Connect with us

EVENIMENT

LIVE VIDEO. Marcel Ciolacu, declarații de presă după vizita la fabrica Terapia din Cluj

Publicat


Premierul Marcel Ciolacu se află, joi după-amiază, într-o vizită în județul Cluj. Candidatul PSD la președinție și mai mulți lideri sociali democrați din Cluj și de la nivel național au vizitat fabrica de medicamente Terapia SA.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu este însoțit de ministrul Cercetării, Bogdan Ivan, ministrul Fondurilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, și liderul PSD Bistrița Năsăud, Radu Moldovan, precum și de lideri ai PSD Cluj: prim-vicepreședintii Remus Lăpușan și Răzvan Ciortea, secretarul executiv Alexandru Cordoș, vicepreședintele ANSVSA, Ioan Oleleu.

Principalele declarații ale prim-ministrului, la Cluj-Napoca:

  • Am vizitat Universitatea Tehnică, unde am stat de vorbă și cu studenții și cu domnii profesori. Avem un proiect început acolo pentru un centru de excelență, el va continua prin CNI. Vom vedea pe urmă cum facem cu utilarea, aici am stat de vorbă cu cei doi miniștri (ministrul Cercetării, Bogdan Ivan și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu – n.red.) privind ce fonduri și ce program putem accesa, să fie totuși un efort din fonduri naționale, dar și din fonduri europene.

„Dragoș Damian este cel mai mare critic al meu”

  • Am venit la domnul Damian, pe care îl cunosc de foarte mult timp, este cel mai mare critic al meu. E omul pe care îl urmăresc de fiecare dată când publică ceva, mai ales în zona economică. Este un om foarte ancorat în realitatea economică de bază. De asemenea, activează într-un domeniu foarte important.
  • Suntem un stat care consumă multe medicamente, prin dimensiune în primul rând. Vedem cât de des apar știri că nu există medicamente. Am ajuns la o cheltuială de 1,2 miliarde de lei pe lună către Casa de Sănătate. Dacă am acest consum, ca stat mă gândesc cum să fac ca să produc mare parte din acest consum în România.
  • Când am vorbit prima oară de reindustrializare, au apărut veșnicele hăhăieli din lumea politică. Eu nu vorbeam de reindustrializarea lui Ceaușescu energofagă, ci de o reindustrializare împreună cu partenerii privați. Aici, la Terapia, au și experiență, au și know how, au tot ce le trebuie ca să se dezvolte, să se extindă.

Statul trebuie să încurajeze investițiile și exportul

  • E parteneriatul pe care și-l dorește orice Guvern. Ei vin cu proiectul, cum am făcut și cu Nokia astăzi în ședința de Guvern, cu 100 de milioane de euro ca ajutor de stat, dânșii au venit cu vreo 500 de milioane, dar producția este imediată. Dacă din ea mai și exporți, statul trebuie să vină și să încurajeze acest export, astfel încât balanța comercială să o echilibrezi cât mai repede.
  • Este un micromanagement de fapt, după ce ai tabloul întreg și după ce te-ai uitat la cifrele economice și vezi unde sunt golurile în economia României, începi și iei măsuri și intervii cumva țintit, și cu fonduri europene, ca să fie sustenabilitate pe o perioadă medie și lungă. Dacă continuăm să nu avem niciun plan de țară și nicio viziune și să acționăm tot timpul ca niște pompieri de serviciu și să stingem incendii, atunci nu facem niciun pas înainte.

Căutăm finanțări pentru învățământul dual

  • Marea provocare este forța de muncă. Primul om cu care am vorbit de învățământul dual a fost domnul Damian, am înțeles tot sistemul, mi-a explicat foarte clar care este diferența dintre generice și inovative. Împreună cu domnii miniștri, căutăm finanțări pentru învățământul dual, pentru că foarte mulți tineri urmează aceste cursuri, dar foarte puțini rămân lângă angajatorul care a finanțat școlarizarea.
  • Viitorul României este în astfel de investiții majore, cu tehnologie numai din Germania, Italia aparaturile, nu am văzut nicio tehnologie chinezească sau ceva încropit, dimpotrivă, am văzut ceva performant. De aceea și există o piață concurențială mare. Cred că acesta este rolul unui prim-ministru și al unor miniștri, al unui guvern, să vină să vadă realitățile.

La Oradea am văzut ce înseamnă viziunea unui administrator aplicat

  • Despre domnul Bolojan, eu vorbesc de ceva timp, ne și cunoaștem, nu suntem prieteni. Am făcut o vizită și în Oradea și am văzut ce înseamnă viziunea unui administrator aplicat. Am văzut și la Buzău un model de administrație cu puțin personal în Primărie, dar eficient.
  • Ce văd eu ca fiind o mare problemă este cheltuiala de la sănătate. Nu ca și sumă, ca și eficiență. Când cheltui atât de mulți bani, 1,2 miliarde pe lună, te aștepți să u mai fie presiune pe sistem. Am văzut la domnul primar Bolojan că din două spitale, unul județean și unul municipal, a făcut un singur spital, cu un management foarte bun, un fost senat PSD directorul, dar am văzut un spital care este pe excedent. Excedentul nu îl ia nimeni acasă, ci este folosit pentru cofinanțarea de la fonduri europene. Am văzut un spital curat, utilat cu tot ce îi trebuie și sustenabil.
  • Am ajuns la 95 de miliarde investiții până luna trecută. Luna trecută a fost record. Am avut plăți de 20 de miliarde, într-o lună, pe investiții. Aceste investiții, la un moment dat, se finalizează, că sunt în doi ani, ca PNRR-ul, că sunt pe exercițiul financiar care se prelungește.

Spitalul Regional de la Cluj e la 20%

  • De exemplu, Spitalul Regional de la Cluj, îl facem, este la 20%, continuăm cu el. Sunt ferm convins, cu implicarea autorităților locale, cu atragerea de medici, ca județ aveți forța și excelențe în multe domenii, e evident că veți putea mobila uman la un nivel. Cum îl fac sustenabil? Din reforme, din sistem centralizat de achiziții, ca să nu mai cumperi o seringă cu un leu într-o parte și cu 10 lei în altă parte, cu eficiență la actul medical.
  • Unde este excelență, acolo trebuie investit, acolo trebuie să fie 10 asistente la un salon, trebuie să investim punctual și eficient, dacă vrem să schimbăm ceva în România. Trebuie o regândire la cum abordezi zona de învățământ, zona de sănătate. 60% din sistemul bugetar din România o reprezintă sănătatea și educația. Statul acum ace investițiile în infrastructură: 5 miliarde în sănătate, 3 miliarde în învățământ, 1 miliard în învățământul dual. Se investește în infrastructura rutieră, în căi ferate.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Campionatul Mondial al Măcelarilor de la Paris, câștigat de Franța.Au participat, în premieră, și măcelarii de elită ai României

Publicat

De

măcelarii

Echipa Măcelarii de Elită a României a participat, în premieră, în perioada 28-31 martie la World Butcher’s Challenge, Campionatul Mondial al Măcelarilor la Paris, unde s-a întrecut cu alte 14 echipe.

Festivitatea de premiere a avut loc, marți seara, și a început cu premierea ucenicilor, categorie la care a participat clujeanul Paul Cordea, care nu a prins podiumul, câștigător fiind un măcelar francez.

Paul Cordea

Tot un francez a câștigat trofeul pentru cel mai tânăr măcelar.

Câștigătoare și campioană mondială a fost desemnată echipa gazdă, Franța, locul 2 a fost ocupat de Germania, iar pe locul 3 s-a clasat Australia.

Echipa Franței

Participarea, pentru prima oară, a echipei României a fost posibilă grație demersurilor lui Cosmin Moldovan, CEO al Carmangeriei Moldovan din Cluj-Napoca, acesta fiind și jurat al World Butcher’s Challenge.

De altfel, ”măcelarii de elită” ai României s-au antrenat la Cluj-Napoca pentru campionatul de la Paris.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Categoriile de pensii care se acordă în sistemul public. NU mai trebuie depuse copii după documente

Publicat

De

Casa de Pensii Cluj

Obligativitatea prezentării sau depunerii de către beneficiari a copiilor documentelor prevazute de legislația din domeniul de activitate al caselor teritoriale de pensii a fost eliminată.

Astfel, potrivit prevederilor Legii nr.9/2023, fotocopierea gratuită a documentelor originale este asigurată de Casa de Pensii Cluj.

Categoriile de pensii care se acordă în sistemul public

Conform noi legislații, care a intrat anul trecut în vigoare, există mai multe categorii de pensii care se acordă în sistemul public. Atenție! O persoană poate beneficia de o singură categorie de pensie în sistemul public.

Categoriile de pensii care se acordă în sistemul public:

  • pensia pentru limită de vârstă;
  • pensia anticipată;
  • pensia de invaliditate;
  • pensia de urmaş.

Dreptul la pensie, se acordă, la cerere, în condiţiile prevăzute de lege, arată reprezentnații Casei de Pensii.

