Connect with us

Clujeni de 5 stele

VIDEO. Domeniul Ciucea, începuturi. Pierdut la poker. A ajuns cum este datorită femeilor. La pas prin istoria Clujului (RO-EN)

Publicat


Sunt şi se spun multe poveşti despre Castelul Ciucea. Se vorbeşte mai mult despre ultimele sale perioade, de când a intrat în proprietatea lui Octavian Goga. Dar se ştiu mai puţine lucruri despre începuturile sale. Despre faptul că, de exemplu, probabil nu ar fi fost cum este astăzi, dacă domeniul n-ar fi fost pierdut odinioară la poker. Şi dacă nu ar fi existat trei femei care să se ocupe de el. Istoricul clujen Vladimir Alexandru Bogosavlievici ne oferă câteva amănunte.

Domeniul Ciucea, începuturi

„Suntem la Ciucea, în arealul castelului sau conacului de la Ciucea. O scurtă istorie a conacului care l-a avut ca proprietar pe Octavian Goga şi pe soţia sa Veturia.

VEZI ALTE ARTICOLE DIN

LA PAS PRIN ISTORIA JUDEŢULUI CLUJ

Iniţial, această proprietate era a unui reprezentant al familiei arstocrate Banffy, un împătimimt al jocurilor de noroc”, povesteşte istoricul clujean.

Pierdut la poker

„Acesta, la un moment dat, pierde la o partidă de poker, în favoarea avocatului din Huedin, Boncza, o sumă substanţială. Neavând bani lichizi să îşi achite datoria, i-a dăruit avocatului acest teritoriu.

VEZI ŞI:

ISTORIA PLIMBATĂ A CLUJULUI

Acest avocat, Boncza, s-a căsătorit la un moment dat cu nepoata sa de soră”, arată Vladimir Alexandru Bogosavlievici.

A ajuns cum este datorită femeilor

„Această nepoată cu care s-a căsătorit l-a influenţat să ridice aici un conac, un castel.

Această muncă a fost continuată apoi, foarte puţin timp, de fiica lor Berta, care devine soţia marelui poet maghiar Ady Endre. Dar ei nu au stat prea mult în acest areal, doar între anii 1915-1917, trăind mai mult la Budapesta, până în 1919, când poetul moare din cauza bolilor pe care le avea.

Berta, fiind atunci şi dezamăgită, şi falită, l-a rugat pe Octavian Goga, printr-o scrisoare, ştiind relaţia de prietenie dintre el şi Ady Endre, să îi cumpere acest domeniu.

Octavian Goga, într-un act filantropic, putem spune, îi oferă o sumă de 280.000 de koroane, adică o sumă substanţială, spre nemulţumirea Veturiei. De ce era nemulţumită Veturia?! Pentru că starea acestui conac, atunci, era destul de precară. Dar, datorită Veturiei, începe o acţiune de reconstrucţie şi de construcţie a unor noi imobile”, menţionează istoricul clujean.

Actualul domeniu Ciucea. Prezentare

„Ceea ce vedem noi acum în acest areal este casa în care au locuit Octavian Goga şi Veturia, apoi e casa Ady Endre, acum o casa memorială Ady Endre, mai avem Casa Albă, unde, în general, erau primiţi musafirii.

Avem şi Casa de pe stâncă, unde era un mic salon de vânătoare. de asemenea, Veturia aduce dintr-un sat din judeţul Sălaj o bisericuţă de lemn, de la Gălpâia.
Şi, nu în ultimul rând, se construieşte o mănăstire de maici, care funcţionează şi în zilele noastre, cu hramul Sfintei Maria”, menţionează Vladimir Alexandru Bogosavlievici.

*Asociația Cluj24 derulează proiectul „La pas prin istoria judeţului Cluj”, realizat în colaborare cu profesorul de istorie Vladimir-Alexandru Bogosavlievici și co-finanțat de Consiliul Judeţean Cluj.

VIDEO. The Ciucea domain, the beginning. Lost at poker. The influence of women. Walking through the history of Cluj

There are many stories about the Ciucea Castle. There is more talk about the most recent part of its history. More exactly, since it became the property of Octavian Goga. Few people know the beginning of the story, such as the fact that it wouldn’t have been what it is today if the field hadn’t been lost to poker once upon a time, and the fact that three women took care of it. The historian from Cluj, Vladimir Alexandru Bogosavlievici, gives us some details.

The Ciucea domain, the beginning

„We are in Ciucea, in the area of the Ciucea castle or mansion. A short history of the mansion that was owned by Octavian Goga and his wife, Veturia.

Originally, this property belonged to a member of the aristocratic Banffy family, who loved gambling”, the historian says.

Lost at poker

“At one point, he lost a substantial amount of money in a poker game to Boncza, the lawyer from Huedin. Having no liquid money to pay his debt, he gave this territory to the lawyer.

Eventually, Boncza married his sister’s daughter”, he adds.

The women who made it what it is today

“This girl whom he married with influenced him to build a mansion here.

Its work continued, for a very short time, by their daughter Berta, who became the wife of the great Hungarian poet Ady Endre. But they did not stay much in this area, only between the years 1915 and 1917. They lived more time in Budapest, until 1919, when the poet died due to the diseases he had.

Berta, being both disappointed and bankrupt, asked Octavian Goga, through a letter, to buy her this domain, knowing the friendship between him and Ady Endre.

Octavian Goga, in a philanthropic act, offers 280,000 korunas, a substantial sum, to Veturia’s displeasure. Why was Veturia unhappy?! Because the state of this mansion back then was quite precarious. But, thanks to Veturia, an action of reconstruction and construction of new buildings began”, the historian points out.

The actual Ciucea domain. A presentation

„What we see now in this area is the house where Octavian Goga and Veturia lived, and there is the Ady Endre house, the actual Ady Endre memorial house. We also have the White House, where, in general, guests were being welcomed.

Next, we have the House on the rock, where there was a small hunting lodge. Veturia also brought a small wooden church from a village in Sălaj county, from Galpâia.

Last but not least, a monastery was built, which still functions today, dedicated to Saint Mary”, Vladimir Alexandru Bogosavlievici says.

*The “Walking through the history of Cluj” project is made by the Cluj24 association, in collaboration with the history teacher Vladimir-Alexandru Bogosavlievici, and co-financed by the Cluj County Council. (traducere în engleză, Amalia Oprescu)



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. Încă 25 de microbuze electrice pentru elevi au fost livrate Consiliului Județean Cluj și vor ajunge curând la primării

Publicat

Încă 25 de microbuze electrice noi au fost livrate duminică, 27 aprilie, Consiliului Județean Cluj și urmează să ajungă în scurt timp la primăriile din județ.

Pas important pentru educația din mediul rural clujean. 25 de microbuze electrice noi au fost livrate duminică, 27 aprilie, Consiliului Județean Cluj. Acestea vor ajunge în scurt timp la primăriile din județ, oferind elevilor condiții moderne, sigure și prietenoase cu mediul pentru deplasarea la școală.

Încă 25 de microbuze electrice pentru elevi au fost livrate Consiliului Județean Cluj

Vehiculele moderne, electrice și prietenoase cu mediul, le vor oferi copiilor condiții de deplasare sigure, rapide și confortabile.

„Continuăm să oferim microbuze electrice pentru transportul elevilor din mediul rural. Acum o lună, Consiliul județean Cluj, din bani europeni, a oferit 34 de microbuze electrice școlilor și primăriilor din județul Cluj. Astăzi au mai sosit încă 25 de microbuze electrice pentru o educație de calitate.

Cea mai bună investiție pe care o putem face este în copiii noștri. Investiția în educație este o investiție care nu falimentează”, a transmis, într-un clip postat pe rețelele de socializare, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Radu Rațiu.

Amintim că 34 de microbuze, cu o capacitate de 16+1 locuri, prietenoase cu mediul și eficiente din punct de vedere energetic, au ajuns deja în unitățile administrativ-teritoriale beneficiare, fiind livrate înaintea termenului prevăzut în contract. Valoarea contractului de furnizare a fost de 34.391.000 lei, TVA inclus.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Andrei Gheorghieș, cercetat pentru omor după accidentul mortal din Câmpia Turzii. S-a schimbat încadrarea juridică

Publicat

Andrei Gheorghieș, tânărul din Câmpia Turzii care a provocat un accident mortal în care o tânără mamă și-a pierdut viața, pe strada Laminoriștilor, este cercetat pentru omor.

Organele de cercetare penală au decis schimbarea încadrării juridice din ucidere din culpă în omor, apreciind gravitatea faptelor comise. Ca urmare, dosarul a fost transferat de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Turda la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj.

Tânărul rămâne în arest preventiv

Tribunalul Cluj a admis solicitarea procurorilor și a dispus prelungirea arestării preventive a lui Gheorghieș pentru încă 30 de zile, începând cu 27 aprilie și până la 26 mai 2025. Totodată, instanța a respins cererea inculpatului de înlocuire a arestului preventiv cu o măsură mai ușoară.

„În baza art. 236 alin. 1 C.p.p. admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj, astfel cum a fost precizată, şi, în consecinţă: În temeiul art. 236 alin. 2 C.p.p. prelungeşte măsura arestării preventive a inculpatului GHEORGHIEȘ DAN ANDREI, cercetat sub aspectul săvârșirii infracâiunii de omor, prev. de art. 188 alin. 1 C.p., măsură luată prin Încheierea penală nr. 43/26.02.2025 a Judecătoriei Turda, pronunțată în dosarul nr. 1579/328/2025, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 27.04.2025 și până la data de 26.05.2025, inclusiv. Corelativ, respinge, ca nefondate, solicitările inculpatului de înlocuire a măsurii arestării preventive cu o măsură preventivă mai ușoară. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 24.04.2025”, se arată în soluția pe scurt.

Pedeapsă mai mare în cazul condamnării

Diferența dintre cele două încadrări juridice este esențială: pentru ucidere din culpă, pedeapsa era între 2 și 7 ani, cu posibilitatea de reducere sau suspendare în anumite condiții. În schimb, pentru omor, Codul Penal prevede o pedeapsă între 10 și 20 de ani, fără posibilitatea suspendării executării.

Andrei Gheorghieș a contestat decizia Tribunalului Cluj.

Tânărul a provocat un accident în noaptea de 21 spre 22 februarie 2025, pe strada Laminoriștilor din Câmpia Turzii, lovind mortal o tânără mamă în timp ce circula cu viteză excesivă. Potrivit surselor, acesta ar fi participat într-o cursă ilegală de mașini în timpul producerii accidentului.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

A doua etapă de dezinsecție la Cluj-Napoca, pentru combaterea insectelor dăunătoare. Dan Tarcea: „Protejăm sănătatea publică”

Publicat

După mai multe plângeri venite din partea locuitorilor privind insectele, Primăria Cluj-Napoca a trecut la acțiune. În noaptea de vineri spre sâmbătă, echipele de intervenție au desfășurat a doua etapă de dezinsecție din luna aprilie.

Municipalitatea a desfășurat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, a doua etapă a campaniei de dezinsecție programate pentru luna aprilie. Acțiunea a avut loc între orele 22:00 și 5:00 dimineața și a vizat combaterea muștelor, țânțarilor și altor insecte dăunătoare, atât pe domeniul public, cât și pe cel privat.

 „Dăm startul celei de-a doua etape de dezinsecție împotriva muștelor, țânțarilor și insectelor dăunătoare. Campania începe în jurul orei 22 și se termină aproximativ la ora 5 dimineața. Soluția folosită nu este dăunătoare pentru animalele de companie și pentru păsări. Facem aceste campanii de cel puțin două ori pe lună, începând cu luna aprilie, până în luna octombrie”, a transmis Dan Tarcea.

Acțiunile, dependente de condițiile meteo

Desfășurarea operațiunilor depinde de condițiile meteo, fiind imposibilă intervenția în caz de ploaie sau vânt puternic.

„Un factor important în desfășurarea acestor activități sunt condițiile meteorologice. Nu putem desfășura această activitate în condiții de vânt sau ploaie, iar această acțiune se desfășoară pe domeniul public și privat al municipiului Cluj-Napoca”, a mai spus viceprimarul.

În ultimele săptămâni, mai mulți clujeni s-au plâns de creșterea numărului de țânțari și căpușe în parcuri și pe spațiile verzi din oraș.

Programul de dezinsecție va continua în perioada aprilie–octombrie, cu intervenții programate de cel puțin două ori pe lună, pentru a reduce disconfortul cauzat de insecte și pentru a proteja sănătatea publică în sezonul cald.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Spectacol de energie la Cheile Turzii! Prima ediție a Cheile Turzii Race a adunat 200 de alergători

Publicat

Cheile Turzii au vibrat astăzi de energie și entuziasm, la prima ediție a competiției Cheile Turzii Race, organizată duminică, 27 aprilie 2025. 200 de alergători din întreaga țară au luat startul în cursele de cros și semimaraton, traversând unele dintre cele mai spectaculoase peisaje din Munții Trascău.

Startul competiției a fost dat dimineața, într-o atmosferă electrizantă, cu aplauze și entuziasm pe chipurile concurenților. Participanții au pornit pe trasee tehnice și solicitante, marcate cu grijă, care i-au purtat prin defileul impresionant al Cheilor Turzii.

Cele două curse, crosul de 9 km cu o diferență de nivel de 700 m și semimaratonul de 23 km cu 1400 m diferență de nivel, au pus la încercare rezistența și spiritul de aventură al participanților, dar au fost și o oportunitate de a descoperi frumusețile naturale ale Rezervației Cheile Turzii.

Evenimentul a fost organizat de Romanian Obstacle Course Racing Association, în parteneriat cu Transylvania Mountains Project, și s-a desfășurat cu sprijinul Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj, sub autoritatea Consiliului Județean Cluj. Salvamontiștii au asigurat siguranța participanților pe traseu.

Pe lângă promovarea mișcării în aer liber și a sporturilor montane, organizatorii au avut ca obiectiv și protejarea mediului. La finalul competiției, zona va fi curățată complet, pentru a rămâne la fel de sălbatică și frumoasă ca înainte.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate