ACTUALITATE
100.000 bilete gratuite pentru refugiații din Ucraina, de la compania aeriană Wizz Air toată luna martie
Compania aeriană Wizz Air anunță că îi va sprijini pe refugiații ucraineni, oferindu-le 100.000 de bilete gratuite* pentru toate zborurile către Europa continentală care decolează din țările învecinate Ucrainei (Polonia, Slovacia, Ungaria, România).
Wizz Air își asumă astfel angajamentul să îi ajute pe refugiați pentru a ajunge la destinații, oricare ar fi acestea. Wizz Air a adăugat deja aeronave mai mari și zboruri suplimentare dinspre țările aflate la graniță către Europa, pentru a sprijini circulația refugiaților, în funcție de nevoi.
În plus, Wizz Air înțelege faptul că mulți refugiați au început deja să migreze și ar putea fi blocați în alte locații. Compania aeriană va oferi, de asemenea, un tarif de ajutorare de 29,99** euro pentru toate celelalte zboruri (mai puțin destinațiile Emiratele Arabe Unite, Islanda și Insulele Canare, unde tariful special este de 69,99** euro).
Refugiații ucraineni care doresc să rezerve un zbor o pot face accesând https://wizzair.com/#/rescue. Cele 100.000 de locuri gratuite și tarifele de ajutorare vor fi disponibile pentru călători pe tot parcursul lunii martie.
Pasagerii vor trebui să furnizeze numărul pașaportului/cărții de identitate ucrainene în momentul rezervării și să prezinte pașaportul/cartea de identitate ucraineană la check-in.
Clienții sunt în continuare încurajați să verifice site-ul companiei, deoarece pot fi disponibile tarife mai mici. Este important ca toți refugiații ucraineni să aibă acces la călătorii la prețuri accesibile, indiferent de locul în care se află în această perioadă de criză.
József Váradi, CEO-ul Wizz Air, a spus: „Inimile noastre sunt alături de poporul ucrainean în această criză. Ne asumăm angajamentul de a ajuta cât mai mulți refugiați ucraineni să ajungă într-un loc sigur, motiv pentru care le vom oferi 100.000 de locuri gratuite din țările de graniță și tarife speciale de ajutorare pentru toate celelalte zboruri.
Am văzut deja eforturi umanitare mari pe teren ale oamenilor noștri din întreaga rețea, iar compania li se alătură pentru un impact cât mai mare. Ne dorim să le oferim refugiaților o călătorie sigură și primitoare.”
Despre Wizz Air
Wizz Air, compania aeriană low-cost cu cea mai rapidă creștere din Europa, operează o flotă de 149 de aeronave Airbus A320 și A321. O echipă de profesioniști în aviație asigură servicii superioare și tarife foarte scăzute, ceea ce face ca Wizz Air să fie alegerea preferată a 10,2 de milioane de pasageri în anul financiar F21, care s-a încheiat pe 31 martie 2021.
Wizz Air este listată la London Stock Exchange cu abrevierea WIZZ. Compania a fost numită recent una dintre cele mai sigure zece companii aeriene din lume de către airlineratings.com, singura agenție mondială de siguranță și rating de produse, iar în 2020 – „Compania aeriană a anului” de către Air Transport Awards, cele mai dorite premii internaționale pe care le pot primii profesioniștii sau companiile.
*Bilete gratuite:
Numărul indicat de bilete (100.000) la prețul de 0 euro se aplică până la limita disponibilității pentru zborurile selectate cu plecare în martie 2022.
Este inclus un bagaj de mână (maximum 40x30x20cm). Geanta cărucior și fiecare bagaj de cală sunt supuse unor taxe suplimentare. Prețul se aplică doar rezervărilor efectuate pe https://wizzair.com/#/rescue.
**În ceea ce privește tarifele de 29,99 EUR și 69,99 EUR
Preț pe un segment, inclusiv taxa de administrare. Este inclusă o geantă de mână (maximum 40x30x20cm). Geanta cărucior și fiecare bagaj de cală sunt supuse unor taxe suplimentare. Prețul se aplică doar rezervărilor efectuate pe https://wizzair.com/#/rescue.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
VIDEO. Doi dealeri de DROGURI, prinși și arestați la Cluj. Unul este MINOR și vindea CRISTAL consumatorilor clujeni
Doi tineri de 17 și 19 ani au fost arestați la Cluj pentru trafic de droguri de mare risc.
Aceștia videau droguri clujenilor, printre care canabis și 3-CMC.
Doi dealeri de DROGURI, prinși și arestați la Cluj. Unul este MINOR și vindea CRISTAL consumatorilor clujeni
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T – Serviciul Teritorial Cluj, au documentat activitatea infracțională a două persoane, de 17 și 19 ani, cercetate pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc.
În sarcina persoanei, de 17 ani, s-a reținut și săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc, în formă continuată.
Vindea droguri de mare risc la doar 17 ani
Din probatoriul administrat a rezultat că, în perioada 30 – 31 decembrie 2024, persoanele cercetate ar fi deținut aproximativ 10 kilograme de substanță cristalină 3-CMC (drog de mare risc) destinată comercializării.
De asemenea, în perioada august – decembrie 2024, tânărul de 17 ani ar fi deținut și comercializat, în mod repetat, droguri de risc , respectiv canabis și de mare risc – 3-CMC, cunoscut sub denumirea generică de cristal, către consumatori din județul Cluj, cu sume cuprinse între 50 și 100 lei pentru o doză.
15.000 de lei ridicați la percheziții
În urma perchezițiilor domiciliare efectuate, au fost descoperite și ridicate mai multe obiecte purtând urme de substanță, o parte din cantitatea de drog de mare risc, cântare electronice de precizie, peste 15.000 de lei, precum și alte mijloace de probă.
Arestați pentru 30 de zile
La data de 1 ianuarie 2025, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea persoanelor în cauză, pentru 24 de ore.
La aceeași dată, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj a dispus arestarea preventivă a acestora, pentru 30 de zile.
Acțiunea a beneficiat de suportul specialiștilor Serviciului Criminalistic din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, polițiștilor Secției Regionale de Poliție Transporturi Cluj, jandarmilor Grupării Mobile de Jandarmi Cluj și polițiștilor locali ai Direcției Generale de Poliție Locală Cluj-Napoca.
EVENIMENT
Polițiștii clujeni au prins și reținut pentru 24 de ore încă un bărbat implicat într-o bătaie cu cuțite în Apahida
Polițiștii din cadrul Secției 2 Rurală Apahida au continuat joi, 2 ianuarie, activitățile de cercetare penală în dosarul privind infracțiunea de tulburarea ordinii și liniștii publice care a avut loc pe o stradă din Apahida.
Un alt bărbat implicat în conflict a fost deja reținut.
Polițiștii clujeni au prins și reținut pentru 24 de ore încă un bărbat implicat într-o bătaie cu cuțite în Apahida
Polițiștii au depistat joi un bărbat de 42 de ani pe numele căruia fusese emis un mandat de aducere. În urma prezentării acestuia la sediul poliției, a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore.
La data de 22 decembrie 2024, în jurul orei 23.00, acesta, împreună cu un bărbat de 46 de ani, s-au agresat fizic reciproc, utilizând cuțitele. Bătaia a avut loc pe strada Octavian Paler din localitatea Apahida, faptele fiind de natură să tulbure ordinea și liniștea publică.
Cercetările continuă sub coordonarea procurorului de caz pentru stabilirea tuturor împrejurărilor producerii incidentului și luarea măsurilor legale necesare.
EVENIMENT
Dosar penal pentru un șofer implicat într-un accident pe Calea Florești din Cluj. Ce au descoperit polițiștii
Un șofer de 62 de ani s-a ales cu dosar penal după ce a fost implicat într-un accident pe Calea Florești în prima zi din an.
Accidentul a avut loc în data de 1 ianuarie, în jurul orei 18.40.
Dosar penal pentru un șofer implicat într-un accident pe Calea Florești din Cluj. Ce au descoperit polițiștii
Potrivit polițiștiilor clujeni, bărbatul în vârstă de 62 de ani, din județul Suceava, conducea un autoturism pe Calea Florești, fiind implicat într-un eveniment rutier soldat cu pagube materiale.
În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că persoana în cauză avea dreptul de a conduce suspendat din cursul lunii noiembrie 2024.
Bărbatul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. În acest caz, a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere a unui vehicul pe drumurile publice având dreptul de a conduce suspendat.
Doliu în comunitatea academică din Cluj. Profesorul emerit Vasile Muscă a încetat din viață la 1 ianuarie 2025.
Profesorul clujean avea 80 de ani.
A murit Vasile Muscă, profesor emerit al Universității Babeș-Bolyai din Cluj
Vasile Muscă a predat aproape 50 de ani la Facultatea de Istorie și Filosofie a UBB.
Filosof, scriitor și profesor emerit al UBB, Vasile Muscă s-a născut la 1 iunie 1944 la
Dudeștii Vechi, în județul Timiș.
Vasile Muscă a studiat și a devenit doctor la Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj. A obținut licența la Facultatea de Istorie şi Filosofie, Secţia filosofie-pedagogie secundar istorie.
Tot la UBB a predat Istoria filosofiei, cu orientare specială către filosofia antică greacă, idealismul german și filosofia românească.
Vasile Muscă a fost profesor pentru generații de studenți și a publicat 450 articole, studii, eseuri, recenzii în reviste de cultură, dar și peste 20 de cărți și a tradus numeroase altele.
Vestea trisă a morții profesorului clujean a fost marcată și de Editura Școala Ardeleană care a publicat pe pagina de Facebook un text IN MEMORIAM.
Foto: Editura Școala Ardeleană