Astfel, pensia se acordă în următoarele cazuri:

  • persoanelor asigurate obligatoriu, prin efectul legii, cât și celor asigurate voluntar;
  • elevilor, ucenicilor şi studenţilor care au capacitatea de muncă diminuată din cauza bolilor profesionale sau accidentelor de muncă survenite în timpul şi din cauza practicii profesionale;
  • persoanelor care, la data solicitării drepturilor de pensie, nu mai au calitatea de asigurat;
  • urmaşilor persoanelor susmenționate, respectiv copiii şi soţul supravieţuitor.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Caritate în modă: o nouă ediție ReClothing la Cluj-Napoca, pentru o cauză nobilă

Publicat

reClothing

Patru zile de târg și peste 1.000 de articole vestimentare care își așteaptă noii proprietari vor fi prezente la Iulius Mall Cluj-Napoca în perioada 1-4 aprilie. Proiectul ReClothing aduce o nouă ediție anul acesta, împreună cu o nouă cauză caritabilă, îmbinând moda sustenabilă cu faptele bune.

Anul acesta, vânzările se vor duce către asociația Gabrielle, care este alături de femeile care suferă de orice formă de cancer.
La târg puteți găsi și haine de brand, în condiții excelente, de la tricouri și sacouri, la rochii de ocazie, pantofi sau accesorii.

“Ideea a pornit undeva în 2021, eu am o pasiune foarte mare pentru haine, dar mi-am dat seama de partea de risipă și de cât de mult risipesc oamenii, dar și de obiceiurile pe care eu le am.

M-am uitat în jurul meu, am discutat cu alte persoane, am consultat statisticile, care sunt foarte îngrijorătoare, am spus ca se pot face niște pași în direcția asta. În ultimii 3 ani și jumătate am salvat undeva la 15 tone de haine, iar la târgul acesta am reușit să strângem în jur de 550 de kilograme de haine”, declară Ioana Pîrlea, inițiator ReClothing

Hainele, fapte bune

Întrebată de unde se strâng aceste sute de kilograme de haine, Ioana ne-a informat că înaintea târgului se realizează o campanie de colectare, care se desfășoară tot în mall, tocmai pentru a implica oamenii și comunitatea și pentru a încerca să îi educe: “Principalul scop este să educăm oamenii, și să le arătăm că hainele pot să fie fapte bune pentru planetă și pentru comunitate”.

Ioana explică unde se vor duce banii strânși din această campanie: ,,Asociația Gabrielle susține femeile ce se luptă cu orice formă de cancer, și este fondată de o tânără care a trecut prin această boală, iar acum vrea să ajute alte femei prin diverse metode, iar banii vor merge către un fond gratuit de peruci pentru femeile care nu își permit acest tratament.”

Industria textilă este a doua cea mai poluantă industrie, după cea petrolieră, așadar inițiativele precum ReClothing ne arată că fiecare pas mic contează. Prin implicare, educație și susținerea unor cauze caritabile, poți contribui la un viitor mai sustenabil, în care moda nu înseamnă doar consum, ci și responsabilitate.

Târgul are o durată de 4 zile, de pe 1 până pe 4 aprilie, și se află în incinta Iulius Mall.

Andreea Paparuș

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. ”Șepcile Roșii”, către CFR 1907 Cluj: Hoții strigă hoții! UDMR acuză că ”elemente șovine” de la ”U” au bătut un maghiar

Publicat

CFR

Suporterii ”U” Cluj din grupul ”Șepcile Roșii” acuză fanii CFR 1907 Cluj din ”Peluza Vișinie” că ei au început cu violențele, cărora le-au căzut victime întâi suporteri dinamoviști, iar scandalul de duminică după derby-ul clujean, când trei tineri au fost bătuți de uiști, a fost provocat de ”frânari” care au furat anterior un steag al ”U” și fulare de la niște copii, susținători ai Universității. 

”Parșivitate demnă de Peluza Vișinie. Ca de obicei, <<hoții striga hoții!>>. Nu vrem să explicăm sau să aducem scuze niciuneia dintre situațiile care umplu știrile de azi.

Oferim doar și partea cealaltă, care completează adevărul. Mai jos vedeți imagini cu acțiunile și urmările lor, efectuate de victimizații membri ai Peluzei Vișinii, din ultimele 2 săptămâni, inclusiv de aseara”, arată Șepcile Roșii aici.

CFR

UDMR Cluj: Ură etnică

Pe de altă parte, președintele UDMR Cluj, deputatul Csoma Botond, susține că ”elemente şovine din tabăra U au snopit în bătaie un tânăr maghiar după ce au auzit că vorbea în limba maghiară”.

”Sunt indicii temeinice că avem de-a face cu o infracțiune motivată de ură etnică! Solicit autorităților să-i pedepsească pe făptaşi, aplicând dispozițiile Codului Penal!

Pe de altă parte, am senzația că autoritățile închid ochii de multe ori în fața acțiunilor violente ale unor ultrași U numai pentru faptul că ei sunt fanii Universității. Este inadmisibil aşa ceva la Cluj!”, a precizat Csoma.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate