ACTUALITATE
15 profesori clujeni în comisiile de specialitate ale Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare
Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) și-a ales membri comisiilor de specialitate pentru perioada 2020-2024.
Lista cuprinde profesori universitari din România, dar și din alte țări. 15 dintre membri sunt clujeni.
Astfel, de la Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB) au fost selectați zece profesori: Pop Viorel (Fizică), Ozunu Alexandru (Ingineria Mediului), Marko Balint (Biologie și biochimie), Streteanu Florin (Științe juridice), Szasz Levente (Ştiinţe economice şi administrarea afacerilor), Opre Adrian (Psihologie, ştiinţe ale educaţiei, educaţie fizică și sport), Braga Corin (Filologie), Pop Ioan Aurel (Istorie și studii culturale), Barta Cristian (Teologie) și Tia Teofil (Teologie).
Universitatea Tehnică din Cluj- Napoca (UTCN) dă trei membri: Banabic Dorel (Inginerie industrială și management), Micu Dan Doru (Inginerie electrică) și Salomie Ioan (Calculatoare, tehnologia informaţiei şi ingineria sistemelor).
De la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) ”Iuliu Hațieganu” a fost aleasă Mihu Carmen (Medicină), în timp ce de la Institutul de Istorie “George Barițiu” al Academiei Române a fost propus Câmpeanu Remus (Istorie și studii culturale).
Răzvan Dan
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ECONOMIE
Dan Șucu, la summit-ul ”Industrii Inteligente” la Cluj: Prea multe decizii se iau la centru, ar trebui luate la nivel regional
Președintele Confederației Patronale Concordia, Dan Șucu, fondatorul firmei Mobexpert, susține că prea multe decizii care privesc mediul de afaceri se iau la centru și că ar trebui luate la nivel regional, Clujul fiind un hub pentru regiune.
Dan Șucu a vorbit, marți, la Cluj-Napoca, la summit-ul de business „Industrii Inteligente”, organizat de Concordia și BCR, despre mediul asociativ din domeniul afacerilor, spunând că nimic important nu se face decât în echipă.
”Este o iluzie că poți face lucrurile singur. Trebuie să reușești să faci această echipă care să facă lucruri importante. Suntem la summit-ul de business de la Cluj-Napoca să facem această echipă, regiunea Clujului fiind, din punct de vedere economic, extrem de importantă pentru România.
Prea multe decizii se iau la centru, astfel că multe decizii ar trebui luate la nivel regional. Mediul de afaceri din Cluj a început să se organizeze serios și sunt convins că, împreună cu mediul de afaceri din București, Iași, Craiova, Timișoara, din centrele importante, va putea să își aducă o contribuție la apărarea intereselor oamenilor de afaceri din România.
Mediul de afaceri este net mai bine organizat de cum a fost. O confederație patronală puternică, cum sunt în Franța sau Italia, poate coagula 70-80% din PIB-ul unei țări, iar noi suntem undeva la 30%, și ne trebuie 2-3 ani ca să dublăm”, a subliniat Șucu.
Acesta a precizat că, pentru ca acest lucru să se întâmple, hub-urile regionale sunt absolut obligatorii să fie înființate.
”România are nevoie de hub-uri importante în regiunile importante economice. Clujul trebuie să fie un astfel de centru regional”, a mai afirmat Dan Șucu.
România și Europa, conduse de birocrație
Potrivit președintelui Concordia, România și Europa nu sunt conduse de oameni de afaceri, nici de politicieni, ci de o birocrație, care este din ce în ce mai intruzivă, mai gurmandă și mai abuzivă.
”Noi, oamenii de afaceri, trebuie să apărăm tot ce are legătură cu legislația muncii, cu legislația fiscală, trebuie să fim capabili să implementăm în legislație punctele noastre de vedere. Avem nevoie de o lege care să ne fie favorabilă.
Există Legea dialogului social și sunt componente ale ei care ne favorizează. Consiliul Economic și Social, Consiliul Tripartit sunt componente care ne ajută, dar trebuie să le folosim. Asta este ceea ce face Concordia, care este o confederație reprezentativă”, a mai spus Dan Șucu.
Creșterea competivității României
Sergiu Manea, vicepreședinte Concordia și CEO Banca Comercială Română, s-a referit, la rândul său, la tendințele viitorului și la soluțiile pentru adaptarea business-urilor la schimbările societale.
”Vorbim de faptul că lumea se schimbă, sunt confluențe de natură economică și ne aflăm într-unul dintre cele mai agitate momente istorice, când se întâmplă multe lucruri deodată.
(…) Marea problemă este ca standardul clasei medii din Europa, dacă nu redevenim relevanți și competitive, să experimentăm o reducere semnificativă a nivelului de trai și o creștere a inegalităților sociale.
(…) Numai împreună putem creștem competitivitatea României și să rezolvăm problemele pentru a ne clădi un viitor”, a transmis CEO-ul BCR.
Experți în Industria 4.0
Evenimentul de la Cluj a reunit o suită de antreprenori și experți în Industria 4.0, economia circulară și fondurile europene.
În cadrul summit-ului de business, Radu Burnete, director executiv Concordia, a discutat alături de Mihai Matei, vicepreședinte Concordia și CEO Essensys Software, despre cum poate contribui sectorul IT la creșterea automatizării și digitalizării industriei românești.
De asemenea, Radu Ciorba, CEO Electroglobal, împreună cu Călin Văduva, Senior Vice President Engineering și Head of Romania GDU GlobalLogic, Ionuț Iacob, Deputy CEO Savini Due, Alin Ioaneș, CEO Rombat, Dragoș Cățoiu, Head of Go-To-Market NTT Data Romania și Bogdan Cernescu, Head of Corporate Banking BCR, au discutat despre perspectivele reindustrializării, despre provocările și sinergiile dintre tranziția verde și cea digitală, dar și despre cum poate România să avanseze ca lider regional industrial.
Totodată, Elena Birtoc, Co-fondatoare și CEO Carel Woodworks, Marius Bîcu, Fondator Ferma cu Omenie, Ioan Petruț, Fondator Grup PIM, Mihai Filip, CEO, Oves Enterprise și Oana Bâra, Coordonator programe de finanțare BCR, au dezbătut cum poate fi implementat un model de afaceri bazat pe circularitate, care susține consumul și producția durabilă, dar și cum pot fi utilizate fondurile europene pentru dezvoltarea afacerilor și stimularea competitivității.
Inițiativă dezvoltată de Concordia și BCR
”Industrii Inteligente” este o inițiativă dezvoltată de Confederația Patronală Concordia în parteneriat cu BCR, ca un demers de a găsi soluții concrete menite să sporească productivitatea, complexitatea și competitivitatea economiei românești, într-un context marcat de tranziția la economia verde și digitală.
Sub această umbrelă, a fost dezvoltată o serie de dezbateri cu antreprenori, cu scopul de a identifica măsuri relevante atât la nivel sectorial, cât și transversal. Primul eveniment a avut loc în noiembrie 2023, în București, și a reunit peste 200 de antreprenori și lideri de business. În 2024, seria de evenimente Industrii Inteligente a continuat în țară, la Brașov și acum la Cluj.
Despre Concordia
Confederația Patronală Concordia este confederație patronală reprezentativă pentru mediul de afaceri, reunind 17 industrii cheie pentru economia românească, peste 2200 de companii cu peste 330.000 de angajați, care au o contribuție totală de 26% din PIB. Concordia este singura organizație parte a BusinessEurope , a Organizației Internaționale a Angajatorilor (IOE) și al Business at OECD (BIAC) și partener legitim în toate dezbaterile publice de la nivelul Guvernului, al Parlamentului și ale structurilor de decizie din teritoriu.
Mai multe detalii despre CPC pe website: www.concordia.ro
Despre BCR
BCR oferă o gamă completă de produse și servicii financiare, printr-o rețea de 20 centre de afaceri și 18 birouri mobile dedicate companiilor și 318 de unități retail situate în majoritatea orașelor din țară cu peste 10.000 de locuitori, dintre care 69% sunt unități unde operațiunile cu numerar se efectuează doar la echipamente (cashless).
Clienții BCR dispun de o rețea națională extinsă de ATM-uri și mașini multifuncționale (2.000 de echipamente) și servicii bancare complete prin Internet banking, Mobile banking, Phone-banking și E-commerce. Această informație este disponibilă și pe pagina noastră web la: www.bcr.ro
EVENIMENT
Nemulțumiri pe strada Mamaia din Cluj-Napoca. Oamenii reclamă că inhalează gazele de eșapament de la mii de mașini pe zi
Traficul din cartierul Grigorescu spre centru și Gara Cluj-Napoca este dirijat pe cea mai îngustă și cea mai locuită stradă Mamaia și nu pe Dragalina, care are sens unic și nici pe Splaiul Independenței pe care circulă doar mijloacele de transport în comun și taxiurile. Oamenii cer Primăriei să găsească o soluție.
”Locatarii străzii Mamaia sunt efectiv gazați pe parcursul întregii zile de către coloana nesfârșită de automobile. Mijloacele de transport ce trec spre centru pe Splaiul Independenței sunt aproape goale pe parcursul zilei și acest bulevard e nelocuit, pe de-o parte e Someșul, iar de cealaltă parte e Parcul Central).
Pavajul se deteriorează
În plus, pavajul de piatră al străzii Mamaia, pus recent în urma unor lucrări de modernizare, a început să se deterioreze și produce un zgomot deranjant.
Locatarii de pe Mamaia nu înțeleg de ce trebuie să înghită gazele mașinilor ce trec la câțiva metri de ferestrele lor, iar bulevardul nelocuit e dedicat doar mijloacelor de transport în comun”, reclamă oamenii.
Distribuție Energie Electrică România anunță întreruperea alimentării cu energie electrică în Cluj-Napoca, din cauza unor lucrări programate, astfel:
CLUJ-NAPOCA, Calea FLORESTI 75-79
CLUJ-NAPOCA, Strada 1 DECEMBRIE 1918 122-130
CLUJ-NAPOCA, Strada ALEEA PADIN
CLUJ-NAPOCA, Strada BIHORULUI
CLUJ-NAPOCA, Strada BOLOGA IACOB
CLUJ-NAPOCA, Strada BUZAU
CLUJ-NAPOCA, Strada CIORTEA, PROFESOR 1-7
CLUJ-NAPOCA, Strada DONATH 13-17
CLUJ-NAPOCA, Strada FANTANELE 1;3;5;
CLUJ-NAPOCA, Strada GR. ALEXANDRESCU 20-33
CLUJ-NAPOCA, Strada MEHEDINTI 1-24
CLUJ-NAPOCA, Strada MORA STEFAN
Interval:
15/10/2024 09:00 – 15/10/2024 14:00
Durata:
5h : 0′
Întreruperi în furnizarea curentului la Cluj. Care sunt STRĂZILE afectate
CLUJ-NAPOCA, Calea FLORESTI 75-79
CLUJ-NAPOCA, Strada 1 DECEMBRIE 1918 122-130
CLUJ-NAPOCA, Strada ALEEA PADIN
CLUJ-NAPOCA, Strada BIHORULUI
CLUJ-NAPOCA, Strada BOLOGA IACOB
CLUJ-NAPOCA, Strada BUZAU
CLUJ-NAPOCA, Strada CIORTEA, PROFESOR 1-7
CLUJ-NAPOCA, Strada DONATH 13-17
CLUJ-NAPOCA, Strada FANTANELE 1;3;5;
CLUJ-NAPOCA, Strada GR. ALEXANDRESCU 20-33
CLUJ-NAPOCA, Strada MEHEDINTI 1-24
CLUJ-NAPOCA, Strada MORA STEFAN
Interval:
15/10/2024 09:00 – 15/10/2024 14:00
Durata:
5h : 0′
CLUJ-NAPOCA, Piata ABATOR
CLUJ-NAPOCA, Piata PIATA MIHAI VITEAZU
CLUJ-NAPOCA, Strada 21 DECEMBRIE 1989 1-46; 134-140
CLUJ-NAPOCA, Strada BRASSAI SAMUEL
CLUJ-NAPOCA, Strada EROILOR 1-49; 2-18
CLUJ-NAPOCA, Strada FREDERIC J. CURIE
CLUJ-NAPOCA, Strada GHEORGHE LAZAR 1-32
CLUJ-NAPOCA, Strada PANN ANTON
CLUJ-NAPOCA, Strada PARIS 31-61
CLUJ-NAPOCA, Strada PLOIESTI
Interval:
16/10/2024 09:00 – 16/10/2024 14:00
Durata:
5h : 0′