Connect with us

EVENIMENT

LIVE VIDEO. Marcel Ciolacu, declarații de presă după vizita la fabrica Terapia din Cluj

Publicat


Premierul Marcel Ciolacu se află, joi după-amiază, într-o vizită în județul Cluj. Candidatul PSD la președinție și mai mulți lideri sociali democrați din Cluj și de la nivel național au vizitat fabrica de medicamente Terapia SA.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu este însoțit de ministrul Cercetării, Bogdan Ivan, ministrul Fondurilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, și liderul PSD Bistrița Năsăud, Radu Moldovan, precum și de lideri ai PSD Cluj: prim-vicepreședintii Remus Lăpușan și Răzvan Ciortea, secretarul executiv Alexandru Cordoș, vicepreședintele ANSVSA, Ioan Oleleu.

Principalele declarații ale prim-ministrului, la Cluj-Napoca:

  • Am vizitat Universitatea Tehnică, unde am stat de vorbă și cu studenții și cu domnii profesori. Avem un proiect început acolo pentru un centru de excelență, el va continua prin CNI. Vom vedea pe urmă cum facem cu utilarea, aici am stat de vorbă cu cei doi miniștri (ministrul Cercetării, Bogdan Ivan și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu – n.red.) privind ce fonduri și ce program putem accesa, să fie totuși un efort din fonduri naționale, dar și din fonduri europene.

„Dragoș Damian este cel mai mare critic al meu”

  • Am venit la domnul Damian, pe care îl cunosc de foarte mult timp, este cel mai mare critic al meu. E omul pe care îl urmăresc de fiecare dată când publică ceva, mai ales în zona economică. Este un om foarte ancorat în realitatea economică de bază. De asemenea, activează într-un domeniu foarte important.
  • Suntem un stat care consumă multe medicamente, prin dimensiune în primul rând. Vedem cât de des apar știri că nu există medicamente. Am ajuns la o cheltuială de 1,2 miliarde de lei pe lună către Casa de Sănătate. Dacă am acest consum, ca stat mă gândesc cum să fac ca să produc mare parte din acest consum în România.
  • Când am vorbit prima oară de reindustrializare, au apărut veșnicele hăhăieli din lumea politică. Eu nu vorbeam de reindustrializarea lui Ceaușescu energofagă, ci de o reindustrializare împreună cu partenerii privați. Aici, la Terapia, au și experiență, au și know how, au tot ce le trebuie ca să se dezvolte, să se extindă.

Statul trebuie să încurajeze investițiile și exportul

  • E parteneriatul pe care și-l dorește orice Guvern. Ei vin cu proiectul, cum am făcut și cu Nokia astăzi în ședința de Guvern, cu 100 de milioane de euro ca ajutor de stat, dânșii au venit cu vreo 500 de milioane, dar producția este imediată. Dacă din ea mai și exporți, statul trebuie să vină și să încurajeze acest export, astfel încât balanța comercială să o echilibrezi cât mai repede.
  • Este un micromanagement de fapt, după ce ai tabloul întreg și după ce te-ai uitat la cifrele economice și vezi unde sunt golurile în economia României, începi și iei măsuri și intervii cumva țintit, și cu fonduri europene, ca să fie sustenabilitate pe o perioadă medie și lungă. Dacă continuăm să nu avem niciun plan de țară și nicio viziune și să acționăm tot timpul ca niște pompieri de serviciu și să stingem incendii, atunci nu facem niciun pas înainte.

Căutăm finanțări pentru învățământul dual

  • Marea provocare este forța de muncă. Primul om cu care am vorbit de învățământul dual a fost domnul Damian, am înțeles tot sistemul, mi-a explicat foarte clar care este diferența dintre generice și inovative. Împreună cu domnii miniștri, căutăm finanțări pentru învățământul dual, pentru că foarte mulți tineri urmează aceste cursuri, dar foarte puțini rămân lângă angajatorul care a finanțat școlarizarea.
  • Viitorul României este în astfel de investiții majore, cu tehnologie numai din Germania, Italia aparaturile, nu am văzut nicio tehnologie chinezească sau ceva încropit, dimpotrivă, am văzut ceva performant. De aceea și există o piață concurențială mare. Cred că acesta este rolul unui prim-ministru și al unor miniștri, al unui guvern, să vină să vadă realitățile.

La Oradea am văzut ce înseamnă viziunea unui administrator aplicat

  • Despre domnul Bolojan, eu vorbesc de ceva timp, ne și cunoaștem, nu suntem prieteni. Am făcut o vizită și în Oradea și am văzut ce înseamnă viziunea unui administrator aplicat. Am văzut și la Buzău un model de administrație cu puțin personal în Primărie, dar eficient.
  • Ce văd eu ca fiind o mare problemă este cheltuiala de la sănătate. Nu ca și sumă, ca și eficiență. Când cheltui atât de mulți bani, 1,2 miliarde pe lună, te aștepți să u mai fie presiune pe sistem. Am văzut la domnul primar Bolojan că din două spitale, unul județean și unul municipal, a făcut un singur spital, cu un management foarte bun, un fost senat PSD directorul, dar am văzut un spital care este pe excedent. Excedentul nu îl ia nimeni acasă, ci este folosit pentru cofinanțarea de la fonduri europene. Am văzut un spital curat, utilat cu tot ce îi trebuie și sustenabil.
  • Am ajuns la 95 de miliarde investiții până luna trecută. Luna trecută a fost record. Am avut plăți de 20 de miliarde, într-o lună, pe investiții. Aceste investiții, la un moment dat, se finalizează, că sunt în doi ani, ca PNRR-ul, că sunt pe exercițiul financiar care se prelungește.

Spitalul Regional de la Cluj e la 20%

  • De exemplu, Spitalul Regional de la Cluj, îl facem, este la 20%, continuăm cu el. Sunt ferm convins, cu implicarea autorităților locale, cu atragerea de medici, ca județ aveți forța și excelențe în multe domenii, e evident că veți putea mobila uman la un nivel. Cum îl fac sustenabil? Din reforme, din sistem centralizat de achiziții, ca să nu mai cumperi o seringă cu un leu într-o parte și cu 10 lei în altă parte, cu eficiență la actul medical.
  • Unde este excelență, acolo trebuie investit, acolo trebuie să fie 10 asistente la un salon, trebuie să investim punctual și eficient, dacă vrem să schimbăm ceva în România. Trebuie o regândire la cum abordezi zona de învățământ, zona de sănătate. 60% din sistemul bugetar din România o reprezintă sănătatea și educația. Statul acum ace investițiile în infrastructură: 5 miliarde în sănătate, 3 miliarde în învățământ, 1 miliard în învățământul dual. Se investește în infrastructura rutieră, în căi ferate.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Sondaj: Cine intră în turul II la alegerile prezidențiale? Simion și Ciucă se bat „umăr la umăr” pentru locul secund

Publicat

Alegeri prezidențiale

Un sondaj CURS îi dă pe candidatul PNL, Nicolae Ciucă, și pe candidatul AUR, George Simion, la egalitate de puncte în primul tur al alegerilor prezidențiale, cu 17% din intențiile de vot.

Un sondaj realizat de CURS privind alegerile prezidențiale din 24 noiembrie arată că liderul PNL Nicolae Ciucă și liderul AUR George Simion au șanse egale în momentul de față să intre în turul II al alegerilor.

Pe cine a vota românii, dacă duminică ar fi alegeri?

Prezidențiabilul PSD, Marcel Ciolacu, este primul favorit să acceadă în turul II, cu 28% din opțiunile de vot, la o diferență confortabilă de oponenții săi. Pe locul secund însă, orice este posibil încă: Nicolae Ciucă și George Simion se bat „umăr la umăr”, fiecare cu câte 17% din intențiile de vot.

Pe locul 4 se clasează Elena Lasconi, cu un scor de 12%, iar Mircea Geoană obține doar 9%, potrivit sondajului CURS.

Liderul UDMR Kelemen Hunor ar obține 5%, la egalitate cu candidatul independent Cristian Diaconescu. În clasament se mai regăsesc și europarlamentarul Cristian Terheș (4%) și candidatul PMP-Forța Dreptei, Ludovic Orban, cu 2%.

Cine cred românii că se va intra în turul II?

La întrebarea „Cine credeți că ar intra în turul II al alegerilor prezidențiale?”, Marcel Ciolacu conduce detașat cu 49%. Nicolae Ciucă (17%) este văzut cu șanse mai mari de a intra în turul II decât George Simion (13%).

Ceilalți candidați, Elena Lasconi cu 8% și Mircea Geoană cu 7%, sunt percepuți ca având șanse mai mici de a intra în turul II.

Votul la alegerile parlamentare

În ceea ce privește alegerile parlamentare din 1 decembrie, 32% dintre români spun că vor vota Partidul Social Democrat. PNL se clasează pe locul doi, cotat cu 20% în opțiunile de vot ale românilor. Pe locul trei se situează partidul AUR, cu 15% din voturi.

12% dintre respondenți au spus că vor vota cu USR la alegerile parlamentare, iar 6% cu SOS România. La limita pragului de 5% se situează UDMR.

Sub pragul electoral se regăsesc Partidul Național Conservator Român (PNCR) – 4% și Alianța PMP-Forța Dreptei – 3%.

Metodologie

Sondajul CURS a fost realizat pe populaţia adultă rezidentă din România. Volumul eşantionului este de 1067 respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste.Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion este de +/-3% la un nivel de încredere de 95%.

Metoda de culegere a datelor este față-în-față, la domiciliul respondenților, iar perioada de realizare, între 30 octombrie – 5 noiembrie 2024.

Citește mai departe

CULTURA

Mano & Gregor încălzesc serile reci de toamnă la Cluj cu MUZICĂ, ceai și spirit de comunitate

Publicat

street music

Mano & Gregor, prima și singura formație indie folk din România, invită clujenii la o experiență specială de toamnă. Pe 8 noiembrie, de la ora 19:00, pe Strada Universității, vor alunga frigul cu muzică stradală, ceai cald și spirit de comunitate. 

Renunțând la scena clasică, Mano & Gregor transformă strada în scenă, oferind o experiență muzicală intimă și memorabilă celor prezenți. Cu puterea muzicii și căldura ceaiului, își propun să învingă tendința de autoizolare cauzată de vremea rece.

Mano & Gregor încălzesc serile reci de toamnă la Cluj cu MUZICĂ, ceai și spirit de comunitate

„Credem că puterea muzicii și a comunității poate depăși provocările sezonului rece”, spune trupa. „Prin acest eveniment special, dorim să inspirăm clujenii să iasă din zona lor de confort și să se bucure de toamnă în aer liber.”

street music

Un concert neobișnuit cu afterparty

Urbannect va aduce Sufrageria și o grădină urbană la fața locului, îmbogățind diversitatea evenimentului și oferind oportunități pentru crearea unor conexiuni mai profunde. După concert, atmosfera se mută în cafeneaua Insomnia, unde trupa îi așteaptă pe spectatori la un afterparty.

Cine este trupa Mano & Gregor?

Mano & Gregor sunt o gașcă ciudată, dar prietenoasă, care a debutat pe 10 iulie 2022 ca prima trupă indie folk din România. Piesa lor de debut „Warm Freeze” a atins peste 20 000 de vizualizări în 10 zile pe YouTube și este foarte populară pe posturile de radio din Transilvania.

De atunci, trupa a lansat al doilea mare videoclip cu titlul „Look Into My Eyes”, în care au format un hashtag live de aproximativ 300 de persoane cu ajutorul celor mai importante ONG-uri din Cluj, lansând primul videoclip din țară conectat cu un flashmob.

Mano & Gregor au concertat la festivaluri precum Smart Fest, Zilele Clujului, Tabako Fest, deschizând concerte pentru Carla’s Dreams și Zdob și Zdub. Intenția lor este de a aduce muzica direct publicului, cântând adesea în locuri neconvenționale, cum ar fi pe stradă, în tramvai, în magazine și în muzee.

De asemenea, merită de știut că videoclipul stradal care a fost preluat și a devenit viral pe (mai mult de 500.000 de vizualizări)  portalul I Love You Cluj este de fapt un filmuleț de promovare pentru noua piesă și noul videoclip al trupei. Această piesă a debutat pe 7 aprilie și este disponibilă pe canalul oficial de YouTube al trupei.

Ne vedem pe 8 noiembrie, la ora 19:00, pe Strada Universității”, se arată în comunicatul organizatorilor.

Citește mai departe

EVENIMENT

CTP Cluj-Napoca: Se reia circulația troleibuzelor pe liniile 5 și 8. Și linia de noapte 5N redevine operațională

Publicat

De

CTP Cluj-Napoca

Circulația troleibuzelor pe liniile 5 și 8 va fi reluată începând de vineri, 8 noiembrie, anunță Compania de Transport Public (CTP) Cluj.

Tot începând de vineri redevine operațională și linia 5N.

CTP Cluj: Se reia circulația troleibuzelor pe liniile 5 și 8

Primăria Cluj-Napoca și CTP Cluj-Napoca anunță că, începând cu data de 8 noiembrie, se va relua circulația troleibuzelor pe linia 5, respectiv pe linia 8, ca urmare a finalizării lucrărilor la proiectul Park&Ride.

Stațiile alocate celor două linii vor fi de asemenea funcționale, conform traseelor obișnuite, P-ța Gării – str. Traian Vuia (linia 5) și Piața Mihai Viteazul – str. Traian Vuia (linia 8).

Stația Traian Vuia Nord din proximitatea Park&Ride va facilita accesul utilizatorilor acestuia la mijloacele de transport în comun.

Se reia și circulația pe linia de noapte 5N

Potrivit CTP Cluj, linia de noapte 5N (P-ța Gării – str. Traian Vuia) va redeveni operațională începând tot cu data de 8 noiembrie.

Programele de circulație vor putea fi consultate pe site-ul CTP și în aplicația gratuită de mobil Tranzy.

Foto: CTP Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Candidatul PSD la prezidențiale, Marcel Ciolacu, în vizită la Cluj. A vizitat fabrica Terapia SA

Publicat

Candidatul PSD pentru funcția supremă în stat, Marcel Ciolacu, a fost primit joi după-amiază la fabrica de medicamente Terapia SA din Cluj-Napoca.

Marcel Ciolacu se află joi într-o vizită la Cluj-Napoca. Acesta a fost primit la fabrica de medicamente Terapia SA, fiind întâmpinat de directorul companiei, Dragoș Damian.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu este însoțit de ministrul Cercetării, Bogdan Ivan, ministrul Fondurilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu și liderul PSD Bistrița Năsăud, Radu Moldovan, precum și de lideri ai PSD Cluj: prim vicepreședintii Remus Lăpușan și Răzvan Ciortea, secretarul executiv Alexandru Cordoș, vicepreședintele ANSVSA, Ioan Oleleu.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax