cel mai probabil, incendiul a izbucnit de la o defecțiune a hotei din bucătărie”, au precizat pompierii.

vlaicu

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax