ACTUALITATE
VIDEO. În biroul lui Octavian Goga. Premier 44 de zile. Omul care a fost, cu bune şi rele. La pas prin istoria Clujului (RO-EN)
Dintre multele poveşti pe care le-a adunat Castelul de la Ciucea, ne oprim şi asupra uneia care îl priveşte pe unul dintre cei mai cunoscuţi locatari ai săi şi ultimul, dacă n-o punem la socoteală şi pe soţia sa Veturia. Astăzi, Octavian Goga este un personaj controversat. Este iubit de mulţi pentru poezia sa şi pentru lupta sa naţională, este contestat de alţii, pentru orientările sale politice. Dar niciun om nu are numai părţi bune, cum, de altfel, niciun om nu are numai părţi rele. Pe scurt, le surprindem pe amândouă în cazul lui Octavian Goga împreună cu istoriculclujen Vladimir Alexandru Bogosavlievici.
În biroul lui Octavian Goga
„Suntem în castelul de la Ciucea, care aaprţinut marelui poet Octavian Goga. Suntem chiar în camera de lucru a maestrului, unde vedem biroul, unde este şi un bloc notes care a aparţinut celebrului poet, cu ultima sa filă. De asemenea, în această cameră există şi o icoană extrem de valoroasă, mai în spate, în fundal, se află biblioteca poetului, iar aici este un portret al lui Goga la vârsta de 50 şi ceva de ani.
VEZI ALTE ARTICOLE DIN
LA PAS PRIN ISTORIA JUDEŢULUI CLUJ
Marele poet s-a născut la Răşinari, în 1881, a făcut şcoala în jurul acestei localităţi, mai ales la Sibiu, a fost un poet care a militat pentru drepturile şi pentru libertăţile poporului român. Ca urmare a acestui fapt şi a luptei sale naţionale, el a fost şi întemniţat la Seged, iar acolo a fost susţinut, în anii de detenţie, de prietenul său Ady Endre, poetul maghiar care a fost un prieten, de-a lungul timpului, cu Octavian Goga”, arată istoricul clujean.
Premier 44 de zile
„În ceea ce priveşte activitatea sa politică, Octavian Goga a fost şeful Partidului Naţional Agrar, care ulterior a funcţionat cu Partidul Liga Apărării Naţional-Creştine a lui AC Cuza.
Şi se naşte un nou partid, Partidul Naţional Creştin, cu orientare de dreapta, chiar de extrema dreaptă, pentru că -trebuie să spunem şi lucrul acesta-, doctrina partidului şi se pare că şi a lui Goga era xenofobă, era antisemită.
Dovada elocventă este că în perioada scurtă cât a fost el prim-ministru, 44 de zile (28 decembrie 1937- februarie 1938), s-au luat şi primele măsuri împotriva evreilor”, explică Vladimir Alexandru Bogosavlievici.
Omul care a fost, cu bune şi rele
Însă, ca să cităm din Biblie, „Cine dintre voi este fără păcat să arunce cel dintâi cu piatra”…
VEZI ŞI:
ISTORIA PLIMBATĂ A CLUJULUI
„Dar, viaţa unui om trebuie privită obiectiv -şi cu bune, şi cu rele-, iar poeziile sale şi activitatea pe care a desfăşurat-o trebuie apreciate la justa lor valoare, bineînţeles, fără să fie omise nici greşelile, pe care cu toţii le avem”, opinează istoricul clujean.
*Asociația Cluj24 derulează proiectul „La pas prin istoria judeţului Cluj”, realizat în colaborare cu profesorul de istorie Vladimir-Alexandru Bogosavlievici și co-finanțat de Consiliul Judeţean Cluj.
VIDEO. Inside Octavian Goga’s office. Prime Minister for 44 days. The man he was, with good and bad. Walking through the history of Cluj
Among the many stories about the Ciucea Castle, we dwell on one that concerns one of its most famous tenants, and the last one, if we do not include his wife Veturia. Today, Octavian Goga is a controversial figure. He is loved by many for his poetry and for his national struggle, he is contested by others for his political orientations. But no man has only good parts, just as no man has only bad parts. In short, we surprise them both with the historian from Cluj, Vladimir Alexandru Bogosavlievici.
Inside Octavian Goga’s office
„We are inside the Ciucea castle, which belonged to the great poet Octavian Goga. We are right in his workroom. Here is the desk, there is also a notebook that belonged to him, with his last page. Also, in this room, there is an extremely valuable icon, and further back, in the background, there is the poet’s library and a portrait of him at the age of 50 or so.
He was born in Răşinari, in 1881, he went to school near this locality, especially in Sibiu, he was a poet who campaigned for the rights and freedoms of the Romanian people. As a result of this fact and his national struggle, he was also imprisoned in Seged, where he was supported, during the years of detention, by Ady Endre, the Hungarian poet who was a friend, over time, with Octavian Goga „, the historian from Cluj says.
Prime Minister for 44 days
„Regarding his political activity, Octavian Goga was the head of the National Agrarian Party, which later functioned with AC Cuza’s Christian National Defense League Party.
And a new party was born, the Christian National Party, with a right-wing orientation, extreme right even, because – we have to say this – the doctrine of the party and, apparently, that of Goga was xenophobic, anti-Semitic.
The eloquent proof is that, during the short period he was prime minister, for 44 days (December 28th, 1937 – February 1938), the first measures against the Jews were taken”, Vladimir Alexandru Bogosavlievici explains.
The man he was, with good and bad
But, to quote from the Bible, „Let whomever among you is without sin throw the first stone”…
„A man’s life must be viewed objectively – with both good and bad – and his poems and the activity he carried out must be appreciated for their real value, of course, without omitting the mistakes, which we all have”, the historian suggests.
*The “Walking through the history of Cluj” project is made by the Cluj24 association, in collaboration with the history teacher Vladimir-Alexandru Bogosavlievici, and co-financed by the Cluj County Council. (traducere în engleză, Amalia Oprescu)
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
FOTO. Accident cu motocicletă în Cluj-Napoca. Motociclistul, cetățean străin, preluat de ambulanță

Un accident rutier în care au fost implicate un autoturism și o motocicletă a avut loc, duminică, pe B-dul Nicolae Titulescu din Cluj-Napoca.
Din primele informații, motociclistul, un cetățean străin. a fost rănit, dar este conștient și cooperant.
A fost preluat de o ambulanță de la SAJ Cluj.
Pompierii asigură măsurile specifice de prevenire și stingere a incendiilor, aceștia intervenind cu o autospecială cu modul de descarcerare.
EVENIMENT
Care este starea de sănătate a echipajului de la Raliul Clujului, căzut cu mașina într-o râpă

Sâmbătă, în prima zi a Raliului Clujului Star Lubricants, echipajul cu numărul de concurs 114 format din Tudor Pătruțoiu – pilot, respectiv Alin Vasile Cosman – copilot, a suferit un accident pe finalul probei speciale „Dângău 2”.
În urma producerii accidentului, conducerea competiției a fost notificată prin semnalul SOS al dispozitivului de urmărire și monitorizare al automobilului de concurs, fiind direcționate automat toate dispozitivele medicale prezente la fața locului: ambulanța SMURD TIM – Terapie Intensivă Mobilă, cel mai înalt nivel de echipare, precum și MIV-ul – automobil medical de prim-ajutor.
Citește și FOTO. Accident la Raliul Clujului. O mașină a căzut într-o râpă. Pilotul și copilotul, la spital
”Până la ajungerea echipelor medicale, ambii sportivi s-au autoextras din automobilul ajuns într-o râpă cu o adâncime de peste 7 metri, însă au solicitat intervenția echipajului de descarcerare dată fiind diferența de nivel foarte mare între drum (probă) și locul în care ajunseseră. Intervenția – atât cea medicală cât și cea de extracție – s-au derulat cu promptitudine, cei doi membri ai echipajului fiind preluați de ambulanța SMURD TIM și transportați la UPU – a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.
Care este starea celor doi
Predați medicilor de gardă, sportivilor li s-au făcut toate investigațiile de specialitate ce se impun: CT, analize și stabilizare. Florin Matei, președintele Comisiei Medicale a FRAS s-a aflat într-o neîntreruptă legătură cu medicii și echipajele medicale, informându-ne despre starea celor doi sportivi. Pilotul – Tudor Pătruțoiu – a suferit o fractură costală pe partea stângă, producându-se și un pneumotorax – firesc în cazul unor asemenea fracturi puternice. În ceea ce privește starea copilotului – Alin Vasile Cosman – acesta a suferit la rândul său o fractură costală, însă fără urme de pneumotorax, precum și o factură de claviculă.
Starea ambilor sportivi este una bună, evident, cu durerile aferente. Important este că ambii rămân internați la Secția de Pneumoftiziologie sub supraveghere, până când vor considera medicii de specialitate că este necesar.
Le dorim ambilor sportivi o recuperare ușoară și însănătoșire grabnică”, arată organizatorii raliului.
ADMINISTRAȚIE
Clujenii cer scări rulante la pasajul din Piața Gării. ”Ar ridica nivelul de confort pentru cei cu bagaje”

Clujenii cer Primăriei instalarea scărilor rulante în pasajul din Piața Gării, ca o soluție modernă pentru a-i ajuta pe călătorii cu bagaje să ajungă mai ușor la tren sau în stațiile de transport în comun.
”S-au promis aceste facilități de multa vreme, dar nu se întâmplă nimic. Scările rulante ar face ca mulți pietoni sa nu mai traverseze în zona gării în mod neregulamentar. Dacă ar exista aceste scări, ar creste circulația prin pasaje și probabil va creste și curățenia din ele.
Câteodată pe scări este un miros care nu face cinste Clujului. Nu mai vorbim ca pentru călătorii cu bagaje, scara rulanta ar ridica nivelul de confort și ar însemna un prim atribut pentru nivelul de civilizație cu care ne lăudăm”, a spus un locuitor al municipiului Cluj-Napoca.
CULTURA
FOTO. Dramă, pasiune și iubiri periculoase în luna octombrie, pe scena Operei Române Cluj-Napoca

Luna octombrie aduce pe scena Operei Naționale Române Cluj-Napoca povești fascinante, personaje complexe și trăiri unice.
Carmen este un personaj enigmatic, cu o personalitate fascinantă. Liberă și imprevizibilă, protagonista operei lui Georges Bizet își urmează propriile dorințe într-o societate dominată de reguli stricte. Don José se îndrăgostește iremediabil de Carmen, femeia seducătoare care cucerește privirile tuturor, și o urmează într-o lume plină de riscuri. Iubirea devine o obsesie care îl transformă într-un personaj marcat de gelozie și furie.
O reprezentație SOLD OUT, la care sunt așteptați toți admiratorii acestei opere: CARMEN, duminică, 1 octombrie, începând cu ora 18:30!
Baletul modern TÂNĂRUL ȘI MOARTEA prezintă destinul tragic al celor trei protagoniști. Compozitorul Constantin Rîpă oferă acestei producții un puternic caracter filosofic, care face referire la atitudinea de resemnare și care a manifestat interes pentru mari personalități culturale românești.
Te invităm vineri, 6 octombrie, începând cu ora 18:30, să asiști la o producție în care moartea este privită ca o consecință a sacrificiului de sine sau a intensității dragostei – o bogăție de semnificații sugerate prin pași de dans!
Vestul Sălbatic
LA FANCIULLA DEL WEST– o poveste despre iubire, minciună, situații dramatice și intrigi intense. Pătrundem împreună în atmosfera Vestului Sălbatic, unde Minnie – o femeie puternică, independentă – și Dick Johnson – un bandit al unei trupe de hoți – luptă pentru iubire, încălcând legea.
Într-o regiune precum Vestul Sălbatic, în care legea este dictată de arme și aventura plutește în aer, Jack Rance completează triunghiul amoros, reprezentând coloana vertebrală a justiției și echilibrului. Însă în spatele corectitudinii se ascunde un personaj tumultuos, care dezvoltă o obsesie pentru Minnie.
Va putea Jack să câștige în lupta pentru justiție și pentru inima femeii iubite?
Pătrunde în povestea operei LA FANCIULLA DEL WEST alături de cei trei protagoniști și află deznodământul alături de noi vineri, 27 octombrie și duminică, 29 octombrie, începând cu ora 18:30!
Nu ratați tururile ghidate, unde puteți afla totul despre ceea ce se întâmplă în spatele cortinei, precum și despre istoria sau arhitectura clădirii și a instituției lirice clujene în general!